Új privát üzeneted érkezett!

ndombi
Hat nalunk sem rozsas a helyzet.Ajto csapkodas,veszekeses stb.Pedig szerintem most kene a legboldogabbnak lennunk,es nem megy.Nem miattam a ferjem miatt.mint aki utal boldog lenni.Mindegy hosszu.

Kép

Kép
marcsitita

Sziasztok!
Marcsi, de édes a kisvuk. Boldog 3 hós szülinapot!
Lányok mindenkiné van ilyenkor konfliktus, ne nehezteljetek a fiúkra, természetes, hogy egy kicsit másképp viselkednek, főleg akinek első gyereke van. Egy kicsit féltékenyekám, hiszen már nem csak őket szeretjük, nem csak róluk gondoskodunk. Sok férfi olyan, mint egy gyerek, nem tesztik nekik, hogy egy kicsit kiesnek a látókörünkből, hogy nem ők az elsők, hogy egy kicsit háttérbe szorulnak, és lássuk be mi is változunk ilynkor egy kicsit, más most a legfontosabb, hajlamosak vagyunk hanyagolni őket(most nem feltétlenül a szexre gondolok). Legyetek türelmesebbek, és megértőbbek, beszéljétek meg velük a dolgokat.
Sz@r, amikor nem egyezik a véleményetek, pl. a szülőkkel való együttélélsről, de mondjátok meg, hogy most más a fontos nem ez majd később foglalkoztok ezzel a dologgal is.
Mi most pl. a nagyobb lakásban gondolkozunk, eddig én erőltettem a dolgot, most a férjem mondogatja inkább, hogy jó lenne valamit lépni( nem egyszerű a helyzet anyagilag), de mondtam neki, hogy most hanyagoljuk a témát, majd jövőre térjünk rá vissza. Most nem hiányzik a hátam közepére sem egy futkosás, ügyintézés, hát még egy költözködés. Most nem ez a legfontosabb nekem, bármennyire is szeretnék nagyobba menni.

Kép
Kép
Kép
csibe76

Szia-szia Mindenkinek!

Húúú csajok....sajnálom!
hülyének fogtok nézni,de én már annak is örülnék,ha veszekednénk a párommal,mivel az előbbrejutás érdekében külföldön dolgozik,így havonta 10 napot van itthon.Tudom,hogy ha hazajönne,nem tudnánk megélni(főleg most,4 gyerekkel!),voltunk abban a helyzetben is,hogy halomban álltak a csekkek,napról napra éltünk....és hát közben pedig a nagy gyerekek igényei megvoltak.
Csak anyura számíthatok,ha Miki nincs itthon.Szerencsére ezt Ő is belátja,és még soha nem volt köztük konfliktus!

Remélem rendbe jönnek Mindenkinél a dolgok,drukkolok,hogy így legyen,hullámvölgyek mindíg vannak és lesznek is!
Akinek szüksége van egy kis pozitív energiára,annak itt küldök+++++++++++++++++++++++++++++++++++++ :)

mazsolasyl

Marcsi, Ndombi, remélem minden rendbejön nálatok!Csibének igaza van, az is bibi lehet, hogy már nem tehetik azt, amit akarnak, nem férfiak, apák lettek, mi háttérbe szorítjuk őket és én pl szex terén is....szar ez így....de lesz jobb is!!!Beszélni kell velük!!!
(mivel tanulok, június szakvizsga, a napom abban áll,h tanulok, etetek, etetek, tanulok, játszok, játszok, tanulok....aztán este bedőlök az ágyba...reggel kelni nem tudok, szóval a szex most nekem a legkisebb gondom...)

Mazsi, kinek van még 2 gyereke?

Akiket ezen a héten ünneplünk:

Ildi 10, Tinának boldog 4 hót 20-ára!!!!

3 hósok:
14-én, azaz ma
Andi1975, Boginak,
Lorcsi, Ajsának
Marcsi, Ádámnak sok-sok boldogságot!!!!

17-én
Csipi, Orsinak,
Ind, Majának,
Móni86, Lilinek sok-sok boldogságot!!!!

18-án
Bingii,Szonjának,
Lego, Hédinek sok-sok boldogságot!!!!

