Új privát üzeneted érkezett!

Vendég
 


Szopi - én 1x egyik mellből, másszor másikból. Így tud egy cici annyit termelni, ami a most éppen nyüglődő Babszikának kell. Ja, és ha repetázni akar, én is az éppen használatosra teszem vissza. Legalább alapos munkát végez :D
Egyébként már nem fejek. Csak napi 1x, volt beteg ciciből, és ebből is annyi jön, ami a gyógyszer bevételéhez kell, max 20g. Szeretném, ha normálisan beállna a tejtermelés, és ne kelljen fejni. Már 2,5 liter fagyasztott anyatej van a hűtőben. Egyébként múltkor, amikor rosszul voltam, kipróbáltuk. Babszika úgy szivornyázta ezt is az üvegből, mintha frissen fejt tej lenne :D Azt hiszem neki tök mindegy.... :D :D :D .....szerencsére

Jucu
Én bimbivédővel is majd besza.ok, úgy fáj. Babszi túltesz a 400W szívóerejű pórszívonkon is. Vagy legalábbis úgy képzelem, mert tapasztalatom az nincs :D , viszont elég brutális az érzés....

Tudtok valamit, ami viszonylag jó eredménnyel segít a bimbigyulladáson? A helyes szopitechnikán túl, amivel bírkózunk, de nem jön össze..... Ami két szoptatás között viszonylag sokat lendítene a helyzetemen. Kamilla tea? Lécci....Persze nem adom fel a bimbiudvar szájba tuszkolását sem, csak ne fájna addig is annyira.

Na megyek, valami ebéd után nézek, mert éhen hal a család....
Délután megyünk sétálni, vasalnom kellene, ja és persze mosok ezerrel. De azért még visszanézek, hátha születtek új babók.... :)

mikegirl
 
 


Mivel segíthetjük a sebes mellbimbók gyógyulását?

1. Hagyjuk szopás után rászáradni a csecsemő nyálát és az anyatejmaradványokat. Mindkettő tartalmaz sebgyógyító komponenseket. Súlyos gombás fertőzésnél indokolt lehet a lemosás.

2. Levegőztessük sokat a melleket, így gyorsabb lesz a gyógyulás.

3. Kerüljük a mell szappanos, fertőtlenítőszeres lemosását, mert ezzel eltávolítjuk a Montgomery-mirigyek természetes balzsamát, mely puhán tartja és a kiszáradástól védi a mellbimbót. Kivétel lehet a gombás mellfertőzés. Ilyenkor indokolt lehet, hogy szappannal, illetve az orvos által javasolt oldattal mossuk le a bimbót szopás után.

4. Bár igen fájdalmas, ha a sebes mellbimbóhoz bármi hozzáér, mégis csak óvatosan és mértékkel használjunk mellkagylót. Igaz ugyan, hogy a dörzsölődést megússzuk, de az eszköz belsejében létrejövő meleg, nedves klíma kedvez a kórokozók elszaporodásának, az így lábra kapó fertőzés pedig mellgyulladás kiindulópontja lehet. A mellkagyló két részből áll, a külső tányér lyukacsos, hogy biztosítsa a szellőzést. A mell felé eső rész középen lyukas korong, ezt kell a mellbimbó köré illeszteni. Nem tévesztendő össze a befelé forduló mellbimbónál ajánlott bimbókiemelővel, melyben a korong nyílása kisebb, valamint a tejgyűjtő kagylóval sem, melynek külső tányérján nincsenek lyukak

5. Ne használjunk hámosító kenőcsöt (pl. Neogranormont), mert a kemény, pörkös sebfelület minden szopásnál újból berepedhet. Ha feltétlenül kenni akarjuk, inkább puhító, természetes gyulladáscsökkentőket tartalmazó krémmel kenjük, pl. Garmastannal, lanolinnal.

6. Ne hagyjuk abba a szoptatást, ne is csökkentsük a szoptatások számát, mert ez újabb problémákhoz vezethet. Átmenetileg a szoptatások vége felé jelentkező cumizgatást, az ún. komfortszopást korlátozhatjuk.
Vendég
 

 
 

Na de Sabine te kettő cseppséget szoptatsz ám!!!azt ne felejtsük el.... :lol:
Tehát neked jó kis adag kajcsid lehet a pucuroknak.

Dimet
Igazad van ,pihenni kell nekem is ha van időm akár 20 pőercet is ledőlni megteszem...és csak becsukom szemem,már jobb sokkal jobb.
Sztem attól ,hogy pótlást kap az nem jelenti azt rosszabb lenne bárki is.Utána lehet egyáltalán nem kell pótlás majd,ha meg igen felnőnek akkor is.Dius lám egészséges és nem volt lóbaba,pedig hamar tápszert is kapott.

Anikó
Végre nyitva van a szeme Botinak is.Jéééééé :-)
Milyen kis húsgolyó anyám :shock: :shock: menynit hízott már???sztem rendesen odatett a mérlegre jól kikerekedett :wink: :lol:

Huni???? Mi zu ,???CSak nem? :wink:

Mikegirl
Akkor neked erős porszívód van :wink:
2.5 lityi??? :shock: aztamindenit...akkor bőven el vagytok látva...
Nekem már fagyóból kifogyott bár csak 780ml volt meg amit azóta fejegetek 250-ml körül,de azt is bekajálja BÁlint.
Most lusti volt sztem vagy sok volt délelőtt nem mértem cicizett 60 ml és bepuszilta a lefejt50ml :shock: mondom sztem kellene egy tejcsárda itthonra :P
Most szépne csendben nézelődik ,apa ráadta a focis bodyt abba visszük mamáékhoz ,mert megyünk Diusért.

Jaj nem is mondtam...tesómék jönnek haza olaszból ... :lol: holnap vagy ma este indulnak...annyira örülök ,már 2 éves múlt a kislánya és én még nem voltam kint nála . :oops:
De sajna mindig úgy jött ki nem tudtunk menni.Szóval most örülök nagyon :-)
Na puisza indulunk majd még jövök.......

Kép

Kép
jucu
 
 


mellbimbó: nekem is kisebesedett az elején. garmastan segített, és az nem gáz, hogyha rajtamarad, mert lenyalhatja a gyerkőc. de én sokat szellőzetettm, egyszerűen félmeztelen mászkáltam és az tette (az is) rendbe. mostmeg csak anyatejjel körbekenem, és ennyi. de el fog múlni, kitartás....

Kép

url=https://babafalva.hu]Kép[/url
dimet
 
 


Jucu
Érezzétek jól magatokat!
Olyan jó lehet ennyi idő után újra találkozni...
Nekem a családom hiányzik nagyon... :cry:

Pótlás... kb. a kaja 30%-a tápszer nálunk...

