Új privát üzeneted érkezett!

Eszter :) Menjünk a Pozitív nevelés topikba inkább, ott mindig jól jön, ha megosztjuk a praktikákat :)
indianyo
 
 


OFF
Köszi a válaszokat Eszter és Indi. Remélem, nem mentetek át a másik topicba...

Azért benneteket faggatlak amúgy, mert ti is otthon szültetek, van tehát legalább egy közös pont.

Napirend, szopi: igény szerint szoptatok, ami beállt 3-4 órásra. A kislányom reggel 6-7kor kel, de. alszik egyet (kb. 3/4 óra), du. is, (kb. fél óra), este 8-9-10-kor alszik el. Ennyi. A fönnmaradó időben igényli az együttlétet, mondókázás, séta, olykor-olykor egymagában (de egy helyiségben velem) eljátszogat. Amúgy jelezték ezt nekem sokan, hogy a kapcsolatanalízises babák kevesebb alvásigényűek, cserében hihetetlen nyugis, türelmes, nevetős, értelmes... Újszülöttként pl. napi 6-8 órát aludt a 24-ből...Így homeos dokihoz vittük.

Szóval kezdek megnyugodni, hogy nem csinálom rosszul. Még egyszer köszi a válaszokat.

ON
márti_23
 
 


OFF
Altatási szokásokat lekezdtük a Positive Discipline-ben megtárgyalni (nem tudom, hogy kell belinkelni,m ajd Indi :) )
Ha van kedved, nézd meg.
Szerintem teljesen jól van az úgy nálatok, ahogy van. Én ha azt látom Nándin, hogy álmos, vagy fáradt, akkor felveszem a hátamra, ha tényleg az volt, akkor elalszik, vagy csak csendben nézelődik, de attól mindig megnyugszik.

Eszter

Kép
esztercica
 
 

 
 

Márti :) Én csak lélekben vagyok otthonszülő :wink: valóságban ez több okból sem jöhetett össze.
indianyo
 
 


Gratula Jadnak és Zsófibabának!


Sok tejcsit és nyugodt estéket kívánok Nekik!!!
Vendég
 


OFF
Indi, attól függetlenül teljesen otthonszülősnek tűnsz:) Meg - tán még összejöhet akár, ugyebár, vagy nem? Légyszi, belinkelnéd nekem a PD-t, amit Eszterci említ? Köszi!

Eszterci, Indi, köszi. VAn amúgy egy új csoda darabom, altatáshoz, egy kicsi levendulazsákocska, ez vezeti föl az alvási rituálét:) 7végén vettem a biopiacon, férjem sikolyai ellenére. Hogy gyömöcköli ez a lány, hát öröm nézni.
ON
márti_23
 
 


sziasztok,
az SZDSZ liberálisok sátra, vagy valami hasonló a neve, ami a budapesti városháza udvarán a deák téri részen van, vasárnap délután valamikor 2-3 vagy 5 órakor, de délután lesz egy kerekasztal az otthonszülésről.
nem biztos, hogy tudok menni, de talán titeket érdekel
Szeretettel: rita
nováky_rita
 
 


Monácsaka....! :) :) :)

Kép


Kép

Kép
memme
 
 


Na, még a betűt is eltévesztettem. de én csak most láttam, hogy mi a helyzet. Nagyon örülök!

Kép


Kép

Kép
memme
 
 


Memme!
Idáig "bújkáltunk", több okból! :oops: :roll:
Igaziból még most sem vagyok teljesen nyugodt, 21-én lesz a genetikai uh, utána pá-t intek a melóhelynek is, és pihenni fogok!
Vendég
 


Rita!
Köszönjük!!!! Szerintem leszünk egy páran! Legalábbis remélem!
Vendég
 



Sára

Kép

Kép
saara
 
 


Monácska,
éljen! :)

