Új privát üzeneted érkezett!

Montana!

Úgy legyen :wink: !
Vendég
 


Nati!

Nékem mondanál valami bíztatót? :twisted: :lol:

tjuca
 
 


Luca,
páfránnyal, LH teszttel ne foglalkozz. Elvileg nálunk csak a hő a tuti.
Mivel a páfrány is meg az LH teszt is az emelkedett LH szintet mutatja, ami peteéréskor van, ezért mi símán becsapjuk. Vagyis ha az inzulinrezisztencia miatt eltolódott az LH arány is. Nekem 3-szorosa, mint kellene.
Mondjuk múlt hónapban én is kipróbáltam, és 14. napig negatív volt, utána pozitív, talán valamire azért jó. Viszont LH teszt 36-48 órával előbb pozitív, mint a peteérés van, a hő meg csak utána megy fel. Vagyis még felmehet :D

Bocs, hogy ilyen ritkán, meg egy-egy hozzászólásra vagyok csak. Azt hittem, ha majd dolgozom, mennyi időm lesz a munkahelyen netezni, de nem úgy néz ki. Amúgy olyan lassú a benti net, mint a huzat. De hát a cipésznek is a cipője...

KépKép
KépKép
KépKép
linacska
 
 

 
 

Tjuca!

Várj visszaolvasok! :oops:
Vendég
 


Hát, csajok, én már belekeveredtem ebbe az egész babaprojectbe...Erről szól az egész életem, mégsincs semmi...Hú, most eléggé el vagyok keseredve.

Linácska, igazad van, tényleg nálunk más lehet a helyzet.Viszont a hőmérőt elrejtettem a fiók mélyére, mert ebben a hónapban fel sem ment a hőm... :(
Múlt hónapban felment a 11.-12. napon, mégsem lett belőle baba.
Múltkor a kis Mazsola viszont egyből összejött, akkor most hogy van ez?
Emberem éjjel-nappal dolgozik, alig találkozunk...elkeserítő helyzet.
Mindig azt érzem, hogy "ketyeg a biológiai órám",és addig húzódik a dolog, amíg kifutok az időből.

Most lesz a Vivi szülinapja, ma jönnek a barátnői, holnap a család, legalább nem érek rá még jobban elkeseredni.

Jó hétvégét Mindenkinek!
Vendég
 


Na itt vagyok!

Hát én akkor jártam a wc-re sokat éjszaka amikor terhes voltam, sőt a most 6 hónapos kisfiam létére is ugy jöttem rá , hogy folyamatosan pisilni jártam és gyanús lett, ugyanis volt egy napos vérzésem gondoltam ez már megint megjött, nem gondoltam terhességre, ugyanis az utolsó menstruáció időpontja egybeesett egy vetéléssel, azt hittem kizárt hogy egyből összejöjjön.
(Bár ekkor látták a 14.-napon a 19 mm-es tüszőt ugye Montana?Ami meg is repedt :lol: ).
Csak biztatni tudlak (hátha neked is bejön, mint Montananak) Drukk ezerrel :D
Vendég
 


Juca, van kép is, csak egy hete készülök feltölteni a fényképezőgép aksiját....-bonyolult dolog is- :lol: de tényleg mindig elfelejtem. De a hétvégén feltöltöm, és akkor küldök neked képet kicsinyítésre, jó? Persze csak ha nem zaklatlak vele :oops:

AMúgy meg én is rengeteget pisiltem az elején, és Petinél is!
Nem viccelek átlag 2-3 szor megyek éjjel, most meg legalább 5-6 szor, de inkább többször. Igen, ez majdnem óránkénti pisit jelent.
De most már javul, gondolom addig, amíg a gyerek rá nem ül a hólyagomra, de ahoz még nőnie kell a picurnak.
MOst 5,3 cm-t mértek tegnap. (Petim 53 cm-re született :) )

Nemsokára indulunk vásárolni, mindenkinek szép szombatot!
Vendég
 


Luca!

