Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok! Még nem jártam itt a topicban, de most szeretném a segítségeteket kérni. Kisfiam 8 és fél hónapos.Igény szerint szoptatom, 6 hónapig csak szopott, most egyszer eszik fõzeléket, egyszer pedig gabonapépet naponta, s reggel egy kicsi gyümölcsöt. Néhány napja úgy tûnik, hogy kezd kevésbé akarni szopizni. Nagyon jó szopizó baba volt mindig,s tejci is lenne most is. Lehet hogy kezdi elválasztani magát? Este és éjszaka sokszor cicizik, nappal alvás után lehet még jobban rávenni egy-egy nagyobb cicizésre, egyébként csak néhányt szív, szerintem szomját csillapítja. Reggel már nem nagyon fogadja el a cicit, délelõtt is csak ímmel-ámmal, délben egyáltalán, délután csak alvás után fogadja el jobban, illetve lefekvés elõtt, de akkor sem a régi lelkesedéssel. Éjszaka többször cicizünk, s a nappali érdektelenség miatt a cicik estére már nagyon telítõdnek. Kénytelen vagyok fejni, de persze pici fiam ezt nem igazán értékeli. Az etetési rend már egy hónapja ugyanaz, csak néhány napja kezdte a nem akarok cicizni-t. Lehet hogy még visszatér a régi szopizásokhoz? Hogyan ajánlatos fejni ilyen esetben (feltéve, ha marad ez a felállás, s éjszaka még igényli a cici-cumit továbbra is), ha éjszaka használatba van a cici, nappal viszont nincs kihasználva?
Monó
monó
 
 


Sziasztok!
Úgy látszik egy kicsit le vagyok fáradva, szóval a kisfiam már elmúlt 9 hónapos. Monó
monó
 
 


Sziaszotk,
tudatlanságom, sajnos még mindig határtalan: milyen gyorsan emésztõdik meg az anyatej?
Ágci

Kép
Ágci
 
 

 
 

Agci mejl ment!Kép

orsoly
orsoly
 


Sziasztok!
Szeretnék tõletek tanácsot kérni. Szonja most öt és fél hónapos, lassan közeledik a hozzátáplálás idõszaka. Szeretnék egy kicsit felkészülni erre.
Honnan fogom tudni, hogy enni szeretne? Az lll klubban mondtak 1-2 dolgot, de nem bírom ki, amíg újra megyünk :-):
-Jön a foga: szerintem már két hónapja jön, néha beindul, aztán nagy csönd. Ezt úgy kell érteni, hogy már jött is ki foga?
-Tud rágni: hát, tud, ez biztos, szegény gumizsiráf, meg a mutatóujjam a megmondhatója. :-)
-Tud ülni: nem tud, ha megtámasztom, lerugja magát, elborul. Nem hiszem, hogy néhány héten belül tudni fog, ahhoz elõbb mászni kéne, vagy ilyesmi nem?
-Láthatóan enni szeretne: na, ez a legfogasabb pont. Ugyanis ha velünk van a konyhában, akkor mindig nagyon be van indulva, és boldog, ha kiskanalat kap játszani. Viszont majdnem mindenre be van indulva, amit a kezünkben lát. Szerintem inkább az az izgi, hogy a kezünkben van, és nem az a lényeg, hogy mi az.
Tehát, honnan fogom felismerni, hogy enni szeretne?
És ha már elkezdünk próbálkozni, mikor együnk? Azt tudom, hogy szopi után, és hogy dél körül érdemes valamivel megkínálni. A bökkenõ az, hogy még mindig nincs rendszer az evésben, sem az alvásban. Nem lehet elõre tudni, melyik szopiba fog belealudni, mikor fog szopizni. Tehát az étkezésekbe sem tudok rendszert vinni. Ha akkor kínálom, amikor mi eszünk, akkor az nem biztos, hogy rögtön szopi után lesz.
Azt hiszem, ezeket akartam megkérdezni...
Most mennem kell, felébredt a csajszi...
Sziasztok
Kata
Kalinta
 


Mono!

Gondolom a szopi utan adod neki a kanalast...Mert akkor, ha ehes, fog szopizni nappal is, szerintem. En is csak szopi utan kb. fel oraval adom a masikat, es bevalt, kiveve este, mert akkor furdes elott eszunk kanallal. Es egyebkent nalunk is ugyanez van, volt (Emese 10 honapos mult), van amikor nappal alig sziv egyet-kettot, ejjel meg persze kajal mint egy kis gep. Olyankor mar nekem is majd szet durrantak a cicik. Aztan jott megint egy idoszak, amikor szopik nappal is kiadosan. Most ugy nez ki, hogy nappal 4X, ejjel ketszer eszik. Hiaba eroltetnem a tobb szopast,probaltam, mar annyiszor nem ker...Es kap ketszer gyumit, ketszer fozeleket. Szoval szerintem ez nalatok is csak egy ilyen idoszak, biztosan megint visszajon a kedve, meg el vannak massal foglalva...Bevallom en nem fejtem, de aztan megint visszaalt a mennyiseg.

Kata!
Szerintem nemsokara megprobalhatod majd (ugysem datum szerint kell a hat honapot betartani).... Nekunk sem volt meg fogunk, es parnaval tamaszkodtunk meg. Mondjuk nem azert nezi azt ami a kezetekben van, mert ehes...hanem mert kivancsi. Eleinte nalunk sem volt rendszer, mert en is probaltam betartani a szopi utan adast, de szerintem ez eleinte nem is baj. Aztan meg kialakul. Szoval egyik nappali szopi utan amikor jol belakott, akkor megprobalhatnatok. De ha sokaig akarsz szoptatni, akkor tenyleg csak szopi utan egyetek mast. Mi is meg mindig igy eszunk, Pedig Emese mar elmult tiz honapos.

Kati
katkamano
 
 


Kalinta,
írsz egy e-mail címet?
Ágci

u.i. Pele, Menta, Zsani, Áfonya hova tûntetek?

Kép
Ágci
 
 


Kalinta!

