Új privát üzeneted érkezett!

Liv!

Belinkelnéd, hol találtál rá erre a hús-enzim hülyeségre? (Csak a férjem orra alá akarom tenni, hogy elhiggye, én hiszek neked:))

Livus!

Én még egy Nuska féle középső fázisban vagyok, azaz gyúratom-dagasztatom a géppel, de sütőben sütöm, mert nekem nem is sikerül a gépben. Egy összetöppedt kenyerecske lett mindig. És a sütőben sült kenyér az igazi tényleg :P Van teknőm, lehet, hogy átállok a kézi dagasztásra, végülis az a legjobb:)

Kovászos kenyér savanyú, sztem nem lehet amúgy gépben dagasztani meg nem is nagyon kell azt gyúrogatni, inkább pihentetni.

klári /puma
pumama
 
 


Livus, ez a hunza oldaláról:

"- Az ózonosítás egy hivatalosan engedélyezett kezelési eljárás, ami a víz vastalanítására és tartósítására szolgál. Az ózon, O3 fertőtlenítő hatású, igen agresszív, reakcióképes gáz. Ezt az eljárást a szénsavmentes vizek tartósítására használják. Az ózonosítás során a víz frekvenciamintája szinte maradéktalanul szétrombolódik.
- A most forgalomban levő szénsavmentes ásványvizek 80 % -a ózonosított."

Szóval nem csak a balfi a "gáz"...

A kenyér meg nem az egyetlen ilyen termék, ugyanis minden ún. 'lédig', vagyis nem csomagolt termékre érvényes az, hogy nem kell ráírni az összetevőket. Végülis azt sem tudod, hogy mi van a tejestől vett tejszínben (a legtöbb bolti tejszínben van karragén, csak bízom benne, hogy a tejesében nincs), vagy a csalamádéban, vagy a cukrászdában a sütikben, a fagyisnál a fagyiban. Míg ha előre csomagolt, akkor rá kell írni, mi van benne, még a kenyérnél is.

Még egy bizarr dolog: egyszer megkérdezték a pékeket, hogy miért rakják bele azt a sok vackot a kenyérbe, miért van rá szükség? Válasz: azt nem tudják, de az Élelmiszerkönyv felsorolja, hogy mit lehet (vagyis nem tilos) beletenni, és ők ezt úgy értelmezték, hogy akkor azt bele is kell tenni, attól lesz kenyér a kenyér. :shock:
(Szerintem ki is röhögnék azt, aki szerint liszt, víz, kovász, só.)
pindi
 
 


Livus,
én is csatlakozom a kenyérsütőgéppel gyúratók-dagasztatók de sütőben sütők táborához. :) Nekem a gép katasztrofálisan sütötte meg, pedig előírás szerint csináltam mindent, a sütőben viszont nagyszerűen megsül. :) Én kézzel nem tudnék dagasztani az ínhüvelygyulladásom miatt. (Mindhárom gyerek születése után előjött... :? De aztán szerencsére el is múlik idővel. :) )
Zsizsa
zsizsa
 
 

 
 

OFF: Megyek fel a hozzászólás befejeztével a nagy csend miatt az emeletre, a lányom mondja, hogy a fiam nem akar nadrágot venni.
Én: Csabi, miért vetted le a nadrágot?
Cs: Azért, mert vizes lett.
Én: És miért lett vizes?
Cs: Azért, mert pancsoltam.
Én: És miért pancsoltál?
Cs: Azért, mert jó. :lol:
zsizsa
 
 


Ja, amúgy két éves a kiskölök.
zsizsa
 
 


