Új privát üzeneted érkezett!

Szipola!

Szerintem bizd rá a Kölökre! Ha elfogadja, hagy egye, ha nem, akkor meg ne csinálj nagy ügyet belőle. Én 1 hónapot hagytam a csak gyüminek, utána jött a főzelék, igaziból sok különbség nincs a kettő között, utóbbi is csak zöldség, mondjuk főzve. Leányzó lelkesen fogadta, kunyerált tőlünk is, de még most (1 hóval utána) se tartunk napi össz 1-1,5 dl nem anyatej kajánál többnél.

Rjuli: majd irnak az okosok, én is megfigyeltem Ancsinál mensikor kevésbé elfogadást, de szerencsére ált 2-3 nap, nem várja ki,mig teljesesn elmúlik.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

A "Hozzátáplálás"-ban már feltettem ezt a kérdést, de úgy látszik az kevésbé látogatott topik:
Szeretném, ha valaki többé-kevésbé tudományosan megmagyarázná, hogy miért érdemes az allergiát okozó élelmiszerekkel várni a gyerek bizonyos koráig. Miért csökkenti ez az allergia kialakulásának veszélyét? Mi alapján határozzák meg azt az életkort, amikor már meg lehet próbálni?

Előre is köszi!

Kati

Kati
katicabogár
 
 


Kati!

Van egy csomó olyan ételallergia, ami kinőhető, tipikusan a tej-tojás allergiák ilyenek. Ezek esetében sokszor a kései bevezetéssel eleve meg lehet úszni az allergiát. Ahogy a szervezet -bélrendszer erősebb, fejlettebb, egyre több mindent tud megemészteni, elfogadni. Másrészt ha mégis allergiás rá, minél nagyobb a gyerkőc, annál kevésbé brutális talán, amikor kiderül.

Talán kerülnek elő ide szakértőbbek is majd és megmagyarázzák tudományosabban.

Ildi

Ildi
pildi
 
 

 
 

Kedves Pele!
Köszönet a válaszért! Borzasztó, az ember miket nem beszél össze-vissza kómában! :-))))
Szerintem nem fogok errefelé járni mostanában, hacsak nem én is össze nem szedek vm,i mellgyulát most, hogy vége a szopinak, úgyhogy boldog karácsonyt nektek, meg persze minden babanetes leánynak!
Páfrány
dlilla
 
 


Sziasztok!

Páfrány!
Azért remélem, a mellgyuszira nem fog sor kerülni!! Köszönjük a jókívánságokat, és nagyon boldog Karácsonyt nektek is!!

Kati!
Egyrészt van maga az az ajánlás, hogy 6 hónapos kor után kerüljenek bevezetésre a szilárd élelmiszerek a baba étrendjébe. Az allergia szempontjából ennek az a jelentősége, hogy az első fél évben a bélrendszer még éretlen. A bélfal hámsejtjei nem zárnak teljesen, így az idegen anyagok könnyűszerrel bejuthatnak a véráramba, ahol immunválaszt válthatnak ki a szervezetből. Az anyatej egyrészt védő bevonatot képez a bél falán, másrészt nem tartalmaz ilyen potenciálisan immunválaszt kiváltható idegen anyagokat (ezért nem jó rengeteg tejterméket fogyasztani a szoptatás kezdeti időszakában, mert akkor az már megjelenhet az anyatejben, és allergiát válthat ki a babában). Fél éves kor után már megérnek annyira a bélfal sejtjei, hogy tökéletesebben zárnak, ezért (is) mondjuk, hogy akkor jó megkezdeni a hozzátáplálást.
Ami a későbbiekre vonatkozó ajánlásokat illeti, pl. hogy tojást, tejet inkább csak egy éves kor után: vannak olyan élelmiszerek, amik nagyobb valószínűséggel váltanak ki allergiát, ezekkel jobb, ha egy minél érettebb immunrendszer találkozik, végül is úgy, ahogy PIldi írta.

Timi!
Ha éber, nem aluszékony, vidám, eleget pisil-kakil, hosszban, fejkörfogatban gyarapszik, akkor tényleg el kell fogadni, hogy ő ilyen. Ha éhes lenne, biztos megenné a pótlást, nem fújná vissza.

Szipola!
És küzd is Borsa a kakiért? Szenved, fáj a pocija? A meggy tényleg hajtósabb, az alma inkább fog, úgyhogy akkor lehet, hogy az előbbi a jobb választás.
Hogy főzelékkel vagy gyümivel kezded-e, abban tulképp nincs nagy különbség. Szóval kipróbálhatjátok nyugodtan a krumplit, répát is. Ezt nem teljesen értem, hogy hogyan kapcsolta a dokinéni Borsa méreteihez?? Viszont a husi az tényleg mehet lassan a vas miatt!
OFF:
Hát költözésnél ált. így szokott lenni, hogy a lurkó anyán lóg, lévén ő az egyetlen ismerős és megnyugtató "tereptárgy"KépKép
Túl sok segítségem biztos nem lesz (apa dolgozik), de majd igyekszem lightosan csomagolniKép Bizony, a tündéreknek is elkél a segítség, hát még nekem!Kép

Rjuli!
Sok baba érzékeny a mensi alatti tejre, de ált. csak az első pár napon ilyen meredek a helyzet. Az is lehet, hogy pár ciklus múltán már nem lesz ennyire érzékeny rá.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Kislányom 8 hónapos lesz karácsonykor. Szinte kizárólag szopizik még, nagyon minimális mennyiségű gyümölcsöt elfogad, de egyelőre inkább csak kóstolgat.
Kérdésem az, hogy jól van-e ez így? Ösztöneim azt súgják igen, de a család folyton nyúz, hogy adjak már neki husit, ezt-azt.
Súlya szépen gyarapszik minden hónapban, jelenleg 10 kiló, eleget pisil-kakil, jókedvű, kiegyensúlyozott, minden szempontból tökéletesen fejlődik.
Bőven van tejem, imád szopizni, és mindig eléggé jóllakik tőle ahhoz, hogy utána már ne fogadjon el semmit. Szopi előtt meg nem akarom kínálni, mert nem leszoktatni akarom a szopiról, csak új ízeket bevezetni.
Hogy csináljam?