Szerintem erre is igaz, hogy csak nyugodtan, nem kell annyit görcsölni rajta.KépKép
Ülés: Az én Nátánom 8,5 hónapos, de még nem tud igazándiból ülni (mert szerintem az, hogy tud ülni annyit jelent, hogy felül, és szilárdan ül). Ugyan le lehet ültetni és akkor egy ideig ugy marad, de ténylegesen nem ült még fel (bár már felállKép). Mi ugy oldottuk meg ezt, hogy olyan etetöszéket vettünk, aminek állitható a támlája, 4 fokozatban dönthetö, a leghátsó olyan, mintha autósülésben ülne. Eleinte igy raktam be. (Most már nem hajlandó, húzná föl magát, ugyhogy másik pozicióban van az ülés.)
Láthatóan enne: 6 hónaposan meg kell próbálkozni a hozzátáplálással, max. ha nem megy, akkor lehet hagyni még. De ha öt eddig is érdekelte a dolog, akkor ezzel nem hiszem, hogy baj lenne. Nekünk nem akarta akkor még Nátán, de ez abból is látszott, hogy nem volt hajlandó kinyitni a száját a kanál láttán, söt szabályosan összeszoritotta. Azt irod, hogy tetszik neki a kanál. Az is tetszik neki, ha te közelitesz a szája felé kanállal? Ekkor mit csinál?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Egyébként az LLL honlapján is van erröl szóló oldal, nem tudom, olvastad-e:

A csecsemõ elsõ étele

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Monó!
Szerintem csak inkább a világ érdekesebb számára mint a cicik, legalábbis nappal. Ha nektek nem jelent problémát az éjszakai szopi, akkor hagyd, hogy éjjel pótoljon.

Luca lányom (10 hó) is előadta ezt, egy pár hétig jóformán csak éjjel, és a délutáni szunya előtt szopizott hosszabban. Aztán beindult pár újabb fogacska, és non-stop cicizett pár hetet, mostanra megint a szokásos "koraszülött" tempót hozza, kb. két óránként cici.

Összefoglaló: aggódnivalód szerintem nincs, hagyd, hogy szopizzon, ahogy ő szeretne. Túl izgi most neki a világ, hogy nappal sok időt töltsön cicin.
Küldök pár nyugiKépKépKépKépKépmosolyt!

Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Sziasztok!

Persze, hogy sokáig szeretném szoptatni. :-)
Ágci, az email címem: cathy@freemail.hu
Beszti, szerencsére van egy autósülésünk, abban szeret lenni. Nincs semmi baja a kanállal, amíg üres. Gyönyörûen nyitja a száját. (Amióta nyúlni, fogni tud, azóta el is akarja venni tõlem). Kiskanállal kapta a K-vitamint is, meg a kanalas orvosságokat is, bár ez utóbbiakat rendszeresen ki is köpi. Egyszer próbáltam neki egy morzsányit kiskanállal lekaparni az almámból, és adtam neki, de kilökdöste a nyelvével. De az üres kanállal órákig elcuppog, imád vele játszani. Szóval azt hiszem, ráér még egy kicsit az evés, csak tényleg nem szeretnék úgy járni, mint a szopival, hogy menet közben gyûjtöttem az infot. Az lll oldalt olvastam, de valahogy nem lettem sokkal okosabb tõle, a feltett kérdéseimben kissé bizonytalan maradtam. Gondoltam ti már tudtok saját tapasztalatot is mondani. Persze felhívhatnám Biancát is, de úúúútálok telefonálni, akkor inkább kibírom a kérdéseimmel a következõ klubig. De örülök, ha addig elmondjátok a saját tapasztalataitokat.
Közben eszembe jutott, mit akartam még tegnap éjjel kérdezni tõletek:
Távoktatásra járok, egy héten kétszer délután-este, olyankor apja vigyáz a lányra. Kedden négytõl fél nyolcig, pénteken déltõl fél nyolcig nem vagyok itthon (tovább is lenne óra, csak eljövök, hogy az esti altatásra itt legyek, de ez más téma). Úgy szoktuk csinálni, hogy indulás elõtt megszoptatom. Igyekszem kicsit húzni az idõt, hogy tényleg indulás elõtt szopizzon, de ez nem mindig jön össze. Utána két-három órával apja ad neki pohárból tejet, majd elindulnak be a suliba, és szünetben megszoptatom. Estére hazajövök. Az a baj, hogy a legtöbbször csak egy kis pohárral iszik, kb. 50 ml-t, aztán rájön, hogy átverés van a dologban, tej van, anya nincs. Akkor elkezd ordítani, és sír keservesen, amíg bele nem alszik. Szerintem ez nem túl jó dolog, de többször nem nagyon tudjuk megoldani, hogy bent szopizzon. Kipróbáltuk azt is, hogy nem adott neki apja semmit, hanem játszottak, sétáltak, úgy hozta be a suliba, hogy már öt órája nem szopizott. Úgy tûnt, jól tûri, nagyon vidám volt, és minden érdekelte, csak a szopizás nem, nézelõdött (persze új, ismeretlen környezet), és jól el is késtem a következõ óráról, mert csak soká volt hajlandó szopizni. Eddig nekem minden tanfolyamra/suliba járó anyuka arról számolt be, hogy milyen prímán ment az egész, bevitték a babát, szopizott, nem sírt, ment minden mint a karikacsapás. Sõt, valaki babával ült be órára, és minden rendben volt. Nekünk valahogy nem zökkenõmentes a dolog, és sajnálom õt így megbõgetni, és mivel amúgy tényleg nem sírós baba, boldog, nevetõs, apja nincs az ilyenekhez edzõdve, õ is kikészül. Mit lehet tenni egy vígasztalhatatlan babával?
Kata
kalinta (kalinta)
 


Ágci: kicsit elszaladt velem a munka, meg Juli éjjeli orrszivásai miatt olyan vagyok, mint akit megettek. De azért olvasok, és ha látok olyan kérdést, amire senki nem válaszol, akkor igyekszem bevetni magam Kép Szóval itt vagyok, csak a háttérben. De jól esik hogy hiányoztam Kép
Többiek, hol vagytok?
AT-emésztödés: nem találtam infot arról, hogy mennyi idö alatt emésztödik az anyatej. Csak annyit, hogy a tápszer kb. 4 óra alatt, az AT pedig ennél hamarabb. Segitettem v. ezt te is tudtad? KépKép

Kata: nálunk sem volt zökkenömentes a munkábaállásom. Most nincs ötletem a vigasztaláshoz, csak azért irtam, hogy lásd: én is sorstárs vagyokKépKép De agyalok majd rajta napközben.

