Új privát üzeneted érkezett!

Kedves Kismamak,

3 eve szultem a MAVban a masodik gyerekemet, H-nel. Minden siman ment, de mehetett volna maskent is, nem rajta mult. Tavaly mar nem nala szultem, nem is a MAVban, mert sajat tapasztalataim es mas (rokonommal tortent) esetek miatt mar nem biztam benne.
Nagyon orulok, hogy oda jarok, ahova. (Nem akarok senkit "atcsoditeni" az altalam jobbnak tartott dokihoz, ugyhogy inkabb nem irom le, hova jarok.) A napokban fogom szulni a negyedik babankat, es igy most bele-beleolvasok a sajat korhazam, meg a MAV levelezesebe is. Feltuno a kulonbseg.
Egyet kiemelnek: az ultrahang meg a kismamak szorakoztatasa - Az en dokimnal eleve felem van forditva a monitor, kedvesen magyaraz, plusz meg kerdezhetek is (meg lehetne-e nezni az arcat, vagy mi ez a resze, amivel itt folyton rugdos...). O azert kozben leellenorzi azokat a dolgokat, amiket kell, de nem akad ki egyaltalan, hogy engem ilyen laikus reszletek erdekelnek. Es megismer (szemelyesen is, feloltozve is, es telefonban is), ha valamiert aggodtam a terhesseg soran, nem az asszisztensnojevel uzent, hogy "ne aggodjon, minden rendben lesz" , mint anno H Sz, hanem aznapra vagy masnapra behivott es megvizsgalt.

Tudnek meg irni, nem bosszantani akarlak titeket, csak erositeni bennetek azt a normalis erzest, hogy igenis, ennel tobbet (egyenrangu embernek tekintest, kozlekenyseget, jo szot, stb) varhattok el a dokiktol. Na meg hogy vannak meg ilyenek, akiktol mindezt meg is kapja az ember...

Udv,
Orsi
Orsi
 


Sziasztok,
Már nagyon régen írta, de most a H.Sz-ről szóló sztorizás megint arra sarkallt, hogy beleszóljak.
Szóval én két lányomat is nála szültem, teljesen meg voltam vele elégedve. Volt köztük egy 12. héten történt vetélésem is, azt is rendben lekezelte. (egészségügyi kaparás a gyönyörű neve)
Pozitív élmény volt az egész, de ezt nem részletezem.

DE! Már az első szülésemnél is észrevettem, hogy rá nagyon pikkelnek a dokik, ez tovább erősődött bennem, amikor teljesen véletlenül egy kocsmában találkoztam a szintén sokat emlegetett dr. T-vel, aki folyamatosan szidta. (Ez szerintem egyátalán nem etikus dolog, hiszen egy kórházban dolgonak.) Semmi konkrétumot nem tudott mondani, csak hogy ennyi, meg annyi betege van,és folyton mindenki róla mesél...

A mostani ügy előtt két héttel szült H.SZ-nél nővérem. Nála is simán ment minden, és a hat hetes kontrollon találkozott egy ismerősével, akinek állítólag elmondta a doki, hogy tényleg van egy ügye, vizsgálatot rendeltek el ellene, miközben ő is kezdeményezte az ügyben egy orvosnak (az akkori ügyeletesnek)a vizsgálatát (felfüggesztését). Állítólag az történt, hogy H.SZ. betege nagyon nehezen szült, és az akkori ügyeletes orvos annyira beletenyerelt a baba érdekében a hasába, hogy belső vérzése lett a nőnek.

Szóval ennyit tudok. Ebben nagyon sok a HA, meg az ÁLLÍTÓLAG. (De nem csak az én történetemben, hanem az egész sztoriban.)
Mindenesetre az a legrosszabb az egészben, hogy hiába szültem már nála két gyönyörű gyereket, átéltem két sima terhességet, teljesen pozitív szülésélménnyel, azt a kis bogarat már elültettétek a fülemben...

És úgy gondolom, hogy az igazságot JOGOM lenne tudni, és joga lenne mindenkinek. Már csak azért is, mert két-három év múlva szeretnénk egy harmadik gyerköcöt.

Üdv. tektek, tamara
tamara
 


Orsi!

Szerintem (de ez nem biztos) kicsit összekavartad az UH miatti sztorikban dr H.-t (Harsányi) és dr H.Sz.-t.
H. doktorra tényleg többen mondták már, hogy kicsit szűkszavú az UH során, viszont nagyon jól UH-zik.
Viszont H.Sz.-ről még nem hallottam ebben a témában rosszat. Nekünk mindig felénk fordította a monitort, mindig lehetett kérdezgetni, ugyanúgy, mint ahogy te is írtad a saját dokidról.

Az tuti, hogy nincs tökéletes orvos. Én egyikben sem bízom meg 100%-ban. (Beleértve magamat is.) Voltak olyan húzásai H.Sz.-nek nálam is, ami miatt máshová akartam menni. De most a 2. terhességemnél eddig nagyon parterként viselkedik velem. Nem úgy, mint egy régi, hagyományos típusú orvos-beteg kapcsolatban. Én adok neki még egy esélyt, hogy lássam, mennyire lesz a szülésnél is partner. Nálam tuti, hogy az a döntő, én mennyire vagyok határozott. Ha egy kicsit is úgy viselkedem, mint egy félénk kislány, egyből ösztönösen ő is úgy viselkedik, mint egy apa. De ha merem vállalni, hogy én, mint felnőtt nő, mit szeretnék, akkor ő abszolút partner ebben.
Szerintem mégegy ilyen, szakmailag is szuper bábát kell találnom és akkor nem lesz okom félelemre.

