Új privát üzeneted érkezett!

Biobaba, köszi! :)

Pindi
pindi
 
 


Angol receptekkel kapcsolatban kérek segítséget: A legtöbbször baking soda és baking powder IS szerepel. Mit gondoltok, mi lehet ennek az oka? Most épp a
kukoricamuffint szemeltem ki
lencsecsilivel

indianyo
 
 


Indi, a dolog tudományos részéről fogalmam sincs, majd jönnek a vegyészek :), de én is így láttam, nem csak angol receptekben. Viszont reformosabb receptekben meg sokszor úgy van, hogy szódabikarbóna és borkősav van együtt. Most, hogy ezt írom, rémlik is valami olyasmi, hogy a bórkősav azért kell, hogy elvegye a szódabikarbóna ízét(?). Lehet, hogy a sütőpor is emiatt kell?
Szóval szerintem borkősavval, vagy simán szódabikarbónával lehetne helyettesíteni.

A recept jól néz ki! ;)

Pindi
pindi
 
 

 
 

Szerintem is lehet simán szódabikarbónával. Én sokszor úgy szoktam :)
Jó sütögetést! Mi megyünk ma Villányba :)

KépKép
KépKép
safrany
 
 


[quote="indianyo"]A írta:indianyongol receptekkel kapcsolatban kérek segítséget: A legtöbbször baking soda és baking powder IS szerepel. Mit gondoltok, mi lehet ennek az oka? Most épp a
kukoricamuffint szemeltem ki
lencsecsilivel


Uramatyám, Indi,
rákattintom és felsikítottam: én a Mollie Katzen szakácskönyvekből főzök az esetek legnagyobb részében!!!!! Megvan három... Még sose láttam ezt a site-ot, úgyhogy most CSÁ, megyek böngészni. NAHÁT!!!!!!!!
h_szilvi
 
 


A Moosewood Cookbook, az Enchanted Broccoli Forest és a Vegetable Heaven van meg.... :) (Az első a legjobb).
h_szilvi
 
 


Érdekes, hog ypont az első könyvből (mert a Moosewood volt az első) alig van recept a neten...
h_szilvi
 
 


Szilvi :) kicsi a világ, tudod :wink: Én ide Biobaba linkjétől http://www.rebeccablood.net/thriftyo/20 ... bbard.html[/url] jutottam

Köszi a sütőporos válaszokat, én is szódabikarbónával szoktam egyébként, csak szöget ütött a fejembe a dolog.

indianyo
 
 


Pindi, igazad van, ez is egy megfontolando szempont (hogy birja-e az ember a tekergetest). mondjuk en ettol nem tartok annyira, bar nemtom, mennyire strapas egy ilyen malommal az orles (de a dagasztast is kezzel csinalom, es akkor mar stilusosan... :lol:) (a leirasok szerint (finomsagtol fuggoen) 3-10dekat lehet percenkent megorolni - az nem olyan rossz ;)) viszont meg egy kerdes: mennyire lehet a malmot megtisztitani? mert nekem fontos lenne, h a gluten-tartalmu es -mentes lisztek ne keveredjenek (lehetoleg semennyire :?). (idealis persze 2 kulon malom hasznalata lenne :mrgreen:)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


tudtam, h van meg egy kerdesem :roll:
egy ismerostol hallottam, h itt a (XI.ker - Budaors?) viragpiac helyen szerdankent szokott lenni biopiac. tud vki errol vmit?

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Recca, igen szokott lenni a Floracoopnal szerdankent. Nincsenek tul sokan.

Ma lattam a piacon egy kezi malmot. Pontosabban ugy tunt, pelyhesiteni is lehetett vele. Nem tudom, melyik tipus volt, de talan nem a ketezeregy-felek kozul valo. Ugy tunt, akar ki is lehetne probalni. De most nem neztem meg alaposabban.
Nekem a Kornkraft Toscana tetszik. De tenyleg olyan nehez igy eldonteni, h mennyi ido ezzel orolni. Szoval, h nem az idegeimet orlom-e fel:) De ha belegondolok, h regen se elektromos orlokkel csinaltak... Csuda tudja. Ki kene probalni. De hol?