Anyakati
anya_kati
 
 


PIldi, Pele!

Köszi!
rjuli
 
 


Szia Anyakati,
teljesen jól van. Épp egyik barátnőm hasonló cipőben jár. Neki betöltötte az egy évet kislánya, de szinte alig eszik vmit. Mikor már kifogytam én is minden praktikából, eszembe jutott a vashiány. Dokihoz el, vérkép csináltat, közben pedig mondtam hívja fel Ibolyt, azért ő ebben mégicsak profi. Ő elmondta, hogy ha a családban van vmi allergia (pl. tejallergia, náluk az édesanya az), akkor ezek a babák így védekeznek. Lehet esetleg nálatok is ez van?
No, hogy ne húzzam az időt, a vérkép teljesen normális, a védőnő is meglepődött, így aztán teljesen megnyugodott az anyuka is. Épp most írtam neki levelet, azért kíváncsi lezek, hogyan tovább...Kép
Írok mélt is, itt nem akarom a helyet foglalni.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci,
köszi, mélt is megkaptam. Nálunk én vagyok az egyetlen allergiás, de pollenre, és pár éve már nem is jelentkezett. Ezzel nem hiszem, hogy összefügg, bár ki tudja? Szerintem csak elég neki az anyatej.
Azért próbálkozunk.
anya_kati
 
 


Sziasztok!

Új vagyok itt, azt szeretném megtudni, hogy az első időkben (ma 1 hetes a lányom) feltétlenül kell-e fejni. Szoptatás után lazának, csomómentesnek érzem a melleim, de ma próbaképp lefejtem szopi után kb. 40g jött. A kórházban azt mondták, csak akkor kell fejni, ha feszít vagy csomós.

Mit tanácsoltok? Előre is köszi,

Kata
Kata
 


Ildi és Pele!

Köszönjük a tanácsokat!

Látszólag nem okoz nehézséget Borsának a kaki/kakihiány, eddig ezért én sem problémáztam ezen - akkor ezek szerint nincs olyan nagy baj azzal, ha ilyen ritka?
Furcsa, mert 4 hónapos koráig naponta négyszer is kakilt és hirtelen semmi...

Sajnos a doktornéni azért javasolja a főziket, mert "több vitaminhoz" juthatna Borsa, mint pusztán a tejemtől, szerinte túl gyorsan nő és nagyobb szüksége lenne más táplálékra is - szóval a szokásos...

Meggy már hazajött velünk a mai bevásárlásból - csak nyomasztó, hogy mindent fagyasztva eszik ez a szegény csemete, amikor lenne friss gyümölcs is. (hülyén fogalmaztam, természetesen azért kiolvasztom neki, de az eredete mirelit Kép

Húúúúúúúúúúúúúúúúúúú si?? Hogy? Hogy kell husit enni?? Tényleg! Komolyan! Főzve? Párolva? Összetörve?

Ja, ma lett meg az első foga!!! Kép
Alul egy. (nem párosan jönnek??)

Jó éjszakát!
szipola
 
 


Szipola!

A legjobb, ha párolod a husit, mert úgy több értékes tápanyag marad benne, mint ha pl. egy húslevesben órákon át főzöd. A kész husit ezután érdmes leturmixolni (ehhez elég az is, ha csak forralt vizet adsz hozzá). Ezt a pempőt aztán le lehet fagyasztani pl. jégkockatartóban vagy - ha van otthon nagyobb gyerektől maradt vagy rokonságtól beszerzett - kis 10ml-es gyógyszeradagoló poharakban. Az fontos, hogy a jágkockatartó lehetőleg ne alumíniumból legyen, és hogy a fagyasztáshoz csomagold be, és különítsd el az egyéb élelmiszerektől (különösen a nyers hústól!). Ha már megfagyott, a kis húskockákat ki lehet szedni a jégkockatartóból, és beledobálni pl. egy margarinosdobozba, amit - természetesen - visszateszel a fagyiba. Így minden nap csak elő kell venni egy kockát, és beledobni a főzelékbe.

A fogak nem mindig jönnek párosan, a két oldal között többnyire van legalább néhány nap különbség. Persze olyan is van, hogy egyszerre bújnak ki (sőt: egyszerre többen is, de ez általában sokkal jobban megviseli a családot) Kép

Judit
juhász_judit
 
 


Szia Szipola,
bocs, csak belekukkantottam az írásodba, de ez akkora hülyeség, amit a dokinénid mondott, hogy gyorsabban nő... Mekkora is most a kicsid? Az én kisfiam majd 9 kiló volt félévesen (születési súlya nem volt 3,5 kiló az 5-6 hónap között több mint 700 gr-t hízott), és nekünk nem mondta senki, hogy nem elég a tej...Szopizott szépen, aztán meg elkezdtük a hozzátáplálást, aztán szép LASSAN mindent. S bár én nem vagyok orvos, de sokat olvastam a témáról, épp ma találtam a következőt, figyelmébe ajánlom MINDENKINEK:
http://www.taplalekallergia.hu/index.php?Menu_ID=32

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Szipola!
Laikusként szólok csak hozzá: tudna-e vajon "túl" gyorsan nőni, ha nem volna neki elegendő táplálék az anyatej?
rjuli
 
 


Sziasztok!