Tudom könnyü mondani, de nem tesz jót, ha mindig ezen rágódsz! Bár tavaly nekem is minden gondolatom ez volt, rágörcsöltem nagyon és sikerült! Ezért úgy gondolom, hogy nincs jelentősége, hogy görcsösen vagy lájtosan akarod, nem ezen múlik a sikeresség! Viszont a lelkednek nem tesz jót! És egy idő után úgy érzed, hogy évek teltek el a probálkozás óta, olyan lassan megy az idő! Ez a ciklusról ciklusra élek, nem jó senkinek! Én is rettentő kétségbeesett voltam, mert félév alatt egyszer sem volt pé-m, úgy éreztem ezt nem bírom így tovább, legalább az esély lenne meg! És a következő hónapban lett pé-m és sikerült is! Utána már azt gondoltam, hogy ejha, de hamar összejött! Föleg, hogy volt olyan, hogy 2 terhesség között 9 év telet el! Erre nem lehet tanácsot adni, hogy tereld el a gondolataidat, menjetek szórakozni, ezt magadban kell tisztázni! Nekem tök mindegy hol voltunk, mit csináltunk, mindig ezen járt a fejem! Nem is tudom, hogy jutottam el idáig ahol most vagyok, de rettentő türelmes vagyok! Talán, mert van egy határidő(férjem vizsgálata) és talán az, hogy most jó pár hónapig szünetet tartunk!
Vendég
 


Nati!

Köszi! :-)

Kacika!

Küldjed!

Most csak ennyi, bocsesz.

tjuca
 
 


sziasztok csatlakozhatok hozzátok?
e.andrea
 
 


Szia Andrea!

Erre a kérdésre azt szokták válaszolni a csajok, hogy "Isten hozott, bár nem tette volna"!
Persze, gyere csak!
:lol: :(
Írj valamit Magadról!
Vendég
 


Grönland!
Mi nem járunk sehova, ha nem dolgozunk, akkor itthon vagyunk.Párom itthon is dolgozik, engem meg leköt a kert és a házimunka.Nem is szeretek menni sehova, munka után rögtön rohanok haza,vásárolni sem szeretek. Szeretünk itthon üldögélni az udvaron a tó partján, és a teraszon.Szeretem nézni, ahogyan úszkálnak a halak...Néha átjönnek a barátnőmék-aztán ennyi.Nyáron el szoktunk menni nyaralni ide-oda egy-egy hétre vagy hétvégére, de évközben nem.Régebben jártunk kirándulni hétvégén, de mostanában nem kívánkozunk sehova.

De én is úgy érzem, hogy ha mennénk is valahova, a gondolataim jönnek velem.
Azt hiszem, kezdek kicsit depressziós lenni.Már félek kimozdulni itthonról, csak itt érzem jól magam.
Remélem, majd elmúlik.
Azt hiszem, ebben a hónapban kár is reménykednünk,nem igazán jöttek össze a dolgok, majd a következőben.Addigra a vérvétel eredménye is meglesz, és tudom, hogy mi zajlik a szervezetemben.Mert ez is izgat ám...
Vendég
 


Na, hülyeségeket írok!

Andrea!Isten hozott, bár ne tette volna...

Siettem az írással, mert a Vivinek most van a bulija, és mivel az Ő szobájában van a gép, csak kicsit jöhettem ide...amíg Ők tévét néznek. :lol: :lol: :lol:
Vendég
 


jo akkor irok magamrol valamit van 2kis lányom akik mellé szeretnék még egyet .sajnos kb.2hete spontán elvetéltem 6-7hetesen.azota ujra babát szeretnék.
e.andrea
 
 


Nekem két nagylányom van, és mi is szeretnénk egy picit.Nekem júniusban 8 hetesen halt el...
Vendég
 


Én is ezt érzem, Luca! Nem szeretek sehová menni! Hónapokig nem mozdultam ki a lakásból, még az udvarra sem mentem ki! Aztán egyszer csak úgy ébredtem, hogy egy kicsit jobb, nem sírok! Aztán meg már nem a baba volt az első gonolatom! És napról napra jobb lett! Ezt nem lehet előre eltervezni, hogy holnaptól így és így ébredek, ez egyszercsak jön! Igaz az a mondás, hogy az idő minden sebet begyógyít! Neked is kell egy kis idő! Túl frissek még a sebek, de lassan te is elindulsz a gyógyulás felé!

Andrea!

Sajnálom, hogy te is ebben a topicban kötöttél ki! Mi volt a gond?
Vendég
 


Szia Andi, üdv köztünk :cry: :)

Mennyi idősek a lányaid?