Indianyonal a link:)
http://www.rebeccablood.net/thriftyo/20 ... bbard.html
biobaba
 
 


Biobaba, amit én évekkel ezelőtt kinéztem, az olyan volt, hogy egyben pelyhesítő és kézi malom. A kétezeregy oldalán ezt nem látom, de a naprában árulták.

Persze, hogy nem elektromos őrlőkkel csinálták, de a kézi malmokat hamar felváltották az állati hajtású, taposó-, vízi, szél-, stb. malmok. Azért régen sem az volt a jellemző, hogy otthon őrölték a lisztet, hanem a malomba vitték a gabonát őröltetni.

Réka: porszívóval vagy finom ecsettel lehet takarítani, de szerintem teljesen nem lehet megtisztítani, a kövek szerkezetébe teljesen belepréselődik a liszt.
Egyébként most láttam, hogy a Kornkraft Farine megőröli a kukoricát is.

Pindi
pindi
 
 


Kedves Mamák,

Bocsánat, hogy ismeretlenül zavarlak titeket, de mivel régi „topicoló „ vagyok, kislányommal való terhességem óta, ezért merem veletek bátran és örömmel megosztani, hogy megnyitottuk a www.biofalva.hu webáruházunkat. Csupa csupa egészséges étel, naturkozmetikum, babaápolás, kényeztetés a babának és mamának. Kislányunk inspirált az egész létrehozásához, mivel neki nagyon nehezen vadásztam le ezeket az egészséges dolgokat.
Ha van kedvetek nézzetek be hozzánk. További szép napot kívánok mindenkinek.
Johanna

Ui. Indi - ezt most én tettem fel tényleg. :-)
johanna1975
 
 


Pindi, a regennel igazabol arra gondoltam, h azert vannak nepek, ahol meg a kozelmultban is igy, meg meg most is... De persze igazad van. Bar az is benne van, h ezek az allati es egyeb malmok mar inkabb "nagyuzemi" gyartasra csinaltak az orlest, ellatni a kialakult varosokat. En meg csak magunknak orolnek:)

Tegnap lattam ketezeregy honlapjan, h Piliscsaban ki lehet probalni a malmokat. Hat el kene jutni Piliscsabara. Mert azert a pelyhesitot is kell rendesen tekergetni, h kijojjon a reggelihez valo. Aztan a kenyerhez egyebekhez valo liszt meddig tartana igy... Persze irnak idot, mennyiseget a kezi orlokhoz, de jobb, amit magam tapasztalok. Bar gyerkocom, ahogy tegnap latta a kezi malom kepet, kozolte, h vegyek neki olyat, mert o azzal akar jatszasbol orolni:)
biobaba
 
 


ja, Pindi, mit jelent az ezeknel a malmoknal, h finomliszt, meg durvaliszt?
biobaba
 
 


Kérek szépen főzés és melegítés nélkül készíthető ételrecepteket.

indianyo
 
 



Elnézést, tegnap este nem működött a billentyűzetem, csak linkelni tudtam. Újabb sajtkészítő oldal:

http://biology.clc.uc.edu/fankhauser/Ch ... course.htm

Én általában olaszos salátát eszem (olivaolaj, bor- vagy almaecet, só), vajon az ecet napi fogyasztása a kisfiam számára megfelelő, vagy neki inkább nélküle adjam? Mi már leginkább ugyanazt esszük.

indianyo
 
 


Pindi, gyanitottam, h ilyesmi lesz a valaszod a tisztitasrol. ez viszont nem vmi jo nekem :( szoval asszem jegelem kicsit a temat :?
ja es en is lattam, h van amelyiknel nincs feltuntetve, h "kukorica kivetelevel mindent". ra is kerdeztem, de nem valaszoltak. de akkor egyelore mindegy is... kicsit azert most elszomorodtam...

