Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

köszönöm a mosódiós tippet. tudom, hogy nem kell a gyapjút gyakran mosni, de első feladás előtt azért kimosnám, ezért kérdeztem. viszont a szárítással még most sem tudom, hogy mit csináljak. ha valakinek van tippje, szívesen fogadom!

megérkeztek az új pelusok (kivéve a gyapjút, az valszeg csak a jövő héten jön). hát jó nagyok. pedig már egészen megszoktam, hogy belenőtt a fiam a csomagba :)

mindjárt kimosom, szerintem holnap éjszaka főpróbát tartunk, és remélem elfelejthetem éjszakára is az eldobhatót! a többit meg szépen elcsomagolom, jó lesz a kistesónak ha megszületik. még tök jó állapotban vannak, szerintem még egy gyereket simán kiszolgálnak

Szép hetet Nektek!
üdv,
kicse
kicse
 
 


Mivel mossátok akkor a pelusokat? Csak spéci szerrel vagy jöhet valami mindenre jó mezei?
Dec 3-án megyek textilpelusos bemutatóra az Irinyi utcába.
Kicsit kezdek elbizonytalanodni, összeadtam mennyi kellene kb 12-18 pelusra 3 külsőre, vödörre, két hálóra bele...Hát, lehet, hogy anyagilag már nem éri meg Petire... Meg elég kényelmes is vagyok...hmmm, na meglátjuk. (Pedig figyelek egy csomó mindenre, hogy kevéssé szennyezzem a környezetemet, ez a pelusozás maradt kényelemből.)
Megkérdezném még egyszer, hogy miért is jó a gyapjúkülső? Pamut nem elég?
Használtok eldobható papírbetétet is?
Bocs, hogy ennyit kérdezek. :oops:
potter_76
 
 


Még ezek kimaradtak:
Használtok positörlőkendőt? Popsikenőcsöt?
potter_76
 
 

 
 

Kicse!

Én is kezdő gyapjú külső felhasználó vagyok, én az első mosás és lanolinozás után ráhelyeztem a szárítóra kiterítve a szobába, lehetőleg nem hőforrás közelébe. Kb 2 nap alatt száradt meg.
Amikor tisztába tevéskor leveszem, egyszerűen a kiságy szélén hagyom a következő pelus cseréig, ugyanis addigra megszárad. Így elég két külső egész napra, ha nem történik baleset.
Én éjszakára még nem mertem bevállalni a moshatót, eszméletlen mennyit pisil a fiúka. Lányomnál ezt nem tapasztaltam.

Dóri
foldori
 
 


Potter,

Szerintem az elején mindenkinek rengeteg kérdése van, ez így normális. Sajnos válaszok nem sok helyen vannak, ezért jók az ilyen fórumok.
Olyan mosószer ajánlott, amiben nincs klór. A Tide pl. ilyen, a többit nem tudom, én ezt használom. Régen felesben mostam mosószódával, de sajnos a pelusok külsői kezdtek tőle tönkremenni ezért azt abbahagytam. Öblítőt ha lehet ne használj, mert bevonja a textilszálakat, rontva a nedvszívóképességet (és a bababőrt is irritálhatja).
Én mosóhálót nem használok, az egész vödröt vizestől beleborítom a mosógépbe :D
Én használok papírbetétet, bár mostanában nem sok értelme van, mert a gyerek fültől bokáig sz****san ébred minden alvásból :(
Eddig használtam popsitörlőt, de már áttértem a frottír mosdókesztyűre, a Tescoban lehet kapni 200 Ft db-ja. Sajnos még mindíg van 14! csomag popsitörlő (nagyon akciós volt, úgyhogy bevásároltunk belőle rendesen :lol: ) amivel fogalmam sincs, hogy most mit kezdjek.
Popsikenőcsöt én szinte soha nem használok, csak ha eldobható kerül rá éjszakára. A textil mellett felesleges, lényeg, hogy ki legyen mosva a kakiból mielőtt irritálná a popsiját.

remélem segítettem
üdv,
kicse
kicse
 
 


Dóri,

köszi, akkor én is a szobában fogom kiteríteni. a dolgozószobát gyakorlatilag nem fűtjük, ott kb. 18 fok lehet.

