Judo,
En is Szisszel ertek egyet. Nekem az Uzsokiban epp az a szimpatikus, hogy nem nagyuzem, hanem kisebb, csaladiasabb a legkor. Velem pl. meg soha nem fordult elo, hogy az orvosom nem ismert meg (ilyet is hallottam mas, nagyobb korhazban szulo kismamaktol), es mindig minden szora emlekszik, ami elhangzott koztunk. Valoban emlekszik arra, hogy a legutobbi vizsgalatkor mi volt a helyzet, nem pedig a szamitogepbol vagy a kiskonyvembol bogarassza ki, hogy eppen hol is tartunk. Ez az odafigyeles szamomra nagyon sokat jelent.
Jarok a korhaz szuleselokeszito tanfolyamara is, ahol mindig jelen van a pszichologus, egy kedves, fiatal no. Vele is szemelyes ismeretseg alakult ki a talalkozasok soran (mivel altalaban csak 10-15 en vagyunk), es tudom, hogy ha gondom lesz a szules utan, batran megkereshetem. A szulesznok, a csecsemosok, a vedono, a gyermekorvos is nagyon segitokesznek es kooperativnak tunik, persze errol biztosat csak a 1-2 het mulva fogok tudni irni, de igerem, majd beszamolok.
Nekem tetszik a korhaz szemlelete a szoptatassal, babakkal kapcsolatban is. Ugyan nem esik bele az un. bababarat korhaz kategoriaba, de szamomra ez nem is baj. Pl. ha a babanak folyadekpotlasra van szuksege, (ennek szuksegessegevel a bababarat korhazak is egyetertenek), akkor miert ne inkabb cumisuvegbol kapja a baba azt a folyadekot? Mennyivel bababaratabb az a modszer, hogy a fejebe szurnak egy infuzios kanult, es azon at kapja az infuziot? Egyebkent pedig pont a heten kerdeztem meg, hogy lehetoseg van arra is, hogy bevigyek kispoharat, azt a csecsemosok sterilizaljak, es en abbol is itathatom a babamat, ha felek a cumizavartol. Es en eddig minden szempontbol eleg rugalmasnak talaltam a korhaz hozzaallasat. (Pl. van lehetoseg ejszakai rooming-inre is, ha valaki ragaszkodik hozza.)
Aki szeretne, megoldhato az EDA is. En inkabb nem szeretnem, ha kellene kapnom, de az pl. biztos megoldhato, hogy valaki ugy intezi, hogy szeretne EDA-val szulni, de aztan ha nem faj annyira, akkor megsem keri. Nem hinnem, hogy eroszakkal beadjak
, es akkor mar ugyanolyan a helyzet, mint nagyobb intezmenyekben, ahol a szules kozben is lehet donteni errol.
A gyermekorvos szerint a 2002-es evben 720 baba szuletett naluk, ebbol 20-nal volt olyan problema, hogy NIC-es korhazba kellett kuldeni. Ebben benne voltak a koraszulesek is. Szerintem ez tenyleg nem egy nagy szam, es az elszallitast a Cerni mentosokon keresztul igen hamar megoldjak.
Abban teljesen egyetertek, hogy mindenkinek maganak kell eldontenie, hogy szamara mi a fontos, es ez alapjan azt is, hogy hol szeretne szulni. De az en szamomra pl. ezek az ervek vannak olyan fontosak, mint azok, amiket Te irtal, es ami miatt masik korhaz mellett dontottel. Kulonbozoek vagyunk, de ez igy van rendjen.
Udv:
Leszter
39+1