Biobaba, de azert erdekel mire jutsz. ha kiprobaljatok, mindenkepp ird le a tapasztaltakat :)

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Indi, en kb. igy szoktam mostanaban sajtot csinalni (mas fuszerezessel):

1 liter tej, 1 kg tehéntúró, 5 dkg vaj, 1 tojás, 1 ek. só, 1/2 tk szódabikarbóna, köménymag, petrezselyemzöld.
A tejet a túróval együtt felforralom, állni hagyom majd egy sűrű szűrőn lecsepegtetem. A vajat felolvasztom, sózom, beleteszem a túrót. Lassú tűzön felforralom, beleteszem az ízesítőket, leveszem a tűzről és belekeverem a tojást és a szódabikarbónát (ettől lesz lyukacsos), majd egy kizsírozott formába öntöm. Kihűlés után kiborítom.

nem egy trappista allagu vmi lesz, de sztem finom ;)


na megvan a linkje is: http://tej.grocceni.com/sajtok.html

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Hat mostanaban nem hiszem, h eljutok Piliscsabara. Mar csak syules utan valamikor. Egyebkent a gyartok nemet oldalan is erdemes nezelodni.
http://www.kornkraft.de/
biobaba
 
 


es meg vmi. tegnap ez volt ebedre:

voros lencses doza:
1/2-1/2 bogre voros lencset es rizset beaztatni (min. 8 orara), majd osszeturmixolni, es erjedni hagyni (akar 24 orat). fuszerezni: kurkuma, fekete bors, koriander(mag), so. palacsintahoz hasonloan, de annal vastagabbra kisutni. es megenni ;)
recca
 
 


ezzel en is probalkoztam egyszer, de a palacsinta modra kisutni dolog nem jott ossze. Valahogy tok mas allagu volt, mint amit en palacsinta modjan ki tudnek sutni az elkepzelesem szerint:) Neked, h sikerult?
biobaba
 
 


Biobaba, koszi :) kar, h nem tudok nemetul :roll:
(ja es tok raer szules utan :))
recca
 
 


Biobaba, en is szkeptikus voltam kezdetben, de aztan nem volt gond a kisutessel, ezert is mertem itt ajanlgatni ;) (olyan 8-10 centi atmeroju korongokat sutottem, mert igy konnyebb volt megforditani)
recca
 
 


Ha már Dószá vagy Dószái (tartományoktól függően), az eredeti receptben vagy csak rizsből, vagy rizs és urad dál (ez a fekete lencse, annak hántolt változata) fele-fele arányban egész éjszakára beáztat, utána turmixol és palacsintatésztánál vékonyabbra olajos platnin süt. Semmilyen fűszer nicns benne, azt külön teszik rá kókuszcsatni (darált kókusz, só és zöld csili) illetve számbhar (ez egy fűszeres levesféle, majd egyszer főzök itthon, ha lesz egy tali - no meg konyha hozzá). Lehet még fűszeres krumplival megtölteni - ez a Maszálá Dószá(i). Nekem is kedves ételem ez a palacsinta. Dél-Indiában az Idlível (ugyanebből a tészta-alapból gőzölt zsömle-formájú lepénykék ugyanazokkal a csatníkkal) a mindennapi reggeli illetve uzsonnaétel.

Recca:) ismeretem én is ezt a receptet, de a tojás miatt sosem próbáltam. No majd egysezrcsak :wink:

indianyo
 
 


Indi, remeltem, h lesz hozzafuznivalod ;) tokjo :)
sajtos receptnel a nyers tojastol en is odzkodok, ugyhogy beleteszem mielott leveszem a tuzrol, es kevergetem azzal is egy kicsit :)
recca
 
 


Hat en is megsutottem valahogy:) De nem olyan igazi lepeny lett, mint amilyennek lennie kene, amilyenrol Indi ir. Finom is lett, azzal se volt gond, csak...:)
biobaba
 
 


No ha már Dósza, akkor ezen az oldalon van egy filmecske is a készítéséről. No meg egy kép arról, hogyan tálalják hagyományosan. Hmmm.. ilyenkor azért egy pici honvágyam van ám :wink:

http://en.wikipedia.org/wiki/Dosa

indianyo
 
 


Pindi!

