Sziasztok !
Köszönjük a dicsérő szavakat, aranyosak vagytok.
nuncili : nagyon sajnálom hogy mégis diétázni kell. Biztos nem lesz egyszerű főleg az elején, de nézd a jó oldalát , hogy időben kiderült és nem lett belőle nagyobb gond. Elhiszem hogy kivagytok.
A vérvételnél amit majd te csinálsz a vércukrot kell nézni ?
Ezek az enzimek vagy savak a galaktozémiában játszanak szerepet ?
A terápiából itélve gondolom . Lényeg hogy azért szopizhat tovább (még ha igy felesben is )és nem tiltották le teljesen a ciciről.
Nagyon szoritottam értetek,sokat gondoltam rátok tegnap.
Köszi hogy még ebben a nehéz helyzetben is értesitettél a fejleményekről.
Ha tudok valamiben segiteni csak szólj.
Nyugató hatású homeos , vagy gyógynövény szerek vannak, kérdezz rá a gyógyszertárban mit tudnak ajánlani. Bár természetesen az a legjobb ha semmi ilyesmit nem szedsz , de ha szükségét érzed, biztos tudnak ajánlani valamit.
Én a HOVA tablettát ajánlanám, ez gyógynövény alapú, és nagyon jó az érzelmi válsághelyzetben, idegesség, feszültség , alvási problémák esetén. Én is szedtem egy időben. Nincs hozzászokás,
és nekem napi 1 is sokat segitett. ( kicsit büdös, mert komló és macskagyökér kivonatot tartalmaz. ) Azért kérdezd meg a gyógyszerészt, hogy szoptatás mellett szedhető -e , de én nem láttam erre tilalmat a papirján.
fridus : kaja ügyben annyit tennék hozzá, hogy én a naggyal eleinte pempőztem. Nagyon pici adagokat kellett csinálnom, hiszen abból is alig evett meg 1-2 kanállal az elején.
Alap az mindig krumpli volt, ( krumpli + alma , krumpli + répa, krumpli +paradicsom , krumpli+borsó ,ha sürü volt a fözölével illetve az anyatejjel higitottam fel, pici cukorral, sóval késöbb hagymával, vegetával izesitettem a főzés közben.)
Aztán késöbb picinyenként ment bele 1-2 kocka husi is.
A kicsivel már a mi kajánkból menekitettem ki egy -két répát, krumplit stb.
Turmixoltam, botmixereltem késöbb villával összetörtem aztán úgy adtam.
Ezzel a variációval könnyebb volt és a gyereknek jobban is izlett.
Találtam pár receptet babaételekröl, azért beillesztem ide, hátha tudsz valamit belőle használni.
--------------------------------------------------------------------------------
Alapfőzelék
A főzelékfélék bevezetését burgonyával kezdjük. A burgonya semleges ízű, könnyen emészthető, tápláló főzelékalap. A kockákra vágott krumplit annyi sós vízbe tesszük fel főni, hogy éppen csak ellepje. Zománcos edényben, lefedve, takaréklángon 10 perc alatt elkészül. Ekkor, a saját főző levét használva villával pépesítjük. A babák úgy szeretik, ha tejföl sűrűségű, és nem habos. Egy-két kanálnyival próbálkozzunk, az adagot naponta emeljük, ami szerencsés esetben 1 hét alatt 100-150 ml lehet. Ekkor a megfőtt krumplihoz 1-2 mérce babatejport vagy élőflórás kefirt keverjünk. Ha a kicsi rosszul fogadja, próbálkozzunk 2-3 szelet sárgarépa vagy egy szelet alma hozzáadásával.
---------------------------------------------------------------------------
Fűszeres burgonyafőzelék
Hat hónapos kortól a kicsi krumplifőzeléke készülhet fűszerekkel is. A darabolt krumplit sós vízzel, körömnyi babérlevéllel vagy csipetnyi darált köménnyel, esetleg kiskanálnyi vágott zeller zölddel, 1 evőkanálnyi reszelt vöröshagymával, 1 evőkanálnyi szárazon pirított darával, és csak a szükséges mennyiségű vízzel tesszük fel főni. Takaréklángon 15 percig főzzük. A babérlevelet kivesszük, dúsítjuk 1 mokkáskanálnyi vajjal, néhány csepp citromlével, és villával pépesítjük. A citrom helyett savanyíthatjuk 1 evőkanálnyi friss, nyers paradicsomlével is. A burgonya után a sárgarépa következik, majd idénytől függően a következő sorrend ajánlott: sütőtök, cékla, főzőtök, spenót, sóska, saláta, zöldborsó, zöldbab, brokkoli, kelbimbó, zsenge karfiol, zsenge karalábé és a szelídgesztenye.
