Új privát üzeneted érkezett!

Kriszi! Zold kaki nalunk is szokott lenni, de az olyan echte zold. Ez viszont sotet, es csak es kizarolag azota van, miota eszrevettuk a verzo cicit...Kép

orsoly

Ps: ja es irto budiKép
orsoly
 
 


Kriszi,
Gyarapodás szoptatott babáknál:

hetente átlag
elsõ 3-4 hónap: 115-220 gr-t hízik,
4-6 hó között: 85-140 gr, és a
második félévben 45-85 gr.

Természetesen vmennyi eltérés lehet. Lásd Áfonya babáját, aki mindig is keveseket gyarapodott, de jókedvû, aranyos, egyébként jól fejlõdik stb. Nem tudom mekkorák vagytok, ti szülõk, de ha nem 180 magas az átlag magasságotok, szerintem ne aggódj!
Nem, nem kell mindig aggódni valót találni, mert nagoyn gyorsan eltelik ám ez a néhány hónap, és ne erre emlékezz vissza majd, mint az elsõ hónapok legfõbb jellemzõre!Kép

Orsoly,
ha aggaszt, fogd a pelust tARTALMÁVAL EGYÜTT ÉS IRÁNY A DOKI. bocs véletlenül lenyomta a kicsi
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Kriszi!
A heti 10 dkg gyarapodás teljesen okés!!!KépKép
Csak így tovább!!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 

 
 

Sziasztok!

Ma olvastalak elõször Titeket, és úgy látom, vannak igazán profik is köztetek. Az a gondom, hogy hirtelen kevés a tejem. A lányom 5 hónapos, eddig csak szopizott, méd vizet sem kapott. 3430 grammal született, most 7 kiló (szóval minden OK). Egyik napról a másikra teljesen kiszívta mindkét mellemet, és utána úgy sírt, hogy majd elsírtam magam, annyira sajnáltam. A védõnõ szerint, ha 2-3 napi gyakori szopitól nem változik a helyzet, akkor jön a tápszer. A szoptatási tanácsadó bíztat:pihi, gyakori szopi, sok ivás stb. A szegény gyerekrõl csak ömlik az izzadság, éhes és ráadásul 3 napja hasmenése is van, igy még inkább aggódom.

Segítsetek!!!!
Meddig várhetok anélkül, hogy pótlást adnék?

Köszi elõre is

Viki
másikviki (m&aacut
 


Sziasztok!

Viki!
Nyugi! Lehet tudni, hogy mihez kötõdik a csökkenés? Kevesebbet ittál a melegben, végeztél valami megerõltetõ munkát, keveset pihentél, stb? Ha eddig sikerült a szopi, biztos, hogy menni fog ezután is!
Tejszaporításként: egy-egy szopi alkalmával akár 5-6x is cserélhetsz cicit, amíg jól nem lakik a babád. Tedd mellre amilyen gyakran csak elfogadja, akár fél óránként is. Szopi után megpróbálhatsz fejni is, ilyen esetekben jó tejszaporító ez is.
Ha lehet, költözz be a babáddal pucéron az ágyba egy pár napra. A szoros, közvetlen testkontaktus is növeli a tejcsimennyiséget. Így együtt pihentek is, és minden nyikkanására cicire tudod tenni.
Igazából a kiszáradás jeleire kell nagyon figyelned. Napi 6 pisinek kell lennie, a bõre legyen feszes. Ha nem tûnik elégnek a bevitt mennyiség, akkor muszáj pótolni, de semmiképp sem cumisüvegbõl, hanem pohárból vagy kiskanállal. És persze legjobb lenne anyatejjel. De azt gondolom, hogy ha meg tudod valósítani a nagyon-nagyon gyakori szopit, sok pihenést, ivást, összebújást, akkor erre nem lesz szükség.
Nagyon-nagyon szurkolok, hogy hamar visszajöjjön a tejcsi!

Orsoly!
Jópár nap is lehet, amíg kiürül a vér a székletbõl.

Kriszi!
Szerintem is jól hízott Cicóka! Ügyik vagytok!

Kalinta!
Nekem is ilyen csipkedõsek a gyerkõceim, ha nagyon rossz, meg szoktam fogni a kezét.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Pele!
Már többször olvastam az "ágybaköltözõs" tejszaporításról. Az érdekelne, hogy van-e valami info arról, hogy ez meddig mûködik, mármint a baba mennyi idõs koráig?
Ahogy teltek a hetek én egyre inkább letettem róla, mert Levit egyre inkább érdekelte a világ, szerintem semmi pénzért nem maradt volna meg velem az ágyban.

Kalinta!
Levi engem is csipked, karmol, ököllel üt szoptatás közben. Sajnos én még nem találtam meg a megoldást, de érdekel, hogy Ti mire juttok Kép!

Üdv, Virág
virga
 
 


Hali!

Enyim gyerek is csíp, olyan szinten hogy kék-zöld a karom, a ciciket gyurmázza és a mellkasomat úgy döngeti, gogy már fájKép De akkor megnyugodtam, hogy nem csak Gergõ ilyen brutális szopizóKépKép
A kézlefogást nem nagyon értékeli. Szerintem marad a tûrés, bár a csipkedést nehezen bírom, még a könnyem is lejön és felszisszenek. Én rá szoktam szólni, de sok hatása nincsem.

pusz, jó babázást
Judy
Névtelen
 


Menta, szia!

Sajnálom, hogy nem jársz az osztály topicjába, de drukkok mennek, hogy mielõbb jöhess! Kép Kép Kép

A következõ kérdésem volna hozzád.
Talán tudod - ha idõnként olvasgatsz minket - hogy Romolának kistestvére született. Most, hogy megint bõven van tejcsi, szeretném, ha Romi ismét szopizna (különösen azért, mert tejfehérje-allergiás). De a kisasszonynak nem kell a cicim, 15 hónapos korában (3,5 hónapja) szokott le teljesen a szopizásról.
Viszont tegnap fejtem tejcsit, azt cumisüvegbõl azonnal "benyakalta", és szemmel láthatóan ízlett neki.
Nem tudod, van valami "trükk", bármiféle módszer arra, hogy visszaszoktassuk a babákat a szopizásra?
Amikor kínálom cicivel Romolát - mivel beszélni még nem beszél - valami olyan kifejezés van az arcán, hogy: na de Anya, mit gondolsz, hát én már nagy lány vagyok!!!
Én viszont fáradt vagyok, és nincs kedvem fejegetni, jó volna, ha Romi újból hajlandó volna szopizni.

Ha volna bármi ötleted, mivel szoktathatnám újra vissza a szopizásra, örömmel venném. (Azt már megpróbáltam, hogy egy pár csöppet kipréselek; azt lenyalogatja a bimbóról, de be nem akarja kapni.)

Köszönöm a segítséged, szia: Laura
p_laura
 
 


Sziasztok!

Elsõsorban LLL-esek, illetve azzal egyetérõk véleményére lennék kiváncsi, egy itt talán kevésbé gyakori probléma kapcsán.

Adva van egy jól szopó baba, nincs cumi, nincs cumisüveg, nincs teáztatás meg hozzáetetés, nincs fejés és semmi mûeszköz. Tej van, szerencsés alkattal talán jól tejelõnek is nevezhetõ az anyuka (lévén ikrek mellett is tudtam tejet fagyasztani, most persze nem fejek, de egyelõre nincs gondom a mennyiséggel). Igény szerinti szopi lenne, igyekezet legalábbis van. Gyarapodás, pisis pelusok stb megfelelõ (gõzöm nincs a gyarapodásról, jövõ héten lesz mérve, de ránézve jól néz ki a gyerek). Baba momentán két hónapos, de a probléma nem új.