Menta
menta
 
 

 
 

Menta!

Nem kevertem ossze a neveket, tudom, hogy az UH kapcsan Harsanyirol, mas kapcsan meg Herczegrol volt szo. Csak ugy altalaban jegyeztem meg, hogy pl ezen a ket teruleten jobb tapasztalataim vannak a jelenlegi orvosommal. A hozzaallasa mas, mint amivel en a MAV-ban talalkoztam. Csak ennyi, nem akarok gyozkodni senkit, csak epp egy kicsit belekotyogtam a beszelgetesetekbe :o)

Minden jot nektek, akarkinel is szultok!
Orsi
Orsi
 


Sziasztok!
Tényleg igaz a hír,hogy a Herczegh doktor elhagyta a MÁV kórházat?
Az első babámat nála szültem 2001.okt17-én ,és csak pozitívan tudok nyilatkozni róla.Nagyon sajnálnám,mert most jön a tesó és nem tudom,hogy kihez menjek!
sszilva
 
 


Sziasztok!

Az NLC-n is olvashattok a dr. H-el kapcsolatban.

Szilvi!
Miért nem hívod fel a rendelőjét és kérdezed meg? Ez lenne a legbiztosabb infó, nem Kép? Vagy kérj időpontot és mindent megbeszélhettek személyesen is.

Ann!
Mi újság? Merre jársz Kép? Csak nem...? Megyek a Friss mamákba, hátha ott többet tudok meg rólad.

Üdv, Virág
virga
 
 


Szia Orsi!

Engem érdekelne, hogy miért váltottál és kire váltottál H. SZ. helyett? Hasonló gondolatok foglalkoztatnak. HA gondolod, írd le priviben. mazsimama @freemail.hu
Köszi,

Mazsi
Névtelen
 


Virág drága,
nem járok én semerre, itthon vagyok a gép előtt Kép türelmesen várok, várok - egyelőre semmi. Valahogy nem is érzem, hogy a közeljövőben lehtne bármi is.
Holnap megyünk dokinénihez, így nem vagyok, de majd este elmondom, hol tartunk.
Pussz
Ann 40+5
annann
 
 


Fiona!
Hál istennek, hogy minden rendben. Gondoltam rád 30-án. CSak aztán költözködtünk, ezért nem is tudtam megnézni, hogy mi van veletek. Örülök, hogy kezdődik a jó-terhes szakaszod.
Én eddig nem panaszkodhatok, mert csak jó-terhes szakaszban voltam, remelem ez a maradék két hónapban már kitart. Kép Kép

Ann!
Ne aggódj, majd megindul a baba. Azért gondolok rátok minden nap... Kép Kép

Mi a hétvégén áthurcolkodtunk az új lakásba. Most esténként járunk pakolászni. A legjobb, hogy az emeletünkön van egy két hetes kisbaba és egy mésik novemberben fog megszületni, a mienk meg január elején. Szóval lesz társaságunk. Hiába ez az előlegezett szocpol... (új építésű a lakás és állítólag sokan igénybe is vettek, de hogy hárman is egy emeleten lakunk...).
Nándika egyébként jól bírta költözködést, igaz mi csak irányítottuk a srácokat, hogy mit hova rakjanak. Szóval nem volt megeröltető. Bár szombaton, mire hazéertem a temetőből már semmit sem tudtam csinálni. De hát minden munka megvár...

Puszi mindenkinek (mamáknak és pocaklakóknak): Bözse

Üdv mindenkinek: Bözse
bözse
 
 


Bözse Gratulálok az uj lakáshoz. Nagyon jó érzés lehet!
A megelőlegezett szocpol. olyan mint a szüleink idején, hogy be kell igérni a gyereket és ha jön, akkor kedvezményes, ha nem akkor meg kamatos a hitel?

Még az uj babo érkezése előtt én is szeretnék még egy csomo mindent itthon megcsináltatni. Kis konyhabutor kiegészités, emeleti fürdőszoba/WC festés..stb

Ann
Holnap a MÁV-ban majd kereslek. Azt hiszem nekem a rendelőbe kell mennem, de nem vagyok biztos.


Timi
Hol vagy? Olyan régen hallottunk felőled! Orvos ugyben van nálad valami fejlemény? Hogy dontöttél?

Fiona
26
fiona
 
 


Sziasztok!
A Herczegh doktort sehol sem tudom elérni!Tud valaki,valami infot?
nanda
 


Sziasztok!

Rég nem jelentkeztem, mert láttam, hogy vannak emberek, akiknél még mindig nem csengett le a Herczeghes sztori és kényszert éreznek arra, hogy rémtörténeteket meséljenek, nekem meg egy kicsit már elegem van ebből.

Egyébként Fiona, köszi az érdeklődést Kép, jól vagyunk és örömmel olvastam (mert bekukkantok ám ide is Kép ), hogy jó lett a magzatvíz eredményed és megnyugodtál.
Végül is úgy döntöttem, hogy orvost és kórházat is váltok, mert nagyon valószínű, hogy ez lesz életem utolsó terhessége, mivel Kristóf a harmadik gyerekünk, és ezt szeretném nyugalomban végigcsinálni. Az István kórházban találtunk egy doktor nénit, aki átvett minket. 36 hetesek vagyunk, holnap megyünk ctg-re meg szülésznő ismerkedőbe. Voltunk ultrahangon, múlt héten volt a fiatalember 2600 gr-os, úgyhogy megint nagy babára számíthatunk. Bár megegyeztünk az ultrahangot végző orvossal, hogy mindkettőnk szerint 2 héttel idősebb és ha minden jól megy november közepén megszületik. De ha Ann kisbabájával összebeszéltek, akkor decemberig ki se dugja az orrát Kép.

