Puma! Nagyon jó ez a kenyér!!!! Én is kipróbálom majd.
Sütőtöklevest is egyszer, de most Flóra miatt olyan sokszor van sütőtök, hogy lassan már mi is sárgák leszünk
Vagy talán egyszer összekötöm a kellemeset a hasznossal...
Szilvi
Jó szakácsnő is holtig tanul! Örülök, hogy végül mégis sikerült. A kalácsnak nálunk is nagy sikere szokott lenni, én ált. madárkákat csinálok, így (bocs, kicsit hosszú, a mindmegette Morzsáló blogból van):
Hozzávalók(kb. 12-14 db lesz belőle):
50 dkg liszt
5 dkg élesztő
1 csapott teáskanál só
6 dkg porcukor
5 dkg vaj
3-4 dl tej
A díszítéshez:
kb. 28 szem mazsola
A kenéshez:
1 db felvert tojás
Elkészítés:
1.) Az 5 dkg élesztőt egy pohárba morzsoljuk, megszórjuk egy csipet cukorral, és ráöntünk kb. 1,5 dl langyos tejet. (ezt a hozzávalókban megadott 4 dl tejből vesszük el). A poharat lefedjük az élesztő papírjával vagy egy kis darab fóliával. Az élesztőt megfuttatjuk.
2.) A lisztet egy keverőtálba tesszük, amibe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, beleszórjuk a porcukrot, és apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet.
3.) A tésztát kézzel alaposan átgyúrjuk, majd konyhai robotgéppel simára dagasztjuk. Lassan hozzáadagoljuk a megolvasztott langyos vajat, és fényesre gyúrjuk. A tálat letakarjuk egy tiszta konyharuhával, lefedjük egy párnával, és langyos helyen kb. 45-50 percig minimum duplájára kelesztjük.
4.) Lisztezett gyúródeszkán a megkelt tésztából karvastagságú hengert sodrunk, és kb. ujjnyi vastag darabokra vágjuk. Minden darabkából kis rudakat sodrunk, és boggá kötjük.
5.) A bog egyik végén egy fejecskét alakítunk ki, kis csőrrel, és két oldalt 2 mazsola-szemmel. (A madárka fejét meg kell kenni egy kis felvert tojással, úgy könnyebben beleragad a mazsola!) A bog másik felét ujjunkkal szétnyomkodjuk, és késsel 2 oldalról bevágjuk, majd farktollakká alakítjuk a tésztát.
6.) Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a madarakat (egymástól néhány centi távolságra, mivel a madarak a melegben meg fognak nőni), és kissé kelni hagyjuk kb. 10 percig, amíg bemelegszik a sütő.
7.) A madarakat felvert tojással megkenjük, és az előmelegített sütőben, a kislángnál egy kicsit nagyobb lángon kb. 10 perc alatt aranyszínűre sütjük.