Új privát üzeneted érkezett!

Livi :) bizony, Dominónak gyönyörű rózsaszín, lila, kék és barna natúr pelusai vannak, semmi baj vele. Engem nem zavar, miért kellene a pelusoknak fehérnek lenniük? Az sem a természetes színük. Ha jól kiöblítetted a pelusokat, akkor nem lesz baja a baba bőrének tőlük.

Ilcsi :) Nem ugyanarra használom a kettőt, bár mindkettő igen olcsó. Mosódióval a kényes, kötött anyagokat és gyapjakat mosom, meg a hajamat, mosószódával pedig minden mást. Adagolás és használat módja is eltérő.
indianyo
 
 


SZUPER!!! :D
Mosószódával mostam és ecettel öblítettem, szóval akkor bababőr bevédve!!
Köszönöm, hogy megnyugtattatok! :)

Livi
Kép
picilivi
 
 


Megpróbálok apósommal konzultálni a szóda lehozása ügyben, mert itt vidéken aranyáron van a szóda....

Ritaci: nehéz sztem megmondani, hogy a te babádnak, ill. neked melyik a legjobb.
Én is nagy dilemma előtt álltam.
Most nem írom le, miket használok, gondolom, pont ez zavar, hogy mindenki mást és máshogy és más korúak babaák.
Vágj bele bátran, sztem, ha betartod a használati utasítást, (az újat párszor kimosod előre), és gyakran cseréled a pelusokat, nem fogsz csalódni alapvetően egyikben sem.
Talán az egyméteresek még nagynak tűnnek a picidre, de gyorsan belenőnek. Ez a legolcsóbb megoldás.
Azonkívül a német (és gondolom máshol is) internetes honlapokon használtan, de olcsón ki tudod próbálni a nyugati márkákat is.
Ha nem ódzkodsz a használt cuccoktól, én ma már, azt hiszem, innen indulnék el.
ilcsi28
 
 

 
 

Laverne (Anikó)

Megtaláltam a gépemen a szótárt, amit kerestél, emilben el tudom küldeni, de ide nem tudom föltenni :(

Dóri
foldori
 
 


Köszi az infót, megfontolom. Vidéken hol lehet mosószódát venni? Az a nagyon drága kb. mennyi? Csak mert Bp-re felmenni is belekerül pár ezresbe, ugye?
ritaci
 
 


igen ez a mosószóda engem is érdekelne, debrecenben sehol nem találok!!
van valaki itt a környékről?

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Marica, kb. egy hónap múlva várható, hogy újra jövünk Db-be, ha addig sem sikerül szerezned, hozhatunk :wink: !

Judit
Kép
patonayj
 
 


Hű, egy jó kis pelusvarrós, kötögetős, hordozókendős blogra bukkantam! :) Ráadásul úgy nézem, a bloggerina Finnországban él: lehet, hogy ki kéne faggatni az előfonalról (jól emlékszem, ugye, hogy anno arról volt szó, hogy ott kapható?)
http://jucuu.blogspot.com/

KépKép
livus
 
 


Sziasztok!

Lehet, hogy vegul szegyenszemre megfutamodunk...

Vegre elmult a pelenka-kiutes, amit a Monapel pelusok okozhattak (kozben kidobhatot hasznaltunk). Rogvest elkezdtem hasznalni megint a moshatokat (a Kushies-okat), es megint elkezdett pirosodni a popo. Pedig nem hagyom rajta sokaig (ket ora a maximum, ennel surubben viszont nincs ertelme szerintem pelenkazni). Meg mindig CSAK mososzodaval mosok, es a baba csak anyatejet eszik.

Meg egy proba, aztan megy a sok pelus a polcra. Es ha tenyleg nem megy, eladom vagy elajandekozom.