Márti,
az általunk (mármint egy kisebb csoport által) látogatott topikok linkjei (általában ugyanaz a társaság van ott, én mostanában csak olvasok (Zsizsa is én vagyok), hozzászólni már nincsen erőm..., de megyek a hordozós sétára 22-én, gyere te is!, ott sokmindenkivel megismerkedhetsz):
Pozitív nevelés
Alvás: Együttalvás
Szoptatás
Waldorf
Hordozókendők
Környezettudatos mama
Karma Kontra Kegyelem
Most hirtelen több nem jut az eszembe. Érdemes felül a címsoron, ahol a társalgásos rollni van, erre rákattintani, és ott lehet kérni egy "elmúlt napon" keresést, amikor megjelenik, hogy az elmúlt 24 órában milyen topikokban milyen hozzászólások voltak (név, és a hozzászólás első pár szava). Én mindig ez alapján szoktam megnézni, hogy az adott topikokban volt-e mozgás, ezek nagy része az utolsó vagy utolsó előtti oldalon szokott lenni, az Életmódon belül.

F.
fringilla
 
 


ezek is mi vagyunk :wink: :

Receptek
Pelenka
indianyo
 
 


Indi,
jaja. :D
F.
fringilla
 
 


Ezer köszönet, Fringilla, és Indi.

Amúgy böngészgettem az elmúlt napokban az együttalvásról, s lám, ott is találtam ismerős neveket:))

Hát hogyne mennék hordozós vonulásra! CSak épp jó legyen az idő, tényleg, ha nem? Esernyősen megyünk?
márti_23
 
 


Én egyre jobban vágyakozom erre a sétára. És hordoztam karikásban sokat (már magamhoz képest és a többi gyerekemhez képest), meg a mai napig is igen gyakran beteszem Timót, ha rövidebb távra megyünk (pl. autóból kiszállva vásárolni, suliba-oviba be-ki). De tudom, hogy a derekam leszakadna, ha akár karikásban, akár yamóban (a hátamon) indulnék ilyen "hosszú" túrára. (Ráadásul a yamo-t még mindig nem gyakoroltuk be, mert az első alkalmat nem fogadta kitörő lelkesedéssel.) Mi lenne, ha mennénk és babakocsit IS vinnénk? :shock: Nagyon gáz? :oops:
h_szilvi
 
 


Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nem, sőt!!! És biztos többünknek lesz szabad keze, hogy lesegítsük a babakocsit a földalattiba :) Szóval mindenképpen gyertek!!

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Szilvi :) Gyere és hozd a babakocsit bátran! Többen érkeznek úgy - főként a kétgyerekesek. Az együttlét a lényeg :) És tényleg segítünk :)

Esőnap nincs, tehát tessék hozni esőkabátot, esernyő nem túl célszerű ekkora csapatban. Nekünk van egy egyszerű zuhanyfüggönyünk, esőkabát híján méga babakocsira is rá szoktam szerelni és ruhacsipesszel rögzítem. Úgyhgoy eső ne szegje kedvünk :)
indianyo
 
 


Láttátok a híradót ma este????

Könnybeszaladt a szemem.......

Geréb Ági és az egészségügyi miniszter egy asztalnál, ahol az otthonszülés törvényi kereteiről tárgyalnak!

Alig hittem a szememnek és a fülemnek is egyben! 2008-ra ígérik a törvényt kidolgozva!

Számomra az a lényeg, hogy Ágiék és a tudásuk nincs kihagyva, persze nem várok csodát, de talán valamilyen formában nyitás történik végre!

Én (most... ) nagyon boldog vagyok!
Vendég
 


Monácska :) Én is pont emiatt ugrottam be, de jó :)
indianyo
 
 


Indianyó!

:lol: :lol: :lol: :lol:
Juppppíííééé
Vendég
 


Én is örülök, hogy valami elindult! :) Bár kissé szkeptikus vagyok a megegyezést illetően... :roll: Mindenesetre nagyon drukkolok!
F.
fringilla
 
 


Mert ugye eddig sem a minisztérium tett keresztbe, hanem...
Ők meg nem változnak...
h_szilvi
 
 


Az jutott eszembe, hogy mi néhány hónappal az EU-csatlakozás után voltunk Ágiék tanfolyamán, és akkor többször elhangzott, hogy na, majd ha EU-tagok leszünk, akkor rendeződnie kell a helyzetnek. Ebből végülis nem lett semmi?
katicabogár
 
