Új privát üzeneted érkezett!

Sziasztok!

Gyorsan szeretnék valamiket kérdezni:
1. Dr SK milyen gyógyász? Bel-, bõr-, nõ-, vagy egyéb? (Csak kíváncsiságból, meg hogy még milyen területrõl kérdezhetek tõle Kép )
2. Ha tud ma fogadni, mi ilyenkor az ildomos: szokás/nem szokás/illik/nem illik/szabad/muszáj/tilos neki pénzt adni??? Mindig bajban vagyok! És ha adok, akkor mennyit???
(A mellék egyébként az õ vonala? Hánytól hívhatom?)

Elõre is köszönöm.
Henke

(Virág: Kép)
gesztenye
 
 


Henke,
SK gyerekgyógyász és nemzetközi laktációs szakértõ. Szerintem ne adj neki pénzt, de majd úgy is látod a szituból.Kép.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Köszi. Kép
H.
 

 
 

Lányok, még egyszer köszönöm a válaszokat az igény szerinti szoptatással kapcsolatban. Nagyon sok olyasmit írtatok, ami teljesen evidens, de az ember bele sem gondol (pl. én sem eszem 4 óránként szabályosan).

A pöttyökre azt mondta a dokinéni, hogy túl sokáig szedte az antibiotikumot (1,5 hét), ami kiütést okozott a babánál.

Üdv: Ágota
Ágota
 


Sziasztok,
Tud valaki abban segíteni, hogy mért van az, hogy a babámnak(7hetes) este nem elég a tejem amit szopizik, hanem kell neki adnom pluszt. Most ezt ugy oldom meg, hogy délelött és délután lefejek neki a két szoptatás közben úgy 60 ml-t és azt még pluszban szoptatás után megeszi. Az a baj, hogy cumisüvegbõl adom amitõl félek, hogy leszokik a cicirõl. Nem akarok cumit adni a szájába de nem tudom másképp megoldani. Már egy párszol lecsekkoltam, hogy lehet, hogy lusta kiszivni de tényleg nincs tejem csak ugy 1 óra után tudok lefejni. Pedig eszek madártejet, iszok szoptatós teát. Szerintetek be fog indulni a tejem még? Ennyi fejéstõl meg teától már egy csomó tejnek kéne lennie? Nem?
Tud valaki segíteni, hogy mit találjak ki?
Üdv: Szkipóka
szkipoka
 
 


SZiasztok!

Szkipóka: tök normális, hogy kevesebb tejed van estére, de szerintem ne adj neki plusszt, hanem tedd át a másik melledre, ha azt is üresre szívta és még mindig éhes, akkor megint az elsõre, és így tovább. NÁlunk volt olyan este, hogy 6-szor váltottunk mellet. A tej szoptatás közben is termelõdik, szóval elég lesz neki egy idõ után Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Cory: Köszi a segítséget, megpróbálom, de például tegnap este nem fejtem le neki plusszt, és egész este sírt, próbáltem lefejni is de semmi nem volt. Ettem, ittam de semmi. Addig szenvedtünk míg már szinte a köv. szoptatás ideje eljött. Na mindegy megpróbálom ahogy ajánlottad.
Köszi mégegyszer

Szkipoka
szkipoka
 
 


Menta! nagyon koszi a valaszt, javult kicsit a helyzet. Kezdunk visszaterni a regi kerekvagasba, mondjuk ma is borzaszto nyugi volt (szerintem a foga miatt, este 37,8 volt popsiba, lehet, hogy az is azert?), de sokszor probalkoztam az etetessel, es azert el-el fogadta. Megegyszer koszi...

Kati es Emese
katkamano
 
 


Szkipoka: még valami. Mi az, hogy következõ szoptatás ideje? Tedd addig mellre folyamatosan, míg éhes, ha jóllakott, majd alszik, nem fogja az órát nézni Kép

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Cory: De állítólag fél óra allatt neki kikéne, hogy szívja amennyi kell neki. Általában ki is szívja de utána éhes. Elvileg ha tovább rajta hagyom a cicin akkor a tej ujbol termelõdik? Tehát nincs az, hogy elfogy, és egy óra múlva termelõdik?
Köszi
Szkipoka
szkipoka
 
 


Szia Szkipoka!

A tejtermelést a baba szopizása váltja ki.
A fél óra alatt ennie kéne, erre csak a saját egyetlen mért szopinkat tudom elmesélni. Balu 4 napos volt, és a kórházból való elengedésünk feltétele a mérhetõ szopi volt. Lemérte a csecsemõs, szoptattam fél órát, újra mérés, Balu 20g-ot szopott. Ekkor mondta, hogy próbáljam meg újra mellre tenni. Megint mellre tettem, újabb fél óra. Balu újabb 20g-ot szopott. Ja, és mindezt egy mellbõl. Ennyit errõl, én nem hiszek benne. Van, hgoy én is csak nyammogok, és dupla annyi ideig tart az evés, mint máskor.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Cory: Köszi mégegyszer meg fogom próbálni. Elvileg csak este van gond, hogy kevés neki nappal eszik, alszik.

