Új privát üzeneted érkezett!

Szia Solya!

Ha a gyerköcök elaludtak( Remélhetöleg mindkettő egyszerre.)-megírom az e-mailt. Előre is köszi a válaszokat. Most olvasom csak, hogy a férjed Ravensburgban dolgozik. Az enyém Konstanzban.

Lisa
lisa
 
 


Lisa,
és Ti is Konstanzban vagytok????
solya
 
 


Sziasztok!

Segítsetek!

Nem tudjátok, hol lehet mellkagylót kapni? (olyan műanyag cucc, ami felfogja a kifolyó tejet?) Szegény férjem járt pár boltban, de csak néztek rá hülyén, hogy mit akar. Pedig tutira létezik, láttam is egy lánynál a kórházban, de nem kérdeztem, hol vette, mert azt hittem minden szakboltban lehet kapni.

Kata! Írtam neked mailt. Ezentúl jelzem itt, hogy tudd, ha nem ment át...

Fcs.
Fulescsacsi
 

 
 

Sziasztok!

Fcs!
Hogy hol lehet kapni, azt nem sikerült megtalálnom. Lehet, hogy csak más néven kell kérdezni. Erre gondoltál? Ezt úgy másoltam át:

"tejcsorgató
Ez a kis kütyü az egyik leghasznosabb dolog, ami valaha is a birtokomban volt szülés / baba témában. A gyógyszertárban "bimbókiemelo" néven árulják, angolul "mellkagyló" (breast shell). Két összepattintható fele van, a mellre lehet helyezni és remekül felfogja a csorgó anyatejet, miközben a másik mellbol szoptatunk. Több liter tejet lehet így összegyujteni, amit lefagyaszthatunk késobbi felhasználásra (megbízható fagyasztóban egy évig is eláll). Szerintem ezerszer jobb, mint bármiféle melltartóbetéttel együtt kidobni a tejet, kényelmes, biztonságos, praktikus. Ha valamit vakon tanácsolnék, hogy nyugodtan vegyél meg, nem fogod megbánni, hát ez lenne az. Állítólag néha a két fél eldeformálódik és ereszteni kezd, ilyenkor összepattintott állapotban kell kifozni és utána megint jól fog zárni. Velem ez a jelenség még nem fordult elo."

puszi
Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


Szia!

Nekem is volt ilyenem, AVENT, lehet kapni a CORA, Auchan stb., Brendon, Megatoys boltokban. Én nem nagyon használtam, a melltartóbetét jóval kényelmesebb volt.

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Sziasztok!

Köszi az infót! Nekem nagyon folyik, mindent átáztat, ezért muszáj lesz ilyen vacakot használnom, főleg éjszaka. Milyen lehet benne aludni... Brrrrr....

Fcs.
Fulescsacsi
 


Húha, hát alvásra nem valami kényelmes, sőt! Eleinte én is átáztattam éjszaka a hálóingemet, mert a betét mellett kicsordult a tejcsi. Kb. 4-5 hét után márt nem volt ilyen gond. Szerintem gyürjél egy pelust a melltartódba, kényelmesen rendezgesd el, és úgy nem lesz gond.

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Fcs,
a pelus jó ötlet. nekem is bevált, bár sokszor az is átázott.
solya
 
 


Vagy egy pelus nedvszívó magjával is próbálkozhatnálKép
solya
 
 


Pirus,
első blikk: milyen a cipő? Kemény? Elég széles? Nem túl puha? Belül nem birizgálhatja vmi a lábát? Próbáltad mással is? elég magas a rüsztje? Nem túl magas a kérge? Lehet, hogy puhább talpót kellene venni. Lehet kapni direkt első cipőcskét. nem olcsó, de lehet, hogy megérné megvennetek. Én anno a Westendben láttam.

Én egyébként mamusszal kezdtem. Ill vettem otthoni szandált is, hogy szokják.

na pá, mert megint túltengek! Kép

Csilla,
szerinted az elég? Igen, nincs nagy hideg, de itt az Alpok egy köpésre.

SOS,
senki nem tud zippzárcsere lehetőségről???
solya
 
 


Szia Solya,
sajnos a cipőprobléma nem most kezdődött. Egyszerűen utálja, ha cipő van rajta, azonnal lerúgja. Kizárólag jóminőségű cipőt vettem neki, egy csomó fajtát, most éppen egy Elephantent, mert azt nagyon ajánlották. Kicsit dobtam egy hátast, amikor megláttam, hogy a 19-es topánka többe kerül, mint egy felnőtt cipő, de a cél érdekében mindent. Hol láttál pontosan olyan szoktató cipőcskét? Szerinted itthonra is adjak rá cipőt, hogy szokja? Most még elmegy, hogy két vastag zoknit adok rá kintre, de mi lesz ha igazán tél lesz???
Sajnos zippzárost nem ismerek, de általában jobb rőfösboltban cserélnek.
Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Sziasztok!

Fcsacsi!
Én anno sajnos nem vettem ilyen mellkagylót, de nagyon megbántam! Tényleg rengeteg tej folyt ki szoptatásoknál. Volt, hogy odatartottam egy cumisüveget a másik mellemhez és 20 ml csöpögött ki a végére!
A sógornőmet már rábeszéltem, találtunk is a Tescoban Aventet (asszem, csak ők csinálnak ilyet), én vennék a helyedben, nem olcsó, de nem fogod megbánni.
Én volt, hogy kínomban a Babylove pelenkázó alátétjét is magam alá raktam. Egész éjjel folydogált a tej és reggelre büdös volt alattam az alátét. Irtózatos szaga van a romlott anyatejnek Kép

Solya!
Fejtsd ki a cipzárat és varrj bele egy újat, nem nagy művészet!