Egyébként Hajninak utólag is gratulálok Zorkához. Látom Hajni, ti sem adjátok lejjebb súlyügyileg Kép.

Na, legyetek jók, vigyázzatok magatokra és a babákra!
Sziasztok: Timi
johitimi
 
 


Szió mindenki - köszi a szurkolást!

Bözse, grat az új lakáshoz, nagyon jó lehet!!! Kép

Fiona, ok, de mi valahogy délelőtt megyünk, csak nemtom, h meddig leszünk ott Kép Már messziről megismersz, ha barna kötényruhást keresel, nagy pocakkal, jó?

Timi, jó, hogy ide is írsz, néha Kép szerintem is összebeszéltek a csemeték, de úgy gondolom, hogy inkább arról dumcsiztak, hogy közel fognak egymáshoz születni!!! Kép Nemtom a mi súlyunk most mekkora, 4 hete volt 2700!!! Én nem akarom Hajniiékat követni!!!!!!!!! Kép Kép Kép (csak súlyügyben nem! Kép)


Most nagyon nincs jó kedvem, ma nem szivesen szülnék, nem tudom, mennyire lennék képes koncentrálni. Nagyon megbántottak azzal, hogy igazságtalanul olyan dolgokkal vádoltak meg, amihez semmi közöm. A gondolatimat, amiket régebben és most megosztottam veletek itt a fórumon, vállalom - de csak azokat és csak olyan formában. Amennyiben valaki ezekből részeket kiragadva, kiszínezve, átalakítva tulajdonítja nekem az nem korrekt eljárás. Legalábbis mélyen elgondolkodtató...

Pusszancs mindnyájatoknak!
Ann
annann
 
 


Timi
Örülök, hogy irtál!
Hát nem semmi babaméreteket tudtok produkálni! Bár nálam is ugy néz ki, hogy óriás lesz, mert már most kb. 1 kg-s (26.hét). Jó, jó én is 177 cm magas vagyok és az apukám és az öcsém is 197 (!).
Ha a férjem méreteit örökli, akkor viszont alacsony lesz (ö 170 cm) és izmos (az egész családja sportoló)Kép Kép KépKép
Az előző gyerekünknálnél , aki kislány nem a legideálisabb mix jött ki, mert magas és erős lett. Kép Kép Kép

AnnAnn
Én még délelőtt jógázni megyek, majd bekukkantok a melohelyre és csak ugy megyek a dokihoz, szoval lehet, hogy akkor elkerüljük egymást.
Miért bántódtál meg? Nem is láttam olyat, hogy valaki Téged froclizott volna. Na gyorsan elolvasom a többi topikot is.
Remélem, hogy ma már haza sem mentek!!!! KépKépKép
Fiona
26+1
fiona
 
 


Sziasztok!

Már nagyon rég nem irtam ebbe a topicba, mert mi már babázunk (a fiatalember holnap lesz 8 hetes), csak Ann-nek szeretnék irni.

Ann, ugye emlékszel még rám? Kitartás, ne hagyd el magad! Minden rendben lesz! Ird meg, hogy mi volt ma a doktornőnél! Nagyon sokat gondolok rád, a férjem is mindig kérdezgeti, mi van veletek... Szóval fel a fejjel. KépKépKép

Pussz,
Gabi

pgaboka
 
 


Szia!

Látom szeptember 10-én szültél. Ez volt ha jól tudom Dr. H. napja. Csak nem nála szültél?

Üdv:
Feanor
Feanor
 


Sziasztok!

Feanor, valóban szept. 10-én szültem a MÁV-ban, az én orvosom Dr. Koós-Hutás Piroska volt. Az én szülésem nagyon szép emlék számomra Kép

Egyébként amig bent voltam a kórházban, semmit, de semmit nem hallottam a tragédiáról. Aznap tényleg nagyon sokan szültünk, nem is maradhattunk 2 órán keresztül megfigyelésen. Miután megszületett Zsoltikám, összevarrtak, szoptattam, és már toltak is kifelé, jött az újabb kismama szülni.

Röviden ennyi, de most megyek, sirdogál Zsoltika.

Üdv:
Gabi

pgaboka
 
 


Babanyúl
Rátaláltál már Józsa doki elérhetőségére? (A neve helyesen: dr. Józsa Ferenc.) Én hozzá járok, nagyon meg vagyok vele elégedve.
Üdv:
Bebé
Bebé
 


sziasztok lányok!
már egy párszor írtam ide, orvosválasztás miatt, akkor herczegh dr mellett döntöttem, de a kialakult kényes helyzet miatt inkább választanék mást. egyszer voltam nála, szimpi volt, de ott bennem a kisördög, mi van ha tényleg hibázott.
egy szónak is száz a vége, maradok a mávnál, de ki legyen a szerencsés nyertes? ;-)
leírom, mit szeretnék, és ilyesmi típust ajánljatok. nekem nem csak a szakértelem a fontos, hanem a körítés is. (a szakérttelem alapkövetelméní) legyen kedves, nem lekezelő, tekintsen patnernek, magyarázzon, érdeklődjön, tudja, hogy mi az ábra. ha nem muszáj, ne kelljen 4 hetente menni (minek???) viszont ha már ottvagyunk, nézzen meg alaposan. (ultrahang, méhszáj) szeretnék terheléses vércukrot, mert az előző manónál sikerült cukrosnak lenni. tudom, a mávban ez nem divat :-) tényleg ott hogy mennek a vizsgálatok? az orvos beutal, és a kh csinálja meg, vagy a saját sztk-ba kell menni, vagy a védőnéni küldözget? (eddig ilyen variációkat hallottam). ja, nem szeretném, ha idős, tekintélyt parancsoló lenne az orvos. szülni minél természetesebben szeretnék, csak semmi siettetés, indítás, oxitocin. ezekhez volt szerencsém, kösz, mégegyszer nem kérek belőle. hát, asszem a legfontosabbakat leírtam, köszi, ha válaszoltok.
TIkan
 