Jo sok penzt koltottem ra, nagyon szerettem volna hasznalni. Foleg termeszetvedelmi okokbol. De hat az Alana pelus tok jo, es az is nagyreszt lebomlik. Es ami a legfobb, nem lesz piros a popsi tole... Szomoru vagyok miatta nagyon... :-(

Udv,
Kati
kathy
 
 


Judit, köszi szépen!
addig még akkor jelzek mindenképpen, hogy kaptam-e
ma bementem a bioboltba és kértem hogy hozzanak, de azt mondták hogy csak 6kg-st tudnak hozni, az meg ha felbontod és nedvességet kap, kőkeménnyé áll össze.

erről mi a véleményetek?

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Szerintem nem feltétlen áll össze, nekem legalábbis ez a tapasztalatom. Esetleg ha beteszed zacsiba, lehet, hogy kisebb rá az esély, hogy nedvességet kap.
De végülis én is vettem már olyat, ami össze volt állva: szétvertem a mosógép szélén :roll:

KépKép
livus
 
 


Marica! Ahol mi vesszük a szódát, ott sima papírzacsiba adják, most néztem, hogy igaz, összeállt egy kicsit, de könnyen szétjön. Egyébként én dobozban tárolom, vagy kiürült festékes vödörben, tehát a zacsiból hamar átkerülnek a vízhatlanba, csak a maradék van a papírba (nem sokáig).
Esetleg ilyen régimódi háztartási boltban próbáljátok rávenni a főnököt, hogy rendeljen. Sok sikert!

Kathy, sajnálatos, hogy így jártatok! Tegnap hason fürdettem a fiút, s akkor vettem észre, hogy milyen vörös a popója. Kivételesen jó vastagon bekentem, igaz éjjelre eldobhatót adtam rá, s reggelre gyönyörű. DE Lányom eldobhatót hord, s neki is nagyon ronda piros a feneke...:( Szóval nálunk bizti nem a pelus a bűnös. Ilyen napok járnak, vagy nem tudom.

Dóri
foldori
 
 


[quote="livus"]H írta:livusű, egy jó kis pelusvarrós, kötögetős, hordozókendős blogra bukkantam! :) Ráadásul úgy nézem, a bloggerina Finnországban él: lehet, hogy ki kéne faggatni az előfonalról (jól emlékszem, ugye, hogy anno arról volt szó, hogy ott kapható?)
http://jucuu.blogspot.com/



Szerintem ezen az oldalon van is egy bejegyzés az előfonalakról, hahtuvafonalak címmel.

Kati
katicabogár
 
 


Livus! Én nem tudom, mi ez az előfonal, de ettől a csajszitól kikészültem (biztos olvassátok majd). Pont olyan dolgokat csinál, amikért jómagam is odavagyok, csak itthon nem nagyon lehet ilyen szépséges dolgokat kapni. Szóval ügyi vagy, hogy megtaláltad:)

Dóri
foldori
 
 


Kati: igen, azóta én is megtaláltam. Szerintem is az az! :)

Dóri: hát ja... Én meg se kötni, se varrni nem tudok, úgyhogy végképp csak ácsingózni megyek oda :(

KépKép
livus
 
 


Livus :) nem tudsz kötni? Ezen könnyen segíthetünk :wink: Előfonat-ügyben is tudunk konzultálni, mutatni is tudok.

Mosószóda bizony nedvességre összeáll, kell hozzá egy kalapács vagy egy lelkes segítő, aki szétveri :wink: Nálunk kisebb műanyag vödrökben és fém dobozokban lakik, így kevesebb az esélye, de akkor sincs baj, ha mégis megkeményedig. Forró vízben feloldom mosás előtt, jól megkeverem sé mehet is a pelusokhoz.
indianyo
 
 


De mi az az előfonal????:))

Kedves valaki, aki ért angolul és ismeri valamelyest az anyagokat!

Milyen anyag a fleece? Mert a szótár szerint az gyapjú. És akkor mi a polar fleece? Én úgy következtettem ki, hogy az a polár anyag, talán az, amit nálunk is lehet kapni? (takaró, pulcsi, kabát)

Dóri
foldori
 
 


Na, itt is rátok bukkantam. Mennyi sorstárs!