Szkipoka
szkipoka
 
 


Cory: ma úgy csináltam, hogy mondtad. Mondjuk ma sokat sírt, mert fájt a hasa. Kakilni szeretne de nehéz neki. 11.30 kor evett délelõtt aztán egész du. fenn volt. Többször cicire tettem, de inkább csak megnyugtatta, nem nagyon evett. Utána már 15.00-kor is evett utána aludt egy keveset. 17.00-kor megfürdettem utána evett és aludt ugy 18.15-töl. Aztán megint többször felkelt de látszik szegényen, hogy a hasa fáj. Sok puki van neki de a kaksi nem nagyon akar jönni. Szerinted a szoptatós tea nem tesz neki rosszat? Tele van köménnyel ami pukit csinál. Szoval remélem még ma este megszüljük a kakit és akkor kiváncsi leszek a holnapi napra, hogy elég lesz-e neki amit szopizik.

Szkipoka
szkipoka
 
 


Szkipoka,
bizony tehet rosszat szoptatós tea, de sajnos anélkül is fájhat a hasa. Próbáld meg pár napig helyettesíteni más folyadékkal, meglátod, változott-e. Sok sikert, menni fog a szopi, lesz elég tejed, ahogy Cory is írta. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok!

Szkipoka! Én is ennyi "idõsen" paráztam be teljesen... Sírtam, a doki felírta a tápszert, stb... Mert este nem volt elég a tejci. Gondoltam én. Szerencsére a gyerkõcnek több esze volt, és nem fogadta el a tápszert.

Egyébként kb. 6 hetes korban van egy növekedési ugrás, ilyenkor nem a tej fogy el, hanem a baba igényel többet. Az új mennyiség beállásához kell néhány nap, és a legfontosabb: mindig mellre kell tenni, ha éhes, és hagyni kell szopizni, ameddig akar. Nálad is kell majd egy kis idõ, hogy a szervezeted átálljon az új ritmusra, hisz most majd délelõtt kicsit kevesebb kell, este pedig kicsit több.
Az esti tej egyébként zsírosabb, abból kevesebb is elég a babának.
Nem vagyok szakember, az alábbiakat úgy "ollóztam" össze, engem mindig megnyugtatnak az ilyen tények:
A mell NEM tárolja a tejet, az anyatej kb. 2/3-a a szopás következtében, szoptatás ideje alatt képzõdik. A tejképzõdés folyamatos, tehát akár fél órával "kiürítés" után is talál tejet a baba.
Nehéz elhinni, de a mell nem egy tejeszacskó, ami szép lassan feltöltõdik. Minél többet szoptatsz, annál több lesz a tej. Ezt így találta ki a jó Anyatermészet. Szopizás közben a baba ingerli a mellet, ez kiváltja az oxitocin hormon termelõdését (tejleadó reflex, mivel ennek hatása simaizom összehúzó), és felszabadul egy másik hormon, a prolaktin is, ami a tejelválasztást eredményezi.
Tehát több inger, több hormont eredményez, atól pedig a tejci is több lesz. Ezért is fontos a gyakori ingerlés :-)!

Az én fiam az elsõ 10 hétben szinte csak rajtam lógott. Így aztán végre sikerült elolvasnom néhány, jó ideje tervezett könyvet! Meg akkor nyugi is volt! Tiszta haszon! :-)
Jó szoptatást!

Anita
anita9
 
 


Sziasztok!

Szkipoka: ilyen nálunk is volt Kép Balu hasfájós volt az elsõ három hónapban. Napközben csak az ölemben volt hajlandó aludni, ha fel akartam vele állni, vagy esetleg lerakni, rögtön felébredt, és visított. Esténként sokat nyûglõdött a hasával, bár nálunk kaki gond nem volt, mert napi 2-3-szor mindig volt, és mégis. Odafigyeltem már minden kajára, amit egy ember is említett, hgoy attól lehet. A végén krumplin éltem, de nem hatotta meg. Aztán három hónapos korában mintha elvágták volna Kép Kitartás! Kép Nagyon ügyesen csinálod!

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Sziasztok!

Örömmel jelentem,hogy megszületett a csaladomban a kisbaba.Brandon baba és anyukaja jol vannak.Sajnos 12 ora vajudas utan csaszar lett vége.De a lényeg,ami titeket igazan érdekel,hogy szopizik a baba!KépKépKépKép

Még egyszer köszönöm a hozzaszolasaitokat!