Ja, kérdés: nincs véletlenül 8 hónapos korban is egy fejlödési ugrás? Mert Juli tegnap annyit evett, hogy csak néztem. Lehet hogy a náthából gyógyulása miatt, de nekem gyanús egy növekedési ugrásra az a habzsolás amit levágottKépKép

zsani
zsani
 
 


Sziasztok!
Ágci, én úgy tudom, az anyatej másfél óra alatt emésztõdik.
Ma a letöltéskor elveszett két levelem, azt hiszem. Írtál nekem?
Kalinta
kalinta (kalinta)
 


Szia Kalinta,
nem csak most küldtem.
Ma még nem nagyon ültem gép elõtt.

Lányok, akik szopi tanácsadónak készültök:
ha gondoljátok és még nincs meg, szívesen elküldöm a tréninget a cumizavaros visszaszoktatásról, szerintem igen hasznos, hasfájósságról is gyûjtöttem össze 1-2 gondolatot, kenguru, kendõ használatáról, miért jó, tejserkentésrõl. Írjátok meg, és szívesen elküldöm. Hogy álltok? Van aki már bõszen a vizsgára készül?
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Ágci: én nem készülök, mert nem készülhetek ugye Kép De azért küldd el légyszi nekem is, kérlek szépen, naaaaaaaaa, léccilécciiiiii.

zsani
zsani
 
 


Sziasztok,

SOS-be tudna nekem valaki segiten? Teljesen tanacstalan vagyok....
5 honapos a babam es eddig csak tejet kapott. Nem is volt ez idaig semmi baj. Ket hettel ezelott meg minden rendben volt, aztan eloszor kimaradt egy nap, majd harom, es most mar legalabb 5 napja, a szokasos pisin kivul semmi nincs a pelusban. Azaz 5 napja nem kakilt. Megprobaltam utananezni az interneten es ellentmondo velemenyeket kaptam. Egyik helyen azt irjak hogy a hatodik honap vegeig csak anyatejet adjak a babanak mert kulonben kesobb nagyobb esellyel jonn letre emesztorendszeri problema, mig a masik helyen 3 nap feletti szekelesi kimaradas eseten javasoljak a rost bevitelt mert kulonben belrenyheseg lep fel.
Szerintetek most melyik ut a helyes?
(husos jolfejlett babarol van szo, ugyhogy nem hiszem hogy az ehseg allna a hatterbe)

Melinda
Melinda
 


Hahó,
kösz a válaszokat.
Kaki: Cicóka napi 4 kakival elvan, szemlátomást nem fáj neki, csak ez az állapot kb. három hetes kora óta van (most 12 hetes), plusz azóta hígabb is. Lehet, hogy az én kajálásommal van a hiba, erre még nem gondoltam. Túl biztosan nem eszi magát, mert hol eszik, hol nem (ma éppen hol nem). De az evéstéma miatt már kezdek nem aggódni a kaki miatt.
Evés: lányok, én még ilyet nem láttam. Pár napja hisztizik a cicin, órákat van rajta, fogat nem látni, éppeghogy eszik, néha éppeghogy sem, nem vagyok terhes, nem menstruálok, a fene se tudja, mi van. Azt még értem, hogy eltekereg, a sarokba mereszt a hátam mögött, vigyorog a világra, beveszi-kiköpködi a cicit bár már ez is elég idegtépõ. De hogy a hiszti miért van?! És mikor marad már abba? Ja: mostanság kezd nem is aludni. És estefelé szó szerint órákig cicizik, közben alszik, felébred, kezdi elölrõl, mint egy egyhetes. Én meg mán teljesen kivagyok. Nem egy nyugtató gyerek, az fix Kép
Kriszi és Cicóka (12 hetes)
Kriszi
 


Sziasztok.
En meg uj vagyok itt. Egy baratnom mondta, hogy jojjek ide hozzatok, mert ti mindenkinek segitetek akinek szuksege van ra. Hat nekem van. 2 hete szultem es meg mindig nem lovellt be a tejem. A korhazbol kiengedtek a 6. napon tapszerrel. A doki szerint, genetikailag igy vagyok osszarakva, hogy nem tudok szoptatni. Szerintetek mit csinaljak, nagyon szeretnem szoptatni a kisfiam. Anyukam engem meg a testvereimet sem tudta szoptatni. Nem volt teje egy csepp sem. Lehet, hogy orokoltem? Ilyenkor mit lehet tenni?
Koszi szepan a valaszokat elore is!
Eva
Névtelen
 


Melinda,
anyatejes babáknál a napi 7 és a 7 naponta egy kaki sem gond! Sõt 10 napig nincs gond, persze, ha ez a babát nem bántja. Egy kis hasmasszír, talp masszír segíteni szokott, vagy több rostos levet igyál, esetleg aszalt szilvát, ez átmegy az anyatejbe könnyebben jön a kaki dolog. ha végképp nem megy és már látod rajta hogy szenved, nyugodtan adhatsz neki egy glicerines kúpot (babáknak valót), nem fog hozzászokni. Ez valahol egyébként természetes, mert iylenkor már szinte minden cseeppjét feldolgozza a szervezetük, nincs ami kijöjjön. Nálunk is volt egy idõ, tudom milyen idegesítõ, hidd el, semmi baj nincs!Kép

Eva, mindenképpen hívd fel kérlek vmelyik szoptatási tanácsadót.
A telcsiszámuk:
Ágostonné Szõcs Anna (29) 430-166
Fialowski Alice (1) 385-2737
Juhász Judit (23) 523-397
Martinovichné Debulay Bianca (1) 202-2157
Rózsa Ibolya (30) 482-9342
Tátrai Katalin (1) 403-2075
W. Ungváry Renáta (30) 202-0870
vagy este 21-23 óráig (26) 328-694
Vmelyikõjüket mindneképp!KépKépKép

Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Éva, szorítok neked, remélem rendben lesz minden. Azt hiszem senki nem adhatna jobb tanácsot, mint Ágci, mindenképpen hívd fel valamelyik tanácsadónõt.

Ágci, én is megkaphatom azt az anyagot?

Kalinta
kalinta (kalinta)
 


Sziasztok!

