Új privát üzeneted érkezett!

Biobaba, nagyon érdekes volt! Bár a villamoson szoptatástól kivert a víz... hát az azért nem lehet egyszerű! Nekem a nagyfiammal már csak a figyekmetlenséggel kell megküzdenem (életkori sajátosság :) ), úgyhogy neki csak címszavakban mondom, és hangosan, hogy megmaradjon a fejében: KISFIAM! 1 PERCED VAN, PULCSI KABÁT SAPKA KESZTYŰ, CIPŐ, EBBEN A SORRENDBEN!!! :D
És elfelejtettem kérni, ha van, fotó plíz! ezek vagyunk mi:
Kép

És ezúton is szeretném profi hordozós levélbarátnőmnek üzenni, hogy jöjjön bátran hozzászólni, van mesélnivalója! És egy aktuális szuper téli hordozós fotója is :D :D

orsi
kamcsatka

Hű de szép ez a Girasol, Smzsgalf!!! És mi van a bébike lábán?
kamcsatka

Sziasztok!
Boldog Új Évet kívánok mindenkinek!
Én voltam az a (akkor még) tudatlan anyuka, aki 1 hónapig kenguruban, kifelé fordítva hordozta a babáját. Na de azóta már csak a kendő van, illetve karácsonyra kaptam egy ergot (a ti írásotok alapján döntöttem mellette), ami szintén nagyon bevált.
Én szegedi vagyok, és próbálok szervezni egy tanfolyamot (Ági félét) ide, hát eddig nem sok sikerrel, de nem adom fel. Addig meg folyamatosan gyakorlok, és a napokban már egész jól ment az egyszerű háti hordozás, de utcára egyelőre nem merészkednék vele.

Lenne egy kérdésem:
az én babám most 6,5 hónapos és minden percünket együtt töltjük. Ez azt jelenti, hogy ha leteszem játszani, mert kéri, akkor is ott kell lennem mellette, másképp sírni kezd (az se elég, ha a szobában vagyok, tehát pár lépéssel odébb). Ez szerintetek normális?

Biobaba!
Még anno írtam neked egy privit, amiben megírtam a dokik nevét, akik kengurut ajánlottak, de ha jól látom, ezt nem kaptad meg, ugye? (nincs benne a postafiókomban)
almababa

Sziasztok,

a Hogyan indulunk el télen... leírások nagyon nagyon vigasztalóak. :) Fél óra múlva mennem kell, és már a gondolattól lefáradok. Amúgy nagyjából hasonló a szekvencia, mint a többieknél. Aztán az oviban a dilemma, izzadjunk vagy vetkőzzünk. Ezt a gyerekeim nyűgösségi szintje alapján döntöm el. De bevallom őszintén, már nagyon várom a tavaszt.

Kipróbáltam egy új háti hordást házimunkához, és nagyon tetszik.
http://www.thebabywearer.com/forum/showthread.php?t=115263 (20-as hozzászólásnál részletes fotósorozat.)
Nagyon stabil, a mocorgó, kihajoló gyerekemmel is, aki a BWCC-ből (keresztezett háti?) kimocorogja magát. Könnyű megkötni, viszonylag. Az első szakaszt kell jó szorosra megkötni.

Lívia, két fáradhatatlan kissrác álmos anyukája.
http://www.babakozelben.hu
livia76

Almababa, nem kaptam meg.

Biobaba
biobaba

Biobaba,
szerintem most sikerült elküldeni. :roll:
almababa

Orsi!
Az igény szerint hordozott gyerekek hihetetlenül önállóak. Mármint annak hihetetlen, aki a nem hordozott gyerekekhez van szokva. Azért, mert csak azt az igényünket tudjuk elhagyni, mikor az elhagyásnak jön el az ideje, amelyik kielégült. És itt nem csak a gyerek, hanem a szülő igényeire is érdemes gondolni!
Almababa!
Teljesen normálisnak tartom, amit írsz. Ha Neked harmonikus megoldás, hogy egész nap hordozol, bíztatlak, hogy tedd ezt! Figyeld a gyereket és kövesd az igényeit!

hordozo

Ági írta:

[quote]A írta:z igény szerint hordozott gyerekek hihetetlenül önállóak.

ezt én is tapasztaltam, mikor elmegyek bárhova a lányommal hihetetlen hogy rögtön feltalálja magát. Viszont lenne egy kérdésem. 19 hónapos múlt és kb. 2-3 hete itthon egyszerűen nem hajlandó nélkülem lenni. állandóan menni kell vele és az eddigi itthoni "önállósága" megváltozott. az okát kutatom, egyelőre nem tudom, próbálom többet hordozni megint. de ha van valamilyen öteletetek hogy miért lehet ez annak örülnék! társaságba önáálósága nem változott. :)
(lehet ezt a poz. nev. topikba kellett volna írnom?)

