Új privát üzeneted érkezett!

Livi, de jó, hogy beugrottam, gratulálok a kiscsajhoz! Remélem, jobban vagy!

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Kedves Lányok!
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!!!

Felhívtam egy hölgyet a LLL-től, ő is adott jó ötleteket, de főleg megnyugtatott, hogy inkább dugulásom van, mint gyulladás, de ugye ha elhanyagolom... De hát én hanyagolni nem akartam....
szóval szopiztunk, közben maszi, utána káposztalevél-borogatás...
Mára sokkal jobban vagyunk!!

Remélem, nem tér vissza a dolog, addig is maszizom szopi közben is a nevezett cicit, és igyekem ébresztgetni a kiscsajt, bár ő a "ritkán, de akkor sokat" elvet vallja...
Rózsa Ibolyát olvasva - köszi a linket Livus - ez is lehet a gond, de hogy a fenébe szoptassak igény szerint, ha folyton én kell, hogy felrázzam a gyereket?? Ő inkább kb. 5 óránként enne magától...

Erre amúgy van tippetek? Mert ugye van szó kereslet-kínálatról, meg igény szerinti szopiról, de úgy tűnik, hogy ezt aktívabb, többször jelentkező babákhoz találták ki...

Livi
Kép
picilivi
 
 


Livi,
gartulálok a szépséges Boróka babához.
Peti anno kb 8 óránként akart szopizni...nagyon gáz volt, keltegettem, nagyon nehezen ébredt, szopi közben igen erős fájdalomingerekkel tartottuk ébren. Ez az állapot 2 hétig tartott, baromi vacak volt. Hát, szerintem ne hagyd ezt az 5 óránkéntit, kicsi még ahhoz. (Bár persze azt mondják, gyarapodás, kakis pisis pelus...de nálunk ilyen alig volt. Ha ez nálatok okés, akkor talán ennyire van szüksége...) Tipp nincs, csak annyi, hogy kitartás. Nálunk hirtelen elmúlt ez a kómás időszak, és akkor már 2.5-3.5 óránként szopizott. Peti is császáros volt, nem tudom, van-e összefüggés.
Asszem ez az LLL-es lányok asztala. Erre mit mondtak?
Én annak idején nem mertem őket felhívni, mert az is benne volt a tájékoztatójukban, hogy ők is családanyák, csak indokolt esetben hívjuk őket. Pedig kellett volna, csak nyuszi voltam.
potter_76
 
 

 
 

Szerintem nincs összefüggés a császár és a szopik száma között, legalábbis Kamillkám képes volt óránként is cicizni. Bár az hozzá tartozik, hogy a császár az utolsó pillanatban jött képbe, már csak a tolófájások lettek volna hátra, de nem jöttek..így utólag lehet h csak a dokim volt türelmetlen.. :( Ezzel csak azt akarom, hogy lehet a vajúdás készíti fel a babákat a kinti életre, és ha csak úgy "ki van kapva", akkor ez hiányzik..Na most jól ellentmondtam magamnak.. :oops:
Ági, ez a fájdalomingerekkel ébren tartás szörnyen hangzik, biztos nagyon nehéz lehetett nektek!

Kimostam a télikabimat a megszokott mosószóda-ecet kombóval, és tele volt szódaszemcsékkel. Olyan orkános anyagból van, így jól látszanak rajta. Lehet, hogy más anyagban is így benne maradnak, csak nem látszik?

Zsófi
KépKép
zoka7
 
 


Szia Livi!

Azért 4 óránként jó lenne ennie a picinek.

Kereslet-kínálat: ha a baba nem túl együttműködő a dologban, akkor az a legjobb, - ha nem lehet felébreszteni és mellre tenni -, hogy mindig csak annyit fejsz le a tejből, hogy ne feszüljön a melled. Fontos, hogy csak épp könnyíteni kell rajta, hogy ne generáljon újabb tejszaporulatot. Ez után mindig tapintsd is át a melled, hogy nem maradt-e teli tejmirigy, azaz nincs-e olyan mirigy, ami kis feszülő csomónak tapintható. Ha van, akkor külön ki kell maszírozni.

Megtanítottak kézzel fejni a kórházban? Nagyon fontos!! Ha nem ismersz minden trükköt, szerintem kérj meg egy tapsztalt anyukát a környezetedben, hogy mutassa meg, mert pont az ilyen eseteknél a legtöbbet ez segíthet (csomó lazítása, tej mellbimbó felé terelése, hónalj alatti szopi).