Pirus!
Oké, benne vagyok a hétköznapi pizzázásban is KépKép
Szerintem ne erőltesd a cipőt, főleg ne otthonra! Bőven elég a vastag zokni vagy akár 2 zokni! Mi is földszinten lakunk, hidd el, nem fázik a lábuk!
Cipőt is bőven ráérsz venni, ha majd stabilan elindul. Az úgyis télen lesz, tahát a hóban még gondolom, nem fog stabilan menetelni, így én valami béleletlen tavaszi magasszárú cipőt céloznék meg a helyedben. Nekünk nagyon bejött a Siesta Explicitje. Azt aztán rúgdoshatja lefelé, nem fog lejönni a lábáról, mivel magasszárú Kép

Annamari
muter
 
 


Szia Annamari!

Én már odáig fejlesztettem a csöpögő tejcsi összegyüjtésének tudományát, hogy az egyik mellemen a Zsombi lógott, a másikon az elektromos szívógép a szoptatás első pár perce alatt, így tetemes mennyiség gyűlt össze estére. De, mint írtam, ez az éjjeli feszülés nálam nem tartott olyan sokáig. Tényleg nagyon büdi volt a hálóruci reggelre.
Ez az Elephanten nagyon magasszárú, mégis sikerül valahogy letornásznia a lábárólKépKép A baj forrása az, hogy amikor fel akarom húzni a cipőt, teljesen behajlítja a lábujjait és képtelenség normálisan ráadni.Kép
Mikor jöttök?Kép
Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Pirus!

Szerintem korai még a cipő, főleg, ha nincs jól a lábán. Még káros is lehet így. Várjatok még vele egy picit!

Nemdom, mikor megyünk, most én úgy érzem, taknyos leszek, úgyhogy jövőhéten valamikor, utána már semmiképp, mert ünnepi készülődés megminden. Jó Nektek a jövő7?

Párom amúgy holnapután jön haza, kérdezted, csak nem válaszoltam. Most valami oktatáson van, ehhez képest az előbb írt, hogy boroznak. A dögök! KépKép

Annamari
muter
 
 


haho lanyok!

jo regen jartam erre.Kép

Pirus udv itt, elveszett baranyka. Pizzasazban en is benne lennek, ha csatlakozhatokKép

Muter: sajna a klinikan nekem sem vettek fel 1x sem az uh-katKép Allitolag kiadtak nekik utasitasbaKép

Solya: en tavaly a Mediamarktban lattam regi tipusu diavetitot 10e-rt.

Mellkagylo szvsz is hasznos lehet, en megbantam hogy nem hasznaltam az elejetol, nekem meg 4-5 hosan is 40 ml csurgott ki a masik cicibol szopi alatt! Mennyit fagyaszthattam volna fejes nelkul...Kép

orsoly
orsoly
 
 


SziasztokKép

Fcsacsi az Aventnek van egy szaküzlete a 14. kerben a Dorozsmai utcában, a neten szerintem megtalálod a pontos cimüket, ott tuti, hogy kapsz, és még az is meglehet, hogy olcsóbban mint a bevásárlóközpontokban, mivel ez kifejezetten márkabolt.
Tényleg a haskötővel mi lett? sikerült beszerezni?

puszi

Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi
 
 


Sziasztok!

Itt vagyok! Kép Ahogy Annamari mondta: élek és virulok! Kép Csak épp nem tudok jönni mindennap, mert sok a munka. Kép

PizzaKépKépKép Úristen, de megenném akár most isKép

ÁgibosziKép Olyan jó lenne,ha a Mikulás aktívan telne, nem? Kép Mindig a Te hozzászólásaidat nézem meg először, hátha... Kép

Orsoly: szia!!!! Kép Hogy vagytok? Jártok még tornázni?
Képzeld, nekem múltkor felvették videóra, és még képet is kaptunk! De láttam másnál is kazettát, szóval nem mi voltunk az egyetlenek. Remélem, legközelebb is felveszik! Jó lenne! Kép

Csilla: megkaptam a levelet, köszi! Kép

Szép napot nektek! shine
shine
 
 


Sziasztok és szép jó reggelt mindenkinekKép)

Olyan jó feljönni és olvasni titeket, ez mindig erőt ad a napi teendőkhöz, köszönöm hogy ennyien drukkoltok nekünk, nagyon jól esikKép

Shine én is örülnék a Mikulás ajándékának, de megbeszéltük babucival , hogy nem siettetjük a dolgot, szépen, ahogy ő eltervezte szülessen meg.
Párom már tükön ül, nem mondja de látszik rajta és én ezért annyira imádom őt.

Legyen csodás a napotok

szeretettel

Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi
 
 


Annamari,
ha az ember tud varrni és van varrógépe, akkor valóban nem nehéz feladat. Kép

Ági,
Nektek is hasonló jókat tudok kívánni! December abszolút ideális hónap a szülésre! Kép
Nagyon szép lesz a karácsonyotok, meglásd! Kép
Solya
solya
 
 


Sziasztok! Kicsit zűrös éjszakánk volt... Ma NEM aludta át az éjszakát, olyannyira, hogy kettőtől egyikünk sem aludt. Szegény Apa meg melózik ma... Mindegy, most alszik, adok neki plussz fél órát a köv. etetésig... Olyan karikák vannak a szeme alatt... Megint a szelek kínozták... Pedig büfizik rendesen.