 


Én tévét nem nézek, de az indexen ezt találtam - hát sokmindent nem tudtam meg belőle...

http://index.hu/politika/belhirek/326554/

GyeZsu
gyezsu
 
 


Nagyjából ez hangzott el a kerekasztal beszélgetésen. /index.hu -ra utalok/
Csak nagyjából. Én arra leszek kiváncsi, hogyan találnak konszenzusra, mennyi kompromisszumra lesznek képesek a felek. Mindkét oldalról.
Szeretettel: rita
nováky_rita
 
 


Én attól félek, hogy túl lesz szabályozva és nem lesz hely az egyéni elbírálásnak. Pl. tegyük fel (ne legyen így! :shock:), de én megint várandós leszek, mondjuk két év múlva. 40 éves, ötödik szülés, tutira kitalálnák, hogy egy ilyen öreg multipara (ugye így hívják a sokszor szült nőt?) veszélyeztetett, és nem szülhet otthon. Pedig, mivel Ági kísérte minden szülésemet, ismeri a testemet, emlékszik a várandósság alatti problémáimra (ill. azok hiányára) és simán ő is, én is bevállalnánk egy újabb otthonszülést. Viszont ha törvény szabályozza, hogy ez már veszélyeztetés, mert az én életem is, meg a magzaté is, és kötelező a kórház, különben Ágit lecsukják, akkor mit csinálnék? Szüljek otthon, de szaksegítség nélkül?

Rita, te ezt hogy látod?

Egyáltalán az egyéni elbírálás kérdését hogy látod? Hogy vannak protokolok, ez jó, ez kell. De lehetnek-e olyan helyzetek, amikor el lehet ettől térni?
h_szilvi
 
 


azt gondolom, hogy a protokollokra szükség van, pl. a kresz is egyfajta protokoll, és nem mondhatom, hogy nekem az egyirányú utcán jobb behajtanom, mert úgy jön ki jól a lépés...
tehát az egész világ szabályozott és azt gondolom, hogy sokszor az anya nem kellően, vagy egyoldalúan informált és a magzatot isvalakinek védenie kell. Úgy, mint a megszületett gyerekeket a mindenféle gyerekvédelmi törvényekkel.
És azt gondolom, csak a szélsőséges eseteket kell és szerintem fogják szabályozni, hogy milyen helyzetbe ne mehessen bele az anya az otthoszülős teammel. És ez a világon mindenhol így van. Egy holland anyának, ha bármilyen szövődménye van vagy az előzményeiben volt, akkor nem szülhet otthon. És nincs bába, aki elvállalja, mert ez az ő felfüggesztését jelenti. És az anyák meg is értik ezt és eszükbe sem jut, hogy ennek ellenére otthon szüljenek. Egyedül. És sajnos félek tőle, hogy ez itthon nem fog megvalósulhatni, mert lesznek olyan anyák, akik azt fogják mondani, hogy neki ne mondja meg senki, és ő akkor is... És ismerek hasonló elszántságú otthon szülőt, nagy veszteséggel a szülését illetően.
Azt várom a törvénytől, hogy a legálissá tevéssel a kórházi háttér kérdése is megoldódik, ez az otthonszülőknek is jó lehet, mert nem az utolsó pillanatig akarják otthon megoldani a dolgot és nem lesznek kommunikációs nehézségek a kórháziakkal.
És azt is, hogy pontosan meg lesz határozva, ki kísérhet otthonszülést, mik ennek a kompetenciái. És még azt is várom a törvénytől, hogy ezzel utat nyitnak a születésházaknak - jó, tudom, hogy ezt a szót a Geréb Ágnes levédett, már gondolkozom, hogy a "sör" nevet én is levédetem, hátha hoz a konyhára :-)
Hát hosszú lett, de így gondolom.
Szeretettel: Rita
nováky_rita
 
 


