Szia Kamélia!
Az, hogy nem sikerült fejni, nem jelent semmit. Akkor eredményes a fejés, ha beindul a tejleadó reflex, ez viszont egy komplex folyamat, és nem biztos, hogy a mellszívó is elég ingert ad hozzá. Egyrészt a kisbabák technikája sokkal eredményesebb, másrészt van a dolognak lelki oldala is - néha az is elég, ha a babádra gondolsz, vagy meghallod a sírását. Egy darab mûanyag iránt nem lágyul azért el így az ember
Nagyon sokan szoptatnak sikeresen hosszú ideig anélkül, hogy valaha is tudtak volna fejni. Többek között én is ilyen vagyok
A pisis-kakis pelusokra kell odafigyelni, ez jelzi legbiztosabban, hogy elég-e a tej. 24 óra alatt 4-5 teli papírpelusnak kell termelõdnie legalább.
Ha 2 mellbõl szoptatsz, és utána még mindig éhes, akkor nyugodtan tedd át megint az elsõre. Mivel a szopizott tejmennyiség nagy része (2/3-a) szopi KÖZBEN termelõdik, fog benne találni tejet Ádám. Ezt a váltogatást kb 20-30 percenként akár 5-6x is megteheted egy szopi alatt, míg jól nem lakik a babád.
A bimbóvédõ viszont tényleg okozhat bajt. Egyrészt azon keresztül szívva tényleg kevesebb tejcsihez jut a baba, másrészt a mellbimbó meg sokkal-sokkal kevesebb ingerhez, ami a tejmennyiség csökkenéséhez vezet. Sajnos az elsõ gyerkõccel én is megjártam ezt a bimbóvédõzést!
Az, hogy kicsi és lapos a mellbimbód, semmit nem jelent, mert a babák nem a bimbót szopizzák, hanem a nyelvükkel a bimbóudvarra gyakorolnak nyomást, és így préselik ki a tejet. Itt most egy mérges fejecske jönne a kórház számára!!! Megkérdezhetem, hogy hol szültél, hol adták ezt a "pompás" tanácsot? Ha helyesen kapja be a cicidet a gyerkõc, semmi gond nem lehet. A szoptatási pozíciók topikba Menta rakott fel képeket ezzel kapcsolatban. Lényeg, hogy a bimbóudvarból is kapjon be a lurkó egy min. 2,5-3 cm sugarú kört. Az álla és az orra ilyenkor érinti a cicit, a szája nagyra tátva, az ajkai kifelé fordulnak. Lehet, hogy nem megy elsõre, de gyakoroljátok szorgalmasan, elõbb-utóbb belejöttök mindketten. Türelem kell csak hozzá
Nekem is teljesen lapos és kicsi a mellbimbóm, de mióta ezeket tudom, semmi gondom a szopival.
Szóval a bimbóvédõ használatát mindenképp hagyd abba.
Amikor szopi közben pihenni kezd, megpróbálhatod átrakni a másik cicire, hogy fönntartsd az érdeklõdését. Ha noszogatod, csak finoman, nehogy rossz élményekkel kapcsolódjon össze a szopizás. Ha elalszik, megpróbálhatsz várni még egy keveset, hogy valóban mélyen aludjon. De egyébként a legtöbb baba így mûködik még ebben a nagyon zsenge életkorban, szóval ez semmit sem jelent.
A pótlás azért nem túl jó ötlet, mert annyival is kevesebbet fog szopizni, ami a tejmennyiség további csökkenéséhez vezet. No meg õ még elég fiatal ahhoz, hogy akár egyszeri cumisüvegezés is cumizavart váltson ki, megzavarja a szopási technikáját.
És hát persze, hogy van tej a cicidben, direkt a te babád számára készült!!!
Bízz magadban meg Ádámban, nagyon ügyik lesztek és menni fog!
Merrefelé laktok? Mert lehet, hogy jó lenne, ha el tudnál látogatni egy LLL-es baba-mama csoportba, ahol a helyes mellretevéssel kapcsolatban is tudnak segíteni. Vagy esetleg egy szoptatási ambulanciát felkeresni szintén e célból.
Üdv: Pele