Laura
tabajd

Lívia,
így köti az a hölgyike, aki a zsebeibe tűri a kendőt az utcán, ha jól emlékszem, ugye?
Én is kipróbáltam és nekem is nagyon tetszik csak rövid a kendőm és nem tudom elöl összekötni, ezért csak betűröm a hónom alatt, de így nem igazán kényelmes :( . Az a 40 centi :x (ha értitek mire gondolok)

Almababa,
Azért az elég kimerítő, hogy állandóan a babó egy lépésnyi közelében kell lenned. Szerintem kicsit azért sirdogálhat. Én azt tapasztaltam, hogy egy idő után elfoglaltság után néz (persze ha nincs semmi olyan baja, ami miatt sírni kell). Képzeld, szintén 6,5 hós fiam akkor zendít rá, amikor meglát. Tehát elvan, valamit rágcsál, nézeget, én bekerülök a látóterébe, elkezd nyüszögni, hogy "anya gyere már, veled mégiscsak jobb" (gondolom). Aztán néhány másodperc múlva újra játszik.
Szóval talán egy-két percre lehet próbálkozni.
Bár ha jobban belegondolok a lányom sem hagyott, de az egy időszak volt, hamar túl lettünk rajta.
Hajrá Szeged! :lol:

Dóri
foldori

Smzsgalf, Orsi! Nagyon szépek vagytok!
Olyan jók ezek a képek!
foldori

Sziasztok!

Én új vagyok (mint mami is, 6 hetes a kisfiam), egy ideje olvasgatlak titeket. Valójában az nlc-n kértem tanácsot kendő-ügyben és Ikra (Eszter) irányított ide Hozzátok. Arról is felvilágosított, hogy a megörökölt Kismama kendőm nem a legjobb... nem is igazán sikerült használnom... :(
Nagyjából végigolvastam az egész topikot és most már tiszán látok. Azt hiszem, hogy nekem nem is kendő kell, hanem egy jó mei tai. Tetszik és szerintem passzolna is hozzám, és állítólag a 6 hetes babát is bele lehet tenni. Ugye??? később szeretnék egy ergot is, mivel nagy kirándulósok vagyunk, de igazán a mei tai-ok tetszenek.
Szóval tippet szeretnék kérni, hogy ha elsőnek egy jó darabot szeretnék, amelyik tényleg kényelmes, praktikus, otthoni mászkáláshoz is lehet használni, meg utcára is és esetleg jól is néz ki, akkor hol keressek? Mindenképpen szükségem lenne rá, mert eléggé ölbekívánkozós a kisfiam (nyilván, 6 hetesen) és nem szívesen teszem le. Viszont a hátam már tropára kikészült.
Annyit levettem, hogy a Kozy, Baby Hawk és a Bamberoo a legjobbak ebből a kategóriából. Vajon melyiket érdemes megvenni? És arra tudtok tippet adni, hogy hol lehet ezeket olcsóbban beszerezni? Olvastam, hogy sokan külföldről rendeltek (gyártó, ebay), én még sosem csináltam ilyet.

Köszönöm, ha kiokosítotok... :)
Virág

Viru
Kép
viru

Laura!
Így előzmények nélkül nem tudom, mi lehet az oka a változásnak. Szokott olyan ok lenni, hogy jön egy fejlődési ugrás, ami átmenetileg „borítja” a világát és több biztonságra van szüksége. Én a helyedben (ennyi infó alapján legalábbis) egyszerűen követném az igényeit. Magától értetődően nyújtanám neki azt a közelséget, amit igényel, bármennyi is az (amennyire tudom). Ha túl lesz azon, amiben most van, majd ugyanilyen magától értetődően visszaáll a korábbi önállóság.

hordozo

[quote="foldori"]K írta:foldoriépzeld, szintén 6,5 hós fiam akkor zendít rá, amikor meglát. Tehát elvan, valamit rágcsál, nézeget, én bekerülök a látóterébe, elkezd nyüszögni, hogy "anya gyere már, veled mégiscsak jobb" (gondolom). Aztán néhány másodperc múlva újra játszik.

Ez nálunk is pontosan így van! Csak, hogy az én fiam már 7 hónapos ;-)

kamcsatka: jó ez a téli hordozós kép, én is elfogadnék egy kis havat, így nem is télm a tél :-(
smzsgalf

Smzsgalf, az időjárás változatosságának észlelése sokat változott számomra, mióta nem járok dolgozni. Akkor a hó pl. "ronda latyak" volt, most pedig, amikor sétáltam a bébivel hazafelé már sötétben, csak a lámpák világítottak, és esett a hó, és a csöndben ropogott a lábam alatt, na az igazi romantikus élmény volt. Persze azért a "kellemes" nekem nem a 8-9 fokot jelenti, hanem a kb. 20-at... Mi van a babád lábán, ami olyan jól néz ki?