Szóval Baba ébred, szopik, jóllalkik, játszik (stb), elálmosodik. Nem tud egyedül elaludni. Ha rátalál valahogy a kezére, azt lelkesen szopizni kezdi. Persze még kicsi, nem marad ott a keze, arra persze behisztizi magát. Szüksége lenne a szopikázásra az elalváshoz. Tipikusan az az eset, amikor lazább elvek mellett cumit rakna az ember a szájába. De. Ugye LLL elvek szerint azt ne, a komfortszopást is cicin próbáljuk meg kielégiteni. Egyébként is, szopja a kezét, anyuka mit mond: két eset van 1: azért eszi a kezét, mert éhes azaz tegyük cicire. 2: azért eszi a kezét, mert szopna, komfortszopási igénye van, ezt is elégitsük ki cicin, azaz tegyük cicire. Eddig oké, a baj itt kezdõdik. Mert a cicibõl jön a tej. Mindegyikbõl. Baba ugyanis alapvetõen nem éhes, csak álmos. Jobb esetben még nem vészesen fáradt, ekkor egy darabig nyeli a tejet, és ha mázlim van, akkor hamarabb álmosodik el, mintsem megelégeli a dolgot. Rosszabb esetben túlontúl is jön a tej, elkezd fulladozni (álmosság révén sirós, sirás miatt végképp nem türelmes, emiatt aztán nekiesik a cicinek, mohón, tej meg amúgy is könnyen beindul, mohóságra meg pláne), elengedi és bõg. Még rosszabb esetben mohóság és fulladozás nélkül is elengedi és bõg, mert õ nem tejet akar, csak szopizást!

MI a teendõ??????

Merthogy ha nem lenne LLL elv, cumival a szájában valószinû szépen elaludna. Igy viszont még hisztisebb lesz. És esténként ez ott tart, hogy néha semmi se jó, sehogy se lehet elaltatni, mert szopásigénye van, de nem kér tejet. Nem fejek, két hónap eltelt, elvileg kereslet-kinálat alapon oké a dolog, tényleg többnyire azt mondom, annyi tej van, amennyi kell.De értelemszerûen sokszor fél-egy órával szopi után lesz álmos, addigra akkor sem üres egyik se, ha csak egy cicibõl evett és azt kipucolta. És este rettentõ türelmetlen, nem jó szó, inkább nem toleráns, szopizni akar, de nem jó (sokszor örülni kell, ha a hisztitõl eljutok odáig, hogy egyáltalán bekapja a cicit, márpedig a hisztit egyetlen perc alatt eléri, ha a fürdés utáni pelenkázás során "rájön", hogy este van, pl. meglátja a kombidresszt, de ez mindegy, mert elõtte a hálózsák volt, erre megpróbáltam azt rá se adni, igy most már nem a hálózsáknál kezdi a sirást, hanem elõbb...) Régen , cumival, ilyenkor már a pelenkázón szájába nyomtam (a nagyfiamnak anno), akkor nem lett hisztis, cumi után könnyebben bekapta a cicit, akkor már csak a jön a tej probléma maradt.

Ilyenkor keményen küzdök, mert párom végig azt mondja, hogy bizony jöjjön ilyenkor a cumi (na ja, õ nem tudja cicire tenni, neki nincs más eszköze), én meg nem akarom. Ha még egy darabig kihúzzuk, elõbb utóbb végleg megtalálja a kezét, talán megoldódik a probléma (lesz helyette másik, amit majd ujjszopás problémának hivunk), de addig is. Mi lenne LLL-es fejjel a megoldás? Mit csináljak, hogy rájöjjön, hogy neki cici kell, és mit csináljak, hogy ilyenkor ha nem kell neki a tej, akkor ne jöjjön?????
Számomra az egyik legszörnyûbb -elég gyakori- élmény az, amikor a baba a cicitõl sir. Amikor neki megnyugodni kéne a cicitõl, nem pedig attól sirni. Néha félek ilyenkor, hogy nehogy emiatt megutálja az egész szopizást.

Tudom, hogy ez nem szokvány probléma, örüljek, hogy "csak" az a bajom, hogy van tej bõven, de attól még probléma. Kiváncsi vagyok a véleményekre, hogyan kellene kezelni mások szerint.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi,
Bar nem vagyok LLL-es...
Azt a tanacsot kaptam, hogy ilyenkor a kisujjamat adjam neki. Igy ugyanugy ott vagy mellette, mintha szopizna, "feleslegesen" nem fogod betomni vele a szajat, hogy csondben maradjon, de az ilyen helyzeteket, amikor az a baj, hogy aludni akar, de tej nem kell neki, azt priman megoldja. Es raadasul anyaizu is!

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Ildi,

én sem vagyok szakértõ, de... nálunk ue. volt a helyzet, volt, azt hittem, hogy kiszaladok a világból, mikor sírt, üvöltött Luca cicivel a szájában, ilyenkor alig tudtuk megnyugtatni. Iboly nekem is azt tanácsolta, hogy az ujjamat adjam a szájába, sokszor tényleg használt is, mert megnyugodott, aztán nagy nehezen hajlandó volt bekapni a cicit, két korty, és már aludt is.. tudom, hogy a gyakorlatban ez nem ilyen egyszerû, és azt is, hogy néha könnyebb a cumihoz nyúlni (Tomi ilyenkor már javában cumizott), most viszont Lucus már elmúlt 3 hónapos, és tényleg nyugalom költözött a házba, mert megtalálta az ujját... tudom, hogy nem nyugtat meg, de KITARTÁS!!!

Puszi, Erika
kerika
 
 


Hahó,

Ildi,
én sem vagyok szakértõ, de már Miriam Stoppard is írta, hogy a tiszta ujjunkat is odaadhatjuk a babának ilyenkor szopni, és nekünk is bejött, amíg Cicóka rá nem talált az sajátjára. Aztán az esti hiszti is el fog maradni, nálunk kb. két hónapos korig tartott. Utána Cicóka kitalálta, hogy kb. délután öt - este hat körül belekezd egy maratoni, másfél órás szopiba, aminek a fele cumizás, aztán bele is alszik, és alszik egész késõ estig, amikor fürdés félálomban, utána visszaalvás volt a program. Azóta már csak kétszer alszik napjában, az estit teljesen el is hagyta, szóval már se hiszti, se beájulás. Addig én is azt hittem, sose lesz vége... Kép

Ágci, Borcsa,
én is azt gondolom, hogy heti tíz deka oké, de most már alámentünk. Kép A múlt héten kilenc dekát vakart össze, a kánikula kitörése óta öt perceket se hajlandó a cicin lenni. A héten meg sikerült összesen négy dekát hozni tegnapig (azért megmérem ma is, hátha...), ami azért egy kicsit kevés Kép És nem úgy fest, mint aki bele akar húzni, bár lehet, hogy megkeverte a háromnapos nagymamalátogatás is (idegen hely, nagy tömeg, nagy meleg, hosszú út stb.) Na mindegy, most már kap egy kicsit mást is, mivel sosem eszi tele magát, úgy kapkod utána, hogy alig gyõzöm adni neki. Valami csak lesz. Én meg megint fejek, hogy ki ne durranjak, és bízom benne, hogy vagy lesz ez másképpen is, vagy legalább a lefejtet bele tudom önteni, ha esetleg végképp elutasítja a cicit.

OFF:
Tegnap este azért kicsit megnyugodtam, mert szegény beteg alultáplált gyerkõcöm Kép este fél tízkor, négyórás autózás + fürdés és "evés" után, vidoran kacarászva a kiságyban könyökön-térden kepesztett alvás helyett...

Ágci,
kicsit régen volt, de nem akarom magamon száradni hagyni a "korai hozzátápláló" titulust, szóval én sem úgy gondoltam, hogy fél évesen muszáj hozzátáplálni (pl. Zulu Annáját), hanem magamból indultam ki. Cicókát annyira nem érdekli a cici, hogy már csak abban bízom, hogy most már lassan adhatok neki mást is, és azzal együtt azért még húzzuk valameddig a cicit, ha másképp nem, innivalónak. És ebben a helyzetben tényleg elég rossz lenne, ha cici nem, és más sem...
Abban teljesen egyetértek, hogy ha a szopi jól megy, a kölök boldog, fejlõdik, oké, akkor nem kell elsietni a más kaját, és ha a kölöknek nem kell, akkor nem is fontos még neki. (Na Cicókánál az az eset áll fenn, hogy õt per pillanat sokkal jobban érdekli a szilárd kaja, mint a szopi, de ez egy másik történet.)