én kb. 4-5 hónapos koráig a moshatóban éjszakáztattam a fiút, aztán elkezdett sokkal többet pisilni, és nem bírta ki az éjszakát. akkor még átaludta, úgyhogy ráadtam éjszakára az eldobhatót. igaz, már régóta felébred többször is éjszaka, de nem tértünk vissza rá. most ezek az újak elvileg többet bírnak egy kísérletet megér. meg úgyis felkelek miatta többször, akkor akár ki is cserélhetem a pelust. :wink:

üdv,
kicse
kicse
 
 


Éjszaka: Gergő is kis vízmű :P, Én egy tetrát+ egy pótbetétwt hajtogatok az éjjeli pelusba (monapel) MostanáBAN éJJel is gyapjúkülsőt használunk.
(az extra nagybetűk tőle származnak :lol:)

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Ági, lehet spéci mosószer, lehet mosószóda, és lehet sima mosószer is. A hagyományosban is vannak környezetbarátak, pl. a Tomit tudom, amiben olyan alacsony a foszfáttartalom hogy környezetbarátnak modható. Ökoszolgálatnál segítenek.

Nekünk egy sima ikeás fedeles vödrünk van, mosóhálót leárazott függönyanyagból varrtam (így volt vagy 200,- a kettő).

Szerintem megéri beruházni, ha lesz kistesó, mindenképp, ha nem, használtan is el lehet adni őket. (Ami ugye az eldobhatóról nem modható el...:))
Ha olcsóbban akarsz kijönni (de nem akarsz/tudsz kötni/varrni), akkor a készlet egy része nyugodtan lehet valami olcsóbb pelenka, otthonra, amikor az ember úgyis lecseréli, amint tudja, nem kell a drága szuberabszorbáns-szárazontartóbetétes-extravékony-szupermittudoménmilyen pelenka. De abból is jó, ha van éjszakára meg elmenetelhez egy pár darab.

Gyapjúkülső: ez a nedvességzáró külső helyett van, szellőzik, nem ázik át, jó a babának, nem műanyag, ritkán kell mosni és helyes kezelés-ápolás mellett tartósabb, mint a műanyag. Szóval nem a pamut helyett van.

Pindi
pindi
 
 


Köszönöm a sok választ! :D (És külön köszönöm az angliai tippeket is, mert sosem lehet tudni :wink: !)
Tervezünk még tesót, igen, remélem hamarosan terhes leszek megint.
Szerintem veszek egy-két tesztdarabot, aztán meglátom. Peti meg szinte szobatiszta estére, csak a reggeli szopi után kell résen lenni. :) Mindig kaja után "teszi a dolgát/dolgait", így tényleg nem kell hiperszuper24órás pelus.

Pindi,
igen, tudom, hogy az külső, csak a legtöbb amit néztem pamut vagy félig szintetikus. (Most elképzelem, amint belerottyant egy csakkülső gyapjúba, belső nélkül hihi. :lol: ) Hálóra jő ötlet a függöny, van is fölösleges anyagom.

Kiske,
Hát igen, reklám az van, de tapasztalt anyukákat itt találni. A törlőkendőarzenálodnak szerintem örülnének mondjuk egy közeli bölcsiben, gyermekkórházban.
potter_76
 
 


Sziasztok! Eszméletlen rég néztem be ide, de most jöttem helyzetjelenteni :)
Vajknál 4 hétig nem volt lelkierőm elkezdeni a textilpelusozást, egyszerűen fáradtnak éreztem magam hozzá, de aztán győzött a jobbik énem és azóta nagyon élvezem is. Flórának csak alváshoz kell pelus, akkor popolini onesize-t vagy ultrafitet használok. A picifiúra sima fehérítetlen textilpelust adok, és nagyon, de nagyon szeretem ( a kékpandából van és szerintem nagyon jó a minősége).
Én most műanyag külsőket használok, valamiért ezeket vettem,(megjegyzem, azon kívül, hogy műanyag, nálunk nincs vele probléma) a kicsinek és méretváltásnál a nagynak is, pedig a gyapjút is szerettem eleinte, de valahogy elegem lett belőle, talán nem sikerült jól kezelni és gyakran pisiszagúnak éreztem a nyári melegben. De most megint tervezem a gyapjút, a picinek, a természetessége és puhasága miatt.
Most nem használok papírbetétet. Popsitörlőről még nem voltam képes leszokni, de kéne, popsikrémből pedig weledát használok minimális mennyiségben, ha pirosnak látom a popókat.
Mosóhálót nem használok, és a léből kiszedegetem a pelusokat, hogy jobb legyen a mosóhatás :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Ági, akkor nem biztos, hogy értem, mit kérdeztél. :oops: Pamut külsőt szerintem tuti nem láttál... Olyan van, hogy polycotton, meg még nem tudom milyen néven futnak, a lényeg, hogy kívül pamut (hatású). De biztos nem pamut, hiszen az áteresztené a nedvességet. Külsőknél ami nem gyapjú, az mind műanyag.

Pindi
pindi
 
 


[quote="pindi"]P írta:pindiopolini two size feladható bugyiként, vagyis úgy, hogy be van patentolva?