Bocs, nem válaszoltam, csak mondtam-mondtam a magamét. Nem tudom, hogy egyéni elbírálás lesz-e. És az idős szülőnő csak az először szülőknél egy "kérdés" egyébként nemigen hiszem, hogy fontos lenne, bár a német szabályozásban a bábaszülőszobákban /hebammenkreissaal/ idős először szülő nem szülhet.
Nem tudom, elképzelhető, hogy lesz valamilyen fórum, ahova ilyen kérdésekkel lehet fordulni de csak akkor, hogyha nemleges válasz esetén a szabályozásnak alávetik magukat a felek - szülőpár és bábateam- egyaránt.
nováky_rita
 
 


És szerinted mi a helyet az ikerszüléssel? Ahol "A" magzat fejvégű és be van illeszkedve, nincs téraránytalanság, stb.
h_szilvi
 
 


bár tudom, hogy azotthoszülősöknek más a véleménye, de szerintem az ikerszülés intézeti történet.
Nem az első beilleszkedett fejvégű miatt, hanem a másodszor jövő nem tudod milyen miatt.
nováky_rita
 
 


Nehéz lesz ez a dolog. Már csak azért is, mert Áginak azért van már ebben tapasztalata, amit nem valószínű, hogy teljesen elfogadnak. Pl. hallottam olyat is, hogy teljesen problémamentes várandósság és egészséges anyuka esetén visszautasította a szüléskísérést, mert úgy érezte, hogy az az anyuka nem fogja tudni otthon megszülni a babát (így anyuka kórházba ment, és császár lett végül). Más esetben meg lehet, hogy a kidolgozott szabályok szerint nem szülhetne otthon valaki, ő mégis biztonságosnak ítéli (pl. ikerszülés, de bevallom, ikrekkel én is kórházba mennék, vagy itt van a császár utáni szülés is, amit az orvosok tutira nem engednének otthon (megjegyzem, Ágiéknak is vannak feltételeik ezzel kapcsolatban)).
Hollandiával kapcsolatban meg az jutott eszembe, hogy ott valószínűleg a kórházi szülés nem különbözik annyi mindenben az otthonszüléstől, mint nálunk (gondolom, értitek, mit akarok ezzel mondani).
És én is azt remélem, hogy legalább a kórházakkal való együttműködés ki lesz dolgozva, meg az anyakönyvezés (nagyon fontos dolog szerintem, nehogy már ez rontsa el az újdonsült szülők első pár napját/hetét a szülés után), és az sem lenne tényleg rossz, ha már az otthonszülést kidolgozzák, hogy ezek alapján felértékelődnének a szülésznők, és lennének születésházak, ahol velük, beavatkozásmentesen szülhetnének, akik akarnak. Ja, és még az ambuláns szülést is be lehetne vezetni (tudom, a kórházaknak rossz, mert nem kapnak utána pénzt, ha nem marad az anyuka legalább két napig, de esetleg ezt is meg lehetne valahogy oldani). Szóval remélhetőleg egy sor változás lesz, szépen egymás után.
Én amúgy továbbra is szkeptikus vagyok, úgy gondolom, ahogy Szilvi, hogy nehéz lesz megegyezni a "határokról", mert mindkét fél máshogy látja a dolgokat.
F.
fringilla
 
 


Fringilla,
az ambuláns szüléssel nemcsak az a baj, hogy a pontok miatt nemigen engedik, de ez az állandó 'ki a felelős" kérdés miatt fog nehezen menni. Azért is, mert a gyerekorvosok nagy része számára az újszülött vörös posztónak számít. Nem vállalják, félnek tőle nomeg fokozott figyelmet igényel és akkor nem lehet egy hetet váratni a látogatással.
Az egész gondozási rendszernek változnia kellene, amire még sokat kell várnunk, szerintem.
De lassan megindulnak az erdők Dirham felé...
Jó éjszakát: rita
nováky_rita
 
 


Rita, az otthonszüléssel nem vetődik fel ugyanaz a probléma, mint az ambuláns szüléssel? Azaz mikortól felelős a házi gyermekorvos?
lszg
 
 


Sziasztok!
Szerintem egyéni elbírálás kizárva, bár ez lenne a legjobb. Persze, ha lesz kritériumrendszer, attól Ági még egyénileg elbírálhat, sőt, fog is. De akit kizár a rendszer, azokkal nem tud majd ő sem mit tenni.