Ági, köszönöm a választ. Én egyébként bízom benne, hogy így lesz, csak hosszútávú "esettanulmány" híján még nem tudom. Mindenesetre logikus. És emlékszem, amikor már az oviból jöttünk haza a nagyfiammal, sokszor cipelni kellett hazáig, sok kisgyerek igénye ez, biztos vagyok benne. Csak akkor még nem volt mivel...

Virág, nem nagyon merem azt mondani, hogy ilyen pici babának jó már a Mei Tai... Nekem azóta van, mióta kb. 3 hónapos a bébi. Elvileg neki még a kendő lenne a megfelelő. Bár a Kozy honlapján az van, hogy már 3 hetes babát is hord a csajszi, sőt, magas háti helyzetben (én ezt nem tenném), szóval ő ajánlja. Más források (a többség) csak 3-5 hónapos kortól ajánlják. A Kozy-ban egyébként úgy van a pici baba, hogy a lábai belül békában vannak. Ami valószínűleg ellene szól: mivel ilyen pici baba még nyeklik-csuklik, főleg a feje, mindenhol támasztásra, stabil körülölelésre van szüksége a testének. Őszintén szólva ez 3-4 hónapos koráig a kendőben valósulhat meg. (Ági???) Nekem ez nem is nagyon merült fel az elején, mert akkor még :) - pont 10 hétig - olyan gyerekem volt, aki evésen és alváson kívül semmit nem akart...
A beszerzés tekintetében nem túl jó híreim vannak, mert én USA-ból és Németo-ból szereztem őket. Olcsóbbá csak úgy tehető a vásárlás, ha külföldi ismerős útján valósul meg (utalási költség, postaköltség, USA-ból vám). Egyelőre :D ezek még nem kaphatóak itthon. :(
A források:
http://bamberoobaby.com/
http://www.tragezauber.de/
http://kozycarrier.homestead.com/instructions.html
elérhető árú magyar Mei Tai-ok Líviánál: babakozelben.hu

orsi
kamcsatka

Köszi a válaszokat!

Dóri, hát igen, ahány baba, annyi szokás :lol: . Én a 3. hónapban próbálkoztam azzal, hogy kicsit ellegyen magában is, de elég csúfos kudarc volt az eredmény, pedig akkor még nem is volt semmilyen hordozóm, csak egy erszény, amit nem bírt, így kézben vittem egész nap - hát nem volt könnyű, de nem akartam sírni hagyni (ő ráadásul nem az a pityergős fajta, hanem szívszaggatóan ordít, mintha nyúznák).

Ági, szerinted akkor az én babám is egyszer el fog indulni az önállósodás útján, akkor is, ha semmilyen kényszert nem alkalmazok?
Én is ebben bízom, hiszen ha kielégítem az igényeit..., de a rokonok ugye nagyon okosak nálunk, és minden alkalommal elmondják, hogy mennyire rosszul csinálom a dolgokat. "jól felszoktattad", stb..
almababa

Orsi! Persze, a kendőben újszülött kortól tökéletesen meg van támasztva mindene a babának. ...ha erre vonatkozott a három kérdőjel.
Almababa! Önállóbb lesz a babád annak idején, mint amit a rokonok valaha láttak. ;) Akkor kényeztetted el a babádat, amikor a hasadban volt! 9 hónapig folyamatosan ott voltál neki szoros testközelben. Ezt már fújhatod! ;) Nincs mit tenni, mint boldogan alkalmazkodni a helyzethez és „szeretkezni” vele éjt nappallá téve. A gyerekeket nem kell kényszeríteni a normális életre, így az önállóságra sem. Ha Te normális életet élsz, ő is azt fog. Minél inkább kielégíted az igényeit (meg a sajátodat, meg a család többi tagjáét), annál harmonikusabb lesz az életetek. Csak látszat, hogy a rokonok a Te gyerekedről és Rólad beszélnek. Magukról beszélnek, csak ők sem tudnak róla. Ha sikerül elég magabiztosságot összeszedned, és ezért esetleg már nem zavar, amit beszélnek, viszont meghallod, ami mögötte van, nagyon hálásak lesznek Neked. ;)

hordozo

Ági, köszönöm, ez nagyon szép volt.
almababa

Orsi, köszönöm a választ. Hát, elég meggyőző volt, ami írtál! Valahogy az eddig olvasottak alapján úgy csapódott le, hogy mei tai-ba mehet a pici baba is, mert szorosan meg lehet kötni vagy nem is tudom. De elhiszem és akkor inkább megvárom, amíg lehet használni. Egyébként mi a lényegi különbség a 3-féle hordozó között (Kozy, Bamberoo, BabaHawk). Neked melyik jött be a legjobban?