Cicicsipkedés:
nálunk Cicóka az orromat-számat marja mostanában, ez azért nem annyira vészes, azok nem olyan érzékenyek Kép

Üdv
Kriszi + Cicóka (öt és fél hónapos)
Kriszi
 


Kriszi,
ok.Kép A gyarapodást talán most nem heti hanem inkább havi átlagban nézném, ebben a dög melegben, mi sem kívánjuk úgy az ételt, még a párom sem( Kép , pedig az nagy szó!), a babák hasonlóan mûködnek.Kép Akár próbáld meg 2,5 óránként cicire rakni, hogy ha nem kéri akkor sem, persze, ha neked nem terhes. De, ha feszülõs a cicid, akkor gondolom inkább az a jó, ha nem. Amúgy lehet, hogy 5 perc szopi után már elget evett. Vagy esetleg kipróbálni cicire teszed, és félóra megint? Uarra. Hátha kicsit több hátsó tejhez jutna. Szerintem az almát nyugodtan próbálgathatod. Még vmi: türelem, türelem. Ezt úgy gondolom mindig nagyon fontos hangsúlyozni. Úgyis tudod, hogy mit fog csinálni (nem akar szopizni), ne húzd fel magad, még tudat alatt sem, nyugi, próbálj meg lazítani szopi alatt, csukd be a szemed, és cicin tartani. Ha lefordul róla, áttenni másikra, és megint, megint. A bizonyos ideig tartó szopi ugyanis elbágyasztja a babákat. Ezt csak azért írtam meg, mert meg lehet próbálni. Nem KELL, csak lehet.Kép

Ildi,
azért írom le, mert nem vagyok még tanácsadó, ha az volnék nem igazán írhatnék ilyet. Szóval, én adtam a babának cumit (Avent), 18 hónapot betöltötte, kb. 4 hónapja letette a cumit, az sem tudja mit csináljon vele, ha véletlenül a játékok között talál egyet, és még mindig szopik napjában többx is. Talán emlékszel rá, milyen kálváriánk volt kezdetben, én azért merem leírni. Kaja pótléknak soha sem adtuk oda, és azért igencsak lekorlátoztuk, nálunk így alakult. Nem tudom próbáltad a kisujjas módszert, majd írd azért mert, bevált-e.

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok,

Segitsetek legyszi!

Hol talalom a karikas kendo pozicioinak leirasat? Egyszer regen irta itt valaki.
Koszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Kakukk!
Nem tudom, hogy erre gondoltál-e: [url=http://www.uti.hu/robinson/bolt/magsite/bframe-0.htm" TARGET="_top]http://www.uti.hu/robinson/bolt/magsite/bframe-0.htm[/url]

Ildi!
A Womanly Art of Breastfeeding-ben, ami a Liga hivatalos könyve az van írva, hogy mindamellett, hogy a cumi sok baj forrása lehet és csak utánzata az anyamellnek mégis rövid idõkre, nem rendszeresen, hasznára vállhat az szoptatós anyának. Szerintem ne azért ne adj neki, mert az LLL nem javasolja, hanem azért mert TE nem szeretnél adni. Ha úgy látod, hogy ezekbõl a rövid alkalmakból nem lesz baj, akkor mint értelmes felelõs anya döntöttél. Mindamellett én személy szerint azt hiszem inkább az ujjamat adnám neki oda, mert az kevesebb bajjal járhat vagy megkérném a nagyobbik gyerekemet, hogy õ "cumiztassa" a kicsit az ujjával, amíg én öltöztetem. Így neki is meglenne a saját feladata és biztosan élvezné is. Kép

Kriszi!
Ágcival értek egyet! Nagyon nem egyenletesen gyarapodnak a babák. Azt hiszem én is csak havonta mérném Cicót!
És hajrá, kitartás! Kép

Laura! Persze hogy tudom: Azért mert nem írok még olvaslak ám titeket és én is ott izgultam értetek, hogy minden rendben legyen!
Nagyon gratulálok nektek!!!!Kép

Szóval a legfontosabb, hogy sohasem eröltesd!!!!
És sok-sok türelem!
Mindemellett sem tuti, hogy újra szopizni fog, de azért van remény még 1-2 hónap múlva is!
Ha teheted, akkor bújj mellé meztelen felsõ testtel és játsz vele úgy. Esetleg játszd el vele azt, hogy amíg te Toncit szopiztatod, addig õ a babáját, majd õ is szopizhat.
Próbáld elcsípni a felébredését és még félálomban mellrerakni. Ha úgy látod, hogy a szopási technikát felejtette el, akkor próbáld meg azt, hogy az ujjadat szopizza. A lényeg a türelem és a sok testkontaktus. Akár majd egy kicsit késõbb újra fürödhettek is együtt.
Na most ennyi jutott eszembe. Kitartás! Kép
Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

A tanácsotokat szeretném kérni, mert mostranra már eléggé neki vagyok keseredve...
Magunkról annyit, hogy egy hét múlva lesz 11 hónapos a kislányom, aki 6 hónapos koráig csak szopizott, akkor kezdtem el kóstoltatni vele a gyümiket, de végül 7 hónapos koráig csak szopizott, nem fogadott el semmit. 8 hós volt mire pár kanálnál több fõzeléket evett, mára nagyon szépen eszik gyümit/fõzit naponta 4x és mellette 3-4x szopizik. Illetve szopizNA...
És itt a problémám. Kb. 1 hónapja drasztikusan elkezdett fogyni a tejem, ma estére pedig már SEMMI nem volt. Na jó, fejtem a kettõbõl kemény 20 millit, ez nálunk semmiKép Már újra iszom napi másfél liter Laktoherbet, meg még mást is, de attól tartok, hogy ez a probléma inkább hormonális eredetû lehet, azzal meg nem nagyon tudok mit kezdeniKép Ha van is estére tej (de inkább alig), akkor is csak 3-4 (!) perc után indul be a tejleadás, addig alig nyel szegény babus. Õ amúgy imád cicizni, nem rajta múlik, küzd is érte, épp ezért visel meg engem ennyire a dolog. Ha el akarna választódni, szavam nem lenne, de ígyKép
Szóval nem tudom van -e valakinek hasonló tapasztalata vagy netán tanácsa, hátha nincs még minden veszve...
A gyakrabbi mellre tevést kipróbáltuk, de egyrészt pár nap után sem hozott változást, másrészt a kislányom igaziból hónapok óta ébredés után ill. elalvás elõtt szopizik fixen és ettõl eltérõ idõkben nem is érdekli õt a dolog. Kipróbáltam, h tegnap nem szoptattam d.u., estére így dõlt a tej, dehát ez ugye csak rövidtávon megoldás, pár nap múlva csak még kevesebb lenne...

Elnézést kérek mindenkitõl a hosszért, meg azoktól is, akik pár hónapos babájukkal küzdenek a tejért, biztos gondolhatják, mit nyávogok én egy majdnem 11 hónapossal, de úúúgy szeretjük a cicizést mind a ketten, hát ezért ez az egész...

Köszi,
ildib
ildib
 
 


Sziasztok!

Virág!
Ez a tejszaporítás bármekkora gyerkõcnél mûködik. Persze újszülöttel még szó szerint be lehet költözni az ágyba, nagyobbal meg át lehet venni a fõ elemeit: pihenés, minden nyikkra cicire tenni a babát, és sok-sok közvetlen testkontaktus (pucéron). Ez pl. hordozva is megoldható. Vagy játszani is lehet az ágyban, mondókázni, stb.

Judy!
Nem is igazán kézlefogásra gondoltam, hanem a kezemet adom oda neki csipkedni, az mégiscsak kevésbé érzékeny.

Laura!
Ahogy Menta is írta: sok-sok pucérkodás, pucéron összebújás, együttfürdés (ha már lehet). Félálomban szopi, illetve akkor, mikor a pici is szopizik, mert így megindul a másik ciciben is a tejeleadó reflex, és mindenképp megy a szájába tej. Így rájöhet, hogy ez jó dolog. Vagy a kezeddel is beindíthatod a reflexet, és úgy megpróbálni kínálni.

