Új privát üzeneted érkezett!

Szakadék: Mi pl. tele vagyunk hitellel azért nem tudunk tovább lépni. Lakáshitel, kocsihitel, személyi kölcsön és még néhány. Nem győzzük fizetni. Teljesen elvagyunk adósodva, de sajnos csak így tudunk előre lépni, mivel spórolt pénzünk nincs. Így spórolunk, mindent hitelből. Egyébként nem panaszkodok, mert nem élünk rosszul. A férjem rengeteget dolgozik értünk. Mi sajnos senkitől semmilyen segítséget nem kaptunk. A nulláról kezdtük 8 év alatt, most már mondhatjuk, hogy fel tudunk mutatni valamit. Mondjuk ehez is bátorság kell, de ha nem vállaljuk, akkor albérlet, roncs autó stb.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Szakadék: A munkahelyetekről írtok? Mit dolgozol, hogy hajnal 4-re kell menned és estig vagy?

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Forgalmista vagyok. Buszosoknál rendezkedem, elég nagy terület, sok busz/gépkocsivezető van kezem alatt. ÉS nagy stresz a vállamon. De addíg míg apácska odahaza nem közli a nagy hírt, nem tudom magam átkérni máshova, mert apósom is itt dolgozik a cégnél, és nagyon cinkes lenne, ha a munkatársaitól tudná meg helyettünk....... Csak apácska fél. Mivel én idősebb vagyok 9 évvel páromnál, ezért a szülei szerint nem illünk össze, nem vagyok a fiukhoz való. Már előre látom a reakciókat.....
No, gondolhatod ezekután, hogy nálunk mennyi lesz a családi segítség...... Letojom! Ez a baba maga a csoda. Mindent kibírt, itt figyel a pocimban, a mi testünk és lelkünk gyümölcse. Na, meg engem sem kell ám azért félteni, amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten. Majd akarnak még ők dicskedni az unokával.... És akkor eljön az én időm!!! :twisted: :twisted:
Vendég
 

 
 

Sztem ha két ember igazán szereti egymást, akkor ott mindegy, h mennyi a korkülönbség :) Mondjuk tudom, ezt az ősök nem mindig látják így sajnos, de az a legfontosabb, h ti szeretitek egymást, Szakadék :)

KépKép
lexus
 
 


Egyetértek lexus-al.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Beuska, szakadék: mi is magunkra vagyunk utalva. Annyi segítséget kaptunk, hogy apósom balatoni nyaralóján figyel a jelzálog, így nulláról el tudtunk indulni, hogy hitelt kaptunk. De ne tudjátok meg, folyamatosan az a műsor, hogy mi mennyi segítséget kaptunk....tényleg....tök jó havi 135 ezer Ft hitelt fizetni. Még jó, hogy a férjem jól keres, amúgy elég cikis lenne. Múltkor be is olvastam a sógornőmnek, azóta sértődés van, nem is keresnek telefonon. De jobb is így talán, hogy 220 km-re vagyunk, mindenbe beledumálnának, mert joguk van, hiszen az ő nyaralójukon van jelzálog....Na mind1.

Mivel én Gyes alatt végeztem el az egyetemeket -anno nappalira jártam- nem sok munkatapasztalatom van. Fotómodellként dolgoztam, meg egyéb suli melletti komolytalan állásaim voltak. Most akartam diplomásként vmi jó kis állásra pályázni, amíg nem tudtam, hogy baba van, beadtam 12 helyre önéletrajzot. 4 helyre hívtak vissza, de olyanokra, amikhez nem kell a diploma: TV shopba mosolyogni és eladni a gagyit, Mc Donalds-ba étteremvezető helyettes, Balázs show-segédszerkesztő, meg egy kozmetikai céghez tanácsadó. Szóval vicc. A párom munkahelyén -Shell-dolgoztam még pár hete, csak elegem lett. Most felhívtuk a bérszámfejtőt, hogy terhes vagyok, mi legyen, így a Bt-be átjelentett, vmi olyan összegre, ami után megkapom a max Gyed-et. Az igaz, kell perkálni utánam havonta elég szépen, de kaptam start plusz kártyát, mert lejárt a gyes, így annyira nem vészes és utána meg azért bőven megtérül.

