Phaedra!
Jó az összefoglaló
Én csak azokat teszem hozzá, amiket én sem tudtam, csak mostanában egyértelmű:
Gabomamo!
Decoupage--kivágást jelent, egy papírból körbevágott motívummal díszítünk tárgyakat, a motívumok felragasztásával. (szalvéta, csomagolópapír, decoupage papír, stb).
Decoupage lakk = decoupage ragasztó = szalvétalakk = szalvétaragasztó. Ezek gyakorlatilag ugyanazt a ragasztót takarják. Van matt, selyemfényű, és magas fényű belőlük, és van külön textilre, üvegmatricára való. Mi az "általános" ragasztót használjuk, a legtöbb felületre ez megfelelő(kivéve a textil). Ezzel lehet gipszre, fára, üvegre, fémre, fényes felületekre is ragasztani. A decoupage lakk száradás után nem igényel semmiféle utókezelést, vízálló marad (persze normális körülmények között).
Tapétaragasztó--olyan felületre használható, amit egyébként is lehet falfestékkel festeni. Papír, fa, gipsz, stb. Üvegről, fémről leesik.
Használati tárgy esetén (pl az én dobozaimat) azért kell lelakkozni, mert nem képez olyan réteget, mint a decoupage-ragasztó, így a szalvéta sérülékeny. Falikép esetén nem szükséges.
Húúú, mit tanultam még..
Ja igen, az alapozás:
Csak akkor kell alapozni, ha nem szeretnéd, hogy a díszítendő felület színe-mintája átüssön a szalvétán. Mert azt még nem írtuk, hogy a szalvétának csak a legfelső, mintás rétegét használjuk fel, és ezen áttűnik az alap. Nem szükséges minden alapot lefesteni. Pl fehér gipsz, natúr falap, vagy készen vásárolt dobozra is lehet alapozás nélkül szalvétát ragasztani, ezt csak a képzelőerő, és szándék határozza meg.
Festékek: Legjobb, és persze a legdrágább is az akrilfesték, ez vízzel hígítható. Használunk még Aquacolort, ez vízbázisú falfestékek színező-adaléka, ami önállóan festékként funkcionál, háztartási boltban kapható, ez jóval olcsóbb, mint a hobbyboltos akril.
Ki lehet próbálni otthoni mindenféle maradék festéket, ezek akkor jönnek jól, mint pl. az én esetemben a tápszeres doboz feliratait kellett eltüntetni, nagy felületről volt szó, és drága lett volna az akrilfesték. Így itthon talált Supralux festékkel az egészet fehérre festettem, így már nem látszottak a feliratok. Felragasztottam a szalvétát, és színben passzoló akrilfestékkel öszepamacsoltam őket, azaz a motívum környékét.
Amikor én első alkalommal belekezdtem, akkor megkérdeztem Phaedrát, hogy mit is kell vennem, hogy tudjak valamit is csinálni
.
Most ezt is leírom Neked, biztos, ami biztos alapon
-Decoupage ragasztólakk
-Egy szélesebb ecset,nekem 12-es van, elég egy darab, mert a ragasztó, és a festék is kimosható, de csak a használat után azonnal(később jöhet a szivacs)
-Egy mintás szalvéta
-Szalvétához színben illő akrilfesték
-Valami letámadható felület, legjobb talán egy virágcserép, az biztosan akad.
-Fogod a cserepet, lefested az akrillal, hagyod alaposan megszáradni.
-Felviszed rá a decoupage ragasztót, kicsit hagyod, hogy beszívja, majd a
-kivágott motívumot (csak a legfelső réteget!) ráilleszted, majd
-megint átkened a ragasztóval, óvatosan, mert szakadhat a szalvéta, majd
-ha megszáradt a ragasztó, akkor kedved szerint utólag is vihetsz fel rá festéket a motívum köré, de ez nem feltétlen szükséges.
Ennyi.
Azért írtam le ezeket, mert nekem sem volt minden tiszta
, többségét itt mondták el a Lányok, de volt benne sajnos saját tapasztalat is.
Gőzöm sincs, hogy ki-mit írt, mert közben gyereket-apát etettem, főztem, mostam, takarítottam, így lehet, hogy ismétlem az előttem szólókat...
Üdv:
Csi