Ha már nem lesz ennyire álomszuszék a baba, akkor be fog állni a kereslet-kínálat.


Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Livi: nekem egy tippem van, ami nekem mindig nagyon-nagyon bevált: cicin elaltatni, és ott tartani. Mikor már kezd kidőlni a picur, de még szívja a cicit, akkor néha próbáld meg kivenni a cicit a szájából, rögtön erősít a vákuumon, nem engedi, hogy lelépj! :D Én ezt órákig csináltam a pár hetes Sárival és elképesztő mennyiségeket evett így meg. :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livi! Az igény szerinti szopi nem csak a baba, hanem a Te igényedet is jelenti! Ami azt jelenti, hogy ha Neked kell a szopi, akkor azért szopiztok, ha neki, akkor azért. Ez nagyon fontos, és kevesen tudják! Továbbra is a lll-t ajánlom minden kérdésben, az a tuti megbízható. A „szedett-vedett” tanácsokból nehéz kiszűrni, mi jó nem jó. (Pl. ki lehet szűrni úgy, hogy megnézed, melyik van összhangban a lll által vallottakkal és melyik nincs...)

hordozo
 
 


[quote="liv731"]L írta:liv731ivi: nekem egy tippem van, ami nekem mindig nagyon-nagyon bevált: cicin elaltatni, és ott tartani. Mikor már kezd kidőlni a picur, de még szívja a cicit, akkor néha próbáld meg kivenni a cicit a szájából, rögtön erősít a vákuumon, nem engedi, hogy lelépj! :D Én ezt órákig csináltam a pár hetes Sárival és elképesztő mennyiségeket evett így meg. :D


:lol: Ez nálunk is így megy sokszor!!! Ha felébred, és hajlandó enni, akkor van, hogy csak 20 perc, de akkor kb. 2-3 óra múlva megint jelentkezik. De van, hogy másfél-két óra amíg szopik!! És ilyenkor szépen kiüríti az egyik cicit, és a másikat is majdnem.

Ági (Potter): nálunk a pelusok meg a gyarapodás egyelőre a mi oldalunkon állnak, úgy tűnik, ilyen a csajszika. De engem valahol zavar ez. Lehet, hogy csak azért, mert mindenhonnan a 3 óránkéntit hallom...

Tejbemami: pont a 4 órát próbálom behozni Boró életébe, de nem mindig sikerül. Konkrétan legtöbbször katasztrófa, mert SEMMIRE nem ébred fel...
Kézzel fejésről meg szó sem volt a kórházban... gépi fejésig jutottunk...

Ági (hordozós): Elolvastam a LLL szoptatós füzeteit még szülés előtt, és így tudtam erről, hogy az én igényeim is számítanak :) Csak épp, ahogy írtam: szimplán nem lehet felkelteni a csajt. Lehet, hogy ez lesz: maszírozok, borogatok meg picit előfejek, ha gáz van. :?

Livi
Kép
picilivi
 
 


Livi: hát ebben a témában nincs tapasztalatom. :shock: Bobó 3 hónapig gyakorlatilag le sem kapcsolódott a mellemről :lol: Szétment a fenekem az egész napos ciciztetéstől (mármint, hogy annyit ültem szoptatás címén) :lol: Mit nem adtam volna, ha 5 óra hosszat alszik!!! (eddig életében összesen talán kétszer ha történt hasonló).
de ne érts félre, értem, hogy mekkora gond neked ez.
LLL-en kívül ajánlom még a NLC szopis tanácsadását. (Hoppá, megújult az nlc :) ) http://www.nlcafe.hu/szakertoi_oldalak/326621.

Kérdés: életemben először vettem ökörepe szappant, a DM-eset. de kicsit megingott benne a bizalmam, mikor elolvastam a dobozát :?
1. nincs is ráírva magyarul, hogy "ökörepe"
2. Felirat:
[quote]A írta:ktív mosóhatású alapanyagként tisztán növényi szappan került alkalmazásra.
Most akkor az ökörepe nem azt jelenti hogy az ökör epéje? Komolyan kérdezem!
2. az összetételnél ez van:
[quote]3 írta:0% felett szappan, további összetevők: folttisztító koncentrátum, illatanyag.