Nagyon beindultatok ettől a tejcsorgástól! Azt hittem, csak engem ver ezzel a sors, a kórházban senkinek nem volt ilyen gondja, mondjuk a többi gyerek ébredt is rendesen enni, csak az enyémet nem lehetett felkelteni... Fejtem ugyan, de így is mindent elöntött a tej éjjel-nappal. Itthonra viszonylag normalizálódott, csak éjjel szörnyű, meg szopi közben, úgyhogy biztosa veszek mellkagylót! Köszi a segítséget!

Ági! Nagyon gondolok Rátok!!! (Meg Apa is.) Küldj valamit, ha indultok, hogy szólhassak itt a csajoknak!

Fcs.
Fulescsacsi
 


Sziasztok!
Solya!
Nem tudom, hogy melyik ruha lenne jó, ott az Alpokban. Szerintem nézd meg, hogy az ottani gyerekeket, hogy öltöztetik. Én is úgy vettem ezeket az overállokat a Daniellának, hogy megfigyeltem, hogy itt a gyerekeken ez a fajta van. Nálunk nincs túl hideg télen, dél Svédo-ban lakunk egy tengerparti városban (Helsingborg). A telet megenyhíti a Golf-áramlat. Jóval enyhébb a tél, mint Magyaro-on, megesik az is, hogy havat is ritkán látunk. Milyen hideg volt tavaly is Magyaro-on, itt minusz 5-6 volt a leghidegebb tavaly. Persze északabbra itt is hidegebb van. Szóval azt tanácsolom, hogy figyeld meg az ottani gyerekek öltözékét.

Fülescsacsi!
Én is megosztom Veled a szoptatás körüli tapasztalataimat. Daniellát 15 hónapos koráig szoptattam, utána fokozatosan abbahagyta, utána már csak akkor kellett neki, amikor eszébe jutott.

Aktívan 10 hónapos koráig szopott, addig nem fogadott el semmi mást, még megkóstolni sem akart bébiételt, gyümölcsöket, stb. akkor a súlya 11,64 kg volt, és 75 cm hosszú.

Ezután kezdett el kóstolgatni dolgokat, de megmaradt a kóstolás szintjén, egy évesen 12,84 kg volt és 82 cm magas. Ezeket csak azért írom, hogy lásd, hogy csakis anyatejjel milyen gyorsan gyarapodott.

Az elsö héten párszor fejtem tejet (anyukám tanácsára), akkor úgy jártam, mint a többség, szinte folyt a mellemböl, ha kellett ha nem.

Abba is hagytam a fejést, mert az itteni szoptatásról szóló otthonlapon olvastam, hogy az anya tejtermelése alkalmazkodik a gyerekhez, mindig csak annyit termel, amennyit a gyerek elfogyaszt, ha fejünk akkor ezt az egyensúlyt felborítjuk.

Az elsö héten lefejt tejet lefagyasztottam, mondván, hogy majd jó lesz az ínségesebb napokra, vagy majd bébiételhez lehet keverni stb. Nem lett belöle semmi, mert Daniella nem akart enni mást és felmelegítve, cumisüvegböl sem fogadta el az anyatejet, csak a ciciböl. Szóval ki lett öntve. A melleim sose feszültek, még nem is csöpögtek ezután.

A tejem böven elég volt Daniellának. Ez az én tapasztalatom. Remélem neked is sikerül egy megoldást találnod.

Szabolcs hasa maszírozásával próbálkoztál? Van kimondott hasmasszás erre a problémára.

Milyen idöközönként eteted Szabolcsot? Ne érezd úgy, hogy belepofátlankodok a szokásaitokba, de segíteni szeretnék.


Pirus!
Nem tudom, hogy mennyi idös a gyerköc, de a lábméretröl ítelve még nem túl nagy, szóval szerintem se eröltesd a cipöt. Mezítláb a legjobb. Zokni nélkül. Stabilabban érzik magukat a gyerekek, bár a zoknikon van csúszásgátló, de ez az én lányomnak nem segített, mert ugyanúgy elcsúszott. Én is mindig úgy gondoltam, hogy mezítláb megfázhat, de nem.

Ágiboszi!
Irigyellek. Daniella kilenc nappal a várt idö után érkezett, de olyan jók voltak a várakozással teli utolsó napok. Különösen mikor az ember elhagyta a kiírt idöt. Élvezzétek az utolsó napokat!

Puszi
Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


Sziasztok!

Hú Pirus, izzíthatod a helyi pizzafutárt, úgy látom, Nálatok lesz a következő tali KépKép

Ágiboszi!
Nagyon-nagyon drukkolok Neked és én is nagyon irigyellek! Bár nekem az utolsó pár hét már kínszenvedés volt, gondolom, a jó sok felszedett kiló miatt, azért szívesen tartanék ott megint. Majd a következő gyerkőccel kevesebbet hízom! Kép

Shine!
Ne dolgozz annyit! Tessék néha lazítani! Az jó, ha már meg tudnál enni egy egész pizzát, akkor gondolom, elhagytak a kisrókák Kép

Solya!
Akkor vidd el egy cipzárashoz vagy szabóhoz! Gondolom, jelképes összegért megcsinálja.