2 hónaposok:
14-én, azaz ma Vikci Máténak sok-sok boldogságot!!!!
Vendég

hm....nekem 1 éve ilyenkor volt peteérésem...és 28-án + tesztem...
Vendég

Húúúú, én már nem is emléxem... :oops:

Szex: érdekes... ugyanis a párom arra nem kel fel, ill. felébred csak nem bír kimászni az ágyból, ha a gyerek hajnalban felsír. De bezzeg a szexre lenne energiája, persze arra meg nekem nincs hajnalban :oops: 8)

Most nem panaszkodhatom,mert kb 5 napig végig aludta az éccakát, mondjuk a múlt éjjel t is, csak felkelt fél 6-kor enni, majd visszaaludt a szokásos fél 8-as kelésig.
tegnap saját csúcsát döntötte meg a gyerek, egyik kajálásnál 220-at evett, ilyen még nem volt. Úgy látszik valami ugrás lesz a fejlődésben vagy legalábbis a súlyában,mert mostmár 170-es kajákat kell neki készítenem.
Vendég

Lafi,te gyümikből milyet adtál Huninak?
Lehet egyáltalán kapni fagyasztva pl. őszibarackot?Én még nem láttam,csak azért kérdem.
Vagy üvegeset?
Az almát mostmár lassan egy hete adom,már forgatja a szájába,meg kicsit nyitja is,ha adom.De utána simán megenné még a tápit:(
Éjjel nem tudom mi vele mostanába,felébred és nem tud visszaaludni,kell adnom enni neki,pedig nagyon nem kéne visszaszoknunk az éjszakai kajára :( :?

KépKép
pocok81

Pocok, lehet kapni valahol bizti...nem tudom, én hazai öszibarack befőttből csináltam kaját neki...ha valahol látsz olyan befőttet, amit nem tartósítószereztek, az is jó, ugye a saját készítésű is ilyen vagy van kecskeméti barack is(nem pálesz...) azt is adhatod.

Blo, mi meg egyre lentebb adjuk....150 körül tápozik reggel csak, délelőtt meg már nem is eszik....nem értem én ezt...
Vendég

Lafi, Hunor már elég jól eszi a főziket, gyümiket, ugye? Így persze, hogy nem kell neki annyi tápi, már lassan nem az lesz a fő kajája. Nálunk az anyatejjel is így van, a hajnali szopi egyre kevesebb, csak 2-3 percig cicizünk, reggel egy nagyobbat, meg délben és este. A délutáni is kevesebb már.

Kép
Kép
Kép
csibe76

Lafi

Páromnak van 2+közös 2=4 :lol:Felesége meghalt....májusban lesz 11 éve,hogy együtt vagyunk !

sex:ja,....az milyen........? :wink: :oops: :lol:

Blongyika
De jó,hogy már egyhuzamban alhattok!Szerintem mi sosem fogunk! :)

Pocok
Mi Kecskemétizünk :)

mazsolasyl

Mazsi,ti mióta esztek mást is?
Miket esztek?

KépKép
pocok81

Pocok
Azóta,hogy Lafi egyszer linkelt egy kalkulátort,hogy mikortól milyen gyümiket ,és zölségeket lehet enni! :)
Paradicsompüré krumplival,alma krumplival,sütőtök almával,sárgarépa,őszibarack stb.,tulajdonképpen mindent,amit boltba 4 hós kortól kapható.

mazsolasyl

Mazsi, szép kis repertoárja van Vivinek is!!!!Ügyes kislány!!!!!!!!

Csibe, akkor is igaz ez,hogyha csak napi 4x eszik???Jó ez???

reggel 6-7 körül táp 150 ml
9-10 kor kel és ha 40 ml-t megiszik már csuda...
13-kor szilárd úgy 90 g és ez már jó dús....van benne tej és liszt is...

18 körül egy-két pici kanálka joghurt gyümivel

21 körül 150 ml tejpép....

ennél többet nem óhajt enni...
Vendég

Lafi: Te még mindig nagyon figyelmes vagy! Köszönjük szépen!:)
Amúgy szerintem elég a napi4x-i evés. Van, hogy Maja is csak ennyiszer eszik egy nap és még így is egy vasgyúró :D

Szülők: mi is egy telken oszozkodunk 2 külön házban, de én nagyon szeretem, hogy így van és szerencsére a párom bírja az anyósát és apósát is, így csak nagyon ritkán van konfliktus. Na de hol nincs? :)

bingii

Én a napi 6 kajának is örülnék... :) tegnap és ma is voltunk erre-arra, tegnap tatai tópart, kistescoban kajáért, ma nagy tesco + auchan ruha - el kellett mennünk, mert kinőtte a 6hós bodyt és pizsit :), Marcsi látom te is a tescos cherokee pizsamát használod...
a vásárlást meg szét bontottuk, hogy ne kelljen egyszerre kajával és ruhával is foglalkozni. de mind a két útban benne volt, hogy szoptattam a kocsiban. Ja ráadásul megjött... :evil: de hál istennek nincs baj, viszont most akkor eszik a kicsikém, amikor akar.

