Új privát üzeneted érkezett!

Nálunk pl lehet a boltban kapni fémet... 8) :lol: :lol: :lol:
Igaz különben nem sokérő bolt de lehet fém ebédest kapni a 100ft-os ban
kb 2000 ft
Ez olyan egymásbarakos mint amibe én is lötyögtettem annak idején a napköziből...
Avval a különbséggel hogy nem folyik.
Vendég

Nekem Indiából hozott rozsdamentes acél ételhordóm van - na jó, nem dicsekedni akarok :lol: - tökéletes uszkve 13 év után is. Szerintem hasonlót sokkal drágábbért ugyan, de itthon is lehet kapni, persze némi utánajárást igényel. De tudok egyszerű megoldást is: domború fedelű kislábosokat egymásba rakni úgy, hogy a fedő a lábas belseje felé nézzen s arra rá a következő adagot, majd a fülüknél fogva egy gumival vagy egyéb rugalmas anyaggal összekötni. Értelemszerűen így egyre kisebb lábasoknak kell következniük, de a zománcos készleteket egyébként is lehet így kapni. Aztán az egészet bele egy méretre varrott kis táskába, s máris kész a bárhol melegíthető ételhordó :wink:
indianyo

Köszönöm!!!!!!!!!!!!!!

Kép
tabajd

Sziasztok, kicsit lemaradva, de zacsis téma. Régóta töröm azon a fejem, hogy ami szemét nem megy a szelektívbe, azt miben öntsem a kukába?! Arra is gondoltam, hogy a kukába kéne 1 nagy, a vödörbe meg semmi. Régen, én még emlékszem, nem használtunk zacsit, csak zutty, bele a trutyit a nagy kukába. Házmester néni meg néha kimosta. Szóval az már újrahasznosításnak számít, ha a multis zsacsit hasztnálom? De mi van, ha elfogynak? Mostanában föl vagyok szerelkezve mindenféle vászontasival, tehát nem lesz utánpótlás. (én destruktívan átpakolok, férjem kivan ettől) Döbbenet, milyen hülyének tudnak nézni, hogy nem kell a zacsi. Ma a bioboltban akarta nagyon a néni, hogy abban hozzam a cuccokat, nehéz volt meggyőznöm :( Nos? Van valakinek alternatív ötlete?

Dóri
foldori

potter_76

Dóri,
hát sajna olyan anyag kell, amiből nem folyik ki a cucc, és nagyon olcsó. Nem tudok jobbat a műanyagnál. :( Talán ha minimálisra csökkented a szemét mennyiségét akkor mindent megtettél.
Jaja, anyuék is régen zutty, de most már a takinénik (lakópark szeríségben lakunk) nem akarják kimosni a kukákat. Meg persze mi sem a sajátunkat...higiénia, vagy mi a szösz?...

Komposzt:
Apósomék komposztálnak. A bibi, hogy 300 kmre laknak tőlünk, kb egyszer, max kétszer megyünk havonta. Szerintetek addig elvan a komposztálható hulladékom az erkélyemen? Miben, zacsiban oké? (DMes komposztálható peluscsomagoló, az Alnatura zacsija...bár ebben kicsit szkeptikus vagyok).
potter_76

Igazabol az sem tul jo, ha a multikban osszegyult zacsik mennek szemetbe, mert azokat is vissza lehet vinni szelektivbe. Szoval ordogi kor ez a sok muanyaggal.
Regen szuleim ujsagpapirt raktak a szemetes aljara, az felfogta a kiszivargo nedveket.
Nalunk kinti kukaba nagyon keves szemet gyulik, kb 2 hetente 15 liternyi. A komposztalnivalot azt levisszuk a fu ala az udvarba, mar nem izgat, h a szomszedok mit szolnak, mert rajtunk kivul nem nagyon jar az udvaron senki, meg a fuvet is mi nyirjuk, mikor szezonja van. Persze ahol nincs udvar egyaltalan...