Nekem egy kisfiam van, aki dec. közepén lesz 3 éves.

Június 19-én volt a missed ab-om, 8 hetesen, és a következő mensim már nem jött meg, hanem 4 hétre a műtét után pozitívat teszteltem.
Azóta 12 hetes vagyok....most itt tartunk, remélem március végén egészségesen megszületik a kistesó.
Neked is sok sikert, kitartást, meglesz a gyümölcse!!!
Vendég
 


Juca drága!

Holnapra mennek a drukkok! Ugye kaptál tudod milyen tesztet? :lol:
Vendég
 


a lányaim 7és 8évesek.
Kacika ez igen akkor lehet hogy van rá esélyem nekem is hogy megint össze jönn a baba.
Grönlad elkeztem vérezni otthon és másnapra nem volt semmi látszata hogy babás voltam :(
e.andrea
 
 


Andrea!

Kacikának szerencséje volt! Persze neked is lehet, de elötte nem ártana egy kivizsgálás! Én elsősorban hormonvizsgálatot javaslok! Doki mit mondott? És természetesen mindenkinek sikerül újra! :wink:
Vendég
 


Grönland!

Nem tesztelek csak kedden, kivárom a hétfőt, akkor kell nem megjönnie. :wink: Ma teszteltem, de túl korán, nem kellett volna. Megvárom a kimaradt mensit. :twisted:

E. Andrea!

Szia! Üdv itt. A spontán vetélés annyiban jobb, hogy nem kell utána három hónapot várakozni. Valószínűleg a megtapadással lehetett gond. Gratulálok a két nagy lányodhoz! :-)

Nekem két vetélésem volt, és van egy kislányom Kinga. Valmint van egy táblánk is, ha szeretnél rákerülni, akkor kérem a neved, a születésed (hónap nap), hogy általában milyen hosszúak a ciklusaid, és hogy most hol jársz. Valamint, hogy vártok-e egy-két hónapot, vagy már szeretnétek rögtön kistesót.
És csak optimistán! Kérdezz bátran, amire tudunk válaszolunk, és gyakran arra is, amire nem! :wink: :twisted:

Luca!

Én pont az ellentéted vagyok, én egy idő után szeretek kimozdulni, emberek közé menni, moziba, színházba, de néha szeretek csak úgy egyedül sétálni. Kíváncsi vagyok a vérvételed eredményére! És nincs olyan, hogy elveszett hónap, csak, ha már ott van pirkó :-D

Grönland!

Akkor Ti most nem vagytok a projekten???

Szép estét mindenkinek!

Pusza!

Juca

tjuca
 
 


Sziasztok!

Andrea! Sajnálom ami veled történt! :cry: :cry:
Remélem Kacika nyomdokaiba lépsz és hamarosan babás leszel, nem pedig engem követsz. (Vetélés után több, mint egy évvel még sehol semmi. :cry: Na, de majd ebben a hónapban! :lol: ) Kellet műszeres befejezés, vagy teljesen kiürült a méhed magától?

Luca! Ne erőltess semmit!! Ha most otthon érzed jól magad, akkor maradjatok otthon. Ha erőltetve elmászkálnátok, attól sem éreznéd jobban magad. Nekem a műtét után egy hónappal volt ilyen hangulatom, aztán szépen elmúlt. Azért még most is van néha, hogy nincs kedvem semmihez, de most már csak nagyon rövid ideig tart. Leginkább mensi utáni napok ilyenek. :cry: Gondolom tudjátok miről beszélek? :lol:

Juca! Korai volt még az a teszt! Kis türelmetlen! :lol: Szorítunk, hogy a keddi pozitív legyen! :lol:

Ja, és Luca! Bár nem igazán működnek jól a vonalzók mostanában, de ha jól emlékszem, akkor te most vagy a pé környékén! Úgyhogy tényleg ne mászkáljatok sehová, apával melegítsétek egymást a hideg éjszakákon. :lol: Lehet ebből még valami!

Akár azt hiszed, hogy meg tudod tenni, akár azt, hogy nem, igazad lesz!
Kép Kép
montana
 
 


Sziasztok!

Húúúúzóóóós volt a tegnapi nap...!