Éva!

Lehet, hogy tényleg így vagy összerakva. Akkor ez azt jelenti, hogy tápszeren él a baba?
Pár ötlet:
-tápszer helyett jobb az anyatej, még ha nem is Te termeled. Gyerekorvos felírja (8 hónapos korig, ha az anyuka önhibáján kívül nem tud, vagy nem tud eleget szoptatni). A recepttel jelentkezel az anyatejgyûjtõben (Gyermek tér 2) és adnak tejcsit, vagyí érdeklõdj a védõnõtõl, hogy nincs-e jó tejtermelõképességû mama a környéken.
- ha mégis lenne a cicidnek tejtermelõ ingerenciája, akkor ha szoptaníttal eteted a babát, akkor ez kiderül. Kicsit macerás, de a bensõséges kapcsolatot, amit a szopiztatás jelent, azt biztosíthatja Neked és a babónak is. Az szoptatni akaró örökbefogadó anyukák is használhatják és még nekik is csinálhat saját tejcsit ez a módszer.

Minden jót kívánok Neked!

Snoopy
snoopy
 


Sziasztok!
Koszi a valaszaitokat. Igen tapszeren el a baba meg tejen. Feles tejet kap. En nem lakok Magyarorszagon. Itt nincs megszervezve az anyatejgyujtes. Vagy tapszer adnak babanak, ha meg tudjak venni, vagy tehentejet. Szereti, nincs gond, de nagyon szerettem volna szoptatni a kisfiamat. A tapszet nem szereti annyira mint a tejet. Sokat kihany ha tapszerrel etetem. Tejet nem hanyja ki. Nem ertem! Miert?

Mi az a szoptanit, meg sosem hallottam rola.
Az anyosom szerint genetikailag rossz vagyok azert nem megy a szopi. A mellem ( amugy is jo nagy) de nem nott semmit a terhesseg alatt! Egyaltalan semmit meg sem kemenyedett szules utan. Mar nem is hiszem, hogy fog. Igazabol nem hiszem hogy fogom birni szoptatni a kisfiam, de nagyon remenykedem meg mindig.
A noverem sem tudta szoptatni egyik gyereket sem. Iletve az elsot 1 honapig, de potolni kellett, mert nem volt eleg zsiros a teje. Ehezett a gyerek amig nem keztek el tehentejet adni neki. A masodikat es a harmadikat meg egyaltalan nem birta szoptatni! Nem ertem mi van velunk. Sok baratnom nem birja szoptatni a gyereket, de ilyen, hogy egyaltalan nincsen teje, rajtam kivul meg a noveremen senkinek sincs. Mindenki szoptatott valameddig. Altalaban 4-5 honapig, de a legtobbnek tejjel kelett potolni vagy tappal.
No mindegy. Mar azt csinaltam, hogy megkertem a ferjem szivjon a mellembol hatha az a gond hogy nem eleg erosen szivja a kicsi, de ennek se volt eredmeny, pedig sokat csinaltuk.
Meg egyszer koszonom a valaszokat. meg varok egy kicsit aztan feladom. Sziasztok Eva
Névtelen
 


Eva! Hol laksz?
Menta
menta
 
 


Kishegyesen vajdasagban kis falu.
Eva
Névtelen
 


Koszonom Agci
egy kicsit megnyugottam (valahol ezt szerettem volna hallani) Kép
A baba egyebkent nem szenved csak en szenvedek a tudattol hogy esetleg valami nincs rendbe Kép
O jol erzi magat ugyanugy mosolyog rengeteget mozog, jol alszik es az etvagya sem valtozott. Kicsit mintha tobbet pisilna de a kaki teren ma is csak egy kis folt volt a pelusban pedig ma volt a 6. nap.
Ma megmassziroztam a talpat a saroktol a nagylabujjig felkorivet huzva az ujjammal a jobb es bal labat valtakozva. Nem tudom hogy jol csinaltam-e.....valami beiindult de az egesznek az eredmenye az a kis folt volt, lehet hogy tenyleg felemeszti az osszes tapanyagot....

koszonom megegyszer
Melinda
Melinda
 


Kalinta!

Hasonló cipõben járunk, csak nekem utaznom is kell, így a babát apja nem tudja utánam hozni. Hát nálunk sem zökkenõmentes a dolog, a fiam gyakorlatilag annyit eszik, hogy éhen ne haljon - 80 ml 6-8 óra alatt; otthon hagyok mondjuk egy decit, ami legtöbbször nem fogy el, és hazajövök 3 decivel, képzelheted a mélyhûtõt! Már beletörõdtem, eddig még nem lett tõle baja, igaz nekem csak 6-10 ilyen alkalmam van egy félévben. Nálunk - csoda tudja miért - a csõrös pohár hozta meg az áttörést(?), de már túlvagyunk a cumisüvegen (kockáztatva a szopissztrájkot), a kanálon, bögrén, fecskendõn. Ezeket esetleg végigpróbálhatjátok. És a frissen fejt tej jobban fogy, mint a fagyasztott (nem mindig tudok fejni, van hogy indulás elõtt szopizik, van hogy akkor pont nem kér)... Anya helyett pedig anyaszagú poló van otthon :-))) (Nem kinevetni!!)

Anita
anita9
 
 


Sziasztok!

Vacakolt az Explorerem, olvasni tudtam minden nap (igaz, hogy közben 5x lefagyott), de küldeni nem engedett semmitKép Most már remélem, mûködni fog, mert a guta kerülgetett, mikor elszálltak a szép hosszú hozzászólásaimKép

Ágci!
Nekem jöhetnek az anyagok, megköszönném! Tanulni tanulok ezerrel, már amikor van még idõm/energiám esteKép

Kata!
Meg lehet próbálni akkor azt, hogy tényleg inkább sétáljon a babó az apukájával. 5 óra nem olyan döbbenetesen hosszú idõ egy ekkora gyerkõcnek, nem baj, ha azalatt nem kap semmit, ha inkább így kibírja sírás nélkül. Szopihoz meg próbáljatok valami semlegesebb környezetet keresni, bár ezt biztos kipróbáltátok már.
Biztos, hogy belejöttök majd, hogy hogyan is lenne a legjobb Nektek, ne aggódj. Az meg szerintem igazán klassz dolog, hogy a babád keres és ragaszkodik Hozzád!