Agi, szerintem elvan a komposztnak valo ennyit az erkelyen, bar kerdes, h miben tartod. Amikor en fenn tartottam, akkor csinaltam egy kis fa ladikot, amit azert fel is lehet emelni.

Biobaba
biobaba

Szelektivvel kapcsolatban: nálunk rá van írva a műanyagos szelektív gyűjtőre, hogy "Műanyag flakon", és PET palack van rajta - biztos ismeritek. Elgondolkodom, hogy csak azt lehet beledobni vagy minden más műanyagot is (flakont, csomagolo zacsit ilyesmi). A "Fém doboz" ugyanígy, italosdoboz van ráfestve. Abba is lehet mindenféle fémet (pl. konzervdobozt is)? Vagy csak az italosdobozt?
Gondolom, az se jó, ha minden mást is beledobálnak az emberek, mert esetleg más a feldolgozása, és utána még válogatni kell(ene).

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne

Biobaba: hulladékudvarba viszed vissza a nejlonszatyrot? mert tőlem ott nem vették át.

Anikó: én a műa. klakonosba csak PET-et dobok. De nem csak az ásv. vizes flakonok PET-ek, hanem sok más csomagolóanyag is. Legtöbbször rá van írva, bele van nyomva, hogy miből van.

KépKép
livus

-ezeket lehet behajigalni
biobaba

Biobaba: Te vagy az ész! :) Én csak itt okoskodom, ahelyett, hogy utánanéznék. :oops: :roll: Fura egyébként, hogy vannak olyan dolgok, amiket hulladékszigeten be lehet dobni, de hulladékudvarban nem (pl. a szatyrok. Meg a mosószeres flaskák. Azt se veszik be a hull.udvarban... :( )
Na, arról meg nem is beszélve, hogy vidéken meg megint máshogyan kell "hajigálni" :) Ha anyukámnál vagyunk, ott már tuti nem tudom követni, hogy mit hova lehet tenni....

KépKép
livus

Ezekkel a tejfölös ill joghurtos poharakkal mindig gondom van, más források szerint meg nem lehet bedobni... na mindegy, itthon gyűlik már jó ideje a termés, azt hiszem, a hétvégén elviszem és bedobom, ezen felbuzdulva.

Eszter
ikra

Ja a másik meg a tetrapak, azt is olvastam már, hogy a hasznosítása nem megoldott. most akkor igazodjon ki az ember...

Eszter
ikra

Hat az FKFnel csak tudjak mar, h mit lehet, mit nem:)
Egyebkent egyik ismerosom latta, h h valogatjak szet a kulonbozo muanyagokat, es teljesen odavolt, h ezek a gepek milyen okosak:)

Biobaba
biobaba

Én a helyi képviselőnkkel végigrágtam az ügyet, szerinte ez mindig helyi döntés, illetve infrastruktúra kérdése. Nálunk is csak mostanra lett egyéb műanyagos és fémdobozos kuka. A kukásautó jön, elviszi a szemétválogató telepre, ott szépen szétválogatják az eredetileg szétválogatva ( gyakorlatilag össze-vissza) bedobott szemetet, továbbítják őket. Persze az idő és a pénz nagy része olyanokra megy el, mint: kupak leszedése és különválogatása PET-palackról. Befőttesüveg és fedő különválogatása. Szennyezett anyagok eltávolítása (például mosószeres, hypóval teli, higítós, savas :!: flakonok, romlott étellel teli üvegek stb. Mindezt nálunk kézzel végzik. Úgyhogy igen, vannak klassz gépek, de a vidéki helyzet távolról sem rózsás. Még jó, hogy muszáj csinálniuk, különben maradna minden a régiben.

Nem értem a kukakimosás problematikáját egyébként :o
indianyo

Biobaba,
köszi a linket, így első gyors átfutásra nem találtam meg benne, amit kerestem, de majd átolvasom alaposabban, ha lesz időm.
Zsizsa
zsizsa

Valamelyik hirkozlo szerv vegigjarta a szemet utjat. Szerintem Budapesten:) Es epp a kupakok remlenek, h azok szoktak pattogni/ropkodni, mikor nyomjak ossze a flakonokat. ha megtalalom a cikket, majd felpakolom.