Milyen összetevő az, hogy "szappan" ????? :shock:

KépKép
livus
 
 


[size=9]Ja, és Potter Ági:
[quote] írta:n annak idején nem mertem őket felhívni, mert az is benne volt a tájékoztatójukban, hogy ők is családanyák, csak indokolt esetben hívjuk őket. Pedig kellett volna, csak nyuszi voltam.


3 hétig detto ez volt nálam is. :shock: Meg valami ilyesmit is írnak, hogy előbb olvass végig mindent az LLL oldalán, és csak akkor telefonálj, ha ott nem találtad meg a választ. Na, amilyen maximalista vagyok, ezek után meg voltam győződve, hogy a pitiáner kis kérdéseimre egyedül, a net vagy max. a védőnőm segítségével kell megtalálnom a választ. Aztán végül felhívtam Rózsa Ibolyát , és ő útba igazított (ő nem ért rá, továbbküldött egy másik IBCLC-hez) Mekkora sziklák gurultak ott le rólam

Amúgy nem akarunk átmenni ezzel a témával a szopis topicba? Hátha ott másnak is hasznára lehetne. Anyaságról / Szoptatás

KépKép
livus
 
 


Zsófi,
nehéz szitu volt, az tuti. Nem is bírta kiszívni a kellő mennyiséget. Amikor már úgy gondoltam, hogy eleget gyúrtuk a dedet, akkor lefejtem amennyi jött, azt beszipkázta fél perc alatt. Még azóta is szopik. :)

Livi,
akkor szerintem nincs baj, ha hízik, kakil és pisil, és nyugodt. Akkor ilyen a csaj. Én sem tudok kézzel fejni, gépet használtam, nem rossz az sem. A kh-i szobában a másik két baba kb 2 óránkét szopizott...Peti meg napjában 2-3x. Nem lehetett felkelteni, olyan volt, mintha egy rongybabát rázogattam volna. Aztán elmúlt, gőzöm sincs, mi lehetett.

Livus,
konyítok a kémiához. A szappanok a nagy szénatomszámú zsírsavak natriummal és káliummal alkotott sói. Van képletük is, de gondolom ezt nem akarták felírni az összetevők közé, így szimplán csak szappan. Többi kérdésre passzolok.
Hát, én nem mennék át szopis topikba, mert nálunk nem az igény szerinti jött be, és az ma nem korszerű. Inkább abbahagyom.
potter_76
 
 


Livi, nem vagyok LLL-es, de azért elég jól konyítok a szopi témához, ld. a nickem. :D De tényleg, sok babának még adtam is tejcsit. Hogy ne ezt a topicot írjuk tele, keress meg privátban, ha gondolod.

DM-es téma: én a DM-es termékeken MINDIG a német eredeti szöveget nézem meg, mert bődületes baromságokat fordítanak néha. Nem tudom, hogy most is ez-e a helyzet, de meg kell nézni. (Persze sokszor az eredeti szöveget takarják le a magyar címkével.)

Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Livi, nem sargult be Boroka? Lehet attol (is) alszik ennyit. vagy egyszeruen ilyen. Vincem is ilyen szundigep volt. Ez kesobb ugy alakult at, h delelott fixen aludt min. negy orat, de volt amikor hetet (!) is lenyomott... regi szep idok (sohaj) :lol:

Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Livus, nincs most előttem a doboza, de úgy rémlik, hogy ha összeveted a némettel, kiderül, hogy pont a "Gall"-t fordították folttisztító-koncentrátumnak.
pindi
 
 


Pindi: valóban, az a németen: "gallenkonzentrat" :)

Jó, akkor asszem, megoldódott a rejtély. Tehát a "folttisztító koncentrátum"= ökörepe. Ez a mondat pedig :
"Aktív mosóhatású alapanyagként tisztán növényi szappan került alkalmazásra. " a 30%-nyi szappan részre vonatkozik. Köszi, Ági!