PIldi!
Nálunk Áron lelkesen kínálta az ujjával Hannát is, Bábit meg fõképpKép Kipróbálhatod azt a pozíciót is, hogy hanyatt fekszel, Anikó meg hason rajtad (nem tudom, szopis pozíciók topikban van-e ilyen kép), ilyenkor kevésbé ömlik a tej.

Kriszi!
Úgy látszik, Cicóka ilyen érzékeny alkat, sok minden megzavarja. De az tök jó, hogy a szilárdat eszi, és fõleg az, hogy élénk és vidám!! Nem tûnik úgy, hogy nagy gáz volna!

Ildib!
Az, hogy nem tudtál fejni semmit szopi után, az nem jelenti, hogy elfogyott volna a tej. A babád elégedetlenebbnek látszott szopi után? Magától engedi el a cicit? Egy vagy két cicibõl esztek egy-egy alkalommal?
Elvileg 10-11 hónappal a szülés után alapból nincsen olyan hormonális változás, ami a tejelfogyást indokolhatná. Volt valaha valamilyen hormonproblémád? Nem szedsz gyógyszert, fogamzásgátlót? Nem vagy várandós?
Szopit semmiképp se hagyjál ki, mert ahogy írtad, attól csak még kevesebb lesz a tej. Az nagyon klassz, hogy a babád hajlandó küzdeni a tejcsiért. Próbáld azért minél gyakrabban kínálgatni, hátha elfogadja. Egy-egy szopi alkalmával akár 5-6x is válthatsz cicit. Kézzel, C-fogásban összenyomva a cicit rásegíthetsz a tejleadó reflexre, hogy hamarabb induljon be. Nem aggódsz a tejmennyiség miat túlságosan a szopik elõtt? Mert az is hátráltathatja a tejleadó reflexet.
Iszol eleget? Nem lehet, hogy inkább ez a nagy meleg zavart be?
És nyugi! Próbálj meg pihenni és sokat-sokat összebújni a babáddal!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat. Hát igen, a kisujjunkat már anno 10 éve is feltaláltuk, azt váltotta anno le a cumi. Cumival úgy vagyok, hogy egyszer már próbáltuk (10 éve), akkor is hasonló volt a szitu, és ugyanugy indult, hogy majd csak minimálisan. És pár hét alatt ott tartottunk, hogy csak cumival a szájában aludt a gyerkõc. Aztán meg mikor a korábban már átaludt éjjelek után elkezdett ébredezni éjjel, akkor is a cumit raktuk a szájába. És a gyerkõc 3 hónapos korától nem volt neki elég a tej...., és én balga továbbra sem szoptattam meg éjjel, maradt a cumi, hisz azzal is el volt.... Rettentõ sokat mászkáltunk be hozzá éjjelente. Szóval nekem sok negativum maradt. Igaz, kisebbik fiamtól már "rutinosan" elvettem, mikor vészt szimatoltam, de azért szerintem túl könnyû rászokni.
Kisujját a párom olykor beveti, aztán vigyorogva elhúzódik, ha kérdem, mivel vette rá a babát a cicizhetnékre...:-)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Menta!

Koszonom szepen, erre gondoltam.
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Hahó,

Ágci, Menta, Pele,
köszönöm a biztatást. Azt hiszem, Cicóka tényleg ilyen fajta lehet: ha nem meleg van, akkor hidegfront, vagy szél, vagy szuri, vagy nem jó helyen vagyunk, vagy fúrnak kint, vagy csuklik apa a másik szobában, vagy túl éber, vagy túl álmos... Kép Egyébként olyan csúcs kiegyensúlyozott és élénk kölyök, hogy mindenki a csodájára jár (ma háromnegyed órán át vigyorgott a közjegyzõre, miközben az olvasta fel a szerzõdést - helyes néni, és még mesél is neki Kép ) - a kajolás az egyetlen érzékeny pontja. Az mondjuk elég is nekem bõven Kép

Ágci,
most úgy eszünk, ahogy csak elfogadja, minden nyikkre, már csak azért is, hogy ne feszüljön úgy a cici, meg néha be is szokott csomósodni reggelre, vagy ha rossz napunk van, estére, és akkor a fejés nem igazán segít. Szóval elég gyakran szopizunk, nagyjából úgy, hogy van egy hajnali, két reggeli, egy tízórai, egy ebéd, egy uzsonna (néha kettõ) és két vacsora Kép Vagy még gyakrabban, ahogy jön. Ugyanarra visszateszem, amikor csak elfogadja, de van, hogy heppel, és csak a másik kell neki, de akkor is próbálkozom átrakni vissza. Iparkodom a félálmos módszerrel, de mivel keveset alszik napközben, éjjel, reggel meg õ ébreszt engem (hálistennek újra eszik hajnalban is), ez csak ritkán mûxik. Amúgy ha tehetem, néha olvasgatok szopi közben, ettõl sokkal nyugodtabb vagyok. Csak van, hogy erre az egészre nincs idõm, mert még el se helyezkedtem igazán, a kisasszony már be is fejezte. Ezért elbágyasztani is csak ritkán sikerül a kis örökmozgót...
Most meg azért mérem, mert holnap megyünk szurira, nem akarom, hogy a mérésnél meglepetés érjen... Aztán majd jön már a féléves mérés, utána asszem én is lazítok a témán, mert ez már tényleg nem állapot, lassan mérlegfüggõ leszek Kép

Menta, Kakukkfû,
csúcs jó ez a honlap, kár, hogy most éppen nem lehet neten rendelni...

Pele,
írtad, hogy a szülés után 10-11 hónappal alapból nincs különösebb hormonális változás. Érdekelne, hogy mikor van? Mármint hogy vannak-e valami átlagok erre, pl. mikor, mekkora kölöknél, hányszori napi szopinál stb. szokott megjönni, vagy ilyesmi?

Virág,
én csináltam ilyet kb. Cicóka négy- négy és fél hónapos korában, nem annyira a tejszaporítás, hanem a nemevés miatt akkor is. Elég nehéz volt, de végül is csak egy komolyabb gáz volt vele, a napközbeni alvás. Cicóka egyébként élvezte a franciaágyas hancúrozást - persze Levi már jóval idõsebb, de szerintem ha nem szigorúan ágyban vagytok, hanem a nagyágyon csak, ahol tud görögni meg kepeszteni, talán neki is fog tetszeni. Kép

Üdv
Kriszi

Üdv mindenkinek,
végre egy picit jobb az idõ, Kép
Kriszi
 


Pele,

Köszönöm a válaszodat. A helyzet az, hogy azért gyanakszom hormonális okokra, mert bár 14 héttel a szülés után megjött, mindig más hosszúságú volt a ciklus, de legutoljára már 2x is rendes 28 napra jött meg, mint terhesség elõtt mindig. Amúgy gyógyszert nem szedek és terhes sem vagyok.
A 20 millit amúgy sajnos nem szopi után fejtem, hanem HELYETT, ugaynis annyira nem jött semmi egyikbõl se, hogy szegény gyerkõc elveszítette a lelkesedését és feladtaKép Azt pedig egész biztosan tudom, hogy mennyit szopizik, mivel ennyi idõ utánKép már meg tudom különböztetni, ha csak szív de nem nyel. Mindekettõben pár kortyot talál csak (kivétel a reggeli szopi, ott jön rendesen) és utána szegénykém csak szívja, szívja, aztán persze megunjaKép Abban amúgy sajnos teljesen igazad van, hogy elég rendesen stresszelem magam (fõleg az esti) szopi elõtt, hogy úristennnemlesztej...