Légyszi, valaki árulja el!!!
pindi
 
 


Pindi :) elméletileg igen. Én ugyan még sose próbáltam úgy, de nekünk még mindig a kisméret van, az pont jó a dedre, nagymérettel biztosan meg tudnám csinálni. aért érdekelne, miért szeretnéd ezt igy :)
indianyo
 
 


Néha egyszerűen lehetetlenség ráadni kiscsajra a pelust, gondoltam, ilyenkor milyen jó lenne egy bebújós.
pindi
 
 


Sziasztok!

Nagy bánatom van. Nappal monapel belsőt használunk gyapjú külsővel (saját gyártmány), eddig minden simán ment, de mostanában, hogy Flóra többet eszik és már vizet is iszik (igaz, csak pár kortyot), többször átázott, szinte minden nap egyszer. Tegnap fogtam magam, kimostam 2 gyapjúkülsőt, lanolinoztam is (eddig nem voltak). Ma reggel az egyik lanolinosat adtam rá, hogy tuti legyen. Reggelizett, aztán pelenkacsere, aztán én varrogattam, ő meg játszott, üldögélt, mászott (közben volt egy szopi is) és kb. egy-másfél óra múlva, mikor mentünk aludni, akkor éreztem, hogy átázott. Gyorsan lecseréltem mindent, a monapel vizesebb volt, mint mikor centrifugálás után kiszedem a mosógépből... :-( De azért a gyapjúnak tartani kellett volna, nem?

Nem tudom, mit csináljak. Tudom, hogy a gyapjú működik, hisz többen is használjátok nagyobb gyerekeknél is (akik gondolom még többet pisilnek). Ráadásul meg is szerettem, el sem tudom képzelni, hogy mást használjak. Elrontottam valamit? Vagy másik belső kellene? Úgy tudom, a popolini nagyobb nedvszívó képességű, de még sosem próbáltam.

Indi!
Te is monapelt használsz és azzal is működik, ugye? Milyen gyakran kell cserélni? Van, hogy óránként cserélem! (pl. az evés utáni időszakban), de szerintem az se normális, hogy egy pelenka nem bír ki mondjuk 2-3 órát. Vagy moshatónál ez normális? Sokan éjszakára is textileztek (mi éjszaka papírt használunk, nem mertem még textilt), ami kb. 10 óra lehet. Azt is bírja... Vagy több betét kell bele (nappalra is)? De akkor meg kényelmetlen lehet, mert még nagyobb a csomag.
Lehet, hogy a lanolinozást rontottam el? Nem masszíroztam bele eléggé? Mennyi ideig kell masszírozni? Én pár percig csináltam (kb. 5 perc). Túl meleg volt a száradáshoz? Panellakás, nem tudok hidegebbet csinálni, max. a beépített erkély, de ott meg most csak 5-10 fok van, az elég kevés.

Nem volt szoros a body, bár lehet, hogy még nagyobb kell? Amúgy nem a fenekén ázott át, hanem a combnyílásnál. Háromszög alapú a gyapjúkülső, lehet, hogy segít, ha kötök egy kis részt a combnyíláson körbe (most nincs rajta ilyen).

Bocs, hogy ilyen hosszú voltam. Segítsetek!

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Nekem ez a combnyílás gyanús... Nem lehet, hogy ott ki tud bújni egy kis anyag a monapelből? Szerintem köss egy passzét rá, kell az.
pindi
 
 


Pindi, köszi!
Kötök rá. Bár a múltkor meg asszem deréknál ázott át, lehet, hogy ott meg meg kellene kötni.

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Anikó: használjátok a plusz betétet a monapelbe?

Gergőnek is passzé nélküli háromszögletű gyapjúkülsői vannak, ahhoz, hogy értel mes ideig bírja átázás nélkül vagy egy téglalapra hajtott tetra, vagy egy pótbetét kerül bele. (A tetra több pisit bír)

És nálunk is a combrészen kezd ereszteni - mondjuk nálunk a baj fő forrása, hogy komoly diplomáciai tárgyalások kellenek a pelenkacseréhez.

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Monapelt én alapból egy tetrával biztositok, a betéttel nem vagyok elégedett. Igy 2-3 órát kibir.
Hozd el a jövő héten a varróasszonyosra a gyapjaidat és megnézzük, mi a gond, jó? Szerintem derékon kötés és combnál passzé feltétlenül kell, hgoy biztonságban érezhessük magunkat. Szivesen megmutatom, hgoy én hogy lanolinozok, ha az segitség.
indianyo
 
 


Borsts és Indianyó!
Köszönöm a válaszokat. Használjuk a plusz betétet a monapelbe, de csak azt, ezek szerint még kellene valami hozzá. Amikor jól bevásároltunk a monapelből (20-at), elhittem, hogy valóban a szobatisztaságig tudom használni gond nélkül. Nekem fontos volt, hogy hazai termék. Azóta másképp nézem a világot, több típust megismertem... Erősen gondolkodom, hogy másik pelenka után nézek.