Azok a gepek mar a tiszta muanyagokat valogatjak szet tipus szerint. Szoval PS, PET stb. Nincs tul sok ezekbol az orszagban. Amit az ismerosom latott, Szegeden van.

Biobaba
biobaba

A hungarocell micsoda pontosan? Megsemmisithetetlen valami, nem?
Nem ertem, h a Piszkei es meg nehany bio pekarus miert pont abba a sz.rba (mar bocsanat) csomagolja a termekeit. Annyira olcso lenne?
saara

Sara, az PS, azt ujra fel lehet dolgozni, de azert csomagolhatnak masba is, mert ezzel nem nagyon tud mit kezdeni az ember, csak dobhatja a (jo esetben szelektiv) kukaba.
Bar hallottam olyat is, h viragok ala lehet tenni es akkor kevesebb foldet kell hasznalni. Mondjuk en a sztirol miatt nem tennem, de eppenseggel erre is hasznalhato.
Ha jobban belegondolok, akkor nem is ertem, h a PS joghurtos dobozokat be lehet dobni a kukaba, es a szinten PS hungarocellt, meg nem lehetne? Ennek nincs ertelme.

Biobaba
biobaba

Ági! A komposztanyagodnál arra vigyázz, hogy szellőzzön, mert különben nem jó folyamat indul be. Már elfelejtettem, asszem nem jó, ha rothad, de már nincs erőm megkeresni a cikket, az bizti, hogy szellőznie kell.

Egyébként beleszerettem a prefoldba, tök jó, amit átadtál:)

Dóri
foldori

http://www.komposztalj.hu/
itt van mindenfele jo tanacs:)

Biobaba
biobaba

Most olvasok/írogatok egy szomorú témáról, az 1951-es Hortobágyra történt kitelepítésről. Ami miatt úgy gondoltam, hogy idekívánkozik, hogy azt olvastam, hogy alig volt lehetőségük emberi körülmények közt élni, de legalább egy dolog egész jól "megoldódott": a kutaknak annyira lúgos volt a víze, hogy remekül tisztította hideg vízben is a ruhát, amit aztán természetesen a napon szárítottak, ezért szép fehér lett.

Mégis, az emberek ma egyre több vegyszert használnak ugyanannak a hatásnak az eléréséért...

Úgy éreztem, ez elfér ide.

kamcsatka

Dóri,
örülök, hogy hasznát veszitek a pelusnak. :D
Köszi a komposztos dolgot. Megint elbizonytalanodtam: délnyugati, napos erkély, jön a jó idő, ha elbénázom megszállnak a nyüvek...

Meglepett, hogy ilyen sokan "kézbetáskát" használtok bevásárlásra. Én hátizsákot, mert egyébkény hétrét görnyednék, meg Petit is nehezebb elkapni, mielőtt lelépne az utcára.
Agitálás: Gondoltatok már rá, hogy tagjai legyetek valamilyen környezetvédő civil szervezetnek? Akkor többet is tehetnénk, mint a szelektív szemétgyűjtés.
Ha vki tagja, akkor mi alapján döntött, hova megy?
potter_76

Kukaupdate: a VII. kerületben lévő új lakásunkban (albérlet csak) szelektív kukákba gyűjtik a lakók a szemetet. A lakók: egy kulturális egyesület (havi egy-két alkalommal, ha látogatják a helyet) és két népes cigány család. Meg mi. Nem minden VII. kerületi házban van ez így, a baránőmék a Baross téren laknak egy nagy, népes hézban, ott nincs szelektív gyűjtés. Úgyhogy én azt mondom, jó helyen lakunk. Nagyon jó helyen. Sajnos a házat hamarosan lebontják, kell a hely egy új lakóparknak. De legalább addig se kell a Baross téri kukákig elkutyagolnunk.
indianyo

Ági :) én ugyan csak eszmei támogató vagyok egyelőre, a Tudatos Vásárlókat maximálisan támogatom,. nagyon is benne vagyok egy szatyor-újranyomásban.

