Naszóval...
Otthonszülés tanfolyam.
Hatalmas szervezkedés után sikerült elkezdeni járni rá, de mivel minden nap egész napos programok vannak, ezért pl a ma délelőttöt meg a holnap egész napot a következő turnusban tudom csak látogatni... így is elég nehéz volt megszervezni, hogy Zsuzsával mi legyen délutánonként. Báááár ők azt mondják, nyugodtan vihetem őt, mert a gyerek senki mást nem zavar csak a szülőt. Na de az pont elég ha én nem tudok figyelni...
Szóval a Napvilág Születésház az Alma utcában van, ami a XII. kerületben a Városmajor utcából nyílik. Ahogy belépünk van egy ovális alakú terem tele kanapékkal, párnákkal, babzsákokkal, stb, nagyon barátságos. Ott tartják a tanfolyamot, illetve ha nincs tanfolyam, vajúdni is lehet benne.
Van még ezenkívül három WC (látszik hogy terheseknek találták ki) az egyik zuhanyzóval, és ha egy konyhán meg egy másik helységen áthalad az ember, akkor van egy másik szoba, hintaszékkel, kihúzható ággyal és egy jó nagy fürdőszobával amiben van sarokkád. Ez a hivatalos "születésház" része a dolognak, ide lehet jönni szülni, ha valaki mégsem otthon akar, esetleg messze van az otthona (mondjuk vidéki, de volt pl egyvalaki aki Szlovákiából jött a tanfolyamra).
Ahogy megérkeztünk, adtak egy papírt amin regisztrálni kellett, adatokat megadni, nevet, elérhetőséget, kiírás dátumát, és hogy hogy kivánunk fizetni. A tanfolyam ára 50e + 20% ÁFA, ezt lehet egyben, részletre vagy sehogysem fizetni (ez utóbbi variáció hogy az Alternatal Alapítványtól kéri valaki, hogy fedezze a tanfolyam költségét). Nagyon barátságos szerintem.
Az első nap témája a szülés szülész-szemmel, ezt általában Geréb Ági tartja, de mivel ő e héten vizsgázik (valamilyen oknál fogva szülésznői diplomát szerez meg éppen) ezért most az elejét Király Ági tartotta. Ők ketten Budapesten a "kész" bábák, mellettük még dolgozik jópár bába-tanonc és dúla akik otthonszüléseket kísérnek. Geréb Ági, mint ezt legtöbben tudjátok, 17 évig dolgozott mint szülészorvos Szegeden, mielőtt áttért az otthonszülések kísérésére, ami miatt aztán elvették tőle az orvosi engedélyét. Most állítólag per pillanat megint van neki magánrendelési engedélye, tehát hivatalosan el tud látni mint orvos, beutalni, stb. Király Ági védőnőként dolgozott mielőtt bába lett belőle.
A nap témái: a terhesgondozás, a tudomásulvételi nyilatkozat, és a beavatkozások.
A terhesgondozás arra volt kihegyezve, hogy aki velük akar szülni, annak milyen vizsgálatokat javasolnak a terhesség alatt. Alapból azt mondják, ha nem tudod megindokolni, hogy miért NEM szeretnél egy standard terhességi vizsgálatot, akkor inkább csináltasd meg. Abból a szempontból borzasztó érdekes volt, hogy ők három kategóriára osztották a standard terhesgondozás alatti vizsgálatokat: javasoltak, opcionálisak és feleslegesek. Minden olyan vizsgálatot feleslegesnek tartanak, aminek az eredménye nem használható fel arra, hogy bármiféle módon változtasson a helyzeten, magyarul aminek az eredményével nem lehet semmit sem kezdeni, csak arra szolgál, hogy az anyuka végigparázza a terhességet. Javasolják a vérképeket, a vizeletvizsgálatot (de szerintük bőven elég a gyógyszertárban megvásárolható tesztcsík). Ők az ultrahangot is javarészt feleslegesnek tartják. Viszont amit ők kérnek hogy anyukák csináltassanak meg, ami viszont nincs benne a standard terhesgondozásban, az a HIV szűrés. (Nem is értem, így utólag belegondolva, hogy tényleg miért nem csinálnak HIV szűrést Magyarországon a terheseknek?) Részletesen beszéltünk az összes vizsgálatról, vérvételről, stb, de az az igazság, hogy mivel ezeken én már túlvagyok, nem nagyon jegyeztem meg részleteket belőle. Toxoplazmáról is esett szó, ezt opcionálisnak, de hasznosnak tartják, mivel a toxoplazma fertőzés kezelhető antibiotikummal, tehát ha valaki aggódik, hogy talán még nem esett át egy ilyen fertőzésen, akkor megcsináltathatja. A vércukor mizériát, főleg a terhelésest, feleslegesnek tartják, mivel szerintük elegendő egy otthoni ujjbaszúrós vércukorszint mérő, amit elég egy normális étkezés után előkapni, mivel nem túl gyakran történik meg hogy a terhes nő fogja magát és 12 óra éhezés után ledönt 70 gramm porcukrot, mint amiről a terheléses vércukor vizsgálat szól.
Ez a része az előadásnak szerintem borzasztó érdekes lehet még azok számára is, akik nem otthon szülnek, mert arra ösztönöz, hogy megértsük, miről is szólnak a vizsgálatok, és hogy informáltan tudjunk választani közülük ha kell. Pl ha valaki 100% tudja, hogy sosem vetetne el egy babát, annak felesleges a sok genetikai vizsgálat, mert csak arra szolgál, hogy felizgassa magát, hogy esetleg Down kóros a gyereke, mikor maga a vizsgálat tévedhet. És mivel semmit nem tudnak tenni ellene, és anyuka úgysem vetetné el a babát, felesleges.
Geréb Ági szintén feleslegesnek titulált egy ultrahang vizsgálatot amiről az egyik 34 hetes kismama számolt be, hogy visszarendelték UH-ra, mert picinek vélték a babáját. Mivel minden más rendben van vele (magzatvíz, stb) ezért semmi hasznosat nem lehet megtudni az ultrahang vizsgálatból, mert ők sem tudják nagyobbra növelni, ha meg beindítják a szülést, akkor az a baba nemcsak picike lesz, hanem még koraszülött is.
folyt.köv.