Rita: ha az A vertex, akkor a második akár lábbal is jöhet... (Persze lehet, hogy te ehhez jobban értesz. )

USA-ban ahány állam, annyi törvény. Van ahol szinte semmi előírás nincs a bábáknak, van, ahol faros szülést nem lehet vezetni otthon, van, ahol egy uh sem kell, a bábák maguk döntik el, hogy akér a 34-35 hetes szüléseket is levezetik maguk. Kíváncsi vagyok, itthon mi lesz, de KOMOLYAN! :wink:

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


[quote="fringilla"]
írta:
fringillaHollandiával kapcsolatban meg az jutott eszembe, hogy ott valószínűleg a kórházi szülés nem különbözik annyi mindenben az otthonszüléstől, mint nálunk (gondolom, értitek, mit akarok ezzel mondani).


Most hallottam Oslo-ról, (tehát Holl közelében azért) egy anyuka 42 éves, első babát szüli. A freestanding birth center a kórház udvarán van, bábák vezetik. Anyuka rendes vízbenszülésre készül, a bába nem vizsgál, nincs semmi beavatkozás, csak amit anya akar. Ha gond van, átjön az ügyeletes orvos (van egy birth center ügyeletes mindig), ha még nagyobb gond, anyát viszik át, 2 perc. Baba születés után marad, szopizhat azonnal, 12 óra múlva hazaviszi a BC kocsija. No, ezt sztem MINDEN nayuka bevállalná, még ha az otthonszülést nem is, milyen szuper lenne már ez (is) itthon.

Livi, Nóri (3), Sári (1.5), Peti (2008.10.23.)
liv731
 
 


Liv,
igen, a második akár lábbal is jöhet vagy akár harántba fordulva fennakadhat, mint ez nem is olyan rég nálunk megtörtént, szívhang el, sietés, baj nélkül megszületett végül. sok esetben a második lesz valami miatt császár...nem törvényszerű, de így van.
Az osloi példa a bábaszülőszoba nevű intézmény, németországban 2004 óta létezik, a mostani, német bábaszövetség kongresszusán hallottam erről és az indításáról, a protokollokról előadásokat. Ott is szigorúak az előírások.
Hallottam hogy hasonló kezdeményezésen gondolkoznak az egyik kórházban, remélem lesz rá lehetőségük megalkotni.
Most cseteltem az "bábalányom" egyik volt évfolyamtársával, aki kiment bábászatot tanulni Hágába és most mondta el, milyen szigorú az elbírálás ott otthonszülés, bábaházi szülés ügyben. És senki nem kérdőjelezi meg a protokoll pontjait. Remélem a beszélgetést össze tudom fésülni és a következő bábák, szülésznők újságba be tudom szerkeszteni...
Hogy mi van Amerikában, az számomra azért nem fontos, mármint hogy vannak-e előírások vagy törvények, mert annyira más kultúra, hogy összehasonlíthatlan. az iskolarendszer is más, az iskolából kikerülő gyerekek tudásszintje is más, a hétköznapi ember informáltsága is más. És mi európában élünk.
Jó hosszú lett. Szeretettel: Rita
nováky_rita
 
 


Ma meglátogatott az új kedves fiatal rugalmas védőnő (a régi kedves fiatal rugalmas épp msot szült), hgoy emgérdeklődje, van-e már időpontunk az MMR-oltásra :lol: Hivatalosan késik, mert hol a doktornéni volt szabadségon, hol az én fiacskám beteg. Ha már itt járt, akkro kicsit elbeszélgettünka rról, mi is a védőnő dolga oltások elmulasztása és otthonszülések esetében. Nos, otthonszülésnél, illetve általában szülésnél mindig a szülést levezető orvos feladata a 24 órán belüli bejelentés a szülésről. Amennyiben nem érkezik be a jelentés, de a tudomásukra jut, hogy született egy gyermek a körzetben, akkor a védőnőnek látogatás után bejelentési kötelezettsége van - a kisgyermek életét és biztonságát biztosítandó (ismerjük ugye a vécében és egyéb kóhelyen világrahozott kisbabák esetét). Ezzel az ő feladata véget is ér, innentől az ANTSZ egyszer meglátogat, siekrtelenség esetén továbbítja az ügyet a gyermekjóléti szolgálatnak.

