2003.01.17 11:34
Szerző: dorisz
Mindenkit üdvözlök!
December 20-án megszületett a kislányunk, Laura. Szeretnék mindenkit bátorítani, aki a nagy esemény elött áll, mert maximálisan meg voltam elégedve a kórházi körülményekkel, mind a szülöszobát, mind pedig a szülészetet tekintve.
Az orvosom Dr. Koós-Hutás Piroska, a szülésznöm pedig Józsáné Ani volt, mindkettöjüknek örök hálám, hogy ilyen széppé tették számunkra ezt az élményt, mert ez igazi élmény volt.
Délután fél4-kor ment el a magzatvíz, fél5-kor indultunk a kórházba Szigethalomról. Hatalmas hó volt és csúcsforgalom, de annyira felfoghatatlan volt az egész, hogy végigviccelödtük az utat. A kocsiban indenki jobban izgult nálam, apósom és anyósom fuvaroztak be.
negyed6 körül megkaptam az elökészítést, ekkor még csak 8 perces fájásaim voltak, és nem volt szörnyü egy cseppet sem. A beöntés abszolút nem tragikus, pedig nagyon féltem töle. Amíg a vécén trónoltam, és vártam a hatást, felhívtam a barátnömet is, Ö egy éve szült, és örömmel újságoltam, mi történik, persze ezt is végignevettük. Aztán végre megérkezett a párom, ugyanis munka után akart jönni, de bedöglött az autó, így nagy nehezen megszervezte a fuvart és behoztáka szüleim, akik Tököliek. Szóval a beöntés után CTG, azalatt már 2-3 percenként jöttek a fájások, ez így ment 6-tól 7-ig. Ekkor megvizsgált a doktornö, és mondta, hogy bö két ujjnyira vagyok kitágulva, jöhet az EDA! Ehhez én ragaszkodtam, és cseppet sem bántam meg, mindenkinek szívböl ajánlom, aki esetleg nem tud dönteni. Kb. fél órát vett igénybe, mire mindnnel elkészültek, aztán csendben, félhomályban, rádiót hallgatva vártunk a párommal, mikor jön el a pillanat, amikor nyomhatok. 9-körül már teljesen eltünt a méhszáj, mindenki meg volt döbbenve, milyen gyorsan kitágult. Fél9-kor a párom elment boltot keresni, ami elég nehéz volt, mert nem ismertük a környéket. Szegény azt hitte, viccelnek vele, amikor visszaért, mert azzal fogadták, hogy siessen, mert lemarad a lényegröl. A tolófájásokból egy nagyon enyhe székelési ingert éreztem, de arra elég volt, hogy prímán együtt tudtam müködni az orvossal és a szülésznövel. Azt hiszem a 4. tolófájásra megszületett Laura, rögtön odaadták és ez csodálatos volt. Miki vágta el a köldökzsinórt. Nagyon pici vágásom volt középen, kb. 1,5 cm, ami annyira gyorsan gyógyult, hogy utána végig tudtam ülni rajta. Az EDÁ-nak köszönhetöen a varrást sem éreztem. Ezután a picit megvizsgálták (Apgar: 10/10), becsomagolták, és megkapta a papa, majd nekem kellett a szoptatással próbálkoznom. Nem észleltem, hogy sikerült-e valamit szívnia a picinek, de nagyon erösen próbálkozott.
Saját lábamon mentem el zuhanyozni a történtek után, aztán átgurítottak a szülészetre és elfoglaltam a helyem a kórteremben. Egész éjjel nem aludtam az izgalomtól, pedig fáradt voltam, de minimum 10-szor végigpörgettem az eseményeket, annyira jó élmény volt! Másnap megkaptam picit, és a csecsemös növérek rengeteget segítettek, hogyan kell helyesen szoptatni, fejni. Aznap éjszaka még beadtam a picit a növérekhez, de másnap reggeltöl folyamatosan együtt voltunk a hazautazásig. Elmondhatom, hogy minden negatív élmény az én szorongásomból fakadt, nevezetesen én is aggódtam, hogy nem jól csinálok valamit, amikor a kicsi sírt. A másik tanácsom, hogy a látogatók számát igyekezzetek a minimálisra csökkenteni, mert nekem legalábbis nem volt élmény, hogy a 4 nap alatt kb. 10-en látogattak felváltva a nap minden szakában, és amikor nem a picivel foglalkoztam, szívesen aludtam volna napközben is. Állítólag ezt az elökészítökön elmondták, de oda nem tudtam járni vidékröl. Elöre nem tudtam, hogy ilyen lesz, és nem beszéltem meg a szülökkel, de a következönél másképp fogom szervezni.
A kórház egyetlen hibája, ami kissé megviselt, hogy iszonyatosan fütenek, folyamatosan szakadt rólunk a víz. A végére már megszoktuk, itthon viszont a 22 fokos szobában majdnem megfagytam, és Laurát is nagyon féltettem, mert akkor jöttek a nagy hidegek.
Azóta minden rendben van, január 29-én megyünk 6 hetes kontrollra, és alig várom a tavaszt, hogy kivihessem a kicsit babakocsiban is. 3650 grammal és 55 centivel született, azóta 4080 grammra gyarapodott a súlya. A tejelválasztás beállt az Ö igényeinek megfelelöen, csak az elsö héten a belövelléskor kellet 2-3-szor fejnem. Aki mellszívót akar vásárolni, melegen ajánlom az Avent Isist, ami nagyon drága (14E Ft), de hihetelenül jó is, engem 3-szor mentett meg egy kiadós tejláztól! Késöbb is jó lesz, ha megyünk valahová és nem tudom megoldani a szoptatást, söt, a következö gyermekre is gondolunk már.
Megpróbálom feltenni Laura fotóját a profilomba, reméljük, sikerül.
Minden jót kívánok mindenkinek, és bárkinek kérdése van, szívesen válaszolok emilben is!
Üdvözlettel:
Dorisz