Csilla!
Tök igazad van már megint! Kép
Fejéshez annyit, hogy az elején azért érdemes fejni, mert a baba jóval kevesebbet eszik meg, mint amennyit megtermel a mell. Ha nem fejjük ki a többit, akkor
a, a tejmennyiség lecsökken a baba étvágyához és mikor 6 hetes kora körül hirtelen igénynövekedés lesz (mert lesz!), sokkal nehezebb lesz ezt követni. Ilyenkor hajlamosak az anyukák a tápszerhez nyúlni, mondván, kevés a tejük.
b, a sok bent maradt tej elkezd pangani és mellgyulladást okoz. Ez egy elég kellemetlen, rossz közérzettel és lázzal járó dolog és sokszor az adott mellben ezután lecsökken a tej mennyisége.
Én 5 hétig fejtem, akkorra hozta be Balázs étvágya a tejmennyiséget és 5 ml-ért már nem álltam neki fejni, de az igénynövekedéseket mindig megéreztük.

Annamari
muter
 
 


Annamari,
pont erre szerettem volna kilyukadni, hogy tudtok-e vkit, aki akár jelképes, akár nem jelképes, de vmilyen összegért elvállalná. Kép Na. Csak ezek szerint senki sem tud senkit konkrétan ajánlani. A szövetkabátom bélését is ki kéne cseréltetni, arra is kéne. De asszem túltárgyaltuk. Kép
solya
 
 


Lisa,
a gyerekek még mindig fent vannak??? Kép
nem akarlak ám sürgetni, csak jó poén volt. Kép
solya
 
 


Sziasztok!

Csilla! Amióta hazajöttünk, nagyjából három óránként eszik, néha négy, illetve az éjszakát átalussza, akkor kb nyolc óra telik el, néha kilenc. Ha elalszik rendesen, akkor ébreszteni kell, mert simán aludna öt-hat órát, de akkor nagyon éhes, ha felébred magától, így inkább ébresztem. Ilyen most volt először, hogy felébredt, és vissza sem tudott aludni. Ha fájt a hasa, mindig nappal és simogatástól, meg egy kis édeskömény teától elmúlt. Én is iszom az édesköményt, meg olykor, ha nagyon vacakul van, ő is kap egy keveset. Lehet, hogy tegnap ettem valamit, ami nem tett jót neki, bár erre próbálok nagyon figyelni.
Fejés: igazából nem nagyon fejek, csak reggel, mert olyankor mindig marad még benne, de a többi etetéskor éppen kiüríti a melleimet. Csak bent fejtem, mert nem kelt fel enni akkorra sosem, amikorra a melleim megteltek.
A masszázs: elolvastam erről egy könyvet, de a has masszírozását nem javasolja ilyen pici korban, csak a végtagokat, azokat masszírozzuk is. Tart a II.-esen N.-né Gregor Judit masszázsoktatást, oda szeretnék elmenni. Tényleg! Közületek járt is oda valaki, nem? Tapasztalat? Biztosan csak januárban kezdődik a köv. tanfolyam, de felhívom azért a napokban.

Most is alszik, szegény nagyon kimerült... Etetésnél is nagyon fáradtnak tűnt, remélem holnapra jobban lesz.

Fcs.
Fulescsacsi
 


Sziasztok Csajok!

Annamari, Orsoly, nagy szeretettel várlak akkor Benneteket jövő héten. Nekünk a szerda vagy a csütörtök lenne jó. De addig még diskurálunk, főleg azért, mert most jöttünk meg a havi szokásos kivizsgálásról nem túl jó hírekkel. Mire odaértünk Zsombinak 39,2 fokos láza lett, hatalmas duzzanatok vannak a mellén, és egy kifakadt furunkulusszerűség a pocakján, ami lehet bárányhimlő is. Reggel még semmi baja nem volt. Holnapra beutalt minket a doki a László fertőző osztályára kivizsgálásra. Úgyhogy várjuk meg mit mondanak Zsombiról az orvosok.

Csilla!

Zsombi 10 hónapos, itthon csak zokniban van, de az utcára szerettem volna cipőt adni rá. Most így marad a két vastag zokni felállás.
A szoptatással én úgy jártam, a többiek még emlékeznek rá, hogy kizárólagos szoptatás mellett is csak 6 kiló volt a gyerek 6 hónaposan és 62 cm. Szerintem az, hogy mekkora egy baba nem igazán attól függ, sajnos, hogy mivel etetik.

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Szia Fcs!

Mi jártunk a Judithoz masszázsra, kb Zsombi 5 hetes korától. Ő nem volt hasfájós, csak jó volt kimozdulni, és dumcsizniKép A masszázst nem nagyon csípte, vagyis hangulatfüggő volt az egész. Judit nagyon aranyos!Kép Ha nem laktok messze, én ajánlom.
Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Sziasztok!

Solya!
Hát mérnem ezzel kezdted?! Én azt hittem, sürgős és pár napon belül kell megoldani a cipzár-kérdést! Ha ráér, én megcsinálom, mikor itthon vagytok! Bélés-cserét viszont nemigen vállalok, sosem csináltam még olyat!

Pirus!
Szegény Zsombi, remélem, nem komoly, bár ha bárányhimlős, akkor irigykedem, mert azon szeretnénk mi is túllenni, mert azt jobb minél előbb elkapni. Ha Balázs nem kapja el tavaszig, valszeg beadatom Neki az oltást.
Akkor a jövőhét még nagyon-nagyon feltételes módban, de nekem okés, csak akkor 4-re itt kell lennem, mert péntek kivételével mindennap sintérkedek.

Fcs!
Mi is jártunk masszázsra, az első kettőt élvezte Balázs, a többit már kevésbé, én viszont annál inkább Kép Gonosz, önző anya voltam Kép
A Némethné Gregor Judit telefonszáma benne van a Kismama magazinban is, ha valakit érdekel.