Tehát amennyiben a szülés bejelentése hivatalosan megtörténik és a gyermekorvos is megjelenik a kötelező vizsgálaon majd eről ő is dokumentál, akkor a védődőnek nincs bejelentési kötelezettsége.
Viszont: mivel a XI. kerülteben a védőnői szolgálat nem önkormányzati státuszban, hanem valamilyen társulásban működik (talán KHT?) gyakorlatilag nincs hatásköri szabályozottság, azaz szabad utat engedhetnek az ellenszenvüknek :evil: - ez szintén a védőnőnk véleménye.

Oltásnál ugyanez a dolog, hivalatosan 3 hónapos be nem oltott gyermekekről az ANTSZ-nek jelentést kell írnia, onnantól neki nincs több teendője, az ANTSZ is továbbítja az ügyet egy értesítés után (na erre most nem emlékszem, kinek is).

Azt si emgígérte, hgoy utánanéz és a napokban megkapom a rendeletet, amely a pillanatnyi szabályozást tartalmazza, amely megmagyarázhatja a feljelentéseket (már ha ez magyarázható egyáltlán rendelettel). Az oké, hogy készül a törvény, de az addig születettekkel kapcsolatban a mostani rendeletek az irányadók.
indianyo
 
 


Nálunk az volt (hátha ebből is tanul valaki), hogy a választott gyerekorvos épp külföldön volt és nem elérhető, mikor Nándi megszületett. Ezért bevittük a legközelebbi kórházba megmutatni (ezt most nem részletezném). Én mit sem sejtve gondoltam ráérek szólni a védőnőnek, mivel ha kórházban lennénk, akkor is csak 4 nap után jönnénk haza. Csakhogy a kórház értesítette őt is és mint utóbb kiderült a gyerekorvost is, mivel nem voltunk hajlandóak otthagyni a gyereket a kórházban megfigyelésre. Védőnő kijött, aztán írtunk egy nyilatkozatot, amiben leírta, hogy neki erről nem volt tudomása, hogy én erre készülök és egyébként rendesen jártam várandósgondozásra, gyerek egészséges, jól van stb. Ügy innentől lezárva. Nem is értem ezt a feljelentősdit..

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Akkor én aranyba foglalom az én VOLT védőnőm nevét, a békáson tevékenykedő V.L.-néét. :) Ő tudott az otthonszülési tervemről, mivel a nagyokkal is ő volt a ritkán-látott védőnőnk. Timó születése előtt másfél hónappal költöztünk a XIII-ba, és mondta, hogy sajnos neki kötelező "átadni" engem a helyi védőnőnek, de majd "tájékoztatja". Hát meg is tette, az új védődnő is tudta, hogy otthon fogok szülni, és, hogy később adatjuk be az oltásokat, hoyg vegetáriánusok vagyunk. Nem mondom, hogy mindennek örült, de valahogy sztem jobban elfogadta, mintha nem úgy kerülünk ide egy másik védőnőtől, hogy "nincs ezekkel nagy gáz, csak kicsit furcsák". :D
h_szilvi
 
 


Sziasztok,
Még mindig sokat olvaslak Benneteket, drukkolok, hogy végre történjen valami előrelépés otthonszülés-törvényi szabályozás ügyben (a X. kerületben lakom, tudom, hogy itt nagyon nehéz az anyakönyvezés-unokatesóm negyedik gyerekének hónapokig nem volt anyakönyvi kivonata 2003-ban).
No de most rámentem Ágiék honlapjára, és a címoldalon ezt találtam:
http://www.szules.hu/index.php?id=1706&cid=27655
Ugye nem közületek érintett valaki??? (Igaz, BÁRKI is legyen érintett, ez nagyon szomorú történet)
Nuska
nuska1
 
 


Olvastam, ez borzasztó. :cry:
Részvétem a családnak akivel történt. Valamiért azt érzem, akkor is így lett volna, ha kórházban vannak, persze nyilván aki ért hozzá, jobban tud véleményt alkotni, de Ágit ismerve...
Hogy ez nem kedvez az ügyünknek, az is biztos. És hogy Ágit megint mennyien fogják támadni..abba bele se gondolok :shock:

Eszter

Kép
esztercica
 
 


Most olvastam én is a tragédiáról. Borzasztó. Őszinte részvétem!