Melinda!
Mint már írták is, teljesen normális, ha ritkán kakil, ha a babát nem zavarja. Ha zavarja is, akkor sem kell NEKI adni semmit, hanem TE egyél olyasmit, ami meghajt.
Az emésztõrendszerük egyre fejlettebb, egyre alaposabban dolgozza föl a tejcsit, ez az oka a ritkuló kakiknak.

Kriszi!
Ha nem tudsz rájönni a hisztik okára (fog, nátha, új illat anyán, új kaja, amit Te ettél, szájpenész, stb), akkor egy dolgot tehet az ember: megpróbálja kiböjtölni ezt az idõszakot. Lehet, hogy túl érdekes a külvilág, nincs kedve szopival tölteni az idõt, és egy idõ után berág, hogy kínálgatod. Ha nagyon kiabál, próbáld meg nem kínálni, hanem máshogy megnyugtatni, pl. ringatással. Aztán késõbb esetleg egy más pózban újra megkínálni.

Éva!
Igen, van ilyen, hogy valakinek nem termel tejet a melle. De ha Nálatok ez is a helyzet, azért a szopi bensõségességét pótolhatod. Amikor eteted a babád, öleld a pucér mellkasodhoz, hogy a bõrödhöz érjen. Így megkapja azokat az ingereket: mamaillat, szívdobogás, testkontaktus, amik szopi közben érnék õt.
A kórházban szopizott a babád? Kolosztrumod volt? Fejni próbáltál? Szoktad most még mellre rakni a babádat?

Anita!
Ez tök jó ötlet, az anyaszagú póló!!!Kép

Pele
pelcsi
 


Sziasztok!

Ujabb sorstarsakat talalok Kép (most eppen Kriszi). Nalunk a helyzet valtozatlan, hiszti, siras, es ehhez jon meg a keves tej is...

Agci,

megkaptam a tejserkento listat (koszonom!!!), mult penteken kezdtem az edeskomeny illoolajat, (Laktoherb, rostos levek is mennek emellett) borzalmas ize van, de azert szedem. Ha ez nem jon be megprobalom az alkoholmentes sort is. Remelem sikerul egy kicsit 'serkenteni', mert a doktornonk megerositett, hogy az altalam beesettnek velt kutacs tenyleg az...
Egyelore felhasznalom a vesztartalekomat a melyhutobol, es egy baratnom (aki 'hivatalos' tejleado) tud adni eleg sokat, igy abbol potolgatok majd. Egy par napig nem potoltam, borzaszto volt: nyugos volt egesz delutan. Ha kap potlast, akkor nyugodt, kiegyensulyozott egesz nap.
Hiaba kinalgatom Leventet gyakrabban, csak duhos lesz, mert hiaba sziv, nem jon szinte semmi.
Tudom, hogy nem kellene, de lemertem mennyiket eszik cicibol: 5-600 grammot egesz nap, ez szerintem tenyleg keves egy 13 hetes 6 kilos babanak...
Meg nem adtam fel hatha lesz meg tobb tejem egyszer csak Kép.
Udv, Virag

U.i.: en arra szamitottam a terhesseg alatt, hogy "genetikailag" nekem rengeteg tejem lesz: anyukam annak idejen szoptatott engem, egy masodunokatestveremet, vitt el tejet egy anyuka szemelyesen + a vedono is a kozpontba. Azt mondta, ugy erezte, egyfolytaban csak fej es szoptat meg persze issza a sok folyadekot pukkadasig Kép
virga
 


Sziasztok!
Anita, köszi az ötletet, majd kipróbálom, hátha beválik.

Pele, a legnyugisabb hely a suliban, amit találtam, az az iskolaújság irodája: ott nem zavar minket senki. Csakhogy tele van poszterekkel, színes irattartókkal, és még neonlámpa is van, az ám! :-)
Sebaj, jön a tavasz, ha több idõt tudnak tölteni a szabadban, akkor meg tudnak várni talán a közelben egy játszón, és be tudja hozni többször is. Remélem.
Ma is sírt, miután elmentem, ilyen még nem volt, akkor szokott hiányolni, amikor már eltelt 1-2-3 óra, és rájön, hogy szopizni szeretne. :-(

Éva, biztos fogják írni mások is, de úgy látom még nem írták eddig: a Szoptanít egy olyan (nagyon egyszerû) készülék, amivel a szoptatással egyidejüleg tudod adni pótlást a kicsinek. Tulajdonképpen egy kis tartály, amit a nyakadba tudsz akasztani, ebbe töltöd a pótlást, egy vékony gumicsõn keresztül kapja a kicsi, amit a melledhez kell ragasztani bõrbarát ragasztószalaggal. Így a szoptatás szinte minden elõnyét élvezheti a kisbabád, és így kap(hat) annyi ingert a melled, ami elõsegíthi a tejtermelés beindítását, fenntartását. De ha mégsem indul be a tejed, akkor is hasznos lehet szerintem így etetni a kicsit, hogy legalább a tested közelségét érezze, és a szopásigényét a melleden elégítse ki. Nem akarok butaságot írni, de mintha valahol olvastam volna, hogy volt olyan anyuka, akinek csak 1-2 hónap múlva lett teje. Arról már biztosan hallottam, hogy többek között ennek segítségével örökbefogadó szülõnek is van rá esélye, hogy szoptassa a kisbabáját.

Jó éjt mindenkinek
Kalinta
kalinta (kalinta)
 


Sziasztok!

Virág!

500-600 g azért nem olyan kevés!! Nagyon klassz, hogy ennyit tud szopizni a babád. Akkor nem is kellhet olyan sokat pótolnod.
Ha nyûgös volt pótlás nélkül, akkor megpróbálhatnásd esetleg fokozatosan leépíteni, nem hirtelen hagyni el az egészet.
Meg lehet próbálni a tejserkentõ kajákat-innivalókat, de legjobban a minél gyakoribb szopi serkenti a tejet. Ha a babád dühös lesz a gyakori kínálgatástól, akkor próbálkozhatsz más pozíciókkal, no meg a cici kézzel való összenyomásával, így plusz tejet juttatsz a szájába, lehet, hogy akkor nagyobb kedve lesz szopizni.
Szerintem nagyon ügyik voltatok eddig is!!!