TIkanKép

Azt nem tudom, hogy mennyire "divat" a MÁV-ban a terheléses cukor, de ilyen előzmények mellett tuti, hogy oda fognak figyelni rá. Egyébként én is cukros voltam, ráadásul inzulinos. Én a Harsányinál szültem, és ilyen téren maximálisan meg voltam vele elégedve. Rendszeresen fel kellett hívnom a mért eredményeimmel (amellett, h. a belgyógyászhoz is jártam), mikor be kellett feküdnöm a belre, akkor is átjött meglátogatni, és mikor mentem szülni, mindenki tudott a cukorról, és a gyerekorvost is már így készítette fel. Szóval, mikor megszületett Gergő, azonnal vitték is el vércukor vizsgálatra. Hozzá havonta kell menni, és csak a kötelező UH-kat csinálja meg, de méhszáj vizsgálat mindig van. Amúgy, mint azt már fent leírták, nem túl bőbeszédű, de ami fontos azt elmondja, és ha kérdésed van, készségesen válaszol. A vizsgálatokra az orvos utal be, és a rendelőben meg is csinálják. Szülés terén pedig nagyon rugalmas, ha előre megbeszéled vele, hogy mit szeretnél, azt tiszteletben tartja, mindaddig, míg a baba nincs veszélyben. Egyébként ő is vezet ilyen csendes-gyengéd szüléseket.

De mondom, bárkit választasz is, az előző cukrod miatt biztosan nagyon oda fognak figyelni.

Üdv
Tüni
tüni
 
 


Tüni, köszönöm!

az az ötletem támadt még, hogy ha jól értem több orvos szokta tartani a felkészítő előadásokat. Elmennék néhányra, és akkor hátha "megtetszik" valaki :-) Tudtok programot beírni?
TIkan
 


TIkan

A MÁV-os előadásoknak nem tudom a tematikáját, de minden hónap második szerdáján szokott lenni a II. emeleti előadóban.
Tegnap kérdeztem meg.
Most nov. 12-én lesz 18.00 órakor és valószinűleg a Harsányi doktor fogja tartani.
A témája a várandóság utolsó két hónapja, szülés és vajudás.
Én most ott leszek.

Drága ANNANN!
Másik topikban olvastam kispapid jelentkezését, hogy tegnap meglett a nagy Ő.

GRATULÁLOK HANNÁ-hoz!!!!

Alig várjuk a részleteket.
Persze először pihend ki magad.
Fiona
fiona
 
 


Sziasztok,

Egy kis segitséget kérnék tőletek, nőgyógyászt keresünk a MÁV-kórházban, aki megbizható, preciz. Most vagyunk kb 6 hetesek, úgyhogy nem vagyunk még nem vagyunk lemaradva semmilyen vizsgálatról, legalább is reméljük. Kiváncsian várjuk leveleiteket, tapasztalataitokat, élményeiteket.
Puszi mindenkinek : Lidi
munki
 
 


A MÁV-os előadásokat elvileg Marton prf. tartja. Ha valami más elfoglaltsága van, akkor Harsányi doktor helyettesíti, ha ő sincs akkor általában a vezető szülésznő tartja meg az előadást.
Névtelen
 


Ann!
ha majd olvasod, gratulálok!!!!! Örülök, hogy végre megszületett a kislányotok!!

Lidi!
Szerintem a legjobb, ha visszolvasod az archivot. Igaz rengeteg, de akkor sok féle véleményt olvashatsz a mávos dokikról. Én, tekintve, hogy csak az én orvosomat ismerem (Harsányi Lehel), csak róla tudok nyilatkozni. Én eddig meg vagyok vele elégedve, de ő nem az a körülugrálós típus. Bár eddig minden probléma mentes volt, nem volt miért aggódnia. És mivel eddig orvoshoz sem sokat jártam (a házi orvosom most látott először, pedig 4-5 éve vette át az előző dokitól a körzetet), nem túl jók az összehasonlítási alapjaim.

Fiona!
de jó, hogy megkérdezted, hogy mikor van az előadás. Én is azt a 12-ét néztem ki a magam feje után. Én is megyek, sajna a kispapim nem valószínű, hogy visszaér vidékről. Kép De, most ha törik, ha szakad bemegyek a szülészetre, mert, ha valamiért decemberben nem tudok menni, akkor azt se tudom, hogy mi lesz ott és hol van.

Azt hiszem Nándika (kisbaba) is üdvözöl benneteket, már ha a rugdosódás ezt jelenti. Úgy látszik felébredt. Legalább ő, én még mindig félálomban vagyok. Ez a hét elég fárasztó, későn érek haza és korán kell kelnem, és napközben a munka mellett még mindenfélét intézni, aztán pakolászni az új lakásban. Szóval fáradt vagyok.....