Szoptatás--tápszer... nem szabad ezen "görcsölni"... úgy kell csinálni, hogy a babának is és anyukának is jó legyen...
Nálunk pl. nincs komfortszopi... kettővel nem bírnám... annak meg értelme nincs, hogy az emberlánya boruljon fel...
Vendég
 


Jucu,még itt vagyok,csak megint nem engedett belépni,meg tesómék voltak itt köszönteni.
Nem tudom miért vár a doki.Lehet ott ez a szokás,meg szeretik ha valamennyire magától indul meg a folyamat.Remélem azért nem fog sokáig váratni ha látja,hogy Zsófi nem akar magától kibújni :shock: .
Van még valaki aki még rajtam kívül nem szült meg :shock: :( ????

Kép
Kép
huni
 
 


huni !! például én, de már úgy érzem közeleg a mi időnk is, azon egyébként nem görcsölök, hogy minél előbb szülessen meg, rábízom a babóra, úgysem tehetek mást :wink:

vannak fájásaim,de elég rendszertelenek...

már nem hagynak békén a rokonok, hogy na mikor mehetünk ...stb.
húúú már most unom... megmondjuk mindenkinek hogy majd ha mi azt mondjuk akkor jöhetnek, a párom erre pláne elég mérges, ugyhogy rábizom h elhessegesse őket.

A már babázókat kérdezem:
A kórházban egyébként ti fogadtatok látogatókat? milyen állapotban van ott az ember lánya szülés után? Kép
nora80
 
 


Huni
Rajtad kívül még 2in1:
Kis pupu
Tipetupa
Nora80
Szamo
Horvviki
Karol
Nóri79
Copfy

Nora
Apa, nagymama, nagypapa jött be hozzánk...
Az, hogy szülés után ki milyen állapotban van, nagyon különböző... inkább azt az időt arra kell használni, hogy ismerkedjetek a babussal...
Nálunk még most se voltak igazából látogatók... a nagyszülőket nem számolom, mert ők hozzák a kaját, intéznek helyettünk dolgokat... Két házaspár volt itt eddig babanézőben...
Vendég
 


Huni rám számíthatsz..... :wink: :lol:

Kép
kis pupu
 
 


Tényleg Horvviki mi van veled? rég nem hallottunk felőled!!!! :roll:

Kép
kis pupu
 
 


Sziasztok!

Gratulálok mindenkinek aki babázik, aki még nem, annak hajrá!


Én most elköszönök egy időre.

Sajnos a baby blue nagyon tombol... egész nap bőgök, szekálom a családom, a férjem szívem szerint egyszerűen megölném... a gyerek nem eszik, 30-at egy óra alatt sikerül beletuszkolni, soxor még annyit sem. Már cumisüveggel próbálkoztam, de azt sem hajlandó még a szájába sem venni. Szóval tornyosul a nyomorom. Fejni már nem tudok, most is alig 5 g jött le két mellből. Szóval látjátok, tényleg nem vicceltem amikor azt mondtam, hogy a hülyeségről papírom van.... most már látszik, hogy tényleg.....

Kép
Kép
Kép
Kép
mandala
 
 


Nora
Én hulla dög voltam a kórházban, sápadt, óriási táskákkal a szemem alatt. Első éjszaka nem aludtam - a szülés izgalmai, hatkor hozták a babát....akkor még fejemet se emelhettem fel. Aztán amikor jobban lettem, szinte egész nap velem volt, de öt percenként azt figyeltem, hogy lélegzik-e. Hiába aludt sokat, én nem nagyon...éjszaka keltem fejni, meleg volt, idegen ágy...szóval mikor hazajöttem atomjaimra voltam szétesve.
Látogatók: hiába könyörögtem a páromnak, hogy ne, jöttek: két sógorom a feleségével és összesen három gyerekkel, és anyósomék. Apósom a nevét sem tudta Babszikának. Összetévesztette a párom előző házasságából született gyerek nevével, aki már középiskolás :shock: Aztán volt bent két barátnőm, egyik a pasijával, és egy jóbarátom.
Az itthoni látogatóözön jövő hétvégétől indul....

Mandala
Akkor mielőbbi hormonszint - rendeződést, kitartást. Bár ma én is bőgtem......Várunk vissza. A picinek pedig farkasétvágyat!!!! Emese drága egyél szépen!!!!! Anyu aggódik érted!!!

mikegirl
 
 


Mandala
http://www.depresszio.hu/reszletes.php?id=53#
http://www.babapopsi.hu/depresszio

Az a legrosszabb, ha magadba fojtod... gyere, itt meghallgatunk...
Nehéz lehet 4 aprócskával... főleg, hogy igazán segítséged sincs...

Mesi baba megérzi ám a te rossza hangulatodat, ez hat a tejtermelésre...
Pohárból nem próbáltad itatni, kanállal? Nagyon kellene, hogy a kisasszonyba jusson valami kaja...
Vendég
 


Sabine!

én is pontosan ezt gondolom, az első néhány nap (hét?) a babának és nekem kell megismernünk, megszoknunk egymást!

Mikor jöttök Mo.-ra a babákkal, vagy még korai a kérdés? Gondolom a te rokonságod is szivesen megnézné a babákat élőben! :D

mikegirl!

húúú,ez azért egy kicsit durva, én is ettől félek egy kicsit.... tudtál pihenni valamit? (lehet h hülye kérdés :roll: ) Apósod pláne durva lehetett... :x

mandala

szerintem is maradj velünk, talán mi is tudunk segíteni neked, legalábbis jobb mint egyedül nyüglődni :wink: Kép
nora80
 
 


Nora
Vigyél be légzésfigyelőt. Ahogy hazaértünk, használjuk, és megnyugodtam. Tudtam aludni. Ma is a kiságyában érzem emiatt a legnagyobb biztonságban Babszit.

Mandala
Igaza van a többieknek. Együtt nyüglődni könnyebb.

mikegirl
 
 


Hú ha meég ennyien vagyunk 2in1,akkor megnyugodtam :lol: :wink: .
Nóra,az a baj,hogy nálam kósza keményedéseken kívül nincs semmi jele,hogy Zsófi ki akarna jönni.

Mandala,maradj!Az tényleg csak rosszabb ha magadba fojtod :( !

Kép
Kép
huni
 
 


Szia lányok,vagyok.
Nem hiszem,hogy vissza tudok olvasni,de azért megpróbálom.
tuza edit
 
 


Sziasztok!