Káposztafélét egyéves korig nem főzünk, de nyers, kipréselt káposztalé adható.
--------------------------------------------------------------------------------
Tökfőzelék
A hámozott és kockákra vágott tököt krumplival és 1 kk. aprított póréhagymával (nem olyan szagos és csípős, mint a vöröshagyma) vagy újhagymával, pici sóval, pici édes-nemes pirospaprikával és vágott zöldkaporral puhára főzzük. Krumpli helyett sűríthetjük 1 kk. pirított búzaliszttel. Dúsítjuk 1 kk. 12 százalékos tejföllel, és pépesítjük.
---------------------------------------------------------------------------------
Répafőzelék
Kezdetben minden főzeléket krumplival sűrítünk, majd lassan a liszteket is be lehet iktatni, de egyéves korig csak vizes habarás vagy szárazon pirított rántás formájában. (A lisztfélék pirítással ízletesebbé és könnyebben emészthetővé válnak.)
A répát megreszeljük, a krumplit feldaraboljuk, és picit sós vízben együtt puhára főzzük, majd villával vagy robotgéppel pépesítjük. Keverünk bele 1-2 mérce babatejport vagy kefirt. Ízletesebb a répafőzelék, ha rizsliszttel vagy zabpehelyliszttel sűrítjük.
-------------------------------------------------------------------------------------
Spenótfőzelék
A nagylevelű zöldfőzeléknek, salátáknak valókat alaposan, egyenként és folyóvíz alatt kell megmosni. A spenótleveleket félbehajtjuk, kivágjuk a szárát és leforrázzuk. Ezt a vizet kiöntjük. 3-4 ek. vágott spenóthoz adunk 2 ek. darabolt burgonyát, pici sót, 1 kis gerezd fokhagymát, picike szerecsendióport, és vízzel 10 percet főzzük. A fokhagymát kivesszük belőle, dúsítjuk 1 ek. kávétejszínnel és pépesítjük.
Nyolc hónapos kortól az összezúzott fokhagyma is benne maradhat, és a krumpli helyett sűríthető szárazon pirított zsemlemorzsával is.
----------------------------------------------------------------------------------
Borsófőzelék
A baba első borsófőzeléke így készül: 2 ek. darabolt krumplit, 10 szem friss cukorborsót, pici sót, cukrot, zöld petrezselymet egy kevés vízzel, fedő alatt 15 percig főzünk.
Ezután vagy átpasszírozzuk, vagy robotgéppel pépesítjük. Néhány kanálnyi adaggal kezdjük a szoktatást. Ha szereti, dúsíthatjuk 1 ek. kávétejszínnel vagy babatejporral, és növeljük a borsó mennyiségét. A krumpli helyettesíthető krumplipehellyel, rizs- vagy zabpehelyliszttel.
---------------------------------------------------------------------------------
krumplipüré banánnal
Hozzávalók:
1 db közepes nagyságú burgonya
50 gramm banán (fél banán)
Habos burgonyapürét készítünk. Gondosan mossuk meg a burgonyát, vékonyan hámozzuk meg. Kisméretű lábosba tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy a víz éppen ellepje. Forrástól számítva 15 percig pároljuk fedő alatt, majd a forró gőzben hagyjuk puhulni. Leszűrjük, majd krumplinyomóval áttörjük. Rámérünk pár kanál főzővizet és állandó, gyors kevergetés mellett visszatesszük a takaréklángra pár pillanatig. Így finom, habos burgonyapürét kapunk. Pépesítjük a banánt is, majd a két anyagot lazán összeforgatjuk és hőtartó tányéron tálaljuk a kisbabának.