És ami fontos még: mióta eszik mást is, azóta lecsökkent a tejigénye, vagyis azóta picit zavaros a szopi mennyiség, de remélem beáll, néha nagyon sok, néha nem üríti ki teljesen a mellem.
Viszont én ebédre már át fogok térni a tejpépre. Ebből is amit vettem az a milupa jóéjszakát tejpép (citromfű is van benne, aminek nyugtató hatása van - a védőnő is a citromfüvet ajánlotta az alvásra). A gyümi nem elég ebédre neki, utána még szopi, s majd az este 8as fürcsiig ebéd után még 3szor szopik :( (2,4,6) remélem ízleni fog neki a tejpép, nekem bejött :)

Ahogy látom itt elég sokan élnek szülőkkel :)

Mazsi: 11 éve vagytok együtt és Vivi is most lesz 11? Akkor hamar jött? De mindenesetre az idő azt igazolja, hogy nincs szükség túl sok "járásra". Mi is kb egy év után döntöttünk. És a két nagy gyerek milyen?

Kép
Kép
Kép
konkri

lafi: szerintem azért eszünk mi többet a tápból,mert még a szilárd nem olyan sok.Jó, van amikor beburkol belőle 120 gr-ot, de az csak sima almapüré. Még csak 2x kapott almát krumplival, de fokozatosan beújítok neki "keményebb" kajákkal.

mazsi: huh, nem lehet semmi 4 gyerkőccel!!! De szerintem annál szebb nincsen amikor vacsinál körül ülik az asztalt!

Hozzánk közeli Vecsésen megnyílt egy Müller nevű áruház. Itt van éjszakára tea a babáknak :roll: Nem mertem megvenni! Mondjuk azért sem, mert a Milus az utsó kajálással bealszik.

Én is kecskeméti kajókat veszek a babának.
Vendég

Jajj Lányok!!! Mi ez a felháborodás? Persze, hogy vannak konfliktusok, ahol nincs, ott van gáz szerintem (kiv. Mazsi, ott más a szitu). Nálunk is vannak... Szerintem addig míg meg tudjuk beszélni, és nem marad senkiben szálka, nincs gond. :D Nyugi!!! Ingerültebbek vagyunk mi is, főleg ha épp nyűgös a gyerek, és fogalmunk sincs miért... Tegnap este Bende már eljátszotta azt is, hogy már kézbe sem volt jó... Már szó szerint MINDENT bevetettünk... Majd párom vállán bealudt. :) Most megint rendezett egy jó kis hisztit... De csakazértsem vettem fel! És láss csodát, nem is kellett. Nagyon félek, hogy túlzottan hozzászokik a felkapkodáshoz, és én a magam 55 kg-jával nem fogom bírni az Ő növekvő súlyát cipelni. Inkább hallgatom, mint szétmenjen a derekam. Persze ha már nagyon nincs más megoldás... :roll:

Ma akartunk venni kengurut, persze az nem volt, amit akartunk, így lehet mi is olyat veszünk, mint Pandiék. Majd meglátjuk. Járókát is szerintem a héten megvesszük, már hétvégén is jól jött volna a kertben.

Norma merre jársz, hogy vagytok? Tejcsi???

Na megyek is mielőtt felkel...

Kép
Kép
sleepin

Bakker egy évet lemaradtam :oops::shock: Nálam még 2007 van :oops: :) Mire elér az agyamig a 2008,addigra már 2009 lesz!Pontosítok:'96 májusában jöttünk össze,'97 júliusában született Emőke!Ettől függetlenül azért tényleg gyorsan jött :DÚgyhogy nem 11,hanem 12 :shock:
Nagyok,Ők már tényleg nagyok.Dávid 23 éves,Dina 21 lesz májusban.Szerencsére jól kijövünk,de voltak nehéz időszakok.Kamaszkor ajjjjjjajjjjjj......meg anyós.....inkább nem is részletezem :twisted:

mazsolasyl

Blongyika
Inkább csak jó lenne körülülni azt az asztalt!Bár mikor Miki is itthon van,akkor tényleg szép!És mikor körbenézek olyankor,azért büszke vagyok ám!És ha már majd Vivi is ott fog ülni....

mazsolasyl

Bocs Mazsi, összekevertem Vivit és Emőt, Vivit tituláltam 11nek :oops:
Azért le a kalappal előtted! Kemény vagy Csoki :)
És Dina segít neked? számíthatsz rá?