Gratúlálok a mamáknak, babáknak!
Kicsit lemaradtam, mert már tegnap teljesen kipúrcantam. Most az evéssel nincs gondunk, hanem sajnos Dani nagyon nemszeret aludni. :? Sem éjjel, sem nappal. Össz kb. 10-12órát alszik :? Nézelődik, sírdogál, állandóan a babakocsiban, vagy a cicin lenne, nemszeret a kiságyban sem. Tegnap éjjel már apa tartotta a fróntot, mert képzeljétek annyira végem volt, hogy mikor felsírt a Dani arra sem ébredtem fel. Lelkiismeretfúrdalásom van is miatta, de apa megoldotta a dolgot, én meg reggel 7-kor nyítottam ki a szemem, de legalább kicsit kipihentem magam. Mióta hazajöttünk a kórházból, napközben nem is pihentem, mert mikor volt egy kis időm, akkor próbáltam itthon rendezni a háztartást, mert már szinte szalad a ház néha :? :oops:
Ma is délelőtt 10-től ébren volt este 6-ig, és azóta alszik, most várom hogy felébredjen, és fürödjünk, de nincs szívem felkelteni. :?
De képzeljétek, már begyógyúlt a sebem, már nem érzem, és már nem is vérzek :D De a vízeletvisszatartással kicsit gondjaim lettek :oops: :cry:
Annyira szeretem a hétvégéket, mikor itthon van apa :lol: szerencsére sokat segít. Holnap majd dobok táblát.
A kismamiknak hajrá :!:

Kép
mona76
 
 


csak egy gyors vonalzó próba:)

Kép
kis pupu
 
 


Most??? :oops:

Kép
kis pupu
 
 


Szuper!!!!
Bocsika, már itt sem vagyok!!! :oops: :oops:

Kép
kis pupu
 
 


Sziasztok!

Jól van Dudu és a kis Liliána is.Rakok fel pár képet, ma készítettem
őket!

Sziasztok. Kép Liliána1 Kép Liliána2 Kép Liliána3

KépKép
dudu_84
 
 


csajok, ti adtok a babáknak vízet? Arra gondoltunk hogy azért kéri Dani olyan sokszor a cicit, mert csak szomjas? Szerintetek?

Kép
mona76
 
 


előbb írtam sokat és elszállt.....pfff

mandala, inkább maradj és beszéld ki magad!! vegyél pulsatillát, homeos bogyó. próbáld ki!!! depi ellen. de sírd ki magad. meg beszéld ki magad. szerintem mindannyiunknak vannak nehéz pillanatai. rám is rám szokott jönni a bőgés. főleg ha a gyerkőc órákat sír. fú, az kemény. de át kell vészelni.

kórház: én jól voltam, de nem jöttek, csak a nagyszülők és férjem. de a csajhoz, akivel egy szobában voltam jöttek. pfff. én kikattantam tőlük. ment a buli, kaja, pia. én meg nem tudtam úgy szoptatni, pihenni.......na, de mindegy.

gyerkőc végre kakilt. a tegnapi nap kimaradt. de most a hasától, a háta közepéig szaros lett :D

ja, iszom az alkoholmentes sört. jóóóó nag

Kép

url=https://babafalva.hu]Kép[/url
dimet
 
 


előbb írtam sokat és elszállt.....pfff

mandala, inkább maradj és beszéld ki magad!! vegyél pulsatillát, homeos bogyó. próbáld ki!!! depi ellen. de sírd ki magad. meg beszéld ki magad. szerintem mindannyiunknak vannak nehéz pillanatai. rám is rám szokott jönni a bőgés. főleg ha a gyerkőc órákat sír. fú, az kemény. de át kell vészelni.

kórház: én jól voltam, de nem jöttek, csak a nagyszülők és férjem. de a csajhoz, akivel egy szobában voltam jöttek. pfff. én kikattantam tőlük. ment a buli, kaja, pia. én meg nem tudtam úgy szoptatni, pihenni.......na, de mindegy.

gyerkőc végre kakilt. a tegnapi nap kimaradt. de most a hasától, a háta közepéig szaros lett :D

ja, iszom az alkoholmentes sört. jóóóó nag

Kép

url=https://babafalva.hu]Kép[/url
dimet
 
 


Sziasztok!

Hát, csak nem bírom nélkületek lányok... :) Bocsánat a kiborulásért! El akartam menekülni, mondom nem aggatom a nyakatokba... mindenkinek megvan a maga baja, nem kell még az enyém is.

Sabine: köszi az oldalakat, megnéztem... hasznosak. Egyébként igazad lehet... tényleg megérzi a csajszi... eddig itt nyűglődtünk, most meg este képzeld 50-et szopizott. Ilyen csak egyszer volt eddig, igaz akkor 60-at, de azóta se! Ma mértem és szerdán este volt 2,12 ma meg 2,16 deka. Jó, ez nem sok, tudom, de végülis napi 1 dekát hízik (oksi, hogy többet kéne, de legalább hízik!) és minden pelusban van kaksi. Szóval vm azért csak bejut, ha onnan ki is jön... :) Holnap anyukám elviszi a nagyokat, így egy kicsit tudok fejni szopik után, hátha segít a tejtermelésnek.
Oh, annyira szégyellem magam... még nem is gratuláltam a leánykéréshez Sabine! Bocsáss meg érte! Pedig annyira örültem amikor olvastam róla! :oops: :)

A férjemmel próbáltam beszélni, nem sokra mentünk... nem az a lelkis típus... szerinte a lelki dolgok hülyeségek. Én meg nagyon lelkis vagyok. Hát, ez van.

Jucu: hogy van a sebed? annyit gondolok Rád. Nekem is nagyon fáj a hasam és szinte érzem a belső vágás nyomvonalát... ahogy fáj. Szóval kicsit átérzem a fájdalmad.... de persze nem teljesen, szegénykém... még mindig kínoznak?

A nagy önsajnálatban nem jutott időm arra hogy visszaolvassak, de ígérem megteszem a közeli napokban.

Dudu: a babád gyönyörű!

Mona: én vagyok az Inkontinencia Betegegyesület társelnöke... :) :wink: Ja, ez itt a reklám helye lányok!!! Tagokat toborzunk.... tudjátok, hogy legyen hangunk a fejesek előtt, mert szeretnénk nagyobb támogatást a betétekre, meg arra, hogy a különböző segédeszközök hozzáférhetővé válhassanak mindenkinek. Már vótam ám a rádióban is... :)

Kép
Kép
Kép
Kép
mandala
 
 


Kép

Mona
Én szoktam neki adni kicsi hipp teát,néha néha vagy forralt vizet ha szomjas.Főleg ha meleg van.Meg elején nekem javasolták a sárgaság miatt.Nem kell de nekem megissza és attól ugyanolyan jól eszik,mert nemm kaja helyett kapja és nem 50-100 ml-et ,hanem két etetés között egyszer egyszer,de van hogy hozzá se nyúlunk.