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!

Végre készen van az új gépem, már úgy hiányoztatok!

Srácok jól vannak, Andris iszonyú aranyos, folyamatosan halandzsázik, halál komolyan, és mérges, hogy nem értem. Dorka pedig egyre szebb és okosabb. A héten valszleg meglesz a fényképező, úgyhogy csak győzzétek majd nézegetni a műveket KépKép

Pirus!
De jó, hogy itt vagy! Olyan furcsa, Zsombiról mindig az újszülött képre emlékszem, most meg már harapdál.

Csilla!
Én is szívesen elolvasnám a levelet.
Ez tényleg kész krimi. De vmit nem értek. Ha jól emlékszem, neked semmi kifogásod nem volt a szülésvezetéssel, meg a nőgyógy részével a dolognak, nem? Meg visszaemlékezve másoknak sem, az újszülött-ellátással kapcsolatban viszont annál többeknek. Onnan várnánk inkább visszajelzést.

Majd mindjárt még egyszer elolvasok mindent, az előbb csak átfutottam.
angi
 
 


Szia Solya!

Nem most már tényleg nincsenek fent-szerencsére.Kép
Nem tudtam netezni, mert délelőtt vmiért nem működött. Dávidnak 39 fokos láza van tegnap estétől és nem viszi le se Germicid, se Panadol , se vízes borogatás.Ma csak 38, 3-ig sikerült leszorítani. A gyerekdoki szerint a torka piros-de nem köhög, nem náthás. Az Ambroxol ízét hányással díjazta, így holnap újra orvost látogathatunk másik gyógyszer miatt.No, vissza a eredeti témához. Mi(a gyerekek+én) csak nyáron voltunk kinnt kb.3 hetet. Egyébként június óta dolgozik ott a férjem. Ő most is kinnt van, de szerencsére már nem minden héten, mert a munka egy része már M.O.-on folyik. Ezért nincs időm netezni se mostanában.Mert egyedül a két gyerköccel kicsit nehéz bírni.
Ígérem a héten megírom az e-mailt is.

Lisa
lisa
 
 


Szia Solya!
írtam már Neked, de nem ment el vmiért.Szóval most nem Konstanzban vagyunk a gyerekekkel.
Ha lesz időm még írok! Bocs a késői válaszért!

Lisa
lisa
 
 


Sziasztok!

Annamari!

Amit írtál a) b) pontba, azzal én nem egészen értek egyet. Most próbálom leírni a folyamatot röviden, hogy itt nekem anno hogy magyarázták el. Mert mikor hazajöttem a kórházból és még nem idult be a tejtermelés meg voltam gyözödve, hogy Daniella éhezik.

A tejtermelés általában a szülés utáni 3.-4. napon indul be. Ez idö elött van az a nagyon sürü, sárga tej, ami a babának elég, amíg beindul a tejtermelés. Ezért nem szabad fejni, mert a babának ezekre a cseppekre szüksége van.

Hogy mennyi tej termelödik az attól függ, hogy a baba milyen gyakran szopik, mert a szopás alkalmával két hormon felszabadul a hypofysenben,(agyalapi mirigyben), az oxytocin és a prolaktin. Magyarul sajnos nem tudom a nevüket. Ezek kiáramlanak a vérbe. Az oxytocintól a tejmirigyek összehúzódnak és a tejet kinyomják, amikor a baba szív. Ez az a szúró, feszítö érzés a mellben.

A prolaktin irányítja, hogy mennyi tej termelödjön. Minél több alkalommal kerül a gyerek a mellre annál több prolaktin képzödik. A legmagasabb prolaktin tartalom a testben este 22 és hajnal 2 között van. Ezt a gyerekek tudat alatt "tudják" és általában felébrednek enni kérni. Csak jót tesz egy kis éjszakai szopizás.

A gyerek irányítja, hogy mennyi tej termelödjön. Inkább hagyni kell a babát, hogy annyiszor egyen amennyiszer akar, mint kifejni a tejet, mert a legjobb fejögép a gyerek.

Igen, a gyerekek igénye mindig nö, de a test ezt is tudja követni, két-három nap alatt utoléri a gyereket, ha annak az étvágya radikálisan megnö. Szóval lesz teje a mamának.

Ahogy írtad Te is, nem kell teához, tápszerhez folyamodni, mert ezek lassabban emésztödnek, mint az anyatej és teltség érzését keltik a gyerekben és akkor nem akar szopni. Ha nem szopik eleget, nem termelödik a tej sem. Itt könnyü egy ördögi körbe kerülni.

Pirus!

Hogy van Zsombor? Most már tudjátok, hogy bárányhimlö vagy nem?

Igen, hogy mekkora a baba nem attól függ, hogy mivel etetik. Hízik a tápszertöl is. Daniella 3,27 kg-al született, szóval nem volt súlyos születésekor.De nagyon szeretett szopizni, és a súlya örökké két vonallal az átlag fölött volt, két hónapos korától. Azt mondták, hogy mivel csak anyatejet kap, ez nem számít. Akkor lenne gond, ha tápszeres lenne. Akkor nem ehetne annyit amennyit szeretne.

A masszásról. Írtad, és Annamari is írta, hogy a gyerköcök nem nagyon élvezték. Daniellával én is jártam. Egy héten két alkalommal egy fél órát három héten át. Arra volt jó, hogy megtanították a szülöknek, hogy hogy kell csinálni.

Daniella szerette, de csak szerintem azért mert úgy próbáltam az aznapi napirendjét beállítani, hogy kipihent legyen és két evés közöttre kerüljön a maszírozás.