És az Ergo újszülött-szűkítőbetéte is használhatatlan?Úgy láttam, hogy azzal féloldalasan fektetik a babát (bár el nem tudom képzelni, hogy hogyan nem csúszik ki).

És leginkább, addig is, amig mei tai, valaki nem tudná elmagyarázni, hogy egy viszonylag rövid Kismamás kendőbe hogyan lehet felkötni egy kb. 5 kg-os 6 hetes babát? Az alap felkötésnél úgy éreztem, hogy túl szoros neki, alig fért a kendő alá és persze éktelen ordítás lett belőle... Sajnos kizárt, hogy most tanfolyamra menjek. :( Pedig valószínűleg az lenne a legjobb.

Viru
Kép
viru

Virág :) az én fiam volt újszülöttként mei tai-ban, tökéletesen tartotta mindenhol és jól érezte magét benne . Igaz, nem flancos külföldi darab volt :wink: később magamnak is varrtam ,azóta mér másnak is, mert megirigyelték tőlem.De először mégis a kendőt javaslom, leginkább azért, mert olyan sokoldalú és szerethető darab - no és egy átlag kendővel is lehet évekig örömmel hordozni - az én példám igazolja.
indianyo

Indianyo, milyen pozícióban tette bele a fiadat? A békás lábtartásban, amiről Kamcsatka írt?
A kendőtől kicsit tartok, kétszer próbáltam leírások alapján, de nem sikerült. Nem tudom.

Viru
Kép
viru

Jaj, bocsánat! Nem kamcaka, hanem Orsi... :oops:

Viru
Kép
viru

Kamcsatka
(Már nem tudok írni a fáradtságtól.) :roll:

Viru
Kép
viru

Viru! Mit hívsz alap felkötésnek? Az az érzésem egyébként, hogy nem technikai információd hiányzik a kendőhasználathoz. Így tartok tőle, hogy a technikai tanácsok meddők maradnak. Kár, hogy nem tudsz tanfolyamra jönni, ha szeretnél. Miért nem tudsz?

hordozo

Viru: Én ugyan kendöpárti vagyok és csak azt probáltam. De van egy új valami, manduca a neve az olyan fajta mint az ERGO, csak hogy pici babát is lehet beletenni (3500g-tól). Állitolag 5 éves korig használható és nagyon sok jót olvastam rola.
Mivel kb. csak egy honapja árulják annyi vélemény még nincs rola, de én biztos ilyet vennék...
Kb 90 €-ba kerül és ugy tudom valahol MO-n is lehet kapni (kékpanda?) de kérdezzd inkább kamcsatkát, hogy hól is lehetett ilyet kapni (tán valaki más is emlitette, csak nem tudom már, hogy az kicsoda volt)...
smzsgalf

Viru :) a mei tai pont olyan széles, ami a baba két térde közötti távolság, így olyan a lábak-törzs helyzete, mint egy gyikocskának - a combok merőlegesek a törzsre, lábszárak pedig a combokra. Hát gömbölyű, test odasimul a mamához. a kendőben is ugyanigy helyezkedik el a baba függőlegesen, annyi különbséggel, hogy ott be is húzhatod a lábakat teljesen a kendőbe, mig a mei tai-ban erre nincs lehetőség, mert más a kiképzése (illetve van lehetőség, de ez nem olyan kellemes, mint kendőben). Én mindkettőt szeretem. a lényeg nem a fajta, pláne nem a márka, hanem a hordozás szeretete. Én azt vallom, hogy ha én örömmel hordozom a babát, és helyesen kötöm magamra, akkor neki si boldogság lesz a hordozás. Ha pedig nekem kényelmetlen, akkor hiába a csilivili csodahordozók garmada.
indianyo

megtalaltam a linket, anno livus irta:
http://www.kekpanda.hu/product.php?bid=MN62500&begin=0
itt csak a naturt irja, de lesz piros, fekete meg zöldes is
smzsgalf

Egyetértek, a hordozás új dimenziókat nyit a szülő és a baba életében.
kamcsatka

[quote="smzsgalf"]. írta:smzsgalf..van egy új valami, manduca a neve az olyan fajta mint az ERGO, csak hogy pici babát is lehet beletenni (3500g-tól)...

Kérdezném, hogy akkor mégsem baj, ha újszülött ültetve van a hordozóban? Mert nekem úgy tűnt, hogy a Manducában azt lehet... Úgy emlékszem arról volt szó, hogy ülétetve csak akkortól egészséges, ha önállóan tudja tartani a fejét, nem?