Kép
Kép
Kép
konkri

Sleepin: köszönöm a hiányolást, jól esik, jól esik!

Időm mint a tenger, gondolhatjátok. Amikor netezhetnék, tanulok, tényleg csak a minimumot tudom most a gép előtt ülni.

Tejem sajna nem sok már, mivel Zsombi nem túl lelkes mióta kapja üvegből is a kaját. Mi napi 5x eszünk, hajnali 4, reggel 8, dél, 4 és 8. Persze kb. Hozzátápit 4 hét múlva gondoltam elkezdeni, de ha teljesen elapadok akkor előrehozom sztem, mivel igy necces elmenni vhová ahol nem tudok tápot csinálni neki. Ha meg utdok adni gyümit azzal kihúzhatom egy darabig mig hazaérünk v. tápozhatós helyre.

Marina: a mosható pelusból is kifolyik a tök folyós kaki, legalábbis nekem kifolyik, annyit produkál Zsombor egy adagra. Szóval e célból nem ajánlom. Spórolásra jó, főleg ha több babánál is fel tudod használni. Tothzsu és én is Monapelt használunk, ez magyar termék és ez a legolcsóbb. A többi külföldi és amennyivel drágább, nem jobb. Mosószódával kell mosni és ecettel öbliteni és tilos vasalni. A legjobb ha levegőn/napon tudod száritani. Persze melósabb mint az eldobós, mivel a vödörbe tevés előtt ki kell öbliteni a kakát, ami adott esetben elég kemény dió, mert nem minden kaka jön le könnyen az anyagról. Amúgy szuper mert igy nem kell popsikrém, mivel a pisi szépen tartja a bőrüket. Homokozóba nem jó, nagyon belemegy a homok. Nekem 3 órát bir ki egy pelus, Botos sokat iszik meg még Zsombi is.

Kendő helyett sztem jobb a mei-tai mint a kenguru, főleg hátfájósaknak. NÉzzétek meg azt is sztem.

Férjbalhék: hát, mit mondatnék? Nálunk is a gyerek jövetelekor borult minden, ott jöttem rá, ohgy én csinálok mindent , neki meg még csak nem is tetszik.

Miylen egyedül? Meg lehet szokni, egyszerűen nem várok segitséget tőle, max jó ha csinál vmit. amúgy csak akkor csinál ha megkérem. Valóban nem könnyű, fizikailag és szellemileg is lefáradok minden nap végére. De kárpótol a sok szépség és öröm, feltölt a sok élmény. Meg azért az jó, hogy heti 1x elviszi anyu Botost meg most, hogy anyósomék nem tudják vinni, igy fél napra átjön ájtszani Botival.

Kép
Kép
normajeane

Koszi csajok
Nem csinalhatjak azt ami akarnak?Hat inkabb az a baj azt csinal amit akar.Baratok fontosabbak mint mi.Mikor nemdolgozik se latjuk.

Kép

Kép
marcsitita

Sziasztok!

Iszonyú éjszakánk volt...Vivinek fájt a hasa,sehogy sem volt jó Neki.

Konkri
Hál'istennek,most már benőtt a fejüklágya :D Lehet Rájuk számítani,bár Dina csak hétvégeken van itthon,fősulira jár.Iszonyúan szeretik Vivit is,főleg dajkálni.Na és mikor Dávid gügyög Neki....jókat nevetek :D Emőkére meg nagyon skubiznom kell,mert pillanatok alatt kicseréli a pelust... :D A múltkor Dávid meg emőke "összevesztek" azon,hogy ki fogja Vivit még apával beszélek telefonon
:D Azelőtt meg Dina meg a barátja,mert megkértem Őket,hogy valamelyikük felügyeljen addig,míg megcsinálom az ebédet :D

Majd dobok rókuk képeket :lol:

mazsolasyl

Sziasztok!