Húsvét táján szülök. Mi is beszereztük megint a Monapelt, és mi is ecettel, szódával mossuk. A Nádor utcai Ökoszolgálatnál sikerült venni szódát olcsón.

A most hatéves fiammal már ment a Monapel kb. másfél éves koráig, akkortól már nem bírta a textil a kapacitást.

Most olyan nagynak tűnik a Monapel, remélem, kilátszik majd belőle az újszülött feje!

Én úgy szeretem ezt a fílinget, hogy száradnak a napon a pelusok.
Meg vettünk még néhány Alanát és kukoricásat is.

Sokat írtatok már a mosódióról? Mert akkor visszakeresek.

É
évuska
 
 


Dóri,
nem vagyok textilszakértő, de ha jól tudom, fleece-nek hívják azt a vatelinhez hasonló tömítőanyagot is, amit pl nyári takarókba tesznek, olyan kis vattaszerű vékony réteg. A polár fleece szerintem is polár réteg lehet.

Marica,
ha összeáll a mosószóda, pl sörös üveg aljával remekül szét lehet kalapálni :) (mondjuk vigyázni kell, hogy zárt, és nem szakadós zacskóban kalapáld, mert a pora nagyon ingerli a nyálkahártyát, nekem pl tüsszentenem kell tőle ha véletlenül beleszippantok).

Eszter
ikra
 
 


Ajaj... Bobó jópár napja nincs jóban a házi gyapjúkülsővel :roll:
Ha rá akarom adni a házigyapjat: sír, rugdos, feszeng, letépi magáról :!:
De ha gyorsan előkapom a pihepuha gyárigyapjat (Popolini), és azt húzom rá a másik helyett, akkor semmi baja, hagyja, hogy ráadjam :(
Mi lehet az oka ennek? Mégis böki őt? Indi?????

KépKép
livus
 
 


[quote="foldori"]T írta:foldoriegnap hason fürdettem a fiút, s akkor vettem észre, hogy milyen vörös a popója. Kivételesen jó vastagon bekentem, igaz éjjelre eldobhatót adtam rá, s reggelre gyönyörű. DE Lányom eldobhatót hord, s neki is nagyon ronda piros a feneke...:( Szóval nálunk bizti nem a pelus a bűnös. Ilyen napok járnak, vagy nem tudom.


De jó, hogy azt írod. ilyen napok járnak! Nálunk is most pirosodott ki a popó egy napja... Egyelőre körömvirágos krémezéssel próbálkozom, de nem merem vastagon, mert féltem a prefold nedvszívását.
Van valakinek bevált ötlete popó-pirosodásra?

Livi
Kép
picilivi
 
 


Livi: anyatejet odaspriccelni :wink: Elég vicces, én is itt olvastam először :) Hatásos tényleg!
Másik lehetőség: Weleda popsikrém.
Én mást még nem próbáltam.

KépKép
livus
 
 


Livi, én minden pelenkázásnál kamillateás rongyal töröltem át a popót, plussz este a fürdővízbe is ment egy adag.

Zsófi
KépKép
zoka7
 
 


Picilivi,
Weleda kenőcs vagy gyógygyapjú. Majdnem sebesedésnél ez utóbbit próbáltam, enyhe és közepes pirosodásnál a krémet szoktam használni. Ilyen gyógygyapjúja a Popolininek és a Lottiesnek van tudomásom szerint.

Eszter
ikra
 
 


anyatej tényleg jó, nem csak erre, mindenre. még a nóziba is cseppentettem orrcsepp helyett! remek.

mi még ezen kívül mandula olajat használunk ha véletlen van valami kis pirosság. másnapra eddig mindig elmúlt.

köszönöm a mosószódás tippeket.

ez a blog tényleg klassz. ügyes csaj, nem mondom!

