Sziasztok!
Bocs, h. keveset írok mostanság, de anyámék klaviatúráját izomból kell használni és már fáj az ujjam hegye!
Kavics!
Jól emlékszem, h. az éjszakai szopikat nem méred?
Mi van, ha Szilas hajnalban jól televedeli magát az éjszakai prolaktin miatt bőséges tejcsivel, de nincs megböfiztetve, ettől nyűgös, te viszont csak azt látod, h. reggel keveset szopizik?
De ez csak tipp.
Írok privit is, ha el nem felejtem!
Az apaprobléma nálunk is fennállt! Nem tudom emlékeztek-e, de a ded mindig meghülyült, ha apa szabin volt v. hosszúhétvége volt. Szegény fáradtabban ment vissza dolgozni az ilyenek után, mint egyébként!
Nem azért mondom, rengeteget segített és segít ma is, de tényleg lehet benne vmi, h. megzavarják a gyereket vmi miatt.
Norka!
Örülök, h. javul a vállad!
És mélyen egyetértek, h. a tali lezajlását követően már csak magatokkal foglalkozz!
Én azt mondom, a kistesónál is hallgass az ösztöneidre!
Hekk? Hát eddig nem jutott eszembe. De most NAGYON!!!!!!!!!
Gázrobbanás kb. 1 km-re tőlünk volt. Bazi nagyot szólt! Én azt hittem a közeli 6-oson kapott durrdefektet vmi kamion. Basszus másnap akartunk bemenni a Mecsek áruházba, de a körülményekre való tekintettel inkább elnapoltuk a dolgot!
Az anya csöcsén lógó természeti gyerek azért nem volt hasfájós, mert egész nap az anyjára volt kötve többnyire függőlegesen, így nem is kellett külön büfiztetni, anya hajolgatása a pocimasszázst is elvégezte, ringatva is volt a segge folyamatosan. Amelyik ennek ellenére is üvöltött délutánonként, azt meg megették az oroszlánok!
Hiába no, ez a mai nemzedék nagyon el van kényeztetve!
Csakegy!
Gergő is bojkottálja a plüssöket, viszont a kedvenc babatakaró (valójában bébitörölköző), az szent!
Most, h. 1 hete lakok anyámék új építésű társasában, megfogadtam, h ilyenbe soha!!!!!
Basszus a panel ehhez képest luxus!
Itt a kettővel felettünk lakó tévéjét is hallani éjjel, reggelente a felső lakó csörtetésére ébredünk és a ded végigsírdogálja a "hagyjatok még aludni!" sírdogálásával a többi lakó reggeli indulását fél 7-től 8-ig (aztán meg nem bírom 9-kor kiverni az ágyból, mert álmos!
), mert a fogmosástól kezdve a kávéfőzésig, a fürdéstől a lépcsőházi lecsörtetésig minden, de minden behallatszik!
Esküszöm a mi 25 éves panelünk ég és föld ehhez képest!
Nemcsak a hőszigetelést, de a lépészajcsökkentést is kispórolták, viszont a tökéletesen záródó műanyag nyílászáróknak köszönhetően rendkívül gyorsan penészedik a fal télen! Rettenetes! A kivitelezőt kéne ideköltöztetni!
Kincs!
Hát igen, elveink nekünk is voltak!
Azt nem próbáltad, h. vmi anyaszagú használt polódat beteszed mellé a kiságyba?
De az is lehet, h. a körülöleltség hiányzik neki! Próbáld meg bepólyázni v. begöngyölni egy vastagabb takaróba, nekünk egy időben bevált!
Lecsó!
Bocs, emlékszem, h. kérdeztél, de szenilis vagyok, ne haragudj!
A vén róka fogszabályozós tanárnőnk azt tanította, h. 4 éves korig teljesen normális az ujjszopás és a cumizás. Az a lényeg, h. 5-6 évesen, a maradó fogak áttörésekor már ne cumizzon, ne szopja az ujját!
Az alsó-felső állcsontok egymáshoz viszonyított helyzete nagyrészt inkább öröklött, tehát, ha anyuka kiharapja a pókot a sarokból, akkor az utód is ki fogja, ha nem viszik fogorvoshoz időben!
Ha gyanúsak a gyerek fogai, akkor 5-8 évesen, a fogváltás időszakában kell elvinni a fogszabályozásra, mert ilyenkor még az állcsont eltérések is egyszerűbben megoldhatók kivehető készülékekkel.
Ha a ded makacsul cumizik v. szopja az ujját 5-6 évesen, akkor célszerű gyerekpszichológushoz fordulni, mert többnyire vmi miatt szorong. A vén róka tanárnőnk annó a "mesélő kesztyűt" javasolta, manapság már készen is kapható kesztyű-ujjbáb, amit a gyerek este ráhúz a kezére és ő mesél anyunak v. apunak. Ezzel mintegy lejátssza és feldolgozza a napi szorongásokat és a szülő is megtudhat érdekes dolgokat a gyerek belső világáról. Ha pedig az ujján marad, nem is fogja szopni!
Hogy mi a jobb: cumi v. ujj????
Erre nincs válasz.
A cuminak is vannak előnyei, én azt emelném ki, h. nincs mindig kéznél, amikor a ded az utcán elkezd szorongani és nem tudja azonmód koszosan betenni a szájába!
De nehogy azt hidd, h. azt könnyebb elvenni majd tőle! Amíg szüksége lesz rá, kelleni fog neki, ha pedig elveszed, talál majd mást, pl. az ujját!
Az ujja kéznél van, nem kell visszaadogatni, éjjel sötétben is könnyen megtalálja, de mint feljebb is írtam, hamar koszosodik.
Rendkívül jó fokmérője a gyerek szorongásának és az álmosságának (ilyen szempontból előnyös volt, amint rácuppant az ujjára, már tettük is be az ágyába aludni, mert tudtuk, h. ha nem tesszük, akkor túl fog pörögni!).
De szerintem te hiába döntöd el, h. cumi v. ujj, lehet, h. a gyerek máshogy fog dönteni! És úgy tűnik már most máshogy döntött!
Egyébként a kiálló fogakat elég egyszerű fogszabályozóval meg lehet oldani elég gyorsan, szóval emiatt szerintem ne izgulj! Ovisoknál sokszor a szájtorna is elég, ha időközben leszokik az ujjáról v. a cumiról.
Csillag!
A harci kutya külsejű állatok egy részét kenyérre lehet kenni! Engem eddig többnyire tacskók akartak megharapni, meg a Westie-k egy része is elég idegbeteg tud lenni (bocs, ha vkinek ilyen van!). Mindenesetre, ha úgy érzed, kérd meg őket, h. tegyék fel rá a szájkosarat (ami egyébként is kötelező!)!