Malomhoz kérdésem (csak mert felcsigáztatok megint vele :) ) Lehet rajta "állítani", hogy teljes őrlésű vagy finomabb legyen? Vagy egyszerűen csak átszitálod a végterméket, ha nem akarod a korpát benne hagyni? Gondolom, tönkölyt is viszi:)
Ezen az áramos kontra kézin én is vacilálok, de inkább a tekerőset venném (csak hogy megnehezítesem az életet) Teljesen osztom Pindi érvét az áramos mellett, s lehet, hogy az is lesz a vége, hogy ha kézi, akkor kevesebbet használom. Hmm, de mégiscsak jobb érzés tekergetve kinyerni azt a finom meleg búzalisztecskét, nem? Szóval, ha valaki kipróbálja a gépecskét, ossza meg a tapasztalatot, mert ha 10 perc alatt le lehet őrölni fél kilót kézzel, akkor amellett maradunk inkább. Meg gyerkőcnek is izgalmas, nem?

Más:

Nem voltam rég a bippiacon, van már eper? Mennyibe kerül? (nekem ez jó szűrő, hogy ami ott an, az már ehető)
Ti már vesztek uborkát, paprikát stb.? Én még nem merem, azok melegháziak még, nem? Csak már úúúúúúúúúgy vágyom a dudvára!

klári
pumama
 
 


Természetesen biopiacra gondoltam ám 8)

klári
pumama
 
 


Klari, ez ugyan nem biopiaci info, de: mar a kertunkben is terem az eper (ez eszaki lejto, minden kicsit kesobb van), sot mar inkabb lecsengoben van :( viszont szinte mar jo a cseresznye :P (gyermek legnagyobb oromere ;)) uborka, paprika szabadon csak kesobb... viszont van mar: retek, salata, soska, spenot, zoldborso...
malom :D

"Tell me why are we so blind to see
That the ones we hurt are you and me?"
Coolio
recca
 
 


Biobaba, Recca: Az én malmomon 6 fokozatban állítható a liszt finomsága. A legdurvább grízes, kb. olyan, mint amit a Rábcakapi dara néven árul, a legfinomabb egész finom. (Persze a korpa benne marad, azt még át lehet szitálni, ha zavar.)

Pindi
pindi
 
 


Ezek szerint egy ilyen hazi malomkaval a darat is meg lehetne oldani. Ez lett volna a kovetkezo kerdesem. :)
biobaba
 
 


Tegnap elem tettek egy nagyon fincsi gyumolcslevest. Lekvarbol volt, de friss gyumolcsbol is lehet csinalni es kb 5 perc alatt keszen van. Es az illeto holgy szinten cukor nelkul fozi a lekvarokat. Es olyan lekvarokat is, amilyet meg nem csinaltam, ugyh bovul majd nalunk is a repertoar lekvarok teren:)

Szoval a leves: a friss gyumolcsoket + annyi viz, mint a gyumolcs osszeturmixolni. Tejszin es vanilia. Jo suru leves lesz belole. Aztan lehet is enni. Nyaron le szoktak huteni. Es kukoricapehellyel ettuk. Olyan volt mint a fagyi tolcserrel:)

Lekvaroknal o a 70 fokot ugy oldja meg, h sutoben v mosogatogepben allitja be a 70 fokot es odateszi a befottesuvegeket. Es meg nagyon hasznos info volt szamomra, h ribizlinel nem kell a ribizlit leszarazni, mert a szaraban van olyan anyag, ami kocsonyasit. Szoval szarral egyutt kell fozni, es aztan passzirozni.

Biobaba
biobaba
 
 


Biobaba, majd várjuk az új (és régi) lekvártippeket! Én mostanában fogok eprezni.
Gyümilevest mi is így csináljuk, nyersen, legfincsibb!