Szóval köszi, igyekszem még ügyeskedni és persze ha van vkinek még ötlete, kérem írja leKép

ildib
ildib
 
 


Sziasztok!
Az a helyzet, hogy kicsiny magzatom Szonja ujabban felvette azt a szokást, hogy a hajnali szopi után, cca. 5 tõl, amíg fel nem ébred teljesen (7.30, mondjuk) kb.fél-negyed óránként komfortszopizik. Már nagyon rég nem csinálta, sem nappal, sem éjszaka, csak most, úgy 1 hete. Ma próbáltam "megtagadni" tõle egyet 7 körül, de oltári patáliát csinált. Én szeretném, ha komfortszopizna, mert mind a ketten nagyon szerettük, de nem ennyiszer, és nem így besûrítve. Pont kezdtem volna megpróbálni valami rendszert kialakítani, immáron erõs elhatározással, mert úgy tûnik, az alvásideje is kezd beállni, meg már hajlandó más kaját is elfogadni, mint cicit. Most 8.5 hónapos. Ennyi komfortszopival még az is a gondom, hogy rengeteg tejem van egyébként is, nem akarom még növelni a mennyiséget, és szeretném a leválasztást is elkezdeni. Jó lenne, ha az esti meg a reggeli megmaradna, de a többit egy éves korára szeretném elhagyni. Kérdés, hogy Sonka is akarja-e :-))))) Van vmi ötletetek arra, hogy lehetne átütemezni a komfortszopit, vagy vhogy rávenni Sonkát a hajnali elhagyására? Köszi, Lilla
lilla
 


Sziasztok!

PIldi!
No igen, én is így jártam a cumival ÁronnálKép Hajlamos lesz az ember akkor is odaadni, amikor pedig tényleg a cici kéne.

Kriszi!
Az, hogy mikor jön meg, teljesen-teljesen változó és egyénfüggõ dolog. Általában az éjszakai szopizás késleltetheti jobban a ciklus visszatérését, de aztán ez alól is van kivétel mindkét iránybanKép Úgyhogy van, akinek 6 hét elteltével már megjön, van, akinek meg akár 2 év múlva sem hasonló szopizási szokások mellett is.

Ildib!
Amikor fejni alig tudsz, a babád akkor is többet tud kicsalogatni a cicibõl, mert az õ technikája sokkal jobbKép
Szerintem a legjobb, amit tehetsz, hogy minél többször megpróbálod mellretenni a babádat. Sokszor bújj vele össze pucéron, mert az is segít a tejszaporításban. Szopi közben próbálj olvasni, tévézni, beszélgetni, az segít az ellazulásban, hogy ne a tejleadó reflexet figyeld görcsösen. Esetleg a szopi elõtti melegvizes zuhany is segít a reflexnek, no meg a ciciösszenyomás, amit írtam is.
Drukkok mennek!!!! Ja, és a gyakori szopinál elõfordulhat, hogy egy hét is kell, mire tejszaporodást észlelsz!

Lilla!
Lehet, hogy zavarja valami a babádat? Meleg-hideg, pelus, fogacska, mozgalmasabb napok, másra volt bízva? Ettõl aludhat felületesebben.
Ha a tejmennyiséget nem akarod növelni, akkor kínáld mindannyiszor ugyanazt a cicit. Ha csakugyan patáliát csapott, amikor megpróbáltad nem megszoptatni, akkor valószínû, hogy nagy szüksége van a cicizésre most valamiért.
Egy éves koráig még rengeteg idõ van. Ahogy egyre több szilárdat fog enni, könnyen lehet, hogy maga is fog elhagyni napközbeni szopikat. Szerintem nem érdemes külön törekedni egy feszes napirendre, mert ez is okozhat feszültséget a babában, amit ilyen gyakori szopikkal reagál le. Melletted alszik egyébként? Próbáltál vele "csak" összebújni?

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok,

olvastam, hogy masnal is gond a cicicsipkedes. Nalunk is. En is otletet szeretnek kerni, mert ez igy mar nem allapot. Probalkoztam a harapas elleni praktikakkal, de nem jonnek be, mert ezt a csipkedest inkabb csak mellektevekenysegkent csinalja, szinte szorakozottan es nem koti ossze a raszolassal. (Ha szopin kivul csip es raszolok, akkor siman abbahagyja. Szoval tudja, hogy nem szabad, de ilyenkor valahogy ez nem mukodik. Talan mert ez nem tudatos.) Eleinte simogatott, majd markolaszott, aztan a hatamat kapargatta meg a fotelt. Most csip. De annyira, hogy mar tiszta kek-zold mindket mellem es teljesen sebes is. _Ugyanis neha sikerul akkorat csipnie, hogy verzik. Van valami hasznalhato otletetek?
A kormet ennel rovidebbre mar nem merem vagni, mert felek, hogy begyullad.
Probaltam valamit a kezebe adni, vagja a foldhoz. Ha lefogom a kezet, akkor teljesen beduhodik es nem akar szopizni sem tovabb. Ja , 9 honapos.

macsek
macsek
 


Lilla,
Cumikánál még mindig ez van, amit írsz reggelenként.Kép Egy lehetõség van: felkeltek. Tényleg, nem hülyéskedek. Nos, én ennél lustább vagyok, valahogy mostanában nincs kedvem fél 6kor már kinn ugrálni a konyhában, ezért én "tûrök". De, ha felkelnénk, akkor nem lenne gond, nem kérné a cicit. És ez még akkor i így van, ha közben bekapcsolom a Futrinka utcát.Kép
Hát ez van.
Megkaptad a levelem?
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Hahó,

Ágci (arra, amit írtál a hozzátáplálásban): a mérés tényleg nem hizlal, csak a gazda szeme Kép, szóval amennyire látom, a mérés egyetlen elõnye, hogy ha tényleg gáz van, azt hamarabb észreveszi az ember talán...de az is igaz, hogy az igazi bajnak azért más jelei is szoktak lenni (remélem...). Szóval tényleg jobb, ha nem stresszeli magát fölöslegesen az ember.
Ma egyébként szurinál kiviláglott, hogy trükközés ide vagy oda, Cicóka két hét alatt hízott a dokis mérés szerint tíz dekát Kép, ami nem tragédia ugyan (mert elvégre hízott), de nem is ideális állapot. Dokibácsi egyébként egy haláli nyugodt ember, ezen sem túrázta fel magát, csak azt mondta, ha júliusban se lesz jobb, akkor bizony elküldözgeti kivizsgálni, nincs-e valami kánya. Egyébként Cicóka jól néz ki, nem látszik betegnek szerinte sem - csak éppen nem eszik. De én most tényleg érzem, hogy nincs vele semmi baj, azért ha igazi gáz lenne, azt csak észrevenném, nem? Kép

Kicsit off, talán:
ti hogy tudtok nyilvános helyen szoptatni? Nekünk ez nagyon nem megy, Cicókának minden madárfütty, meg bogárzümmögés, meg levélrezdülés elvonja a figyelmét, az egyéb zajokról nem is beszélve. A múltkor megpróbáltam botanikus kertben etetni, hát két percig se tartott, mert rendkívül érdekesek voltak a pad lábánál zöldellõ izék... Kép

Üdv
Kriszi
Kriszi
 


Kriszi,
Biztos vagy benne, hogy egy kivizsgalassal akarod stresszelni Cicokat? Foleg, hogy te is erzed, nincs semmi baj? Hizott...nem sokat, de eleget. Miki meg csak negy honapos, de szerintem az elmult ket hetben nekunk nem jott ossze a tiz deka sem. Annyira nem zavar, csak picit irigykedem azokra, akiknek cicire cuppan a babaja, es legkozelebb akkor engedi el, amikor anya hata horpad a vakumtol, es jol teletankolta magat!
Ha eleg erosnek erzed magad hozza, nyugodtan mondd meg a dokibacsinak, hogy szerinted semmi baja a gyereknek, egyszeruen o ilyen tempoban ohajt fejlodni es kesz! Akkor sokkal nagyobb gond lenne, ha sokat enne, es megse hizna!

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Sziasztok!

Ildi!
Levente még Anikónál is háklisabb. Õ nem kombidresszre indul, de elég hamar eléri azt az állapotot, amikot azért üvöltünk, mint a sakál, mert a Világ nem cici, a cicibõl pedig jön a tej. Ezen meg ráadásul sem a saját, sem az én ujjam, de még a cumi sem segít. Csak a döbbenettõl szokott elhallgatni egy röpke pillanatig, hogy mi a szöszt dugtam a szájába és minek, hiszen értelmesen elüvöltötte nekem, hogy cicit akar!!!!!
Apja szerint elrontottuk, mert azért nem jó neki a cumi, mert nem újszülött-korában szoktattuk rá. KépKép

Jó sokat segítettem, mi?

