Új privát üzeneted érkezett!

Kriszi!

Hid tartas, ha jol tudom igy hivjak.
Lefekteted az agyra. Fole hajolsz a bal oldalan (az o szemszogebel bal), jobb konyokodet a masik oldalara teszed es igy a jobb melledbol eszik. Tulajdonkeppen folotte fekszel.
Mi legtobbszor igy eszunk.
Udv
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Myssnia,
mennyi idõnként szopizik a kicsi?
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci, Ausztriában, Bécsben élünk most, még egy bõ évig, úgy néz ki. A férjem munkája miatt rendeltek ki minket ide négy évre, ebbõl már három majdnem letelt. De volt benne két szülés, persze nem itt, hanem Sopronban, mert állami a kiküldetés, és a magyar állam van olyan elõzékeny, hogy nem biztosít be minket. Szóval orvosi-ellátási szempontból izgalmas évek ezek.
kíváncsi
 
 

 
 

Ágci, a mail-címem egyébként hajduk@mailbox.hu
kíváncsi
 
 


Sziasztok!

C-fogás: ha jól csináljátok, akkor rögtön hallani lehet, hogy elkezd kortyolni a baba, nagyobbakat nyel.

Kíváncsi!
Mivel a tejecske nagy része szopi közben termelõdik, ha szopi után sír a babád, nyugodtan visszateheted a a cicire, esetleg ezzel a C-fogással kombinálva. Így egy szopi alatt akár 4-5-6x is válthatsz mellet. Éhesen ne hagyd semmiképp a babád!!!!
Szoptanítot szoptatási segédeszköz boltban lehet venni. Nem tudom, Bécsben ez hol van, ahol Medela, Avent, ilyesmi termékeket forgalmaznak. Esetleg e cégek honlapján meg lehet nézni. Vagy telefonkönyvben? A Ligánál lehet bérelni is. A nemzetközi Liga honlapján meg lehet nézni, hogy egy adott országban van-e és hol ligás csopi.

Kriszi!
A mellkasod felé hátrahúzod a kezed, és úgy összepréseled a cicit.
Hálás lesz még Cicóka ezért az alkatért úgy 16-17 év múlva!Kép

Myssnia!
Remélem, hamar túllesztek a mellgyuszin! sajnos én is ilyen hamar mensizõs típus vagyok, és olyankor nekem is lecsökken a tej. Gyakoribb szopikkal azért kihúzzuk, aztán utána megint helyreáll az eredeti állapot. Szóval ne aggódj!!!!

Pele
pelcsi
 
 


Ágci, Pele
Ezelõttt 2-3 óránkét szopizott. Mivel amúgy sem duskáltam a sok tejben, napi 2 deci kapunk még egy ismerõstõl. Délelõtt az elsõ szopinál (ahol kb ma 30 grammot szívott,) odadom a felét. Korábban mindig marad egy kis tej, azt lefagyasztottam, de a múlt héten feléltük az összes tartalékot. Így tegnap is éphogy jólakottan aludt el Szilárd, és az éjszakai (2szer) szopi után is nyûgös volt, mert nem lakott jól. Meddig tarthat ez az állapot? Mert kezd kesze-kusza lenni a napjaink, össze-vissza eszik Törpi, mert én meg nyomom mindig cicire, hogy legyen több tej. Eddig nem lett.

myssnia
myssnia
Budapest XI. kerület
 
 


Menta,

Bocs, meg csak most jutottam ide ...koszi a valaszod a szaunas/hideg zuhis ugyben !

Kellemes napot mindenkinek Kép
kamelia

u.i. Csak, hogy ne feljetek a mensitol. En is nagyon aggodtam, hogy mi lesz ha megjon s Adi nem lesz hajlando tobbet szopizni. Hat multheten ezen is atestunk, s az en egyebkent igen valtozo etvagyu kisfiam meg sem erezte. Sot a tejmennyiseg sem csokkent egy cseppet sem !!! Szerencsere Kép
kamelia
 


Sziasztok!
Kedves Pele!
Köszi a bíztatást, hogy kihúzzuk, bár mostanában kezdtem elkeseredni, ugyanis pár napja az éjszakai szopinál (már csak az van!!!!!) se éreztem tejleadó reflexet! Olyan mintha csak cumizna és el is alszik, de szerintem biztos, hogy nem lakott jól, de nem reklamál! Így viszont egyáltalán nem fog termelõdni tejcsi! Fejni már nem tudok, nem jön. A javaslataidra: nem tudom többször mellre tenni, ezen már túlvagyunk, ugyanis napközben egyáltalán nem érdekli a cici, elfordítja a fejét. Csak ha felébredéskor elkapom, de akkor se mindig, mert napközben nem alszik olyan mélyen. Cumi helyett meg kéne valóban próbálnom mindig szoptatni (most pl. másodszor csináltam a késõ délutáni alváskor, mialatt írok), de akkor lehet, hogy egyáltalán nem aludnék, mert mostanában éjszaka néha félóránként felsír, de csak a cumi kell neki. Nálunk biztos, hogy a cumi és a cumisüveg a hibás, sajnos heti 3 nap, 1 vagy 2x nem vagyok itthon evéskor, tehát azt mindenképp csak üvegbõl tudja kapni. Ez az éjszakai felkelegetés miért van, amit többen is írtatok, hogy annál is bekövetkezik, aki régebben átaludta az éjszakát? És meddig tarthat? Nem lehet valahogy leszoktatni róla? Ha nem, nem csak kérdezem, nem különösebben zavar, de mondjuk ugye jó lene kicsit többet pihenni.

Kriszi
A gyakoribb szopi, mégha cumizik is… Szóval az is számít, ha cumizik??? Mert én olyankor sokat nem hagyom rajta, régebben a védõnõm azt mondta, hogy olyankor nem szabad hagyni. Szóval még akár attól is lehet több tejci????? Az inger attól is számít? Jaj de jó lenne! Akkor cumizzon akár tõlem egész nap! Majd csak rá veszem valahogy! Köszi

Menta!
Pótlásként 100-180 ml kell Csengének, kb 5-6x naponta. Mert szopi csak éjjel van 1x vagy 2x a fentiek miatt. A cumisüveget nem tudom teljesen elhagyni a cumit talán igen, bár nagyon hozzászokott valóban. A technikája pedig biztos, hogy ezért romlott el sajnos, pedig 3 hónapig tökéletes volt minden!!!
A szoptanítra én is gondoltam már mostanában, bár nem ismerem. Remélem nem kerül sokba, mert a próbálkozásra a párom biztos nem szívesen „dobna ki pénzt”. Õ már sajnos elkönyvelte, hogy nincs tejem, vagyis õtõle nem sok segítséget kapok lelkileg sem.
A szoptaníttal kapcsolatban: Nem túl macerás „beüzemelni” minden szoptatás elõtt? Néhány perc vagy több, kevesebb? Egyszerû használni és tényleg eredményes lehet az én esetemben is? Nekem ugyanis „vissza kéne hoznia” a tejemet!

Ágci!
Ez nagyon szép gondolat volt, jó tesz minden szopikudarcot átélt mamáknak!!!! Idézni kéne mindenhol!!! Én nagyon örülök, hogy ezt írtad! Mindjárt idézem is mégegyszer!
„Nem elvárás a szoptatás, csak egy csodálatos lehetõség, amit a természettõl kapnak az édesanyák, lehetõség szerint, éljünk vele! „ (Ágcitól)

Lányok, belehajrázok mégegyszer a szoptatásba, tejtermelésbe! Drukkoljatok még egy kicsit!!!

Üdv

Miamanó+Csenge
miamanó
 
 


SziasztokKép

Már korábban írtam a barátnõmrõl, akinek gondjai voltak a szopival. Most a következõket írta:

"....De sajna rájöttünk, amit gyanítottunk már, hogy az anyatej nem tesz jót neki, ugyanis az utóbbi napokban lefejtem és egyben adtam oda neki. Így kiderült, hogy
minden anyatej adás után görcsei vannak, vagyis lehet, hogy mégis tejcukor érzékeny. A táp éppen ezért tejmentes és azzal nincs is gond. Két napja nem adtam tejet neki próbából: azóta megszûntek a görcsök:-(..szóval levontuk a következteteést: vagy tényleg a tejcukor, vagy van valami a tejemben, amit nem bír, de sajna venni nem lehet anyatejet, már megkérdeztük, csak nagyon indokolt esetekben...és ez
állítólag nem az:-("

Nektek mi errõl a véleményetek? Én egy kicsit érdekesnek találom.