Néptáncolunk az urammal egy amatör csoportban, és egy falunapokon volt fellépés, ami gyakorlatilag az egész napot igénybe vette. Na, vége. Úgy be volt fonva a hajam, h csak mosolyogni tudtam egész nap... :lol:

Vége a mensinek, osztán tegnaptól már nem védekezünk! :oops:

Monti, vhol el kell kezdeni, a 2 kg is vmi!

Juca, DRUKKOK!

Andrea,
üdv itt, mesélj magadról! Nekem 2 sajat kisfiam van, 8 ill 4,5 évesek, + a férjem kisfiát is én nevelem ő 5 éves. (anyuka meghalt) Egy vetélésem volt, aug. közepén, 6hetesen. Időre megjött a mensim és most majd meglátjuk okt elején, h lesz e vki a dologból...
zmimi
 
 


Jóóó "reggelt" mindenkinek!!

Juca, küldtem neked két képet :) , és előre is köszi!
Vendég
 



VIVINEK NAGYON-NAGYON SOK BOLDOGSÁGOT KÍVÁNOK A 13. SZÜLETÉSNAPJÁRA!!!!!!!!!!!!!!!!
Vendég
 


Montana nem kellet a müszeres befejezés mert addigra kiürült minden igy a vérzés után ujra csinálhatjuk amin rajta is vagyunk . :)
zmimi nekem szept.3-án vetéltem el sajnos.2kislány a volt férjemtöl van és a mostni páromtol is szeretnék babát, hogy közös gyerköcünk is legyen
e.andrea
 
 


Jó reggelt Mindenkinek!

Montana!
Igaz, hogy most van a pé-m,de Apának meg itt a határidő...és sajna a számítógéppel kell összebújnia. :( Ráadásul ez a hétvége a szülinap miatt is zűrösebb, napközben nem tud annyit dolgozni, amennyit kellene, marad az éjszaka.
Úgyhogy fiúgyerekről lemondhatunk, talán egy kislány még lehetett várakozó állásponton...
De ezt tudtam már régóta, hogy ez a hónap nagyon húzós lesz Neki, nem is számítottam sok jóra.De új hónap-új remény, nem?

Egyébként én lelkileg egyre szarabbul érzem magam.Eddig az volt bennem, hogy nem lehet próbálkozni, tehát logikus, hogy baba sem lehet.De múltkor már nem vigyáztunk, és nem lett semmi.
Bár az gyanús, hogy ugyanúgy futkoztam éjszakánként mint most Juca, tehát lehet, hogy elkezdődött valami, csak nem jól végződött.
Mindegy, a három hónap most telt le, tehát most már tényleg semmi akadálya nem lenne...

Tegnap voltam a Tesóméknál, mert megkértek, hogy lépjek oda, sógornőm vett egy babakocsit az unokatesójától, de megbánta, mert újat szeretne.Meg kellett néznem.Szerintem tök jó, de azt hittem, a szívem szakad meg...Mondtam Neki,hogy ha nekünk összejön, majd átveszem Tőle.Akkora szépséges pocakja van, folyton arra gondoltam, nekem is akkora lenne...
Ma is jönnek, Vivit köszönteni.Érdekes, irigységet nem érzek, hogy Neki miért van, csak azt, hogy nekem meg miért nincs.
A két meglévő leányzó erőt ad ilyenkor.

Juca, megy a drukk kedden, úgy látszik csak egy pozitív teszt volt az üzletben...
A múltkor nekem is csak a második lett kétcsíkos...

Most ennyi, ha tudok, majd még jövök.

További jó hétvégét!
Vendég
 


Luca, Isten éltesse Vivit nagyon sokáig! Izgalmas korba kezd lépni a kisasszony! :lol:
Vendég
 


Először dobok egy táblát:
Kép

tjuca
 
 


Másodszor!

Vivi!

Nagyon boldog szülinapot kívánok!
Kép

tjuca
 
 


A többit majd este, mert most rohannom kell.

tjuca
 
 


talán igy jo most

Kép
e.andrea
 
 


Luca!

Lánykádnak sok-sok boldogságot!

Juca!

Csak anyira pihizünk, hogy abszolut nem erőltetjük! Ha lesz pé-m, de kedvünk nem az összebújáshoz, akkor nem bújunk össze! Nem jó nekünk ez az időszak! Mindkét angyalkám ebben az időszakban készült.... Ha esetleg mégis sikerül, nagyon boldogok leszünk!