Dimet
Alkoholmentes nálam is bejön,pedig útáltam a sört.Most meg hozatunk osztrákoktól valami alkoholmentes barna sört állítólag nagyon finom.Maláta sört dehun nem kaptunk,pedig kerestük,sőt ezt a Karamaltz italt se :oops: :cry:
Hurrá hátaközepéig kakilt hurrá hurrá!
Enyim fiam már többször megszentelt engem de ígérem rakok majd fel képet csak hogy lássátok mekkora zsivány.Amint kibontom rendszerint akkor fosikázik telibe.A jóműltkor még bugyot melltartót ,/mert ugye abba vagyok itthon /is le kellett vennem és kötést cserélntem mert tiszta kulman béla lettem.MÉg a lábamon is folyt :lol:

Mandala
No tegnap nagy hévben kihagytalak téged drága!
Szóval ha baj van gyere és inkább öntsd ki a szíved mint otthon blusolj :wink: ÉN azt mondom előttetek le a kalappal :lol: Biza én csak két gyerekkel vagyok itthon és a nagyobbik már igazán önálló így szavam se lehet.Nektek sokkal nehezebb,és mégis helytálltok.Tehát ti mégtökéletesebbek vagytok és mégjobban le a kalappal!!!!
Szóval négy gyerkőccel nem könnyű....de ha gond van bánatod van vagy csak sírni ,nevetni akarsz ideülsz gép elé ,írsz ,de ha gondolod telón is dumcsizhatunk,ha van vonalasod :wink:
Elmúlik hidd el csak ne fordulj magadba!!!!!!
Társelnök ,húha...meg rádióba is vótál???l,...no mondom én micsoda ÜGYIKE nőci vagy!
Sebem köszönöm szépen már nem trutyizik annyira,sőt már mondhatom egy kötés is elég egy napra:-) tegnap óta :lol:
Kedden megyek kivi vagyok mit mondanak sebészeten ,mert szeptember elején nagyon szeretnék menni hévízre!!!

Dudu Apuka!
Köszi a képeket,Liliána igazi kis hajasbaba.Nagyon édes ,főleg az utcsó képen ahol mosolyog egy nagyot.Mégegyszer gratula,és puszi nekik!


Lányok kiváncsiságból megmértük Bálint hosszát?? :shock: vagy elmérték kórházba vgay mi nem tudunk mérni ,de kizárt dolog ,hogy a 49cm ből most 3 hét alatt 52 cm legyen? :oops:

No mék odarakom gyorsan tejberizst mára/mint tejgyártó kisiparos/ és kifőzöm tésztát is gyorsan.
Jucu

Huni!!!

Kép

Kép
jucu
 
 


Mandala
Gyere... sírd ki magad... itt megértő fülekre találsz...

Mona
Én nem adok vizet... Lucas minden szopi igényét, szomját, éhségét cicin éli ki...
Háztartás... nálunk már el is szaladt volna, ha apa és taki néni nem lenne...
Valamelyik nap nevettünk is apával, hogy Lucas okos gyerek, hogy megszületett július végén... aug-ban apa végig itthon van szabin... :lol:

Én a Radlerre szavazok... az az 1-2% alkohol szinte semmi... :oops:

Az még hagyján, hogy a kukisok lepisilnek, de engem még a lányom is lepisilt annakidején...
Vendég
 


Sziasztok!

Látom a szopi a legnagyobb probléma. Már én is kivagyok tőle. A negyedik napon jött meg a tejem, már akkor is bevoltam parázva és kb. a kilencedik napig volt a fiam szuper gyerek. Azóta állandóan elalszik a cicin. Alig szopik valamit, ha leteszem azonnal észre veszi. Még jó, hogy van egy két óra amikor hajlandó aludni. Általában nappalra esik. Az éjjel velem aludt, így egész csöndes volt. De nem akarom az ágyamba szoktatni. Szóval kivagyok én is.

Látogatók egyelőre csak a nagyszülők jöttek. Szerencse, hogy van segítségem. Most pl. a nagyokat elvitte hétvégére anyukám. A férjem besegít a háztartásba és kaját is kapunk néha. Szerintem nem szégyen elfogadni a segítséget. Főleg ha szívesen segítenek a nagyszülők. Mondjuk anyósomnak most kimondottan jót tesz, hogy serénykedhet. Addig sem gondol apósomra annyit.

Mandala! A mi bajunk a tied is és fordítva. Hasonló cipőben járunk. Ne menekülj el. Négy gyerek az négy gyerek. Bele jössz hamar.

Én is adok neki vizet, bár azt mondják nem kell. Fosi van minden pelusba, általában zöld. Szerintem a színét befolyásolhatja az is amit eszünk.

Kitarás!!! Szép napot!!!!

Kép
Kép
Kép
bebi
 
 


Sziasztok!

Én még mindig itt,és szerintem majd csak szerdától tűnök el,mikor be kell feküdnöm.Bár éjszaka egyszer arra ébredtem fel,hogy fáj a hasam,de felkeltem és el is múlt.Azóta sincs semmi 1-2 keményedésen kívül :? .
Olyan jó már nektek,hogy babás dolgokról tudtok már írkálni :D !Én is akarok :D !

Cegléden nem engednek be látogatókat a szobába.Az anyukának ki kell menni az előtérbe ha beszélgetni akar.Szerintem ez nem rossz dolog,így meg lehet azt a dolgot úszni amit Dimet is írt.

Mandala,jó,hogy meggondoltad magad,és inkább köztünk vagy!

Kép
Kép
huni
 
 


sziasztok!

Egy gyors bekukk. Jól vagyunk. Lala igazi zabagép. sajna a poci is fáj neki. :( Nagyon sokat lóg a cicin. nem tudom mi lesz... ma mikor eljöttünk a kh-ból 80-at evett aztán még 10-et és akkora fesztivált csapott mikor jötünk kifelé... itthon még szopizott egy jó adagot. Mindegy majd kialakul.
Szüléstörténet majd lesz vmikor, bár nem lesz túl hosszú.. :D

Gratulálok mindenkinek aki babázik.

puszi

Kép
Kép
Kép
pattogobolha
 
 


Kép

Kép
Kép
Kép
pattogobolha
 
 


Mandala
:lol:
Köszönöm!

Nora
Majd... most még a törpék nagyon törpék az utazáshoz... 14000km, 17-19 órás repülés...
Inkább majd apukám jön ki....