Puszi mindenkinek: Bözse
bözse
 
 


Sziasztok!
H.Sz. témához szólnék hozzá. A szóban forgó kismama, akinek meghalt a babája a barátnőm. Felháborítónak tartom, hogy valaki rosszindulatúnak és irigynek (?) tartja a beszámolója miatt. Elhiszem, hogy H.Sz.-nek összejön pár probléma nélküli szülés is, de elég sok beszámoló szól ellene.

Feanor! A történet sehol nem sántít. És nem hazudik!!!!! Annyiszor ment uh-ra, ahányszor a doki mondta neki. Igen felelőségteljes nőről van szó. Nem igazán tudom, hogy hogy vádolhatod hazugsággal. Főleg úgy, hogy ilyen szörnyű tragédia történt vele.
Végig magas volt a vérnyomása, senki nem mondta neki, hogy talán ki kellene vizsgálni, stb. Első babáját várta, kire hallgatott volna, ha nem az orvosára???
Zsizbó30
 


Bajtars kismamak! En a 37. hetben vagyok, A HSZ betege, es egy hete tudtam meg, hogy nem lehet nala szulni. O azt mondja, hogy a problemak addigra lerendezodnek, mire en "soron leszek", de a MAV-ba ahanyszor betelefonalok, rettenetesen undok hangok kozlik, hogy o mar nem dolgozik a MAV-ban, es mit ugralok, majd az ugyeletesnel szulok, mas is kibirta.

Nekem ez lesz a 3. baba, eleg sok komplikaciom volt a terhesseg es szuleseim alatt is, nem szeretnek "beesni" egy ugyeleteshez. De a MAV-ban kedvesen meg azt is kozoltek, hogy ugysem fog a szules elott 3 hettel mar senki elvallalni. MIT CSINALJAK????

Sajnos nagyon elfoglalt vagyok, nincs idom az archivumot megnezni - TI, TOBBI HERCZEGES KISMAMAK, AKIK NALA SZULNETEK MOSTANABAN, MIT CSINALTOK?? Irjatok, kerlek,
Diana
vorsatzd@ceu.hu
urge Diana
 


Diana,
Engem dr. Szabó György a 39. héten vett át és vállalta el szülésem levezetését.
Nagyon korrekt és szimpatikus orvos, kisbabánk születése szép élmény volt és ez nagyban köszönhető Neki. Szerintem keresd meg őt a kórházban, nem tudom elképzelni, hogy ne vállalna el három héttel a szülés előtt.
Nyugodt babavárást és minden jót kívánok szülésedhez,
egy bajtárs kismama
mökki
 


Kedves Zsizbó30!

Saját, és ismerőseim tapasztalatából merítve tudom, hogy a Herczegh minden terhesrendelésen csinál UH-t! Nekem pont az volt a problémám, hogy túl sokat is csinált szerintem feleslegesen.
A magasvérnyomás kezelése pedig nem a szülészorvos feladata!!! Nem is ért hozzá! Az a háziorvos feladata, neki kell rendben tartani a kismama belgyógyászati betegségeit, szükség esetén kardiológus szakorvos segítségével!!! Én sajnálom a barátnődet, de ne vádolja olyan dolgokkal a H. doktort, amiről nem ő tehet.
Üdv:

F.
Feanor
 


Sziasztok,

Zsizbó által felvetettekhez:
én is HSZ-hez járok. Nekem a vérnyomásomat eddig mérte már: védőnő minden alkalommal, körzeti orvos, doki, asszisztense. Nem hiszem, hogy ha valakinek magas lenne folyamatosan a vérnyomása, ennyi ember ne venné észre???
Amikor volt egy szédüléses rosszullétem, felhivtam , első kérdése az volt, hogy milyen a vérnyomásom..
Biztos hibázik, persze, ezt nem vonom kétségbe, de rajta kivül más orvosok is, és abba még senki nem gondolt bele, milyen érzés ezeket olvasgatni, szülés előtt, az embernek a saját dokijáról. Persze tudnunk kell róla, csak valahogy érdekes, hogy hasonló sztoriknál sokszor nem is irják meg a kismamák, melyik orvosnál v. kórházban történt, ez alól csak HSZ képez kivételt...
Zsuzsa
Zsuzsa28
 


Kedves Feanor!
A terhességi mérgezés egyik jele a magas vérnyomás. Ez pedig nem a belgyógyászra tartozik, hanem a nőgyógyászra.
És azért, mert a feleségednél úgy járt el, akkor Te már kizárod, hogy mással ez nem így volt? Sajnos lehet, hogy az uh sem segített volna, de akkor sem kell valakit meghazudtolni, csak azért mert Te másképp gondolod. Érdekes módon elmondta a H. hogy miért halt meg a gyerek, de ez a zárójelentésen egyáltalán nem szerepelt. Azt sem ő adta oda az apukának, hogy ne is találkozzon már velük!
Azt meséld már el, hogy hogy lehet, hogy az én dokimról nincsenek ilyen "pletykák"? Ezzel szemben az összes internetes fórumon kismamák panaszkonak H.-ra.
Minden esetre örülök, hogy a feleségednek nem volt ilyen problémája.
Zsizbó30
 


Az, hogy a Te dokidról nincsnek pletykák az négy dolog miatt lehet: 1. háromnál nincs több betege, 2. jól kimossák minden hibája után, 3. nincsenek rosszakarói akik folyton lejáratják az interneten, 4. nem hibázik (bár ezt nem hiszem, mert minden orvos hibázik! Ők is emberek!)
Amúgy történetesen tudom mik a terhességi mérgezés jelei, de mint már írtam a vérnyomás mérése nem a szülész orvos feladata. Pld. ahogy Zsuzsa28 is írta a védőnő is megméri minden találkozáskor. Amúgy miből gondolod, hogy a nejemnek nem voltak problémái a doktorral? Voltak sajnos, de attól még nem kezd el itt véres szájjal beírkálni! Tudod nekem az véleményem, hogy kis hazánkban minden szülész orvos pénzéhes, gondolkodás nélkül rakják el a boritékot. A Herczegh is csak egy közülük, se nem jobb, se nem rosszabb a többinél, csak túl sok betege van, így jobban becsúsznak a hibák is.
Üdv:
F.
Feanor
 