Edit
edith16
 
 


Virág: szerinted akkor a szoptatós teát ne igyam? Attól nem lesz több a tejem? Felesleges? Eddig a Lactoherb-et ittam most tértem át a Fitolac-ra, de mindegyik tartalmaz köményt, ánizsot ami csak szelet csinál a babámnak. Ma vagyunk a negyedik napon és nem kakilt még. Szegény nagyon szenved este is éjfél volt már mire kifáradt és elaludt. Ma is csak nagyon erõlködik de csak jó sok puki van neki.
Anita: köszönöm a nyugtatást igyekszek rajta hagyni a cicin ameddig akar. Elvileg mikor megnyomom a mellem jön belöle de lehet, hogy csak cseppek de mindegy hagyom hagy egye ki a cseppeket, sok csepp sokra megy.
Cory: mi is nagyon szenvedünk, most majd kipróbálom, hogy eszek korpát, mert nekem is kemény a székletem. A korpa nekem meginditja, hátha a babámnak is könnyebbé teszi. Érdekes, mikor kakil az nagyon híg és mégse tudja kinyomni szegény. Gondolkoztam a kúpon, de az anyósom ellenzi, mert rászokik és késõbb is csak kúppal fog tudni kakilni.
Edit: Gratulálok a babátok megszületéséhez. Sok sikert és türelmet kívánok nektek.

Köszönöm mindenkinek a bíztatást és a sok segítséget.

Szkipoka
szkipoka
 
 


Sziasztok!

Szkipoka! A híg kaki nem ad megfelelõ ingerlést a belek falainak, ezért nehezebb kinyomni. Bizony, a sok tejelválasztó tea okozhat hasfájást, sõt, az is, ha sok tejet iszol! (Az én kisfiam 2 hónapig "tiltotta" nekem a tejivást, utána szép fokozatosan visszavezettem a tejet az étrendembe, de már nem fájt tõle a hasa) Próbálj változatosan enni: megfelelõ arányban adagolva a különféle élelmiszereket (gyümölcsöt, gabonát, húst...), és meglátod, nem lesz gond. Kép

H.
gesztenye
 
 


Szkipoka,
Ha ugy gondolod, hogy kuppal megoldodna a helyzet, adj neki nyugodtan, hidd el, nem fog "raszokni" attol, ha az elso honapokban gyakran hasznaljatok!
Tapasztalatbol mondom, hogy az ilyen szekrekedeses, nehezen kakilo kisbabaknal elobb-utobb kialakul a normalis emesztes, es egy eves korukra mar nem fognak "emlekezni" a kupos, szelcsoves, "kakiltatos" idoszakra!
Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Szkipoka,
nekem mind a 4 gyerekem vízszerû kakival szenvedett, mert (amint Henke is írta), ittam tejet, és a híg széklet nem ingerli a babát kakilásra. Amint a negyediknél kipróbáltam, hogy semmiféle tejterméket nem fogyasztottam, 2 napon belül teljesen megszûnt a kakiprobléma, és a hasfájás is cswökkent. (Egyébként, ha kellett, megkúpoztam õket, és soha nem szoktak rá, de jobb nélküle. Ha meg nem fogsz tejtermékeket fogyasztani, valószínûleg úgysem lesz rá szükség.)A szoptatós teák - tudtommal - nem serkentik szükségszerûen a tejtermelést, arra viszont jó, hogy folyadékot viszel be vele. Ha a babának szelet és görcsöket csinál, akkor többet árt, mint használ. A tejtermelést a szoptatás serkenti igazán. Kép
Sok sikert, és nyugodt napokat, éjszakákat!

Virág
Virág (fiore)
 


Köszönöm nektek a segítséget, csak azt nem értem, hogy mért mondják, hogy a sok madártej fokozza a tejtermelést? Én nagyon sok madártejet eszek, mert mindenki azt mondja, hogy jo. Most hétfõtõl megpróbálom, hogy joghurtba teszek étkezési korpát és nekem ez megkönnyíti a székletemet akkor õ is lehet, hogy könnyebben kakil, nem? Egy anyatejes babának mi a normális székelés, napi három?
Szkipoka
szkipoka
 
 


Szkipoka!