Klári! Nem szoktam érdeklődni a néniknél. Ilyen szempontból nincsenek bejáratott helyeim.
Eszter! A spájzban tartok 30kg tönkölyt, 30kg őszibúzát, a többi gabonából 5-5kg-okat. Minden kenderzsákban, száját bekötve, ahogy régen a molnárok. (Apukámtól tanultam, az ő nagyapja molnár volt, nála töltötte a malomban a nyarakat. Egy másik dédapám meg pék volt. :) Azt hiszem nem véletlen bennem ez a régi gyerekkori vágy, amit most kiélehetek.) A többi papírzsákban van a kamrában, ahogy veszem. Amíg nem voltak zsákjaim én is befőttesben tartottam őket. Szépek abban is! 2-3 havi adagot igyekszem venni egyszerre az összes gabonából.
Pindi! Te tartod, hogy melyik nap melyik gabonát eszitek? Indi! Te hogy csinálod? Aznap csak az adott gabona, vagy aznap mindenképp legyen az adott gabona, de van más is?
Livus! Én a kenyérsütésben az életérzést szeretem, ezért fel sem merült a gép. Azt hogy közvetlen kapcsolatom van búzával, liszttel, vízzel, ízzel, kis baktériumtenyészetemmel :). Ezeken keresztül a földdel, Nappal... Imádok dagasztani, élvezem az alkotást örömét. Azt is szeretem a kenyérsütésben, hogy nem kell folyton vásárolni. (A tejet házhoz hozzák nekünk, legsűrűbben piacra járunk – 2 hetente. Napi bevásárlás nincs.) Ezt rontja az élesztő. Amióta kovászt használok, már élesztőt sem kell venni. Az ízét is szeretem a kovászos kenyérnek. Néha sütök élesztős kenyeret, a változatosság kedvéért. A kovászosnak az állaga is jobb. De nagyobb szervezés megsütni. Egyáltalán szeretem azt, hogy ez a tudás a kezemben van. És szeretem, hogy a gyerekeimnek mindez természetes. Nagy tervünk a kemenceépítés. Úgy terveztük, most ősszel megcsináljuk, de csak az alap készült el és az anyagok egy része van meg. Remélem, tavasszal elkészülünk vele. A karácsonyi mézkalács nem tud még kemencében sülni, de majd talán jövőre. Nagyon várom!

hordozo
 
 


Én gépben csinálok mindent, mert lusta vagyok. Nekem nem lyukacsos, nem szivacsos, mert harmadannyi élesztőt használok, mint a recept ír. Igy laposabb, tömörebb, olyan "németes", amit nagyon szertünk. Nálunk szeretik a gyerekek, hogy nincs héja. És két-, de max. háromnaponta kell sütnöm, de nem baj, mert így mindig viszonylag friss.
Úgyhogy én vagyok a legkevésbé kenyérsütő kenyérsütő. :P)
h_szilvi
 
 


[quote="pumama"]L írta:pumamaiv!

Belinkelnéd, hol találtál rá erre a hús-enzim hülyeségre? (Csak a férjem orra alá akarom tenni, hogy elhiggye, én hiszek neked:))



Hát, sehol, az egyetemen tanultam.... A szervezetben nincs speciálisan húsbontó enzim, mert mindenféle fehérjét a proteázok bontanak aminosavakra. A bab, a sajt és a hús fehérjéje mind ugyanolyan alkotóelemből épül fel, az enzim is ugyanaz. Mondhatnánk úgy is, hogy a gyomorban tökmindegy, hogy a csirkehusit vagy a csicseriborsót kell alkotóelemeire bontani. :wink:
A dolog inkább abban áll, hogy a hús egyszerre nagy tömegű fehérje, lehet, hogy hosszú kihagyás után esetleg megterhelőbb, nagyobb munkát ró a gyomorra.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Sziasztok!

Nem tudom, volt-e már szó itt erről, az ásványvizek kapcsán jutott eszembe: mi 3,5 éve tisztított vizet iszunk (saját víztisztító), és nagyon-nagyon jó! Azóta nem is iszunk mást, ill. ha vendégségben mégis, akkor azt ált. megbánom. Nem kell hazacipelni, nincs sok pillepalack szemét, nagyon jó az íze (tényleg!) stb.
Ezzel főzök, ezzel locsolom a virágokat is:-)

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


[quote="pindi"]M írta:pindiég egy bizarr dolog: egyszer megkérdezték a pékeket, hogy miért rakják bele azt a sok vackot a kenyérbe, miért van rá szükség? Válasz: azt nem tudják, de az Élelmiszerkönyv felsorolja, hogy mit lehet (vagyis nem tilos) beletenni, és ők ezt úgy értelmezték, hogy akkor azt bele is kell tenni, attól lesz kenyér a kenyér. :shock:
(Szerintem ki is röhögnék azt, aki szerint liszt, víz, kovász, só.)