Kati!
Teljesen jó, amit a kórházban mondtak. ha igény szerint szoptatod a babád (értsd: mindig, amikor sír vagy éhséjeleket mutat: cuppog, forog, keres, tátog, öklét szopogatja, mellre teszed), csak akkor szükséges fejni, ha szopi után is csomós, kellemetlenül feszülő marad a cicid. Akkor is csak keveset, hogy megkönnyebbülj.

Szipola!
Annyit tennék még hozzá, hogy az ilyen husikockákat gyümihez is adhatod, ha inkább azt preferálná Borsa a főzivel szemben.

Pele
pelcsi
 
 


Jó reggelt!
Hát persze, hogy hülyeség a dokinéni elmélete.
Én is tudom, azért írtam, hogy a szokásos...

Borsa most szintén kb. 9 kg lehet, hosszra pedig a 80-as ruhák jók neki (vagy ami 12-18 hónaposra való) - a másfél éves unokanővére mellé "állítva" nincs sok közöttük!
Kép Kép
Tehát csenevésznek én sem nevezném, de így még jobb érzés, büszkeség, hogy kizárólag a didim segítségével lett ekkora!! Kép

Oké, akkor husit a fent leírt módon lassan elkezdjük...karácsonyi menü lehet pl. meggyes husi! Kép Jáááj, szegény Kölök, még nem tud választani az étlapról, még csak azt eszi, amit adok neki! Kép Kép
szipola
 
 


Szipikém, Te Drága! Megtaláltalak ám!KépKépKép
Amúgy nekem a Levinél a glicerines kúpot javasolták alkalmanként a kaki miatt, magától akkor rendeződött, amikor elkezdtük a hozzátáplálást.
Viki
vikici
 
 


Sziasztok!

Engem is a hozzátápi érdekel:
a párolt husit szoktátok izesíteni? Sózni lehet?
Kezdhetem később is a hozzátápit? Most lesz a lány 6 hónapos, de mi éppen a szüleimhez utazunk, szívesebben kezdenem egy nyugodt időszakban itthon. Várhatok vele még 2-3 hetet?

Sziplola!
A te srácod már 80 cm? És még csak 6 hónapos? Vau! Hát ehhez csak gratulálni tudok!

Amcsi
Amcsi
 


Szia Amcsi, bio-boltokban lehet kapni ún. natúr-vega készítményt, abban nincs só, csak szárított fűszerek, nagyon jó! Sózni nem szabad!
Amúgy miért gondolod, hgy 6 hónaposan el kell kezdeni a hozzátáplálást?
Szia:
Viki
vikici
 
 


Sziasztok!

Csak egy gyors kérdés. A kisfiam kedden lesz 4 hetes, eddig kicsit több, mint 1 kg-t hízott, tehát ezzel semmi baj. A technikája nem tudom, hogy alakult, az nagy előrelépés, hogy kb. 3 hetes kora óta nagyon érdeklődő,gyakran mellre lehet tenni, éjszaka is többször jelez, ilyenkor is szopi van. Az az érzés alakult ki bennem, hogy a bal mellemből jól szopik, ha elalszik, akkor is nagyon jól tartja a vákumot, szinte a teljes bimbóudvar a szájában van. Ezzel szemben a jobból nem eszik ilyen ügyesen, legalábbis én úgy érzem, szopi után gyakran azt látom, hogy már nincs vákum, és sokszor van, hogy szopi közben azt érzem, hogy megint jön neki a tej, ő mégsem kezdi el nyelni rendesen. Az is fura, hogy az eddigi 2 év szoptatás alatt mindig a jobb mellemben volt több tej, most mégis állandóan azzal kínlódunk, hogy a jobban időnként nagyon lecsökken a mennyiség, a ballal ilyet nem tapasztalok. Elképzelhető, hogy az egyiken jól szopik, a másikon meg nem ? Mit lehetne tenni, hogy a másikon is javuljon a technika?

Köszi

Kucori
kucori
 
 


Sziasztok!

Szipola!
Azért eddig sem volt nagy választék az étlaponKépKép Hmmm, viszont a meggyes husi nagyon jól hangzik!Kép Nálunk meg az őszibarackos husik voltak a favoritok.

Amcsi!
Tényleg jobb kivárni egy nyugodtabb időszakot a hozzátápival, elképzelhető, hogy a baba is szívesebben elfogadja, no meg te is jobban le tudod mérni a reakcióit, hogy pl. minek tulajdonítható a nyűgösködés. De azért ha hazajöttetek, ne halogasd tovább.
A sózás nem szükséges, a babák még nincsenek hozzászokva a sóhoz, sokkal jobban érzik anélkül is az ízeket. De - ahogy Viki is írta - zöldfűszerekkel lehet ízesíteni, szóval nem kell azért ízetlenül főzni a manóknak.

Viki!
6 hónaposan bizony el kell kezdeni a hozzátáplálást, mégpedig azért, mert addigra a baba vasraktárai kiürülnek. Az már egy másik dolog, ha a baba nem fogadja el, vagy csak keveset hajlandó enni.