Tegnap kipróbáltuk délután az alma-őszibarackot:)Izlett Nórinak,egész szépen ette:)Majd fél üveggel megevett!
Utána nem adtam neki tápot,csak este.
Viszont nem tudom hogy mi volt a baja,úgy üvöltött a fürdés előtt,alatt,után,mint akit kínóznak.Úgy sajnáltam szegényt :cry:
Az alma volt fél 6-kor,lehet nem volt neki elég?Vagy mégse jó neki?

Lafi,te mikor elkezdted a gyümiket,adtál utána mindig még tápot is?
Én gondoltam elég neki egyszeri kajára,meg úgy is nézett ki,de lehet mégse volt elég.
Nem egyszerű ezt a hozzátáplálást elkezdeni :( :twisted:

Konkri,te miket adsz Marcellnek?

KépKép
pocok81

Pocok
Nem lehetséges,hogy szomjas volt?Nekem is csinálta Vivi,következő kajcsiig én megkínálom egy kis teával.

mazsolasyl

pocok, éhes volt, egyértelmű. te az almától jól laksz?nem...azt pótolni kell, persze jóval kevesebb kell belőle mint alma nélkül de a gyümi csak ideig óráig telít, aztán te is éhes lennél...pótold ki kicsit, úgy elég lesz.aztán ha majd főzit kap, na akkor már nem kell pótlás, az elég lesz.
sőt án még akkor is pótoltam, amikor a főzvel szoktattam, mert még keveset evett belőle, aztán hogy már dúsabb, többet is eszik belőle, nem pótolom...

Tea:
lehet olyant kapni, hogy rooibosz tea, ez kifejezetten jó babáknak, mert édeskés, nem kell cukrozni és koffeinmentes!!!!!!!!!!bioboltokban lehet kapni vagy gyógyitárban. nagyon fini pláne ha sárgadinnyéset vesztek, de a meggyes is jó, nekem is ízlett...pár mp-ig kell áztatni foró vízben amíg elszíneződik, aztán átrakom a saját vízembe és ott áztatom jóval tovább majd együtt isszuk hogy ne vesszen kárba :lol:
Vendég

Lafi, jó ez így szerintem, ahogy eszik, de ha keveselled a 40 ml. tápot, akkor adhatsz neki előtte, vagy utána gyümit simán. Ez végülis nek imát tízórai. :wink:

Hát nekünk is marha rossz éjszakánk volt. De azért túléltük. A tejem egy kicsit kezd megint megcsappani, most bevetem a sört, de úgy utálom, viszont a cél érdekében mindent.
Megrendeltem a könyvesboltban az a könyvet,a miről Vörösbegy írt a blogjában. Ma megyek érte, kíváncsi vagyok, milyen lesz.

Kép
Kép
Kép
csibe76

Köszi lányok.
Adtam neki vízet délután az alma után,megivott belőle 55 ml.Akkor máskor adok mellé még tápitis.
Most 8kor evett 150 tápot,majd adok délbe megint tápot,közbe adok neki alma-őszibarackot mindjárt.Igy jó,nem?

KépKép
pocok81

Pocok, délben alma-barack, majd táp!ha fordítva csinálod, benyakal egy csomó tápot, nem lesz éhes és feleslegesen csináltál almát neki....ha ivott 55 ml vizet, akkor éhes volt mert szomjasan nem inna ennyit, de amúgy ha adsz neki almát ahhoz lehörpintésnek víz sem árt, a szilárdtól szomjasabbak a babák, mint ahogy mi is iszunk kaja alatt, után...
Vendég

köszi Lafi,bocsi h nyaggatlak a kérdéseimmel,csak te már tapasztaltabb vagy e téren:)

KépKép
pocok81

Pocok, semmi gond, amúgy meg hagyatkozz a megérzéseidre, én is így tettem...én mindig arra gondolok, mi lenne velem így, ha előbb tápszer és kajálok, kell-e gyümi utána...szomjas lennék-e, megenném-e só és cukor nélkül stb...mit hogy szeretek, így jó-e a főzi, megenném-e....

(só, cukor itt eltérőek a vélemények...én rakok bele, mert nekem így jobb és azt gondolom, a gyereknek is, nem mellesleg az nlcafe kalkulátorába is írták hogy só, cukor mehet, de mondom ez eltérő...ki kell tapasztalni, a gyerek mit akar, az enyém sót és cukrot, anélkül nem eszi meg)
Vendég

Sziasztok!

