Húú, mozgalmas egy topic......
Szia Klara! Kiváncsi voltam miket irnak ebben a topicban a mostani időkben...
Nem egyszerü, ami a médiában megy. Igazából nem értem, miért lett most ekkora téma az otthonszülés, eddig alig lehetett tv-ben erről hallani. Nem, nem vagyok hive, hogy szüljünk otthon, de osztom, ha valaki otthon akar, tegye, de utána ne sirjon a tv-ben, hogy meghalt a gyerek, mert elakadt a válla a szülőcsatornában és mire a kórházba értek megfulladt(pedig állitólag cirka pár perc alatt bent volt a mentő), úgyhogy hiába jön mentő, elég neki pár perc oxigénhiány és már a jóisten sem segit rajta sajnos. Ha valaki otthon szül, tisztában kell(ene) lennie a magasabb kockázati tényezőkkel. Nem tudom, hogy vagy nincsenek felvilágositva, vagy csak magasról tesznek rá. Engem igazából az háborit fel, ha valaki ellene van az otthonszülésnek, arra csúnyán néznek az otthonszülni akaró anyucik, viszont ők fintoroghatnak jobbra-balra a kórházra és elzárkóznak attól, hogy ott szüljenek. Én nem azért nem szülök otthon, mert fúj és milyen már az, hanem mert nagyobb biztonságban érzem magam és a babámat a kórházban. Mert ha otthon születik és neadjisten valami baja van, otthon ki fogja rögtön ellátni? Mire kiér a mentő, ugyanúgy megvan az esély, hogy már nem tudnak segiteni rajta. Sem rajtam esetleg. Azon voltam igazából felháborodva amikor Szt.Geréb Ágnes nyilatkozott a tv-ben, hogy a kórházban is ugyanúgy meglett volna az esély, hogy meghal az a baba, arról csak annyit, hogy a barátnőmnek is elakadt a kisfia válla a születéskor, ráadásul fájásgyengesége volt, mégsem halt meg, mert rögtön ott volt még két orvos és nagyon gyorsan vákummal sikerült kisegiteni. Tudom, a vákum sem jó és okozhat maradandó károsodást, de erre kevesebb az esély, mint arra, ha ott marad oxigént nem kap és meghal. Igy él és semmi baja nincs, egészséges. Ha otthon szült volna, a baba biztos, hogy nem élne. Igenis tudnak segiteni. Bár nekem volt nagyon negativ szülésélményem, de nagyon pozitiv is, mégis harmadszorra is a kórházat választom. Nem kárositom vele a baba lelkét meg semmilyét és magamat sem. Hogy apa ott van-e vagy sem, ez szintén mindenkinek a maga választása, meg persze apáé. Én pl. anyukámmal szültem az első kettőt. A másodiknál az exférjem is ott volt, de csak idegesitett (lehet, már akkor éreztem, hogy nem stimmel valami:) ). Anyu jelenléte viszont nagyon megnyugtatott, bár az elsőnél csak a kitolás előtt negyed órával engedték be (elég szemetek voltak), de nagyon kellett valaki, aki ott van, aki tudta, mit érzek. Most párommal készülök szülni, de még lehet, anyut is ráveszem, legyen ott újra, nélküle már nem szülés a szülés
, olyan rutinosak lettünk igy kettecskén, de a párom mindenképpen ott szeretném tudni. Vele együtt akarok örülni a babának!!! Viszont más férfi jelenléte kifejezetten zavarna a vajúdás és a szülés alatt, ráadásul férfidúla?????
Pedig apukám felajánlotta az elsőnél, hogy bejön velem szülni, ha anyu véletlenül nem ér oda, de én nem szerettem volna, bár elgondolkodtató, hogy lerúgta volna a doki fejét, ha nem engedi be a szülőszobára, legalább ennyi előnyöm lett volna belőle
De itthon is ugyanezeket választanám, egyedül semmiképpen nem szülnék.