Új privát üzeneted érkezett!

Napocska,
örülök. Kép

Lola,
hogy érted azt, hogy a tej nem elég ütõs? Ráhel lassan 8 hónapos, és csak szopik, (néhanapján egy-egy ügyesen irányított kanál valamit leszámítva, amit általában kiköp)nem tûnik éhesnek vagy alultápláltnak. Kép A tej igenis kielégíti.Lehet a vegyes kajára való átállás miatt a kisebb gyarapodás, hiszen nem tud azokból szerintem mindent hasznosítani.

Az én laikus javaslatom, hogy ne növeld a szilárd kaja adagot, inkább a cicin töltött idõt. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Szia Lola!

Az én lányom is hasonló korú és úgy látom a problémáink is hasonlóak, bár lekopogom, sokat javult a helyzet szopi ügyben. Mostanában egész nap nyügi, néha semmi nem jó neki, van olyan is, hogy egyszerûen képtelen elaludni.
Nálunk szerintem ez nincs összefüggésben a hozzátáplálással.Talán életkori sajátosság?
Szopizás:
Elõször nem jött be nekünk, de most legtöbbször mûködik, amit Menta is tanácsolt, a váltott pózokban történõ szopizás. Érdemes kipróbálni, ha még nem tetted volna.Kép
A szopizás mennyisége ismét növekedett.

Üdv

Shane
Shane
 


Sziasztok,
nem tudom, hogy ez életkori sajátosság-e, ha igen, remélem, kinövi. Csak azért vagyok kétségbeesve, mert születésétõl fogva jól aludt, csak enni kelt fel. Hónapok óta átaludtuk az éjszakát. Most meg egy hónapja minden éjjel megy a para. Cici se segít sokszor.
Semmi változás nem történt az életünkben, leszámítva a vegyes kaját. Ezzel együtt jött a gyakori széklet, a nyûgösség, rossz alvás, és most kiderült, hogy nem is hízott.

A tejrõl: azért gondolom, hogy minõségileg lehet vele baj, mert mennyiségre elégnek kell legyen, annyiszor eszik, amennyiszer akar, addig ameddig akar és éjjel is megetetem, ha kívánja, a másik kaját is cici után kapja és nem úgy eszi, mint aki éhes lenne.
Rajtam szülés után volt jó pár kiló felesleg, ez szépen lassan csökkent idáig, most nagyjából a súlyomnál vagyok, csak arra tudok gondolni, hogy most már nincs minek átmenni a tejbe, csak amit megeszek, az meg nem túl sok. Nincs valami nagy étvágyam, meg egyébként sem vagyok az a rántotthús sûltkrumplival típus. Szóval nem tudom, hogy tehetném tartalmasabbá a tejem. Persze tömöm magam, de elég nehéz, egy nyûgös gyerekkel nehéz nagyokat fõzniKép

Végül is 7 hónapos, és még most is az anyatej a meghatározó. Csak jó lenne, ha õ is jól érzné magát. Attól félek, hogy az anyatej sem szívódik fel rendesen, de közben nem hagynám abba a szilárd kaját sem ennyi idõsen, különösen, hogy eddig eljutni sem volt könnyû.

Virág, Shane,
köszönöm a segítséget. Kép

Lola
lola
 
 

 
 

Lola!
Ne aggódj a tejed minõsége miatt. Még ha kicsit éheznél, akkor is meg lenne benne minden a babádnak. A természet így találta ki, hogy elõször a baba és aztán megmarad az a tied. Tehát ha annyit eszel, amennyi jól esik és próbálsz egézséges, változatos kajákat enni, akkor tuti, hogy jó a tejed.

Mit értesz azalatt, hogy ideáig sem volt könnyû eljutni a szilárd kajával?

Menta
menta
 
 


Menta,
az a helyzet, hogy nagyon finnyás fiam van. Kép Egyelõre a répa és a körte csúszik, a többi kajára úgy fintorog, mintha kukacokkal etetném és kiköpi. Ezekbõl sem eszik meg egyszerre csak 100 gr körül. Ha krumplit teszek a répába, akkor már nem csúszik, vagy csak nehezen. A répát és a körtét szívsen eszi, nyitja a kis száját. De sok kísérletbe került, mire ezeket elfogadta. Kb. 6 hét alatt jutottunk el idáig.

Ha jó a tej, akkor vajon miért nem hízott igazán az utóbbi hónapban? Csak 150gr-t, hízott, mikor a 6. hónapban még hetente hízott ennyit. Egyelõre nem aggódok nagyon, mert nem sovány (8050 gr), de jó lenne, ha nem akkor kellene elkezdenem pánikolni, amikor már fogy esetleg.


Köszi a segítséget. Kép
Lola
lola
 
 


Sziasztok!
Bocsi a zavarásért Mentától kérdeznék valamit! Mint orvostól Kép Hány hónapos korig kell felforralni a vizet amibõl a tápszert meg a teát csinálom Boginak??
A másik kérdésem, meg vettem egy szirupot babónak ami láz és fájdalomcsillapító, sajna nem volt benne adagolási útmutató Kép. A kérdésem az lenne, hogy naponta max hány alkalommal adhatok neki belõle? Nagyon rosszul viseli a fogzást! A szirup neve: Efferolgan.
Köszi
Enikõ

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Sziasztok!