Voltunk ma dokinál, hogy megkapjuk a 3hós oltást,de Maja annyira sírt és folyt belőle a kaki, hogy nem kaptuk meg. Lehet, hogy vmi bélvírusa van, meg elküldött minket füll-orr-gégészetre, mert az is lehet, hogy ott van vmi, de ő amúgy semmi betegségre utaló jelet nem látott, cask fő az óvatosség. Szedni kell most a normafluort meg főznöm kell cukros répa levet neki. Ti már jártatok így? Csak mert most azt nem tudom, hogy ma csak répalevezzek vagy mehet mellette a szopi is?....pedig biztos mondta, csak olyan ideges voltam amiatt, hogy olyan fájdalmasan sírt szegény. Még jó, hogy ott történt mind ez. Na persze azóta alszik, úgyhogy lehet, hogy csak a szurit akarta megúszni ....

bingii

Bingii
Nyugodtan ciciztesd!Jobbulást!

mazsolasyl

sziasztok
Voltunk dokinal mis is es megkaptuk a szurit.Olyan jo kedve volt pedig szegenykemnek,ossze vissza vigyorgott.Utana a meglepodes es a keserves siras.Ugy sajnalom.6700g es 62cm.Most alukal olyan edi.
Alandoan a nyelvet oltogeti mar 2-3 napja.Fogzas lehet?Meg bugyborekol is

Kép

Kép
marcsitita

Konkri
Ez a tejpép amit vettél,a citromfüves,van banánoson kívül másmilyen?Nálunk csak ezt lehet kapni,és ezt nagyon nem szeretjük...Gyógyszertárban is van?Auchanba van most akció babaruciból?Jók vannak?Le kéne küldeni Dinát...

húúúúúúúú,én ma még a szokásosabbnál is gyagyább vagyok:elindítottam a mikrót kaja nélkül,és vártam,hogy megmelegedjen.Csak akkor lepődtem meg,mikor kinyitottam..... :roll: :oops: :(

mazsolasyl

Sikerült szereznem rooibos teát,narancsosat.
A gyógynövényboltba a citromfű teát is ajánlották nyugtatásra.
Valakinek van tapasztalata?

KépKép
pocok81

Norma köszi a választ pelusügyben:) Kicsit elrettent az állandó kakivakarás, én szívesen mosnám, csak előtte ne kéne letisztítani :? Végül hosszú kendő lesz +tanfolyam, ő igényli nagyon a hordozást, ennyit nem jó kenguruban lennie szerintem.

Citromfű tea: én terhesen is, azóta is iszom, de kb. 1.5 liter vízbe rakok 1 citromfüvet, 1 hipp szopistea filtert. A szopi miatt rakom ilyen sok vízbe, így legalább eleget iszom. Bubám nem nyugodtabb, vagy alszik többet.

Kép[url=https://babafalva.hu[url=https://babafalva.hu]Kép[/url]
Kép
marina74

Ja, de nyilván így más, mert a tejjel biztosan kevesebb megy át, mintha azt issza. De szerintem jó a citromfű.

Barnit ma nagyon megviselte ez a hüle oltás :(

Kép[url=https://babafalva.hu[url=https://babafalva.hu]Kép[/url]
Kép
marina74

A negyedik hónap (3 hónaptól 4 hónapig)

Megváltozott a külseje

A három hónapos kisbabája már kezdi észlelni, hogy Ön egy tőle különálló egyén. Őszinte öröm jeleit mutatja, ha meglátja a család tagjait, vagy olyanokat, akiket ismer és kedvel. Imád „beszélni” Önhöz, és majdnem bárkihez, aki hajlandó beszélgetni vele.

Megváltozik a kicsi hajának mind a színe, mind az állaga. Fokozatosan elveszíti a születési haját, és új, állandó haj nő ki a helyén. Ez a folyamat egy-két hónapig tart. Változhat a szeme színe is. Ebben a hónapban kezdődik valószínűleg a fogzás, ezért nyáladzhat a baba. Ha ettől az állán vagy az arcán kisebesedik, vazelinnel óvhatja a bőrét. A nyaka redői közé szórjon egy kis kukoricakeményítőt.