Kucori!
Hú, ez a hízás nagyon jó!! Az meg pláne, hogy most már éberebb a manókád!
Előfordul, hogy a babáknak-mamáknak az egyik cici jobban szájra-kézre esik, mint a másik. Bizonyára ezért van a tejtermelésben is különbség, hiszen amelyiket jobban kiüríti, abban több is fog termelődni. Azt tudod tenni, hogy minden alakalommal nagyon odafigyelsz a helyes mellretételre a másikon is, illetve hogy más pózokkal kísérleteztek. Pl. hónaljtartásban talán jobban sikerül a szájába tenni.
Egyébként más téren tapasztalsz nála olyat, hogy az egyik oldalt előnyben részesíti a másikkal szemben? Pl. hogy többet néz jobbra, vagy élénkebben mozgatja a jobb kezét?

Pele
pelcsi
 
 


Vikikém!
Isten hozott!! Kép

Pele!
KépKép
a meggy nagyon megy nálunk, tegnap volt a premier - és apa kutyult répás husit turmixgépben, 5 adag lefagyasztva karácsonyra!! Kép

Tegnap lázasan főztünk a csemetének! Kép
Ígérem, csinálok neki egy étlapot, és majd eléteszem!! Kép

Viszont bazi szar (stílusosan) hír, hogy semmi kaka! 11-én volt erőltetett menet, azóta semmi!
Kép Kép
Beavatkozzak megint??
szipola
 
 


Amcsi!

Köszi. Lehet, hogy csak 79 cm! Kép
De nagyon nagy, az tuti...
szipola
 
 


Ágci!!!

Megkaptam a méled!!
Nagyon nagyon köszönöm!
A levelezőnk bekakilt (bár Borsa tenné) ezért csak itt tudok válaszolni!!!
szipola
 
 


Sziasztok!

Virág javaslatára teszem föl itt a kérdésemet egy másik topikból...

azt hallottam hogy egy (fiatal) gyerekgyógyász, Svájcból frissen hazaérve azt terjeszti, hogy 3-4 hónapos kortól a babáknak gyümölcslé cseppeket kell kapnia, különben nem fogja szeretni eléggé a gyümölcsöket később. ( az illető baba teljesen tápos az anya betegsége miatt)
Ugye ez nem igaz? Ő azt mondja, hogy a sokáig tartó kizárólagos szoptatás miatt a gyerekek később nem szeretik meg a savanykás gyümiket, mert elmúlt az "inprintingre" legalkalmasabb időszak .
Engem az zavar meg hogy a környezetemben ez igazolódik, én meg imádom a gyümölcsöt, és nem szoptam csak 4 hónapig.
Kérek szépen meggyőzést! Cáfolatot! Annyira rosszul hangzik ez! Előre is kösz
Sziasztok
Anyaorsi
Névtelen
 


Anyaorsi!
A kizárólagosság biztos, hogy marhaság. Az én fél évig csak szopó lánykám lazán eszi a citromkarikát, savanyúuborkát. (Most másfél éves.)
De ha belegondolsz, ha a dokinak igaza lenne, nem lenne a földön se dohányos, se alkoholista. Hiszen ezek szintén kellemetlen, az anyatejtől igencsak elütő ízű dolgok, amiket nem kap a baba ebben a kritikus, 3-4 hós korban. Aztán mégis rá bírnak kapni valahogy a népek.
Az, hogy a gyerekeket manapság nehezebb rákapatni a gyümölcsevésre, inkább a rengeteg, gyerekeknek készített, egészségesnek hirdetett édesség hibája.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Hát, Anyaorsi, ritkán olvasni ekkora butaságotKép.
A tudományos tényeket az ízlelés/ízlés fiziológiájáról és tanult voltáról most mellőzném, viszont álljon itt 2 példa a saját életemből:

Cáfolat1: saját fiam: 6.5 hónaposan kezdett banánnal, addig semmit nem fogadott el anyatejen kívül, ezt viszont kikapta apja kezéből és befalta. Kedvence a meggy, megeszi az olyan savanyú almát, hogy én már nem tudom megenni, bármit ami savanyú, sokkal inkább mint az édes dolgokat!

Cáfolat2: barátnőm 2.5 éves gyereke, még bőven szopik, 9 hónapos koráig nem fogadott el anyatejen kívül mást. Mászik 4kézláb nyáron a fűben és valamit szedeget és betömi a szájába. A barátnőm közelebb megy, és látja hogy a csemete hangyákat (Kép) szedeget és eszik, szemmel látható élvezettel. Még mielőtt elájulna, a lurkó felnéz rá és azt mondja: savanyúKép. És vigyorog.

Az imprintinget ne keverjük ide, nincs köze ehhez.

A fiatal doki nevét és "kiváló" elméletét szívesen olvasnám a "Kitől ne fogadj el tanácsot" topikbanKép.

matska
matska
 
 


jó! kösz, meggyőztetek!
Azért szívesen olvasom ha még cincáljátok egy kicsit a témát!
nem tudom a doktor nevét, meg nem is lenne korrekt többszörös áttétel után beírni valakit, nem?
(orvos mondta anyának, anya mondta bébiszitternek, bébiszitter mondta Orsinak....)
Az orvos egyébként bajai, ha van valaki Bajáról aki ismeri és meg tudja provokálni, és saját szájából is hangzik ez a szöveg, akkor persze más lenne a helyzet Kép
Köszönöm még egyszer!
Anyaorsi
Névtelen
 


http://www.vital.hu/themes/sick/izleles2.htm

www.drinfo.hu/9806/16.html

itten van 2 könnyű kis cikkecske az ízlelés éréséről, életkorral együttjáró változásairól.
matska
 
 


Sziasztok!

Ildi, Pele, köszi az allergiás kérdésemre a válaszokat.