Én meg egyszer azt hallottam, hogy a vásárlók miatt teszik bele, mert a nagy, "felfújt" kenyerekre van igény, a "szép nagy" pékárut keresik, mindegy, mi van benne.... Elég szomorú.

Udv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Ági :) Én próbálom a napokat úgy betartani, hgoy aznap bizonyosan együnk az adott gabonából valamit. Mivel a kásákkal nem vagyunk nagy barátságban (azért eszünk, csak nem midnen nap, sajnos ilyen fából vagyunk :wink: ) Igy többnyire az ebéd vagy vacsora alkalmával.

Épp kérni akartam árpás recepteket,

Kárdés a kovászhoz: gondolom, már tövvfélét kipróbáltatok: melyik vált be leginkább? Érdemes-e nekiállni az otthoni első előállitásnak, vagy a nedves ill.száraz a legjobb? Nelkünk msot nincs itthon és nincs épp kitől kérnem, viszont n is jobban szeretem az izét és állagát.

HA már vallomás... 20 után jöttem rá, hogy miért van nálunk annyi kenyérmorzsa: tudatosan használom, mert az az egészséges, természetes satöbbi, de midnig megmarad a teljes kiőrlésú lisztből készültből egy jó adag. Egyszerűen nem szeretem az teljes kiőrlésú búzalisztet. A tésztákat eddig sem szerettem, de msot már tudom, hgoy a kenyeret sem. És onnan jöttem rá, hgoy figyelem a fiamat: ő is csak egy kicsit összerágcsálja, de nem szivesen eszi.

Igazából az olasz-francia parasztkenyereket és a német ragacsos feketekenyeret szeretem, előbbi durumlisztból olivaolajjal, utóbbi többnyire rozslisztből, bár Olaszorszgban ettem én árpából sötüttet is.
indianyo
 
 


Nagyon OFF :oops: :mrgreen:

Ne haragudjatok, egy hulye szoveget forditok, amiben pulykagalantin szerepel, gozom nincs, h mi lehet, vmilyen hideg keszetel, amit eskuvokon, rendezvenyeken talalnak (merthogy 1 db receptet nem talaltam interneten).
Lattatok mar ilyet? Hogy nez ki?? Mi az???? :(

Masik dolog: sertesjava melyik resze a disznonak? Szuz vagy comb?

Kosziii!
saara
 
 


Köszönöm szépen a kenyeres válaszokat!!!!
A belinkelt g portalos oldalt én is szoktam nézegetni, többek közt ezért is kezdtem el tanakodni, hogy miben lenne jobb sütni.
Akkor most asszem a kovászos kipróbálása lenne a következő forduló. :) Tudnátok segíteni, hogy azt hogy s mint kell? Semmit nem tudok róla.

Pindi: :(
Anikó: Mi is csak néha veszünk ásv.vizet, ha innánk egy kis szénsavasat. Nyáron mondjuk gyakrabban előfordult. De a sok szemét, amivel jár, engem is aggaszt. Ezért arra gondoltunk, hogy majd előbányászunk a szülőktől egy szódásszifont, és inkább szódát csinálunk, ha szénsavra vágyunk.

Viszont tetrapackos gyüm.leveket szoktunk venni, és az is iszonyatos mennyiségű szemét! Ti isztok ilyesmit? Lenne erre más alternatíva? (Gyüm.centrifugát már próbáltuk, de kétszeri használat után azon is túladtam: több lé maradt a "szemétben", mint amit kipréselt)

Ági: nincs napi bevásárlás? Ez csodálatosan hangzik! Nekem nagyon ritkán sikerül ennyire profin megszervezni a dolgokat. (ha mégis, akkor a kenyér a fagyasztóból jön)

Sára: lövésem sincs!