A küllemében beállt változásoknál még hangsúlyosabbak fizikai képességeinek változásai. Ahogy az izmai erősödnek, kitelik a kis teste. Hason fekve már az egyik karjára támaszkodva is elbírja a feje és a mellkasa súlyát. A hónap végére szépen megtartja a fejét. Hason fekve 90 fokos szögben tartja a fejét. Minden irányba elforgatja, ha háton fekszik, fölemeli, hogy megnézze a lábát. Ezt már annyira föl tudja emelni, hogy a térdét vagy a lábujját meg is érintheti.

A babának szépen fejlődnek az érzékszervei is. Most már majdnem olyan jól hall, mint egy felnőtt, különbséget tud tenni a hangok forrásai között, és reagál a zenére is. Élvezi, hogy már ő is tud hangokat kiadni, egyeseket állandóan ismételget. A hónap végére már színesben lát. Szemével már jól fókuszál, 3-4 méterre is ellát. A szem már nem rángatózik, vagy rebben, hanem könnyedén követi a mozgó tárgyat vagy személyt. A baba ilyenkor már nyúl a tárgyak után, ujjait körülbelül akkorára tárja ki, mint amekkora az illető tárgy.

Ennek a hónapnak egy másik nagy eredménye, hogy már egyvégtében átalszik 10-11 órát, és napközben is 2-3-szor szundikál. Hogy segítse a jobb elalvását, fektesse le, ahogy ásítani kezd, dörzsöli a szemét, vagy már nem érdekli a játék.

A gyermekorvos általában a baba 4-6 hónapos korában szokta tanácsolni, hogy próbálkozzanak szilárd étellel is. Kezdetnek jó az egyféle gabonából készült kása akár tápszerrel, akár anyatejjel. Egyszerre csak egy új ételt vezessen be, és azt is fokozatosan. Ha a kicsi eleinte elutasítja a szilárd táplálékot, ne erőltesse. Minden étkezéskor ugyanazzal kínálja meg, éppen csak egy kanálnyival.

Testi fejlődés

Hasra fordul, vagy hasról hátra
Rövid ideig szépen, egyenesen tartja a fejét
Ha ül vagy fekszik, minden irányba képes elfordítani a fejét
A járókában „úszó” mozdulatokat végez
Különféle távolságokra képes fókuszálni
Ha valamit meglóbálunk fölötte, odahúzza magához, és a szájába veszi
Odanéz, ahonnan egy tárgy leesett
A fürdőkádban pancsol, rugdalózik
Elkezdődhet a fogzás
Lehet, hogy rászokik a szilárd ételekre
Szándékosan megfog, megráz vagy elmozdít egy játékot
Különbséget tud tenni a szagok között
Szociális fejlődés

Nevet, ha társaságban van, és elsírja magát, ha vége a játéknak
Érdeklődést mutat a tükörképe iránt, lehet, hogy rá is mosolyog
Megpróbálja megnyugtatni saját magát
Gügyög, kezdeményezi, hogy foglalkozzanak vele
Nevet, ha megcsiklandozzák
Másképp reagál az egyes emberekre
A zene hangjaira megnyugszik
Értelmi fejlődés

Egy órán át vagy annál hosszabb ideig is képes éberen figyelni, reagálni
Öt-hét másodpercig terjed az emlékezete
Többet mosolyog és gügyög egy arcra, mint annak a képmására
Örömmel ad ki új hangokat, és utánoz néhány hangszínt

Kép
ndombi

Annyira cuki, hogy 5 - másodpercig terjed az emlékezete (nekem is )

Kép
ndombi

ezek nagyon jók, mi szinte mindent tudunk ebből, csak az átfordulást nem :cry:
Vendég

Mi viszopnt nagyon ügyik vagyunk, Szofi ma átfordult a hátáról az oldalára! Ezenkívűl megfogta a hempergőjére fellógatott oroszlánt!

Kép
Kép
Kép
csibe76

rájöttem,hogy addig jó míg még nem jár.( volt itt egy 20 hónapos tegnap előtt .meleg pite!!!)