Ma én is kénytelen voltam elrohanni a gyógyszertárba a szélcsõnek nevezett valamiért. Nálunk már annyira durván fájt a pici hasa, hogy evés közben is erõlködött, ivben feszitette magát és cicivel a szájában is sirva fakadt. Sokszor már azt se tudtam mit tegyek, hiszen még enni sem birt néhaKép Aztán a szélcsõ csodát tett! Amint elkezdtem vele ingerelni a végbél falát csak úgy jöttek kifelé a szelek és 2 db pelenkát telepakolt pillanatok alatt! Még a szõnyeget is lekakáltaKépKépKép Jó hig volt neki! Olyan megnyugvás volt neki! Azonnali segitség volt számára és ha láttad volna közben a nyugodt kis arcát! Egyébként meg hiába dugtam volna fel a popsijába a szélcsövet, ha a fiam nem segit, mert kinyomni helyette nem tudom!!! De segiteni azt igen!Kép És ha legközelebb is ilyen durván fog szenvedni, megint segitek neki egy kicsit, bár figyelmeztettek engem is hogy "rászokhat". De ha belegondolsz mostanában annyi hashajtó reklám van a tv-ben felnõtekknek is.....KépKépKépSzerintem segits a babádnak. Én egész délután repkedek az örömtõl, hogy végre békésen alszik minden nyögés és álmábanerölködés nélkül!Kép

Ehhe, már megint jó hosszú lére eresztettem magamKép
sasha

Jaa Virág!
A tej hasfájást is okozhat akár napi 1 pohárral is? Vagy a székletet teszi higabbá és ezért nem tudja a kaka megfelelõen ingerelni a végbelet? Ha ez igy van akkor a holnap reggeli tejemet, meg az azutánit és azutánit is kihagyomKép
pusz-pusz
sasha

Kép
sasha
 
 


SZiasztok!

Szkipoka: egy anyatejes babánál elég széles skála a normális kakiügyben Kép Akár a napi 5 is normális, de a 10 naponta 1 is Kép
Próbálkozhatsz még esetleg rostos gyümölcslevekkel, hátha meghajtják.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Persze nem a babának kell a gyümilé, Szkipóka, hanem te igyad!!(CoryKépKép)

Üdv: Pele
Pele
 


Mi még mindig nem kakiltunk. Próbáltam a hõmérõt a fenekébe de ugy két cm-re bedugtam, de semmi. Nekem a diditális hõmérõ van ami vékonyabb a hagyományosnál lehet, hogy azért nem kakilt? Most evett és elaludt, de ha leteszem egy tizperc és felébred és sír. A szélcsõ az micsoda?
Üdv: Szkipoka
szkipoka
 
 


"diditális" Kép
pont ideillõ elírás
Névtelen
 


Szkipoka és Sasha,
próbáljátok meg teljesen elhagyni a tejtermékeket, joghurtot se, egy pohár tejet se, semmit ne fogyasszatok.

Szkipoka,
vegyél egy vastagabb hõmérõt (vagy szélcsövet, ami nem tudom micsoda pontosan, még sose láttam Kép), és ne csak bedugd, hanem bekrémezve kicsit körözzél vele a végbelében, érezni fogod, mennyire lehet, de azért vigyázz, nehogy fájjon neki. (Miután ma vasárnap van: a vékony hõmérõvel is megteheted ugyanezt a körzést, csak legyél még óvatosabb. Kép) Jobbulást!

Virág
Virág (fiore)
 


Szkipoka!
Azt hallottam, hogy ha a szoptató anya kamillateát iszik, az is meghajthatja a babát. Nem tudom igaz-e, de kipróbálhatod...

Anita
anita9
 
 


A nagyfiam iszonyat hasfajos volt, mi is kiprobaltuk a szelcsovet, jo nagy lelkiismeretfurdalassal minden hasznalat elott, hogy majd ra fog szokni, meg ferde hajlamai lesznek. Hat jelentem tiz eves, nem szokott ra, gondolom ezt abbol, hogy szepen egyedul megy kakilni minden nap, ket evesen mar szobatiszta volt, es ugy nez ki lanyokba szokott beleszerelmesedni! Par honap mulva mar nem kell majd hasznalnotok a szelcsovet, mert kialakul az emesztese, addig, meg ha ugy latjatok, hogy kinlodik, akkor nyugodtan! Hihetetlen mekkora trombitaszolot tudnak levagni ezek a picik!
Csak vigyazzatok, hogy eleg vekony szelcsovet vegyetek, ujszulottnek valot, ezt is ugy emlekszem meretre aruljak.
Virag, a szelcso egy vekony cso kemenyebb gumibol, aminek at van furva a kozepe, hogy a szelek tavozni tudjanak. A homeronel a mozgatas-korzes is ezt szolgalja, de a szelcso hatekonyabb sokkal!
Pici fiuknal arra is figyeljetek, hogy nincs e serve! Szegeny Danikamat mar hat hetesen mutottek, nagyon pici kizarodott lagyekserve volt, ot orvos latta, mind elkuldott, hogy nincs semmi baja, konyvelo anyam hiaba hajtogatta nekik, hogy marpedig szerinte serve van a gyereknek! Aztan nem hagytuk annyiban es elvittuk a Klinikara, ahol szinte azonnal mutottek! Allitolag a serv nagyon faj, es ha kizarodik, neheziti a kakilast. Nem mindig csuszik ki, de orvos meg tudja nezni, hogy a servkapuk mennyire tagak!
Nalunk ami gyanus volt az allando orditason es kakiltatason kivul, hogy altalaban egy bizonyos pozicioban tudott kakilni, vallon fekve, felhuzott labakkal, es persze nagyon nehezen, orditva, szenvedve!
Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Cory!