Liv: A Nagy Zsuzsa könyvben van brokkolis kölespástétom recept? Ha igen, esetleg be tudnád gépelni ide? (a padlizsánsali meg már érik a hűtőben holnapra. Bár szerintem közel sem lett olyan finom, mint mikor Eszter csinált. :? )

KépKép
livus
 
 


Megint szófosásom volt, elnézést! :oops:
Cserébe három Nagy Zsuzsa videó itt:

http://www.eletadotv.hu/index.php?l=ar&k=6


(vagy ezzel itt nem mutattam újat senkinek?)

KépKép
livus
 
 


Bocs, most már tényleg eldugulok, de ezt most találtam, és annyira témába vág, hogy nem bírtam megállni, hogy ne linkeljem be!

Szóval "Kenyér pékek örömére" - akik szerint a felfújt a fincsi :lol:

http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007 ... kenyr.html

KépKép
livus
 
 


[quote]A írta: bab, a sajt és a hús fehérjéje mind ugyanolyan alkotóelemből épül fel, az enzim is ugyanaz.


Livi, akkor minek alapjan szoktak a hust nem evoket hianyos taplalkozasuaknak titulalni?

Kenyersutes: en is azt szeretem, amit Agi is irt, olyan jol esik dagasztani a tesztat, meg latni, ahogy kel:)

Mi se jarunk naponta boltba. Ez is olyan jo, en nem szeretek boltba jarni. Nagy boltokba. Napraba, meg egy-ket kisebb boltba igen, mert ott ismerhetem az eladokat, meg engem is ismernek, es meg hitelem is lehet, ha ugy adodik:)

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba: van 1-2 aminosav, ami csak a húsban van meg. Emellett a B12 vitamin, ami nehezen tartható szinten húsmentes táplálkozással. Állítólag a vegetáriánusok pár év után (?) látensen vérszegények mind, aztán jön valami nagy "stressz" (pl. várandósság), és akkor drámaian lezuhan a vvt szám, meg ilyenek.

Livus: megkeresem, remélem, még ma!

Saara: a sertésjava az a szűz vagy vesepecsenye-izé. Ebből sütik a szűzérméket, nagyon finom. :oops: :oops: :oops:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Bolt: huhh, én nagyon gáz vagyok, mert több helyre is járok. A Metro-ban is vásárolok, a Tesco-ban is, mondjuk ritkán, havonta, mindig ugyanazokat, mert ott a legolcsóbb. Ahová gyakrabban járok, az a zöldséges (jó fej), és a húspiac (megbízható). Kenyérért járnék naponta biztosan, de azt meg sütöm. Ja, és biobolt 2 hetente (bio-alapanyagokért).

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Livus :) Nagyon köszönöm az Életadó tévé linkjét, hát ezt tényleg érdemes nézegetni. Mennyi klassz téma!

Liv :) Velem is ez történt, kórosan vérszegény lettem az uszkve 10 évnyi vega-lét alatt - igaz, én alapból mindig vérszegény voltam. Talán ma már a homeopátiás kezelésekkel és a lelki-szellemi munkával be merném vállalni, de mostanra megszerettem a hús izét hihi (na jó, azért nem mindennapi eledelünk). Antropozófiai szempontból a vér az Én-erő - tehát aki vérszegény, az nem képes kiállni magáért - azaz kevés a fighting force
indianyo
 
 


OFF:

Sára:

Galantin: http://recept.lapoda.hu/lexikon.php?id=200&ch=g

Kép: http://www.dkimages.com/discover/Home/F ... ine-2.html

(És angolul még receptet is találtam.)

ON

Én kb. 15 éve vagyok vegetáriánus, a szülések előtt rendszeresen adtam vért is. Az első szülésnél tényleg kicsit vérszegény voltam (vastablettát nyomatták, de nem használt, viszont egy üveg Eisen-Kräuter-Kraft helyretette), a másodiknál már teljesen rendben volt a vérképem. Tudtommal a nők nagy része vérszegény, függetlenül attól, hogy vega vagy nem.

Ja, fighting force nincs bennem, lehet, hogy mégis kéne egy vérképet csináltatnom???