Üdv
Tüni
tüni
 
 


Sziasztok!
Lányok, elõfordulhat 6-7,5 hónapos korban, hogy anyai hormonhatásra lesznek kiütések a lányom arcán? Valamikor fél éves kora után jöttek ki, és nagyon hasonlóak ahhoz, amik újszülött korában voltak az arcán. Akkor tájt volt egy mensim, de azótan nem múlt el, és elõtte is volt már, akkor nem voltak pöttyök. Szerintem nem ételtõl van, mert az arcán kívül máshol nincs, de szinte nem is eszik, két hét papiszünet alatt sem múlt el. A doktor néni nem tudja mitõl van. Csak a két pofiján van, annak is inkább az alsó részén, egy picit fehér a tetejük. Szerintetek?
kalinta (kalinta)
 


Tuni,
nekem egy baratnomnel volt hasono a szitu, szopi kozben/utan, ezt nem tudom pontosan, begorcsolt a gyerek, mintha epilepszias rohama lett volna. Nala tenyleg tejerzekenyseg volt, amit most, ket es fel eves korara nott ki, homeopatias "segitseggel". Ot is el kellett valasztani, pedig az anyjanak sok teje volt, szivesen szoptatott, szoval nem azert, mert nyug volt neki. En kerdeztem anno, hogy nem lett volna-e eleg, ha o nem issza meg a napi fel liet tejet, erre azt mondta, eszebe sem jutott, mert a korhazban a gasztroenterologus azonnali elvalasztast javasolt. Utolag azt mondja, a gorcsokre, rohamokra visszaemlekezve, nem merne kiserletezni.

-Afonya
Névtelen
 


Miamano!

Hat biztosan igazad lehet, hogy a cumi is bekevarhatott a dolgokba. En annyira nem ertek a szoptanithoz, de a tobbiek ebben profik. Egyebkent a tejszaporitashoz a fejest probaltad? Biztosan azert forditja el Csenge a fejet, mert lassan jon a tejci. Ha fel tudnad szaporitani kicsit...lehet, hogy megjonne a kedve. Eves sztrajknal nalunk is bejott az ebredezes kozbeni eves. Az a lenyeg, hogy ne add fel a probalkozast! Van idotok, meg siman lehet tobb a tejci, szerintem.

Kati
katkamano
 
 


Kalinta!Ebben nem vagyok biztos, de el tudom képzelni, mert logikus. Szerintem hívd fel a Kismama dokiját szerdán, szerintem õ tudni fogja a válszt és majd írd meg, jó? Kép

Tüni! Ez nekem is furcsa! Az, hogy mi az, hogy egyben adtam neki oda? Hát egy nagy adag tejtõl, amit egyébként meg sem enne normális esetben a baba, nekem is fájna a gyomrom. Én azt hiszem, hogy ha egy baba hasfájós, az attól lehet, hogy érzékenyebb a bélrendszere és nehezebben áll át erre a számára újfajta étkezésre. De ezt kinövi és addig is nagyon hasznos az anyatej és utána is rengeteg, rengeteg érv szól amellett, hogy szoptassuk a babát. Nagyon-nagyon kevés az a baba, akinek valóban ártalmas lehet az anyatej. És azt nem csak így mutatják ki, hanem vérvétellel, genetikai vizsgálattal. Egyszóval nem hiszem, hogy jó döntés volt az anyuka részérõl. De hát õ tudja....

Miamanó!
Az valóban viszonylag sok pótlás, tehát csak fokozatosan szabad csökkentened az adagot. Mindig egy kicsit kevesebbet, jó!?
Igen!!!! Ha csak cumizgat rajta, az is növeli a tejmennyiséget!!!! Pont ezért fontos, hogy a cumit elhgyjátok, mert akkor sem fsztod meg õt semmitõl, mert helyette adod a cicidet cumizásra és ettõl több lesz a tejcid!!! De nagyon-nagyon fontos, hogy jól legyen mellen akkor is, nehogy kisbesedjen a melled!!!
A Szoptanít, hát pedig macerás, azaz meg kell tanulni bánni vele. Mint mindennel. Az ára is sajna húzós: 6000 ft, de ha megveszed és ha mégsem kell, akkor én megveszem tõled közel 6000 Ft-ért, de tudok egy mégjobbat: A Tiva Med Kft-tõl (06-1-430-1240)nagyon olcsón lehet bérelni, és postán el i küldik.
Az lenne még fontos, hogy amikor nem tudod te megszoptatni, akkor se cumisüvegbõl kapja a tejcsit. Lehet kiskanálból, pohárból, fecskendõbõl, szemcseppentõbõl. A februári kismamában van kép és cikk a különbözõ speciális etetõkról, amik kiváltahtják a cumisüveget, de nem rontják a szopási technikát. Pl. a Soft Cup egy olyan kis üveg, aminek a végén egy kanál szerû fej van a cumi helyett és abból könnyebb adagolni, mint a sima kiskanálból. Én minden kismamának ezeket ajánlanám beszerezni, a cumisüveg helyett, ha tudja elõre, hogy el kell mennie szoptatási idõben.
Itt meg is nézheted ezt a szerkentyût: [url=http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=8771" TARGET="_top]http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=8771[/url]
Én is nagyon várom már, hogy Helena átaludja az éjszakát, de azt gondolom, hogy a te esetedben nagyon jó, hogy éjjel is szopizik, mert az is nagyon sokat számít a tejtermelés szempontjából, úgyhogy örülj neki! Kép

Kiváncsi!
Az a bizonyos lll-es "csajszi" 3 gyereket nevel és közben még rengeteg más dolgot is csinál, teljesen ingyen. Szerintem, ha tényleg úgy látod, hogy minden perc számít, akkor mindenképpen hívd fel õt vagy valaki mást, mert nem lehet soha sem tudni, hogy valóban megérkezett-e az a mail, mûködik-e a netjük, a telefonjuk, meg még ki tudja mi minden. nem beszélve arról, hogy valóban csak neki írhatnak most csak az anyukák, talán napi 10 levelet is kell írnia, ami nem kevés.
Te hogy érted azt, hogy jogosan sír-e szopi után? Azért furi nekem ez egy kicsit, mert arra gondolok, hogy lehet, hogy csak a szomját akarja oltani, szopizik 30-t és utána még sír, mert mit tudom én, álmos vagy melege van, vagy jöna foga, de egyátalán nem biztos, hogy éhes. Én mindig azt figyelem, hogy legyen napi 4-6 pisis pelusa, meg a megfelelõ kakis és akkor nyugodt vagyok tejügyileg. nekem ez kicsit olyan "gépes", hogy ennyi meg ennyi és akkor csönben kell, hogy legyen.
Kivánci! Nem piszkálni akarlak, csak leírom, hogy én mit gondolok, remélem nem baj!
Nekem még az is bejött, hogy éjjel magam mellé veszem és gyakran megszopiztatom félálomban. Kicsit macerás, de azt gondolom, hogy ennyi áldozatot hozok a kismanómért. Úgysem tart sokáig ez az idõszak, valahogy csak kibírom... Kép

Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Myssnia!
Saját tapasztalat: kb. az elsõ 3-4 napban csökkent a tejmennyiség, aztán visszaállt. Szerintem most ne törõdj a kesze-kuszasággal, nagyon jó, hogy mindig cicire teszed a babádat, biztos meglesz az eredmény! Egy szopi alatt akár 4-5-6x is cserélhetsz cicit, amíg jól nem lakik Szilárd.