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok Mamákok :-),
szerintetek mitõl van, hogy 10 hónapos porontyom, aki még javában szopik, kb. 5 napja minden estére hasgörcsöt produkál, tisztára úgy, mint egész pici korában. Szerintetek okozhatja ezt zsemle??? Pár napja ugyanis vacsorára elkunyizza, direkt vizeset veszek neki, nagyon szereti...Mi okozhat még ilyet? Semmi más újdonság nincsen az étrendjében, és csak estére jön a görcs, napközben nyoma sincs.
Köszi,
Bia
Névtelen
 


Sziasztok!

Nagyon tetszik ez a topic, kicsit megnyugtat, mert a gyerekorvos és a védõnõ már a sírba kergetnek.
Az a kérdésem lenne hozzátok, hogy az egy-két hetes babák mennyi szopiznak, alkalmanként, illetve naponta,mert az én kisbabám 60 g-tól a 20 -ig mindent produkál.
Nagyon sokat teszem mellre, hogy minél több tejem legyen, bár a védõnõ és az orvos szerint kevés a tejem, szerintük a babának ezért nem volt széklete 5 napig. Minden áron a tápszerre szeretnének rávenni, mert hogy egy 13 napos babának alkalmanként már 60 g-ot kellene szopnia és heti 20 dkg-ot híznia. Az én kislányom az elsõ héten csak 5 dkg gyarapodást produkált, ami szerintük nagyon kevés, igaz hogy be volt sárgulva a kicsi és sokat aludt, eleinte nem keltettem fel és 4-5 órát aludt egyhuzamban. Most2-3 óránként keltegetem, így 7-8-szor eszik egy nap.
Kérlek válaszoljatok
Emese
Névtelen
 


Sziasztok!

Emese!
Szerintem az elsõ héten az 5 dkg nagyon szép eredmény, fõleg a sárgaság mellett. Úgy tudom az elsõ héten még a fogyás is normálisnak tekinthetõ, de majd a szakértõk megírják!
Csak így tovább, nagyon ügyesek vagytok Kép!

Üdv, Virág
virga
 
 


Sziasztok!
Segítséget, tanácsot szeretnék kérni (bár lehet, hogy a probléma nem is létezik, csak nagyon kezdõ vagyok)

7 napos kisfiúról van szó. 3850 g-al született.
A tejem a negyedik napon érkezett meg.

Szóval az a baj, hogy Kölök állandóan túleszi magát a jelek szerint - amennyiben túlevés létezik.

Elkezdjük a szopit mondjuk egykor és fél háromkor még csinálljuk!! (ez két cicit jelent)
Kölök eleve nagyon nagyon lassan, komótosan, közben el-el szenderülve eszik, de figyelem, rendesen szív és nyel, a kakis pelenkákat is figyelem - nagyon sok a kaki, egyre több, szóval eszik õ, csak baromi lassan - de a másfél órás menetek után meg annyira nyûgi lesz, nagyon befájdulhat a hasa, csak nyomkod, küszködik, tehát nem alszik el...
Talán álomba szopizná magát, de általában olyankor felébreszti valami - éppen akkor csengetnek, stb. pedig már minden telefont kihúztam, de még mindig történik olyan, amire nem számítok (Kispapa jön, kulcsal, hangosan)

Szeretném, ha annyit ehetne és akkor amikor csak akar, de tényleg kínokat okoz neki ez a maratoni szopi stílus!
Mit tanácsoltok???

Elõre is köszi!
Kata (elfelejtettem a jelszavam, egyszer már regisztráltam)
Névtelen
 


Szia Virág!

AZt hiszem kicsit félrevezetõen írtam, mert az elsõ 3 nap alatt, míg nem volt tejem 3300 g-ról 3300-ra fogyott, majd az itthon töltött 1 hét alatt hízott ennyit, remélem beindul a tejtermelés jobban, én igyekszem.
Emese
Névtelen
 


Szia Virág!

AZt hiszem kicsit félrevezetõen írtam, mert az elsõ 3 nap alatt, míg nem volt tejem 3300 g-ról 3000-ra fogyott, majd az itthon töltött 1 hét alatt hízott ennyit, remélem beindul a tejtermelés jobban, én igyekszem.
Emese
Névtelen
 


Emese,
egy etetésnél mennyi idõt van mellen a baba? Egy vagy két mellbõl szoptatsz? Milyen pozícióban? Jól van mellen a baba? (majdnem az egész bimbóudvar benn van a szájában) Használsz bimbóvédõt? Adsz-e a babának vizet vagy teát? Ha igen, mennyit iszik és mibõl?
Te mennyit iszol egy nap, és mit? Van-e idõd enni normális ételeket?

Kata,
elvileg nem okoz gondot a maratoni szopi. DE szoktad büfiztetni? Tud büfizni? Sokx ez a megoldás. Az elsõ héten a kórházban ált. nem hasfájósak a babucik, ez csak úgy a második hét körül jön elõ. Nagyon fontos, a levegõbuborékok egyébként nyomják a pocakot. Sokx az is segít, ha megvizsgálod az étrended. A tejet, ha iszol, hagyd el, csökkentsd a tejtermékeket, ez is sok esetben bejött már.
Én itt tanultam egy jó büfiztetést: fektesd a combodra a hason lévõ babát, lehet úgy is, hogy keresztbe fekteted, késõbb, hogy a feje a térdednél nézzen ki, nagyon hamar megjön.

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci!
Köszönöm a gyors segítséget!

Bevallom, mivel gyakran cicin alszik el, hanyagoltam a büfiztetést - ezért az utóbbi két napban gyakran bukik is, tehát ma már figyeltem erre, addig sétálgattunk, táncikáltunk, míg meglett pár büfi és utána tettem le aludni - fél hét óta alszik, mint egy szuszék!! Kép)))

Tejet nem iszon egyáltalán, tejterméket sem sokat - napi egy joghurt, ennyi.

Megpróbálom a combos-büfiztetést Kép)

Nincs mérlegünk, így most nem tudom, mennyit nyomunk, de a kórházból 3600-al jöttünk ki (3850-el született) és szeretném tudni, azóta mennyit változott a súlya - holnap fel is hívom a védõnõt, hogy tudna-e adni mérleget kölcsön - csak az elsõ hónapra mondjuk -akkor is csak hetente egyszer mérném...

GOndolom, az is magyarázat, hogy nincs két egyformán szopó kisbaba, illetve nincs általános recept a szopi módszerére baba oldalról, tehát van aki hamar degeszre tömi magát, van olyan kisbaba, aki viszont ilyen 'megfontoltan' étkezik, mint Kölök! Kép))

Köszönöm mégegyszer a választ!
Továbbra is olvasom a topicot, a szopiról MINDENT tudni akarok, mert nagyon fontosnak tartom, hogy sikeresen csináljuk végig Kölökkel!!!

Jó éjszakát!
Kata
Névtelen
 


Kata,
inkább vidd el a védõnénihez, mérlegeljétek, aztán szépen hazasétáltok. Majd havonta 1x a tanácsadáson megméritek, nem kell a mérleg, jobban rá leeht szokni mint a cicigre.
Itt ezen az oldalon elolvashatod, mit kell figyelni, hogy a babának elég az anyatej, jobb mint a mérleg. Mi csak havonta, tavaly nyáron még annál is ritkábban láttunk, de azért a rohamosan kinõtt ruhákból tudtam következteni.Kép
[url=http://www.lll.hu/leche/85h.shtml" TARGET="_top]http://www.lll.hu/leche/85h.shtml[/url]
Ügyes legyél!Kép

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Kata!
Enyim leányzó éppen ilyen volt annó, szinte egész nap csak szopizunk, vagy ordítottunk a hasfájástól. Kép Aztán kiderült, hogy nehezen büfizik a drága, ezért nem csak a szopi végén, de közben is megbüfiztettem idönként, és tényleg kevesebb lett a hasfájás (azért nem szünt meg). A maratoni szopikról meg leszokott úgy 3 - 3,5 hónaposan, most már hiányzik az az összebújós szopi, 5 percig is alig tudom ott tartani. Kép