Köszi a tanácsokat és a megerõsítést. Most már nyugodtabban várom a védõnénit.
Báááár... Mivel költöztünk, új a védõnõ is. A régi nem kérdezett túl sokat. Kis helyen laktunk, és messze én voltam a hely "legképzettebb" anyája (nem felvágni akarok). Szóval a védõnõ békén hagyott, inkább én nyúztam "szegényt" szopis füzetekkel, ligás dolgokkal, hogy ossza a többi anyukának is.
De ennél a védõnõnél úgy érzem néha, mintha én "CSAK" anyuka lennék, ennélfogva képtelen eldönteni, mi a jó a gyereknek. Eléggé lehurrogott, amikor megemlítettem, hogy úgy tudom szopi után kell a kiegészítést adni, és vasról meg hiánybetegségekrõl beszélt. (Még jó, hogy senki nem jön nekem azzal, hogy az anyatej nem elég a gyereknek fél éves kor után, mivel a csöppség nem kicsi, sõt!!!) Mindezzel együtt nagyon kedves és aranyos, nem panaszkodni akarok. Hát majd meglátjuk, mennyi merszem lesz képviselni az álláspontomat...
anita9
 
 


Elfelejtettem aláírni!
Szóval mégy1x köszi!!!
Anita
anita9
 
 


Anita! Tudom, hogy nagyon nehéz ilyen körülmények között tartani magad az elképzeléseidhez, amik persze nem csak a tied, hanem sok ezer anya tapasztalata alapján nyugszik és pláne még elmondani az igazat elmondani úgy, hogy tudod, felelõtlennek tartanak miatta. Én is ebben a cipõben járok. Mégis õszintének kell lennünk, mert a mi példánk fogja egy kicsit megingatni azoknak a védõnõknek és orvosoknak a hitét, akik eddig nem hittek ezekben a dolgokban. Tehát nagy a felelõsségünk nem csak a babánk iránt, hanem a dokink, védõnõnk felé is, hogy õk is tudjanak fejlõdni.

Enikõ! Ebben nem vagyok biztos, de azt hiszem én kb. 1 éves korig forralnám. Az Efferalgánhoz: pontosan 30mg-ot kell számolni minden egyes kilóra és ez egy egész napi adag. Azaz 1 ml-t. Ez azt jelenti, hogy ha pl. 8.0 kg Bogi, akkor 8 ml/naponta, az 3x fél kávéskanál naponta. (Egy normál kávéskanál 5 ml) Az már egy másik dolog, hogy fogzásra én nem adnám ezt, inkább Dentinox gélt, vagy még inkább a Chamomilla homeopáthiás bogyót ajánlanám.

Lola! A 100gr egy étkezésre már nem egy kisadag. Ha egyelõre csak a répát és körtét fogadja el, akkor add azt neki. Persze próbálkozhatsz idõnként mással is. Arra figyelj, ha elkezdesz valami újat, azért kb. 3-4 napig kapjon belõle legalább egy "möttynyit" akkor is, ha nem szívesen fogadja el, hogy kiderüljön az esetleges allergia. Ha más tünete nincs Ákosnak, akkor talán most ez egy átmeneti stagnálás. Szopiztasd tovább igény szerint és etesd tovább igény szerint, tehát csak annyit, amennyit szívesen elfogad és csak azt, ami ízlik neki. Majd meglátjuk, mi lesz és reméljük tényleg csak "ijesztget" téged a "rosszcsont kölke" Kép.

Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Lenne egy kérdésem!

A csaladban par nap mulva fog születni egy kisbaba és az anyukaja ugy gondolja,hogy nem akarja szoptatni,hanem inkabb cumisüvegbôl adna az anyatejet a babanak.
Ezzel kapcsolatban szeretnék segiteni neki,hogy példaul milyen hatranyai vannak a taplalas e modjanak,ha vannak. Mennyit kell fejnie,mire figyeljen,stb.

Elôre is köszönöm a valaszokat!

Edit
edith16
 
 


Menta:
Itt sajna nem lehet homeopátiás bogyókat kapni! Van fogzási gélünk de nem ér semmit lenyalja..... Muszáj volt adnom neki egy kis szirupot, mert nagyon keservesen sírt, és elaludni sem tudott a fájdalomtól.... a Dentinoxot is lenyalná nem? Mi Colgelt használunk, de nem sok sikerrel....
A szirupot csak 1x adtam neki. Van egy kis mûanyag pohárka hozzá amin be van jelölve a kilók száma. Bogi 8200-8300 gramm körül van, ezért 8 kilóra valót mértem ki neki. Azt megitta, eltelt 15 perc és elaludt. Igaz nem sokat aludt csak 1 órát, de hát az is valami.
Épp írtam a lányoknak, hogy nagyon megszenvedi ezt a fogacskát, a többi ehhez képest semmi sem volt! Hogy miért? Ja meg hõemelkedése is van! Popsiba 38,5!
Akkor ne adjam neki a szirupot? Ma nem kellett többször adni, és ha nem muszáj, akkor úgy sem adom, csak végszükség esetén!
Mi a neve annak homeo bogyónak? Majd veszek ha Szegeden leszünk! Köszi szépen a segítséget!
Enikõ

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Edit,
Bocs, de szvsz nagyon ra fog fazni az ismerosod! En sajnos fejtem a fiamnak, de nem kivanom senkinek, hogy erre legyen szorulva! Ha megy a szopizas, kar lemondani errol az elmenyrol! Ha a lelki tenyezoket nem is nezzuk, erdemes belegondolni, hogy:
- a tejtermeles fenntartasahoz legalabb annyiszor kell fejni, mint ahanyszor a baba is szopizna, sot, mivel a fejes nem olyan 'alapos', mint a baba, meg talan tobbszor is: ez naponta kb. 8*fel ora-haromnegyed ora, vagyis 4-6 ora naponta...
-ezen az idon felul a gyereket meg is kell etetni, ami lehet, hogy megegyszer ennyi ido: mar minimum 8 ora kotott elfoglaltsagrol beszelunk
-a hasznalt eszkozoket, fejotal, fejogep, cumisuveg, stb. fertotleniteni kell, mosogatni
-fejni muszaj, kulonben nincs tej...ezt az idot mind a babatol veszi el az anyuka. Es mi van ha 'fejesi idoben' a baba ordit, vagy csak torodest igenyel?
-akkor jon a tapszer, es a 'nem volt eleg tejem', mert a stressztol es rendszertelen, nem eleg alapos fejesektol bizony konnyen apadasnak indul!