Miamanó!
A tejleadó reflex érzése egy idõ után gyengül, de ez normális, még nem jelenti azt feltétlenül, hogy nincs is.
Szerintem ne keseredj el, egyáltalán nincs veszve még semmi!!!
VédõnõKép Az ún. komfortszopizás a babák alapvetõ szükséglete!!! Merthogy a szopi nekik az elsõdleges örömforrásuk is, nemcsak táplálkozási forma. Szóval hagyd cumizni nyugodtan a ciciden, az is inger a mell számára, a babának meg nagyon jó. Igen, meg lehetne próbálni visszaédesgetni a cicire, Ágcinak ezzel kapcsolatban van segítõ irománya, biztos elküldi. Valszeg a Te babád azok közé tartozik, akiket ennyi cumisüvegezés is megzavar. Amúgy az idõnkénti távollét nem összeegyeztethetetlen a szoptatással. Lehet, hogy másképp kéne megoldani olyankor az etetést, nem cumiból. Vannak más etetési segédeszközök is.
Tejmennyiséget mindenképp meg kéne próbálni föltornászni. Üresben fejés is jó lehet, attól is beindulhat. És sok-sok közvetlen testkontaktus4
szoptanít: a Ligánál ingyen is lehet bérelni, így szerintem mindenképp megéri kipróbálni. Hívd föl Martinovichné Debulay Biancát, a Liga honlapján fönt van a száma.
Éjszakai felkelések: több oka is van. Az egyik, hogy ilyenkor kitárul a világ, a babák figyelme sokszor elvonódik napközben a szopiról, de aztán éjjel a csöndben és nyugalomban pótolnakKép A másik, hogy rájönnek, hogy anya különálló személy és nincs mindig velük. Éjjel muszáj meggyõzõdni róla többször, hogy anya még megvanKép A harmadik, hogy feltételezhetõ, hogy ez egyfajta védekezõ mechanizmus is, mert ekkorra esik a bölcsõhalál leggyakoribb elõfordulása, és ezekkel a felkelésekkel biztosítják magukat, hogy ne aludjanak be túl mélyen. Jó lenne, ha cicire tudnád tenni mindig éjjel. Esetleg nem lehet magad mellé venni az ágyba? Úgy talán kevésbé fárasztó.
Nagyon sok sikert és nagyon drukkolok!!!

Kalinta!
Valami kaja, amit te ettél esetleg?

Tüni, Áfonya!
Anyatejallergia nem létezik!!!! Van olyan anyagcserebetegség, amikor a baba nem ihatja a mamája tejét, ám az nem így jelentkezik. az anyatej a lehetõ leghipoallergénebb összetételû táplálék.

Tüni!
Valódi laktózintolarancia nagyon ritka ebben a korban. De lehet, hogy több elõtejet kapott a baba, és abban a laktóz fújta föl. Az is lehet, hogy a mama fogyaszt valamit, ami gondot okoz a babának. Nem iszik pl. sok tejet? Mert akkor azt kell elhagyni a mama étrendjébõl. Ha tényleg allergiás a baba, akkor épp még fontosabb lenne, hogy anyatejet kaphasson!!

Áfonya!
Szinte biztos, hogy a napi fél liter tej okozta a gondot a babánál. GasztroenterológusKép Áááááá!!! Ahogy föntebb is írtam, egy allergiás babának extra fontos lenne az anyatej!!! Ilyenkor az a megoldás, hogy a mama rááll egy nagyon alap étrendre (pl. krumpli, rizs, husi), aztán ezt fokozatosan bõvíti a különbözõ táplálékokkal, így kiderülhet, hogy mi okozza a gondot.

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Lenne egy csak érdeklödés szintü kérdésem. Nátán már 10 hónapos elmúlt, és még sehol sincs a menzeszem. Igaz, elég sokat szopik, meg éjszaka is még egyszer, emiatt persze tudom, hogy eleve gátolva van.
De majd a következö baba miatt érdekelne...
(Igaz, hogy Nátán már a második, de Beninél is ugy volt, hogy 8 hónapos volt, mikor megjött elöször, pedig ö 2 hónapos korától átaludta az éjszakát (10-12 óra), és 5,5 hónaposan elkezdtem elválasztani. Akkor most vajon mikorra várhatom???)

Kiváncsi!

Én "csak" két gyereket nevelek, és néha nekem nincs idöm válaszolni a leveleimre, pedig én csak párat kapok. Ö meg egyedüli, akinek az LLL-böl lehet mélt irni. És nem is biztos, hogy eljutott hozzá, ugyhogy meg kell próbálni még egyszer...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Kedves Mindenki!
Tegnap kaptam választ a szoptatási tanácsadótól! Ezennel nyilvánosan is megkövetem, belátom, elég hebehurgyán és bántóan fogalmaztam. Most álljon itt a neve is: Rozsa Ibolya, alias Iboly a másik topikból, de ti biztosan ismeritek is - sajnos én, mivel a másikra késõbb nyitottam rá, ezt nem is tudtam. Még egyszer bocsi mindenkitõl, akit megbántottam!
kíváncsi
 
 


Pele,
bocsi, akkor felreerthetoen irtam, en is a tejerzekenyseget akartam irni, termeszetesen az maradt meg 2 eves koraig. Es igen, azert irtam el az anya tejfogyasztasat, mert valoszinuleg az volt a gond. Bar en nagyon szopi parti vagyok, de bevallom, olyan gorcsroham utan /en is lattam, "kivulallokent" is remes volt/ en is vakon elhittem volna a gasztros velemenyet, nem mertem volna onfejuen kiserletezni.

-Afonya
Névtelen
 


Kati!
Igen persze, a tejcsit kéne szaporítani, vettem megint Urtica Urens C5-öt is, meg birsalmát is, + a teát is iszom még. De megpróbálom a fejést is. Köszi a bíztatást.

Menta!
A cumizgatást követõen olyan fehér foltok vannak a bimbómon és régebben is (amikor még minden ok volt) megfigyeltem, hogy olyankor utána nehezebben jön a tejcsi! Akkor ez mégsem baj?
Most miközben írok, aludt Csenge, de felébredt, gyorsan megszopiztattam (elõször nem nagyon akart), de végül is volt tejleadó reflex is, annyira örültem! Mert most az éjszaka sem szopizott! Reggel sem, délelõtt elmentem, közben kétszer kapott pótlást. A Szoptanítnak utánanézek, köszi a tanácsot.
A cumisüveg helyett már próbálkoztam sok mindennel, ezen is túl vagyunk, nem ment (csak egy-két korty erejéig, aztán jött a hiszti), így inkább nem kínoztam. Meg az az igazság, hogy én még csak csak kibírtam volna, de se az apja nem tudja elviselni a sírást, se anyukám, aki vele van, ha nem vagyok itthon. Meg aztán anyukám nem nagyon hajlandó ilyesmikre, hiába gyõzködtem. Abban mondjuk igaza van, hogy a már éhesen hisztizõ gyereket senki se tud kiskanállal vagy pohárból etetni! Vagy Ti igen?
Szóval ott sajnos elrontottam és abbahagytam az ezzel való kisérletezgetést, mert én is sajnáltam szegény Csengét. Próbáltam a kis csõrt is az üveg végén, de hát abból is ömlik, a csõrös pohárt is, ezt a kiskanálvégüt meg nem tudom mit tud, nem is tudom elképzelni. Az éjjeli szopi, na ma éjjel eléggé kikészültem! Este 10-kor pótlás. Alvás. Fél 1-kor felsírás, cumi, rögtön megnyugvás, elalvás. Aztán én éppen elalvás, felsírás, szopi próbálkozás, nem kellés, cumi, elalvás. Fél 3 felsírás, szopi nem kellés, pótlás adás, kicsi forgolódás, huncutkodás, elalvás, persze cumival. Utána kb. 4-tõl 10-20 percenként felsírás, cumi, elalvás egészen 7-ig. Hasonlókat produkál már 2-3 napja, én pedig ugye nem nagyon alszom, napközben sajnos nem érek rá, ugyhogy a pihenés hiányzik, és ugye ez se jó a tejcitermelõdésnek!

Pele!
Igen Ágitól már megkaptam minden irományt, de sajnos a fentiekben írtam, nem volt nagy sikerem. De nem adom fel! Most megyek egy kicsit fejni (valószínûleg üresben) és megpróbálom a Szoptanítot beszerezni. Ahogy elképzelem, nem túl vastag az a csõ, ami a szájába vezet? Meg fogja szokni? És abból meg ömlik? Vagy rosszul képzelem?
Az éjjeli felkelésekkel kapcsolatban: kár, hogy nem tõlem, hanem csak a cumitól tud megnyugodni, de persze ebben is mi vagyunk a hibásak. Ja és persze a párom aggódik, ha az ujját szopja, hogy arról nem tudjuk majd leszoktatni (a másik lánya 12 évesen is cumizott így éjszaka) és ezért pártolja inkább a cumit. Az ágyban még pici korában sokat szopizott, de már így nem szeret, de azért ezzel is még próbálkozom. Köszi a sok drukkot!