KépKép
livus
 
 


Lányok, gyapjú szőnyeget mivel szoktatok tisztítani? Az is érdekelne, hol vállalnak bio tisztítást és mennyiért.
Köszi
Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


tejbemami:
mosódióhéjjal próbáltad már? Az pl. spéci gyapjútisztító (is, meg ezer féle dologra jó). :D

kisvic
 
 


2008. március 29-30.
Szezonnyitás a Vasúttörténeti Parkban
Bringa Kiállítás és Expo 2008.

http://www.mavnosztalgia.hu/hu/menu/65/esemeny/170
http://www.bringaexpo.eu/
biobaba
 
 


tejbemami,

én anno erdélyiektől vettem egy gyapjú szőnyeget, és ők azt mondták, hogy mikor nyirkos, havas idő van tegyem ki a szőnyeget aztán jól rázzam meg és kész is. még nem próbáltam de biztos jó lehet?!!!

Kép
tabajd
 
 


Ugyanezt akartam írni. Nekünk van egy csodálatos gyapjúszőnyegünk, minden évben úgy takarítjuk, hogy amikor nagy hó van, kivisszük és egy szőnyegporolóval alaposan átcsapkodjuk. Alatta a hó fekete! lesz (sajnos), de szép tiszta lesz, jó illattal. Mondjuk idén nem garantált, hogy lesz még erre lehetőséged..
Másik, amit eddig egyszer csináltunk, hogy van a sógoromnak egy nagynyomású mosója, azzal átnyomattuk az egészet, miközben a fára volt akasztva. Nem hinnétek, hogy milyen színű víz jött ki belőle! Kb 3 árnyalattal lett világosabb (új korában törtfehér volt és nem egy mai darab :D ) Egyébként lehet ilyen gépet bérelni is.

Zsófi
KépKép
zoka7
 
 


Lányok, köszi a tippeket. Mivel hó idén már nem nagyon lesz - remélem -, ezért beadom a tisztítóba. A mosódiós megoldás egyébként érdekelne, nem tudom, hogy lehet egy több nm-es szőnyeget mosódióval tisztítani?
Tejbemami

Szép Napot!

Tejbemami
tejbemami
 
 


Sziasztok!

Ismeri vki az Egészséges Életmód c. könyvsorozatot? Most nemrég jelent meg, az első rész címe Nélkülözhetetlen vitaminok, a második meg vmi növényes. Újságosnál lehet kapni, nem is drága (eddig), az első kettő kötet 1200 lenne, de sajnos ahol én néztem, már elfogyott. Ha vki ismeri, szerinte érdemes megvenni? Vagy annyira általános dolgokat ír le, hogy nem?

Andi
m_andi
 
 


nézzétek csak mit találtam
mooncup itthon
savitri
 
 


Savitri :)
igen, igen... eddig én csak ezt a hazai oldalt ismertem: http://www.intimtolcser.hu/ , de ezek szerint más is rájött az üzletre. És még drágábban adja...
Nekem tényleg döbbenet, hogy miért SOKKAL drágább, mint bárhol a világon máshol.
Amikor Livi szerzett nekem, akkor azt számolgattuk, hogy Angliából postán keresztül is olcsóbb, mint itthon.
No mindegy. Amint lesz újra ciklusom a baba mellett, beszámolok a tapasztalatokról - ha valakit érdekel... 8)

Livi
Kép
picilivi
 
 


Hopp! Most nézem: az imént belinkelt oldalon "nőnapi meglepetés" van: 2 cup 1 áráért márc. 20-ig.
Ezek szerint nem megy nekik.
És ezek szerint MOST érdemes venni tőlük. :idea:
Végül is, mivel csak két méret van, könnyű társat találni a másik darabra. :)

Livi
Kép
picilivi
 
 


Livi, csak minden 10. vásárló kap kettőt! :x Azt meg ki tudja, betartják-e! Angliából hatezerpárszáz forintért lehet rendelni szállítással együtt!

Zsófi
KépKép
zoka7
 
 


No, ezt a tizedik dolgot megint nem vettem észre....

...és igen, pont ezt néztem én is anno, az angliai lehetőséget, de aztán lett DivaCup-om, szóval nekem már jó :wink: aztán majd elválik, hogy beválik-e...

Livi
Kép
picilivi
 
 


Sziasztok!

A waldorfos topicon már bemutatkoztam (47. oldal vége felé), ezért nem terhelném a többi fórumot ezzel. :)

A környezetvédelem és az egészséges életmód ugyanolyan fontos számomra mint Nektek. A topicot nemrég olvastam el végig, most még zsong a fejem a sok infótól.