Lehet tényleg korai volt a teszt! Akkor keddre nagyon szorítok!
Vendég
 


Ma délelőtt azzal foglalkoztam, hogy az esélyeket számolgattam.Sajna nem jutottam sokra.
Akkor voltunk együtt, amikor az lh teszt első nap jelzett pozitívat.De az csak a 10. napon volt.( A teszt papírján azt írták, azok a legfogamzóképesebb napok, amikor a teszt potitív.De a 10. napon, lehet?)Viszont akkor még nem voltak páfrányok, csak másnap.Amikor lettek páfrányok,meg már nem voltunk együtt.Úgy látom, előbb pozitív az lh teszt, utána van páfrány.Legalábbis nekem így volt.Érdekes, én csak délután látok páfrányt, reggel soha!A hőm most fent van.Ezek szerint megrepedt a tüsző, ugye?Bár, ahogy Lina írta, ha az inzulinrezisztencia miatt összevissza vannak a hormonok, nem ér semmit, mi mit mutat...Hú, bonyollult dolgok ezek...
Szerintetek?Van esély?Csak azt ne mondjátok, hogy 2 hét múlva kiderül. :lol:

Köszi a jókívánságokat Vivinek, majd megmutatom Neki, biztos örülni fog!
Mire a gyerekeim abba a korba kerülnek, hogy babát szeretnének, olyan profik lesznek babagyártásból, hogy csak na! :lol: :lol: :lol:
Vendég
 


Luca!

Én jobban bíznék a helyedben az lh-ban, mint a páfrányban! Nekem 30 napból, 30-szor volt páfrányos! Ha jók párod kiskatonái, simán sikerülhetett! Asszem 5 napot is kibírnak a kiskatonák! Pé-d biztos volt, most márcsak várakozni kell és pozitívat tesztelni! :wink:
Vendég
 


Luca,
a hő az a biztos, az független az inzulintól. Ha felment, megrepedt a tüsző. Nekem is felment, bár nem nagyon. A fertilityfriend 14. napra be is jelölte nekem a peteérést. Elvileg előtte nap voltunk együtt, ennyit márcsak kibírnak a kiskatonák. Ha valami, az nagyon rendben van nálunk. A doki anno mondta is, hogy ilyet ebben a rendelőben nem nagyon szokott látni :D Amúgy nekem a 9. napon volt már valami az LH-n. Több nem volt itthon. Amúgy LH+ után 36-48 órával van a peteérés, szóval abban az időszakban érdemes együttlenni.
Sok boldog szülinapot kívánok Vivinek!

Andrea,
én is üdvözöllek, nekem van egy lassan 2 éves kislányom, meg júniusban volt egy vetélésem, ami sajnos nem ürült ki, de most már újra próbálkozunk.

Ma kirándultunk a Mátrában, Lili nagyon élvezte, mászta a hegyet. Nem is engedte, hogy felvegyük, a saját lábán akart jönni. Aztán persze hazáig aludt a kocsiban.

KépKép
KépKép
KépKép
linacska
 
 


Luca, én is úgy tudom, hogy a legerősebb lh + utáni napon van ovuláció, tehát akkor érdemes együtt lenni amikor a legerősebben +, és amikor ezután először negatív.

A páfrányok nálam is csak du voltam. Annó a tesómnál is!!! :lol:

És ha a hőd fent van az meg nagyon nagyon jó, maradjon még sokáig így!

Mára nálunk a férjem is kidőlt, reggel volt ügyeleten , mert fájt a torka. Kapott szurit :roll: , amitől meg egész napra álmos lett.
Úgyhogy ma toppon kellett lennem. Szerencsére anyósom csinált ebédet, így főznöm azt nem kellett.
Vendég
 


Andrea,

akkor némileg hasonló cipőben járunk, mármint abban az értelemben, h mi is a közös babánkat vesztettük el... :(

Mi tegnap óta nem védekezünk, ha nem állítódott el a szerkezet bennem, akkor egy hét múlva várható a PÉ-m.