Kedves Feanor!
Adj hálát az Istennek, hogy nem nálatok csúszott be az a hiba. Nem hiszem, hogy akkor is ilyen hangnemben irogatnál és nem csak statisztikai adatként kezelnéd. Egyébként nem akarok senkit bajba keverni, de éppen friss infó egy bennfentestől, hogy semelyik kórház nem akarja felvenni a H-t. Milyen érdekes. Ezek szerint mindenki H-val akar kicseszni.
A vérnyomás mérése valóban nem a nőgyógyász feladata, de a kiskönyvbe bekerülnek az adatok. Ez után már neki feladata foglalkozni vele. Engem a terhességem alatt négyszer küldött a dokim tovább vizsgálatra toxémia gyanú miatt. Őt sehova nem küldte a doki.
Ezzel a témát befejeztem. Nem kívánok olyan valakivel levelezni aki egy gyerek halálát becsúszott hibának degradálja.
Zsizbó30
 


Azért beszélsz így, mert nem ismered a magyar egészségügyet és az orvosokat! Ők sokkal inkább statisztikai adatként kezelik a hibákat mint én! De szerintem se levezzünk, mert nem értesz meg. Én nem vagyok a Herczegh pártján, különösebben nem is kedvelem, tulajdonképpen nem is örülök, hogy a nejem orvosa. Csak nem igazán ismerek olyan orvost aki ne hibázna, pedig ismerek néhányat. Úgyhogy ahogy mondani szokás egyik se jobb a Deákné vásznánál.. Amúgy nincs igazad, mert ha nálunk csúszik be egy ilyen hiba, akkor se irogatnék máshogy, egyszerűen kitekerném a doki nyakát...
Feanor
 


Szia Bebé!

Az elérhetősége megvan a Józsa dokinak, inkább némi leírásra lennék kíváncsi. Őt ajánlották nekem de nem igazán mondtak semmi. Érdekelne, hogy miylen ember, héány éves, humoros vagy szigorú, emlékszik a betegeire, vagy nem igazán? Milyen tarifákkal dolgozik? Van a magánrendelőjében UH?
kicsit sok a kérdés... Bocsi.
IGazából ha bármit tudsz mondani, nagyon hálás leszek érte.
Előre is nagyon köszönöm.
babanyúl
 
 


Állítólag HSZ a Hietére ment át.
Névtelen
 


Diana,
én pont egy hete szültem a MÁVban, 2 anyuka is volt HSZ betege, mind2-t dr Szabó vette át.
Remélem, te is hamar túl leszel rajta!
Szép szülést kívánok! Kép
Ann
annann
 
 


H.SZ.:Azon a bizonyos szeptember 10-én a két anyukát H.SZ. rendelte be a kórházba vizsgálatra. Egyiküknél sem volt fájás délelőtt, a vizsgálat előtt, du mégis szűltek, szinte egyidőben. No comment.
Javaslom a H.SZ.-hez hű kismamáknak - tanulva az esetekből - kerüljék el a hasonló helyzetet.
Névtelen
 


Állítólag a Máv kórház jogi osztályán azt a felvilágosítást adták, hogy H.Sz. bíróság előtt kell felelnie vmelyik hibájáért. Valószínüleg nem vezethet le több szülést.
Névtelen
 


Kedves tanacsadok!

Koszonom a segitsegeteket. Sajnos a regi levelezeseket atnezve, igazan egyik MAVos dokirol sem alakul ki az emberben az a meggyozo kep, hogy tisztelettel banik a betegevel; odafigyel es utananez a problemaknak; figyelembe veszi maximalisan a kismama igenyeit (amennyire lehet); tamogatja es mindent reszletesen elmagyaraz.

En mar a 2. terhesseget csinalom vegig HSZ-nal (a 3-bol), es ugyan voltak nekem is aggodalmaim vele (nem elegge alapos, nem nez utana a problemaimnak, nem biztos, hogy eleg vizsgalatot rendel es csinal, stb.), de a kriteriumaim nagy reszeben o nagyon jol megfelelt (nagyon kedvesen es tiszteletteljesen banik az emberrel; o igenis nemcsak, hogy megismer, de kifejezetten beszel is a tobbi betegerol, meg a ferjemre is jol emlexik; figyelembe vette a kereseimet es tiszteletben tartotta az igenyeim, akkor is, ha az o erdekei ellen voltak (pl. nem akartam, hogy beinditsa a szulest a kiirt napon, pedig ki voltam tagulva; teljesen tiszteletteljesen meghajlott ezelott); a rendelesein nem kell varni; sokmindent, ami nekem fontos, megcsak nem is kellett kerni: csendes szules es felhomaly; stb.). Na mindegy, a Szabolcsba nem akarok menni, ugyhogy akkor majd valahogy raveszem magam a dontesre.
--------------------------
Kedves Nevtelen!
Azert, hogy a kiirt datum korul ket kismama is egyszerre kezd el szulni, nem igazan tudom az orvost felelosse tenni. Persze jo lenne tudni, hogy lehet-e, es tud-e szinte "eszrevetlenul" egy orvos egy szulest beinditani egy "vizsgalat" alcaja alatt. AMig ezt orvostol nem hallom megerositeni, ezt erosen ketlem (raadasul ehhez valami segedeszkoz kellene, pl. valami gyogyszer vagy zsele, ami utan maradna nyom, es tanuk is (noverek), ami mar kockazatos).