Miamanó+ Csenge
miamanó
 
 


Sziasztok!

Tudom, hogy van hozzátáplálás topic, de ott nem reagálnak :-( Légyszi segítsetek.

Tudnátok nekem ajánlani egy jó babaszakácskönyvet, vagy ilyen témájú linket, aminek a receptjeit az ember különösebb fenntartások nélkül betarthatja?

Szerintetek, ha egy gyümölcs azért nem kell a babának, mert savanyú, akkor meg kell édesíteni egy kis cukorral (szõlõcukorral, mézzel), vagy inkább azt nem adjam neki?

Hogyan kell a rizslisztet elkészíteni?

Adhatok Szonjának abból a kukoricapehelybõl, amit a közértben árulnak (natur, de van benne valami maltodextrin vagy mi), vagy keressek egy bio-boltot? Egyáltalán, hogyan lehet adni egy 7,5 hónaposnak a kukoricapelyhet? Anyatejjel, gyümölccsel?

Mikortól lehet banánt adni, most, hogy kiderült róla, hogy allergizál?

Amíg nincs friss gyümölcs a piacon, addig szerintetek adhatok neki közértben vásárolt mirelit gyümölcsöt? (Azt hiszem, most almán kívül semmi nincs még...)

Mi úgy kezdtük a hozzátáplálást, hogy elõször kapott néhány napig almát, utána Hipp-sárgarépát, utána anyatejes krumplit, amitõl valamiért öklendezni kezdett, és hányt egy picit, másnap a Hipp-sütõtök+almára már ki sem nyitotta a száját. Akkor tartottunk egy hét szünetet, három napig megint almát próbáltunk, de akkor sem nyitotta ki a száját (azért ha megkapja a kanalat, nagyon jól eljátszik vele). Akkor megint tartottunk szünetet, most 2 hetet, és ma próbáltam megint adni neki Hipp-alma+õszit, de még mindig nem mutat túl nagy érdeklõdést úgy konkrétan az étel iránt. Szóval ezek után szerintetek mikor, hogyan próbálkozzunk az evéssel? Tartsunk megint szünetet? Vagy próbáljuk minden nap, aztán legfeljebb nem eszik? Én valamivel az elsõ próbálkozások után olvastam Ibolynak azt az ajánlását, hogy kéthavonta vezessünk be új ételféleséget (gyümölcs, majd zöldség, majd hús), de akkor õ már a kapott sárgarépát. Érdemes, vagy kell még ezek után betartani egy ilyen bevezetési sorrendet? Mikor kapjon különféle gabonákat, azt hogyan vezessem be?

Köszi a segítséget
Kalinta
kalinta (kalinta)
 


Sziasztok,

Miamanó,
nem tudsz kölcsönkérni vkitõl Szoptatnítot. Annka idején mi is próbálkztunk, nem sok sikerrel. Nem ömlik a szájába, nagyon kicsi a lyuk a csövön.

Kalinta, a másik topikban írok,.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Részletek a szoptanítról: 3 féle csõ van hozzá, különféle vastagságúak, azaz van amibõl jobban jön, van, amibõl kevésbé.
Sajnos a bérlés maga ugyan valóban nem drága (nálunk a Tiva-Med-nél), de a csövecskék nem sterilizálhatók biztonságosan, így azokat meg kell venni. Egy pár csõ 1400 ft körül van. Sajnos Kép

Snoopy

KépKép
snoopy
 
 


Hahó,
Miamanó,
tartsatok ki! A védõnõ anno nekem is mondta, hogy ne hagyjam cumizni, cicin elaludni stb. Cicókát, de mondott egyéb bõdületes baromságokat (elnézést a kifejezésért) is, pl. hogy a szopinak húsz-huszonöt percig kell tartania maximum (!!!). Én még akkor nem voltam kimûvelve szopitémában (ez az elsõ héten volt, ahogy hazajöttünk), de azt én is láttam, hogy az aluszékony, idõre ébresztgetett kislányom nem fogja húsz perc alatt behorpasztani a hátam, fõleg, ha közben kétszer elalszik Kép Szóval miután bebizonyosodott, hogy nem az én gyerekem defektes, hanem teljesen normális, hogy az elsõ idõkben hosszú szopik vannak, nagy ívben tettem mindarra, amit a védõnõ mondott. Cicóka ma is néha hosszasan szundikál cumizva a cicin, és eleinte nekem is volt rajta fehér folt, de nem sokat izgattam magam miatta, annál is inkább, mert a géppel fejés is pont ezt csinálta. Nem fájt, egy kis idõ után (kb. 20 perc) el is múlt. És azóta, mióta itt olvastam (akkor még csak Szõdy Judittól, mert még nem voltam itt a fórumon), lelkiismeret-furdalás nélkül hagyom is, hogy cumizzon, és már nincsenek is fehér foltok sem. És a cumizás is biztosan jót tett nekünk, mert a leányom sosem volt valami evõgép (most meg minden képzeletet alulmúl), de a szopásigénye egyre nagyobb.
Üdv
Kriszi
Kriszi
 


SziasztokKép

Jöttem egy kicsit dicsekedni. Ma voltunk mérésen (tudjátok két hete írtam, hogy 5 hét alatt csak 400 gr-ot gyarapodott Gergõ), és átléptük a 6 kg-os álomhatárt, egészen pontosan 6050 gr, ami 300 gr két hét alattKép Szóval most már megnyugodtam (bevallom, egészen idáig nagyon stresszelt a dolog), és örülök, hogy meglett a tejcsiszaporítás eredményeKép Mégegyszer köszönöm mindenkinek a bíztatástKép

Ja, a barátnõm babájával kapcs. csak annyi, hogy a lány már szinte mindent kiiktatott az étrendjébõl, élén a tejjel, úgyhogy vszeg nem az, vagy nem csak az volt a ludas. Egyébként én már nem mondok semmit neki, mert úgy tûnik, hogy teljesen hiábavaló, mert ugye, amit a gyerekorvos mond az szentírás. Szóval tényleg igaz, hogy mindenki saját belátása szerint jár el a gyerekével. Én szerintem másképpen csinálnám, dehát ez én vagyokKép

Üdv
Tüni
tüni
 
 


Tüni,
ha Bp-en lakik a barátnõd, akkor én megkockáztatnám még, hogy vigye el dr. Sarlai Katalin gyermekgyógyászhoz Szt István Kórház, nemzetközi szoptatási tanácsadó is, ha vki, akkor õ tuti megmondja, lehet-e ilyen fokú probléma az anya tejétõl.

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Kriszi!

A szokásos ülve szopinál nem engedtem, hogy felém forduljon, hanem a lábamra támaszkodva hanyatt fektettem, és én hajoltam fölé. Hiába, a lógós cicinek is megvan az elõnye. Így nem jutott eszébe forgolódni.

Szia!

Mona
Mona
 


Sziasztok!

Mostanában Szonja szopizás közben bedugja a hüvelykujját a szájába. Ez elég zavaró, meg hát egy csomószor megszakítja így a vákumot. Hogy szoktassam le errõl?

A másik gondom az, hogy sokszor csak addig szopizik, amíg a tejleadó reflex miatt dõl a szájába a tej, vagy addig se, és emiatt rendszeresen zöldet kakil (még mindig többször van egy nap kakis pelus, és több a zöld, mint a sárga). Sõt, néha úgy tûnik, fáj egy kicsit emiatt a pocija. Hogy lehet ezen segíteni?

Menta, az a híd pozíció nekünk nagyon bevált, jó, hogy ajánlottad. Én már alig tudom Szonját bölcsõtartásban megszoptatni, egyrészt mert szopizás közben is jár keze lába, másrészt olyan nagy, hogy nem tudom rendesen megtartani õt, és hanyatt fordul az ölemben

Ágci, tegnap írtad, hogy írsz nekem a másik topicba, de ott nem találom. :-( Nem a Hozzátáplálásba írtál? Vagy másra gondolunk?
kalinta (kalinta)
 


Szia Kalinta,
igen, de aztán láttam, hogy írtak a többiek.
(Sajnos névtelenek miatt nincs is nagyon kedvem menni. Csak idegesíti magát az ember a sok sületlenségen, mert gyöpös agyon.)