Kismamik!
Most már vége lesz az augusztusnak!
A szeptemberi topikosoknál is beindult a babaeső... :lol:
Vendég
 


Eltűnt a vonalzóm... :roll: :oops: :evil:
Vendég
 


Sabine,nem mondod :lol: !A bébikkel kell beszélni,nem a kismamikkal...szerintem :lol: ....az én esetemben legalábbis :lol:

Kép
Kép
huni
 
 


Sziasztok Anyukák és Leendő Anyukák!

Csak most van lehetőségem értesíteni Benneteket, hogy 7-én 22 óra 27 perckor 4070 gr-mal és 58 cm-rel megszületett András baba. :D

Kép Kép

Szeret nagyokat alukálni és imádja a pociját :)

Puszilunk mindenkit, nagyon sok boldogságot és jó egészséget kívánunk!!!! :) :)

Copfi

Kép[/url]
Kép
Kép
copfi
Budapest
 
 


Copfi,hatalmas gratua a nagyfiúhoz!Gyönyörű nagy baba!Jó egészséget,és sok tejecskét :D !

Kép
Kép
huni
 
 


Köszönöm huni! :)
Látom már Te is célegyenesben vagy! Könnyű szülést kívánok Neked! Szorítok!
Copfi
copfi
Budapest
 
 


Sziasztok!

Még mindig nem tudtam mindent visszaolvasni, ezért bocsika, ha bárkit kihagyok... :oops:

Dudu, Copfi!
Nagy-nagy gratula a babákhoz, tündériek! :lol:


Pattogo!
Nektek is gratulálok még egyszer, Lalababa gyönyörű!

Sabine!
Neked pedig a leánykéréshez gratulálok, legyetek nagyon boldogok! :lol: :lol:

Jucu!
Anno a fiaim nap mint nap letiszteltek, de azt álmomban sem gondoltam, hogy a lányom ugyanezt fogja csinálni... :roll: Balázs fiam van a legrosszabb helyzetben, az ő magassága ugyanis kritikus. Szeret a pelenkázó előtt pipiskedni, hogy lássa mi történik. Tegnap a húga majdnem a szemei közé fosott...

Nálunk egyébként kezd alakulni a helyzet.A sárgaság levonulóban van,Leila már magától is felébred, ha éhes és az eddigi 40-50 helyett 80-90 g-ot szopik. Nagyon nyugis baba, az éjszakáink a tegnapi kivételével szuperek voltak. Tegnap viszont nagyon fájt a hasija, éjjel 1-ig masszíroztuk, tornáztattuk. Azt hiszem az én hibám, elfelejtettem, hogy a sült krumpli rám is rossz hatással van időnként :oops: és akkor is tiltólistán volt, amikor a fiúk szoptak.

Kép
bee73
 
 


Sziasztok!

Ma jöttünk haza a kórházból, minden rendben van az Ádámmal és velem is. Az Ádám a szülés közben megfertőződött a Streptococcussal, de szerencsére nem lett semmi gond, valamint kicsit be is sárgult, ezért döntött úgy a gyerekorvos, hogy csak ma jöhetünk haza. Most éppen alszik. Tejem szerencsére van, igaz csak tegnap tudtunk eredményt felmutatni, a legtöbb amit eddig szopizott 60 gramm volt.

Ha lesz időm majd visszaolvasok, a szüléstörténet is egyszer elkészül, nem lesz egyszerű menet felidézni a történteket, ugyanis a sok vérnyomáscsökkentőtől, valamint a toxémia miatt elég kábult voltam, kell egy kis idő, míg letisztulnak az emlékeim. Úgy érzem, hogy nehezebb volt a szülés, mint annak idején a Márkkal, de az is lehet, hogy már ennyire elfelejtettem.

Aki azóta megszült annak név nélkül gratulálok és köszönöm, hogy szorítottatok nekem.

Puszi mindenkinek, ha tudok akkor jövök.

Kép
Kép
márkanyuka
 
 


huni!

téged befektetnek, amikor a baba betöltötte a 40. hetet? vagy más oka van? akkor talán én is bentmaradhatok péntektől... jó lenne...
akkor szerdára minden jót kivánok neked!

Copfi

gratula a babához, nagyon édike!

Sabine

mi is szeretnénk majd utazni a babával, de azt gondolom hogy fél éves koráig nem nagyon kéne megzavarni a napi ritmusát, ugyhogy max fél éves kora után indulnánk hosszabb útra, jól gondolom?

ma egyébként már tényleg nem tudtam mit kezdeni magammal, ugyhogy kakós meg diós csigát sütöttem, aki kér, az éteren keresztül tudok küldeni :D

ti hogy töltitek a mai napot? jó kis vihar kerekedett, nálunk már vagy egy órája zuhog és jég is volt.... Budapest reszkess!!! mindig innen megy az eső arrafelé, szerintem pont d.u, este ér oda a java :shock: Kép [/b]
nora80
 
 


Marosi Ádám Dávid
Kép
Kép

Kép
Kép
márkanyuka
 
 


Sziasztok Csajok!

Kikészültem. Hajnali négykor ott ültem az ágyam szélén, és sírtam, hogy mitévő legyek.....
Szerintem éppen tegnap dicsekedtem, hogy a bimbifájásokon kívül milyen jól alakulnak a dolgok.....azt hiszem elkiabáltam.
A hajnali fél egyes etetés kettőig tartott, háromszori kajálással, mire összejött az adag. A bimbim meg úgy fájt már, hogy szó szerint potyogtak a könnyeim.
Kettőkor már apa ébresztett, hogy sír Babszika. Most a problémás cici következett. Első 20 perc szopi 10g, második 20 perc szopi még 30g, és elszakadt a cérna. Sírtam, mert fájt a bimbim, mert fáradt voltam, és nem értettem, mi ez az elhúzódó kajálás. Amikor Babszika minden egyes szívása olyan, mintha a húsomba vágnának.....Apa felkelt, hogy mi van....én lerohantam, hogy lefejem a tejet. Kiderült, hogy azért nem evett Babszikám, mert a soros ciciben nem volt több, a másikban is alig...a kettőből együtt alig jött össze az adag...
Nem is emlékszem minden részletre pontosan, azt tudom, hogy apa Babszikával lement a nappaliba, én meg 6-tól 3/4 10 -ig aludtam. A bedurrant cicijeimre keltem.

Azóta nem szopiztatok, hanem fejek :( Babszika cumisüvegezik, amíg a bimbik be nem gyógyulnak. Levegőztetem őket, de már állítom, hogy a levegő érintése is fájdalmas......


