www.mindmegette.hu (Mirza)
Citromszirupos piskótát sütöttem. Hozzávalók: 20 dkg cukor, 1,5 dl olaj, 4 tojás, 1 doboz (175 g) 20%-os tejföl, 20 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, reszelt citromhéj, 5 evőkanál frissen csavart citromlé, 1 csomag vaníliás cukor
A sziruphoz: 5 evőkanál porcukor, 4-5 evőkanál frissen csavart citromlé, csipetnyi fahéj. A tortaforma kikenéséhez: margarin és zsemlemorzsa
Elkészítés:
1.) A tészta hozzávalóit összekeverjük egy konyhai robotgéppel összekeverjük. (Célszerű először a nedves hozzávalókat kikeverni, és apránként hozzáadni a szárazakat).
2.) Kivajazunk egy kerek, tányér nagyságú tortaformát, és megszórjuk zsemlemorzsával (így nem ragad majd bele a tészta).
3.) A kikevert tésztát a formába öntjük, és előmelegített sütőben alacsony hőfokon (160-180 fokon) kb. 50-55 perc alatt aranybarnára sütjük.
4.) 5 perccel a tészta elkészülte előtt gyorsan elkészítjük a szirupot: egy kis lábasban takaréklángon felforraljuk a porcukorral összekevert citromlevet.
5.) Kivesszük a tésztát a sütőből, és amíg forró, egy spéktűvel néhány helyen megszurkáljuk, majd a sziruppal meglocsoljuk a tésztát. (Egy ecset segítségével egyenletesen elkenjük a tésztán a szirupot, de a lé nagyja a lyukakon szépen felszívódik a süteménybe)
6.) A piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd tortaszerűen felszeletelve gyümölcsteával tálaljuk.