Új privát üzeneted érkezett!

Livi!
várlak!
kérsz koszorúalapot? milyet mekkorát?
Többiek! Ti is nyilatkozzatok légyszi! csütörtökön megyek a virágpiacra!
szilvamag
 
 


Megjöttünk Szekszárdról Anyóséktól.

Saci
Ó, szegény Sebi :cry: Gyors gyógyulást neki.

Bölcsi szerintem minden gyereknek más. Mint ahogy Hmmc Dorinája sem bírta az ovit.

Szilvi
Koszorú nekem nem kell, mert már van, de attól még mennénk segétkezni. Kivéve, ha végre valahára jön a villanyszerelő, vagy a festő.
boglarka
 
 


Lívi,
A mostani véleményem nem a bölcsis ellenérzés miatt van. Sajnos ezt láttam, egyenlőre. Lehet, hogy rossz 2 napot fogtam ki. Nem tudom Te csak reggel és délután látod őket? Amit én láttam az a már beszoktatott csapat, napközbeni tevékenysége volt.
Ami nálam problémát jelent az nálatok szerencsére nem. Te lazán tudod venni ha a gyerek verekszik, harap, köpköd, én viszont nem szeretném ha Lilla ilyen lenne, és azt se szeretném ha őt bántanák. De ez valószínűleg azért van így mert én ilyen vagyok. Már gyerek koromban is mindig azért mutogattak, mert még az öcsém se tudott egy jót bunyózni velem... :oops:
Egyébként Lilla amint ki mert jönni a sarokból ahová legelőször bekuporodott, azonnal nekiesett az egyik fiú. Ezzel tényleg nem tud mit kezdeni, azonnal kiborul, mert mi mindig arra tanítottuk, hogy simizzük a másik gyereket és nem bántjuk.
A másik gondom meg megintcsak nem érint Titeket. Igaz, hogy 4-5 gyerek beteg volt, és őket nem láttam így róluk véleményt se tudok alkotni, de a többi nem éppen kommunikatív-együtt játszós gyerkőc volt. Matyi remekül elvolt magában is, néha odacsaptak egymásnak a többi fiúval, de ennyi. Lilla nem szeret magányosan játszani, de játszópartnernek meg az idősebb fejlettebb gyerekeket, felnőtteket tekinti. Egyenlőre. Remélem ez idővel változni fog nála. Szóval ezek nem a hozzáállásomtól függnek, hanem Lilla igényeitől.
És volt két gyerek akit nagyon sajnáltam. Nem igazán foglalkoztak vele, hogy mennyire magányosak, magukba fordultak és elkeseredettek.
Most úgy vagyok vele Karácsonyig tesztidőszak. Ha látom Lillán, hogy rosszat tesz neki, magába fordul, akkor vagy megpróbálok másik bölcsit keresni neki, ahol nagyobbak között lehet, jobban foglalkoznak vele vagy még nem tudom hogyan, de megpróbáljuk Anyut igénybe venni (ez sajnos minden napra egyenlőre kivitelezhetetlen).
Arról mit tudsz, itt a gondozónők tartanak foglalkozásokat nekik? Gondolok itt közös rajzolásra, éneklésre, mondókára, mese olvasásra stb.

Saci,
Sebinek gyógyulást!!! Tudom milyen rossz. Lilla a torokfájásától sokáig nem evett-ivott. A végén a folyadékot a Nurofen szívócsövével nyomtam bele, mert ha jól hátra ment kénytelen volt nyelni... :oops: Nem akartam, hogy infúzió legyen belőle. :?

Szilvi,
Köszönöm, nekem nem kell koszorú, mert ebből a forrásból az évek során sok-sok doboznyi gyűlt össze. De szívesen megyek traccspartizni. :P Illetve nézek még hozzávalókat nektek. Azért Te is nézd át mi kellhet még, mert annak a doboznak a nagy része húsvéti koszorúhoz jó. Igaz azt is csinálhatunk majd. 8)
Köszi a címeket, az egyiket megpróbálom!! :P
Enikőnek gratulálok!! A végére mindenkit leelőz. :P :shock:

Nikcsi,
Visszafelé azért nem fog fejlődni, remélem, de nem is elégíti ki az igényeit és az eddigi fejlődési tempóját. A remélem annak szólt, hogy bármi előfordulhat. Például a betegség elöttig a kakinál MINDIG szólt, és a felénél elötte, tehát az bilibe, WC-be ment. Ha esetleg becsusszant a pelusba AZONNAL tisztába kellett tennem. Egy percig nem viselte el az érzést. A betegséggel járó hasmenése óta egyáltalán nem szól, még akkor se ha érzem a szagát és rákérdezek. Ez most egy kicsit más példa volt, de szerintem mindkettő a pszichétől függ. Szóval ha esetleg szorongani fog, nem érzi jól magát, attrocitások érik, bármi előfordulhat nála.
Azt hiszem ebben a bölcsiben most ez a legnagyobb csoport. Én nem tudom biztosan, de egy ismerősöm szerint akinek a lánya az 1. csoportban van, azt mondta a miénk a legnagyobb. Illetve még a szülőin mondták, hogy a mi gondozónőinké volt tavaly a nagy csoport. Ha most újat kaptak, a gyerkőcök nyilván már elmentek.
A gondozónőktől azt megkérdeztem már, hogy a csoporttársak mennyi idősek. A többség pár hónappal idősebb Lillánál.