Na, most, hogy ilyen rohadt önző módon elsőként a problémámmal jöttem, van más is:

Copfinak nagy-nagy gratula András babához! Sok boldogságot, és sok-sok tejcsit, és problémamentes szopit!! :D

Pattogo Édesek vagytok Lalával. Szuper jó étvágya van!!!! Csak így tovább. :D

mikegirl
 
 


mikegirl. szellőztesd!!!!! és légyszííí, garmastan!!!!! de tényleg segít. nekem nagyon helyrevágta!! kitartás.

képzeljétek, lehet hat a sok minden dolog, amit már elkövetek a tejért (alkoholmentes sör, leves, homeo, tea, fejés). reggel 90 g-ot szopizott!!! utána is 50et. volt egy kevesebb is. de tápit is adok mellé. így jól lakott a hölgyemény. és kakiltunk 3at is már hajnal óta. szegényke másfél napig nem kakilt. de nem fájt a pocija, tuti. és a kakit sem szenvedte meg. hm.

mindnekinek kitartás és gratula az új babákhoz!!!!!!!!!!!

Kép

url=https://babafalva.hu]Kép[/url
dimet
 
 


Copfi
Gratulálok!

Huni
Én megbeszélhetem a bébijeimmel, hogy üzenjenek Pöttynek :wink:

Nora
Ilyen nagy távolságra én azért még nem fogok elindulni kettö törpével... Egy felnőttnek is fárasztó a hosszú repülés...
(mikor utaztunk én utána egy-egy napig legalább hulla voltam... és kb. 1 hét kellett az átálláshoz...)

Csiga... nekem jöhet, csak útközben le ne nyúlják...

Mikegirl
Akkor valahogy nagyon nem jól veszi be Babszika a cicit, ha ennyire fáj...
Pihenned neked is kell! Háztartás lekak... most pár napot, hetet arra kell szánni, hogy megismerjétek egymást, összeszokjatok...
Mérleg... dobd ki...

Annnnnnnnnnnnnnyira szépek a bébikék :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég
 


Dimet
Ha nincs egy-két napig kaka... és nem bántja a pociját, akkor nincs gond... jól hasznosítja a tápanyagokat... :lol:
Vendég
 


Mikegirl
Medela Pure Lan
Hajszárítóból fujass a bimbire meleg levegőt...
Vendég
 


Márkanyuka
Édes kis pici fiad van! :D

Jucu
Karamalz - Tesco
Örülök, hogy a sebed gyógyul. :)

Dudu
Gratula!!!!!!! :D :D :D

mikegirl
 
 


Sorszám: 28A

Magyar változat: 2002. január

A szoptatás általában fájdalommentes, de az érzékeny mellbimbó hosszú idő óta gondot okoz a szoptató anyáknak. Az évek során sokféle gyógymód jött divatba, majd tűnt el újra. Az érzékeny mellbimbó gyakori oka annak, hogy a nők abbahagyják a szoptatást.

A mellbimbó érzékenysége csökkenthető vagy teljesen el is kerülhető, ha a szoptató anya megfelelő tájékoztatást és segítséget kap egy tapasztalt szoptatási tanácsadótól.

Ha Önnek érzékeny a mellbimbója, a legelső teendő, hogy ellenőrizze a baba testhelyzetét, és azt, hogy hogyan kapja be a mellet ill. hogyan szopik. A fájdalmas mellbimbó oka legtöbbször az, hogy a baba nem jól kapja be édesanyja mellét, a szája nem a megfelelő helyzetben van. A legtöbb édesanyának azonnal megszűnnek a mellbimbó-problémái, amint a megfelelő helyzetben teszi mellre a babát.

Mit kell tennünk?
A csecsemő mellre helyezése. A leggyakoribb szoptatási testhelyzet a bölcsőtartás. Üljön le egy kényelmes székbe, és tegyen párnát a babát tartó karja alá. Háta mögé is helyezzen párnát, és az ölébe is, hogy a baba szája egy magasságba kerüljön a mellbimbóval. Egyenesen üljön, vagy kicsit dőljön hátra, és a babát húzza magához közel, ne pedig előrehajolva próbálja elérni a babát.

A baba feküdjön az oldalán, egész testével Ön felé fordulva. Ne kelljen elfordítania a fejét ahhoz, hogy elérje az Ön mellét. A baba fejét a könyökhajlatában tartsa, a testét az alkarján fektesse végig, és kezével tartsa a kicsi combját vagy fenekét. A baba füle, válla és csípője egyenes vonalban legyen.

A mellét úgy kínálja fel a babának, hogy szabad kezével megfogja a mellet, oly módon, hogy hüvelykujja legyen felül, a többi ujja pedig alul, "C" alakot képezve. Ujjai jóval a bimbóudvar (a mellbimbót körülvevõ sötétebb rész) mögött legyenek. A mellbimbóval gyengéden érintse meg a baba alsó ajkát, hogy a kicsi jó nagyra nyissa ki a száját. Ha a baba szélesre tátotta a száját, mintha ásítana, helyezze a mellbimbót a szájába, és hirtelen vonja egész közel magához. A babának a bimbóudvar nagy részét be kell kapnia, mielőtt szopni kezd. Olyan közel vonja magához a babát, hogy a kicsi orra és álla érintse az Ön mellét. Nem kell attól félni, hogy ez gátolni fogja a babát a légzésben, de ha mégis úgy tűnik, hogy a mell elzárja a kicsi orrát, próbálja feljebb emelni a mellét vagy közelebb vonni magához a babát. Ha lenyomja a mell felső részét, hogy jobban kaphasson levegőt a kicsi, ezáltal a baba szájának elülső részébe húzódik vissza a mellbimbó, és ez a bimbó érzékenységét okozhatja.

Ne vonja túl közel magához a babát, amíg rendesen ki nem tátotta a száját. Ha ugyanis nem tátja ki elég nagyra, lehet, hogy csak a mellbimbó végét kapja be. Ha ez történik, dugja az ujját a baba szája sarkába, hogy megszüntesse a vákuumot, vegye le a babát a melléről, és kezdje elölről a mellretételt.

Ha a nagyon pici babát arra akarja ösztönözni, hogy nagyra tátsa a száját, ismételgesse azt, hogy "NYISD KI", és közben érintse a mellbimbót a szájához. Azt is kipróbálhatja, hogy nagyra tátja a saját száját, mert a tapasztalatok szerint még az újszülöttek is utánozzák anyjuk arckifejezését.