Most lenne egy gyakorlati kérdésem. Lányom 11-én volt hat hónapos. Eddig csak szopott, szombattól naponta egyszer, a délelőtti szopás után megkínálom egy kis almapéppel és almalével. Nem ízlik neki, a nyelvével ügyesen kitolja a szájából, amit sikerült belecsempészni. Eközben fintorog. Nem izgulok, azt gondolom, elég az anyatej még egy darabig. Azon gondolkoztam el, hogy hogyan tovább. A következő lehetőségek merültek fel bennem:
1. Tovább próbálkozunk napi egyszer az almával, hátha egyszercsak rákap (meddig érdemes próbálkozni?)
2. Alma helyett adok neki mást, pl. őszibarackot.
3. Tartunk pár nap szünetet, aztán próbálkozunk újra.
Szerintetek?

Más: Anyósom (bár nagyon visszafogja magát), nagyon azt sugallja, hogy kellene már más is ennek a gyereknek. Amikor nála ebédelünk, kínálgatja az unokáját mindenfélével: gyümölcsleves, krumplipüré (felnőtteknek való persze, tehát tejjel, vajjal, sóval). Az ujjára tesz egy picit, és próbálja rákenni a lányom nyelvére. Eddig nem sok sikerrel. Már mondtam neki, hogy én nem szeretném, de elütötte azzal, hogy a férjem is felnőtt, pedig csak három hónapig szopott.
Nem akarok vele feleslegesen nagy vitát, ezért kérdezem, hogy ennyiből lehet-e probléma szerintetek.

Köszi:
Kati

Kati
katicabogár
 
 


Kati!

Biztos jönnek még az igazi szakértők, addig leírom ,én mit gondolok.
A kérdésed 2. felére nagyon rövid és egyszerű a válasz:NEM! A tehéntej is gáz, a nem babának való higiéniás eljárások főzés közben szintén. Úgyhogy legyél nagyon határozott ebben a kérdésben.
A hozzátápláláshoz: lehet, hogy nagyképűség, de azt hiszem dobogós helyem van itt a neten azok között, akik a legtovább szenvedtek a kezdeti pár falattal. Másfél hónapig minden létező dolgot kipróbáltam a kanál-cumisüveg-kézből adás, reszelve, pürésítve, turmixolva, bébiétel, tejpép, ilyen íz, olyan íz, különböző halmazállapotban, kül. időpontokban. Nincs olyan ötlet, amit ki ne próbáltam volna, és csak az öklendezés ment. Végül egyszer csak megtört a jég, egyik napról a másikra és Dóri elkezdett enni. Nem az történt, hogy végre rájöttem, mit akar enni, hanem ő maga eljutott oda, hogy OK., akkor együnk.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ez vár rátok, de a kezdeti hozzáállás még nem sokat jelent.
Sokan mások is mondják, hogy a reszelt alma nem ízlik a babáknak(sem ízre, sem halmazállapotra), úgyhogy talán érdemes lenne v.mi mást is megpróbálni, hátha az jobban bejön a lánykádnak. Ha nem, akkor érdemes a pár nap szünetet megfontolni, és időnként újrapróbálkozni.
Arról, hogy mit adjál helyette, nem is merek mit mondani, mert minden nap, amikor bekapcsolom a babanetet, valami új, korábban ártalmatlannak vélt gyümölcsről derül ki, hogy allergizál.
Úgyhogy erre vonatkozóan nem "osztom az észt".
Remélem, nagy hülyeségeket nem írtam.
rjuli
 
 


Sziasztok!

Kati!
Anyós-kérdésben csatlakozom rjulihoz: NE ENGEDD! Ha érzékeny rá a babád, akkor ennyiből is lehet baj, ez az egyik fele a dolognak. A másik, hogy muszáj meghúznod a határokat, mert később csak további konfliktusok lehetnek belőle (pl. miért nem kap már ezt vagy azt, miért nem ülteted bilire, stb.)
Ami a hozzátápit illeti: próbálkozhatsz nyugodtan mással, pl. barackkal, de akár anyatejjel kevert krumplival is, lehet, hogy az jobban ízlene neki. Ha úgy látod, hogy végképp nem kéri, akkor tartsatok pár nap szünetet, aztán megint lehet próbálkozni.

Rjuli!
Azééé' én is pályázom a dobogós helyre Hannámmal, akivel 6-tól kb. 10 hónapos koráig szenvedtünk az 1-2 kanalakkalKép Aztán ő is egyik napról a másikra kezdett el 2 dl gyümiket, főziket enniKép Ma ő a legjobb evő hármójuk közülKép

Pele
pelcsi
 
 


Katica!

Ugyanez a helyzet nálunk is! Amit én berakok, azt ő kilöki, igaz, eddig én is csak almával próbálkoztam. Mondjuk Janka a gyógyszert is kilökte, amikor szednie kellett. Ez azt jelenti, hogy nem érett még a kanalazásra?

Ildianyu
ildianyu
 
 


kell egy kis idő, amíg rájönnek, hogy az is kaja, nem játékKép Honnan is tudnák, hogy attól is jól lehet lakni, hiszen eddig csak a szopi volt a kajaforrás. Ezért is nincs türelmük hozzá az elején, svsz.
laikus
 


Sziasztok!

Köszi mindenkinek a hasznos tanácsokat!
Ugyan Ágci cikkét elolvasva lassan kezdem úgy érezni mindegy mit teszek minden okozhat alergiát!
Húsi akkor milyen lehet?
Pulyka? Sertés? Az is bio?

Viki!
Ilyen natur izesitőn mát gondolkoztam tök jó hogy irtad.
Kati!
Nálunk is hasonló a helyzet! Volt is egy apróbb konflikutsom anyóssal (mikor megkinálta a gyereket joghurtal) amit aztán a férjem elrendezett vele. Szerencsére azzal egyetértenek, hogy egy anyának joga van eldönteni mit kaphat a gyerek. Azért én ugy érzem nem baj ha résen vagyok...