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Sziasztok!
Én írogatok a http://jucuu.blogspot.com blogra és pindi segítségével (nem tudom, hogy itt is ezt a nevet használja-e) találtam ide. :)
Örülök, hogy van egy ilyen fórum, már nagyon érdekelt, mi a helyzet mosható pelusok terén Magyarországon. Nem hiszem, hogy sikerül végigolvasgatni mind az 50 oldalt, szóval előre is elnézést kérek ha olyat kérdezek, amiről már volt szó korábban!
Üdv, Jucuu
jucuu
 
 


Üdvözlünk itt is Jucuu!

Dóri
foldori
 
 


Livus :) sajnálom, hgoy nem jön be Bobónak a pelus, lehet, hogy ő az a baba, aki nem szereti a nyersgyapjat :( Nem tudok okosat mondani, mert nálunk ilyen probléma soha nem volt.

Előszál=előfonat=szalaggyapjú, angolul roving, a fésült (kártolt) gyapjúból készített vastag szál. lehet ceruzavastagságú - ebből kötötte Pindi a pelusait - és lehet vastagabb, abból készülnek a waldorfos angyalok.
indianyo
 
 


Akkor szerinted is ez a baj, Indi? Basszus! Dehát edig semmi baja nem volt vele! :(

Jucuu: szia! :)

KépKép
livus
 
 


Jucuu, üdv közöttünk! Örülök, hogy idetaláltál! :)

Pindi
pindi
 
 


Indi: és itthon beszerezhető szerinted másfajta gyapjúfonal, mint ez a bökős? (Azért próbálkozunk ám vele továbbra is... Tegnap éjjel egyébként abban aludt: elfelejtett dilizni felvételkor.)

Jucuu a blogján a legutolsó bejegyzésében kilinkelte azt az áruházat, ahonnan a kötőtűket rendelte. Ott láttam, hogy van merinói gyapjú fonal, meg még alpaka is volt! :shock:

KépKép
livus
 
 


Livus:
Próbáltad kimosni és beáztatni alaposan lanolinba a gyapjúnadrágot? Hátha puhul még egy kicsit és akkor nem fogja szúrni a babádat.
Merinogyapjúnak tudom ajánlani a Zitron Loft Classic fonalat, ez német márka, szerintem ha rákeresel találsz könnyen német netboltot, ahonnan tudnál rendelni.
Én kötöttem ilyenből nadrágot, nappali használatra nekünk bőven elég volt, nem jött át rajta a nedvesség.
jucuu
 
 


Livus, az előfonal pont ilyen pihe-puha, nem szúrós. Ha jól értem, Indi tud hazai lelőhelyet (?).
Merinói gyapjút helyenként lehet itthon is kapni, de biztos lelőhelyet nem tudok, próbálkozni kell...
Ill. turiban gyakran lehet találni merinói gyapjúból vagy szűzgyapjúból készült pulcsikat, azt le lehet bontani (ha van szíved) és abból gatyót kötni. Kétségtelenül ez a legolcsóbb és legkörnyezettudatosabb megoldás. :)

Tudja valaki esetleg, franciául hogy van az előszál? :shock:

Pindi
pindi
 
 


Sajnos nem mindenki bírja az előfonalat. :( Van olyan ember, aki kötni sem bír vele, mert annyira irritálja.
Szoktam olvasgatni egy finn pelenkás fórumot, nem egy ember panaszkodott már, hogy a babája nem viseli el a gyapjúnadrágot.
Helyedben, ha semmi más nem segít, pici időre elraknám a gyapjúnadrágot és később újra próbálnám a használatát. Így nem tudna berögzülni a babád fejébe, hogy az rossz. :)

Jucuu

Kép
jucuu
 
 


Csak azért gondoltam az előfonalat, mert Livus írta, hogy a Popolini külsővel meg semmi baja Bobónak. Bár nem tudom, az milyen fonalból van.

Pindi
pindi
 
 


Livus :) Ha eddig nem volt vele baj, akkor most sem ez a ludas szerintem - illetve lehet, hgoy egyszerűen érzi Bobó a kölönbséget, bár ez sem szúr, de mégis puhább a Popolini.