Hatékony szopási módszerek. A baba csak úgy tud jól szopni, ha a mellbimbóval együtt a bimbóudvar nagy részét is bekapja. Azok a tejgyűjtő csatornák, melyeket a tej kibocsátásához össze kell préselni, a bimbóudvar szélén helyezkednek el. A baba ínye érjen teljesen túl a mellbimbón, és a szája a bimbóudvar 2,5 - 3 centiméteres részét, vagy még többet fogjon át. A mellbimbó a baba szájának közepén helyezkedjen el, a nyelve felett.

Érzékeny vagy fájó mellbimbó. Nem kell, hogy a szoptatás fájjon, ha a baba jól bekapta a mellet, és rendesen szopik. Ha úgy tűnik, hogy a baba nem jól szopik, vagy a szoptatás fájdalmas, szüntesse meg a vákuumot ujját a baba szája sarkába dugva, és kezdje elölről. Ne hagyja, hogy rossz módon szopjon a baba, mert az a mellbimbó fájdalmassá válhat, és a rossz szopási beidegződést nehéz késõbb korrigálni. Addig próbálkozzon, amíg nem sikerül a babát rávenni a helyes szopásra. Ha Ön vagy gyermeke ideges a sikertelen próbálkozás miatt, hagyják abba egy kicsit, és folytassák, mikor mindketten lenyugodtak. Kellő gyakorlattal a babák többsége egy-két nap alatt megtanulja, hogyan kell helyesen szopni.

Ha a mellbimbó-panaszok nem enyhülnek, próbálja ki a következőket:
Ne hagyja, hogy a baba csak beszippantsa vagy a szájába csúsztassa mellbimbót. Nagyra kell kitátania a száját, hogy jó mélyen bekaphassa a mellbimbót.
Ha a szopás megkezdésekor a baba mindig túl korán harap rá a mellre, a mellet tartó kéz mutatóujjával le kell nyomni az állát, és közben tisztán, határozott hangon azt kell mondani neki, hogy "Nyisd ki!".
Ha a szoptatás alatt a mellbimbó folyamatosan fáj, ellenőrizni kell a baba alsó ajkát. Előfordulhat ugyanis, hogy a baba a mellbimbóval és a bimbóudvarral együtt az alsó ajkát is beszívja.
Szoptatás alatt a baba alsó ajkát lejjebb húzva ellenőrizze, hogy a baba nyelve látható-e az alsó ajak és a mell között. Ha nem lehet látni a nyelvet, akkor lehet, hogy a baba a nyelvét is beszívta az Ön mellbimbójával együtt. Ilyen esetben a babát le kell venni a mellről és elölről kezdeni a mellretételt, ügyelve arra, hogy a baba nagyon nagyra tátsa a száját, és a nyelve a mellbimbó alá kerüljön, mikor összecsukja a száját.
Váltakozó testhelyzet. A nagyon érzékeny mellbimbón az is segíthet, ha minden szoptatáskor más testhelyzetben szoptatja meg a babát. A megváltozott testhelyzet miatt a mellbimbónak mindig más részét éri a legnagyobb nyomás. Érdemes például egyszer ülve szoptatni, aztán pedig fekvő helyzetben. Néha "hónalj alatti" tartásban is meg lehet próbálni a szoptatást: tartsa a baba fejét a tenyerén, hátát az alkarján megtámasztva. A baba feneke a széktámlához érjen, lábai felfelé álljanak. Mindegy, hogy Ön és a baba hogyan ül vagy fekszik le szoptatáshoz, mindig ügyeljen arra, hogy a baba elég közel legyen a testéhez, hogy jól bekaphassa a mellet és megfelelően szophasson.

A szoptatás végén fejjen ki pár csepp tejet, és gyengéden kenje rá a mellbimbóra, mert az anyatej és a kolosztrum gyógyító ereje jót tesz a mellbimbónak. A megfelelő szellőzés is segíti a gyógyulást, ezért ha csak lehet, hagyja lehajtva a szoptatós melltartó legombolható részét, és puha pamutblúzt vagy pólót viseljen.

Mit kell elkerülnünk?
Önnek biztosan sokan adnak majd tanácsot arra, hogyan kezelje az érzékeny mellbimbót, de a javasolt gyógymódok többsége csak ront a helyzeten:

Az érzékeny mellbimbó gyógyulása érdekében sokszor javasolják, hogy le kell csökkenteni a szoptatás idejét, de ez nem jó megoldás. Ha a baba jól bekapja a mellet, és hatékonyan szopik, hagyni kell, hogy szopjon, ameddig csak akar.
Nem a gyakori szoptatástól válik érzékennyé a mellbimbó. Az újszülötteknek 24 óra alatt tíz-tizenkét alkalommal kell szopniuk.
A szoptatás alatt viselt bimbóvédők nem segítenek az érzékeny mellbimbón, sőt, inkább még rontanak a helyzeten, mert használatuk miatt a baba nehezebben fog megtanulni szopni a bimbóvédők nélkül. Ezen kívül a bimbóvédők a tejtermelés csökkenéséhez vezethetnek.
Ne használjon túl szűk melltartót, mely rászorul a mellbimbókra. Ne használjon műanyag bélésű melltartót vagy melltartóbetétet sem, mert ez visszatartja a nedvességet, és nem szellőzik.
Korábban az volt az általánosan elterjedt álláspont, hogy nagyon fontos szoptatás után megszárítani a mellbimbót, és ehhez hajszárítót javasoltak. A legújabb nézetek szerint azonban a mellbimbók túl gyors száradása árt a bőrnek.
Korábban ultraibolya lámpát javasoltak az érzékeny mellbimbó gyógyítására, de a legújabb kutatások alapján a bőrgyógyászok már nem hisznek az ilyen lámpák szövetgyógyító hatásában.
Az antibiotikumokat, szteroidokat, érzéstelenítőket tartalmazó kenőcsök, fertőtlenítő hatású összehúzó szerek, valamint szappan és alkohol használata a mellbimbóra nem javasolt. Az érzékeny mellbimbó kezelésére kapható gyógyászati készítmények között sok olyan is akad, amely a baba egészségére ártalmas anyagokat tartalmaz. Figyelmesen olvassa el az ilyen készítmények használati utasítását, és ne használjon olyan terméket, melyet szoptatás előtt el kell távolítani a mellbimbókról.
Csak óvatosan alkalmazzon kölnit, dezodort, hajlakkot vagy púdert a mellbimbók környékén. A mellek és mellbimbók tisztán tartására a legmegfelelőbb a tiszta vizes mosakodás.

Az érzékeny mellbimbók kezelése
Azok az anyák, akiknek nagyon érzékeny vagy berepedt a mellbimbójuk, ha nagyon szükséges a saját tejükön vagy kolosztrumukon kívül is használhatnak gyógyító készítményeket.
Fontos, hogy csak olyan krémet használjon, mely nedvesítő, bőrpuhító hatású, és a baba egészségére nem ártalmas, tehát szoptatás elõtt nem kell lemosni.