Orsi
osoa75
 
 


Igen, én is azért félek egy kicsit (túl azon, hogy szörnyű tragédia a családnak, de gondolom, Ágit is megviselte), mert éppen most, amikor elindult valami, akkor történt. Én nem szültem otthon, de érdekel, és tisztelem Geréb Ágit azért, amit csinál...én is úgy gondolom, hogy kórházban is megtörténhet az ilyesmi, de az egészen biztosan nem kap nyilvánosságot.
Annyira fájt olvasni...főleg azok után, hogy ismerem a ti történeteiteket.
Nuska
nuska1
 
 


Most értem haza, most olvasom...

Rettentően fáj. Borzalmasan... Megrendített.

Ugyanakkor ott van bennem a kérdés: hány ilyen eset történik meg a kórházakban??? Arról miért nem hallani soha???

Őszinte részvétem. A családnak, de Ágiéknak is.

Én is tartok attól, hogy ez a sajnálatos tragédia megint visszeveti az eddig elért eredményeket...

Tim

Kép

Kép

Kép
dodÓ
 
 


Sajnos ma meghalt egy újszülött. Ha kórházban született volna nem halt volna meg, ebben biztos vagyok. Geréb Ágnes állításával ellentétben a kórházban 2, ismétlem kettő(!!) perc alatt kifejtették az elakadt vállat. Tudom, mert ott voltam, ő viszont nem. De akkor már nem volt esélye. Ennek az újszülöttnek most éppen aludnia kellene az első szoptatások után az édesanyja karjaiban. Ehelyett halott. HALOTT!! És ez nem statisztikai adat ("az első a magyarországi otthonszülések történetében"), hanem tragédia. És kimondom nyíltan, mulasztás történt. Még ha ezt sosem fogja elismerni az aki mulasztott. Őszintén sajnálom a szülőket, de tudniuk kell nekik is: ha az újszülöttjük kórházban születik, nem halt volna meg!!

Szép estét mindenkinek!


Dr. Kőhalmi Ferenc
k_feri
 
 


Egy ismerősöm második gyermeke ugyanígy született, csak épp talán egy órán át is küzdöttek érte, szétvágtak mindent a kismán, amit lehetett kívül-belül (de tényleg mindent) és még így is kérdéses volt, hogy életben marad-e a kisbaba. Végül sikerült, de nagyon nagy ára volt. Az ország egyik legjobb szülésze segítette világra hozni. Nem sokon múlt. Kórházban, a lehető legjobb körülmények között. Akkor, ott Isten akarata, a család sorsa egybeesett. De nem azért, mert kórházban született. Attól még épp lehetne ő is egy az eltávozott babák közül.

Ez egy óriási tragédia több szempontból is. Iszonyú következményei lesznek, mind a családnak, mind a leendő szülőknek, mind a bábáknak.
indianyo
 
 


Iszonyúan sajnálom a szülőket, a családot. Nagyon együttérzek velük és kívánok nekik az idővel megnyugvást és elfogadást.
Részvétem: Nováky Rita
nováky_rita
 
 


Doktor Úr! és mi volt az a plusz a kórházban aminek segítségével 2 perc alatt ki tudták fejteni a baba vállát?
Hisz tudjuk, Ági is szülészorvos, hosszú kórházi gyakorlattal (is), és nagy tudással...
Én nem szültem otthon, de egyszer jelen lehettem egy otthonszülésnél... láttam őt szülést kísérni ...

Részvétem a családnak és minden érintettnek, borzasztóan sajnálom...
jumam
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?