Livi
Kép
picilivi

Kedves lányok, mindenkinek köszönöm a választ, most csak beugrottam, de később reagálok.

Viru
Kép
viru

Szia Ági,

Köszönöm választ. És azt hiszem tényleg a legjobb ha alkalmazkodom a lányom igényeihez továbbra is.

Laura
tabajd

Kicsit elment a kedvem, miután tegnap este egymás után 8x szállt el a hozzászólásom.
Csak annyit jelentenék büszkén, hogy kolléganőm-barátnőm a tőlem hallottak-látottak alapján belépett a boldog babahordozók világába, és sutba dobta babakocsiját :D Állítása szerint sokkal könnyebb lett az élete (Pest, Belváros).
kamcsatka

[quote="picilivi"]K írta:piciliviérdezném, hogy akkor mégsem baj, ha újszülött ültetve van a hordozóban? Mert nekem úgy tűnt, hogy a Manducában azt lehet... Úgy emlékszem arról volt szó, hogy ülétetve csak akkortól egészséges, ha önállóan tudja tartani a fejét, nem?

Amint mondtam annyira nem ertek hozza, de szerintem nem ül benne a gyerek.
Mit ertesz azalatt, hogy ültetve? Hogy függölegesen van a baba? Azt szabad ujszülöttel is, Benit csak ugy hordtam (de kendöben).

Talatam egy pdf file-t, hatha az segit:
Manduca hasznalati utasitas

[/url]
smzsgalf

Picilivi: Tan arra gondoltal, hogy a Manduca biztositja-e a terpeszt? Mert azt azert biztositja. :-)
smzsgalf

Picilivi! Újszülött kortól lehet függőleges helyzetben hordozni. Sőt, én nem is ajánlom a vízszintes testhelyzetet csak szoptatáshoz. Az a fontos, hogy szorosan legyen felkötve a baba (ettől nem tud előre nyekleni) és megfelelően meg legyen támasztva a háta és a feje. A háta akkor van megfelelően megtámasztva, ha a hordozó KÖRBEöleli szorosan. (Ettől nem tud oldalra nyekleni.) Szemléletesen azt szoktam mondani, hogy nem tud befújni oldalt a szél, szóval nem látod a baba oldalát. A feje is akkor van megfelelően megtámasztva, ha a hordozó KÖRBEöleli, tehát ha nem csak a feje mögött van egy támasztéknak szánt anyagdarab. Ami a legtöbb esetben egyébként csak optikai támaszték. A függőleges testhelyzet természetesen nem ülés. További részleteket és képeket is találsz itt..

hordozo

Agi: Szuperek ezek a kepek (regebb kevesebb/mas kepek voltak nem?)
smzsgalf

Igen. Igyekszem folyamatosan frissíteni a honlapomat, amennyire időm, energiám engedi.

hordozo

Sziasztok!

Ma a kislánnyal a hátamon egy jó nagyot kirándultunk. Először nagyokat nyafizott, mert nem tetszett, hogy benn a keze a kabátom alatt. Ki akarta rángatni, mert eddig séta közben mindig mutogatott nekem. Most, hogy nem tudott mutogatni, nagyon hamar elaludt. Szinte végigaludta az 5-6 km-t. Persze, nem is lát annyi mindent, most, hogy benn a keze.
Aztán Budaörsön bejártuk a Kikát, meg az Auchant. Előre kötöztem. Ott is hamar elaludt, és szinte végig.
3-4 óra alvás után este csak éjfélkor tudtam elaltatni megint, nem akart lefeküdni. Egész nap nem is aludt ágyban egy percet sem.
Én azt hallottam, hogy a kendős alvás felületes alvás és így éjszaka is jobban alszik, ha nappal kendőzünk, mert a látszat ellenére mégsem alussza ki magát.
Eddig, mindig vártam, hogy napközben aludjon, hogy gyorsan egy kis házimunkát csináljak vagy összedobjak egy ebédet, most már úgy gondolom, jobb, ha ilyenkor ébren van, mert, ha valamibe belekezdek, azt nem mindig lehet otthagyni. Mindennek úgy szoktam nekifogni, hogy talán nem ébred fel még. Persze, általában olyankor ébred fel, amikor a legkevésbé otthagyható munkát csinálom.
Szóval, nagyon klassz, hogy ennyit kendőzünk, de a velem való délutáni szunyókálásra sem tudtam rávenni, pedig olyan jól esett volna, és az esti lefekvésre sem.
Nálatok ez hogy megy?
Ilona
nesica

[quote]a írta: kendős alvás felületes alvás és így éjszaka is jobban alszik, ha nappal kendőzünk, mert a látszat ellenére mégsem alussza ki magát

Ilona :) Szerintem ez ugyanolyan megalapozatlan és félrevezető érv, mint hogy az otthonszülők felelőtlen, tanulatlan népség.