Aztán pedig, ahogy magamat ismerem... megjön/nem jön, teszt/még várjunk.... JAJJJ :roll:
zmimi
 
 


Csajok!
Mi is a közös babánkat vesztettük el. :cry: :cry: :cry:

Szóval azért még van remény...Ahogy szavaitokból kivettem, a kiskatonák strapabírásán múlik a dolog. :lol:
De ha emlékeim nem csalnak, a "lányos" kiskatonák bírnak többet.
De tökmindegy mi lesz!Csak legyen, és egészséges.

Most mentek el a vendégek,elpakolok, aztán én is lefekszem.Sajna holnap munka.
Betti valószínű nem megy holnap suliba, pocsékul érzi magát, náthás, meg köhög, stb...
De ahogy látom, Ti is kínlódtok hasonlókkal, úgy látszik, most ilyen kórság van.

Üdv Mindenkinek!
Vendég
 


Helló!

Bocsi tegnap beígérkeztem, de fél kilenckor már fellőttem a pizsit.

Ma megint teszteltem, csont negatív (Ugye ma nem kellene megjönnie). Úgyhogy várom pirit, DE
sztem nem fog jönni. Totál fájnak a melleim, egész nap WC-re rohangálok, álmos vagyok, és egyszer már hánytam. Ha nincs baba, akkor azért rossz, ha meg van, akkor meg miért nincs elég HCG-m? Csütörtökön megyek a dokihoz, most már tényleg nem tesztelek addig, csak, ha nem jön meg, és szigorúan csütörtökön. Eredetileg a PCO kivizsgálás miatt megyek, de elmesélem neki ezt a kavart is.

Bocs, hogy ideöntöttem, de kicsit szomorú vagyok. Ugy már háromszor voltam terhes, és most úgy éreztem mint Kingával, sőt úgy érzem, de a tesztek kicsit nyakonvágtak. Mindegy várok, ha más nem pirire, de ha megjön agyonütöm. :-)

Grönland!

Másik topikban olvastam, hogy decemberig vártok, és akkortól léptek majd a tettek mezejére!

Éva!

Megkatam a privit, a köv. táblába beteszlek.

Luca!

Inkább ne számolgass!

Zsuzsu!

Hiányzol, az optimizmusod!

Asszem most ennyi, majd jövök Kacika képeivel.

Pusza!

Juca

tjuca
 
 


Juca!

A teszt sem megbízható mindig, de tény, hogy már pozitívnak kéne lennie! Ha babás vagy és nem pozitív, akkor több variáció is van! Vagy késöbb volt pé( erre jó ugye a hőmérőzés, hogy tudd :P ) a többit nem írom!

Én még mindig nagyon bízom benne, hogy csak korán teszteltél és nem a hormonjaid szórakoznak veled!
Vendég
 


Csak, hogy lássátok, nem csak papolok a poz. gondolatokról, hanem magamnak is döngölöm: Kingával a tesztem a. napon (hát nem túl izmosak a csíkok, mégis baba lett :twisted: )
Kép

Hát azért nem könnyű, de öntöm magamba a lelket, minden szalmaszálba belekapaszkodok! :twisted: Aztán jön pirkó, és ellátom a baját!!!! :wink:

tjuca
 
 


Grönland!

Köszi! Így vagy úgy, de kiderítem. :lol:

tjuca
 
 


Jaja Juca, olyan még nem volt, hogy ne lett volna valahogy! :lol:
Vendég
 


Bocs, nincs benyomva a num lock. szóval a 34. napon volt olyan a tesztem :shock:

tjuca
 
 


tjuca!

Én még mindig drukk ezerrel!
Vendég
 


Kacika babája a kis cukibébi :-P :


Kép
Kép

tjuca
 
 


Nati!

Köszi, olyan vagy mint valami jó szellem! :twisted:

tjuca
 
 


Juca!

Ha Kingával a 34. nap olyan halovány volt, akkor végül is most is elképzelhető! Pláne, ha olyasmiket érzel...

DRRRRUKKKK!!!!

Jajjj , én is már tesztelni akarok!

Olyan izgatott lettem, mikor lesz mán csüt., h újra +nézd!!!
zmimi
 
 


Most gondoljátok, ha mi ennyire izgulunk, mennyire izgulhat Juca! :lol:

Juca!

Egyébként belül mit érzel? Én annyira éreztem, pedig fél% esélyt kaptunk a dokitól spontán, de annyira tudtam! Hallgass a megérzéseidre, általában bejönnek!
Vendég
 

Vissza: Fogamzás

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?