Egyéb megoldások
Nagyon telt, megduzzadt mell esetén a mellbimbó ellaposodhat, és ez megnehezítheti a baba számára, hogy bekapja. Próbáljon meg először kézzel kifejni egy kevés tejet, hogy a mellbimbó megpuhuljon.

A kézzel történő fejés módja:
Vegye kézbe a mellét úgy, hogy a hüvelykujja van felül, a többi ujja pedig alul tartja a mellet. Nyomja a mellet a mellkas felé, majd mozgassa előrefelé az ujjait, de az ujjai ne csússzanak a bőrén. Forgassa a kezét a mell körül, hogy a mellbimbóból elágazó összes tejcsatornából kiürülhessen a tej. Néhány percig folytassa ezt, majd a másik mellen is végezze el ugyanezt.

Vannak anyák, akik jéggel serkentik a mellbimbót hogy kiemelkedjen, ha az túl puha és kicsi, vagy túl duzzadt a mell. Törje össze a jeget, tekerje nedves ruhába, és szoptatás elõtt rövid időre helyezze a mellbimbóra, vagy benedvesített gézlapokat tegyen a fagyasztóba, és használja ezeket.

A lapos mellbimbón segíthet a merev műanyag bimbókiemelő viselése két szoptatás között, mert ezzel is ki lehet hozni a mellbimbót. Bimbókiemelőt lehet kérni az LLL csoportoktól, vagy megrendelni az LLL Katalógusból.

Vigyázz magadra!
A sok pihenés, megfelelõ táplálkozás és sok folyadék fogyasztása meggyorsítja az érzékeny mellbimbó gyógyulását. Ne fogadjon annyi látogatót, különösen olyanokat ne, akiket nem kedvel vagy akik elbátortalanítják, és fogadja el, ha mások besegítenek a háztartási munkákba, míg Ön és a baba pihennek. Ne hagyja abba a gyakori szoptatást, és ne próbálja meg késleltetni a szoptatásokat.

Az érzékeny mellbimbójú édesanyák gyakran szoronganak, mikor szoptatásra kerül a sor, és ez rossz hatással lehet a tejleadóreflexre vagy a tejbelövellésre. A baba nyűgös lesz, mert nem jön elég gyorsan a tej, és emiatt lehet, hogy rá fog harapni a mellbimbóra, amitől a fájdalom intenzívebb lehet – az anya pedig még idegesebb lesz. Mit lehet tenni ez ellen? Kézzel ki kell fejni egy kis tejet, hogy beinduljon a tejleadás, mielőtt a baba bekapja a mellet. A szoptatást érdemes a kevésbé érzékeny mellel kezdeni. Szoptatás előtt nyugodjon meg, ne idegeskedjen. Az orvosával esetleg felírathat fájdalomcsillapítót (nem aszpirint) arra az időre, amíg a mellei nagyon fájdalmasak.

A mellbimbó érzékenysége szerencsére ritkán tart tovább néhány napnál, különösen akkor, ha Ön betartja az itt javasoltakat. Figyeljen oda, hogy a baba megfelelően legyen mellre véve, és szoptassa meg gyakran. Ha az érzékenység nem múlik el néhány nap alatt, érdemes olyan szakértő tanácsát kérni, aki végzettséggel rendelkezik a babák hatékony szopásához történő segítségnyújtás terén. Ha a szoptatáshoz értő személy végignézi, hogyan szoptat Ön, akkor könnyebben kiderülhet, mi a gond. Segítségért és tanácsért forduljon La Leche csoportvezetõjéhez.

Nagyon ritkán – ha a baba nem a megfelelõ módon szopik – elõfordulhat, hogy a mellbimbó annyira fáj, hogy ideiglenesen szüneteltetni kell a szoptatást. Ezalatt az idő alatt az anya fejje ki a tejét, nehogy túltelített legyen a melle. A babát ilyenkor lehet kis pohárból itatni, kiskanállal, műanyag cseppentővel vagy etető fecskendővel etetni. Lehetőleg kerülje a cumisüveg használatát, különösen, ha a babának amúgy is szopási problémái vannak. Amint az anya melle meggyógyult, a babát meg kell tanítani helyesen szopni, hogy többé ne alakuljon ki érzékeny mellbimbó.

Szájpenész
Ha a mellbimbók érzékenysége nem múlik el, vagy többheti vagy havi problémamentes szoptatás után a mellbimbó begyullad, lehet, hogy Önnek ill. gyermekének szájpenésze van, mely a tejből táplálkozó gombás fertőzés. Ha a mellbimbó viszket, és a környező bőrfelület nagyon érzékeny, vagy ha a bőr rózsaszínes és pikkelyes lesz, szájpenész-fertőzésrõl lehet szó. Ez nem igazán komoly fertőzés, a babát ritkán zavarja. A baba szájüregében, ill. az ínyén vagy a nyelvén megjelenő fehér foltocskák jelezhetik a szájpenészt. Ehhez a fertőzéshez a baba esetében tartósan fennmaradó pelenkakiütés társulhat, Önnél pedig gombás hüvelyfertőzés. A szájpenész kialakulása összefügghet a szájon át szedett fogamzásgátlókkal ill. antibiotikumokkal. A fertőzés a meleg, nedves környezetben gyakoribb. Akkor is kialakulhat a mellbimbón, ha a baba szájában semmi nyoma.

Hetekbe is beletelhet, mire a szájpenész elmúlik, de emiatt nem kell abbahagyni a szoptatást. Felíratható olyan gyógyszer, melyet a mellbimbón és a baba szájában kell alkalmazni.

Az illemhely használata után alaposan mosson kezet, mert ezzel megakadályozható a szájpenész továbbterjedése. Javasolt a melltartóbetét cseréje minden egyes szoptatás után. Használat után az eldobható betéteket dobja ki, a textilanyagból készülteket pedig újrafelhasználás elõtt mossa ki forró, szappanos vízben. A szájpenészt a játékok és cumik is terjeszthetik, melyeket a baba a szájába vesz. Ezeket szappanos, forró vízzel kell lemosni, vagy kifőzni. Ezalatt az idő alatt ne fagyasszon le anyatejet későbbi felhasználásra, mert a fagyasztás nem öli meg a gombát.

A szájpenészt kezelni kell, mert újra meg újra előjöhet. De bármilyen kezelést javasol is az orvos, a szoptatást nem szabad abbahagyni
Vendég
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?