Azért gyapjút elviszem megvizsgálni, ha eljutunk a jövő héten.

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Anikó :) NEkem is fontos, hgoy hazai, nagoyn is. NEm is vennék mást, ha már egysezr vannak jó magyar pelusok. Ha teszel bele egy tetrát, akkor hazai termékből megvagy rendesen. Szerintem azért ne hajitsd ki őket, én örülök, hogy van nekem ilyen. Inkább csak éjszakára legyen egy starapabiró darab (szintén magyar a popolini összes nadrágpelenkája, abból a frottirokat én nagyon szeretem) és jól lesztek. 2-3 óránál továb úgyse aszalnád a popsiját ugynabban a pelusban, nemdebár? :lol:
indianyo
 
 


Indianyó,
A Popolini nem osztrák termék? A Babanaturán én azt olvastam, plusz a selyem-betéten is az áll...

Jutka
Kép
jutka78
 
 


Na de idióta vagyok, nem is ezért jelentkeztem be, hanem hogy érdemben kérdezzek :-) Csak elkalandoztam. Szóval.
A kérdésem az lenne, hogy a pelenkák és a külsők, ha nem egy márka, attól még kompatibilisek, ugye?

Köszi

Jutka
Kép
jutka78
 
 


Judit :) A Popolini nadrágpelenkáit Szombathelyen gyártják. A cég osztrák-magyar. Egyedül a prefold jön Pakisztánból - én igy tudom.
Popolini és Monapel jól használhatók együtt, többiről nincs tapasztalatom.
indianyo
 
 


Judit: Kushies külső jó a monapel belsőre, BM külső minden prefoldra, a gyapjú külső pedig minden (valahogy rögzített) belsőre.
pindi
 
 


Köszi szépen!

Annyi még, bár OFF topic, de hátha itt a tudatos mamák között nagyobb eséllyel kérdezek: milyen festékkel festessem a gyerekszobát? Azt hallottam, abban is vannak környezet- és bababarátabb megoldások. Van tippetek? Köszi!

Jutka
Kép
jutka78
 
 


Jutka :) van egy környezettudatos topik- bár ugyanazokaz emberek irnak oda is többnyire, érdemes mágis odalátogatni.

www.auro.hu - ezt ajánlom, mert próbáltam, de biztosan többféle jó festékes van már itthon is.
indianyo
 
 


Indi!

Nagyon köszönöm a választ és jótanácsot. Persze, 2-3 óránál tovább úgyse hagynám rajta a pelenkát Flórán, de most kb. óránként cserélem-nézegetem, és nem mellesleg állandó frászban vagyok, hogy mikor ázik át... Ma alvás után pl. megint teljesen (teljes ruhacsere+ágy is pisis lett...) A derekánál ázott át.

Én is popolinire gondoltam, és arra is, hogy mi van, ha pl. popoliniből csak betétet veszek (vagy prefoldot) és azt teszem a monapel belsőbe. Vagy varrok jó kis pelenkabetéteket...

Te úgy használod, hogy monapel+monapel betét+tetra vagy csak monapel+tetra (az előbbi változat túl soknak tűnik nekem)

Éjszakán én is sokat gondolkodtam. Arra tényleg kell valami jó kis pelus :-)

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Anikó :) Magát a Monapel pelenkát szeretem, bár nem túl jó nedvszivó, de jó érzés a gyereken tudni. A külön betétet nem használom, (szerintem az semmire se jó, de ezt csak halkan mondom) a pelenkába egy tetrát hajtogatok félbe és aztán azt háromba - igy pont egy kicsit keskenyebb, mint a két gumirozás kozti távolság és végigért hosszában is. Ez igy nagyon jó összeállitás, nem szokott baj lenni belőle.
indianyo
 
 


Sziasztok!

jöttem helyzetjelenteni és kérdezni :D

beavattuk az új pelusokat (kushies classic) nekem nagyon bejön, hogy kívül belül puha flanell (eddig ultrát használtam, ami AIO, ott kívül vízzáró volt), puhán odasímul Dávid combjához, hasához. a külsők viszont pont ugyanez miatt nem annyira szimpatikusak, úgyhogy én csak a belsőt használom itthon, annyira szuper, hogy nem ázik át, nincs szükség a műanyag külsőre! :)
A bölcsiben persze a külsővel együtt adják rá, nem is volt eddig panasz, hogy átázna, csak kicsit nagy a bugyor, nem olyan csinos a fiatalúr popsija, mint külső (vagy pelus :lol: ) nélkül.