Ha valaki szeretne közvetlenül termelőtől epret vásárolni, egy barátomnak lehet szólni vasárnapig. 250 ft/kg, egy ládában 6 kg van, és hétfőn fogják szedni. Amolyan nagycsaládos akció :) Priviben küldök telszámot, ha érdekel.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Idemasolom:

100 fokra szoktam allitani a sutot, es csak felfutom, 5 percig hagyom,
es kikapcsolom. Az uvegeket a hideg sutobe rakom, kupakkal egyutt.
Elotte persze jol el kell mosogatni, hogy ne legyen rajta semmi.

A lekvart nem fozom sokaig, csak epp, hogy
rottyanjon egyet. Ha tul darabos, es varni kene orakat, hogy
szetfojjon, akkor turmixszal szoktam segiteni.

Edesiteni mezzel is lehet utolag, amikor kinyitod az uvegeket.

Tehat fertotlenitem a sutoben, es amikor kesz a lekvar, kiveszem a
sutobol az uvegeket, nem baj, ha mar kihultek. Beleontom az uvegekbe a lekvart, lezarom a tetejuket, es fejjel lefele tartom oket az asztalon
5-10 percig, aztan azonnal berakom a dunsztba, es hozza se nyulok
ket-harom napig. Aztan kesz!
biobaba
 
 


ó de jó lesz, msot jön a sok finom lekvárrecept és egész nyáron befőzünk :)

Ha nincs hőmérőm és a régi, 3 fokozatos gáztűzhelyem van - se mosogatógép, se egyéb okos kütyü - akkor hogyan tudom a 70 és 100 fokot beállítani? Mindig törnöm kell a fejem receptolvasás közben és sokszor el sem találom.

indianyo
 
 


en sutomben sincs beepitett sutohomero, de lehet venni kulon:) Szoval olyanom van, es tok jol hasznalhato. Talan Vasedenyben vettem.
biobaba
 
 


Én sütőm csak egy hőfokot produkál, tűzforrót...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Sáfrány, és honnan kellene elhozni az epret...? Egyébként akkor most hogy is kell eperlekvárt készíteni? Jól megmosom az epret... feldarabolom, vagy azt nem kell? Ha egyszer felforraltam, akkor át kell passzírozni, vagy csak simán (esetleg turmixolás után) beleteszem a kifőzött üvegekbe? A meggylekvár esedékes még, de azt biztosan nem kell passzírozni :) Azt a tippet olvastam még, hogy fagyasztóba úgy kell az epret eltenni, hogy egy tálcán, egymás mellett fagyasztjuk le a szemeket és csak aztán tesszük zacskóba, mert így nem fognak összeragadni. A lekvárfőzésre meg azt írták, hogy vagy úgy, ahogy irtátok, vagy az üvegbe tölteni a gyümölcsöt, és az üvegben főzni...

GyeZsu
gyezsu
 
 


Na várjatok. Az üvegeket 100 fokon fertőtlenítem, és a lekvárt csak 70 fokra főzöm, nem forralom? Ehhez kéne a sütőt 70 fokra állítani, vagy ehhez kéne a folyadékhőmérő? Vagy ez az a változat, hogy beletöltöm a gyümölcsöt a kifőzött üvegbe, és úgy sütöm a sütőben 70 fokon? Kicsit megkavarodtam...

GyeZsu
gyezsu
 
 


A folyadekhomero ahhoz az eltevesi modszerhez kell, ami a Katona Zsuzsa-fele konyvben van, A biogyumolcsok es biozoldsegek... Annal ugy van, h mikor bepakoltad a befottnek valo pl. meggyeket az uvegbe, leontotted a felontolevel, beleteszed az uvegeket egy nagy fazekba, amiben viz van. Es a vizbe teszed a folyadekhomerot.

Meggylekvarnal en passzirozok, mert a lekvarral egyutt csinalom a meggylet is. Kifejtem a meggyet, szetnyomkodom, all egy napig a hutoben, utana megint passzirozok meg rajta egy darabig. Aztan fozom be a let, meg a lekvart.

