Nyanya!
Az LLL honlapjáról az elválasztással kapcsolatos rész:
http://www.lll.hu/leche/125a.shtml Ill. hadd idézzek Iboly egy korábbi válaszából (remélem nem haragszik emg érte
)
"Az éjszakai szopik gyakorisága annyira egyéni, nincs két egyforma baba. Tudom, hogy egy kimerült, kialvatlan anyukának nem vígasz, amit most leírok, de talán segít az éjszakai szopizás elfogadásában.
A babák fantasztikus ütemben fejlodnek és ehhez bizony az éjszakai evésre is szükségük van. Pl. egy megfigyelés szerint 10 hónapos babák az anyatej nem kevesebb, mint 25 százalékát éjjel vették magukhoz! Tehát nem csak szomjasak, de éhesek is lehetnek!
Sok baba még tipego korban is igényli az éjszakai szopit. A nappali elfoglaltságok, a világ felfedezése miatt, éjszaka pótolják a kimaradt szopizást.
Az éjszakai ébredésnek egyébként rengeteg egyéb oka is lehet, pl. fogzás, magányosság-érzet. Szerencse, hogy a szoptatás, anya közelsége, a tejcsi illata, íze ezen mind segíteni tud, megnyugtatja a kisbabát.
Dr. William Sears, a La Leche Liga egyik szaktekintélye, gyermekorvos, hatszoros apuka, néhány nagyon jó könyv szerzoje, azt írja a szülok éjszakai elfoglaltságairól szóló könyvében, hogy a babák alvása jelentosen különbözik a felnottekétol, sot, a babákat nem úgy "tervezték", hogy átaludják az éjszakát. Alvási problémáról akkor beszélünk, amikor a szülo már nem tud alkalmazkodni a gyermek gyakori felébredéséhez. Szerinte a megoldás a fekve szoptatásban rejlik.
Az volna az ideális, ha a baba, minél közelebb lenne a mamájához. Vagy a kiságyban, vagy egy matracon a szüloi ágy mellett. Van aki leszereli a kiságy rácsát az egyik oldalon, a magasságát pedig a szüloi ágyhoz igazítja. Így a baba együtt alszik a mamával, de mégis külön. Szopi után csak vissza kell gurítani a helyére.
Különbözo kultúrákban teljesen természetes, hogy a baba egy ágyban vagy földre terített matracon alszik a mamájával. A nyugati társadalmakban még sok helyütt elvetik az együttalvást, olyasmire hivatkozva, hogy a gyereket késobb sem lehet majd kirakni a szülei ágyából. Ez természetesen nem igaz, minden gyerek életében eljön a pillanat, amikor már o maga akar külön ágyban aludni, addig pedig biztonságérzetét növeli, hogy közel van a szüleihez.
A legjobb, ha az éjszakai szoptatás sötétben, a leheto legnagyobb csendben, nyugalomban történik. Általában észrevesszük, ha a baba ébredezik: mocorog, megváltozik a légzése, szuszog. Ha elkapod ezt a pillanatot, amikor még nincs teljesen ébren, megszoptatod, valószínu, hogy mindketten vissza tudtok aludni perceken belül. Ebben a hormonok is segítenek, amelyek szoptatás közben az anya szervezetében felszabadulnak.
Próbáld ki azt a megoldást, ami számotokra a legmegfelelobbnek tunik, a lényeg az, hogy mindenki a leheto legjobban tudjon pihenni. A víz itatása nem biztos, hogy beválik, csak még jobban felébred tole a kicsi."
Ezek szerint a matracos dolog nálatok nem oké.
Az én tapasztalatom egyébként az, hogy eljön az az idö, amikor már nincs szüksége erre az ájszakai ébredsére. Ki tudod-e várni?
Ha nem, akkor szerintem az egyetlen megoldás, ha nem te mész oda hozzá. Nálunk az elképzelhetetlen, hogy a fiam nem követelje ki magának a cicit, ha én ott vagyok vele. Neki az kell. Viszont az apjával meg nehezebben alszik el/vissza. Mindekettönk nyugalma azt követelte meg, hogy kapjon szopit. Nekem is egyszerübb, mert nem ébred fel annyira (pontosabb nálunk már ez nem kérdés, mert éjszaka most már nem ébred, de több, mint egy éves volt, mikor elkezdte átaludni az éjszakát, hanem az elaltatás) ill. könnyebben elalszik.
Próbálkoztam azzal, hogy én altatom el szopi nélkül, és ugy is el lehetett, csak sokkal több idöbe kerül, és bizony nem is olyan nyugodt, sir.
Valószinü Balázzsal is meg lehet tenni, a babák nagyon tanulékonyak. Én itt erre módszert nem akarok adni, de van olyan topik, hogy az pl. Éjszaka átalvása. Nekem nem nagyon szimpik ezek a módszerek, de tény, hogy megtanulhatják a babák. Azt ugyan nem tudom, hogy csak egy szopira meg lehet-e csinálni ugy, hogy a többi megmaradjon.
De tényleg az a kérdés, hogy te mit akarsz!
Beszti