Amcsi
Amcsi
 


Sziasztok,

Egy tök másik topikból tévedtem ide unalmamban. Csak Katinak szeretnék mondani pár szót:
1. Csak te határozhatod meg, hogy mit szabad a gyermekednek és mit nem - nagyi csak nagyi, nem ő lesz vele, amikor betegen fexik a kórházban (ne legyen soha)
2. legyél karakán, kérd a férjed támogatását, ne te vitázz vele lehetőleg, hanem a férjed. Jó ha ő viszont ért egyetlen pillantásodból, vagy előre megbeszélitek a "jelet", amikor ki kell állnia melletted.
Nálunk a férjem nagyijával vannak a gondok. Az én lányom 8 hós elmúlt, mászik, áll, szépen fejlődik. Természetesen még mindig mindent a szájába dugdos, megrágja, összenyálazza stb, nem részletezem. Egy családi ebédnél a férjemnagyi meg akarta kínálni a lányt csokival. Mondom neki, hogy én 2 éves koráig nem akarok neki csokit adni, utána még annyit ehet belőle! Erre ő: Csak megkínálom, hogy szeretne-e belőle?
Hát persze, hogy szeretne, hiszen az újságot is megrágja, pedig az nem is édesség.
Ezzel a vita lezárult, soha többé nem szóltak bele a kajáltatásba. Inkább kérdeznek, hogy ezt vagy azt odaadhatják-e neki. Ma már rutinos vagyok. Vendégségbe menet mindig van nálam néhány db neki való Milupa keksz, és ha nagyon nem bírnak magukkal, azt odaadhatják Kép Így mindenkinek megvan az öröme!

heppi

heppi
KépKép
KépKép
heppi
 
 


Gyors bekukkantásra. Ma volt kint a Gyerekdokink az öt hónapos oltásra. Külön dicséreteet kaptunk, hogy még mindig kizárólagos anyatejcsis babánk vanKép. Köszi , mert ehhez ti is nagy mértékben hozzájárultatok.
Köszi köszi, köszi, köszi...

Anita
anita77
 
 


Sziasztok!

A picilányom a héten lesz 6 hónapos!!! Köszönöm nektek Pele, Juhász Judit és a többieknek a segítséget a szoptatási tanácsokban.KépKépKép Nem fejtem és még is van tejcsi. Néha meginogtam, hogy fejés nélkül is menni fog ennyi ideig. A gyerekorvos is csodálozott, de nagyon örült.

Most is szeretnék tanácsot kérni.Kép
A lányom nagyon sokat szopizik éjjelente és már nem nagyon bírom alvás nélkül. pl. tegnap éjjelünk: evett fél 8-kor, 9-kor, 11-kor, 1-kor, 3-kor, 5-kor. Szerintem azért ennyire nem éhes. Viszont úgy döntöttem, hogy ez így nem mehet tovább. Adjatok ötleteket mit csináljak. Napközbe se tudok aludni.
Help!!!

Tina
tkriszta
 
 


Tina!

Nem lehet, hogy most van a 6 hónapos fejlődési ugrás?

Ildianyu
ildianyu
 
 


Sziasztok!

Gyors segítségre lenne szükségem...
Problémám..
tegnap óta a babám olyan erővel szorítja a mellbimbómat, h csillagokat látok. Ezelőtt semmiféle problémám nem volt, még telbejöveléskor sem sebesedett ki a bimbó. Tegnap csak a jobb cicit "szorongatta" a bébi, ma már kezdte a balt is. Olyan, mintha "ráharapna"...

Amúgy, a lányom 23.-án lesz 3 hónapos, csak tejcsit kap, cumi/cumisüveget még nem is látott!

Ha vki tud vmi jó tanácsot adni örömmel vennénk..

Előre is köszönöm


Susie_
susie
 
 


Ildianyu,
nem hiszem mert 6 hónapja tart már kisebb-nagyobb szünetekkel.Kép Még 1 éjszakát se aludtunk át.Kép Ha jobb időszaka van akkor csak 3x eszik.

Tina
tkriszta
 
 


Susie,
túl sok jót nem tudok mondani, azon túl, hogy az én lányom is pont így csinálta anno, csak ő már két hónaposan elkezdte...
Amúgy szopizik rendesen? Elég mélyen van a szájában a cici közben? Ezt a szorongatást a szopi elején, közepén, végén csinálja? Mert ha a végén, akkor nem túl nagy gáz: az én csajom sokáig ezzel jelezte, hogy nem akar már tovább szopizni, ne tuszkoljam Kép
Egyébként, ha jól emlékszem, Cicó nagyjából héthónapos koráig folytatta, aztán abbahagyta, magától, egyik napról a másikra. Csak persze addig bírni... (hozzá kell tennem, hogy most már majdnem egy éves, és sosem harapott "csak úgy", hanem komplett kommunikációs eszközként használja a harapást: "ez a pozíció nem tetszik", vagy "nem akarok tovább szopizni, anya, ne tuszkolj már")
Ha úgy érzed, hogy "ráharap", esetleg megpróbálhatod "megigazítani" a cicin, úgy, hogy ha egy picit elengedné, akkor gyorsan közelebb húzod magadhoz/közelebb húzódsz hozzá, hogy mélyebben legyen a szájában. Vagy ha nem engedi el, akkor megszakítani, és újra a szájába adni, de csak ha akkorára tátja, mintha ásítani akarna, és jó mélyen. Ha sikerül, érdemes nem a cicit tuszkolni a szájába, hanem őt "húzni rá" a cicire, bár ez nekem pl. nem ment rögtön, idő telt bele.
De a hozzáértők biztosan adnak jobb tippet is.