Pele
pelcsi
 
 


Sziasztok!

Manka vagyok, van egy négyhetes Zsófim, és tanácsra lenne szükségem. Egyetemre járok tõlünk 100 km-re, és (teljesen leredukálva a minimálisra) háromszor kell elmennem konzultációra. A héten egy szopi maradna ki, két hét múlva kettõ, újabb két hét múlva megint egy. A kislány úgy szopik mint az álom, Anyukémmal maradna itthon, de õ fél pohárból itatni, szívesebben etetné cumisüvegbõl, biztonságosabbnak érzi. Mit tudnátok tanácsolni, mit tegyek hogy minél kisebb legyen a kockázat?
Köszönöm a segítséget:

Manka
Névtelen
 


Manka: neeeeeeeeeeeeeeeeeKép Nem tudsz évet halasztani? Nincs valami más lehetöség? Neki nagyon fontos az anyatej, és a ciciknek se tesz jót, ha nem kapnak elég ingert a tejtermeléshez. Csúnyán hangzik, kérlek na haragudj meg rám, de a babának most te vagy a legfontosabb, pótolhatatlan vagy, egy iskola meg vár rád, ameddig akarod. De ezt az idöt sose fogod tudni visszahozni, és lehet hogy késöbb még nagyon fogsz bánkódni emiatt (én tapasztalatból mondom, mert Juli 7 hónapos kora óta dolgozom).

zsani
zsani
 
 


Manka!

Ha muszáj menned, a babának az a jobb, ha pohárból vagy kiskanállal kapja az anyatejet! És newked pedig minden szopi "helyett"(kb. abbanm azidõben és klb. 15-20 percig) fejned kéne, hogya tejtermelés megmaradjon! Nem tud anyukás a babával veled menni, hogy óraközi szünetekben szoptathas? Végül is a szép idõben - és talán már jön - jól tudna aludni egy kényelmes kocsiban a friss levegõn! Ha fejned kell, tudomásom szerint az Avent Isis ilyen alkalmakra van kitalálva, külön hûtõs tejtárolóval - perzsse, biztosan drága, de érdemes utánajárni!
És persze, ha bármiképp megoldható, akkor a legjobb otthon maradnod ZSófival és évet halasztani, mert soha többé nem lesz ekkora szüksége rád és csakis rád, mint most!

Márti
márti
 
 


Agci!

Legyszi kuldd el nekem is a tejserkento praktikakat!
koszi
Kakukkfu
kakukkfu
 
 


Kedves Pele!

Koszonom a dicseretet, azt hiszem Te vagy az elso, aki ilyet mond nekem Kép!
Nem adok neki sok potlast, kb. 100 ml naponta (ezt is ketszerre kapja meg) es szigoruan szoptatas utan!
A serkentoket probalgatom, talan vegre bevalik valamelyik Kép.

Egyebkent tegnap ota nem fogadja el a bal cicit. Megprobalom a honaljfogast, hatha igy sikerul.
Udv, Virag
virga
 
 


Kedves Agci!

Vegre vegigolvastam a 2002. aprilisi archivot BMartival. Szo volt a cumizavarrol. Lehet, hogy arrol van szo nalunk? Levente elegge cumifuggo... Van valami kimeletes modszer a leszoktatashoz Kép? Hol talalhatok errol infot?
Koszonom elore is! Udv, Virag
virga
 
 


Manka!

Márti nagyon jó ötletet adott neked! próbáld meg megszervezni, hogy a mamád és a babád is mehssen veled. És a szünetekben szopi.
De ha ez nem megy, akkor még a poháron, kiskanálon kívûl ott van a fecskendõ, vagy szemcseppentõ is.
Azért fontos, hogy ne cumisüvegbõl kapja a babád a tejet, mert fõleg ilyen kicsi korban nagyon könnyen kialakulhat a cumizavar, azaz utána nem fogadja el a cicidet, vagy nagyon rossz technikával szopizza és kisebesedne és kevés tejed lenne. Szóval most az egyszer ne anyukád kényelmét vegyétek figyelembe, hanem a hosszútávon Zsófi érdekeit!
Egyébként ha attól fél az anyukád, hogy félrenyelne Zsófi, akkor nyugtasd meg, hogy ha õ nagyon figyel, akkor szinte zökkenõmentesen lehet adni pohárból és kanálból is és egyébként az ilyen pici babáknak nagyon jó az öklendezõreflexük. Tehát ha egy kicsit mellé is nyelne, akkor függõleges helyzetbe kell hozni, vagy elõredönteni, ha nagyon kell, akkor picit (!) megütögetni a kis hátát.
Szóval ne féljen az anyukád!
Egyébként az is elég ha egy sima steril dobozba, vagy cumisüvegbe fejed le napközben a tejed, mert 25 fokig eláll kb. 10 óráig is a tejcsi. De fontos, hogy legalább 3 óránként fejj aznap!

Virág! Korábbi írásaidat olvasva nekem is az volt az érzésem, hogy cumizavaros lehet Levi! Van módszer a leszoktatáshoz, de majd Ágci biztos elküldi!
Nagyon bíztató az is, hogy csak 100 milli kell pótlásnak. Fõleg, hogy 2 részletben. Akár el is lehetne szinte rögtön hagyni, mert nem ettõl fog nem hízni. Ha nyûgös, akkor nagyon tudom ajánlani a kendõt. Nyûgi babáknál csodákra képes és a hátadat is erõsíti, miközben a karod kíméli. KépDe most látom, hogy Pele mást írt. Próbáld ki azt amelyik jobban "fekszik" neked. Kép

Eva! Írd meg az email címed erre, ha gondolod, írok neked egy két dolgot: berta-menta@freemail.hu
Addig is olvasgasd a www.lll.hu oldalait, mert ott nagyon sok jó infó van a szoptatásról. Attól tartok, hogy nálatok akad 1-2 rossz tanács és ezért olyan kevés az az anyuka, akinek maradéktalanul sikerül a szoptatás. Kicsit kimûvelnéd magad ebben a témában , segítenél nekik és máris jobb lenne a helyzet. Na mit szólsz?

Menta
menta
 
 


Köszönöma tippeket!