Több mint 1 éve én is mosószódával, mosódióval mosok, ecet és társai a tisztítószereim. Itt is sok jó ötletet találtam - köszönöm.

A környezetemben igyekszem terjeszteni a környezettudatosságot, elég jó sikerrel. :) Persze vannak kicsit kétkedők is. Nemrég feltették nekem a kérdést:
"szerinted miért van az, hogy mondjuk 500 évvel ezelőtt feleannyi ideig éltek az emberek (pl. Mátyás király 1443-1490), mint manapság.
Azért van bennem egy kis szkepticizmus, hogy vajon tényleg annyira károsak-e azok az élelmiszerek, vegyi anyagok stb. amiket használunk.
Egyébként az átlag életkorról azt találtam a net-en, hogy az ókorban 20, a középkorban 30-35, a XX.sz.elején 40-50, most pedig 70-80 év."


Én úgy tudtam, hogy pl. Jézus korában 100,120 évig is éltek az emberek. Hivatkoztam a háborúkra, a tisztaság (nem a laboratóriumi) hiányára (sötét középkor).
Kevés volt, nem győztem meg. :lol:

Ti mit válaszolnátok?

Gabi
breeze
 
 


Gabi, egyetlen szót: orvostudomány!

Zsófi
KépKép
zoka7
 
 


Zsófi, köszönöm.

:oops: ez az egyszerű dolog eszembe sem jutott.
breeze
 
 


Gabi, az elelmiszerekhez meg: egy korboncnok mondta, h a testek nem kezdenek el bomlani 4 nap utan, mert annyi bennuk a tartositoszer...

Gondolom, az sem kedvezett a kozepkorban, h Versaillesban is odakupacoltak a palota folyosojara a vegtermekuket az urak, holgyek. De Romaban pl mar csatornaztak (ld. Vespasianus adoja). A nok atlageletkorat lenyomta regen, h nem egy-ket gyereket szultek, es nem 20 eves koruk korul kezdtek el szulni... Ugyh ez az atlageletkoros dolog is eleg osszetett. Jobban utana kene jarni.

Biobaba
biobaba
 
 


Nekem a higiénia jutott még eszembe: a középkorban pl. tuti nem mostak kezet pl. evés előtt, meg ugye a fürdést sem vitték túlzásba, nyilván volt egy csomó betegség is, amivel nem tudtak mit kezdeni, nagy volt a csecsemő- és gyermekhalandóság, ami szintén lehúzza az átlagéletkort...

[quote]a írta: testek nem kezdenek el bomlani 4 nap utan, mert annyi bennuk a tartositoszer...

Biobaba: ezt már én is hallottam :(

KépKép
livus
 
 


A higieniaval kapcsolatban azert ne feledkezzunk meg a romai ill. a torok furdokrol:)
Meg utana kene jarni, h a retkes Indiaban, mekkora az atlageletkor.
V a kevesbe civilizalt indian torzseknel mi a helyzet e teren...
...

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba: még valamit szeretnék megosztani veled a Goodall könyv kapcsán (Remény gyümölcsei) :)

Szóval: az öcsém mindig élcelődik rajta, hogy lehetőség szerint én nem eszek és Bobónak semmiképpen sem adok Na-glutamátot, nitrites pácsót, stb. Hogy ő (mármint az öcsém) meg azt sem tudja, mi az, és meg is eszi, és nincs is semmi baja, és nem lehet burokban nevelni Bobót, majd ő bevezeti AZ ÉLETBE helyettem.... :?

Januárban megint volt egy beszélgetésünk hasonló dolgok kapcsán, én meg épp akkor olvastam ki a Goodall könyvet, úgyhogy nagyon felkészült voltam 8) Mondtam, hogy kölcsön adom neki, olvassa el, mert nagyon elgondolkoztató. Hát, ő aztán nem olvassa, különben is: ki az a Goodall (öcsém nem ezen a bolygón él... :roll: ), nyilván azért írta a könyvet, hogy jó kis bevétele legyen az eladásokból, stb. Végül addig hajtogattam, míg azt mondta: hozzam el, és el fogja olvasni.