Tina,
lehet, hogy csak egyszerűen ilyen éber fajta? Mert nálunk már minden volt, front, ugrás, fogzás, hideg, meleg, költözés, szeparációs szorongás, stb, azaz mindig volt mire fogni, de a lényeg nem változik: Cicó minimum kétszer, de manapság inkább háromszor (vagy hatszor, mikor hogy jön) ébred éjszaka, és csak szopival alszik vissza. Ezt pediglen csinálja a nyolc órán belül, amennyit éjjel egyáltalán összesen aludni hajlandó. Aztán nappal alszik még egy olyan két órát, és passz. Ja: egyéves lesz 29-én Kép

Üdv
Kriszi
kriszi
 
 


Sziasztok Lányok!

Tina, Kriszi!
Amikor nekem valami nem túl jó, de olvasok másról, aki hasonló helyzetben van, mindjárt picit jobban érzem magam - na, szóval;
Borsa hat hónapos múlt, még SOHA nem aludta át az éjszakát, minimum háromszor szopizik éjjel, de gyakori a hat is! Kép

Azt hiszem, Kriszivel már kibeszéltük ezt "párnás kísértet" korában... Kép

Tina, ha tudsz, tarts ki még egy picit, szerintem nagyon jól járnak azok a bébik, akik ennyire bízhatnak a szüleikben - mert abból indulok ki én is, hogy ennyire nem lehet éhes; tehát részben a Te közelségedre vágyik, hozzád szeretne picit bújni, stb...
Kép

én előtte az a délig alvós fajta voltam - mégsem kibírhatatlan, mostanra teljesen megszoktam, talán már én sem tudnám végigaludni az éjszakát Kép


Szipola szomorú rovata, avagy kutyakaka:
Na, tegnap ment egy kúp, mert meggy ellenére sem kakilt megint 7 napja! Kép Kép Kép
A meggy bevitel ugyan minimális (mostanában inkább nem kéri, talán ha egy korty meggylé megy le) - de azért mégiscsak valami más, nem tejci!!
Hát akkor meg miért nincs kaka????????
Kép Ja, és kúp után szegény nagyon szenvedve kakilt, valami nem stimmel. Itt lenne az ideje doktornéninek szólni, még ünnepek előtt, vagy maradjak a seggemen?
Valakiiiii!!!!!!!!
(Peleeeeee!!! Kép Matskaaaaa!!! Kép
szipola
 
 


Szipola,

nemtom mikortol lehet szilvat adni, de nekunk nagyon bevalt a kecskemeti szilva babietel, ami utan mindig volt eredmeny. Nalunk akkor voltak kaki gondok, amikor elkezdtem a hozzatapit. 1 ido utan magatol is rendezodott, de neha nekem is ra kellett segitenem.

gabomamo
gabomamo
 
 


Szipola kedves, azért nem kell kétségbeesniKép. 7 nap még nem olyan szörnyű, de én a helyedben maradnék a baracknál még egy ideig mint hozzátáplálás, több okból is:

1.) Borsa bélésének még hozzá kell szokni a szilárd kajához mint műfajhoz, maga a hozzátáplálás megkezdése meg szokta borítani a kakilás addig megszokott menetrendjét szinte minden babánál.

2.)A kúpot mint az egyik legvégső megoldást javasoltam anno, az első verziókból semmi nem használt? Egyébként csak akkor érdemes macerálni Borsát, ha panaszt okoz (hasfájást, puffadást, fokozott gázképződést)a nemkakilás, vagy ha extrémen sokáig nem kakil.
A kaki állaga milyen volt? Ha besűrűsödött, vagy száraz, "bogyós", akkor paraffin olajat a kölöknek. Ha normális, akkor feleslegesen izgultál.Kép

A szilvával én nagyon óvatosan bánnék, rengeteg babánál okoz görcsös hasfájást, 9 hónapos kor előtt még a szakirodalom sem ajánlja. A barack finoman lazít, különleges ásványianyag- és enzimösszetétele gyengéden stimulálja a beleket, nem okoz görcsöket. Ha viszket a tenyered (ne viszkessen már olyan nagyon) a következő kaja, amit bevezetsz a krumpli legyen, az is finoman lazít. Ucsóra mondom, banánt, almát, répát hanyagold, mindkettő fog.

Egyébként meg gyere át a hozzátáplálásos topikba, ez itt eléggé offKép

puszi,
matska
matska
 
 


Szipola át a hozzátáplálás topikba...
Kép

ott válaszol Matskának
szipola
 
 


Hahó,

Pocok,
én amondó volnék, hogy mielőtt döntesz, kérj egy kivizsgálást, attól senkinek semmi baja nem esik (bár nem tudom, mit szoktak ilyenkor vizsgálni). És ha tényleg gáz van, akkor esetleg meg lehet próbálni, hogy nem kínálgatod Ajsát különösebben, nem ülsz a szopis fotelba (ha van ilyen) stb. Aztán, ha tényleg nem igényli, úgysem fogja kérni. Ha viszont igen, és te tényleg, indokoltan veszélyt hozol magadra vele (nem csak rámondják), akkor jöhet a következő kör...
Nem vagyok hozzáértő, de nem lehet a kalciumot pótolni???