Erdemes ebbe jol belegondolni! Hidd el, nem irnam ezt ilyen indulattal, ha nem lenne benne nemi keseruseg is! Mit nem adnek, es adtam volna, ha akkor valaki segit, hogy szopjon a babam es ne kelljen fejni!!!

Lola, semmi gond a tejeddel, ebben biztos lehetsz! 8 kilo? Az en fiam ket eves, es alig 10! A gyarapodas nem halad mindig egyforma utemben, jol is neznenk ki!
A 35 kilos etiop nok is szoptatjak a csecsemoiket, jo, ne ez lebegjen peldakent a szemed elott, de az tuti, hogy nem a tejed miatt nem hizik a kisfiad! A krumpli nalunk sem jott be, helyette rizzsel kezdtuk a hozzataplalast...biztos valami azsiai beutes...
Egyetertek Mentaval, 100 gramm az rengeteg!!!

Remelem nem mondtam semmi rosszat!
zsuzsi74
 
 


Bocsanat, az alairas valamiert lemaradt, de ha mar itt vagyunk:
Edit:
Mivel fog fejni az anyuka, geppel, vagy kezzel?
A kezi fejes elonye, hogy nem bantja a mellbimbot, es szerintem sokkal alaposabban ki lehet fejni a mellet, mint kezzel. Hatranya, hogy eleg nehez olyan poziciot talalni, aminel meg sterilen tarthato a tej, tehat nem folyik vegig a kezen. Nekem a negykezlabas variacio jott be (tehenke), a fejemet osszegyurt nagyparnaval a falnak tamasztom, es ket szabad kezzel egy alattam levo kifozott talkaba fejtem.
Nagyon fontos a gyakorisag. Az elejen en bizony naponta tizenegyszer is fejtem, alkalmankent 40 percet, ejszaka is, hogy termelodjon eleg tejci. Kesobb mar eleg volt nyolc, majd hat alkalom is! Ezt persze egyenletesen elosztva a nap 24 orajara!
De ha lehet, inkabb szoptasson a kismama, annyi, de annyi kellemetlensegtol kimeli meg magat es a babat is! Szoptatni barhol, barmikor lehet, fejni mar kevesbe! Sterilizalni meg vegkepp nem! Tudnek errol meselni! Amikor a cicim majd szetrobban, a repter wc-jeben a sarokban guggolva probalok fejni nehany megbotrankozo tekintet szeme lattara, mikozben a gyerek a babakocsiban ordit! A taskam tele a fejos cuccokkal, ugymint 2 steril fejoedeny vasalt pelenkaba csomagolva, 2 kifozott ures cumisuveg, 2 uveg lefejt anyatej termoszos hutotaroloba...ahelyett, hogy egy kis retikullel es egy hordozokendoben babaval kenyelmesen ciciztunk volna ahol rank jon!
Szoval en ezt onkent nem valasztanam!!!!!

Itt az alairas az elozohoz is;
Zsuzsi
aki nagyon remeli, hogy harmadszorra sikerrel jar a szoptatas teren
zsuzsi74
 
 


Szia Zsuzsi!

Köszönöm a valaszodat,tovabbitani fogom a kismamanak.

Nekem van egy lassan 6 és fél honapos kisfiam és még mindig szoptatom.Nem is gondoltam ezekre a dolgokra,mert bar volt szoptatasi problémank,szerencsére nem nagyon ismerjük a cumisüvegezés hatulütôit.
Nem tudom mivel fog fejni az anyuka.

Edit
edith16
 
 


Edit,
fantasztikusan összeszedett, amit Zsuzsi írt! A lelki oldalához: engem nem szoptatott az anyám, a melle formája fontosabb volt neki, mint a bensõséges együttlét. Az a baba ki fog bújni a pocakjából, ami addig a mindenséget jelentette számára, és az a nõ, aki továbbra is a mindenséget kellene, hogy jelentse neki, akinek a meleg, puha, finom illatú és életet adó melle bármikor lelki és fizikai megnyugvást jelenthetne neki, nem áll rendelkezésre... Mert a melle formája fontosabb, mint az a csöppnyi-óriási élet, amit a világra hozott. Miért tette ezt (vagyis miért fogja ezt tenni), ha nem fogadja õt el teljesen? A legcsodálatosabb, legmeghittebb és legbensõségesebb óráktól fosztja meg önmagát, de ami sokkal fontosabb, a babát. És ezt soha semmivel nem fogja tudni pótolni.

És még ennyit: a fejéstõl ugyanannyira tönkre fog menni a melle, ha nem jobban, mint a szoptatástól.

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok!