Otthon könnyebb volt eltalálni a hangulatát. Csak akkor szabad maszírozni, ha a gyerek is akarja, ha sír nem szabad eröltetni. Daniella lassan három éves lesz, de még mindig imádja a teljes masszást. Kriszti is.

Itt, egy francia orvos, Frederick Leboyer módszere után maszírozzák a babákat. 1970-es évekböl ered. Ti hogy maszíroztatok?

Fülescsacsi!

Az elözö üzeneteket Neked is címezhettem volna, de kiszüröd ami Neked passzol. Kívülállóként nagyon nehéz tanácsot adni, hisz Te ismered legjobban a fiad.

Ha sikerül kitapasztalnod, hogy mikor jöhet a hasfájás, akkor elötte kb fél órával próbáld a pociját masszírozni. Most leírok egy maszírozást, amivel a hasfájós babák mamái meg vannak elégedve. "Óra" így hívják. De gondolom Te is ismered.

A baba elötted fekszik a hátán. A lábait az egyik kezeddel kicsit behajlítod, felemeled. A másik kéz újhegyeivel, az óramutató járásának megfelelöen, a köldöktöl kiindulva körkörösen maszírozod egyre nagyobb köröket leirva. Az újjaid követik a belek irányát. Ezt a masszást lehet akkor is csinálni, ha sír a baba, mert a fájdalmait enyhítheti. Befejezésként a tenyereddel a lágyékhajlatot a csípötöl kezdve lefelé, felváltva jobb és bal tenyérrel, nyugodt tempóban símogatod. Váltakozva jobb és bal oldalon.

Most még egy kicsit a szopizásról. Lehet, hogy te is bizonytalan vagy, hogy eleget eszik-e Szabolcs. Én is az voltam.

Nekem mérlegem sem volt itthon, pedig kértem a kórháztól, de itt nem szokás adni, mert hogy ha azután mennék, az csak idegesítene, mert a gyerekek nem esznek egyformán, úgy ahogy mi sem. És az anyukának nyugalomra van szüksége. Üzletekben sem láttam babamérleget, mert venni akartam. De aztán beláttam, hogy milyen igazuk volt.

Azt mondták, hogy a gyerek eleget evett, ha:

* 6-8 pelenkát elhasznál naponta
* 100-200 g-ot hízik hetente
* 2-3 óránként eszik, ez naponta 8-12 alkalom,
* normálisan mozog, szép színe van, selymes a böre, normálisan reagál az ingerekre

Sok gyerek van aki nagyon szeret aludni, amíg a fentieknek megfelel, nem kell felébreszteni az evésre. Ha nem felel meg akkor fel kell ébreszteni és sürübben a mellre kell tenni.

Nagyon remélem, hogy ezekkel nem zavartalak össze. Ha baba áll a házhoz, elöfordul, hogy tanácsokkal árasztanak el, mindenki a magáét tartja jónak, te meg azt sem tudod, hogy mit csinálj. Mint már mondtam, Te tudod a legjobban, fel a fejjel. Csak mindent nyugisan, ha Szabolcs alszik, te is próbálj pihenni, mert ha idegességet érez a baba, mint egy érzékeny müszer jelez.

Na, most már lefekszem én is.
Puszi
Csilla

Kép
Kép
Kép
csillah
 
 


Annamari,
köszi, nem azért mondam ám! Kép Amúgy is nehezen sikerülne szerintem összehozni ünnepek alattKép Annál viszont sürgetőbb.Kép
puszi

Hogy vannak a betegeskedők?
Pirus, Lisa? Fiúk jobban már?
Solya
solya
 
 


Sziasztok!

Csilla! Olyan vagy mint egy kis őrangyal! Minden kérdésre keresel választ, adsz tanácsot... Tök jól esik ám!

Szabolcs az elmúlt három hétben, amióta itthon vagyunk 600 grammot hízott. Az első héten visszanyerte a születési súlyát, 3000-rel jöttünk haza, egy hét múlva lett 3250 gramm lett, a további két hét alatt felhízott 3600 grammra. Szóval tutira eleget eszik! (Tegnap éjjel is felébredt, de evés után vissza is aludt. Amúgy ez nagyon ritka, pedig nekem is megnyugtatóbb, ha eszik éjjel, és nappal ő is sokkal kiegyensúlyozottabb.) A védőnő nekem amúgy azt mondta, hogy most biztos megugrik kicsit a súlya, de amúgy elég heti 30-40 gramm gyarapodás is, persze a több sem árt.
A védőnő tanácsára nem méregetem, mennyit szopik, csak hetente egyszer mérjük a gyarapodást. Mert ő is éppen azt mondta, amit Te: csak megzavar a méregetés. A kórházban is utáltam. (A melletem lévő baba, aki két nappal fiatalabb volt Szabolcsnál csak úgy gyűrte be a 40-50 graamokat, míg Szabolcs éppenhogy 20-at... )A gyerekről nem is beszélve: nem valami kényelmes azon a billegő vacakon, amikor alighogy megszülettél!

A sokféle tanáccsal igazad van! Tényleg mindenki mást mond. A szoptatás körül kétféle nézet van: vagy a szigorúan három óránként, vagy a teljesen igény szerinti. Én valahol a kettő között vagyok most. Néha kevesebb, néha több telik el, mint három óra két evés között, de leggyakrabban három óra. Ez az, ami mindkettőnknek optimális, kb. addigra van elég tejcsim, és ő is addigra éhezik meg.