Ágci

Kép
Ágci
 
 


sziasztok!

Beszti!
Igazából nem nagyon lehet megmondani, hogy mikorra várhatod a mensidet. És persze úgy is megfoganhatsz, hogy közben meg sem jött az elõzõ szülésed óta...Kép

Kíváncsi!
Iboly nevében is köszi, hogy ezt leírtad!!

Áfonya!
Tökéletesen megértem az anyukát, hogy a gasztrós véleményére hallgatott! Biztos, hogy nagyon ijesztõ volt a baba rohama!

Miamanó!
Milyen fehér foltok? Maga a bimbó lesz fehér? A bõr? Vagy olyan, mintha odaszáradt kis tejcsipöttyök lennének?
Nem fogzik Csenge? Ez a 10-20 percenként felsírás olyankor szokott lenni.
Az ujjszopás teljesen természetes és normális dolog akár 12 éves korig isKép
Drukk továbbra is megy!!!

Kalinta!
Mézet egy éves kor alatt nem szabad adni a babának. Cukorral édesítheted a gyümit, pl. a meggyet.
A rizsliszttel sûríteni tudod a babakajákat.
A kukoricapehely jó, anyatejben, gyümiben szétáztathatod.
Banán: ne az elsõ gyümik között legyen.
Mirelit gyümi mehet.
Elõször ált. csak kis mennyiségeket esznek a babák. nem baj, ha minden nap csak 1-2 kanálkával eszik, akkor adjál neki annyit.
Gabona: gluténmentesek (rizs, kukorica) mehetnek már fél éves kortól, gluténosak inkább egy év után.
Hüvelykujj a szájba: nem fogzik? Olyankor is szokták ezt csinálni, mikor viszket, feszül az ínyük. Túl sokat nem tudsz tenni, kiveszed a szájából aztán majd idõvel fölhagy vele.
Zöld kaki, hasfájás valamilyen szilárd kajától is lehet, nem biztos, hogy a rövid szopi a ludas. Ilyenkor már azért elég hatékonyan szopiznak ált. De ha mégis: próbáltad több, egymást követõ evésnél ugyanarra a cicire rátenni? Ezenkívül amikor megszûnik a nagy nyeldeklés, akkor elkezdheted masszírozni, C-tartásban összenyomni a cicit. Ezzel növeled az elfogyasztott tejcsi zsírtartalmát.

Kriszi!
VédõnõKép A cicin cumizásnak amellett, hogy lelki szempontból nagyon fontos, élettani funkciói is vannak: serkenti a bélmozgásokat és az emésztõnedvek elválasztását.

Tüni!
Éljeeeen!!! Tök ügyik vagytok!!!
Barátnõd babája: most ezt nem is miatta írom le, hanem azok miatt, akik esetleg olvassák és hasonló cipõben járnak: ha a baba különösen érzékeny valamire a mama étrendjében, akkor akár 6 hétbe(!) is beletelhet, amíg megszünnek a tünetek a kiiktatás kezdetétõl számítva!

Mona!
Kép

Pele
pelcsi
 
 


Tüni!

Most nem olvasom vissza, hogy hol tart a b.nõd és a babája a gondjával, úgyhogy lehet, hogy már nem is aktuális, akkor én is úgy írom, mint Pele, hátha mások hasznát veszik. A kisebbik lányom 1 hónapos, de ez idõ alatt egyetlen normális székletet nem produkált még. Hasmenéses, zöldes, semmi köze a klasszikus anyatejes széklethez. A tenyésztés negatív, tehát kórokozó nincs. Azt mondta a gyerekorvos, h. lehet, hogy a tejcukor lebontásáért felelõs enzim még nem mûködik eléggé (remélem, nem írtam nagy hülyeséget) és azért van ez. Kaptunk egy bélflóra regeneráló port, most kipróbáljuk, hátha rendezõdik a dolog.
rjuli
 
 


Hahó,

kaki:
Cicóka kakija kb. három hetes korától nem "normális",nagyon híg, többször van még mindig naponta, néha nyálkás is. Kicsurog oldalt meg fölül a pelusból, szóval kész rémálom. De semmi baj nincs a gyerekkel, se a gyarapodással (legalábbis nem a kaki miatt). Bélflóra regeneráló por is ment, teljesen hatástalanul (abba is hagytuk). Most már mindenki azt mondja rá (a gyerek jövõ héten lesz öt hónapos), hogy majd ha kap szilárdat, az majd megfogja.

fehér foltok a cicin:
nekem a bõr volt világos-sárgásfehér a hosszas cumizás/géppel fejés után. Ma már nagyon ritka, leginkább nincs is.

kéz a szájban szopi közben:
amikor Cicóka fogjövés-gyanús volt (kb. egy hónapja), akkor kezdte õ is. Azóta is folytatja néha, de már lényegesen kevesebbszer. Gondolom, ahogy leállt megint kicsit a fognövekedés, már csak szokásból csinálja. De a kezével úgyis folyton kezdenie kell valamit, az úgy nem megy, hogy csak úgy lógatja... Kép Hol a ruhámat tépi, hol a hajamat, nyúlkál a szemébe, fogja be az orrát, tépi a fülét, a haját, közben meg persze rugdalja magát odébb a lábával. Szóval én azt szoktam, hogy vagy elcsípem a kacsóját, és tartom egy kicsit (ezzel többször is el lehet terelni), amikor látom, hogy rosszfelé tekereg vele, vagy a kezébe adok valamit, amit gyûrködhet: zsebkendõt, pelus végét, pólómat - imádja a hátam mögötti bársonyos párnát is simogatni (de ezzel csak az egyik kezét tudom lefoglalni). A legkellemetlenebb húzása, hogy elmarja a másik cicit, és tévedhetetlenül szorongatja a mellbimbót - na ilyenkor a csillagokat látom - de kezdek már én is nagyon trükkös lenni. Lekopogom, a harapást egy ideje abbahagyta.
Oh, idilli szoptatás, nyugalom, lazítás??? Állandóan készenlétben vagyok.

pozíciók:
Kakukkfû, Mona,
köszönöm! Az ölben hanyatt helyzet nálnuk is megy, meg a híd pozícióhoz hasonló is - a híd neki túl jó játék, evés helyett egyelõre hangosan kacag azon, hogy jé, de furán lóg itt anya Kép Kép Kép
Én azt szoktam, hogy leülök az ágy szélére a hanyatt fekvõ Cicóka bal oldalán, átkönyökölök a bal könyökömmel a túloldalára, kicsit a feje fölött srégen Kép, és így a bal cicit éri el.

Miamanó,
az áprilisi Kismamában (a neten is rajta van) van egy cikk a cumizásról meg a cumiról, ha rá tudnád venni a párodat, hogy elolvassa...
Egy másik, régebbi számban egyébként van egy írás a szoptatásról, ha jól emlékszem, úgy kezdõdik, hogy nem apad el a tej egyik napról a másikra. Az Anyatej-kvízben meg (szintén Kismama) az van, hogy a tejleadó reflex egyetlen biztos jele, hogy a baba nagyokat kortyol hirtelen. Nem a bizsergés, keményedés, csorgás, fájdalom. Ezek mind elmaradhatnak. Errõl eszembe jutott, hogy nem lehet, hogy az aggodalom/kimerültség miatt gátlódik a tejleadó reflexed? Azaz ott van az a tejcsi, csak nehezen jön ki? Csenge meg a cumisüveg miatt nem elég türelmes kivérni?
Egyébként Csenge szép nagy baba (Cicóka még mindig nincs hat kiló), elõfordul, hogy ilyentájt, amikor amúgy is lassul a súlygyarapodás, a nagyobb/eleinte nagyon gyorsan gyarapodó babáknál egész pici lesz, vagy egy ideig áll is a súly (egyéves kor körülre így egyenlítõdik ki a súlykülönbség a kisebbnek született babákkal). Szóval a hízás miatt ne aggódj, elvégre kap pótlást, ha nem elég neki a tejcsi, annyit ehet pluszban, amennyit akar.