Igen, tudok puhább fonalat, amiből ezt köztöttem, az a Guzsalyas-féle vastagabb, keményebb (Dominó pelusai nagyrészt ebből vannak egyébként) de a Gulyás-féle az puhább (nincsen olyan erősen megsodorva fonáskor, ez a titka, persze kötni emiatt kicsit nehezebb az ilyen puha fonallal, a szalaggyapjóval is ez a helyzet). A Gulyás-féle merinói gyapjúból van.
indianyo
 
 


Köszönöm a javaslatokat mindenkinek! :-)

KépKép
livus
 
 


Szerintetek hol találok jó minőségű tépőzárat és szabályozókapcsot pelenkára (amilyen a Popolini ultra fit-en van)?
Köszi,
Márti
cerceluska
 
 


Csatlakozom Mártihoz,
erre énis kiváncsi vagyok, mert az itteni rövidárus azt mondja, hogy nagyon drága a műanyag patent, plusz a gép hozzá. Naggggyíon elszomorít :(((

Dóri
foldori
 
 


[quote="foldori"]C írta:foldorisatlakozom Mártihoz,
erre énis kiváncsi vagyok, mert az itteni rövidárus azt mondja, hogy nagyon drága a műanyag patent, plusz a gép hozzá. Naggggyíon elszomorít :(((


Itt vannak műanyag patentok, meg patentoló szerszám is, szerintem nem vészes árakon, bár lehet, hogy ilyen pici dolgokat csak nagy tételben lehet kapni:
http://kellekker.hu/beloldal.php?item=arjegyzek&id=23

(Esetleg patentoló gép helyett kalapács????)

Clea
clea
 
 


^ez a patentgép jól hangzik! Sajnos ezeket a műanyag patentokat nem lehet kalapáccsal rögzíteni, a patenton van egy kis hegyes pöcök, amit a géppel nagy erővel össze kell nyomni, így rögzül egymáshoz a két fele a patentnak. Nekem Kam márkájú van, ha akarjátok, megkérdezem a húgom, hol lehet kapni és mennyiért, ő varrónő és a munkahelyükön ugyanilyen van.
Még annyit, hogy ha amúgy is varr az ember otthon ruhákat, stb, jól ki lehet használni a gépet.

Jucuu

Kép
jucuu
 
 


A belinkelt boltot már korábban más is ajánlotta más ügyben, és akkor is leírtam, hogy ez velünk szemben van, és sajnos nagy betűkkel ki van írva, hogy földi halanandókat nem szolgálnak ki. :( Csak kereskedőket.

KépKép
livus
 
 


Bocsánat: most találtam meg, hogy van kiskereskedésük is :)
http://kellekker.hu/beloldal.php?item=kapcsolat

KépKép
livus
 
 


a biopamut és biogyapjú témában csak annyi jó hír, hogy németországban gyártott (kis családi üzemben) bio gyapjú és pamut dolgokat kaptunk akit érdekel nézze meg, sajnos nem olcsók, de babanetes társalgóknak kedvezmény, csak írjátok be a megjegyzésbe!!!
www.babamosoly.hu

egyszerűen nem tudtam ellenállni,hogy ne kérjek belőlük.... csak úgy indult ez a web, hogy mivel itt semmi nincs debrecenben, hát tartsuk... csak aztán belendül az ember és olyan szép dolgok, hogy nehéz megállni :)
kritikákat szivesen fogadok :)

Marica & Levi :)
marica75
 
 


^ Vaúú!
Ezen az oldalon eddig még sose jártam, nagyon szuper.
Hát kiakadtam a gyapjútakaró árán, nekem ez nagyon olcsónal tűnik.. :oops: Tavaly nyáron egy pesti bababoltban vettem 14 ezerért pamut babatakarót (mielőtt még valaki kiakad, a finn árakhoz viszonyítottam és jónak találtam az árát, nagyon jó minőségű), de ha lehetett volna választani, inkább ilyen gyapjú- vagy pamut takaró!