En csak azt tudom, hogy milyen mas, ha az embert a Herczeg vizsgalja, mint amikor "vizsgalat" cimszo alatt kezzel tagitjak az ember mehszajat (iszonyu fajdalmas), es kozben nyomjak bele az oxitocint, meg inkabb hozzak a vakuumot, csak hogy a munkaido vegere menjen le mar a szules.

Meg egyszer koszonom a tanacsokat,
Diana
Urge Diana
 


Diana!
Ha van választott szülésznőd, akkor kérdezd meg őt, hogy kit ajánl!
Menta
menta
 
 


Diana, Feanor!

Sajnos a hír igaz, HSZ a kismamák beavatása nélkül is indít szülést (azt a tömérdek mennyiségű szülést, amit bevállalt, nem is lehetne máshogy csinálni). Én nem vagyok ellene a szülés indításnak indokolt esetben, de a kényelmi szempontok felháborítanak! A vizsgálatnál nincsenek tanuk, a zselé pedig utólag nem kimutatható, mert olyan anyag van benne, mely a szervezetben egyébként is megtalálható, és a szülés során nagyobb mennyiségben szabadul fel. Az utolsó hetes kismamák ügyeleti idő alatt történő behívása köztudott volt a dokiról, a szülőszobán ezt mindenki utálta tőle. Nagyszerű pszichológus veszett el HSZ-ben, hisz ért az emberek nyelvén. Talán még jó doki is volt, hibát ugyan mindenki követ el, de mesterségesen már csak kevesen idéznek elő. Ha bizonyítható lenne az állítás, miszerint akkor indította a szülést (és ezt mint mondtam lehetetlen), akkor gondatlanságból elkövetett emberölés címszóval állna a bíróság előtt. Így csak kitették a kórházból.

Érdekes lenne a HSZ-nél szűlt kismamáknak olyan kérdést feltenni, hogy az elmúlt két évben kinek volt hasonló tapasztalata a szülés során. Tehák kit rendelt be ügyeleti időben délelőtt, hogy nem volt fájás, délután mégis szűlt, mint a tragédiába torkolló két anyukánál. (Lehet az akár tökéletes szülés is, a tényen nem változtat, hogy valószínűleg beavatkozott a kényelme kedvéért). Azért csak az elmúlt két év, mert akkor növekedett a kismamái száma kezelhetetlenné.

Feanor! Ha megmaradtok a dokinál, akkor véletlenül se menjetek be hozzá, bármelyik kórházban is ténykedik. Bár mégegyszer úgysem követ el ilyen hibát, ráadásul ügyeletbe sem állítják rögtön és sok kismama marad a MÁV-nál. Tehát a jövőben minden mellette szól, csak a bizalom, amit épített maga a körül, no az veszett el, de szerintem örökre.

Levi
Névtelen
 


Kedves Névtelen,

én csak annyit tennék hozzá, hogy sokan nem szerdán és nem szülésmegindításra szültek nála, valószinűleg azért volt annyi betege.
Ennyi nő nem lehet hülye.....
Zsuzsa28
 


Kedves Menta!

A szuleszno megkerdezese remek otlet. Sajnos csak egy szulesznot ismerek: Ottiliat (rajta kivul, akinel a multkor szultem, meg csak a nevet sem jegyeztem meg, nem hagyott valami mely nyomot bennem...), de Ottilia nincs bennt ezen a heten (raadasul mostanaban messze nem volt olyan kedves a HSZ rendeleseken, mint ahogy regi emlekeimben el). Gondolkodtam, hogy talan tenyleg az a legjobb megoldas, hogy legalabb az ember egy szulesznot fogadjon, hogy legyen valaki, aki valamennyire ismeri.

Tulajdonkepp mit jelent az, hogy valasztott szuleszno? O is bejon, ha az ejjel kozepen kezdodik el a szules? Es vegig ott van az ember mellett? Mi van, ha eppen dolgozik vagy ugyeletes (tehat van meg 6 kismama, akit el kell lasson)? Mennyibe kerul? Kit javasoltok?

Kosz
Diana
Diana
 


A választott szülésznőnél az a legfontosabb szerintem, hogy egyezik a stílusotok, mármint a szülést illetően. Azaz, elmondod neki, hogy milyen volt a korábbi szülésed, mit szeretnél másképp, te milyen tipusú vagy, milyen dokit szeretnél, szeretnél-e gátvédelmet stb.
Az utolsó hetekben hozzá kell bejárnod, persze mindig előre megbeszélt időpontban a kórházba CTG-re.
Aztán, amikor indulsz be a kórházba, mert úgy érzed, hogy itt az idő, akkor felhívod őt és mire beértek, már ő is benn van, ott vár. Mindenben segít, amiben te is szeretnéd, hogy segítsen, sőt, ha valakinek saját szülésznője van, akkor még gyakrabban kerül kiváltságosabb helyzetbe (alternatív szoba stb.), mint egy "mezei", választott szülésznő nélküli anyuka.
Én Hegedűs Sacit ajánlom. Ha nem tud elvállalni, mert pl. túl sok anyukája van erre az időszakra, akkor is kérd meg, hogy telefonon szánjon rád 5 percet. Mondd el neki, hogy mit szeretnél, röviden, tömören és kérd meg, hogy akkor ő ajánljon egy másik, ennek megfelelő szülésznőt. A szülőszobát hívd fel és ott keresd.
A nővéremnek is így került egy bábája és a mai napig hálálkodik Sacinak is és nekem is, hogy rábeszéltem, hogy válasszon szülésznőt!
Ha megkérdezed, hogy mennyit kérnek, mindig azt mondják, hogy amennyit szánsz, szánni tudsz rájuk. Szívem szerint én nekik adnám a nagy pénzt. Egyébként 10-30ezer között szoktak általában kapni.
Azt nem tudom, mi van, ha éppen ő az ügyeletes és éppen tumultus van? Ez jó kérdés!Ezt is kérdezd meg tőle telefonon!
Nagyon szép szülést!
Menta
menta
 