végre megérkezett a gyapjúkülső is, nagyon bízom benne, hogy kényelmes viselet lesz éjszakára! viszont a mosószer még nem érkezett meg, de addig is szeretném kimosni, hogy minél hamarább hazsnálhassuk.

szóval szerintetek mivel mossam ki, hogy ne tegyek kárt benne? babasampon? esetleg a gyógyszertári mosdókrém? vagy nagyon kevés mosópor? :roll:

egy teljesen más jellegű kérdés. szerintetek ha kamillás hintőporral beszórom a popsiját, az segít hogy ne pirosodjon ki? illetve ha kipirosodott, akkor jót tesz neki? vagy tök felesleges?
azért kérdezem, mert sajnos a bölcsiben nem mindíg sikerül időben kicserélniük a pelust, és ilyenkor előszeretettel krémezgetik a következmények miatt Dávid popsiját. :shock: Ennek én persze nem örülök, hiszen a textilpelusnak nem tesz jót. arra gondoltam, hátha a kamillás hintőpor jó lenne, akkor a bölcsis nénik is megnyugodnának, hogy tettek valamit, mégsem vágnák gallyra a pelusokat.
rendeltem a kékpandától bouretteselyem betéteket, éjszakára azt fogom rakni a pelusba, remélem, az majd éjszakánként megnyugtatja a bőrét. :)

üdv mindenkinek!
kicse
kicse
 
 


Indi!

Köszönöm a választ, így fogok eljárni. A gyapjúk derekába minden esetre horgoltam kötőt, így már biztonságosabb, ma is volt egy nagyon pisis pelenka, és nem ázott át! :-)
Azért mégis elkeserítő, hogy vesz az ember egy jónak gondolt/mondott pelenkát, és így jár.............. Miért nem varrnak bele rendes betétet?

Kicse!
Nem vagyok nagy szakértő, de szerintem se a babasampon, se a mosópor nem tesz jót a gyapjúnak, a gyógyszertári krém meg pláne nem. Popolini külsőt vettél? Ha azonnal ki akarod próbálni, szerintem nyugodtan feladhatod mosás nélkül is (persze azt is értem, ha mindenképp ki szeretnéd mosni előtte).
Hintőport mi nem használunk, tartok tőle, hogy az sem tesz jót a textilpelusnak (de majd jönnek nálam okosabbak és megmondják). Mivel krémezik? A gyógyszertárival? Ha igen, gondolom, abból jó sokat raknak rá... Ha tudsz venni Weleda popsikrémet, az jó, mert nagyon kevés kell belőle és nagyon hatékony, és gyorsan be is szívódik, nem árt a pelusnak (és persze sokkal jobb a kisfiad bőrének is...)

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Szia Anikó!

igen, popolini kötött gyapjú. Azt hiszem azért szeretném kimosni, mielőtt először feladom a gyerekre. :oops: Valahogy zavar a tudat, ha nem lenne kimosva.

Nem tudom mivel krémezik, mert direkt nem vittem be popsikrémet (azt mondták, aki akarja, hogy krémezzék a babáját, az vigyen be krémet és írja rá a nevét), de már többször észrevettem, hogy be volt kenve, amikor itthon kicsomagoltam. Igazából addig nem akarok szólni, amíg nem tudok nekik valami alternatívát adni. Valahol mintha olvastam volna hintőporrol, ami megnyugtatja a bababőrt, de csak rémlik, nem igazán tudom már mi volt. A Weledás popsikrémről már hallottam jókat. Igazából jó lenne valami krém nélküli megoldás, mert tartok tőle, hgoy a "nagyon kevés kell belőle" mentalitás nem menne át a gondozónőknek. :(

Köszönöm a tanácsokat!
üdv,
kicse
kicse
 
 


Indi, köszi, a topic-ajánlást is.

újabb kérdésem nekem is első mosással kapcsolatos: milyen mosószert ajánlotok a pelenkákhoz?

köszi!

Jutka
Kép
jutka78
 
 


Én minden világos, foltos ruhát és pelenkát mosószódával mosok. kényes ruhákat pedig mosódióval (gyapjút is mosódióval). Foltos ruhákat tiszta mosószappannal (ökörepe, növényi mosószappan), nagyon durva, semmivel ki nem jövő gyümölcsfoltokat DM oxigénes folttisztitójával mosom, pelenkát nem szoktam külön folttalanitani, csak simán mosom.