Nem nekem cimezted ugyan, deKép
Szóval Gabi eddig minden evés alatt/után kakilt. Nem tudom mi változott meg, de minden evésnél erölködik még mindig. Ha a szélcsövet használom akkor hig kaki jön és kb 2 pelenkányi. Utána még kicsit nyög, de gondolom az inger még bennevan azért. Utána még eszik utána elalszik. Következõ etetésnél megint kakilna és megint kezdõdik a kétségbeesés!!! Azrt ez nem elhanyagolható!

Virág!
Oké kipróbálom! Akkor a reggelizõ tejcsimnek fújtak mi?KépKépKép Bármit a kicsiért!Kép Reménykedem!

puzszi
sasha

Kép
sasha
 
 


Sziasztok. Ma reggel megszültük a kakit nagynehezen. Nem volt olyan sok ahhoz képest, hogy az ötödik napja. Ma délután csavarogtunk és igy estére megint nem lett elég a babámnak a tej. Megivott még több mint egy deci teát. Próbáltam a cicin hagyni, de nagyon idegesítette, hogy nem jön belõle és toporzékolva sírt. Igy még nem láttam. Este hét óta most bírtam letenni majdnem 11.30-kor. Kiváncsi leszek mikor fog felkelni. Általában még egyszer felfog kb. fél egykor és utána már csak reggel 8 körül de akkor hál isten van bõven tejem, olyan a mellem mint egy gumilabda. Most este iszok kamilla teát, hátha nekem is könnyiti a székletet és a babámnak is ezáltal könnyebb lesz. Ma este még megeszem a madártejet amit tegnap csinltunk és akkor én is leállok a tejrõl egy jó darabig, hátha tényleg nekünk is az kavar be. Holnap azért mi is beszerzünk egy szélcsövet, hogy legyen itthon tartalék. Tudtok ajánlani, hogy mit egyek hátha az étremmel is gond van? Elõre is köszi.

Üdv: Szkipoka
szkipoka
 
 


Szkipoka, addigis nézz be ide, itt elég sok mindent összeírtak már a lányok.
Névtelen
 


Sziasztok!
Nagy gáz van, segítsetek!
Mókus 3 hónapos, a szopival eddig is rengeteg gondunk volt. Eddig csak a minimumot hízta (12-15 dkg/hét), de az lmúlt 3 héten már csak 10-12 dkg, sõt az utolsó 5 napban semmit.
1 hetes korától igény szerint szopizik, teljesen hozzá igazodom.
Létezik az, hogy kimerült a tejmirigyeim kapacitása?
Mit csináljak?
Van vkinek tapasztalata ebben?
Panna
Névtelen
 


Panna,
szerintem ha a babád nem éhes, nyugodt és kiszáradás jelei nincsenek jelen, akkor jóllakott, csak még nem olvasta a tankönyvet. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Panna!
Hogy van a babád? Nyûgösködik-e sokat, éhesnek látszik-e, szopizna-e mindig?
Hány pisis és kakis pelusa van naponta?
Jól bekapja a melledet szopizáskor? Nem fordulnak befelé az ajkai, esetleg a nyelve?
Nem beteg? Aluszékony?
Mennyi ideig szopizik egy melleden? Kettõ vagy egy melbõl szoptatsz egy alkalommal?
Kap-e cumisüvegbõl enni, vagy játékcumit?
Nincs lenõve a nyelve?
Melleiddel minden rendben? Nem voltak mûtve? Nincsenek begyulladva? Te jól vagy?

Most jól elhalmoztalak kérdésekkel! Kép
Addig is míg válaszolsz, próbálj meg minél nyugodtabb maradni. Igyál annyit amennyit jól esik, költözz be a babáddal a jó meleg és kényelmes ágyba és szoptasd õt olyan gyakran, amilyen gyakran csak elfogadja. Figyelj arra, hogy elegendõ ideig legyen egy melleden, hogy a zsírdús hátsótejet is kiszopizhassa.
Ne aggódj! Nem hinném, hogy "kimerült a kapacitása" a mellednek. Inkább egy növekedési ugrásról lehet talán szó, ami ebben a korban szokott elõfordulni. Pár nap és szépen igazodok hozzá a melled, addig folytasd a gyakori mellretételt!
Sok sikert! Kép
Menta
menta
 
 