Pindi
pindi
 
 


Nos, én is a magam dagasztotta-sütötte kenyeret érzem az igazinak, csak épp nem fér mindig az életembe...a szülés óta ezért gépeztem, de már nagyon hiányzik a konyhai kreativitás, ezért rám is tört a kovászolási láz, úgyhogy én is várom a gyakorlottak bevált receptjeit :) Most próbálom ki a biomalom honlapról az első típusú kovászt, kíváncsi vagyok, ehető lesz-e a végeredmény :wink:
Érdekes Ági, engem se lehet kiebrudalni a konyhából pici korom óta és kiskamasz korom óta hobbim a főzés, szakácskönyvek, gasztronómia - mint kiderült, az én felmenőim között a szakácsok tobzódnak :) , anyai ágon Nagyszakácsiból származunk, még királyi szakács is volt a felmenők között :D

Áruházba egyébként útálok járni, de néha, kb. félévente egyszer beadom a derekam apukámnak (aki sajnos mindig ott vásárol, pedig régen nagy piacoló volt :evil: ) Utána mindig pocsékul érzem magam (több okból is: iszonyúan elfáradok, mérges vagyok csomó mindenre, tömegfóbia gyötör, no meg a lelkiismeret) és el is határozom, hogy többet ilyet nem cselekszem :oops: Örülök, hogy kicsit távolabb vagyunk már a Moszkva tértől, így én sem vásárolok héköznap (tejet és egy-egy kocka élesztőt, ecetet,miegymást kivéve).

KépKép
KépKép
safrany
 
 


[quote] írta:llítólag a vegetáriánusok pár év után (?) látensen vérszegények mind, aztán jön valami nagy "stressz" (pl. várandósság), és akkor drámaian lezuhan a vvt szám, meg ilyenek.

Liv, ezt kifejtenéd? (Én alapból kicsit vérszegény vagyok, várandósan pláne. Ez most rám vetítve valyon mit jelent?)

klári /puma
pumama
 
 


akkor újra, hogy értelme is legyen


[quote] írta:llítólag a vegetáriánusok pár év után (?) látensen vérszegények mind, aztán jön valami nagy "stressz" (pl. várandósság), és akkor drámaian lezuhan a vvt szám, meg ilyenek.


Liv, ezt kifejtenéd? (Én alapból kicsit vérszegény vagyok, várandósan pláne. Ez most rám vetítve valyon mit jelent?) :)

klári /puma
pumama
 
 


Anikó!

A saját víztisztítótok milyen gyártmányú? Hogyan működik? (van olyan, ami 5 liter vízből készít 1 l ihatót, a többi elfolyik a világba, kicsit pazarnak hangzik a környezetbarátságtalanságáról nem is beszélve...)
Én azon vagyok, hogy egy ismerőssel bevizsgáltatok forrásvizet (ha valaki ilyet iszik szóljon légyszi!), s ha az tiszta, akkor átállunk arra. Addig marad a kancsós víz, ami tisztább, de a hormonok pl. ott csücsülnek benne :oops:

klári /puma
pumama
 
 


Ma én is megcsináltam a Szilvi féle spenótos kölest. Finom :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Liv, Pindi, HA'LA'S koszonet! :D
saara
 
 


Jövök majd a válaszokkal mielőbb. Pl. kovász ügyben.

hordozo
 
 


Klári!

A víztisztítónk ozmózisos elven működik, kiszűri a mechanikus szennyeződést, van benne aktív szén szűrő, és a vegyszermaradványok sem kerülnek bele a vízbe, amit megiszunk. A "szemetet" időnként a lefolyóba üríti.
Úgy tudom, több cég is forgalmaz ilyen típusú tisztítót. Lehet még hozzá kapni mindenféle csodákat: UV-fény meg bioenergetizáló, de mi ilyeneket nem vettünk bele. Ha van még kérdésed, szívesen válaszolok.