Kép
ndombi

csak gyorsan, mert már banga vagyok

-Aki olvassa Vörösbegy blogját az most kukkantson oda
-Mazsi te szoptatsz? Vagy te a tépot akarod kiváltani a kajával?
-Auchan: én kimondottan bodyért mentem. szeretem a műanyag patentosat, mert az nem szaggatja az anyagot, a fémet mire széthúzom kitépi az anyagot is. 5db 1000 ft. 9hós és újatlant kellett vennem, ezt tudom csak ráadni :)
-én eddig almát adtam, most a pépet fogom próbálni: banános és ebben van a citromfű. de ma még csak pár kanál volt, ami ugye ki is folyt, mert ez folyósabb mint az alma. de vigyorgott és brümmögött (fröcsögött :) ) Majd kiderül. Ha beválik, akkor jöhet majd az uzsi (a 3 uzsibólból az egyik :) )
-ma volt szuri, minden okés, 7080 g :) nagyobb volt mint egy 6 hós kislány, pedig ő is tejes volt. de jó méreg voltam, mert mi odaspuriztunk időre, hogy bejussunk korán, mire is beelőztek, mert egy apuka már nyitásra ott volt, és lopott sorszámot... kurva jó. akkor ez most arról szól, hogy melyik apuka tud megverekedni a kisebb sorszámért???
-mi is fordulunk hátról hasra, de csak jobbra megy :(

Kép
Kép
Kép
konkri

Szopizunk,de valahogy nem elég neki.... :shock: állandóan éhes szegénykém.Ebédre mindíg tartalmasat eszünk,de vacsira nem elég Neki a gyümi,a tartalmasabb vacsi után meg tegnapelőtt is kínlódtunk a hasfájással :( Lehet kevesebbet kellett volna adnom?!Nem tom....Emőkével nem voltak ilyen gondjaim,6 hónapig csak szopizott,tartalmasból csak ebéd volt,mert utána elég volt a cici....sőt 3 éves koráig cicizett(mellette evett is :) )
Gondoltam egy próbát megér....hátha bevállna...

mazsolasyl

Kép
Emőke és Vivi

Kép
Vivi

Kép
Emőke és Dina

mazsolasyl

Sziasztok csajok!

Nekünk olyan sz.. éjszakánk volt :( Nóri 23-tól óránként felkelt,mindig visszaaludt negyed órát,aztán megint mehettem.Cumival visszaalszik,de utána megint megébredt.
Én nem tudom mi lehet a baja,de már kivagyok az éjszakai felébredésektől.
Aztán fél 3 -kor adtam neki enni,aztán visszaaludt nehezen.
Már ezt csináljuk két hete hogy mindig megébred és visszaszokott így az éjszakai kajára :cry:
Az időjárás se a legjobb,lehet egy indok,vagy megkeveri ez a hozzátáplálosdi?

Mazsi,aranyosak a gyerekek
:) Vivi milyen szépen tartja magát :)

KépKép
pocok81

[quote="csibe76"]M írta:csibe76i viszopnt nagyon ügyik vagyunk, Szofi ma átfordult a hátáról az oldalára! Ezenkívűl megfogta a hempergőjére fellógatott oroszlánt!

Ma reggel, addig kínlódott, míg sikerült hasra fordulni, persze hamar elfárad, úgy hogy ma ez a program, ő hasra vágja magát, én meg 5 perc múlva visszafordítom.

Kép
Kép
Kép
csibe76

Csibe,Szofi ügyes!!!!!!!!!!!

Ndombi, hozzátápinak nincs köze, 1. front 2. lassan fogzik...a decemberi babások írták pont ezt mint te...hogy megint van evés éjjel és nem alszanak....
Vendég

Marina: sztem ne kendőt vegyél most már hanem mei-tai-t. 3 hós kortól abban is lehet hordozni és könnyebb felkötni és kisebb is, zsebbe elfér. Én most rendeltem, sztem még a héten ideér, majd beszámolok.

Pocok: nem lehet, hogy éhes és azért nyafog?

Nekem ismét mázlim van, Zsombi is alszik éjjel. 1x kel enni, már visszarakom utána is, mivel hajanlban is kap tápit. Tejem már csak mutatóban és nem is lelkesedik túlságosan, mivel nem jön sok. Sztem napok kérdése és teljesen tápisak leszünk. A hozzátápit még nem akarom elkezdeni, várok még picit.

Irtózatos súlyokat írtok, csajok!! Nem tudom mi hány kg-k vagyunk, majd a dokinál méretem csak le, nem kinlódok vele itthon a konyhain. Egy karral már nem birom tartani max pár percig :shock: és kifelé kötve a kendőben nehéz egy idő után . Olyan rossz , mert Boti sokkal lassabban hizott és igy kényelmesebb volt vinni.

Kép
Kép
normajeane

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?