Szipola
Nem párnás, paplanos Kép Egyébként most fekvő kísértet van Kép

Más.
Én már ott tartok, hogy nem bánnám, ha Cicó nem szopizna ennyiszer (hiszen 29-én lesz egyéves), ugyanis naponta öt-hatszor szopizik napközben, és ahányszor eszébe jut (3-6) éjszaka is. A tízórai meg az uzsi csak tejecske. Ezzel önmagában nincs baj, csak szívesen aludnék már két-három óránál többet egyszerre, talán neki is jót tenne, ha hosszabban tudna aludni (bár tudom, ez nem feltétlenül függ a szopitól). Az igazi baj velem van. A cici még mindig túlhajtja magát, de most már ott tartunk, hogy ha éjszaka egy kicsit több idő telik el a szokásosnál (pl. három napig hatszor kelt, és a negyediken csak háromszor), akkor nem egyszerűen súlyos lesz vagy feszül, hanem rögtön csomósodni, dugulni stb. kezd. És ha Cicó jó sokat dolgozik rajta, akkor ürül-lazul szépen, de semmi mással. Semmiféleképpen nem tudok fejni, meg semmi. Hozzá kell tenni, hogy ez a gáz a jobb cicivel van csak, mert csak azt használja a leányzó már jó ideje. A bal, mint a nagykönyvben, szépen apadozik, már kisebb, mint terhesség előtt.
Lehet, hogy kicsit kevercs vagyok, de megint felbukkant bennem a félelem: mi lesz, ha a kölkec hirtelen átalussza az éjszakát??? Vagy elkezd bizonyos alkalmakkor nem kérni cicit? (Mert pl. a déli, meg a vacsorai már nem túl fontos neki, azért még kéri, de már látom, hogy hamarosan nem lesz neki annyira égető. Elalváshoz viszont kell, délelőtt, délután és este, meg reggel is még.) Egyáltalán: hogyan fog így egyre kevesebb termelődni? Félre ne értsetek, önmagában semmi bajom a helyzettel, örülök, hogy Cicó szépen szopizik még, és van is mit, csak azt akarom elkerülni, hogy lehetetlenné váljon a fokozatos elválasztódás. Azaz: van egy olyan félelmem, hogy ha Cicó egyszercsak ritkábban kér cicit, az én adottságaimmal (félcicisség, csomósodásra-gyulladásra való nagyfokú hajlam, folyamatos túltermelési válság, fejésképtelenség) olyan piszkosul begyulladok, vagy neadjisten tályog képződik, hogy ez egy csapásra véget vet minden szopinak, pl. mert kórházba kerülök, hormonálisan kell elapasztani, vagy ki tudja. És ezt nem szeretném.
Valaki, aki csak hasonló cipőben is járt/jár, illetve ért hozzá, nyugtasson meg, mert nagyon para van...Kép
Vagy mit lehet csinálni ilyenkor???

Üdv
Kriszi + Cicó (11 hónapos és 21 napos)
kriszi
 
 


Sziasztok!

Már régen nem írtam, szerencsére nem volt rá szükség, most viszont lenne két kérdésem.
Az egyik igazából egy kérés: tudom, hogy már sokszor leírtátok, hogy mennyit kell gyarapodni egy babának, de nincs időm visszakeresni, megtennétek, hogy még egyszer leírjátok? Gabim közel 4 hónapos, az első kettőben 1-1 kilót hízott, aztán hirtelen lecsökkent a gyarapodás, és a következő hónapban kicsit több, mint fél kilót, most meg úgy néz ki, hogy még fél kilót sem hízik (kb. 40 dekát). Ez elég? (2830-cal született, most 5620 volt kicsit több mint három és fél hósan.)

A másik: a neurológus dokinéni szerint, lehet, hogy Gabi vérszegény, mert sápadt, és azt mondta, hogy adjak neki vasat. A gyerekdokink meg azt mondta, hogy szedjek én vasat, mert az átmegy a tejbe (mellesleg én is sápadt vagyok, a szülés során sok vért vesztettem, azóta párszor vettem be Elevitet, de vasat külön nem). A kérdés végülis az, hogy tényleg átmegy-e a tejbe az általam szedett vas, és hogy ez vajon elég-e Gabinak.

Köszi előre is a választ!

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 


Zsizsa!
Gyarapodás:
"A hivatalos álláspont egyébként: hetente átlag első 3-4 hónap: 115-220 gr-t hízik, 4-6 hó között: 85-140 gr, és a második félévben 45-85 gr. Egyébként az, hogy eleget szopott még más is mutatja: 6-8 nedves textil vagy 5-6 eldobható pelenka, szintelen babavizelet, széklet(ek), sima böre, érdeklödö, jól fejlödik (nem csak súlyban)"
Eszerint súlyban jók vagytok.

A biztos vérszegény, mert sápadt diagnózis meg khmmm.... visszafogottan szakszerű. Ha aggódsz, inkább csináltass egy vérképet. Ebben a randa időben szvsz a gyerekek a napsütés hiányától sápadtak.
Az általad szedett vas különösebben nem befolyásolja az anyatej vastartalmát. (Ami elég Gabinak így is.) Ettől függetlenül szedjed a vasat bátran, jobban fogod bírni a gyűrődést.

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Borcsa,
köszi a választ, a vizelet általában színtelen, hetente egyszer-kétszer enyhén sárgás, de épphogy van színe, van kaki is, érdeklődő és jól is fejlődik, csak az első két hó után olyan kevésnek tűnt a gyarapodás, főleg ez az utolsó hónap.

A gyerekdokink úgy gondolta, hogy annyira nem vészes a helyzet, hogy vérvételje küldje Gabit, főleg ebben az influenzás időszakban, ugyanis az SZTK-ba kéne ugye menni, a sok beteg ember közé, és szerinte az rosszabb lenne. A vasat akkor viszont szedem magam miatt.

Zsizsa

Zsizsa
Kép
Kép
Kép
Kép
zsizsa
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?