Háton a gyerekkel nem tudok hátizsákozni, nekem hosszú fülű tarisznyáim vannak, amiket kézi- és bevásárlótáskaként használok
indianyo

bekapcsolódnék, mert ez a szelektív dolog néha engem is megzavar. németországban a műanyag gyűjtésbe mennek a joghurtos dobozok, tetra pakok és pet palackok. itt hova teszitek a joghurtos dobozokat? én eddig beledobáltam, de most kétségeim támadtak.... mondjuk debrecenben lehet más a szitu

egyébként mi is évek óta textil bevásárló szatyrot használunk, aminek van két kis füle meg egy hosszú füle, szóval tök jó, sőt ha olviabogyót veszek, viszem a kis műanyag dobozt és abba tetetem. érdekes de ezt pl egy amerikai barátnőmtől láttam. persze itt is ugyanolyan furcsán néznek rám az eladók, mint ott rá:)

persze a hátizsákom amúgy is elengedhetetlen kellék, mivel bicajjal járunk főképp. és ma végre előőször a pici fiút is bicajjal vittük és nagyon élvezte!!!!

Marica & Levi :)
marica75

Most en is hatizsakkal jarok, de egy ideje azon agyalok, h a nagyobbiknal mit is hasznaltam, mikor a hatamon vittem. Kicsit meg elol hordom. Neha, mikor sok cuccot kellett vinnem, tuti hatizsakkal voltam, csak a gyerek a hatamon, a hatizsak meg elol. Regi turistaszokasbol: a nagy hatizsak a haton, a kicsi elol. Szoval adott volt, h a gyerekkel is tudok elol is hatizsakot vinni:) Sajna, epp nemreg szembesultem azzal, h ezt a fajta hatizsakot sem gyartjak mar itthon:( Egyebkent vaszonszatyrokkal, bugyrokkal fogok majd jarni valoszinuleg, ha a hatamon lesz a gyerek megint.
Persze bicajon nem pakoltam elore hatizsakot, hanem a gyerek a hatamon, a cucc bicajostaskaban:)

Biobaba
biobaba

Én már szinte alig járok vásárolni hétközben, de ha mégis, akkor a babakocsi veszi át a szatyos szerepét :)
(Hát, jó ideje, ez az egytlen funkciója a babakocsinak... :roll: )

KépKép
livus

Csak a szelektívhez még annyit, hogy annak idején még én is úgy tanultam, hogy nem lehet többé szétszedni, de hát nyilván ezen a téren is fejlődik a technika. Ma már megoldott az újrahasznosítása, igaz, Németországba viszik, feltehetőleg kamionokkal, úgyhogy azért továbbra sem lehet nyugodt lelkiismerettel kidobálgatni...

Ahová mi költözünk hamarosan (reményeink szerint), ott szelektíven gyűjtik a háztartási szemetet. :!: És még így is olcsóbb ott a kukadíj, mint itt Pesten. :shock:

Pindi
pindi

Nekem az egész tetrapack kérdésről az jut eszembe, hogy igazából semmi olyan terméket nem használunk, amit ebbe csomagolnak, így aztán nem is kell keresnünk efféle kukát hozzá. Ti mit használtok, tényleg? Nekem nagy bánatom, hgoy a Zöld Farm bio tejet ebbe csomagolják... Igaz, hgoy elmúlt az üveges tej hagyománya itthon (sajnos!!!)

A Lehet téri csarnokban kimérik a tejet, vagy már eleve palackokban árulják? Jó lenne, ha nem káéne nekem gyűjtögetni a pillepalackokat, hanem mindig a sajátomba öntenék a tejecskét.
indianyo

Lehel teren vitt palackba is adjak, de azt hiszem van is palackjuk.
Mar pontosan nem emlekszem, h miert is, de nem lehet ujra es ujra ugyanazt a muanyag palackot hasznalni a tejhez. Szoval celszerubb erre uveget hasznalni.