Azért nem halasztok, mert három alkalomról van szó, csak három egyórás ZH+2*90 perc autózás. Van Zsófinak egy bátyja is, aki annak ellenére szopott tíz hónapos koráig, hogy tíz hetesen két hétig tápszert kapott, mert nem tudták eldönteni, hogy a gyógyszer mellett amit szednem kellett, lehet-e szoptatni. Napi fél liter anyatejet öntöttem potyára a lefolyóba... Senkinek sem kívánom azt az érzést. Lehet hogy csak szerencsém volt vele hogy szopott tovább, mindenesetre ez a tapasztalat tesz merésszé hogy próbálkozzam. Anyukám nem kényelemszeretetbõl van a cumisüveg mellett, hanem mert a testvérem annak idején majdnem megfulladt amikor pohárból itatták. Rossz emlék... Azért látok rá esélyt hogy rábeszéljem, de annak is örülök hogy elvállalta. Ezért kértem a tanácsotokat, hogy Ti meg mernétek-e kockáztatni.
Minden tanácsot várok és elõre is köszönök!

Manka
Névtelen
 


Most olvastam újra a hozzászólásokat, dehogyis akarok én ott lenni az órákon! Annyit tényleg nem ér. Csak a kötelezõ dolgozatokra tudok elmenni. Ezek szerint félreérthetõ volt, amit írtam.
Manka
Névtelen
 


Manka!
Bocs, tényleg félreértettelek: heti 3 alkalmat hittem, nem összesen annyit! De arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a cumizavar az arra érzékeny babáknál egyetlen alkalom után is kialakulhat - és nem tudhatja senki, hogy az õ babája beletartozik-e ezeknek az érzékeny babáknak a körébe avagy sem. SZóval, szerintem továbbra is pohár, kiskanál, fecskendõ - vagy utazzon a baba is anyukáddal együtt! Kép Esetleg próbáljátok meg egyszer-kétszer lefejt tejjel anyukáddal együtt megitatni pohárból ZSófit, hogy ne az ,llegyen az elsõ alkalom, hogy pohárral találkozik!

Márti
márti
 
 


Sziasztok!


Ismét újra itthon, de sajnos nem felhõtlen boldogan.
Kezdem az elején, ahogy eljutottunk ide.
Pénteken kezdõdött, hogy jó anyuka legyek az én kicsi Dorkámat szopiztatni odaadtam neki a „jobbik” bal cicimet, 2 óra hosszat volt el vele, persze kettõt szívok alszok egy kicsit címû mûsor ment, csak Én sem figyeltem oda, mert pont egy jó filmet néztem a tévébe.
Így ez arra volt jó, hogy felázott a mellbimbóm, és a következõ fejés már nagyon fájt, így passzoltam a dolgot, majd ismét eltelt 4 óra (már péntek éjfél volt) ismét neki álltam, de akkor is nagyon fájt, na majd reggel gondoltam, na ennyi elég volt, hogy reggelre nagyon kemény lett, hogy azt hittem szétrobban, na ekkor jött a forró vizes fürdés, na majd utána lefejem, hát nem jött, és nagyon fájt, a gyereket ráraktam, de folyton kiköpte, neki ez már „nagy” volt. Így egész nap kétségbeesett próbálkozás volt, estére felment a lázam 40 fokra, de nem jött a tej, már úgy éreztem, hogy egész tégla van benne, forró és már majdnem az egész mellem olyan vörös volt mint a rák. Az algopiryn, rubofen a láz, és fájdalomcsillapítással kapcsolatosan nem sokat segítettek.
A vasárnap is így telt el vasárnap este ismét 40 fok volt a lázam, éjszaka fél egyre jutottam el odáig, hogy nem bírom tovább, irány a János korház. Közben „folyamatos” kapcsolatban voltam a nõgyógyásszal, (Ausztriában volt síelni) azt tanácsolta, hogy ha piros, akkor jegeljem, augmentin, és szoptassam a gyereket, ebbõl „csak” az utolsó nem ment. Na beértünk a korházba kaptam algópirin ampullát, hogy igyam meg, na az levitte a lázam, na meg nem fájt annyira. Az ügyeletes orvos azt mondta, fejje, anyuka.
Hétfõn mindenki azt hajkurászta, fejje, szoptassam a gyereket, jó, de ha nem jön semmi belõle, akkor mi legyen???
Teljesen ki voltam akadva, még jó hogy a másik cickó mûködött, nem halt éhen a gyermek.
A Lintner fõorvos közölte Velem, hogy van 24 órája, hogy kivarázsolja a tejet. Hogyan? A szokásos válasz volt.
Egyetlen egy nõvérke volt, aki segíteni akart, és tudott is, Õ jött be hozzám, hogy segít, és Õ masszírozta ki belõle azt a sok csomót, és nyitotta meg a tejcsatornákat. Nem kifejezés hogy fájt, a pizsama nadrágom tépkedtem.
Na kedden estére már nem voltam olyan lázas, csak 38, 5, de sajna nem volt kész siker, mert egy kis helyen maradt benne csomó, és ki kell varázsolni még a tejet belõle, (akkor nem lett észrevéve mikor a kínzás alatt álltam) de ezt, senkit nem érdekelt, haza lettem küldve, mert nem vagyok lázas, folytassam otthon.
Így ezért nem vagyok „happy” mert gõzöm nincs ki, segíthetne ebben, mert még azét a negyed tégla ott van benne, és nagyon fáj.
Ebben segítsetek, mert ez a legfontosabb.
A gyerek megtûrt személy volt a csecsemõ osztályon. Hámlik a feje, a popsija, puncusa csupa gombás.
Szóval nincsenek jó tapasztalataim a másodszori János korházi látogatással kapcsolatosan.