Semmivel sem kenem a gyerek popsiját, nemcsak a pelenkákra való tekintettel, hanem elsősorban a gyerekre. Nincs szüksége a folyamatos "védelemre". Ha baj van(fogzási kaki szokott durva lenni, illetve a hasmenés tud csúnyaságokat művelni), akkor kenem egy-két napig (a második napra általában rendbejön), egyébként pedig nem szeretném, ha kenőcsdunsztban lakna a babapopsi. Hintőport semmiképp, magamra se.

Anikó :) úgy tudom, az új Monapel betétek már sokkal jobb nedvszivók, de ezeket én nem próbáltam ki. És hét végülis ez egy tisztességes textilpelus, ár-értékarányban ugyanolyan jó, mint a hordozókendőtársa. Van jobb, persze, de én ezt is szeretem.
indianyo
 
 


Igen, Indi, igazad van :-)
Örömködni jöttem: tegnap óta tetrával használom a monapelt, és működik! Szerintem azért a gyapjúpelus kötője is sokat segít :-) A combnyíláshoz még nem kötöttem passzét, de lehet, hogy erre is sor kerül.
És éjszakára is textilpelust szeretnék használni!!!

Még egyszer: köszönöm a segítséget!

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Anikó :) Nagyon örülök és szivesen :)
indianyo
 
 


Üdvözlöm a kedves Ismerősöket, és Ismeretleneket! A hordozós és szoptatós topic után ide is benéztem, mert szeretnék ebben a témában is kicsit felvilágosodni (úgy látszik, minden összefügg egymással...!!!). Ha valakinek van lelkiereje és lenne olyan kedves, légyszi válaszoljon néhány kérdésemre, akár priviben, ha túl hülyék és alapvetőek a kérdéseim... :oops:
Most vettem a 7 hónapos leánygyermekre (7,7 kg) egy próbacsomag BambinoMio-t (7-9 kg). Mielőtt folytatnám a pénzköltést, pár dologt meg kéne tudnom:
1. Eggyel nagyobb méretet vegyek-e hosszú távra, vagy még sokáig jó lesz rá ez a méret? Nem baj, ha a nagyobbat veszem (9-12 kg)?
2. A combjánál piros lett, túlságosan meghúztam?
3. Ha 2-3 naponta mosom, elég a javasolt 3 külső, 12 belső?
4. Papírbetétet mindig kell rárakni? Azt utána le lehet húzni WC-n?
5. Jó ez a BM belső vagy vegyek más márkát?
6. Van öko popsitörlő, amit WC-be lehet dobni?
7. Éjszakára 2 belső kell?
8. A koszos cuccokat vödörben, valami lében kell tárolni? Meddig lehet?
9. A rendes 60 fokos fehérekkel együtt moshatom? (vettem Ecover mosószert és fehérítőt)
10. Popsikrém akkor viszlát, igaz?

Nagyon köszönöm előre is, ha valaki válaszol!!!
orsi
kamcsatka
 
 


Sziasztok!

kiöblítettem a gyapjút tiszta langyos vízben, végülis nem volt koszos. utána lanolinoztam, most szárad. nagyon helyes kis darab, alig várom, hogy ráadhassam éjszakára Dávidra :lol:

lejátszottam magamban a popsikrém kontra bölcsöde kérdést, miután valamelyik nap nagyon csúnya állapotban találtam a picúr fenekét bölcsi után (gondolom nem vették észre, hogy bekakilt és kicsit tovább maradt benne + ráadásul fogzik és nagyon gyorsan kicsípi a fenekét a kaki). persze textilben volt, de vastagon úszott a popsikrémben! :evil:

szóval először berágtam, nagyon :x
utána elmentem a gyógyszertárba és vettem neogranormont, levegőztettem, lemostam gyakran langyos vízzel és kenegettem. nem adtam rá pelust, legfeljebb egy kis alsógatyát a nadrág alá (lett jó sok mosnivaló :D )

másnap eldobhatóba vittem a bölcsibe, és ráírtam a neogranormonra, hogy csak a papírpelenkához kenjék. meg el is mondtam, hogy ha ilyen van, akkor adják rá az eldobhatót és vékonyan krémezzék be. egyébként meg a textil és NE krémezzék. úgy tűnt átment az üzenet, tegnap már nem volt semmi baj :D

köszi mindenkinek
kicse
kicse
 
 


Szia Orsi!

Textilpelus jó dolog, gratula a döntéshez!
Méretekkel, darabszámmal nem tudok segíteni, mert nem ismerem a Bambinomio-t, de a Babanatura-nál tudnak ebben segíteni, érdemes őket felhívni.