Tetrat mi sem hasznalunk. Mindent meg lehet kapni, ami nekunk kell, nem tetra csomagolasban is.

Pindi, hova koltoztok?

Biobaba
biobaba

Indi,
Petim tejallergiás (elég durván), én zabtejet veszek neki Tetrapackban, az elég sok, naponta majd egy doboz elfogy, mert én is iszom(szopik még és attól is ekcémás lesz ha megeszek egy szelet parízert, amiben tejpor van), illetve ezzel sütök, főzök. Próbáltam helyettesíteni mással, nem volt jó. Szóval ehhez ragaszkodom. Mást nem veszek ilyen dobozban.
Van esetleg vkinek gabonatej főző készüléke? Vennék szívesen (a bolti gabonatejek ára horribilis), akkor tetradobozt sem kéne vennem, de úgy nem akarok, hogy nem kóstolja Peti, hogy milyet készít. Az árát (20ezer körül van azt hiszem) nálunk egy-másfél hónap alatt behozná. :roll: A gtejek 470-700 HUF közt vannak.
potter_76

Ági: én még nem próbáltam, de a NAgy Zsuzsa könyvben (1. rész végében) vannak növényi tej receptek, amiket gép nélkül lehet csinálni.
Zab mondjuk pont nincs, de van szója-, mandula-, dió-, mogyoró-, kesudió-, kókusz- és rizstej recept.

KépKép
livus

Most jarok erre: Biobaba! Koszonom a szelektiv gyujteshez a "mithovahajigaljak" linket!
A kerdes nem is olyan egyszetu, mint elsore gondolnank :-)

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne

Indi, Lehel téren sajátba adják, csak akkor adnak palackot, ha külön kérsz, mert elvileg nem lenne szabad, asszem ANTSZ előírás. Nekünk nagyon bevált Livus ötlete, mely szerint a Plusban vettem üveges répalét, megittuk ami benne volt,(fincsi volt) azóta azokban az üvegekben hozzuk a tejet. Nekem a pillepalackot nem sikerült kimosnom és ezért újra felhasználnom, víztisztító okán meg nem termelődik ásványvizes flakon sem.Igazából olyan tejeskannára vágynék, csak annak nem zárható a teteje és így nem merem kockáztatni, hogy eláztatom az autót tejjel :)

Eszter

Kép
esztercica

Ági! Most kaptam gabonatej készítő gépet névnapomra! Akartam is írni, csak lusta voltam rá! IMÁDOM!!!! :) Amikor Eszterem fél éves és egy éves korú között volt, főztem én rizstejet, meg mandulatejet gép nélkül, de magamnak nem pepecseltem soha. Viszont nem tudom Neked összehasonlítani a boltival, mert arra soha nem szántam rá annyi pénzt, amibe kerül.

hordozo

Livus,
Peti olyan faxnis kajálás terén, hogy a tejallergia a leglájtosabb a problemek közül. :roll: Az meghaladja minden energiámat, hogy a gabonatejet magam főzzem.

Ági,
honnan vette az, akitől kaptad? Itt Bpen? Nem lesz darabos a cucc, ami kijön belőle? Mennyi idő alatt készíti el? Te miért iszod?
potter_76

Bocs az OFF témáért.
potter_76

Biobaba: Veresegyházra.
pindi

biobaba

Pindi, mikor?
orsko

Orsko: Ha minden jól megy, május-júniusban.
pindi

Köszönöm az összes tejes választ, de jó! Akkor viszem a kis üvegeinket a tejboltba és abba méretem bele a tejecskét. Mi is literes gyümölcsleves üvegekben tároljuk - a már felforralt tejet, a nyersnek ugyanis egy részét lefagyasztom és csak forralás előtt engedem ki, nem tudunk annyiszor menni a boltba. Így is finom. Persze pillepalackunk nekünk sem termelődik, úgyhogy erre a célra rendszeresítettem néhány keményebb falút, amiket felhasználás után beáztatok kis mosogatószeres vízbe egy éjszakára, másnap könnyen kimoshatók (legalábbis szemre tiszták).