Üdv,

Anikó
babahordozási tanácsadó, hordozókendő-tanfolyamvezető, LANA
http://hordoznijo.hu
laverne
 
 


Én csak egy évig voltam anno vega, de én is kórosan vérszegény lettem. Utána jó pár hónapig vastablettát szedtem, de igazán akkor lett csak jó a vérképem, mikor már húst is ettem. (azt azért hozzátenném, hogy akkor még nem sok mindent tudtam a vegaságról, és a nagy hiba sztem az volt, hogy nem gondosan válogattam meg, mit eszek).
De nálam is több zöldség, gyümölcs, és tejtermék fogy, mint hús.
m_andi
 
 


Liv: Köszi! Várlak! :) Egy gyönyörű brokkoli jött haza velünk tegnap a Lehelről!

Ági: téged is várlak! :) Én szívesen beíratkoznék hozzád egy háztartásszervezési tanfolyamra is. :lol:

KépKép
livus
 
 


Safrany, ma mi is Szilvi-féle spenótos kölest ettünk a gyerekekkel :lol:
Szerda van felétek is, ezek szerint :D Finom volt, kisebbikem boldogan lapátolta befelé. Én egy kis tejfölt is pötyögtettem a tetejére, frissen, főleg a nagy miatt, mert a tejfölt naaagyon szereti.
Üdv,
Nuska+
nuska1
 
 


Nálunk ma tejbenfőtt köles volt, de annyira megbolonditotta a mazsola és a tetejére szórt ragacsos barnacukor, Dominó is hangos és sűrű hammhammokat emlegetett kézzel-lábbal belapátolás közben. Viszont rájöttem valamire: a főtt kölesnek lanolin-ize van :lol: Holnap dagasztás nélküli kenyeret sütök - kedvet kaptam a Livus-által belinkelt ementáli kenyértől :lol:
indianyo
 
 


Nálunk meg Pindi-féle vöröslencse leves volt - felveszem a családi receptgyűjteménybe :)

GyeZsu
gyezsu
 
 


Nálunk pedig tócsi (tócsni, lapcsánka, cicege, stb...). Azért lett, mert volt aludtej, ami a cserpes féle tejből készült. Cserpes pedig csillagosötös :) Tejizű a tej, és nem nyúlik megalvadva sem, sűrű a tejföl, isteni a joghurt, trappista is lecserélve.

o
orsko
 
 


De jó, Orsko, hogy ízlenek a Cserpes-dolgok! :D Nekem is öröm volt, hogy igazi aludttej lett a tejükből. És teszteltük a kapros krémsajtot is, finom. Safrany, van 20 és 25 %-os tejfölük is.
A cicegét én is szeretem, fokhagymás tejföllel és reszelt sajttal.
Amikor beszéltem telefonon Cserpessel, azt mondta, hamarosan iszonyú tejáremelés lesz, 300 Ft/literre kell számítani...akkor legalább igazi tejet igyon az ember lánya-fia, nem?
üdv,
Nuska+
nuska1
 
 


Brokkolipástétom:

20 deka brokkolit puhára párolunk., majd 1 gerezd fokhagymával, 1 csésze főtt kölessel vagy barnarizzsel és fél csésze napraforgómaggal turmixoljuk. 3 evőkanál lenmagot, pirított szezámmagot keverünk hozzá, ízlés szerint fűszerezzük.
30 deka füstölt tofu hozzáadásával állítólag még mennyeibb!
:D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Ági, hááát..én is körülnéznék szívesen a portádon! Nagyon lelkesnek és jól szervezettnek tűnsz, olyan jó ilyeneket olvasni! Nem akarsz egy blogot írni erről, jó sok képpel? :D

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Tócsi? Naymi-nyami! Nagyon szeretem! :)
Liv: ezer köszönet a receptért. Persze napraforgó nincs itthon :cry: Ma se lesz pástétom :cry:

KépKép
livus
 
 