Edit,
talán emlékszel én is 6 hétig fejtem a tejet és ezt kapta Cumika üvegbõl, mert sajnos másként nem ment. Nem kívánom senkinek, fõleg, hogy maga válassza önként. Nagyon srapás szerintem, és éjjel is kell ám úgyanúgy, meg fel kel kelni etetni...! Szóval próbáld megbeszélni vele, hog szoptasson. És még valami! Legalább ,PRÓBÁLJA meg, lehet, hogy lebeszélni sem tudnák utána.
Még vmi: a lelki oldalhoz: lehet, hgoy gátlásai vannak, attól, hogy szoptassa (gyerkõc a szájába veszi a mellét stb.) de ezek csak úgy változnak meg, ha megpróbálja, és látja és érzi a tündéri babáját szopizni. Egy próbát megér.Kép
Ágci

off: Virág, ilyenkor nem aludni kellene?Kép

Kép
Ágci
 
 


Ágci,
megmondanád Ráhelnek is??? Kép Fél négykor kelt...

Virág
Virág (fiore)
 


Edit!

A szopival saját tapasztalatom az az, hogy:
Mikor elõször szopizott a Gabi az maga volt a csoda számomra. A legfantasztikusabb dolog a világon. Gabit ha nagyon nyügös semmi sem nyugtatja meg csak a puha meleg tejszagú cici. Miután evett és félálomban van akkor már kiköpi a cickót, de elmenni még nem lehet, mivel az is olyan megynyugtató számára, ha az arcánál van a puha cici és érzi az illatát.Kép
A bibmbóm nekem kisebesedett a szopitól. Hát nem volt hozzászokva az ilyen erejü sziváshoz. Alkalmaztam az itt tanultakat+a kórházban ajánlot Garmastan (???) krémet és 1 hét alatt rendbejött. 2 hét elteltével már nem is fájt ahogyan megszivta a cicit, inkább már csak az fájt ha rosszul kapta be.
Fejek tejcit mostanában is, hogy legyen a hütõben legalább 150 ml bármi adódhat alapon. Van hogy a fiamnak elég az 1 cici is és akkor a másikból max 70 ml-ert tudok kifejni, pedig jóval több van benne, hiszen ha kézzel megnyomom akkor csak úgy spriccel. A 70 ml kifejéséhez kb 10-15 perces fejés szükséges nálam, de ha ennyi idõt fejek akkor kb fél órát fáj a bimbóm, holott a szopik alatt és után egyáltalán nem fáj. A mellem formája ugyanolyan még mindigKép
Szóval nálam a fejés abszolult fájdalmas tevékenység és nem is olyan alapos mint a gyerek.
Szerintem próbáld meggyõzni az illetõt, hogy a lehetõ legnagyobb baromságot és aljasságot próbálja meg elkövetni a gyermeke ellen. Ha tehetné miért ne szoptatna? Más meg mindent elkövet...

Puszi
sasha és a 4hetes GabibabaKép

Kép
sasha
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a valaszokat!

Tegnap éjel még megirtam neki két hosszu e-mailt,remélem a lelkére tudtam hatni.
Nem tudom az okat,hogy miért nem akar szoptatni,de rakérdezek.
Majd jelentkezem a fejleményekkel.

Virag!
Ez a fél 4 elég hervasztoan hangzik.

Agci!
Irok am,szerintem még ma.

Edit
edith16
 
 


Edit,
Lehet, hogy vissza akar menni dolgozni? De meg ha csak hat hetet tolt is otthon a babajaval, akkor is erdemesebb szoptatni, mint fejni!
A mell formaja meg mar a terhesseg kezdeten megvaltozik, lazabbak lesznek a szovetek, szoval igazabol semmin nem valtoztat az, hogy fej, vagy szoptat! Sot! Szerintem a szoptatas sokkal kimeletesebb, mint a fejes! Nekem spec. a sok rancigalastol szabalyosan kicserepesedett, megkemenyedett a borom a mellemen ott, ahol a huvelykujjammal fejtem!
Ja, es a mellek formajahoz meg annyit, hogy a fiatalsag mulando, tiz ev mulva (de legkesobb tizenot), annak is logni fog a melle, aki soha nem is szult gyereket! Akkor meg mar legyen oka a logasnak, nem? Kép

Zsuzsi
zsuzsi74
 
 


Enikõ!
A bogyó neve Chamomilla. De kérjétek úgy, hogy fogzásra kértek homeopáthiás bogyót. Biztos, hogy a foga miatt ilyen nyûgös? A 38.5 még popsiban is már láz. Talán vidd el és mutasd meg dokinéninek. Egyébként ha láza volt, akkor még jót is tettél a sziruppal, mert az fájdalomcsillapító és lázcsillapító egyben. Szóval, ha ilyen nyûgös marad és a láza is ennyi, akkor vidd el dokihoz, biztos, ami biztos alapon!

Lányok! Kép

Menta
menta
 
 


Menta!
Igen tuti, hogy a foga miatt! 2 hónappal ezelõtt amikor az alsó 2 fogacskája bújt, akkor is ugyanez volt. Láza is volt (de akkor is csak 1 napig) és nagyon keservesen sírt! Tegnap ugyanaz volt, mint 2 hónapja! Mára azért jobban van. Kép
Hogy kell beadni a homeopátiás bogyót a babónak? Tudja már ebben a korban szopogatni (7,5 hónap)? Vagy kevés vízben kevergetve feloldani?
Köszi még egyszer a tájékoztatást!
Enikõ

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Enikõ!
Nos én még személy szerint nem használtam, de úgy tudom, hogy két mûanyag kanál között kell összeporlasztani és úgy beadni. De talán más jobban tudja, pl. Márti vagy Virág vagy ha erre jár Iboly. Õróluk tudom, hogy szoktak homeopáthiás bogyókat használni. Nos lányok? Jól tudom?
Menta
menta
 
 


Jól. Kép A dokinénink azt mondta, pici kanál vízben oldjam fel a bogyókat, és öntsem Ráhel szájába.