És tényleg olvassa! :) A hétvégén találkoztam vele azóta először, irónikusan közölte: köszöni, hogy tönkretettem az étkezési szokásait. :lol: Ő már egy csirkemellet sem tud jóízűen megenni, meg hogy már csak naponta egyszer eszik, mert azt sem tudja, mit egyen... Mondtam neki, hogy ilyet biztos nem írt Goodall, hogy naponta csak egyszer együnk :)
Szóval hatással van rá a könyv, és ez nagyon ritka nála, hogy valami hatással legyen rá. Már ezért megérte! :) Úgyhogy köszi mégegyszer a könyvajánlót! :wink:

KépKép
livus
 
 


Fürdők, oké, de az nem volt mindenhol. Például az sem véletlen, hogy annyi híres francia parfüm van... :roll: Ők sem szerettek fürdeni :lol:
És még az ételekről: élelmiszerbiztonság nyilván nuku, nem volt hűtőszekrény, stb...

Retkes India :lol:
Indi???

KépKép
livus
 
 


[quote="biobaba"]a írta:biobaba testek nem kezdenek el bomlani 4 nap utan, mert annyi bennuk a tartositoszer...


Suliban és munkám során kórboncoltam és néztem elég halottat ilyen olyan körülmények között. Ez badarság, dehogynem bomlanak. Bár jól hangzik, ez tagadhatatlan.
potter_76
 
 


tejbemami írta:

[quote]A írta: mosódiós megoldás egyébként érdekelne, nem tudom, hogy lehet egy több nm-es szőnyeget mosódióval tisztítani?
:shock:

hihi, nekünk kisbbek vannak, beférnek a gépbe. :D sorry

kisvic
 
 


Hú ez msot nagyon off, de :
Én a reneszánszból írtam az egyik szakdolgozatomat, azóta kivont karddal állok a középkor mellett. Dehogy volt sötét! sötét a barokk és a rokokó volt, amhol a parasztok tiszták és illatosak voltak, az urak meg a saját piszkukban fetrengtek és ezüst hajvakarójuk volt, mert nem tisztálkodtak. Na ez csak egy kis kitérő, szeritnem a halandóság nem ezzel magyarzható elsősorban, hanem egyrészt a korai szüléssel és nagy gyermeklétszámmal, a folyamatos háborúkkal és a rettenetes járványokkal. Csak ha materiálisan nézzük, mert azt se feledjük, hogy például a középkori ember számára a halál misztikus és vágyott dolog volt, ők felfelé tekinettek, a szellemiekhez. Aztán a reneszánsz idején jött a test kultusza, a világ megismerése, az orvostudomány rohamos fejlődése. Már nem halni vágytak, hanem élni, tudni, tapasztalni. ahogyan az ember gondolkodási szabadsága erősödik, úgy emberi létének méltósága, úgy a testi jóléte is. Na iylenkor jönnek a nagy járványok.

A koszos India tényleg koszos. erről borzasztó hosszan tudnék írni, no meg az ottani orvostudomány és szellemiség hanyatlásáról is. Nem olyan szép az a kép ám, mint mi itt azt nagy romantikusan gondoljuk. Ott most barokk-rokokó kor van. Majd egy-két évszázad múlva ők is újra felfedezik a szellemieket, msot belesüppedtek az anyagba, a megszerezhető javakba.
indianyo
 
 


OK, Agi, elhiszem neked. Majd meg megkerdem, azt, aki nekem mondta:)

Indi, jo hogy irod a sotet kozepkort... Csatlakozom az OFFhoz:) Emiatt en is szoktam huzni a szam, mert szerintem sem volt sotet, es mindig bosszant, mikor ezt hallom. Bar nem is a reneszansz idejere szoktak mondani, h sotet, hanem a roman korra es a gotikara, de szerintem az sem volt sotet. Es itt kovetkezhetne hosszu ertekezes a kozepkorrol:)

Livus, igaz, h nem volt hutoszekreny, de megoldottak maskent a dolgot. Vermeltek is, a honfoglalo magyarok tudtak csinalni tejport, ill. husport is. Persze nem szeretnem misztifikalni se a letunt korokat, de lebecsulni sem. Ma az ember annyira okosnak tartja magat, aztan megis csak ember, es megiscsak koszolja/nyuzza azt a bolygot, amitol az elete fugg. Ez nem uj talalmany, tudom. Pl. vaskorban a banyaszat miatt szallongalo vaspor, ontozeses gazdalkodasok miatti elsivatagosodas stb. De azert rank is lehet mutogatni.