Tüni,
irigyellek Kép Mi még innen vagyunk a hat kilón (pedig kb. egykorúak vagyunk)

Üdv
Kriszi + Cicóka (20 és fél hetes)
Kriszi
 


Sziasztok!

Ágci, köszi, azt hiszem tényleg megoldódik most már a probléma. :-) A lány még mindig nem akar enni, de most már tudom mi legyen, ha majd akar. Ne haragudjatok, hogy ilyen sokat nyüstöllek titeket, de annyi különbözõ dolgot hallottam, és szeretném, ha Szonja a legjobbat kapná. Meghát az tipikus elsõkisbabásanyuka görcs. :-)

Pele, szoktam ilyet csinálni, hogy ugyan azt a cicit kapja. Fog: három hónapos kora óta jön. :-) De lassan tényleg aktuális lesz, mert még egy sincs. Néha-néha volt már olyan, hogy nagyon sírt, és fogalmunk sem volt miért, kapott hûtõrágókát és csend lett, és mostanában egy picit megint csurog a nyála. Szóval lehet. :-)

Köszönöm mindenkinek a segítséget. :-)
Sziasztok
Kalinta
kalinta (kalinta)
 


Sziasztok!

Tüni,
de jóKép!

Lenne egy kérdésem is, ha már erre járok.
Anna pár napja elkezdte "tépni" a cicimet. Az ínyét összeszorítja, és csak a mellbimbó végét tartja vele, és persze minden zajra megfordul, cicivel a szájában. Nagyon fáj, most már nem csak mikor csinálja, hanem utána is érzem. Foga még nincs, szerencséreKép. És még azt is észrevettem, hogy sokszor csak szórakozik, alig eszik valamit, de akár egy órát is elcummogna rajtam. Az sajnos nálunk kivitelezhetetlen, hogy csöndben, félhomályban etessem a bébit, mert ott van a tornádó-típusú bátyjaKép, aki mindig csinál vmi érdekeset.
A kiscsaj tíz nap múlva lesz 6 hónapos.
köszi
Zulu

Kép

Kép

Kép
zulu
 
 


Pele!
A fehér foltok a bimbó közepén vannak, lehet, hogy ezt hívják felázásnak? Néha a fejés után is volt. Nem fájt, csak olyankor – ha ilyen – nem jön a cicibõl egy csepp tej sem. (Ha megnyomom). De már nem nagyon van ilyen.
Ja! Akartam kérdezni már a ciciösszenyomással kapcsolatban. Megpróbáltam a C fogást, de az összenyomásssal kicsit bajba voltam, mert féltem, hogy esetleg erõsebben és nem jó helyen nyomom, talán még bajt is okozhatok vele. Vagy nem?
Most már én azt gondolom, hogy fogzásban vagyunk, bár nem látok még a szájában semmit, nem is nagyon keményebb az ínye, de tényleg sok az erre utaló jel. Mostanában a cumisüveggel is csak nyûgösködik. Viszont, ha tudnék mosolygó arcot csinálni most csinálnék, több egy kicsivel a tejem!!!!! Ujra szedem az urticát, teát, éjszaka mintha többet szopizott volna Csenge, szóval már ennek is nagyon örülök.
A Kriszinek szóló hozzászólásod is inkább nekem szól, az én védõnõm ellenzi a cumizást a cicin.

Kriszi!
Csenge is pont így viselkedik! (a különbség csak a szopiban van). Ja de a kakiban is. Csengének kezdettõl fogva napi, normál anyatejes kakija volt, a tápszertõl is csak szinte a színe változott. Kb. 1 hete, a kaki masszívabb állagú lett, nehezebben is jön ki szegénykémbõl. (és csúnya sötétzöld és büdi, de ez a tápszer).
A cikket olvastam, egyébként biztos, közrejátszik a kimerültség, aggódás, stressz stb. is. Valahogy úgy érzem, hogy több emberként is helyt kéne állnom: anyaként elsõsorban, másodsorban a háztartásban (párom szinte semmiben sem segít csak anyukám), harmadrészt, de néha ez a 2. a munkában (mert nincs aki helyettem csinálja), és a 4. vagyok én a nõ, de magamra már nem jut idõ. Meg teljes mértékben az elõzõ kettõre se. És ha magammal nem vagyok megelégedve (ugye még le vagyok amortizálódva, mint nõ), akkor azért ez a többire is kihat. Na nem akarok panaszkodni, evvel biztos sokan vagyunk így, majd túlteszem rajta magam.
Többször viaskodik bennem, az, hogy nem nagy dolog, ha elfogy a tejci-szopi, örüljek, hogy eddig is volt, meg az, hogy azért se hagyom, nem igaz, hogy én nem tudok tovább szoptatni! De az is igaz, hogy Csenge már ugye önálló abban, hogy ha nem akar szopizni, nem is fog. NEM TUDOM RÁVENNI! Csak szeretném. Csak jó lenne. Neki! És akkor nekem is!
Csenge valóban nagy a korához képest, de képzeld, tegnap a rendelõben, volt egy 18 hónapos, 8 kg-os kisfiú, meg egy 14 hónapos szintén 8 kg-os kisfiú. Az anyukák irigykedtek rám ill. Csengére, erre jövök ki, ott egy pici, kérdezi az anyuka, hogy mennyi idõs és hány kg. Mondom, hogy 4 és fél hónap (9 nap múlva 5 hónap) és 7 kg, és erre sóhajt, hogy az õ babája 3 és fél hónaposan már 7 kg!!! És tényleg, én egy picit rövidebbnek láttam mint Csenge, de már 68-as ruhákat hord, ahogy mi is! Szóval nagy a szórás. Csenge egyébként most csak nyúlik, tehát arányos alkatú (eddig volt pocakja). Szóval a hízás miatt én se aggódok, de a védõnõ szerint biztos nem lakik jól sose. (Mostanában nyûgösködik a tápszerrel, vagy elfogadja vagy nem, de csak nagyon higítva. Ma kezdtük elõször megkóstolni az alma levét, de egyelõre csak egy fél kiskanálnyi ment le, olyan aranyos volt , ahogy fintorgott, hogy mi ez???

Sziasztok

Miamanó+Csenge
miamanó
 
 


KrisziKép

Ne aggódj, észre sem veszed, és az lesz már a bajod, hogy nem bírod tartani Cicókát, olyan nehézKép Borzasztó ez az örökös aggódás a súly miatt. Én már minden mérésre úgy megyek, mintha vizsgázni mennék. Pedig direkt ezért nem vettünk mérleget. Egyébként szerintem csak néhány nap lehet a babáink között. Gergõ tavaly szilveszterkor született.

ÁgciKép

Köszi, de már én is ajánlottam neki a doktornõt, de hiábaKép

MentaKép

Megnézettem ma a dokinéninkkel Gergõ nyelvét, és azt mondta, hogy egyáltalán nincs lenõve. Úgyhogy ez sem magyarázza a hosszú szopikat. Bár szerintem az igazi evéssel végez kb. 20-30 perc alatt, de egyszerûen magától nem hajlandó elengedni a cicit. Eddig lelkiismeretfurdallásom volt amiatt, hogy én "szakítom meg" a szopit, dehát ha rajta múlna az egész nap egy hatalmas szopiból állnaKép

Üdv
Tüni és Gergõ
tüni
 
 


Sziasztok!

Megint én :-)

Szerintetek egy 7,5 hónapos, nem evõ, igény szerint szopizó gyereknek lehet vízhiánya? A párom mesélte az anyósomnak, hogy mit csinál fürdéskor a lány, és azt mondták, hogy szerencsétlen gyerek szomjas, nem elég neki a tej, mint folyadék, hiszen az zsíros, cukros. Ez így logikusan hangzik, dehát ott a másik fele, hogy a tej 80 % víz, õ csak ezen a folyadékon él, és szinte minden pelusa olyan nehéz a sok pisitõl, hogy önvédelmi fegyverként használhatnám. Viszont az is tény, hogy ha meglátja az ásványvizes üveget, akkor teljesen be van zsongva (utcán, út közben, üvegbõl kap inni, és már ismeri), de ilyenkor szoktam neki adni, de tudatosan nem kínálgatom rendszeresen vízzel. Már a párom is macerál, igaz, hogy õ nem azt mondja, hogy a gyerek szomjas, hanem hogy vízhiánya van (ezt jól kihangsúlyozta). Adjak neki rendszeresen, vagy ne adjak? (Én azért tartok tõle egy kicsit, mert még nem eszik rendesen, viszont megfigyeltem, hogy ha iszik, mielõtt a párom behozná nekem a suliba, akkor kevébé lelkesen szopizik, félek, hogy ez a tejmennyiség csökkenéséhez vezetne.

