Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

A mosással kapcsolatban pofátlankodtam ide ismét. Csak részben kaptam választ a kérdésemre. Szóval az általatok említett mosószódát lehet újszülött ruháihoz is használni? Hol lehet kapni és hogyan használható? Kell hozzá valamiféle öblítőszer? Bocs a tudatlanságomért de a mosódió az micsoda?

Köszi:
Edi2
edi2

Agi:)
Amikor en anyagot vettem egy regi meteraru boltban, ott az elado bacsi gyujtotta meg nekem az anyagot, h bebizonyitsa, h tiszta gyapju. Akkor elkepzeltem, h vajon mi lenne masik boltban, ha ongyujtoval elkezdenem egetni az anyagokat:)

Biobaba
biobaba

Szia Edi2!

Mosószódát és mosódiót lehet használni béármikor, újszülöttek ruháinál különösen nem használnék öblítőt, de mondjuk én semmihez sem használok. Öblítővízbe némi ecet és/vagy valami finom illóolaj adható.
Mosódió egy indiai cserje termésének külső, ragacsos héja, ami szaponintartalmánál fogva jó tisztítószer(különösen kényes, kötött anyagokhoz) és mosakodáshoz is használható.
indianyo

Edi, mososzodaval mosom mindenki ruhajat. (Szineseket olykor mosodioval. Es gyapjut, selymet nem, mert ezeknek nem jo a szoda.) Oblitonek ecetet hasznalok. Ruhaknal par csepp levendulaolajat is teszek az ecet melle, pelenkaknal nem.

Errol jut eszembe: pelusok szarazon tartasanal lehet citromolajat is hasznalni.

Biobaba
biobaba

Lányok egy gyors kérdésem lenne: Desztillált vizet hol lehet kapni?

Livi
Kép
picilivi

Agi, ugy nez ki en is ilyen destruktiv vagyok, ugyanaz jutott eszembe :lol:

Biobaba, es hogyan eg a gyapju?

Eszter, azt sem lehet tudni hol gyartottak a kardigant?

Edi, az oblitoben csupa nem jo dolgok vannak, mi sem hasznalunk mar egy jo ideje es semmi bajunk, ruhak is jol vannak. Ecet tenyleg jo.
Babaruhakat en sosem fertotlenitettem... :oops:

Ezekrol itt van bovebb info, hassznos :)
http://www.tudatosvasarlo.hu/magazin/archivum?issue=7

Sára

Kép

Kép
saara

Livi: benzinkút, hipermarkatak. meg gondolom, háztartási boltokban is van.

KépKép
livus

Sara,
[quote]A írta: gyapjú kémiai összetétele
A gyapjú elsődlegesen keratinnak nevezett fehérjeanyag, továbbá zömmel szénből, oxigénből, hidrogénből, nitrogénből és kénből összetett szerves vegyület, amelyben 18 különféle aminosav szerepel. A gyapjúszál alig gyullad, nehezen ég. Hő hatására alaktalan "masszává" olvad. Ez az alapja annak a próbának, amikor az újonnan vásárolt szövet szálait vizsgálva belőle a "tiszta gyapjúra" következtetünk. Ilyenkor ugyanis a gyapjúszál a gyufa lángjában nem gyullad meg, hanem égett haj, égett köröm szagát terjesztve, fekete anyaggá zsugorodik. A gyapjú a lúgos mosásra különösképpen érzékeny. Már a leggyöngébb szódás oldat is károsan befolyásolja a tulajdonságait. Fölmelegített 10 százalékos káli- vagy nitrogénlúgban pl. a gyapjú teljesen feloldódik.

http://href.hu/x/3ijm

Biobaba
biobaba

[quote]R írta:áadásul mostantól igazán érdemes csatlakoznotok! Február végéig, a legjobb tagjaink többezer forint értékű pelenkacsomagot kapnak ajándékba!

Azt hiszem, ez célközönséget tévesztett. Valószínűleg nem tetrát osztanak :lol: Egyre jobban gyűlölöm az eldobhatós pelenkát meg a "magától értetődőségét" :evil:

KépKép
KépKép
safrany

Sziasztok,

nekem nem világos: hogy megy az illóolajos öblítés? Ez kézi mosás? Gépbe gondolom nem szabad betenni olajat, vagy igen?