 


Olyankor műszakot cserélnek Kép Más megy be ügyeletbe, ő meg a kismamájával!
Névtelen
 


Sziasztok!

Kedves névtelen!
Jó lenne, ha ugy irnál, hogy felvállalod a neved. engem nagyon zavar, hogy valakit ugy pocskondiázol névvel, hogy te névtelen maradsz. ez nagyon alattomos, sunyi dolog, ha meg nem mered a neved vállalni, akkor inkább maradj csendbe!!!

Diana! Nekem is volt választott szülésznőm és én is éjszaka szültem, és ő jött be, én az ügyeletes szülésznővel nem is találkoztam, hiszen szerencsémre egyedül szültem aznap éjszaka.
egyébként én is H.Sz.-nél szültem, és nekem csak pozitív tapasztalataim vannak!!! Nem csak hogy megismeri az embert, de bármilyen kérdésemre bármikor szívesen válaszolt, ha gondom volt még szülés után is nyugodtan zargatthattam, sosem hajtott elKép. A terhességem alatt sem éreztem, hogy elhanyagolt volna, sőt én kifejezetten örültem, hogy nem hetente rángatott be, mindenféle ürüggyel. Nem ok nélkül volt, hogy én Fehérvárról kerestem meg őt.
Ez csak az én tapasztalatom, nem mondom, hogy mindenkinek legyen szimpatikus, hiszen emberek vagyunk, mindenkinek más és más stílis jön be.
Sziasztok, mindenkinek jó pocakosodást:
Muskovits Mónika
musi
 


Kedves Muskovits Mónika!

Ha végig olvasod az Arcívot, és más fórumokon szintén erről szóló társalgásokat, akkor nem csodálkozol, hogy időről időre valaki névtelenül küld üzenetet.
Inkább maradjon csöndben? Szerinted indok nélkül tették ki a MÁV-ból?

A névtelen jótanácsot adott mindössze.

Egy másik névtelen.
Névtelen
 


Én már orvosoktól is hallottam, hogy szakmai berkekben is emlegetik H.Sz.-t. Nem jó a hírneve. Én is névtelen vagyok és maradok. Egy másik hozzászólót aki válalta a nevét telefonon kezdték zaklatni. Ezt nem szeretném, de igenis KELL tájékoztatni a kismamákat akik nála akarnak szülni.
Névtelen
 


Lányok,
most már gondoltam én is hozzászólok a H. Sz. témához. 24 hetes terhes vagyok a második babával. Az első is nála született császárral (ez a mi döntésünk volt). Nem indította be a szülést, akkor császározott, amikor az magától oda jutott, hogy eljött az ideje. A műtét is nagyon jól sikerült, akkor jöhettünk ki a kórházból, mint bárki más. A szülésem és a mostani terhesség között mindössze szűk 6 hónap telt el és SOHA nem volt semmi problémám a heggel. Ez a terhességem is eddig teljesen problémamentes.
Az is tény, hogy UH mániás.
Természetesen el tudom képzelni, hogy bizonyos dolgokra nem figyel oda megfelelően,- néha nekem is volt ilyen érzésem - és azt is, hogy túl sokat vállal és ez szükségszerűen hibákhoz vezet. Egy pillanatig nem gondolom, hogy a fent le írt történet, sajnos, ne lenne igaz. Egy orvos pedig ne hibázzon - legalábbis ne nagyon.
Az azért tény, hogy szinte nincs Budapesten olyan hosszabb ideje gyakorló szülész, akinek ne lett volna már műhiba pere. Ezek pedig akár évekig is elhúzódhatnak, a kimenetelétől függetlenül pedig a kórház próbál az ilyen orvosoktól megszabadulni.
Egyébként a doktort föl lehet hívni!
Szabó doktornak adta át a kismamáit, de nekem pl. róla nem mondtak túl jókat. (Az egyik ismerősömben benne felejtett egy tampont - normál hüvelyi szülés után.)
Azt hiszem, minél több infót gyűjt az ember egy orvosról, annál bizonytalanabb abban, hogy kihez is menjen. (Valószínűleg a választott szülésznő valamit old ezen a feszültésgen.)
Azt nagyon etikátlannak tartom, hogy egy orvos a másikat szidja, különösen, ha ugyanaz a szakterületük, értem ezt a fent említett Dr.T-re és K.H.P-t is ugyanemiatt húztam ki a listámról. Inkább ne mondjon semmit! (Az is tény, hogy sokan voltak féltékenyek rá a rengeteg páciense miatt.)
Egyébként én is maradok a Mávban, és hosszas vacilálás után valószínűleg Harsányi doktorhoz megyek. De most már szorongok... na nem mintha H. Sz-nél nem szoronganék a jövőben.
Bocs, kicsit hosszú lettem,
Zsuzsó
zsuzso
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?