Panna,
amig nem jon valaki szakerto: Az en lanyom 5 honapos, 10 dkg-nal tobbet nagyon ritkan hizott egy heten, nekunk is volt olyan 2-3szor, hogy a merleg nem mutatott hizast egy heten. De a dokim azt mondta, sose tudni, epp szopi utan, kaka elott, vagy szopi elott, teli pelussal lett merve elozoleg, es ugye azert ez nagy kulonbsegeket hozhat. Reka 3570nel szuletett, most lesz lassan 6 honapos es meg 6,5 kg korul jarhat.
Szerintem ha egyebkent nyugodt, nem sir /de nem beteg persze/, izegmozog, akkor nincs gond /mondom en, aki allandoan aggodom azert a heti meres elottKép/. De mar beletorodtem, hogy nekem egy ilyen kis torekeny babam van. Cserebe egy sajtkukac, nem gatolja a nagy pocija semmibenKép Szopiztasd, amikor csak a baba akarja, jo sokaig egy-egy alkalommal, az jot tesz a tejtermelesnek.
-Afonya
Névtelen
 


Egyszerre irtunkKép
Ha ket hetig nem hizik semmit, akkor erdemes csak aggodni, dokihoz menni.
Névtelen
 


Szóval!
Kezdetekben megaszopikat csináltunk, fél-egész nap a kanapén ültünk. Aztán kb 3 hete próbáltam limitálni- egy LLL tanácsadó javaslatára- úgy, hogy 1 óra szopi- 15-20 percenként mellcsere- aztán min 1 óra szünet. Erre úgy jutottunk, hogy parás idõszakban méricskéltem. Tudom, hogy erre azt mondjátok, hogy ez baromság, de ez objektivizálta, hogy a több órás nyammogásnak van-e eredménye. Nem volt. (Felkelés után, evett fél óra alatt 100g-ot, majd 3 óra múlva lemérve ezt csak mondjuk 40-50 g-mal fejelte meg.) és napközben sem tudott igazán eltelni annyi idõ, hogy úgy nekidurálja magát, és lássam, hogy na most bekajált. De addig nem is aggasztott a dolog, amig a havi 55 dkg-unkat meghíztuk. Sosem volt kimondottan nyugodt baba, szinte egész nap -már amikor nem szopcsizott- intenziv foglalkozást-hurcolását igényelt. Sõt! Pont az utóbbi 3 hétben lett nyugodtabb a szopik közben, jobban elvan, nem akar egyfolytában cicikézni.(Már többet felfog a világból.) De így is abszolut igény szerint kap, ha kicsit nyûgösködik, mellre teszem. És próbálom mindig arra tenni, ahol abbahagyta. Sokat olvastam az LLL-rõl,meg hogy minden nõ tud szoptatni, de más tényleg azt érzem, hogy az én mellem nem képes többre. Ja és egy másik dolog! Ezt is kb 3 hetet csinálja: Szopi közben kb 8-10 perc után elkezd feszíteni, vonaglik, tépi a mellem és elkezd sírni. ha ilyenkor mellet cserélek egy kis ideig elvan azon, de aztán újra begerjed, és utána a nyugis idõszakok csökkennek. Ezt esténként csinálja, de van hogy nappal is.
Igazából nem parázom, már teljesen megbarátkoztam azzal is, hogy kapjon pótlást, de tudom, hogy az a szopcsi rovására menne, és hát szoptatni olyan jó!
Egyébént makk egészséges elelven kisbaba, a pisi-kaki is rendben, de hát tényleg van egy minimum, amit azért meg kell hízni.
Áfonya! Neked hogy hízott a babád? Volt hízási mélypont?
Köszönet mindenkinek.
panna
Névtelen
 


Menta,
A levelembõl lemaradt.
Én-és a mellem tök jól vagyunk.
Cumit nem fogad el.
Cmisüvebõl gyakorlatilag semmit nem kap, 2hetente, amikor beparázok, hogy sír és biztos éhezik adok neki vagy tápszert- merthát van itthon, már a kórházben 3 nap után felírták-, vagy a kínkeservesen lefejt anyatejet. De már 2 hete azt sem kapott.
Különben jól van, éjszaka alszik kb 10 órát 2-3 órás szopcsis megszakításokkal. Nappal éber, max 2-2.5 órát alszik. ( ha 3-4-et, akkor vagy a lefekvés csúszik, vagy éjjel aktivkodik.)
És már kevesebbet is sír.
Panna
Névtelen
 