Kalinta
kalinta (kalinta)
 


Kalinta,
Miért mit csinál fürdéskor? Szilárd étkezés után kínáld meg vízzel. Ha melegebb van, természetesen jobban fogja igényelni a folyadékot, de ha meg tudod oldani, és úgy gondolod ez mindkettõtöknek jó, akkor soron kívüli szopit nyugodtan beiktathatsz. Egyébként a teli, önvédelmi fegyverként is jól használható pelus, nem hiszem az egyik tünete lenne a kiszáradásnak.Kép

Tüni,

Ajánlom figyelmedbe a lll honlapján található mondatocskát:
"A La Leche Liga nemzetközi, nonprofit szervezet, amely azzal a céllal jött létre, hogy támogatást, bátorítást, információt és felvilágosítást nyújtson a szoptatni kívánó anyáknak."
Ha az anyuka nem akar, a fejünk tetejére is állhatunk, hiába...

Tényleg tudja vki, mi ez az új lll honalp? Miért nem a régi van? Ez kicsit amatõr, nem? Az elõzõ olyan jól meg volt csinálva!

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok,
képzeljétek, egész jól haladunk, már napközben nem is kell neki pótlás, csak éjszakára, mert az utolsó etetés után rendületlenül sír. Tulajdonképpen csak annyit kellett csinálnom, hogy fel kellett ébreszteni enni. Illetve elég, ha bemegyek, meghallja a lépteimet, már pattan ki a szeme, de ha nem megyek oda, nem hív. Szóval többször megkínáltam, meg utána játszunk egy kicsit, ez elég is neki.
Köszi a biztatást!
(Hát ha még birsalma levet meg sütikét is ennék! Kép)
kíváncsi
 
 


Szia Pele,
Iboly javasolta, hogy hozzád forduljak az éjszakánként álmában ordibáló kétévesem ügyében, te biztosan tudsz segíteni. A tüneteket részletesebben leírtam az alvászavaros gyerek vagy valami ilyesmi címû topikban. Ha van ötleted, kérlek, írd meg!
Nagyon köszönöm elõre is!
Kíváncsi
kíváncsi
 
 


Szia Ágci!

Elfelejtettem, hogy a másik topicba írtam errõl, Szonja issza a fürdõvizét (lefetyel :-) ), kifejezetten mohón. Evés után kap vizet (már ha azt a max. egy teákanálnyit evésnek lehet nevezni :-) ). A szopizás nem gond, kb. milliószor szopik egy nap. :-) Na jó, annyiszor nem, de 6-8-szor biztosan.

Kalinta
kalinta (kalinta)
 


Kíváncsi,
hát ez igen jó hír! És ilyen rövid idõ alatt, ügyesek vagytok!

Kalinta,
az én gyerkõcöm is ott veszi magához a napi adagot. Eleinte próbálta a férjem lebeszélni róla Kép, de ha az kell enki. Kimondottan a fürdetõkrémes. Egyíébként sok gyerkõc szereti, ezt már más babás lapon is olvastam, úgyhogy ne aggódj!
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Hahó,

fürdõvízivás:
Cicóka is inná a fürdõvizet, kérem tisztelettel! Csak nem hagyjuk. A cici meg bezzeg nem érdekli annyira (de ezt már kezdem megszokni).

méret, súly, hízás, kicsit OFF:
a ruhaméret nem mond semmit szerintem. Cicókának 56-68-ig terjednek jelenleg a ruhái. Az ún. tescós akciós pamutcuccok olyan picik, hogy abból a 68-as is már majdnem kicsi neki. És van egy bazi nagy 56-os rugija, amin ma vettem észre, hogy talán most már majd lassan kinövi. A hízástéma engem is annyira stresszel, hogy ki nem tudom fejezni. Jól rám ijesztettek az elején. Lassan már tényleg orvost váltunk, mert ez az "elvárható gyarapodás" c. fejezet kezd kikészíteni. Lassan azt gondolom, hogy a legnehezebb az "átlagos" méretekkel született, nem ugrásszerûen gyarapodó babákkal. Mert tõlük várja el mindenki a "nagykönyvet", és ha nem azt hozzák, akkor biztos valami baj van Kép

cicirágcsálás ínnyel:
Zulu, szinte biztos, hogy elindult a foga. Cicóka is csinálta ezt nemrég kb. egy hétig. Aztán egyszercsak abbahagyta. Kép De fog még nincs, úgyhogy várható még ilyesmi...

Na megyek, mert kiabál, hogy valami nem tetszik neki.
Üdv
Kriszi
Kriszi
 


Menta, kérlek segíts nekem,
szerinted mennyi a megengedhetõ fogyás fogzáshoz kapcsolódó evési sztrájk esetén? Mikor hívjak doktornõt?
A múltkor ledobott 250 grammot 5 nap alatt visszahízta, de most megint kezdõdik elölrõl az egész, így már egy hónapja nem gyarapszik :-(. Szopizni szopik, visszaállítottam a 2 óránkénti szopit, próbálván kompenzálni az egyébként szopi után elfogyasztott napi 600 gramm kaját :-((((. Most már értem miért kérdezik a mamák a már felnõtt gyerekeiket is, hogy "ettél, fiam?" Halálba szorongom magam ezen az egészen.
jó hétvégét mindenkinek,
matska
matska
 
 


Khm. Úgy látszik, elkiabáltam. Ma már délután olyan éhes volt a baba, hogy kénytelen voltam pótláshoz nyúlni. Pedig egész nap szoptattam, megtehettem, mert ágyban voltam mandulagyula miatt. Vagy lehet, hogy a láz miatt kevesebb a tej? Mit gondoltok? A másik: ha tüszõs mandulagyulladásom van (még nem tudom), akkor ugye csak antibiotikum gyógyítana meg. Vagy tudtok esetleg más, hatékony gyógymódot is? Köszi!
Kíváncsi
kíváncsi
 
 


Bocs matska, de nem vagyok képben! Mennyi idõs is most a babád?
És mikor volt az a múltkor pontosan?
Én azt hiszem, hogy ha egy baba sztrájkol, akkor nem igazán lehet mit tenni. Nagyon jól teszed, hogy gyakran szoptatod, mert úgy akkor a mindenféle fontos vitaminhoz és ásványi anyaghoz tuti hozzájut ebben a kritikus idõszakban is.
Egyébként meg próbáld mindig csak nagyon finomna, nem erõszakosan sok fajta kevés kis falatkákkal, egézséges ételekkel kínálgatni. Persze a táplálékpiramis adta arányokat próbáld betartani (cereáliákból a legtöbb, majd gyümi és zöldségek, majd tej- és hústermékek és végül az egyebek), de az sem katasztrófa, ha pár napig csak gyümit vagy pl. csak husit eszik a tejcin kívûl.
Hogy mennyit fogyhat? Ez jó kérdés!
Ez sok mindentõl függ. Figyeld az általános állapotát, pisis pelusok számát, kedvét, bõrturgorát. Ha egyébként egy jóhúsban levõ gyerek, akkor szerintem a 250 g még elmegy, ha vékonyka nagyon, akkor talán tényleg nem árt dokinénivel is konzultálni!
Remélem mihamarabb kibújik az a fránya fog és minden megy tovább nyugiban! Kép
Lányok, bocsánat most nagyon rohannom, kell, "the family first" van! Kép
Puszi!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Világos-fehéres-sárgás bõr a cicin: az erek görcsös összehúzódása okozza. Nem jól van a baba szájában a cici vagy túl erõs/nem jó méretû a mellszívó. És mivel az erek összehúzódnak, a tejleadó reflex is gátlódik.