Röviden ennyi :shock:
Vendég
 


Jimm! Mi az a start plusz kártya?
Hogy vagy?

Kép
Kép

Egészség legyen, a többit megvesszük!
mpatr
 
 


Patrícia: ma annyira nem vagyok vészesen sz@rul 8) Most álltam neki főzni, rántott csirkemellet rizibizivel. Ott tartok hogy a húst kiklopfoltam, meg a rizsnek forr a víz :D

Az Apehnál igényeltem a Start pluszt, van még Start extra meg sima Start. Leírom nagyjából hogy van:

Start: aki még soha nem volt bejelentve

Start plusz: Gyes után 1 éven belül munkát vállalsz, vagy vannak olyan pontok is, hogy Gyes mellett asszem

Start extra: felsőfokú végzettség megszerzése után regisztrált munkanélküli vagy asszem 6 hónapig.

De az Apeh honlapján szerintem fent van.
És te hogy vagy ma?
Vendég
 


Lányok!
Azt hiszem volt már szó róla, de a betegállomány beleszámít a 180 napba? Tehát ha én holnaptól begsibe megyek, akkor a betegállományos fizum is beleszámít majd? Mert akkor sajna nem tudok elmenni...... :(
Vendég
 


Ja, és nekem arról sincsen halvány segéd fogalmam sem, hogy melyik van előbb, a Gyes vagy a Gyed! Annyira régen volt már a fiam kicsike.....

Segítsetek majd az ilyen tudatlanon jó???? :oops: :oops: :lol:
Vendég
 


Szakadék: Sajnos nem számít bele. De a 180 napodnak meg kell lennie ebben az évben és akkor elmehetsz táppénzre. Voltál-e ebben az évben tápénzen? Nekem is megvan pedig nekem már munkahelyem sincs. Viszont az álláskereső az az munkanélküli munkaviszonynak számít.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


szakadék:
ha volt munkaviszonyod, ha megvan a 180 nap, mész Gyed-re, azaz először szülési szabira és utána Gyed-re. A Gyes az alanyi jogon jár, én is úgy voltam anno. Viszont 2 évig jár csak a Gyed, utána 1 év a Gyes. De ha 1 év után vissza akarsz menni melózni, azt is lehet, így megkapod mellé a Gyest is.
Remélem, jól írtam le :shock:
Vendég
 


Előszőr Tgyás van utána Tgyed és aztán gyes.
A gyás (gyermekágyi segély a fizud 70%-a az az táppénznek megfelelő összeg) Gyed ua. csak bruttó 93000 Ft körül van a maximalizálva. Tehát ez azt jelenti, hogy a gyás 93000-nél lehet több, viszont a gyed nem. Azt hiszem a gyás 168 napig jár amit a szülés előtt már 28 nappal igénybe lehet venni. Akinek magas a fizetése annk csak a szülés napjától érdemes. A gyed a gyerek 2 éves koráig jár. A gyes pedig 1 gyerek esetén a gyerek 3 éves koráig. Ikrek esetén iskola kezdésig, és duplán jár. Van még anyasági támogatás ami a gyerek születése után jár annak az összege 61042 Ft. Iker gyerek után 81390 Ft. A gyes kb. 27000 Ft.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


27.000 Ft????????????? Az anyjukba bele...... Már elnézést! :evil:

Nos, folyamatosan van vagy 15 év munkaviszonyom, tehát ez a 180 nap csak annyiból, érdekelt volna, hogy a fizum 70%-nak a 70%-a lesz a Tgyás, vagy a fizum 70%-a, de akkor ezekszerint az utóbbi. Ez jó hír, mert akkor bátran mehetek betegállományba, nem kell utóbb számolgatnom nagyon. Nem túl magas a fizetésem, illetve hát persze kinek mi a magas. Szóval majd kialakul!!