Köszi!:)
picinke

Picinke, oblito helyere ecet, es bele par csepp illoolaj. Benn a gepben.

Eszter, igen, ezen a csodas lehetosegen en is fennakadtam. Mit is kezdenek ezzel az ajandekkal:) De a legjobb tagjaink is jo fogalmazas.

Biobaba
biobaba

Én is kiakadtam erősen, megnéztem hát, kik a legjobb tagok: nos, azok kapják a jó kis peluscsomagot, akik a legtöbb tagot toborozzák. Ezek szerint jön majd narancssárga és zöld és hupilila felirat is hamarosan... de hogy miért pont a környzettudatos és inszemes topikokat szúrták ki :shock:
indianyo

Bio, köszi, ez csodás!! Mindig a ruhák illatosítása volt az egyik olyan pont, ahol Anyós lekőrözött folymatosan (igaz, illegális :) , szintetikus illatosítókkal, amiktől egyébként neki is hányingere van...ilyenek a nők... :lol: )

És: le a műpelussal!!! Csatlakozom a forradalomhoz! :)
picinke

Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Akkor leszámolok az öblítőzéssel, egyéb mosóporokkal. Veszek mosószódát, meg mosódiót. Esetleg van tippetek hol lehet olcsón beszerezni ezeket? Annyit kérdeznék még, hogy mennyi mosószódát, ecetet kell rakni a gépbe és mennyi illóolajat? Szeretem ha jó illatúak a ruhák.
A mosószóda azért használható színes ruhákhoz is nem szedi ki a színt?

Edi2
edi2

Edi2 :) Mosószóda nem szedi ki a színt. Illóolaj pedig nevénél fogva illékony illatú, így azért arra ne számíts, hogy még a szekrényben is olyan illat árad, ellenben tehetsz egy illóolajas üveget/zsákocskát a ruhák közé, ha az illat a vágyad. Nekem a frissen mosott ruha illata mindenél kedvesebb, főként, ha szabad levegőn szárad.
indianyo

Mosószóda kapható a XI, kerületben a Hold Boltban, a VIII, kerületben, a Rákóczi téri ioboltban, az V. kerüleben az Ökoszolgálatnál és a VIII. kerületben, a József körúton a z Azúr vegyszerboltban (itt 25 kilós csomagolásban). olcsó és hatékony.
indianyo

Ó, Indi! De várom már én is, hogy megint kinn lehessen szárítani a ruhákat! Az olyan jóóóóó! :)

KépKép
livus

Livus, nekem most is kinn szaradnak:)

Mosodio a Jozsef koruti bioboltban a legolcsobb, emlekeim szerint.

Indi, az az Azur meg letezik?

Megkaptam a Bevalt aromakeverekeim c. Stadelmann konyvet. Jol kikupalom magam olajokbol, remelem:)

Biobaba
biobaba

Mosószóda és mosódió van a Babyfun babadiszkontban is, Csalogány u.

Dóri
foldori

Köszönöm az infókat. Lelkesedésemben az öblítő helyett ma már az ecet-illóolaj duót használtam és jónak tűnik. Mosószódát a környékünkön nem találtam, 17. ker-ben lakunk, de mihamarabb beszerzem. Mosdáshoz, fürdéshez van valami ötletetek?
A lányom 2 és fél éves és elég száraz a bőre, főleg az arcán és valószínű, hogy a tusfürdő az oka. Szeretnék valami bőrbarátabb megoldást erre is. Ahol csak lehet átváltok a természetes dolgokra, eddig nem nagyon foglalkoztatott ez, de most utánna olvastam és eldöntöttem, hogy kihajigálok pár dolgot itthonról.
edi2

Eszter! Sötétben dörzsöld össze az anyagot, ha nem látsz fényt akkor szerintem nem rossz. (Vagy ez dedós ötlet? :roll: ) Ha gondolod, hozd el hozzánk, párom megfogja és megmondja. Neki már 1% műszáltól is izzad a keze. :lol: :lol:

Véleményeket kérnék, amolyan tudatos vásárlós beütésű kérdés:
Szerintetek vegyek a gyerkőnek kis székeket, asztalt? Nem tartottam fontosnak, de most az ikejában az összes babaszobát letesztelt plusz még a gyereksarkot. Nagyon tetszett neki. Hely van bőven.
Persze felnő ezek nélkül is, de arra lennék kíváncsi, hogy hasznát veszik-e a gyerkők úgy általában (kis barátokkal, tesóval)? Szeretik-e az ilyen kicsinyített "felnőttvilágot", vagy jobb az amin anya apa ül? Mindent együtt vagy legyen neki saját kis helye?
potter_76

potter véleményem igen jobban szeretik!
Én igen fiatal vagyok még igy még emlékszem én is nagyon szerrettem. a mamámnál volt az unokáknak kisszékek és asztal és sokkal jobban szerettünk mint a nagyot ez olyan külön világ és az étvágy is jobb:)
Itthon is volt és szerintem tényleg jo jobb rajzolni meg mindenfélét csinálni ott.
A majámnak is olyan etetőszéket vettem amiből később kisszéket és asztalt lehet csinálni
Vendég

Edi, a Weledanak van egy jo furdetoje, babaknak, koromviragos. Abban semmi artalmas nincs. Dm-ben is lehet kapni.

Sára

Kép

Kép
saara

Edi, mi Weleda szappanokat, vagy teljesen sima, illatmentes növényi szappant használunk tisztálkodásra, gyerekre sima vizet, ha tényleg piszkos, szappant. Amióta két és fél éves lányom csak elvétve használ még szappant is, elmúlt az ekcémája és szép, nem száraz a bőre :)

KépKép
KépKép
safrany

Biobaba :) én vettem nátronlúgot az Azúrnál tavaly nyáron (felbuzdulva a szappanfőzésen). Azóta nem jártam arra.
indianyo

Biobaba: és nem lesz füstszagú a ruha ilyenkor? Mert én azért nem rakom ki már pár hónapja :(

KépKép
livus

Livus, milyen fustre gondolsz?
biobaba

Edi! Télen nem nagyon fürdünk, nincs kosz. ;) Ha igen, tiszta vízzel. Szappan a kézmosáshoz, vagy ha valami tényleg zsíros-koszos.

hordozo

Sziasztok!
Biobaba, magyarul kaptad meg a Stadelmann konyvet???
A Bába válaszol zseniális tőle, a terhességem vége felé ezzel feküdtem, ezzel keltem..azóta vadászom a Bevált aromakeverékeim-et, de semmi siker..

Zsófi
KépKép
zoka7

Biobaba: hát, ami a levegőben van füst ilyenkor télen a fűtés miatt, ami jön a kéményekből. Én kb. novemberben raktam ki utoljája a ruhákat, éppen fürdőlepedők, törülközők voltak, és borzasztó büdösek lettek. Na, azóta ittbenn kerülgetjük a ruhaszárítót. :(

Zsófi: http://www.libri.hu/hu/book/egeszseg_te ... keverekeim

KépKép
livus

Livus, felenk eleg szeles az ido, ugyh nem fustosek a ruhak. Akkor szoktak fustosek lenni, ha valakire rajon az egethetnek, de mostanaban nem szoktak effelet muvelni.

Biobaba
biobaba

Zoka,
Az Alexandránál és a Bookline-nál is kapható, internetes rendelés esetén 20% kedvezménnyel! (Legalábbis én a Bookline-tól rendeltem meg nem olyan régen).

Eszter
ikra

http://www.geographic.hu/ngm/0801/index ... 200801&s=3

a Stadelmann konyvet nekunk is a Booklinetol hoztak:)

Biobaba
biobaba

ezek szerint a gyogynovenyek se allnak tul rozsasan
:(

Biobaba
biobaba

Szeretettel látunk mindenkit Dr. Jane Goodall, DBE előadásán
2008. február 11-én, 18 órai kezdettel az ELTE TTK-n!