Ugyh en tovabbra is azt mondom, h azt kene alaposabban koruljarni, h az atlageletkort mi nyomta le. Ha azt mondjuk, h regen kosz volt, akkor vehetjuk alapul a mai Indiat. Ezert irtam. Ott mekkora most az atlageletkor? Ha ott se olyan rettenet alacsony, akkor nem a kosz okozta a regi alacsony eletkort. Az indianokat is ezert irtam. Mondjuk a jekanakat, akik valamennyire meg kokori szinten elnek. Naluk mekkora az atlageletkor vajon. Ha nem alacsony, akkor nem attol nagy a mostani ember atlageletkora, h olyan "civilizalt".
A jarvanyok megszunte se annyira egyertelmu. Van, aki az oltasok bevezetesenek tudja be, van, aki masnak. Errol is van par konyv. Es most is vannak jarvanyok, fertozo betegsegek. Es amig ujra es ujra feltunnek a szervezetunk szamara ismeretlen virusok (HIV, Ebola, Hendra...), addig elofordulhatnak jarvanyok is.
No, ez most igy egy csomo morzsa, amikkel csak arra akarok utalni, h sokkal osszetettebb ez a dolog, minthogy olyan egyszeru lenne ra valaszolni. :)

Biobaba
biobaba
 
 


Tényleg nem kötekedni szeretnék, de szerintem történelmi szempontból középkornak számít a reneszánsz is. Őskor, ókor, középkor, újkor, legújabb kor. A középkor Róma bukásával (476)kezdődött és ha jól emlékszem a francia forradalomig, vagyis 1789ig tartott. Én legalábbis ezt az időszakot értem a középkor alatt, de javítsatok ki, ha tévedek!

Más: Hol lehet a székesfővárosban biotejet kapni NEM tetrapackban? Én úgy tudom, az Ökosarokban kapható az nem bio, legalábbis egyszer mintha ezt mondta volna az eladó egy érdeklődő vevőnek.

KépKép
livus
 
 


Livus,
mom ökopiacon szombatonként, vigyél palackot.

Átlagéletkor, (főleg a mi civilizációnkra értem)
gazdaság: ahol jólét van, kevesebb a stressz, kevesebb a melóra fordított idő...nincs éhezés, nem vagyunk kiszolgáltatva az időjárásnak pl
tudomány: orvostudomány, nincsenek fél világot kipusztító járványok, gyermekhalandóság, gyermekágyi láz, diagnosztika, hatásos gyógyszerek, pl antibiotikum, ...mindenféle gépek, informatika
társadalom: csökkennek a különbségek, nő a létbiztonság, demokrácia
Nincsenek világháborúk.

Kevés stressz, több béke, boldogság, szex, így akármennyi szemetet megehetünk dalolva bírjuk.
Mindegyik után az, hogy szerintem. :wink:
potter_76
 
 


Livus, kb. egy héttel ezelőtti információim szerint az Ökosarkos unyi tej bio tej. Legalábbis nekem ezt mondta az eladónő. 150 Ft./liter.
Márti
cerceluska
 
 


Ági: köszi!
Márti: köszi! Hiszek neked! Én egyszer csak félfüllel hallottam, amit hallottam - ezek szerint nem jól. Tejet még sose vettem ott.

KépKép
livus
 
 


OFF
Livus :) bizonyos :wink: történetszemlélet szerint a reneszánsz (illetve az azt megelőző nagy pestisjárvány) az Újkor kezdete. Én az iskolában még úgy tanultam, hogy az Újkor 1640-ben az angol ipari forradalommal kezdődik, de azóta sok víz lefolyt a Dunán. Na erről majd egyszer egy jót beszélgetünk akkor, mert kedves témám :)


Indiához csak egy pici adalék: a hindu ember saját testi higiéniája példás. Első a testi tisztaság - de sajnos csak a sajátja, ami kívül van, az kívül van az érdeklődésén is. Az koszos, az halódik, az mérgez. A törzsi népek egyre kevesebben vannak, sorra veszítik el az élőhelyüket és tagozódnak be a társadalomba - annak perifériájára. No és a kormányok meg a fejük fölött mérgezik őket vízlépcsőkkel meg azbesztgyárakkal meg felrobbanó vegyszerüzemekkel, lesznek milliók földönfutók egy maroknyi embercsoport gazdaságáért. Ami ott történik, az emberiség és környezet elleni bűntett. Erre értettem én, hgoy koszos. hogy bűzlik. Sajnos. És ezen a mára tökéletesen elterjedt nyugati orvostudomány sem tud segíteni. Mindenre antibiotikumot szednek, amit bárki megvehet szemenként a legutolsó gyógyszertárban is. És mindenre van valami jó kis vegyszer. A tehenek az utcán nylonzacskót esznek a szemétkupacokban.