Lányok! Nagyon nagyon köszönöm a felvilágosítást, azért ez már kicsi fényt ad az alagútban számomra!!! :wink:
Vendég
 


Szakadék: Az a lényeg hogy mostanáig meglegyen a 180 napod. Én Július 31-ig dolgoztam ez kb.210 nap ebből a gyerekekkel voltam 15 napot táppénzen tehát nekem a volt munkahelyemről már 195 nap meg van. Illetve nekem beleszámíthat az álláskereső támogatás. Ami nem túl magas, de így is a maximumot fogom kapni 9 hónapig 78600 Ft amiből kb. 70000 Ft-ot kapok kézhez.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


beuska, szerintem nálad jobban senki nem tudta volna leírni :)

igen, elég gáz a 27ezer Gyes, amikor elváltam, különösen az volt...
Vendég
 


beuska, ha én ma lettem bejelentve, nekem tuti nem lesz meg idén a 180 nap, nem? Mert ezt a bérszámfejtő nem mondta :roll:
Vendég
 


Jim: Köszi, sajnos muszáj tisztába lenni a dolgokkal. Hiszen valamiből fent kell tartani a családot.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Eddig min voltál, vagy mit csináltál? Gyes, tápénz, munkanélküli?

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


2004.július 31-2007. július 31: Gyes
2007. februárjában be voltam jelentve 2 hétre.
Vendég
 


Amint látom szerintem gyesen voltál, akkor nincs gond, mert az beleszámít. Tehát munkaviszonynak számít, és így nem lesz gond.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Hú, akkor megkönnyebbültem. Jó lett volna, ha kifizetünk magam után 50 ezer járulékot és nem is mehetek táppénzre. :oops:
Vendég
 


Teljesen jó, tehát most lesz kb. 145 nap munkaviszonyod, illetve a 2 hét plusz. Valamint a gyes pedig beleszámít szerintem, de utána nézek és informállak.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Álj álj, táppénzre nem mehetsz, mert az nem számít bele.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


:shock:
Akkor most már én sem értem, azért ha megtudsz vmi, szólj :wink:
Vendég
 


Szóval az jó, hogy be vagy jelentve, így mától dec. 31-ig 145 napod lesz kb. Ha elmész táppénzre akkor az lejön a 145-napból. Mivel 180 napnak kell lenni, szerintem neked beleszámít a gyes. (De ezt megérdeklődöm neked.) Ha nem így van akkor gáz.
Kérdésem: Nappalira jártál suliba? Mikor végeztél? Ez is fontos lehet.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


:shock: :shock:

Na, ha kérdésem lesz, tutira hozzátok fogok fordulni...... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Vendég
 


Ha nappalira jártál suliba az olyan mintha munkaviszonyod lett volna. Tehát biztosított voltál az állam részéről és akkor szerintem megvan a 180 napod. Igaz fizud nem volt de akkor erre az időre a minimálbért veszik figyelembe.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Sziasztok!

Látom vannak itt hozzáértő szakemberek!
Nekem is lenne kérdésem: ápr.12-e óta dolgozom, gyes mellett 8 órában (mert ugye már lehet) lejár a gyesem szep.végén. Onnantól nem tudom mi változik a bejelentésemen változik-e egyáltalán és hogy jár-e nekem tgyás, gyed?

Válaszotokat köszönöm.
Amúgy velünk minden rendben, még nem híztam 1 dekát sem mivel nem tudok hízlaló dolgokat enni (tészta, kenyér) a szorulásom miatt. Két napja vettem tamarin lekvárt (kismamáknak hashajtó), sajna ez sem használ :cry: pedig eszem aktíviát + búzakorpával, szőlőt, barackot, kevéske leveskét, és ásványvizet iszom. Na mindegy nem panaszkodom majdcsak eltelik ez a pár (33) hét :lol:
Ja a nem híztamhoz hozzátartozik, hogy eléggé nagy súllyal indulok tehát nem probléma, ha elejében nem hízok (67,5 kg) 160 cm-hez.