-------------------------------------------------------------------------------------
Az első zöldségpüré (4. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db kb. 50g-os burgonya, 100 g sárgarépa, 20 g bélszín, 1 evőkanál (kb. 10 g) vaj
Energiatartalom: kb. 740 kJ (180 kcal)
6 g fehérje, 9 g zsír, 17 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: 15-20 perc
Elkészítése:: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy az 2 cm magasan lepje el a lábas alját. Tegyük a lábast a tűzhelyre, forrástól számítva 15-20 percig pároljuk lassú tűzön a burgonyát. Közben mossuk és hámozzuk meg a sárgarépát, a végeket vágjuk le. Vágjuk 2 cm-es darabokra, és tegyük egy kisméretű lábasba kb. 3 evőkanálnyi vízzel. Adjuk hozzá a húst, és lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk. Aztán a konyhai robot apró részével a húst és a répát egészen finomra szétaprítjuk. A főtt burgonyát meghámozzuk, és a vajjal együtt egy kis tálkába tesszük, krumplinyomóval finom pürévé áttörjük. A sárgarépa-hús pépet hozzáadjuk és jól elkeverjük. Az egészet hőtartó tányérba szedjük. Szükség esetén egy kevés vízzel hígíthatjuk.
Gyorsabban megy, ha a meghámozott burgonyát darabokra vágva a sárgarépához tesszük, és az egészet együtt törjük finomra. A püré így viszont kevésbé lesz laza. Semmi esetre se törjük önmagában össze a burgonyát, mert ragacsos, kemény lesz.
----------------------------------------------------------------------------------
Tojás fészekben (5. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1 db kb. 50g-os burgonya, 100 g sárgarépa, 1 szál petrezselyemzöldje, 1 evőkanál tej ,1 tojássárgája
Energiatartalom: kb. 920 kJ (220kcal)
5 g fehérje, 14 g zsír, 17 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 15-20 perc
Elkészítése:: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy a lábas alját 2 cm-rel ellepje. Tegyük a lábast a tűzhelyre, a forrástól számítva 15-20 percig pároljuk a burgonyát lassú tűzön. Közben mossuk és hámozzuk meg a sárgarépát, a végeket vágjuk le. Vágjuk 2 cm-es darabokra, tegyük kisméretű lábasba kb. 3 evőkanál vízzel. Lassú tűzön kb. 10 perc alatt a répát pároljuk puhára. Közben mossuk meg alaposan a petrezselyemzöldjét, tépdessük le a levélkéket a szárról, és vagdossuk nagyon finomra. A megfőtt krumplit hámozzuk meg, majd törjük át krumplinyomón. A krumplipürét a tejjel és a vajjal keverjük simára, és tegyük koszorú formában a hőtartó tányérba. A sárgarépát még a lábasban aprítsuk péppé, és töltsük ki vele a krumplikoszorú közepét. A közepébe kis bemélyedést vájunk, amelybe belecsúsztatjuk a tojássárgáját. Az egészet beszórjuk a finomra vágott petrezselyemmel.
Szép laza lesz a püré, ha a főtt burgonyát krumplinyomón törjük át, és csak ezután keverjük össze a többi hozzávalóval.
------------------------------------------------------------------------------------
Spenótpüré (6. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 1db kb. 50 g-os burgonya, 20 g csirkemell, 100 g friss zsenge spenótlevél, 1 kis darabka (15 g) banán, 1 evőkanál csíraolaj
Energiatartalom: kb. 720 kJ (170kcal)
9 g fehérje, 9 g zsír, 15 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 5 perc
Főzési idő: 15-20 perc
A rengeteg előítélettel ellentétben a spenótot sok gyerek szereti. Sok benne a vas, a magnézium, a C-vitamin és a folsav. Sajnos viszonylag sok nitrátot is tartalmazhat, ezért a szárakat mindig távolítsuk el, a levelekből csak a legszebb részeket használjuk fel, soha ne tároljuk melegen és újramelegítve ne adjuk.