Biobaba
biobaba
 
 


Én is meg vagyok most kavarodva, de lehet, hogy jövő csütörtökön kitisztul a kép, ugyanis véletlenül vetődtemaz Oltalom Alapítvány(?) kis szuterén irodájába, ahol egy kedves hölgy mondta, hogy jövő csütörtökön, azaz június 7-én 18.00-tól tart a befőzésről előadást. Ő is cukor nélkül teszi el, és megmaradnak neki. Hú, én nagyon belelkesedtem, mert nekem ezzel a cukormentes befőzéssel csak rossz emékeim vannak. Szóval én ott leszek, ha van valakinek kedve, jöjjön, ha nem, akkor tudósítok! (Benczúr u. 9.)

klári

amúgy kaptam folyadékhőmérőt (én a joghurthoz vettem, mert elegem volt, hpogy minden második alkalommal elrontottam a hőmérséklet miatt valamit), elég sokba került (2200.-), de rászántam a pénzt.

Nem tudjátok, mennyi az eper a biopiacon?

klári
pumama
 
 


Befoznivalot arulnak az egyik helyen 500-ert. A tobbi kb. 2x ennyi. De a befozos hamar el szokott fogyni, ugyh celszeru koran menni.
biobaba
 
 


Bocs mindenkitől,
az eper-téma nem jön össze...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Klári, jegyzetelj csütörtökön :) aznap dolgozom, nem tudok elmenni.

Valamelyik főzős műsorban láttam nemrég egy érdekes kaját, ma kipróbáltam. Maradék kenyerek eltűntetésére kitűnő, egyszerű és meglepően finom. Kelkáposztát apróra vágva sós vizben nagyon puhára kell főzni. Le kell csöpögtetni és mehet az asztalra. Kell még kisebb kockákra vágott sajt (nem emlékszem milyennel csinálták eredetiben, én ementálit használtam), kockára vágott szikkadt kenyér és valamilyen alaplé (eredetiben csirke, de én vegán erőlevesporból csinálram erőlevest hozzá). Innen mindenki magának dolgozik: mély tálba egy sor káposzta, egy sor sajt, egy sor kenyér, ismételni amennyi belefér, nyakonönteni annyi forró lével, amennyit a kenyér felvesz. Kicsit össze kell kutyulni, csak, hogy az olvadt sajt eljusson mindenhová. Nagyon fincsi lett :)
orsko
 
 


Kedvenc cseresznyés (meggyes) lepényünk:

1 tejfölt, 1 tojást, 20 deka cukrot, 1 sütőport, 20 deka lisztet kell kikeverni, zsírozott lisztezett tepsibe önteni, sűrűn megszórni magozott cseresznyével és forró sütőben megsütni. A tésztába mehet vanília és citromhéj is. Nagyon könnyű és szerintünk a legjobb :) Persze jó cukros, és nehéz belőle csak egy szeletkét enni...

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Bocs, csak fél sütőpor kell bele...

Megint eper: mint kiderült, azért nem jött össze, mert ebben az évben csinálja ezt először ezzel a termelővel az illető család, és a gazda nem tudta, mennyire számíthat valójában erre a megmozdulásra, így már leszerződött nagykereskedőkkel is, ezért nem jutott elég eper "nekünk". De lesz majd málnás akció is, majd szólok - az biztos, hogy lesz elég, mert évek óta jól működik és csak nekik szed (szinte) a gazda.

KépKép
KépKép
safrany
 
 


Indi, ecetre nem emlékszem, reagált-e valaki. Szóval állítólag az ecet pusztítja a vörösvérsejteket, ezért én gyereknek napi szinten nem adnám. Citromlével esetleg?
De jó, hogy ilyeneket is eszik!

Nálunk most szinte csak a tészta és a sütemény formájú dolgok jönnek be. Igazából mindegy, mert teljeskiőrlésű tésztát eszünk, és szósz címén bármilyen egészséges dolgot bele lehet csempészni... Sütinek szintén tk. liszttel, és gyümölcs vagy pl. sárgarépa bele.

Pindi
pindi
 
 

Vissza: Életmód

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?