Zsoltika 11 éves
Ákos 10 éves
Kép
klarissza33
 
 


Sziasztok!
Bocsi, hogy belekotty, annyit tennék hozzá a poénzes dologhoz, hogy az szülés előtti évet veszik alapul a tgyás számitásánál, igy pl ha valakinél egyszeri jutalom, prémium stb merül fel (amit szintén beleszámitanak), akkor azt még érdemes idénre időziteni, rögziteni (már ha valakinek ennyire rugalmas a főnöke)

pusz minyu

Kép
Kép
Kép
minyu
 
 


Klarissza: Ha ápr. 12-óta dolgozol akkor meglessz a 180 napod, csak ne negyon menj el tápénzre. Vagyis kb. 250 napod lesz ebből akkor kb. 70 napot lehetsz táppénzen. A bejelentés szerintem nem változik.
Sajnos én híztam kbh. 2-3 kg-ot, mert nincs hányingerem és ha nem eszek akkor rosszul vagyok. Megpróbálom egy kicsit visszafogni magam, illetve a hízást annak is köszönhetem, hogy itthon vagyok és semmit sem csinálok. A gyerekeimmel 12 kg-ot híztam a terhességeim alatt igaz akkor 25-26 éves voltam, remélem most sem lesz több.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Minyu: Ezt honnan tudod? Szerintem nem biztos, hogy beleszámítják. Mert én most megkaptam az összes papíromat a munkahelyemről, és ezek alapján szerintem csak az alapot veszik figyelembe. DE NEM BIZTOS!! Azért kérdem, mert te lehet, hogy akkor többet tudsz erről az egészről.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Itt vagyok. Felhívtuk a bérszámfejtőt. Azt mondta no para, bruttó 131 ezerre bejelentett ma és így kapom majd a max Gyedet. Remélem nem b....tt el semmit, különben meghülyülök. Azért így Start kártyásan is szép járulékok vannak :?
Beuska, 2001-től nappali egyetemista voltam és 2004-ben mentem Gyesre. Akkor senki nem világosított fel, hogy a nappali suli is munkaviszonynak számít, így Gyest kaptam, ami most járt le. A sulikat levelezőn fejeztem be idén.
Én ráálltam a mérlegre és igencsak meglepődtem. 56,7 kg. Tegnapelőtt 54 voltam. Frankó. Milánnal is sikerült 22 kg-ot hízni, de akkor 48-ról indultam....
Vendég
 


Bizzunk benne, de ezt a 180 napot nagyon hangoztatják. Megéri kifizetni azt a rengeteg járulékot? Gondolom nem kevés, 131000 Ft-ra. Még a szülésig sok idő van igaz januártól elmehetsz táppénzre!

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Jim: Szerintem ez vonatkozik rád!

"A szülőnek van 180 napi jövedelme:

Ha a jogosult szülő a gyermekgondozási díj kezdő napját megelőző naptári évben, vagy a kezdőnapot közvetlenül megelőzően visszafelé számítva rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a gyed alapját a táppénzre vonatkozó rendelkezések szerint kell megállapítani"

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Akkor viszont mégsem mehetsz el táppénzre!

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


A bérszámfejtő szerint megéri, mert kiszámolta.
A járulék vhogy úgy van hogy bruttó 150 ezernél 75 ezer, de start kártyával 50 ezer. Szóval így aránylik a 131 ezerre is. Mondjuk azért kell majd melóznom is, de nem fogok napi 8 órát, max 2-t. és itt a gép előtt. (céges utalások, munkaruha, egyéni értékelők, ilyesmik, eladásösztönző promóciók kidolgozása, új munkaerő betanítása....stb)
Vendég
 


Mondjuk az új munkaerőt nem gép előtt tanítom be :lol:
Vendég
 


Egy kicsit még olvasgattam a juttatásokról. Lehet, hogy tényleg beleszámítjáka a nem rendszeres jövedelmet: (Gyed számításánál a táppénz számítását veszik figyelembe!)
Rendszeres jövedelemnek az időszakonként, havi rendszerességgel járó juttatások minősülnek, mint pl. a munkabér (illetmény), pótlékok, a munkabér helyett kifizetett távolléti díj, átlagkereset, illetve a szerződés alapján havonta járó díjazás, vagy egyéb jövedelem. Az egyéni és társas vállalkozók esetében rendszeres jövedelemnek kell tekinteni a vállalkozóként elért, bevallott pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelmet.