Amúgy leszámítva azt az ominózus éjszakát Szabolcs jól van, jó kedélyű, jó étvágyú, és nagyon szép!
Fulescsacsi
 


Sziasztok!

Megjöttünk a Lászlóból, kifogtunk egy köcsög doktornőt, egy kőbunkót. Most nem részletezem, mert arra sem érdemes. A dokinőnk visszahívott magához és inkább megyünk a Madarászba, mert már nincs láza Zsombinak. A két csomó még mindig megvan a pörsenés körül viszont nagy piros folt van. Állítólag nem fertőző, a Lászlós doki szerint, igaz még ilyet nem látott, de arra sem vette a fáradtságot, hogy elküldjön laborba kivizsgálni. Komolyan, eddig mindig teljesen normális, kedves gyerekorvosokkal találkoztam, de ez....
A lényeg, hogy Zsombi teljesen jól van, jókedvű meg minden.

Csilla, én már nem emlékszem kinek a módszerét tanította Judit, hátha Annamari emlészik. De van benne napocska-holdacska, meg valam Ilove You és énekeltünk egy kis dalocskát is a végén.Kép

Lányok! Valaki nem wiw.hu tag véletlenül? Olyan kiváncsi vagyok mi ez, de nem ismerek senkit, aki meghívhatna. Na, szánjatok már meg lécci!

Lisa, nálatok mi a baj? Remélem semmi komoly baja nincs Dávidnak.

Solya, mikor jöttök haza? Szervezhetnénk egy újabb talit. VAnnak újabb képek az albumotokban?

NA, majd én is rakok be még pár új képet a mienkbe.

Sziasztok: Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Pirus,
meghívlak. Kép

Vannak újabb képek, sőt elkezdtem a bestofot is. Már a másodiknál tartok, csak újra kellene installálni a szkennert, mert két év képanyagát fel kéne vinnem. Kép
És karácsonyra veszünk egy digigépet is, úgyhogy resszkessetek! Kép

Ja és mi 21-én hajnalbanérkezünk, de kb. 1o-ig otthon leszünk! Kép Mondanám, hogy lehet nálunk is, de nem alkalmas kisbabás bulira anyósomék irodája. Kép
Solya
solya
 
 


SziasztokKép

Nah megjöttem a doki bácsimtól. Jól megvizsgált, utána vagy 5 percig nem tudtam leülni se, nyitva van mostmár a belső méhszáj is egy ujjnyira, de szerinte még elég fent van babóca, igy kb van még egy hetünk, de a biztonság kedvéért pénteken is megyek hozzá egy kis "kinzásra".

Most megyek és ledölök mert babóca keményedősre fogta a dolgot és elég elfáradtam a mai napban, amugy a ctg egy halvány fájást sem mutatot.

Rendes kislány leszek azért és kipucolom a kisczizmámat is kiteszem az ablakba, hátha hoz bele egy babócát a Mikulás a hétvégéreKép

puszi

Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi
 
 


Pirus,
kapsz majd egy mailt. Onnantól rádbízom. Kép

itt gyönyörködhetsz a kölkeimbenKép
http://babanet.hu/album/main.php?album=1230
http://babanet.hu/album/main.php?album=918
http://babanet.hu/album/main.php?album=414

És szerintem ezeket sem láttad mégKép
http://babanet.hu/album/main.php?album=76
solya
 
 


Solya!

Minden hálám a tied, mindjárt megyek is kiváncsiskodni! Utána megnézem a bestofotokat is. Biztosan találunk valami megoldást a talira!Kép

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Ági,
miért akartál leülni??? KépKépKép

Szurkolok ám! És már lassan én is kezdem újra a vajúdást. + éve ilyenkor már voltak jóslófájásaim. Istenem, már három éve! Kép

pussz és sok erőt kívánok!
Solya
solya
 
 


Sziasztok!

ÁgibosziKép

Peti is úgy született, hogy reggel ctg semmit nem mutatott, doki előtte megvizsgált, egy ujjnyi szintén, doki vélemény: egy hét még (asszem). Du 17.06-kor megszületett PetiKép

NA.

Puszz: Kata
LadányiKata
 


Sziasztok!

Én is wiw-tag vagyok! Majd jól megkereslek, Solya! KépKép

Csilla!
Igazad van, de én úgy tudom, hogy a mell az első pár hétben-hónapban "csúcsjáraton van", vagyis annyi tejet termel, amennyit csak tud. Természetesen amíg nem lövell be a tej, felesleges fejni, de belövellés után is van, akinek 20 ml van és van, akinek 150. És egy 3-4 napos baba azért 50 ml-nél nem biztos, hogy többet eszik alkalmanként.
No mindegy. Engem megnyugtatott a tudat, hogy van a fagyiban, meg volt egy időszak, mikor adtam is belőle egy örökbebabának és nem lett olyan hajde sok a tejem a fejéstől, hogy az gondot okozzon.
Ettől persze mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja Kép

Pirus!
Örülök, hogy Zsombinak semmi komoly baja! Dokinő miatt részvétem, nagy az Isten állatkertje.