Fürdõvízivás: hehe, nekem is mindhárom gyerkõcöm csinálta/csinálja. Hogy mi a jó benne??KépKépKép

Zulu!
Mi ezt gumicicizésnek hívjuk a családban, úgy megnyújtja a cicit, mintha gumiból lenneKépKép Lehet, hogy õ is fogzik azért. No meg ilyenkor eléggé eltereli minden a figyelmüket. Háát, többedik gyerekeknél bizony nem sok mindent tudsz tenni azon kívül, hogy ilyenkor kikapod a cicit a szájából. De elõbb-utóbb leszoknak róla.

Kalinta!
Teli pelusok mellett kizárt dolog, hogy vízhiánya lenne a babádnak!

Miamanó!
Éljen, éljen, hogy több a tejecske!!!
C-fogás: fájnia nem szabad, de nyomhatod erõsen.
Lelki oldal: én azt hiszem, hogy az elsõ babámnál, aki pótlásra szorult, a Benned is meglévõ elszántság segített át ezen az idõszakon. És a tejcsi minden cseppje kincs, minden nap nyereség, amíg kapja a babád!
Almalé: én azért még várnék vele. Fél éves kor elõtt nem érett a babák bélrendszere a szilárd táplálék feldolgozására.

Kíváncsi!
Akkor is hurrááá!! A betegségtõl lehet átmenetileg kevesebb a tejcsi, fõleg ha ócskául is vagy, esetleg kevesebbet ettél/ittál. Valószínû, hogy kell antibiotikum, de ezek között is rengeteg olyan van, amivel lehet szoptatni.
Kétévesedrõl inkább írok magánban, mert én azzal a topikkal vagyok úgy, mint Ágci a HozzátáplálássalKép

Matska!
Mi a helyzet a pelusokkal?? A kiszáradásra nagyon kell figyelni! És most akkor megeszi a szilárdat? Vagy azt sem? És szopizik? C-fogás, többször egymás után azonos cici?

Pele
pelcsi
 
 


Menta

Roppant mód hanyagolva vagyunk, pedig minden nap kérdez valaki felõled, mi újság Helenával? Hiányoztok írjál hozzánk is!!!!!!!!

Pusz: Dzsili
dzsili
 
 


Hahó, Menta, Pele, köszi.
helyzet röviden, 9 hónapos ifiúr a hozzátáplálásról már másodszor vált át csak szopira, az elõzõ váltás (2.5 hete)4 napig tartott, 250 gramm mínusszal zártunk, igaz pár nap alatt visszaszedte, de amúgy sem egy dagi baba, sõt, 76 centijéhez 7.5 kiló. Pelusok normálisak, pisi kicsit kevesebb, de még normális, kaki rendben, turgor rendben, jókedvû, élénk, de megint éjszaka is ébred enni - naná, mert éhes.
C-fogás és egyéb praktikák bevetve. És mégis :-(.

A doktornõ nem izgul, vonogatja a vállát, hogy van ilyen, majd eszik újra... Csak én parázok nagyon, pedig van tejem rendesen.

Az elsõ õrlõfogak helye duzzadt, valszeg ez az oka, csak attól tartok, hogy mire kibújnak, elfogy a gyerek. Viszont hálás vagyok az LLL-nek, meg a Szoptatós Füzetnek, hogy elválasztódást csinálunk, így legalább anyatejet eszik. Ja, pár kanálka reszelt almát tegnap este óta elfogad, de többet nem és mást sem, akármit is próbáltam :-(.

Bármilyen ötletért hálás vagyok,

sziasztok, köszi,
matska
matska
 
 


Lányok, Ágci, Menta!
Az normális, hogy a mellbimbómon lévõ seb még mindig nem akar eltûnni? szonja most mindjárt 8 hónapos, és 5.5 hónapos volt, amikor a seb odakerült. kilencedszerre betonozódott be a mellem, mert nem tudta kiszívni, amikor a bõrgyógyásztól kaptam hámosító szaliciles krémet. amióta azt használom, puha a seb, és emiatt át tud törni rajta a tej. az elképzelhetõ, hogy amíg a gyerek szopik, az addig nem fog onnan elmúlni? És ha még egy évig csináljuk a szopit? Nem merem nem bekenni, mert az a kilenc alkalom nagyon brutális volt, nem akarok még egyszer annyi stresszt, ha nem muszáj.
Köszi, lilla
lilla
 


Lilla!
Nem tudom, hogy ez így marad-e nálatok? Mondjuk a ti helyzetetek speciális. Mert ha csak egy "sima" seb lenne, akkor tudnálak bíztatni, hogy ez el fog múlni, de így nem tudom. Talán Iboly vagy a Sarlai doktornõ többet tud már ebben a témában.
De szerintem az a kérdés, hogy ez a mostani "cici-állapotod" mennyire streeszes neked? Mert ha nem gond, akkor hát így szopiztathatod Sznoját tovább, kenve a szaliciles puhítóval. De ha tûrhetetlen már, akkor gondold meg majd lassan az elválasztást. Persze csak ha Iboly és doktornõ is hasonlót mond.

Matska! Pont erre gondoltam én is, hogy ha egyszerûen nem akar enni, akkor úgysem tudod megtömni. Azzal próbálkoznék még, hogy a fogzás fájdalmait próbálnám csökkenteni. Pl. hûtõrágóka, homeopátiás "cuccok", Dentinox. Hátha akkor többet enne. Meg többször knálgatnám érdekes falatokkal, fõleg olyankor, amikor én magam is ennék!
Kitartás! Én biztos vagyok benne, hogy ezt a gyerekek csak és kizárólag a mi ijesztgetésünkre csinálják, nem szabad bedõlni! Kép Kép Kép Kép

OFF!
Dzsili! Drága vagy, de én meg egy hülye lökött vagyok, aki kifundálta magának, hogy addig (kicsit babonából) nem írok az "osztályba", míg nem jelenthetem be, hogy van valaki a pocakomban. Azon vagyunk, hogy minél hamarabb írhassak. Kép Olvasgatlak titeket és néha alig bírom, hogy ne írjak. KépKépKép
ON!!

Kiváncsi! Ez tényleg szép volt tõled, hogy így megkövetted Ibolyt! Kép Kép
Hajrá a szopival, kitartás, és sok-sok türelemet és energiát küldök a 2 évesedhez is! Kép Kép Kép Kép Kép Kép Kép

Kalinta! Helena is itta a fürdõvizét. Sokáig nem fogadott el normálisan, pohárból vizet, de úgy itta. Elég pisis pelusa volt, így nem aggódtam. Most már iszik pohárból is vizet. Kép

Kriszi!
Tudod, mindig csodálkozva olvasom, hogy Cicókádat nem érdekli annyira a cici! De én azt gondolom, hogy õ egy nagyon eredeti baba lehet. Nem egy átlagos gyerek, az biztos! Biztosan nagyon helyes kis kölök lesz belõle, biztosan sokan irígyelhetnek miatta! Kép

Tüni! ha a doktornéni szerint egyááltalán nincs lenõve, akkor hurrá! Azért ha egyszer egy másik dokihoz vetõdtök teljes véletlenségbõl, azért kérdezd ki az õ véleményét is. Lehet, hogy Gergõ csak "imádja" a cicidet? KépKépKép

Miamanó!
Annyit gondolok rátok, hogy hogy alakulnak nálatoka dolgok Csengével! Úgy örülök, hogy úgy látod, hogy kicsit több a tejcsi!
Te dolgozol is a babázás mellett? Hogy bírod? nem lehetne valahogy mégis legalább Csenge féléves koráig valakit találni a helyedre átmenetileg? Biztos neked is jól esne egy kicsit több pihenés!

Pele! Nem írtad meg, hogy mi volt Hannával a gastrón! De ha nagyon off, akkor nem baj! Kép

Puszi mindenkinek!
Menta
menta
 
 


Menta!
Köszi a választ! Azóta, hogy kenem magam, immár egy hónapja, nem volt dugulásom! így tökéletes az élet. van sok tej, megy a szopi, semmi gond. Stresszes csak akkor voltam, amikor 4 naponta dugultam el, tudod, amit írtam neked. most semmi gond, csak úgy elmélkedtem. Már többször kerestem a doktornõt, hogy elújságoljam neki, hogy megoldódott a dugulási gond, csak mindig viziten volt. Megkérdezem Ibolyt is a sebbel kapcsolatban. puszi, L.
lilla
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?