Ha a kisember kendőben aludt több órát, akkor miért kéne neki még ágyban is aludni? Azétt aludt ott annyit, mert jó helyen volt, jól érezte magát. Ha bármi zavarta volna, akkor felébredt volna, mocorgott volna, panaszkodott volna. A kendőd pont azt a feladatot látta el, amire hivatott: biztositotta a biztonságos és bensőséges anya-gyerek testkontaktust akkor is, amikorte magad is egyéb dologgal voltatok elfoglalva. Pont az történik, amire minden anya vágyik: nyugodtan végezhesse a dolgát, miközben a kisgyermek jó helyen legyen, a közelében és kipihenje magát. Igy a szabadidődben csak az együttlét öröme marad. Hát nem ididlli ez az állapot? [/url]
indianyo

Kamcsatka: mind elfelejtettem valaszolni. Beni laban egyszerü papucs van. Ilyen medve mancs alaku ;)

Nem kell valakinek egy 6-os Storchenwiege Inka 25 font-ert (kb 9000/10000Ft+küldes)? Megvennem magamnak is, de nekem ez tul hosszu (na meg mar amugy is tul sok kendöm van :roll: )
smzsgalf

Indianyó!
Kösz a választ!
Én nem tudom, hogy többnyire milyenek az otthonszülők, de én is otthon szültem a kisembert és nem érzem magam sem felelőtlennek, sem tanulatlannak. Ebben (is) egyetértünk.
Nekem egy otthonszülő, és ráadásul dúla néni mondta, hogy a kendőben hordozott babák még éjszaka is jobban alszanak, mert a kendőben napközben inkább csak szenderegnek a kendőben.
Én nagyon szeretem, hogy rajtam alszik, és igazán semmi bajom azzal, hogy miért nem alszik ágyban, csak arra gondoltam, hogy jó lett volna, ha együtt nézzük kinn a havas tájat, madarakat, a patakot, fákat, a természetet...stb, délután meg esetleg este együtt tudunk szunyizni egyet-egyet. Vagy esetleg olvasgatok, amíg ő idehaza szendereg az ágyban. Mégiscsak érdekesebb, ha kinna jó levegőn van ébren, mint idebenn a szobában.
Mert amíg elöl, velem szemben volt felkötve, addig jobban nézegetett kifelé. Valahogy többet volt ébren.
nesica

Ilona :) Az, hgoy éjszaka jobban alszik, szerintem azért van, mert egyszerűen nyugodt, békés - hisz midnene megvan,a mire szüksége lehet: az édesanyja állandó testi közelsége, biztonság, nyugalom. Amivel én nem értek egyet, az a kendőben való felületes alvás. Sőt, kendőben még a zajok is kevésbé zavarják a picurkákat, ezt alá tudom támasztani sok problémás alvó tapasztalatával - többek között az enyémmel is, aki még egy hópihe hullására is felébred egyébként.

Az otthoszülős hasonlat azért bukott ki blőlem, mert épp most olvastam a levlistán a pécsi főorvos ócska demagóg irását erről. olyan amire kinyilik a bicska... no de ez msot tényleg OFFTOPIC.

Örülök, hogy minden rendben nálatok, lesz még sok madárlesős, hónézegetős sétátok együtt, ebben biztos vagyok :)
indianyo

Ági,
OFF,
visszadobja a mail-jeimet a rendszer. Tele van a ládátok?
Azt tam volna, hoyg akkor megkísérlem a négykilóst!
ON
h_szilvi