Most ennyit
Jók legyetek
Manó2+Dorka aki 1 hónapos múlt 2 nappal
mano2
 


Mano2!
Jó kis tortúrán vagytok túl! Kép
Elõször is az lenne a legfontosabb és legideálisabb, ha rá tudnád venni Dorkát, hogy szopizzon a gyulladt melledbõl is. Sõt, mindig azzal kellene kezdened. Próbálj ki több pozíciót, vagy egy kis anyatejet rákenni, hogy mégiscsak érdekelje a dolog. Mindazonáltal elképzelhetõ, hogy a gyulladás miatt kicsit sósabb a tejcsid íze és ez zavarja õt.
A másik, hogy ha már csak csomósodás van (tehát láz nincs lázcsillapító nélkül sem), akkor tehetsz rá a szopik között káposztalevelet. Kicsit összetöröd úgy, hogy nyújtófával végigmész rajta, mint a tésztán. Így levet ereszt és puhább lesz. A bimbódnál kivágsz egy kis lyukat és így rakod a cicidre. Ez megfelel a hideg borogatásnak. Fejés, ill. szopi elõtt viszont a jó meleg vizes fürdõ segít. A csomónál olyan meleg, amit még éppen elbírsz. De ne fájjon!
A fejésnél segít, ha melegvizes zuhanyzás közben csinálod és az is, ha elõre dõlsz, hogy a gravitáció is segítsen a kiürülésben. Ez az elõredõlés szopi közben is megoldható, úgy, hogy 4kézláb Dorka fölé hajolsz. Lehet, hogy olyan érdekesnek találja ezt, hogy el is fogadja a cicidet. Kép
Próbáld még meg a hónaljtartást is, az is nagyon sokat szokott segíteni.
Nekem hirtelen ennyi jutott eszembe. Talán még a többiek is írnak pár jó ötletet!
Kitartás! Menni fog!
Menta
menta
 
 


Mano!

Ha az aktuális csomó nem sokal a bõröd alatt van és nem a cici belsejében sokat segít, ha olyan pozíciót találsz, hogy a baba az állával kisimogassa belõle a tejet. Néha egészen idétlen szituk is kijöhetnek a dologból (fölé kell hajolni), de segít.

Márti!
Köszönöm a tanácsot, alakul a rábeszélés, alighanem mégiscsak pohár lesz a dologból, bár izgulunk. A többi alkalommal viszont együtt megyünk :-).

Manka
Névtelen
 


Mano!
Az jo jel, hogy mar nincsen lazad...Abbol etess elsokent, probalj ki mindenfele praktikat (pl:ha Dorka ebredezik, de meg nem ebredt fel tejesen egybol rakd mellre, olyankor jobban hajlandoak...), meg a honaljtartas is nagyon jo amit Menta irt. Szerintem egy-ket het lesz igy mire elmulik a fajdalom, es a csomo is kijon.
Ugyi vagy!
Kati
katkamano
 
 


ÁgciKép
Légy szíves küld el nekem is a tejserkentõ praktikákat! urszila@yahoo.com. A két naggyal pótolni kellett a tejet, nagyon drukkolok, hogy most elég legyen. Laktoherbet ittam, de nem sokat használt. Az is baj, hogy császár lesz, úgyhogy ki tudja mikor szopizhat elõször a babám!

Urszila
37.
urszila
 
 


Sziasztok!
Szerintetek lehet valami baj abból, ha valaki 6 hetes pocakkal szopiztat, már a jövevény emberkére vonatkozóan? Nekem nem köpi ki a cicimet a kisbabám, ha van benne, elfogadja a tejecskét. Szakemberektõl is megkérdezem.
Móni::Kép)))
Névtelen
 


Móni!
Ha nem görcsölcs, nem vérzel, rendesen táplálkozol, akkor semmi gond nem lehet! A természet által kitalált sorrend az, hogy elsõként a pocakodban lévõ baba kap meg mindent, másodsorban a tejbe kerülnek a tápanyagok, te vagyaz utolsó - de persze magadra gondolva is mindent meg kell tenned a helyes táplálkozásért! Az én pocaklakóm már 30 hetes :9, a nagyfiam 16,5 hónapos, napi 4-5-ször még biztosan szopizik! Kép
Arra azért készülj fel, hogy a nõgyógyászod, gyerekorvosod, védõnõd - és még sokan mások Kép - nem fogják helyeselni a döntésedet, hogy terhesen is szoptatsz - bár, nekem velük is tulképp. szerencsém van! Kép Az LLL oldalain találhatsz infót errõl is, valamint van vmi ilyesmi topik is (terhesség alatt szoptatni, v. hasonló címmel), illetve most, innen a bvabanetrõl legalább 8-10-en tudunk személyes tapasztalatokkal is szolgálni! SZóval, ha nektek megfelel: szoptasd nyugodtan a nagyobbat! KépKépKép

Márti
márti
 
 


Kedves Márti!!!
Köszönöm a gyors válaszod. Megnyugtattál, remélem a szakemberek sem fogják megtiltani.
Minden jót és ezek szerint nemsokára új családtaggal gyarapodtok. Sok boldogságot az apró tüneményhez!
MóniKép Keresek majd topicot még errõl.::Kép))))
Névtelen
 


Móni!
A direkt errõl szóló topik címe továbbra sem jut eszembe pontosan Kép,de a "Friss kismamák"-nál egészen biztosan szeretettel várunk - és ha jól emlékszem, ketten-hárman ott is szoptatunk terhesen Kép Az LLL-t a www.lll.hu címen találod, de ha itt, ebben a topikban visszaolvasol az archívban, itt is találsz írást a terhesen szoptatásról - különösen figyelmedbe ajánlom Pele írásait - az õ Bálintja (aki a pocaklakó volt, mikor Hanna még szopizott) lassan egy éves, szerintem még mindig mindketten szopiznak és egyáltalán nem "ványadtak", sõt... KépKépKép (Ha jól emékszem, Pele profiljában megtekinthetõek)
A sok boldogságot köszi és viszont kívánjuk nektek is! KépKépKép

Márti
márti
 
 


Sziasztok Lányok ! Ágci !

Megoldodott a nagy kérdés ... Ádámnak péntekre áttört az elsõ fogacskája !!! Ezért volt hát a sok sirás meg cici kiköpködés, meg szopisztrájk. Szegénykémnek biztosan nagyon fájt a foginyeKép
Szerencsére mostanában rendesen eszik, sõt a pénteket megelõzõ két éjszaka háromóránként ébredt, biztos a fogacskája miatt, s ennek hála most tejcsi is van bõven. Majdnem mindig én tuszkolom a szájába a másik cicit, hogy "naaaaa, egyéééél még egy kortyot" KépKépKép
Akkora kõ esett le a szivemrõl ...Mégegyszer köszi a biztatást!

kellemes hétvégét mindenkinek !

kamelia & Ádus (18 hét)
kamelia
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?