Panna! Nagyon jól csinálod a dolgokat! Hidd el, meglátod majd még az eredményét annak, hogy igény szerint szopiztatod a babádat és foglalkozol vele, nem hagyod sírni!
Mint mondtam kb. 3 hónapos kor tájékán van egy növekedési ugrás, az is belejátszhat a nem hízásba. Valószínû, hogy a következõ héten már hozza a formáját.
Egyébként ezt a vonaglásos dolgot az én kislányom is csinálja, (9 hó) szinte minden este. Igazából nem tudom, hogy miért. Ilyenkor mindig mellet váltok én is. Aztán végülis elálmosodik és elalszik. Talán nem akar elaludni, pont azért mert már felfog dolgokat és azok érdeklik.
Higyj abban, hogy bírja a melled. Ha ikreid lennének, akkor azt is bírná! Ez tuti!
Szopiztass nyugodtan tovább, meglásd fog hízni a manókád! Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Legyszives irjatok le, hogy 7 honapos gyerkocotok milyen gyakran evett (eszik) ejszaka? Mert en mar teljesen kivagyok...Eddig kb. napi 6-szor szopiztunk, ebbol egy esett ejszakara, es egyszer-ketszer eszunk kanallal. Most meg ejszaka 3-4-szer is ker enni, el nem tudom kepzelni, hogy mi van vele. Ugy erzem nem is alszom, mar kelunk ujbol. A szopi vegen ugy bujik , es bealszik, ha meg be akarom rakni az agyiba, kezdodik elorol. Komolyan, ejszaka mar azt sem tudtam, hogy melyik cicbol etessem. Jon a fogacskaja, hetfon torte at az elso az inyet. Sirni nem akarom hagyni, de akkor mi legyen?

Koszi.

Kati es Emese
katkamano
 
 


Katkamano! Ezt az idõszakot át kell vészelni. Ha nagyon kivagy, akkor az elsõ esti szopi után kendd be az ínyét Dentinoxxal, de talán hatásosabb lenne az estére adott Chamomilla homeopátiás bogyó, amit fogzásra szoktak adni. Ez egyébként teljesen normális, hogy ilyenkor gyakrabban szopizikéjszaka is. Nálunk szerncsére nem gond az éjszakai szopi, mert nálunk alszik, de tudom ez nem mindenkinél kivitelezhetõ. Én nem is értem, hogy miért kiságyakat gyártanak? Szerintem sokkal hasznosabb lenne, ha egybõl egy nagy ágyat vennénk a gyerkõcnek is és ilyenkor mindig oda tudnánk feküdni mellé és onnan könnyebb lenne a kiosonás. Persze nekünk is van kiságyunk, csak azt nem tudom, hogy minek?
Kitartás!

Panna! A cumisüveget, cumit hagyd el teljesen, mert az is ronthatja a szopitechnikáját és akkor kevesebbet tud szopizni. Ha mindenképpen kiegészítés mellett döntesz (ami szerintem a ti esetetekben fölödsleges egyenlõre), akkor próbáld pohárból vagy fecskendõbõl vagy szemcseppentõbõl vagy kanálból. És ha csak lehet, akkor a kínkeservesen kifejt anyatejcit!
Neked is kitartás! Nagyon ügyesen csinálod! Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Kérdésem lenne: mit tegyek a 14 hónaposommal, aki mostanában egyre többször rágókának tekinti a mellemet. Éjjel 3-4-szer kel, ami nem is lenne gond, eddig is így volt, köztünk alszik. De mostanában azt csinálja, hogy nem engedi el a cicit mondjuk 20 perc múlva, mikor befejezte, hanem továbbra is a szájában van. Ha pedig megpróbálom elvenni tõle, mert elgémberedett a hátam, akkor ráharap (ez nem igazán jó szó rá, mert nem harap. Egy ilyen alkalom még nem fáj, de minden alkalommal ezt csinálja, és így már igen). Már nagyon fáj a mellem. Kenem Garmastannal, talán javult is valamit. Emiatt sokszor elõbb ébred, mint magától tenné, mert ha reggel kimegyek pisilni, muszáj elvennem tõle a cicit, és arra felébred, és sír. Mit lehet vele csinálni? Ja, persze fogzik ezerrel Kép

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Cory,
semmi értelmeset nem tudok írni, csak annyit, hogy együttérzek veled. Kép

Katkamanó,
ha Ráhel fogzik, 5-6-szor kel éjjel, ha nem, 3-4-szer. Jó vesetben 1-2-szer, és 8 hónapos. Kitartás. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Panna!

Szeretnélek bíztatni, hogy nincs az úgy, hogy nem bír többet a melled. Elsõ babámmal én is így voltam, hozzá kell tennem, minden 93-ban volt, és gyepált a gyerekdoki, hogy sovány a gyerek, adjak már mást is stb. szóval nem volt épp szoptatáspárti akkoriban a világ. És méregettem, és tudom, hogy kb a napi 800 ml-ig jutottunk el, egyszerûen sose volt több. És úgy éreztem magam, hogy kész, ennyit tudok, nem megy több, pedig a fiam igényelte volna.
Aztán két évvel késõbb, másképp csináltam az ikrekkel. És ugyanezek a mellek, amik elõtte nem voltak hajlandóak fenti mennyiség fölé menni, ekkor napi 2 liter fölött termeltek. Mert mégiscsak képesek voltak rá.