Virág
Virág (fiore)
 


Köszi Kép

Enikő és Marci 13 , Bogi 9, Viola 6, Zalán 3,5
ceniko
Szeged
 
 


Szia Edit!

Csak csatlakozni tudok az elõttem szólókhoz! Imádok szoptatni, és a gyerkõc imád szopizni. Még mindig olyan, mint Sasha Gabibabája, pedig már 7 hónapos.
A babák tényleg sokkalt jobban szopiznak, mint mi fejni tudunk. Nekem agy idõben gyakran becsomósodott a mellem. Hiába fejtem géppel, kézzel (pedig a kezdeti nehézségek után jól megtanultam fejni is), hiába borogattam, masszíroztam, sose tudtam semmit elérni. Dani pedig esténként (akkor szopizik a legerõteljesebben) ripsz-ropsz kiürítette csomóstul...
Szóval, jobb, ha sikerül rábeszélned a barátnõdet a szoptatásra. No persze az sem lebecsülendõ, ha fej és úgy adja a babájának az anyatejet. Csak ne lankadjon a lelkesedés! Úgy emlékszem itt is írta valaki, hogy 7 hónapig sikerült fejéssel fenntartani a tejtermelést. De fejés nagyon macerás, és rettenetesen unalmas dolog.
A Kismamában olvastam, hogy a szoptatás a lusták mentsvára. Nagyon igaz!
Anita
anita9
 
 


Sziasztok

Szeretnék kérdezni Töletek:

Kicsifiam holnap után lesz 2 honapos. Eddig nagyon szépen evett, volt olyan, hogy 1 étkezésre megevett 230 tejecskét igaz ezt a mennyiséget 2 ciciböl. Az elmult napokban viszont nem igazán akar enni. Ma pl. 100 at evett és utánna legközelebb 4,5 órával késöbb kért enni. Miért nem eszik vajon mostanában? Nem beteg, vidám, érdeklödö. Mi változhatott vajon?

Az ötleteket elöre is köszönöm Kép

L
Névtelen
 


L,
a babák étvágya változó. Hol ennyit esznek, hol annyit. Az LLL azt ajánlja, hogy ha szeretnénk tudni, hogy a babánk eleget evett-e, ne mérjük, inkább nézzük meg azt a babát. Ha jókedvû, és te is úgy látod, hogy semmi baja, akkor nincs ok az aggodalomra. Kép (Szerintem dobd ki a mérleget.Kép) Persze várd meg mások tanácsát is, én nem vagyok profi.

Virág
Virág (fiore)
 


L!

Én sem vagyok profi, de még azt hozzáfûzném Virág mondandójához, hogy ha van napi 4-6 teli pisis pelusa, akkor az szintén amellett szól, hogy nincs semmi gond, nem éhezik a babád. Szóval ne aggódj csak szoptatsd nyugodtan tovább igény szerint! Kép
Menta
menta
 
 


Köszönöm a válaszaitokat

Ma ugy néz ki, hogy visszatér minden a rendes kerésvágásba. Eddig 3* evett és mind 200 körül volt. Egyébként nem aggodok, mert 8 hetes korára 6 kilo. A doki nénink mondta is, hogy lassan abbahagyja a heti 25-30 dekás hizásokat.
Csak nem értettem, hogy egy eddig zabagép gyerköc miért eszik igy egyik napról a másikra ilyen keveset.

Köszönöm

L.
Névtelen
 


SOS
BABAM POPSIJÁN PIROS PETTEK LETTEK, ES A MELLBIMBÓMON IS, BORZALMASAN FÁJ, HOLNAP BÕRGYÓGYÁSZATRA MERGYÜNK PERSZE, DE MIT TEGYEK, HA AZT MONDJÁK, HOGY A SZOPTATÁST FEL KELL FÜGGESZTENI..
ZSIKE
 


Zsike! Nyugodj meg! Valószínûleg gomba okozza a problémát, amit szépen ki lehet kezelni és nem kell felfüggeszteni a szopit. Nincs szájpenésze is a babádnak, azt is gomba okozza? Ha igen, akkor valószínûleg valamilyen lötyit, ecsetelõt írnak majd fel nektek. Fontos, hogy mindkét melledet is kend be vele és a babád száját is, úgy, hogy elõtte jól ledörgölöd a fehér felrakódást a szájnyálkahártyájáról.
Ez persze mind csak akkor igaz, ha tényleg gombáról van szó, de azok alapján, amit írtál, nagyon valószínû.
Majd írd meg, mi volt!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Nekem is ilyen SOS kérdésem van! Azt hiszem, nálam is gomba, de egyszerûen nem merek vele orvoshoz menni, mert borítékolhatnám: bármelyik, akit ismerek, azt fogja mondani, hogy hagyjam már abba a 13 és fél hónapos fiam szoptatását. De én nem akarom abbahagyni!
Pedig minden szopinál a kínok-kínját állom ki, annyira fáj, és ráadásul mi csak így tudunk elaludni, ami nem mindig 5 perc ugye...
Próbáltam glicerin-bóraxos oldatot, de attól az egyik cicim több ponton bevérzett és gennyezni kezdett (bocs), aztán Neogranormont, azt mindig le kell mosni szopi elõtt, és csak nagy cafatokban lehámlasztotta a bõrt, aztán kenem Betadine-nal, hogy fertõtlenítsem, ez jónak tûnik, de ezt is le kell mosni... Nincs több ötletem, de gondolom a kencék ilyetén kutyulása is többet árt mint használ. Most ott tartok, hogy folyamatosan ég és szúrkál mindkét cicim, többször bereped és vérzik, Barnika meg naponta sokszor, és éjjel is folyamatosan rángatja a pólómat, és követeli, hogy "titi-titi". Egyszerre tudnék sírni és nevetni...
Tud bárki segíteni? Valami varázsszerrel, ami ukkmukkfukk elmulasztja ezt a rémálmot?!

