Sziasztok!
Ander
Nagyon gondolok ma Rátok!
Mivel már jól elmentünk a topic címétõl, szeretnék a továbbiakban is hozzászólni. Szerintem igenis, hogy mindenkinek van, kell hogy legyen, döntési joga ebben a kérdésben. Én továbbra is úgy látom, hogy inkább vállalnám a kényszerszülést 20 vagy több hetesen, de nem vállalnék beteg babát.
Már írtam róla, nekem a baráti körömben van kromoszómarendelleneséggel született baba. A szülõk fiatalok, így, mivel minden lelet rendben volt, fel sem merült az amniocentézis. Pedig õk megcsináltatták volna! Ha vállalnak még egy gyereket, akkor nem kérdéses, hogy mindenképp meglesz a vizsgálat. Nem sokkal a baba születése után beszélgettem az apukával, és rákérdeztem akkor, hogy ha tudják, hogy beteg lesz (hangsúlyozom, az anyagcserebetegségen kívül olyan baja van, ami egész életében el fogja kísérni, és nem lehet látni a jövõt), akkor is megtartották volna-e. Õ akkor azt mondta, hogy biztos, hogy nem. Azóta hónapok teltek el, és látom, hogy mennyire aggódnak a szülõk, és milyen fáradtak, feszültek. Most jön ki a szülés utáni rettegés is, amikor szinte semmit nem tudtak nekik mondani a lehetséges jövõrõl. Szinte éveket öregedtek. És én aggódom miattuk is, mert nem tudom, hogy fogják bírni ezt a felelõsséget.
A másik példa az anyukám, aki elõttem már szült egy babát. 1970-et írtak akkor, és a mamám a terhesség elsõ 3 hónapjában elkapott valami durva influenzát. Azt mondja, akkor annak valami "ázsiai influenza" volt a neve. De akkor még nem volt ultrahang, és nem derült ki, hogy a baba nem fejlõdik rendesen. A hasa nõtt, valószínûleg sok volt a magzatvíz, de az orvos mindent rendben talált végig, senki nem aggódott. Csak amikor megszületett a kicsi, idõre, de 1500 grammal, akkor derült ki, hogy mennyi baja van. Szívfejlõdési rendellenesség, donga láb, lenõtt szemhéj, stb. Anyukám azt mondja, hogy a szíve meghasadt, de azért imádkozott, hogy nézzen rájuk a Jóisten, és inkább vegye el a babát. Így történt, és a kicsi 6 naposan meghalt. Talán csak azért, mert 1970 volt, és nem 2003, nem tudom, mennyire múlott ez az orvostudományon, és a technika fejlettségén. De az biztos, hogy ez mindenkinek sokkal jobb volt így! Anyukámnak is, aki utána két egészséges gyereket hozott a világra (bár velem nagyon aggódott terhesen ilyen elõzmények után), és szerintem a babának is. De szerintem ennél sokkal jobb, ha terhesség alatt kiderül, hogy baj van, és akkor el lehet dönteni, hogy vállalom-e. Anyukám azt mondja, hogy õ elvetetette volna, mert bár az is fájdalmas lett volna nagyon lelkileg, de így sokkal keményebb dolgokon ment át, hiszen õ egészséges babára számított.
Sikerült jó hosszúra nyúlnom, remélem, senkit nem bántottam meg, csak próbálok arra rávilágítani, hogy igenis van, amikor hasznos az elõzetes szelekció, bár utálom ezt a megfogalmazást.
És az nálam is egy fontos kérdés, hogy ha vállalok egy fogyatékos babát, és ha én már nem leszek, vagy olyan öreg leszek, hogy nem tudok gondoskodni róla, és õ nem tud magáról, akkor mi lesz vele??? Egy intézetbe fog kerülni? Ne haragudjatok, én ezt senkinek nem kívánom. Azt pedig nem várhatom el a testvéreitõl, hogy ne éljék a saját életüket, mert a beteg testvérükkel kell, hogy törõdjenek. (Tudom, hogy most nagyon sarkítottam a dolgokat, de ez volt a szándékom. Természetes, hogyha nekem lenne egy sérült testvérem, gondoskodnék róla, de egyáltalán nem biztos, hogy ez mindenkinek jó lenne.)
Lina