Szerintem a helyes mellretevés kérdést ellenõriztesd valakivel (LLL), legjobb, ha látja valaki, mert sokszor hosszas netes próbálgatások után, az derül ki, hogy ott volt valami. (Tényleg, nem kérdezte senki, de ugye bimbóvédõt nem használtok? Valakinél hasonlók mellett ez volt a baj, és ott is sokáig senkinek se jutott eszébe kérdezni, a lánynak meg az nem jutott eszébe, hogy ez számíthat.) És utána higyj magadban és a babádban! Ha megvan a lehetõsége igény szerint enni, és te is nyugodt vagy és sokat pihensz, akkor biztosan termelõdik neki annyit tejecske, amennyire szüksége van. Történetesen olyan is van, hogy lassítanak a babák a gyarapodásban, nem lesz mindenkinek 7-8 kg-os babája féléves korára. Mert vannak olyan babák, akik nem ilyenek. Így egyszerûen.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Panna,
nekunk csak hizasi melypontjaink vannakKép Mert mi vagyunk az "egyszeruen ilyen babak", ahogy Pildi irta.
Ideirom a parametereket, csak megnyugtataskepp, tobbiektol bocsi:

06.06 /szuletes/: 3570 gr
1 honaposan: 4230 gr
2 honaposan: 4900 gr
3 honaposan: 5500 gr, de ket het mulva csak 5700 gr
4 honaposan: 6020 gr, de ket het mulva csak 6200 gr
5 honap + 1 hetesen: 6410gr

De kozben ataludta az ejszakakat, este 8-tol reggel 6ig, napkozben is volt, hogy O hagyta abbaa a szopast, mikozben meg szinte spriccelt a tej, aztan amikor sirt, gondoltam ehes, elovettem a nagynehezen lefejt tejet, nem kellett neki /merges voltamKép/, akkor megnyugodtam, ilyen es kesz.
Remelem, mire ezt olvasod, amr minden rendben nalatokKép
-Afonya

jaigen, kerdesem is lenne, ha mar itt vagyok:
En nem fejek, mert ad1 nem volt ertekelheto mennyiseg, amit sikerult, ad2. sokat mentunk, igy zavart, hogy csopogok, atazok mindig, inkabba kereslet-kinalatot valasztottam ad.3 lusta vagyokKép
Lassan kezdenem a hozzataplalast, es ugye olvasok, hogy pl a fozeleket anyatejjel higitsuk. Nade mivel, ha nincs frigoban semmi? Kezdjem el a fejest most, felevesen?Kép
Névtelen
 


Lányok,
Az a fõ bajom, hogy a baba a szopcsi után kb 30 percet van el magában, aztán kb még 20 pecig hurcolászom és utána nyugtalan és sír. Eddig én is azt gondoltam, hogy õ egy ilyen baba, engem igényel, de tegnapelõtt -a mérés napján- adtam neki szopcsi után még 100 pótlást, ere 1 órán keresztül elvolt a kiságyában. Úgyhogy a dolog úgy tûnik, kevés neki a szopcsi.
Ildi! Nem használok bimbóvédõt, egy LLL tanácsadóval tartok telefonos kapcsolatot kb 1 hónapos korunk óta -épp tegnap hívtam, de nem lettem okosabb ez ügyben-, és baba-mama csoportban is voltam, ahol látták szopizni. Úgyhogy mos már a net az utolsó mentsváram. Egyébkémt nem parázom, mert imádjuk egymást és tudom, hogy 1 év múlva abszolut lényegtelen lesz, hogy hány grammot hízott 3 hónaposan.
Panna
Névtelen
 


Panna!
Szerintem, akkor bátran tedd cicire egy óra múlva megint!

És igyál rengeteget. Ez nem hivatalos vélemény, csak privát tapasztalat: amikor felfázásra ittam napi 4-5 l teát, hirtelen az összes szopis melltartóm kinõttem, és Luca alig bírta nyelni a tejet.

Küldök Nektek sok KépKépKépKép energiát!
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


Kedves Panna!

CSatlakozom az elõttem szólókhoz és íme a mi nádszálkölkeink súlya 6 hónaposan:
Ármin 5,70 kg (2,15-tel született)
Míra 5,56 kg (1,90-nel született).
Sosem voltak egy nagy zabálók, volt, hogy Míra 60 ml-t szopott és békésen nézelõdött utána órákon át. Pici, de nem tûnik soványnak. Egyszerûen ekkora. Kínáltam én is lefejt tejjel õket, de csak kiköpték - és önthettem én is ki a lefolyóba. Félévesekkel összehasonlítva picik õk, de úgyis behozzák a többieket.
Szóval fel a fejjel és jó babázást,

Zsófi
szzsofia
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?