Elõre is köszönöm:
egy kétségbeesett Heni
gesztenye
 
 


Heni,
a gennyes cicibõl - átmenetileg - nem szabad szoptatni. Mindenképpen tanácsolom, hogy mutasd meg valakinek, aki ért hozzá, én a László kh. szoptatás ambulanciájára mennék dr. Sarlay Katalinhoz, õ biztos nem fog arra buzdítani, hogy hagyd abba a szoptatást, és szopibarát gyógyszert ajánlana. Hívd fel még ma reggel, és ha lehet, még ma menjetek be!!!!!!!!!!! Sok gyógyKépKépKépKépKépKépKépKépKépKép:

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok, Jo reggelt! (bar latom mar megy a nagyuzem)

Az a gondom, hogy a kisasszony tegnap nagyon keveset szopizott. Reggel kilenc es este hat kozott szinte csak neha nehany szivast. Mindig nekikezdtunk, de aztan hamar vege lett.Pedig napi 6-szor szopizunk, es 1-2 kanallal eszunk mast is. Este addig nem akartam odadni neki a masik papit meg vizet, amig nem evett tejcit, aztan vegul evett...Mondjuk gondolom, ha ehes lenne, vagy szomjas, akkor szopizna...Meg ugy harap is, jonnek a fogai, bar meg nem latszik, csak az inyevel elegge kellemetlenul harapja a cicimet, pedig eddig nem volt gond a technikaval. Lehet, hogy a fogacskak miatt nem akart tegnap enni? Csak azert aggodtam, mert szinte egesz nap eltelt ennivalo, meg innivalo nelkul. Mit csinaljak adjak vizet, vagy varjam ki amig raszanja magat a szopira?

Kati es Emese (6 es fel honapos)
katkamano
 
 


Heni!

Gennyes cicit fertötleniteni kell, nekem ehhez a gyógyszertárban 3 %-os hidrogén peroxid oldatot attak. Igaz igy is emg kell mosni a mellbimbót, viszont nekem nagyon jót tett vele, abszolut fájdalommentesen fertötlenitett.
Gondolom a fertötlenités a gombára is hatásos, ha az lenne.
Ja, és Virág tanácsát fogadd meg, és menj el dr. Sarlai Katalinhoz (tel. szám, ahol tudsz vele beszélni: 455-5700/1644 vagy 216-0350/1644), ja és nem a László Kórház, hanem Szent István Kórház szopis ambulanciáján található meg.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!

Csak egy rövid kérdésem lenne: mit jelent az igény szerinti szoptatás?
Csak akkor egyen, mikor megkívánja és ha 5-6 órát alszik nappal, akkor hagyjam és ne törõdjek a 4 óránkénti evéssel (4 hónapos a babci) vagy pedig a 4 órás etetéseken belül ahányszor enni szeretne?
Tudom, hülyén hangzik, hogy már 4 hónapos és még nem vagyok tisztában ezzel, de tényleg nem világos a dolog.

Üdv: Ágota
Ágota
 


Sziasztok!

Ágota: az igény szerinti szoptatás szerintem azt jelenti, hogy akkor kap enni, mikor kér. Ha óránként, akkor óránként, ha 6 óránként, akkor 6 óránként. Ja, és hogy annyit van cicin, amennyit akar, akár 1,5 órát is.

cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest
 
 


Köszi Cory!

Szeretném így etetni a babát, csak félek a védõnõ véleményétõl. Ill. nem is a véleményétõl, hanem attól, hogy mi van, ha mégis neki van igaza és fixen 4 óránként kell etetni.
Sokszor arra gondolok, hogy milyen jó egy babának, ha sokat alszik, hiszen akkor fejlõdik a leggyorsabban (növekedési hormonok, stb), mégis fel kell ébresztenem, mert letelt a 4 óra. Ha most nem lett volna egy kis náthája, ami miatt nehezebben szopizott, megkétszerezte volna 4 hónapos korára a testsúlyát. Azért ez nem rossz... nem igaz? Így is közel van hozzá, ezért nem értem, miért van szükség erre az "elõírásos" etetésre.
Van vki, aki fittyet hány erre a szabályra és úgy eteti a babát, ahogy neki tetszik? De azt is szívesen meghallgatnám, aki ragaszkodik a 4 órás etetéshez, mert tényleg nem tudom eldönteni, hogy melyik a jó.
Üdv: Ágota
Ágota
 


Ágota!