Ez a gabonatej-előállító gép mi fán terem? Nagyon érdekesen hangzik.

Potter-Ági :) ez is milyen ostobaság, zabtejet tetrapackolni, én nem értem ezeket a cégeket, tényleg. Jó lenne nektek is egy ilyen szerkentyű!
Nekünk a tej az alapélelmiszerünk, persze értem, hgoy mit jelent, de nehezen tudom elképzelni, miylen is mindenféle tejtermék nélkül éklni. Féleg, ha a bolti össze-vissza kotyvasztott élelmiszereket nézzük, szinte soha nem lehetsz biztos benne, hogy mit is eszel :( :shock:

OFF: micsoda költözés-dömping :) akkor nem kiabálom el, de jó fészekrakást észak-Pest és dél-Buda irányába is :)
indianyo

Indi, ha már Lehel tér, akkor Ökosarok, ahol tuti biogazdaságból való tejtermékeket fogsz a csajoktól kapni. :) Ők is adnak, de te is vihetsz palackot, amibe belecsorgatják a tejecskét. 150 Ft/liter :!: :!:
Vendég

Ha már neylon zacskókról volt: az itteni Tesco bevezette, hogy az eddig állandóan a vevőkre tukmált neylon reklám zacsijukat pénzért adják! :D Jó, nem nagy összegért, de így már fele annyian sem viszik el, és utána persze egyből dobják a legközelebbi kukába :?
Szerintem mindenhol be kellene ezt vezetni!

Házi tej itt is 150 Ft. :wink:
m_andi

Ha belegondolok, hogy a tetrapakos, fehér színű, tejnek álcázott folyadék 200/l áron alul nincs, de inkább 230-250 Ft......hát akkor hűhaaaa. :x

Én még csak kezdő vagyok a tudatosabb életmódban, de egyre több helyen alkalmazom az életünkben, így ezentúl is szívesen olvaslak titeket, és néha-néha talán írok is majd. :)

Sziasztok :)
Vendég

Ági! Tejcsináló gép témával (mi Bibónak hívjuk) menjünk át a receptes topicba. Ott on. Oda válaszolok, amint tudok.

hordozo

Eszti :) igen, Ökosarok, oda megyek, jár oda innen a fórumról is több mamatárs :)

Andi :) ha jól emlékszem a TVE hírlevélben olvasottakra, ez nem Tesco-lelemény, EU-rendelet kötelezi a multikat ismét a zacskódíjra. Örvendetes mondjuk, így tényleg kevesebben kérnek. (Auchan például nyomja a zacskót így is, múltkor hosszan vitáztam a rendkívül kedves pénztárosnővel, illetve a várakozó vevőkkel, végül csak én nyertem, de nem volt egysezrű meggyőzni őket, hgoy nem kérek a két kiflinek és két ecetnek HÁROM külön nylonzacskót. Tesconak van egy új katicás juta bevásárlótáskája, elég kicsi mondjuk, de sok ember megveszi, mert tetszik a mintája, a HÉv-végállomáson sok embert látok vele kijönni a Tecsóból. Már ez is valami.

Nálunk DH-n 180 a tej, de házhoz hozzák és csengetnek egy rövidet, ha ideér(hogy ne ébredjen fel a baba és ne kelljen a hidegben este feleslegesen kimenni :!: ). Hát ez is nagyon fog hiányozni a nagyvárosban :lol:
indianyo

Indi,
tejtermékek nélkül nagyon gáz! Én is azon éltem másfél évvel ezelőttig. A gabonatejeket csak így csúfolják, meg sem közelítik a tejet. Nem vagytok kénytelenek ilyet inni, így nem ajánlom, ez a kütyü elég drága (20-30 ezer HUF).

Ági,
a tudatos táplálkozós topikra gondolsz? Oda most nekem nem megy, kisfiam kajálása miatt, és ahogyan az rám, vagyis inkább ránk hat most éppen napi szinten bőgök. Ha elmúlt majd kérdezek.
potter_76

ON
Mosódió után is mehet az ecetes öblítés?
potter_76

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?