Odi
Névtelen
 


Odi, Ágci nagyon köszönjük!! Teljesen megnyugodtam - bevallom, én nagyon élvezem a maratoni szopikat - szerintem Kölök is!! Kép
Elolvasom az Ágci féle linket és nem kérek mérleget! Kép

Odi, a lányodnak nem volt a kakija az ilyen maratoni szopik idején darabos? Kis darabkákból áll, a doktornéni (tegnap jött elõször) azt mondta, az az emésztetlen része a tejcinek - hááát, mára már az egész kaki olyan, nem tudom! Kép

Szorgalmasan büfiztetek és kakiltatok tovább - kézben könnyebben is rottyant Kölök, nagyon komolyan néz engem és közben tudományosan rottyant, majd elégedett képet vág!! Kép

Kata és Borsa, a kölök
Névtelen
 


Kata,
szerintem NE kölcsönözz mérleget, én már szinte teljesen függõ lettem (igaz, Ágci?), még mindig mérem a kölköt, elég gyakran, pedig már majdnem fél éves! Szóval tényleg baromira rá lehet szokni, fõleg ha a baba kajolásával, hízásával az elsõ idõkben problémák vannak. Bár nálatok, úgy látom, igazán nincsenek. És ne hidd el, ha bárki (akár védõnõ, akár gyerekorvos) azt találná mondani, hogy a szopinak pl. 20-25 percig kell tartania maximum, ez egyáltalán nem így van! Az én lányom eleinte mindig kétszer elaludt szopi közben, nálunk is voltak maratoni szopik, most meg pont azzal hozza rám a frászt, hogy öt percet is alig hajlandó cicin tölteni...

Emese,
én lányomis anno hasonló eset, aluszékony volt hetekig (nála a harmadik héten szûnt meg), kajolás éppen csak (valahol fent az archívba, olyan március vége-április eleje táján leírtam a történetünket). Ja: és csak a három hónapos igényugrás idején hízott húsz dekát hetente, se azelõtt, se azóta. Neki is 60 grammot "kellett volna" ennie alkalmanként, hát hol evett 20-at, hol 50-et, aztán kicsit késõbb hol 20-at, hol 120-at, hatvanat soha. Ez a "mennyit kellene ennie" nézet már teljesen elavult, ti. a babák nem így mûködnek, de vannak itt nálam sokkal okosabbak is, majd õk leírják részletesen, hogy hogyan. De gondolj csak bele, te sem ugyanannyit eszel minden egyes alkalommal! Képzeld el, ha neked azt mondják, hogy márpedig kutya kötelességed reggel, délben, este mondjuk két csirkecombot megenni, és három deci rostoslét meginni hozzá. Tutira lenne, amikor rá se tudnál nézni, és lenne, amikor kevés lenne, nem? Hát a baba sem mûködik nagyon másképpen, õ sem mindig egyformán éhes. Ezért egy idõ után nem is igazán érdemes az evéseket mérni (én csak tudom, majdnem négy hónapos koráig mértem, és majdnem megõrültem bele, mert soha nem ette meg az "elõírt" adagot), nem beszélve arról, hogy ha jól tudom, a tej minõsége is változik, nemcsak napszaktól függõen, hanem egy-egy szoptatás alatt is, meg attól is függ, hogy egy vagy két mellbõl eszik, hogy mennyi ideig, stb. ehhez a részéhez mások itt nálam sokkal jobban értenek. Azaz a megevett grammok is igen keveset mondanak.
De biztosan másis reagál, én csak gyorsan biztosítani akarlak, hogy ha a baba egészséges, szopik, nem nyugtalan és fejlõdik, akkor biztosan nincs semmi baj se vele, se veled. Amúgy a www.lll.hu-n (a pontos linket most nem tudom megkeresni) van egy jó anyag arról, hogy mi a biztosítéka annak, ha NEM kevés a tej.
Üdv
Kriszi
Kriszi
 


Emese,
Emese,
Ja igen: és a babák az anyatejet majdnem teljes egészében meg tudják emészteni, alig van salakanyag, akkor pedig nem sok kikakilnivaló marad... a pisis pelusok mennyisége ennél sokkal informatívabb.
És a babák kb. két hetes korukra ÁTLAGOSAN visszaszedik a születési súlyukat. Átlagosan. És van, aki le sem fogy. És van, aki egy hónapos korára nyeri vissza a születési súlyát. Különbözõek vagyunk. Kép
Sok-sok drukk nektek, és ne hagyd magad stresszelni, az tényleg nem tesz jót a tejtermelésnek.
Az erõ legyen veled Kép
Kriszi
Kriszi
 


Sziasztok lányok!

Egy kis részben off kérdésem volna, mivel csak részben szól az evésrõl.
Eszti úgy egy hónapja már négy óránként eszik napközben, ezzel nincs is semmi gond, viszont az este már problémás. Ugyanis kb 10 óra körül szokott elálmosodni, és mivel nem tud egyedül elaludni, hanem csak és kizárólag a cicin, ezért amikor úgy jön ki az etetés, hogy mondjuk este 8, és aztán meg éjfél lenne a következõ evés, olyankor mit csináljon az ember. A 8 órás etetés után még nem alszik el, a 12 órásig meg persze már nem bírja ki, óriási nyüglõdés nélkül. A napközbeni szopikat néha tudom valamelyest befolyásolni, hogy estére közelítsünk a 10 órához egy evéssel, de a kisasszony soxor nem hagyja a taktikázást.
Korábban ha ringattuk, akkor is el tudott aludni, de most már több, mint hét és fél kiló, és egy ilyen súlyú gyerekkel már igen nehéz egy órán át sétálgatni, no meg nem is nagyon alszik már el a ringatástól, csak nyûglõdik.
Én azt szoktam csinálni, hogy ilyenkor beiktatok még egy evést, amikor látom, hogy álmosodik, de ezzel az a gondom, hogy tartok attól, nehogy egy olyan rossz szokás rögzüljön benne, hogy "ha valami bajom van, nyûgös vagyok, akkor enni kell, és akkor megnyugszom". Ez néha napközben is elõfordul, azaz, amikor megnyugtathatatlanul nyûgös, álmos, bõg, akkor megetetem, és abba szépen belealszik, de nekem meg közben egyre nõ a lelkifurdalásom.
Sajnos az apja nagyon kövér gyerek volt már kiskorától kezdve, és most felnõttként is állandó fogyókúra az élete, nem szeretném, ha a lányomnak is ezzel kellene küszködnie.
Írtam már az alvás topicba is, de nem nagyon jutottam elõbbre...

Köszi!

Yoan
yoan
 
 


Ya, azt meg elfelejtettem írni, hogy próbáltuk már a kisujj a szájba, -nem kellett-, meg a cumival is próbálkoztunk, de arra meg kifejezetten utálkozó arcot vág, egyszer megforgatja a nyelvével, aztán nagy ívben kiköpi még nagyobb bömbölés közepette. A pelus és nyuszirágogatás is legfeljebb fél percig elég.

Yoan és az 5 hónapos Eszti
yoan
 
 


Sziasztok,
Menta ajánlotta máshol a cikket, de érdemes elolvasni.
[url=http://www.origo.hu/mindentudasegyeteme/tulassay/20030616tulassay.html?pIdx=7" TARGET="_top]http://www.origo.hu/mindentudasegyeteme/tulassay/20030616tulassay.html?pIdx=7[/url]
Yoan,
van benne szó az elhízásról is.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok lányok!

Köszi a sok biztatást, sokat segít lelkileg, mert kezdek egy kicsit kiborulni.
Voltam ma a Sarlai Katalin doktornõnél, aki azt mondta, hogy ez tényleg kevés hízás, megnézte a mellemet és azt mondta, hogy a jobb egy kicsit fejletlen, kevés a mirigyes állomány, lehet, hogy tényleg nem lesz elég tejem. Kérdezte, hogy megduzzadt-e terhesség alatt illetve a tej belövelésekor. Hát rám egyik sem volt jellemzõ, legalább is nem nagyon.
Azt mondta, hogy lehet, hogy az éhség miatt alszik sokat a pici.
Sokszor harapdálja az öklét evés után, de azt hallotam, hogy ez a szopóreflex miatt is lehet.