Fogj egy órát, és egyél te magad aszerint. Próbáld ki! De nincs ám nasi, ha elõbb vagy éhes, és muszáj enni, ha elszundítottál is. Szerintem meggyõzõ lesz a próba!
Nagyon sokan vannak itt, akik nem tartják a négyórás etetést. Én maximum azt kérdõjelezném meg, hogy a túl hosszú (6 óra) evéskimaradásnál be kell-e avatkozni, de azt, hogy addig nem adok, vagy ha fél órával késõbb ébred, akkor se hagyom addig aludni, azt nem tartom jó ötletnek. Picikét viszont lehet irányítani, valamennyire tudod azt, hogy várhatólag mikor lesz álmos, és ha tudod, hogy ha akkor elalszik, akkor túl sok idõ lesz két evés között, akkor megkínálod még mielõtt teljesen álmos.
A másik a duplázás. Bõven szép, ha duplázik 4 hónapos korára, de az se gond, ha nem teszi. Most eléggé gyakori, hogy a duplázás nem 6, hanem elõbb következik be, majd lassulás mutatkozik, amitõl majd nem szabad megijedni, hiszen nem tarthatja a végtelenségig a kezdeti gyarapodási ütemet.
A babád pedig jelezni fogja, ha nem tetszik neki a rendszer, észre fogod venni. Még az is lehet, hogy szeret 4 óránként enni, és pont úgy jelez, de bízd rá szerintem a dolgot!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ágota!

Hát, mi fittyet hányunk! Kép Ármin holnapután lesz egy éves, én az elsõ perctõl fogva igény szerint etettem, mindig akkor és annyi ideig szopizott, amikor és ameddig akart (nappal és éjjel is). Kb. 10 hónapos koráig csak anyatejet kapott (mert nem kért mást), most már eszik sok mást is, de még a mai napig is minimum 6x szopizik egy nap, éjjel is legalább egyszer - de van, hogy szinte egész nap és egész éjjel (pld. két hete beteg volt, nem fogadott el semmi mást) Nekünk megfelel ez így, de tudom, hogy van, aki nem bírja az ilyen mértékû "rendszertelenséget" - de ezek sosem a babák, mindig a mamáik, hiszen a baba abban a rendszerben jelez, ahogy éhes. Ha mindig kap szopizni, mikor kér, elégedett lesz. És lehet, hogy egyszer 6 órát is kihagy, máskor meg óránként szopizik, néha csak öt percig, máskor másfél órát - ha te szívesen eteted úgy, ahogy õ akarja, akkor ne törõdj a védõnõ véleményével! Kép Elvileg a védõnõk is az igény szerinti szoptatást kéne, hogy tanácsolják, de mivel hosszú évekig nem ezt szokták meg, ilyeneket szoktak mondani: "Igény szerint kell etetni a babát, de legfeljebb 3-4 óránként és legfeljebb 20 percig" - ami világosan jelzi, hogy többen közülük nem értették meg az igény szerinti szopi lényegét Kép


Márti
márti
 
 


Ágota! Csak gondolj arra, hogy te sem mindig 4 óránként éhezel meg, percre pontosan. Van olyan idõszakod, amikor sokszor ennél és biztos van olyan is, amikor akár egy fél napig nem kívánsz semmit sem. Ez biztos jobban igaz, amikor alszol, nem? Szóval nyugodj meg és etesd tovább a lurkót, ahogy õ szeretné. Ha 2 óránként, akkor 2 óránként, ha 6 óránként, akkor 6 óránként.

Katkamanó! neked is ennyit tudok mondani. Biztos egy ilyen napja volt. Még akkor sem ilyedj meg, ha estleg ma is ezt csinálja. Ha éhes, biztosan pótólni fogja. Ha mégis nagyon szeretnéd, hogy "rendesen is egyen" legalább 1-2x, akkor próbáld meg félálomban mellretenni.
Amikor harap szólj rá határozottan, hogy nem szabad. Következetesen, minden alkalommal tedd meg ezt és ha kell, akkor vedd el tõle a cicit, majd egy kicsit késõbb kínáld újra. Amikor látod, hogy csak cumizik, akkor már el is veheted tõle a cicit, de jobb ha figyeled, mert látni elõre, hogy mikor akar harapni. Ilyenkor húzd magadhoz közelebb, hogy beljebb csússzon a cici és úgy nem tudja megharapni. Vigyázz, ne kiálts föl, nehogy megijedjené és elmenjen a kedve a szopitól. Kitartás! Ha következetes vagy, akkor abba fogja hagyni.

Henke!

Szerintem is mindenképpen orvosnak is meg kellene mutatnod. Már csak azért is, hogy ki tudjon írni kencét. Talán Nystatinos ecsetelõt fognak felírni. Ha tudod, akkor tényleg érdemes Sarlai doktornõt felkeresned, de ha nem megy, akkor is menj el dokihoz és próbáld meg túlélni a "szidást". Gennyes mellel tényleg nem tanácsos szoptatni. Figyelj! Barninak is van valószínûleg szájpenésze, de lehet, hogy nem látszik. Szóval az õ szájnyálkahártyáját is ecsetelni kellene majd mindenképpen! Sok sikert, gyógyuljatok meg gyorsan! (Bár a gombához türelem kell!Kép)

Menta
menta
 
 


Ágota

Én az igény szerinti szoptatás híve vagyok, mert:
-Ha belegondolsz, te sem mindig 4 óránként éhezel meg
-Mi van akkor, ha egy alkalommal kevesebbet eszik bármilyen ok miatt és fél óra múlva éhes lesz, de csak 4 óra múlva eteted újra?
-Én is hülyét kapnék, ha a legjobb álmomból vernének fel akár a kedvenc kajámmal isKép
-Komfortszopi, megnyugtatás
-Olyan gyorsan elszalad az az idõ amíg szoptatod és csak úgy tudod maradéktalanul kiélvezni szvsz, ha egymás igényeit figyelembe veszitek

A legtöbb baba az igény szerinti szoptatáson belül is kialakít magának valamilyen rendszert, amit igény szerint fel is boríthat.

Szerintem, ha babák beszélni tudnának õk is az igény szerinti szopit választanákKépKépKép
Csak a babádra és a szívedre hallgass. Itt nincs szabály!