Angi!
Dejó, hogy előkerültél! KépKép

Balázs ma már másodszor alszik, nettó 38 a láza, és nemigen akar lejjebb menni. Délelőtt semmi baja nem volt, a szokásos takonykóron kívül, így elmentünk a Brendonba. Most új játszójuk van. Aki járt ott, az tudja, hogy milyen ott a padlószőnyeg, valami durva anyagból van. Balázs megtanult felmászni a csúszdára, csak a lecsúszással vannak még gondok, egyszer pl oldalt csúszott le jó nagy lendülettel és utána arccal végigcsúszott ezen a finom puha padlószőnyegen. Szegény úgy néz ki, mint akinek forró vasalót nyomtak az arcához.
Volt ott egy anyuka, hát úgy nézett rám, mint a véres rongyra. Mintha legalábbis én löktem volna le Balázst. Basszus, hány gyerek esik le fejjel a mászókáról? Azok a szülők se tehetnek róla. Ez egy olyan picike baleset volt, nem értem, mit kell ezen felháborodni!
Én azon szoktam felháborodni, de nagyon, mikor a szülők (általában az anyukák!!!) az utcán verik a gyerekeket. Komolyan elszorul a szívem, még akkor is, ha egy 10évest vernek.
Ma ametrón volt egy apuka 2 hároméves gyerekkel. Metró egymás után kétszer hirtelen befékezett, mire az apuka: be vagy rúgva, a k..... anyádat! Mire a gyerekek kórusban: a k.... anyádat! KépKép

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!

Solya!
Te tényleg művészettörténész vagy? Ha nem, akkor nem téged találtalak meg a wiw-en.

Annamari!
Téged sem találtalak meg, legalábbis nem volt egyértelmű, de majd próbálkozom.
A múltkor feltettem egy hirdetést egy wiw-es fórumra, hát egy perc múlva már csörgött a telefon, és el sem akart hallgatni.

Volt osztálytalálkozónk, szépen alakul a gyereklétszám, sőt az egyik lány a kettesen fog szülni nemsokára, de sajnos nem volt ott, SB, ha olvasod, írjál!!!
a.
angi
 
 


Annamari,
metrós sztori:KépKépKépKép
CSak a játszó miatt mentetek a Brendonba?Kép Szegény Balázs. Úgy látom láz-járvány van.
Még nem igazán igazodom ki a wiw-en, de próbálkozom.

Ági, engem is megvizsgált nagyon a doki, 1 cm tágulásom volt, 2 nap múlva szültem. Hajrá!
Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Angi,
nem vagyok művtörténész. Kép keress másfeléKép Az asszonynevemen regisztráltam. Kép és nem ezzel az azonosítóval, mert már foglalt volt.Kép
pussz
solya
 
 


Sziasztok!

Ági! Tudod, én meg másfél hónapig járkáltam egy , aztán másfél ujjnyi méhszájjal... Ha követed a 104-es hagyományait, Te is túlhordaszKép. (De nem kívánom, én majd megőrültem, pedig éppen csak egy hét volt plusszba.)

Mi az a wiw?

Annamari! Metró: a párom ezért gyűlöli a tömegközlekedést. Ráadásul, amikor ő jön haza munkából este fél tíz után, akkor az ilyenek a metro törzsközönsége. (Bár jó esetben addigra gyerek nélkül).

Pirus! Szörnyű lehetett a dokinő! Azért a kettesen is volt egy elég morcos...
Fulescsacsi
 


SzisztokKép

Fcsacsi azért volt aki időre szült a 104-benKép, de azért nem siettetjük a dolgot, menjen a maga kis rendjében. Voltam Etánál is, ő akkor már felkészitett arra, hogy a dokibám valamire készül, mert reggel már beszélgettek rólam.
Amióta hazajöttem azóta folyton mocorog babóci, helyezkedik a kedves, ha pocimra rakom a kezem akkor rögtön odabujik, ez annyira jóKépKép

Azért a fájás mellett annyit elért a doki, hogy mostmár nem árt betétet hordanom, mert valamit leválasztott az ő elmondása szerint, és most van egy kis enyhe folyásszerűégem, de a nyák dugó még nem távozott szerintem, vagy nem vettem volna észreKép De ha igy haladunk akkor lehet hogy a hétvégén már ketten leszünkKép

puszi

Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi
 
 


Sziasztok!

Ági, ezek már jó jelek!!! Én csak erősíteni tudom az "ellentábort"; kedd délelőtt 10-kor doki megvizsgált, szerdán 0:35-kor megvolt Balázs (de kedden délben már tudtam, hogy szülni fogok) Kép

Fcsacsi!
A wiw az a Who Is Who - ból van és marhajó, mert olyan ismerősöket találsz rajta, akikről nem is feltételeznéd, hogy egyáltalán be tudnak kapcsolni egy számítógépet Kép

Angi!
Küldtem Neked egy "Ismerlek"-et a wiwen, majd igazold vissza lécci Kép

Solya!
Mi az asszonyneved??? Én is az asszonynevemen vagyok, amit Balázs albumából vissza tudsz keresni, küldj már valamit lécci! Kép

Pirus!
Nemcsak játszózni mentünk, oda járok néha csorgatni a nyálam, meg néha veszek egy literes ásványvizet. Na jó, egyszer vettem egy tavaszi nadrág-dzseki-sapka együttest, le sem írom, mennyiért, viszont gyönyörű Kép

Annamari
muter
 
 


Ági, van kedved szülitörit olvasni? Hátha megjön a kedvetek!Kép
De, ha tényleg érdekel, előkeresem az enyémet és elküldöm.

Annamari, még te sem igazoltál engem vissza. Irgum-burgum!!!!

Pirus

KépKép
KépKép
piroska
6044 kecskemét szarkás 429
 
 
 
 


Sziasztok!

Pirus szivesen elolvasom, kérlek küld el nekem. Amugy a szüléstörténetek topicot olvasgattam már.

gicus66@axelero.hu

puszi

Ági

KépKép
KépKép
Ágiboszi
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?