Ma gondoltam egy merészet és paszternákból gyártottam dödöllét (azért tettem bele egy kis krumplit is). És ha már csütörtök, rozsliszttel kavartam össze, olívaolajon sült hagymával és tejföllel jól megettük, még a férjem is lelkes volt, pedig neki alapjáraton minden zöldség gyanús. 8) Szerintem lekvárral, mákkal vagy valami más édes cuccal leöntve is jó lenne, mivel a paszternák olyan édeskés.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Indi! Igen, többféle kovászt kipróbáltam. Csak az vált be nekem, amit azóta is használok. Ezt egy barátnőmtől kaptam. Ő a Naprában vett Sekowa márkájú száraz kovászt. (Ezt a kovászt ajánlja használni egyébként R. Steiner, de ezt már azután tudtam meg, hogy használtam egy ideje.) Szóval a barátnőm megcsinálta, ahogy a leírásban volt. Mindig újat használt a kenyeréhez, ahogy a leírás ajánlotta. Adott nekem egy darabot és nekem nem tetszett, hogy újat használjak mindig, ha már kovász. Így azóta azt használom. Soós Feri bácsi könyvében (A gabonák dicsérete – nagyon ajánlom) azóta olvastam, hogy ő is használta így ezt a kovászt. Azt ajánlja, hogy időnként kezdjük újra az eredeti kovásszal, mert vad bacik megváltoztatják az összetételét és kevésbé lesz jó a kenyér. Én még nem csináltam újra hónapok óta.
Lehet használni ezt és bármelyik másik kovászt is akár szárítva, akár hűtőbe elrakva. Próbáltam már mindkét módszert.
Beszéltem olyan anyukával, aki maga-kezdte-kovásszal süti a kenyerüket (kemencében). Meg is van nekem a receptje ennek a kovásznak, a Mezei Ottóné féle füzetkében olvastam (A teljes értékű kenyér – nagyon ajánlom). Komlótoboz-forrázatból indul ki. Nekem a néhány kudarc után, amin már túl vagyok kovász-ügyben, nem volt kedvem a kísérletezéshez, így nem próbáltam.
Árpát én szoktam pehelyként kásába, fasirtba. Szemesgabonaként zöldséges egytálételbe (variálom tarhonyával, rizzsel, kölessel). Lisztként a Szilvitől kapott sütibe, amibe legalább 3féle lisztet ír a recept. Több nem jut eszembe.
Liv! Blogot nincs időm írni, de bármilyen konkrét kérdésre szívesen válaszolok.

hordozo
 
 


Ági :) köszönöm szépen a kimeritő választ! Hol ir Steiner a kovászról?

Blogot irni tényleg nagy macera.
indianyo
 
 


Nem tudom, Steiner hol ír róla. A Teljes értékű kenyér c. könyvben olvastam, úgy emlékszem, ha nem, akkor a Gabonák dicséretében. 1. tippnek nagyobb az esélye.

hordozo
 
 


Próbáltátok már a mosógépben mosott kölest?

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:

klári /puma
pumama
 
 


Klári!
Ezt még sosem hallottam. Te is úgy olvastad valahol? Vagy már próbáltad?
m_andi
 
 


Képzeljétek, tök jól sikerült a kovászos rozskenyerem :D Pedig arra számítottam, hogy nem fog működni, de túlzás nélkül mondom, életem egyik legfinomabb kenyere :) Elég tömör, de az eredeti tésztaméret duplájára kelt. És mennyei ízkavalkád :P

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Eszter! Részletes receptet kérek! Mennyi milyen liszt volt benne? Milyen állagú volt a tészta? Én amennyit próbáltam, ragadt, mint a veszedelem!

hordozo
 
 


Mosógépben mosott köles receptje:

Keringj a lakásban a gyerekeid után elpotyogtatott dolgokat felszedegetendő, vidd a szennyesbe. Ezután tedd a mosógépbe a mosásra váró pelenkákat, és a véletlenül kezedben maradt kölessel teli szütyőt - ami a rendrakás részeként véletlenül a pelenkásvödörben landol. :oops:
60fok

Kivéve a pelenkákat, a kölest le kell hámozni róluk (nomeg a gépből is
:evil: ).

Egy baja van: a köles 60 fokon, ennyi vízben nem főtt meg. :P

klári /puma
pumama
 
 


Klári! Ezen jót röhögtem :lol: Bocsi :oops:
m_andi
 
 


[quote="hordozo"]L írta:hordozoiv! Blogot nincs időm írni, de bármilyen konkrét kérdésre szívesen válaszolok.

Kár...nagyon élvezném olvasni. No, majd kérdezek! :wink:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Klári! :D

hordozo
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?