Üdv:

Shane
Shane
 


Most nézem egy csomó minden leírtatok, csak addig piszmogtam míg megelõztetek.Kép

sziasztok

Shane
Shane
 


Hálás köszönet!
Megnyugtattatok. Valahogy az igény szerinti szopiztatás sokkal természetesebb, a 4 óránkénti pedig olyan mûûûûûûûûû....

Szóval köszike, ezentúl jobban odafigyelek, hiszen tényleg elõfordul, hogy megijedek: miért eszik olyan keveset ez a baba, hiszen már 4 órája nem evett, holott lehet, hogy tényleg nem éhes és 1 óra múlva már rendesen enne, ha lenne bátorságom kivárni azt a + 1 órát.

Üdv: Ágota

Ui: Van vkinek penicilinérzékeny babája? Olyan kis pici piros pöttyök formájában jelentkezik a dolog? A Hypoallergén rizspéptõl nem lehetnek pöttyei....igaz?
Ha már 1,5 hete szedi az antibiotikumot, miért pont ma jöttek ki rajta a pöttyök? Hiszen holnap már abba akartuk hagyni a gyógyszerezést.
Lehet, hogy a tegnapi sétáltatástól pöttyös mai is? Ti. leizzadt a kis anorákjában...és lehet, hogy a kimelegedéstõl olyan, mint egy pöttyös labda...
Ágota
 


Kedves Ágota!
Megkérdezhetem, hogy miért kap a babád rizspépet, mégha HA is. Szépen gyarapodik, biztos elég lenne a tejcsi is.
Az izzadságtól lehetnek, vagy esetleg a fürdetõtõl, ha nem gyógyszertárit használsz.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!

Köszönöm a válaszokat! Virág, felhívtam a László kórházat, nagyon csodálkoztak, amikor a szoptatási ambulanciát kerestem, hiszen járványkórházról van szó. Igaz, a mellgomba még elképzelhetõ, hogy belefér... Kép
Ma suliban voltam, nem tudtam elmenni, de holnap felhívom Dr SK-t.
Szerencsére már nem gennyes, amikor olyan lett, abbahagytam a gb-ot, és fertõtlenítettem Betadine-nal (ez azt hiszem, jódos).

Ágota, gondolj arra, hogy nem a védõnõ tudja jól, mi a jó a TE babádnak, hanem TE! Érdemes benézned a Kire ne hallgass... topicba, talán tanulsággal szolgál számodra néhányunk története! Kép

Üdvözlök mindenkit, kicsit optimistábban, mint tegnap este. (Jót tett ma a pihi a ciciknek)

Henke
gesztenye
 
 


Még valami: Ágota, úgy érzed, hogy kevesebb estére a tejed? Ne aggódj, minden mamának átmenetileg kevesebbnek tûnik este, de ez nem szükségelteti, hogy hozzá kelljen táplálnod. Bizony lehet a HA rizspéptõl is pöttyös! Ugyanúgy jelen vannak benne a módosított tejfehérjék, mint a nem HA-tápszerekben és egyéb tejpépekben. De elképzelhetõ, hogy csak a melegtõl lett melegkiütéses.
Henke
 


Henke, bocsi. Kép Egymás mellett vannak. Kép

Virág
Virág (fiore)
 


Sziasztok!

Edit!
Nem voltunk itthon, ezért csak most reagálok, remélem, még olvasod. Szóval a többiek mondandójához csak két gondolatot fûznék hozzá, hogy miért jobb az anyatej cicibõl fogyasztva: 1. a hûtés-melegítés-tárolás során egy csomó immunanyag és más értékes összetevõ tönkremegy. 2. a szopizás nehezebb munka, mint a cumiból evés, és úgy dolgoztatja meg az izmokat, hogy az állkapocs-, nyelv-, arcizomfejlõdés ideális. Ezáltal késõbb a beszédfejlõdésre, a fogak fejlõdésére is pozitívan hat.

Ágota!
4 hónapos gyerkõcnél simán lehet, hogy akár 6 órát is kibírjon szopi nélkül - mint ahogy az is, hogy fél óra múlva újra szopit kérjenKép A szoptatásnak pont az az alapvetõ lényege, hogy mindig ott van, amikor csak kéri a baba.
Egyébként én a nagyfiamat még nem igazán igény szerint szoptattam, és ezáltal a tejtermelés nem is bírta követni rendesen a növekedési ugrásokat. A két kicsinél már semmi ilyen gondom nem volt. Szóval saját bõrömön tapasztaltam, hogy mennyivel jobb az igény szerinti szopi.
6 hónapos kor alatt az egészséges, igény szerinti babáknak nincs szükségük hozzátáplálásra, még ha a védõnõ/doki mást mond is. Nem érett az emésztõrendszerük, nem profitálnak a szilárd kajákból, viszont megalapozhat egy jó kis allergiát.
No meg nehogy már TE félj a védõnõtõl!!! Õ kéne hogy legyen a mamikért!!! Ilyenkor meg kell kérdezni, hogy neki magának milyenek a szoptatási tapasztalatai! Pl. a Liga az ajánlásait sikeresen szoptató mamák tapasztalataira alapozza világszerte, akik saját élmény alapján mondhatják, hogy az órára szoptatás akadályozza a megfelelõ tejtermelést, így korai hozzátápláláshoz, elválasztáshoz vezethet. Viszont igény szerint szoptatva a szervezet igazodni tud a baba változó igényeihez. Ezért merem azt mondani, hogy kizárt dolog, hogy a védõnõdnek volna igaza ebben.

Üdv: Pele
pelcsi
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?