Papírbetétet nem muszáj használni, de ha akarsz, akkor lehúzhatod a wc-n, mert lebomlik. Ha nem lesz kakis újra ki lehet mosni, így tudsz valamennyit spórolni. Van aki csak akkor tesz papírbetétet, ha várható, hogy kakil a baba (nálunk ez soha nem jött be :lol: )

Van öko wc-be rakható popsitörlő, de elég drága. esetleg gondold meg, hogy puha anyagból veszel/varsz kis törlőkendőket és mosod a pelussal együtt. nekem bejött.

szennyes pelust vödörben ecetes vízben szokták áztatni amíg a mosás esedékes (2-3 naponta). van aki pár csepp teafa v. levendula illóolajat tesz a vödör aljára és szárazon teszi bele a pelusokat, utána egyszerűbb belerakni a mosógépbe. nekem az ecetes víz jobban bevált.

a pelusokat lehet együtt mosni a fehérekkel (bár én sokáig külön mostam őket, semmi bajuk nem lesz a többi ruhának) mondjuk személy szerint 40 fokon mosom, úgy is szép tiszta lesz, és egy kicsit kímélőbb a pelenkáknak. fontos, hogy ne használj öblítőt, mert rontja a nedvszívó képességet.

popsikrémet lehetőség szerint ne használj, szintén nem tesz jót sem a pelenkának, sem a gyereknek nincs rá szüksége. én csak akkor használom, ha nagyon kipirosodik a popsija, de akkor is csak eldobható mellett. illetve amíg éjszakára eldobhatót használtam, akkor éjszakára vékonyan krémeztem. egyébként soha.

remélem tudtam segíteni

üdv,
kicse
kicse
 
 


Sziasztok!

Van valakinek tapasztalata a leszoktató pelusokkal? Nézegettem, minden cégnek van ilyen a kínálatában, igazából szerintem az tudna segíteni a döntésben, aki már használta. A nagylánynak gondoltam, mert a monapelt nem viseli el, túl nagy a lába között (kisasszony :) ). Ezekél viszont keskenyebbnek tűnik ott a pelus, meg úgyis lassan itt az ideje a szobatisztaságnak.
Szóval ha van valakinek tapasztalata, kérem ossza meg velem, köszi.

Dóri
foldori
 
 


Én a Roosmann-os pelusokat használtam. Talán a legolcsóbb és még elég jó minőségű is! :)
balerina
 
 


Ja, leszoktató mosható pelusra gondoltam, de köszi.

Dóri
foldori
 
 


Kicse, köszönöm a válaszodat! Felhívom a Babanatura-t. Persze a legjobb segítség mindig a sorstársak tapasztalata.
A,úgy milyen ecet? Normális, amit a boltban kapni (ételecet, 15 v. 20%-os?)
orsi
kamcsatka
 
 


Orsi :) ha kicsit vársz, jönnek a sorstársak is. Saara, Pindi, Liv, Livus (biztosan mások is( használnak/használtak BM-et.

ecetből a 10%-os elég. Én mosószódával mosok és eszemben sincs fehériteni, sőt, szines ruhákkal is együttmosom a pelusokat, igy én nem vagyok ebben mérvadó. Liv itt örült nagyon nemrég, hogy a BM-nek valamelyik mosószerével milyen szép fehérek lettek a pelusai.

Mi nadrágpelust használunk, napi 4-5 a mennyiség és 3 naponta mosunk - 12 pelus éppencsak elég, mostanában előfordul, hogy épp nincs száraz pelusunk, tehát a 15 darab mindenképp elkél. Korábban több volt, mert magam varrtam, de most az nem megy és kinőtt a ded egy csomó pelust.

A popolini tekercses papirbetétje 3-4 alkalmommal is simán mosható, nem szakad, szeretem. Akkor érdemes használni, ha már nem anyatejes a kaki, de akkor nagy segitség.
indianyo
 
 


Indi, de jó, hogy itt is segítesz :-) ! Hát, várok én szívesen, úgyis a türelmemről vagyok híres (hehe, csúnya ferdítés, én KOS vagyok ám!)
Próbálom ezt a kérdést is alaposan megközelíteni, mint a hordozást, most el fogok menni hétfőn ilyen pelusdemo-ra a kékpandás bótba. Egyébként számomra is megdöbbentő, hogy ha elkezdesz érdeklődni egy dolog iránt, az hozza magával a másikat, mert ha nem tévedek, ez is natural parenting, nem? Megvan az emberben ez az igény a természetes, a régi, az ösztönös iránt, csak reklámokkal jól elnyomták...