Jucuu

Kép
jucuu
 
 


...én bevallom, az egyik gyapjú derékaljun esett áldozatul, mikor babatakaróban gondolkodtam. :oops: Fogtam, szétvágtam egy kisebb és egy nagyobb részre és beszegtem. Így most lett újszülött takarónk és egy a későbbiekre is... :wink:

Livi
Kép
picilivi
 
 


Livus, jó kis oldalt linkeltél be, köszi!

Jucus, azért kérdezd meg a hugod!

Dóri
foldori
 
 


sziasztok,

rendeltem egy popolini bravo belsőt, csak azt szeretném kérdezni hogy azt írják ez jó 3-15 kg-ig de hogy kell állítani a méretet rajta. már ha van valaki aki ismeri.

köszi Laura

Kép
tabajd
 
 


Úgy örülök, van itt egy magyar ismerősöm, aki babát vár és tegnap mondta, hogy majd szeretne segítséget mosható pelusokhoz! Gondolkozik azon, hogy ilyet fog használni, nagyon meglepődtem, nem gondoltam volna, hogy ilyen érdekelné! Igaz csak év vége felé fog szülni, de legalább addig ki lehet tárgyalni rendesen a mosható pelenkákat. :D

Jucuu

Kép
jucuu
 
 


Sziasztok!

Már a fiam születése előtt azt terveztem, hogy mosható pelust használunk, de csak a monapelt találtam meg a neten, egy helyen láttam is, de első blikkre nem nagyon jött be, és addigra már nem nagyon volt erőm utánajárni. Most viszont újra belelkesedtem, és ezúttal lesz időm/erőm is, talán. Lenne viszont egy csomó kérdésem, nem baj?
Egy ismerősöm a BambinoMio pelusokat használja (gondolom, ezt hívjátok BMnek, pár oldalt átnéztem, de azért sokat nem tudtam), nekik nagyon bejött. Szereztem egy mintapéldányt, de még nem jutott el hozzám. Érdemes többször kimosni első használat előtt?
Mi egyelőre Dreft Sensitiv mosószert használunk a gyerek cuccaihoz, az szerintem enzimmentes, legalábbis ha jól értelmeztem az összetevők listáját. Használ valaki ilyet, jó lesz a pelusoknak?
Valahol boltban lehet kapni bio-mosószereket? Egyelőre csak neten láttam, de nem rendelhetek mindig legalább 20-25ezerért, hogy ingyen kihozzák. Esetleg vélemény, hogy melyik jó? Almawin, Mio, mosódió valamilyen formában? Bevallom, én a diót tervezem kipróbálni, vagy valamilyen folyékony cuccot, mert néha a por nem oldódik fel jól a gépemben, nem tudom, miért.
Használ valaki ilyen: http://babanatura.hu/termek.php?id=180 plusz betétet a pelusba? Tényleg szárazon tart? Éjszakára jól jön, gondolom.
A BM papírbetétek tényleg nem engedik vissza a nedvességet? Mert akkor az tényleg jobb, mint a fenti selyem-cucc, mert egyúttal a kakit is jobban el lehet vele távolítani...
Van valaki, aki a BM belsőket más gyártó külsőjével (is) használja? Lehet ezeket kombinálni? Mert ugye nem minden baba egyforma, kinek milyen fazon jön be...
Nekem azért szimpi így látatlanban ez a BM pelus, mert ez hajtogatós, nem rápatentolós, és azt gondolom, így könnyebb a gyerekre passzítani, mint a szabott méretűt. De ez csak elmélet, tapasztalatok híján. Ha esetleg nektek van erről kiforrottabb, akkor osszátok meg velem, kérlek!
Van olyan külső, aminek gumírozott a dereka? Én leírésban nem találtam ilyet...
És (egyelőre) végezetül: most komolyan, hány darab mosható pelusra van szükség, hogy egy kis ráhagyással, tuti elég legyen 3 napra, ha csak minden 2.-3. napon akarok/tudok mosni?

Hú, kisregény lett. Sajnálom :D
Most (szerencsétekre) mennem kell, mert ma már negyedszerre rotyogta tele a pelust az én drága fiam. :D

Előre is köszönöm a segítséget!
danann
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?