Bocsánat, hosszú lettem. Nem véletlen, hogy én a kisfiamat nem ott vágytam felnevelni...


Épp ma vettünk tejet az Ökosarokban - biotejecske és finom, már egy literkét el is iszogattunk belőle. A tejföl is finom.
indianyo
 
 


Livus, kozepkor:)

Okosarokban tudtommal azert 150 literje a bio tejnek, mert nem tudnak eladni dragabban. Persze uazt a tejet a bio piacon nem ennyiert adjak.

A tartositoszeres testeket is megkerdeztem (nem a testeket:)), proszekturan dolgozik, akitol szarmazik az info, de meg mas patologiast is megkerdezek a tapasztalatairol.

Biobaba
biobaba
 
 


Lányok!

Köszönöm szépen a válaszokat. Milyen jó kis együttgondolkodás alakult itt ki. :) Sötét középkorért bocsánat, így tanultam. :? Iskolapadból kikerülve meg nem foglalkoztam vele.

Amíg tovább kutakodunk átlagéletkor témában, kérdezném, hogy Ti milyen fogkefét használtok? Sokszáz forintos hiper-szuper nyelvdörzsölőset, vagy 2-300 forintos DM-eset vagy elektromosat? Meddig használjátok, mikor cserélitek? Szakemberek 3 hónapot mondanak, ha jól tudom.

Kisgyereknek mikor mostok fogat? Amint kibújt az első fogacska, vagy esetleg évhez kötitek, vagy gyereke válogatja?

Gabi
breeze
 
 


Breeze!

Én hagyományos, pár száz Ft-os fogkefét használok, de azért nem a legolcsóbbat (volt már, hogy a sörtéi a számban maradtak egy-két hónap használat után :shock: ). Változó mikor használom, olyan 3 és 6 hó között, amikor eszembe jut, vagy már látom, hogy elavult (de akkor azonnal).

A nagyon drágákban nem hiszek, szerintem az egyszerűbbel is elérhető u.olyan hatás. Elektromosra sose vágytam, megvagyok nélküle :wink:

Szerintem kisgyereknél jobb, minél előbb elkezdeni, akár az első fogacskánál :wink: De persze akkor még elég, ha tiszta vízzel, meg az ujjaddal kicsit átdörzsölöd.
m_andi
 
 


Na, tehát cserélem 3-6 hó között :oops:

Látszik, hogy késő van :lol:
m_andi
 
 


Középkor: történészt kérdeztem ma meg :)
Szóval: ez egy vitatott kérdés, hogy meddig tart, nincs egységes álláspont, de azt mondta, hogy 1789-ig biztosan nem :oops: Bocs!
A legelfogadottabb, hogy 1492-ig.
a reneszánsz pedig más-más időben jelent meg a különféle kultúrákban, ha jól emlékszem, azt mondta, hogy 1300 és 1700 között :?: :roll: Ebben már nem vagyok biztos, de jópár évszázad, az tuti, és még annyit mondott, hogy a franciáknál pl. elég későn. Hát ennyit sikeült ma kiderítenem. Bocs, ha uncsi, de nekem nem volt ez tiszta, és mivel nem is jól tudtam, gondoltam helyesbítek.

Biobaba: köszi a tejinfót ;)

Fogkefe: én Dm-eset veszek, de nem a legolcsóbbat, hanem a nyelvdörzsölőset :P Nyelvet mondjuk nem szoktam dörzsölni vele, de ennek a formáját szeretjük.
Nálam elég rövid életű egy fogkefe, elég erősen dörzsölöm a fogam, de közepes erősségű sörtét használok.
Bobónak van DM-es babafogkeféje, amit ha kezébe akad, használ. fogkrémet még nem kap, nem tudom, azt mikortól kéne. Édességet nem adok neki.

KépKép
livus
 
 


Ja, és a testek bomlásához tudtommal házi szakértőnk is van, nem Liv?????

KépKép
livus
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?