Ilona! Nekem is jöttek ilyen gondolataim a mátrai kirándulások alatt, meg máskor is, hogy most kint vagyunk és szaladgálhatna a friss, téli levegőn (két éves múlt), meg láthatná ezt, meg azt, ehelyett alszik a hátamon... Aztán eszembe jutott, hogy ez a gondolat nagyon felnőtt aggyal született. Megéreztem, hogy a gyerekem tökéletesen megkapja a telet, a kirándulást és egyáltalán mindent, amire vágytam, amikor az eredeti „felnőttes” gondolatom született, alvás közben is. Sőt, éppen azért, mert neki eshet eső, hó, lehet kánikula, úgyis ott az anyukája, és alhat a hátán, ha éppen elálmosodott! A gyerekere folyamatosan hat a világ, amiben él. Ha alszik, talán mélyebben is. Mikor idáig jutottam a gondolataim és érzéseim között, nagyon elégedett és békés lettem, mert azt gondoltam, hogy azzal amit teszek, talán a lehető legtöbbet adom a gyerekemnek. Az a tapasztalatom, hogy jobb nem túlgondolkodni, hogy a gyerek mikor és hogyan aludjon, mit lásson, stb. Sokkal harmonikusabb csak együtt élni vele, amennyire tudok olyan körülményeket biztosítani neki, amire a fejlődéséhez, a saját világa belakásához szüksége van, és megadni neki, amire éppen ott szüksége van.
Az éjszakai alvással kapcsolatban jól értem, hogy kendőben többet alszik a babád, mint lerakva? Vagy ez csak egyszeri alkalom volt? Egy alkalomból még nem vonnék le különösebb következtetéseket. Hogy van azóta? Megfigyelés, hogy sok baba többet, könnyebben, jobban alszik kendőben, mint lerakva. Ez azért van, mert alvás közben is testközelségre van szükségük. Ilyenkor segíteni szokott, ha kialakul egy olyan gyakorlat, hogy kendőben tud aludni a baba. Az anyuka ehhez igazítja a teendőit, így mindkettejüknek jó. Gyakran a kendőben alvás és az együttalvás egyformán jó a babának. Ha így van, még választása is van az anyukának, hogy aktív akar lenni alvás alatt vagy inkább pihen. (Csak az átmenet nem működik...) Ha kicsit próbálkoztok, valszeg találtok olyan megoldást, hogy az éjszaka éjszaka legyen, csak ki kell ismerni pontosan a helyzetet.

hordozo

Megirtam a baratnomnek ezt az ejszakai melyebb alvas es a kendo osszefuggest. Ime a valasz:
[quote]v írta:alami hasonlo nezopontot mi is kepviselunk (lana tanfolyamvezetok), de nem az, hogy "nem alussza ki" magat, ez igy nem helyes.
Kulonbozo alvas fazisok vannak, alpha, beta, gamma, delta. Egyik fazisbol a masikba merul az ember. kb. igy alpha felebred alpha beta alpha felebred alpha beta gamma beta alpha felebred alpha beta gamma delta gamma beta alpha felebred... ez egyszerusitett es nem pont igy van, csak kb. Felnotteknel egy ilyen fazis haromnegyed ora, babanal fel ora. A ejjeli felebredesekre nem szoktunk emlekezni. Ha kendoben van a baba, akkor a felebredes nem feluletes, hanem rendesen felebred, es lehet, hogy ebren is marad. Igy nem merul napkozben delta alvasba, ami a melyalvas. Deltaba csak ejjel merul = jobban alszik.

Biobaba
biobaba

Ez érdekes. Az én fiam napközben ha kendőben van, még mindig simán alszik felébredés nélkül 1,5 órát pl séta közben, ha viszont leteszem az ágyba, akkor nagyjából órát lehet igazítani hozzá, hogy 30 perc múlva felsír és vissza kell altatni(ami nem mindig sikerül), vagy sétálgatással, vagy szopival, vagy mindkettő..Abba inkább bele se merek gondolni, hogy hányszor kelne éjszaka, ha napközben is eljutna delta állapotba.. :shock:

Eszter

Kép
esztercica

[quote="esztercica"]h írta:esztercicaa viszont leteszem az ágyba, akkor nagyjából órát lehet igazítani hozzá, hogy 30 perc múlva felsír és vissza kell altatni(ami nem mindig sikerül), vagy sétálgatással, vagy szopival, vagy mindkettő

Ez nalunk is igy volt (van), aztan eleg sokat "dolgoztunk" ezen a keves alvas probleman (egy "no cry sleep solution" nevü könyvel, ha ismeri valaki). Aztan pl. most is több mint masfel orat aludt a pici - agyban.
Kendöben csereben siman alszik 2 orat ist. Meg különben is sehol meg sehogyan (legyen akar ölben, akar szopas közben) nem alszik olyan jol mint a kendöben. Ezert csodalom egy kicsit, hogy "rosszabbul" lenne a kendöben valo alvas...

Az ejjeli alvas meg katasztrofa, de en azt gondolnam, hogy ez nem a kendözestöl van. Söt inkabb azt tapasztaltam, hogy ha van olyan nap, hogy egyaltalan nem hordozzuk akkor inkabb (meg) rosszabbul alszik.
smzsgalf

Sziasztok,
Egy kicsit más, nem konkrétan az alváshoz új tapasztalat: ma voltunk először nagyobb társaságban idegen helyen egész nap a majdnem nyolchónapossal. A kendőben megaludta a szokásos fél óráit, és most először tapasztaltam tőle, hogy amikor sok volt a zaj, vagy elfáradt, akkor bebújt a kendő alá (elöl keresztben volt egyébként), a nyakamhoz nyomta a pofikáját, és ott szuszogott egy kicsit. Aztán vagy elaludt vagy feltöltődött és újra kezdte a kukucskálást :). Ezt ha jól emlékszem, Ági (hordozó) írta, hogy ezért is fontos, hogy szemben legyen bekötve, hogy ha sok az inger, el tudjon előlük bújni.
Mondjuk ennyit még kendőben sosem töltött egy nap, mint ma, de nem bánom, igaz, a hátam majd leszakad, de azért nagyobb gondok nélkül vészeltük át ezt a mai napot, és ez a lényeg. Szóval köszönöm nektek, lányok, hogy rákapattatok a kendőzés ízére!