Megnézte, hoy eszik a baba, azt mondta ez elég biztató, mert teljesen jól csinálja, csak sokszor belealszik, így állandóan ébresztgetni kell.

Azt mondta legalább 8-10-szer etessem meg, és hagyjam addig szopni, míg a szopás aktív, ez nálunk a hosszú szünetekkel 45-60 perc.
Akkor már azt sem tudom, hogy a megfelelõ tejtermelés miatt mikor pihenjem ki magam?
Van valami jó ötletetek, hogy csináljam? Ja és még legalább 20 percet fejjek is.
Emese
Névtelen
 


Sziasztok!

Yoan!
Szoptasd meg a babád mindannyiszor, ahányszor csak kéri!!!!! Akárhány óránként, akármilyen baja van, nyûgös, álmos, fáj valamije!!
Valójában a dolog úgy áll, hogy pont a rigid, órarend szerinti etetés vezethet késõbbi elhízáshoz, mert ilyenkor a baba azt tanulja meg, hogy nem a belsõ igény szerint eszünk, hanem külsõ, környezeti tényezõk befolyásolják az evés idejét. Tehát nem akkor kell enni, amikor éhesek vagyunk, hanem amikor itt az ideje.
Másrészrõl amit a nyûgösség, fájdalom, stb. esetén történõ ETETÉSRÕL írtál, az valóban igaz: a tápszeres táplálásra illetve a kiegészítõ ételekre!!! Az anyatej minõségileg más. Csaknem minden összetevõjérõl bebizonyosodott már, hogy a tápláláson kívül további funkciókat is hordoz. Nem említve magát a szopási helyzetet, ami szintén nemcsak táplálékfelvétel, hanem összebújás, szeretgetés is (persze ideális esetben ez a tápszeres táplálásra is igaz, amennyiben az a mama ölében, közvetlen bõrkontaktussal valósul meg). Az anyatej direkt arra is van kitalálva, hogy a fáradt babának segítsen elaludni, a betegnek csillapítsa a fájdalmát, a nyûgöst megnyugtassa, ilyen anyagok vannak benne. Sõt, a pici babák még nem is képesek maguktól termelni ezeket az anyagokat magukban, azaz különösen rászorulnak az anyatej és a szopi nyújtotta segítségre. Pontosan olyasmi ez, mint ahogy a tejecske a még éretlen immunrendszert is támogatja. Így a megkönnyebbülés érzete a babában nem az evéshez, hanem a társas helyzethez kapcsolódik, ellentétben azzal, hogy ha ilyenkor cumit, nyuszit, stb-t adunk, amikor is a tárgyakhoz fog kapcsolódni, illetve ha tápszeres üveget, vagy késõbb csokit, amikor valóban az evéshez.
Tehát, ha tenni szeretnél a babád késõbbi elhízása ellen, akkor elõször is SZOPTASD MEG MINDIG, AMIKOR SZÜKSÉGE VAN RÁ, akár éhség/szomjúság miatt, akár vigasztalásképpen!! Aztán majd ha már szilárdat is eszik, akkor kell nagyon vigyázni arra, hogy vigasztalóként ne kapjon nasikat, és hogy általában ne cukros italok, hízlaló nassok legyenek az étrendjében. A szilárd kajáknál már jó, ha van napirend, étkezési idõ, persze ez sem rigiden. És ne kelljen mindent megenni, el kell fogadni, hogy vannak jobb és rosszabb étvágyú napok. A kövérség kialakítása felé sokszor ott csúsznak el a szülõk, hogy ha a baba szerintük túl keveset eszik, nasival, csokival, joghurttal "pótolnak", hogy legalább "valami legyen a gyomrában", és ezzel elrontják a baba természetes tápanyagfelvétel-regulációját. No, de ez már tényleg elég OFFKép, lényeg, hogy tedd mellre nyugodtan és lelkifurdalás nélkül, tudd, hogy épp ezzel járulsz hozzá a késõbbi túlsúly megelõzéséhez!!

Kriszi, Emese!
Azért annyit hozzátennék a témához, hogy 6 hetes kor alatt legalábbis minden nap kell lennie székletének a babának! Ez a jó emésztés-dolog ez a nagyobb babákra vonatkozik, ilyen kicsiknél még nagyon is informatív a kaki mennyisége is. Szóval a kakival kapcsolatban valszeg igaza volt a védõnéninek, de ilyenkor a mellrehelyezést kell korrigálni elsõsorban, illetve az aluszékony babát keltegetni, amit nagyon ügyin meg is teszel! Én azt mondanám, hogy ne teljen el 2 óránál több 2 evés között, ha meg lehet oldani, legalábbis nappal.

Kata!
Szerintem is jobb, hogy letettél végül a mérlegrõl!Kép Túlevés nem igazán létezik cicibõl táplálás esetén. Egyébként az enyémek is ilyen sokat kakilósak voltakKép A darabok csakugyan emésztetlen tejcsik, de ez majd elmúlik, ahogy érik a bélrendszere.
Élvezd ki a maratoni szopikat, pár hónap, és csak pár percesek lesznek belõleKép

Pele
pelcsi
 
 


Emese!

Ezek azért jó hírek, hogy jól szopizik a babád!!!
Amit én még tanácsolnék, hogy a szopi alatt, amikor épp abbahagyja az aktív szopizást-nyelést, akkor közben masszírozd a cicidet, mintegy próbáld belefejni a szájába, amíg el nem kezdi megint a szopit-nyelést. A pihenést úgy lehet leginkább megoldani, ha beköltözöl a manóval az ágybaKép, lehetõleg pucéron, mert a közvetlen bõrkontaktus is tejcsiszaporító. Így két szopi/fejés között azért a lehetõ legtöbbet tudsz pihenni. VAn segítséged otthonra?

Pele
pelcsi
 
 


Lányok! Ágci! Odi! Megint én vagyok!!

Hallott valaki a SMECTA nevû hasmenés elleni szerrõl?
A gyerekorvos nénit kihívtam, mert csak darabokat látok két napja kaki helyett a pelenkában, õ szerinte nem emészti meg az összeset Kölök, mert túleszi magát és pár napra javasolta az anyatejjel összekevert SMECTA port pohárból, vagy kanállal - mit tegyek????

Közben elkezdtem félni, hogy tényleg túleszi magát de hiába próbálom, elvenni a cicit nincs szívem, õ pedig rendesen szopizik 20 perceket továbbra is - eközben a másik cicimbõl kifolyt 40 ml!!!! Van ilyen Avent tejgyûjtõm, az csak a mellemen volt és ennyire megtelt!!!

Szerintetek kell az a gyógyszer, vagy nem??

Köszönöm!
Kata és Kölök
Névtelen
 


Sziasztok!

Kata!
Én ismerem (párom gyógyszerész). Arra való, hogy a toxikus anyagokat, vírusokat, bacikat, amik hasmenést okoznak, megköti a bélben. De Nálatok nincs szó semmiféle fertõzésrõl, nem?? Zöld, büdös, nyálkás a kakija?? Vagy rendes sárga, csak sok benne a tejdatabka?
NINCS olyan, hogy túlevés, legfeljebb a még éretlen bélrendszer nem tudja megemészteni még tökéletesen a tejet. Minden babám nagy kajás volt, mindnek tejdarabok voltak a kakijában. De ez MAGÁTÓL elmúlik, ahogy megérik az emésztõrendszere. Egyre kevesebb darabka lesz majd benne, aztán egyszercsak homogén lesz az egész.
Az egészséges babák nagyon jól tudják szabályozni a táplálékfelvételüket. Hagyd csak nyugodtan cicizni, amennyit akar, Smectára meg nincs szükség, ha nincs fertõzése.
Nyugi, és jó szopikat!

Pele
pelcsi
 
 


Bia!

Hasgörcs: lehet a zsemle gluténtartalmától is. Kap más gluténtartalmú kaját is (glutén a rizs és a kukorica kivételével a gabonákban van)? Én a helyedben elhagynám a zsömit egy pár napra, és figyelném, hogy van-e javulás.
A kakija nem volt másmilyen, mióta a zsömlét eszi (nagytömegû, büdös, fényes)?

Pele
pelcsi
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?