Részletek:
http://www.janegoodall.hu/

Biobaba
biobaba

Biobaba, dejooo! :D :D :D
saara

Edi:
Mi semleges gyógyszertári fürdetőt, hidrofilicum nonionicumot használunk, amit a gyerekorvos szokott felírni. Van belőle tégelyes és tubusos (Naturland) is. Sokáig úgy csináltuk, hogy fürdés előtt rákentem a gyerekre, és utána lemostam. Most voltunk egy allergológusnál (ugyanis ekcémás a gyerek), és ő azt javasolta, hogy egy pohárnyi forró vízben oldjunk fel egy kevés fürdetőt (mondjuk a tubusosból vagy 10 cm-t), és fürdetésnél tegyünk kb. egy evőkanálnyit (ez babafürdőkádra vonatkozik) ebből a hígított kevercsből közvetlenül a vízbe. Ebben kell megfürdetni a gyereket, és külön szappanozni, tusfürdőzni már nem is kell. Lágyítja a vizet, ezáltal megelőzi a bőrszárazságot. Nekünk bevált.

Györgyi

Györgyi

Kép
szerencsefia

Jaj, Biobaba, nemá! Annyira szeretnék menni az előadásra... Ez természetesen a lehetetlenséggel egyenlő egy dolgozó férj és egy 9 hónapos bébi mellett segítség hiányában. Remélem, lesz róla valami beszámoló utána... :(
kamcsatka

Köszi, Biobaba! :)

KépKép
livus

KépKép
livus

Annyiszor néztem már ezt a Netbio webáruházat, tök jó termékek vannak tök jó áron, de mire kifizetem a szállítási díjat, már nem is éri meg annyira.. :(

A Bevált aromakeverékeim-et megtaláltam, köszi a válaszokat, előbb járt a szám (kezem), minthogy utánanéztem volna.. :oops:

Aki teheti, nézze meg Jane Goodall előadását, mert nagyon élvezetes őt halgatni, pár éve láttam Angliában. Sajna pont külföldön leszek.. :cry:

Zsófi
KépKép
zoka7

Livus, én vettem múltkor ilyen betétet a biopiacon, szerintem tökjó
kamcsatka

A Netbio ráadásul egy nagyon kedves ismerősöm boltja, én is veszek nála ezt-azt. De ez a betét nekem is új, nosza, rendelek is, köszi Livus !!!
indianyo

Nahát, kicsi a világ, én már a harmadik rendelésemet tervezgetem náluk :)

Eszter
ikra

Zoka,
ha előre utalást választasz, akkor ha jól emlékszem 800 Ft a posta, nem tudom, milyen messze van neked biobolt, de én ennyiért nem jutok el egybe sem, sajnos :(

Eszter
ikra

1. Mosogatógépbe rakhatok mosószódát?
2. Kézzel mivel mosogattok? (Kényelmes vagyok, nekem olyan lötyi kell, amit nem frissen kell keverni, hanem figyel a tubusban...ezért nem jó nekem a szóda.)
3. Szappanbuborékfújáshoz milyen folyadékot használjak ami még környezetbarát is? (Amiket eddig mixeltem azokból nem lett jó buborék...)
potter_76

Ági: 2-re: én az Ökoszolg.nál kapható környezetbarát mosogatószert. Állagra olyan, mint a bolti mosogatószer: sűrű folyadék.

KépKép
livus

Sziasztok!

Mostanaban olvasni sincs idom, nemhogy irni, de most par perc...

Indi! En is vettem karacsony elott mamapelust (popolini), nagyon jo. Eleg eros verzes, nappal kb. 2 orankent csere (lehet, hogy birna meg, de inkabb elobb, mint kesobb...), ejszakara nem mertem, csak mikor mar gyengebb volt a verzes es biztos voltam benne, hogy birja. Mosas: hideg viz es mososzappan valoban. En aztan beteszem a pelenkas vodorbe, es egyutt mosom mososzodaval. Ha epp nincs pelenkas mosas, akkor szappannal kezzel es szaritom. En egyelore 5-ot vettem belole, eddig eleg volt.
Es nekem is csak itthon mukodik, hazon kivul eldobhatot hasznalok.

Es egy kerdes: mi a kulonbseg a natur es bio termekek kozott (Vegabond- Biopont)? Multkor az egyik bioboltban csak kozoltek, hogy az egyik natur, a masik bio es kesz. De hogy mi a kulonbseg? Mi az, hogy natur?

Udv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne

Anikó :) ha jól emlékszem , natúr élelmiszer feldolgozásához nem használnak semmilyen kutyafülét, míg a bionál már maga a termesztés is eképpen történik.
indianyo

biobaba

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?