Eszter
ikra

Köszönöm a válaszokat!

Indianyó! Én is olvastam a demagóg levelet. Sok nálunk a demagóg nőgyógyász manapság. :(

Egyébként az én babám is jó mélyen alszik hordozva. Múltkor egy füttyös kedvű gyorsvonat szaladt el pár méterre tőlünk és ő meg sem rezzent.
Nem panaszkodom az éjszakákra sem; mellettem, a mellemen alszik el. Néha akad azért éjszakám, ami kellemetlen, mert nem hagy mélyebben elaludni és a combomról rugdossa magát felfelé, aztán meg nyafog és megint keresi a cicit, rugdossa takarót, felül, aztán lemászik az ágyról és arra ébredek, hogy ott sírdogál az ágy mellett állva. Néha keresztbe, néha fejjel lefelé találom és így tovább.

Ági!
Megnyugtatott, amit írtál. Általában magunkból indulunk ki, amikor azt gondoljuk, hogy mi jó a gyermeknek. Igazából tényleg az lenne jó, ha sétálnánk együtt, ő addig ébren van a kendőben. Aztán megebédelnénk és együtt szunyiznánk egyet délután. Utána játszhatna, hintázhatna. Aztán este lefeküdne időben, amíg én meg tudnám tenni azokat a dolgokat, amiket vele nem lehet(varrni, olvasgatni, internetezni, férjet ápolgatni, főzni másnapra...stb.)
Nem? Néha sikerül is. Nem túl gyakran. :-)

Nagyon boldogtalan, de legfőképp nagyon fáradt lennék, ha egész éjszaka is fel-alá kellene sétálgatnom a kis "pirinyó" hátizsákkal. /Ma találkoztunk egy 2 és fél éves kisfiúval (10 kg), aki kisebb volt a 14-hónapos kislányomnál. Aszongya az anyukája, hogy nincs étvágya, miközben a gyermek egy kiflit rágcsált./
Férjem szerint keveset alszik Panka. Általában 10 előtt ritkán kerül ágyba. Van úgy, hogy éjféltájban. Nem is sürgetem nagyon, ugyanis, ha valami oknál fogva előbb sikerül neki, akkor az azt jelenti, hogy amikorra én is melléheverednék, akkorra már ő kialudta magát és a kezemet megfogva vinne ki a szobából, hogy csináljon nekünk programot. Ilyenkor általában egy-két óra, amikorra sikerül rávennem megint egy kis alvásra.
Egyébként általában jól alszik éjszaka az ágyamban: Most is 10 órakor aludt el, akkor léptem meg mellőle. Nemsokára megyek vissza hozzá.
nesica

Hogy mindig előkerül ez az alvás téma :)
A részemről nem vagyok hajlandó felizgatni magam a gyermekeim alvási szokásain (najó, néha kipurcanok, de akkor egy jól megszervezett délutáni szunya helyretesz). Pl olyasmival, amit Villő művel mostanság, nem egy ismerősöm sikitva rohant orvoshoz, alváslaborba, pszihológushoz, és kinozták a gyerekeket mindenféle sirnihagyos módszerekkel, mert hogy alvászavaros....
A nagyfiam sem volt jó alvó, vele is voltak éjjeli bulik, és láss csodát, most majdnem 4 évesen simán átalussza az éjszakát, kb ágyut lehet sütögetni a füle mellett.
(azért hallkan lekopogom, hogy pont most már kb 3 órája moccanatlanul alszik a kicsilány itt mellettem, miközben én verem a billentyűket. lehet, hogy minden este mellette kellene dolgoznom? )

o
orsko

Nesica! Miért nem lehet a babával együtt varrni és főzni?
Eszterem sokáig fent volt éjszakánként több órát. Pl. ½2 és ½ 4 közt, meg ilyesmi. Nem lehetett lebeszélni róla. Semmi baja nem volt, de ő akkor fent volt. Rászoktam, hogy akkor főzök, mosogatok. Felébredt, rutinosan felvettem a hátamra és megfőztem a másnapit. Mikor elaludt, mentem én is aludni. Szerettem, mert nagyon jól haladtam a háztartási munkákkal.

hordozo

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?