A táppénz összegének kiszámításánál nem rendszeres jövedelemnek minősül:
· 13. havi illetmény,

· prémium,

· egyéb év végi részesedés,

· törzsgárda jutalom,

· egyéb jogcímen kifizetett, nem havi rendszeres jövedelem

Ezeket a nem rendszeres jövedelmeket a táppénz összegének megállapítása során kizárólag azzal az időtartammal arányosan lehet figyelembe venni, amelyre tekintettel azt adták.

Szóval én itt befejezem, mert nem akarok senkit sem félrevezetni.

Jim: amit írtam, hogy 145 nap + gyes (minimálbér összeg) így is jó de így nem kapod meg a maximum gyedet. valamivel kevesebbet. De januártól akkor elmehetsz tápénzre.
Ha nem mész el táppénzre akkor pedig a max. gyedet kapod.

Itt most ezt a témát befejeztem aki érdekel a dolog a következő honlapon megtalálja:
http://www.oep.hu/portal/page?_dad=port ... ema=PORTAL
http://www.oep.hu/portal/page?_dad=port ... ema=PORTAL

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Csajok még annyit a számokhoz, hogy családi pótlék is jön minden hónapban, egy gyerek után 12 ezer Ft, 2 után a duplája. Nem pontos összegek, százasokra kerekítettem. Csak ezzel is számoljatok.

Kép
Kép

Egészség legyen, a többit megvesszük!
mpatr
 
 


Itt vannak az összegek:

2007. január 1-jétől a családi pótlék havi összege :

1. egygyermekes család esetén 11 700 forint,
2. egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 12 700 forint,
3. kétgyermekes család esetén gyermekenként 12 700 forint,
4. két gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 13 800 forint,
5. három- vagy többgyermekes család esetén gyermekenként 14 900 forint,
6. három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén gyermekenként 15 900 forint,
7. tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, valamint a gyermekotthonban, javítóintézetben, büntetés-végrehajtási intézetben vagy szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél, hivatásos nevelőszülőnél elhelyezett tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 22 300 forint,
8. tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő egyedülálló esetén a tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után 24 400 forint,


Ami FONTOS, ha ekcémás a gyereketek akkor dupla családi pótlék jár illetve közgyógy is. (Ez tartós betegségnek számít)

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


beuska, tényleg nagyon köszi, sokat segítettél mindnyájunknak. Ezennel át is adom a közgazdász diplomámat :wink:

patr: januártól úgyis emelnek minimálisan, addigra biztos, több lesz a csp, így bőven jó a 12ezer.

utolsó kérdés: adókedvezmény ugye már nincs?
Vendég
 


Nincs adókedvezmény, vagyis csak a 3 gyerekeseknek van. Havi 4000 Ft, bizonyos összegű jövedelem után pedig 5000Ft.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


A babakötvény az micsoda? Erről tudtok vmit?

Kép
Kép

Egészség legyen, a többit megvesszük!
mpatr
 
 


beus: OK, köszi. Jól lecsökkent...régen 3 gyerkőcnél már teljes adómentesség volt :shock:

Most megyek tentizni kicsit, úgy elálmosodtam. És most a fűnyíró sem megy. (1 hétig nő a fű, 2 hétig nyírják :evil: )
Vendég
 


Jim: Látod ezért nem találok munkát. Több helyről ezért utasítottak vissza. "Túl sokat tudok." "Erős egyéniség." "Irányító tipus."
AZ baj, ha magasabb a végzetséged, mint a felettsednek, és informált vagy.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Jim:Szép álmokat, én megyek takarítok meg ilyesmi.

Sziasztok!

Bea

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Beus, teljesen igazad van. A párom hiába dolgozik, de nap, mint nap szembesül ezzel. Olyan elkeserítő. De reménykedjünk, hogy egyszer csak a papírjainkhoz méltó állást kapunk.
Vendég
 


Mpatr: Annyit tudok, hogy az állam köti, minden újszülöttre.

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 


Mpatr: Ezen a honlapon megtaláljátok!
http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/baba ... tudnivalok

Beuska

Kép
Kép
Kép
beuska75
 
 

Vissza: Várandósság

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?