Azt nem gondoltam volna, hogy az a vékony papírbetét is mosható!
kamcsatka
 
 


Orsi :) Bizony, minden mindennel összefügg, van ám receptes, pozitiv nevelős, szoptatós, otthonszülős, waldorfos, alvós topikunk is :lol: helyes, akkor a Kékpandában mindent megtudsz, nézd meg a popoliniket is - nekük az van, frottir, one size és esküszöm rá - más persze másra esküszik :wink: és ha megtetszenek a nadrágpelenkák, akkor gyapjúkülsőt ajánlok hozzájuk - meg fogod őket szeretni hamar.

jójcakát!
indianyo
 
 


szia Orsi, nagyon jól választottál szerintem, én többfélét is vettem, de szinte csak a bambinomiot használjuk. engem zavart a popolininél hogy oldalt is mindenhol pisis lesz, a bm-nél viszont csak a pelenka részen.
a kérdéseidre a következők a saját tapasztalataim alapján a válaszok:
1. Eggyel nagyobb méretet vegyek-e hosszú távra, vagy még sokáig jó lesz rá ez a méret? Nem baj, ha a nagyobbat veszem (9-12 kg)? ez erősen babaalkat függő. az én fiam már 10 kg, de még használjuk az S méretet is. (9 hónapos) kis csinos fenekű, így jó rá, pedig nagy baba. másnál ez épp fordítva van.

2. A combjánál piros lett, túlságosan meghúztam? vagy kicsi a külső nálatok.

3. Ha 2-3 naponta mosom, elég a javasolt 3 külső, 12 belső? nálunk elég, a belsőt pótolhatod tetrával ha kifutottál. nem olyan nedvszívó de azért ha nincs más, jó.

4. Papírbetétet mindig kell rárakni? Azt utána le lehet húzni WC-n?
én nem mindig rakok, de ha kaki várható akkor igen.

5. Jó ez a BM belső vagy vegyek más márkát? nekünk a legjobban bevált.

6. Van öko popsitörlő, amit WC-be lehet dobni? nekünk nincs, kis flanel anyagokat vágtunk, ill. kaki után lemosom a mosdónál.

7. Éjszakára 2 belső kell? változó, nekünk 7 hónapos korig nem kellett, mostmár kell, illetve vettem használtan a nagy belsőből és az elég. a megadenta.hu/new oldalon is lehet időnként használt pelusokat kapni minden márkából

8. A koszos cuccokat vödörben, valami lében kell tárolni? Meddig lehet? én vödörben szárazon tárolom. a kakis pelusokat egyből az esemény után leöblítem és beszappanozom. így csak a folt marad, nem túl büdi

9. A rendes 60 fokos fehérekkel együtt moshatom? (vettem Ecover mosószert és fehérítőt) ált. kijön egy gépnyi baba mosnivaló nekem 2-3 naponta. mi a BM-ét használjuk de más is ok bizonyára. én más fehéreket is belerakok.

10. Popsikrém akkor viszlát, igaz? mi sem használunk. időnként bekenem kis kókusz vagy mandulaolajjal. semmi pirosság nem volt még eddig.
de mindenképp a természetes olajakat ajánlanám, vagy a bio babaolajat.


hát hirtelen ennyi, ha van kérdésed nyugodtan írj, mi nagyon sokat kisérleteztünk.
jó babázást.

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Indianyó!
a hétvégén megpróbáltam pelust varrni, és a gumis részén nagy lett. tudsz ezzel kapcs vmi tanácsot adni? nem vagyok vmi nagy varrónő...
de szeretnék egyet legalább amit én kreáltam a picinek.
és milyen anyagokból a legjobb csinálni?

köszi előre is

Marica & Levi :)
marica75
 
 


Indianyo!
Melyik a szoptatos es az alvos? A tobbit ismerem :-)

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Szia Marica! Köszönöm szépen a válaszodat, látom, Te sem bízol semmit a véletlenre! :) Én is ilyen szép alaposan szoktam körbejárni... Én már annyi pént költöttem a hordozóeszközökkel való kísérletezésre (megvan a nyertes :D ), hogy ennél már nem annyira szeretnék több időt/pénzt eljátszani használhatatlan dolgokra. Bevallom, vannak még kétségeim, mert hiába az öko-tudatosság, ha a gyakorlatban nem működik... Nagyon szeretném, ha nem csak a lelkiismeretemet nyugtatgatnám, hanem egy igazi megoldást találnék. Akkor a befutó megvan, gondolom azért majd ahogy használjuk, felmerülnek kérdések, és akkor örömmel élnék a felajánlott segítséggel!

Indi, az alvós az együttalvást jelenti? mert az is megvan :) szakirodalomtól függetlenül, már a 8,5 éves fiamnál is így volt :) Szoptatás is hasonlóan: nehezített pályán, de nyomjuk...
orsi
kamcsatka
 
 

Vissza: Gyermeknevelés

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?