Elkészítése:: a burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük, és annyi vizet öntünk alá, hogy a lábas alját 2 cm-rel ellepje. Tegyük a lábast a tűzhelyre, forrástól számítva 15-20 percig pároljuk a burgonyát lassú tűzön. Közben vágjuk a húst vékony szeletekre. Pároljuk kis lábasban 2-3 evőkanál vízben kb. 8 percig. Tisztítsuk meg a spenótot, távolítsuk el a szárakat, a barnás, fonnyadt részeket. Mossuk meg alaposan és hagyjuk lecsöpögni. Lábasban vizet forralunk, a spenótot a forrásban lévő vízbe szórjuk és kb. négy percig főzzük, majd habszedő kanállal kiszedjük. Hozzátesszük a már megpárolt húshoz a lábasba, a banánt is hozzáadjuk és a robotgéppel finomra aprítjuk. Közben az olajat is hozzáadjuk, hogy jól elkeveredjék. A burgonyát meghámozzuk, villával finomra törjük, a püréhez keverjük és az egészet a hőtartó tányérba tesszük.
----------------------------------------------------------------------------------
Spenótkocka tejjel (6. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 100 g burgonya, 50 g spenótlevél, 1 tojás, 1 teáskanál zsemlemorzsa, 6 evőkanál tej, 1 teáskanál sovány tejföl, (helyettesíthetjük tejszínnel) és a finomra kikenéshez zsiradék
Energiatartalom: kb. 1230 kJ (290kcal)
14 g fehérje, 15 g zsír, 24 g szénhidrát
Elkészítési idő: kb. 50 perc
Ezt az ételt mélyhűtött spenótból is készíthetjük. A készítmény azonban tartalmazzon spenóton kívül más anyagot.
Elkészítése:: A burgonyát folyó vízben alaposan megmossuk. Kis lábasba tesszük és annyi vizet öntünk alá, hogy a fazék alját 2 cm-rel ellepje, kb. 20 perc alatt puhára főzzük. A spenótot megtisztítjuk. Egy kisebb lábast kétharmad részig megtöltünk vízzel, és a vizet felforraljuk. A spenótot a vízbe szórjuk, megvárjuk míg újra forrni kezd, aztán két percig forraljuk (blansírozzuk). A lábas tartalmát leszűrjük, és a spenótleveleket hagyjuk lecsöpögni.
A spenótot a konyhai robottal finomra aprítjuk. A főtt krumplit meghámozzuk, krumplinyomón áttörjük vagy szétnyomkodjuk. A pürét a spenóttal, tojással és a zsemlemorzsával elkeverjük. Egy kis tűzálló formát (kb. 300 ml) jól kizsírozunk és a zöldségpépet beletesszük. A formát egy fazékba állítjuk, és annyi vizet öntünk alá, hogy kétharmad résznyire ellepje. Ezután lefedjük, és közepes tűzön a forrástól számítva kb. 15 percig főni hagyjuk. Közben a tejet a tejföllel megmelegítjük. A kész spenótkockát a gyermek tányérjára borítjuk, és a tejjel körbelocsoljuk.
-----------------------------------------------------------------------------------
Burgonyapüré friss paradicsommal (5. hónaptól)
Hozzávalók 1 adaghoz: 70g burgonya, 100 g érett, húsos paradicsom, 2 bazsalikomlevél, 1 evőkanál vaj
Energiatartalom: kb. 620 kJ (150kcal)
3 g fehérje, 9 g zsír, 15 g szénhidrát
Előkészítési idő: kb. 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc
A paradicsom olyan kíméletes étel, hogy már egészen korán nyersen is adhatjuk. A héját feltétlenül el kell távolítani.
Elkészítése:: A burgonyát egy kis méretű lábasban, kevés vízzel, lassú tűzön 15-20 perc alatt puhára főzzük. Közben egy másik lábasban vizet forralunk. A paradicsomokat megmossuk, a forró vízbe tesszük. A lábas levesszük a tűzről, a paradicsomokat 2 percig a forró vízben hagyjuk. Azután kivesszük, héjukat lehúzzuk, és a húsos részt szitán áttörjük. A bazsalikomleveleket megmossuk, aprítókéssel apróra vágjuk. A főtt burgonyát meghámozzuk, szintén áttörjük vagy egy villával szétnyomkodjuk. A burgonyát a paradicsompéppel, a bazsalikommal és a vajjal elkeverjük, majd hőtartó tányéron tálaljuk.
Ne engem szidj ha valamelyik ehetetlen .....
puszi nadimo