Na most már befejezem a regényírást, jól elment vele az idő. :o
myra
 
 

 
 

Szilvi!
Nemtom mekkora koszorúk vannak, olyan közepeset kérek ha több méret is van, de ha csak kicsi meg nagy, akkor kicsit. És mit vigyünk még? Nem tudom mi volt a csodaládikóban, amit Myra vitt.

Most bölcsi téma jön, akit nem érdekel, ugorjon! ;)

Myra!
Nálunk is volt beszoktatás és akkor én is láttam a délelőttöket, hogy mi történik. Igaz, amikor Matyi szokott, akkor Oti szabin volt, így őt kevésbé ismerem, és 6-an voltak még csak, amúgy tényleg jellemzően reggel és este látom mi történik, de sokszor volt már, hogy odamentem az ajtóhoz, bekukucskáltam és csak utána szóltam, hogy megjöttem. Semmi furit nem láttam soha. Én továbbra is tartom, hogy emberségesen bánnak a gyerkőcökkel, ha bajuk van igyekszenek megvígasztalni, az meg, hogy szabályokhoz szoktatják őket, hogy nekik könnyebb legyen, szerintem nem elítélendő dolog. Szabályok kellenek, hiszen az életük során mindenhol ezekbe ütköznek, és én itthon is igyekeztem erre nevelni. Ez az egyedül játszás más kérdés, hiszen a legtöbb ilyenkorú gyerek még nem képes a másikkal játszani, csak mellette, konkrétan Matyi nincs is hozzászoktatva, hogy játszunk vele, valszeg azért is van úgy el.
Verekedés, bírkózás, harapás, köpködés téma: szerinted egy ilyen korú gyereknek mit kellene csinálnia? Ők ezekeket még játéknak fogják fel, ami nyilván ha eldurvul, le kell állítani, elmagyarázni mit szabad és mit nem, és nyilván mi sem erre tanítjuk itthon a kölköt. Nálam ez hasonló kategaróia azzal, hogy mennyire keni össze magát bármilyen szituban - nem érdekel, hiszen ez a dolga, gyerek még könyörgöm!

Én úgy tudom nincs a bölcsiben nagyobb csoport, mindenki "elballagott" augusztusban.

Talán nektek azok a csoporotok lennének jók, ahol nincs ilyen kor szerinti beszotás, együtt a nagyobbakkal. Vagy rögtön az ovi, viszont oda 3 éves koráig államiba nehezen veszik be, és alapkövetelmény a szobatisztaság. Nehéz ügy, de ti vagytok a szülei, nektek kell eldönteni, mit akartok, mit tartotok a legjobbnak Lillának, mert az a legfontosabb, hogy ő jól jöjjön ki ebből az egészből. Mi is úgy indultunk neki, hogy ha Matyi rosszul viseli, sokat lesz beteg, vagy halonló módon észrevesszük rajta, hogy utálja, akkor maradok vele itthon. Én csak kellemesen csalódtam, és nekünk bejött, aminek nagyon örülök, mert annyira jó újra dolgozni, emberek között lenni, másról is beszélgetni, ment gyerek-dolgokól, stb.

Bocs a litániért, majd dumálunk még a talin.
Fuvarügyileg ha nem rossz az nektek, hogy nem tudom megmondani, hogy mikor indulunk, hanem egyszercsak ott termek, akkor elviszlek/hozlak titeket szívesen.
Na megyek készülődni a melóba.
aranyhold
 
 


Myra,
Bocs a többiektől csak most Neked bölcsi ügyben, mert bár próbálkoztam pü-ben, de nem reagáltál:

A lányom március óta bölcsibe jár, itt a III. kerületben.(önkormányzati bölcsi). Nem volt könnyű és tele voltam mindenféle félelemmel, ráadásul tudtam, hogy sokat fog nekem is segíteni mert akkor amikor elkezdtük a beszoktatást már vártam a következő manót a pocakomban és mivel nem volt egyszerű terhességem (hematóma, terhességi cukor, többszöri bevérzés stb) nekem sokat segített és egyéb segítségem akkor nem is nagyon volt ami mindig fixen jelen volt az életünkben. Ennyit a háttérről.
Nagyon körbejártam a helyi bölcsiket (belső Óbudán) és sok energiámba került minden ami a bölcsivel kapcsolatos(itt nem részletezem) és bár állítólag a kerület legjobb bölcsije( nem nevezem meg) nekem rendesen voltak és vannak fenntartásaim, de én azt láttam, hogy a lányomnak abszolute bejött. Eleve nagyon gyerek centrikus és roppant barátkozó természetű. Eleinte volt sírás (mindkét részről) aggódtam, hogy hogy tartható az a higénia amit én itthon tartottam és el is vártam (sehogy! ) talán én tartottam túlzottan "tisztán", foglalkoznak-e vele (igen, sőt ha azt tapasztaltam volna, hogy csak megőrző akkor kiveszem), hogy mi lesz ha megverik és ha ő verekszik(ez sajnos van és lesz is, kivédeni nem tudom, mint ahogy ezt később sem oviban, vagy suliban, de én arra nevelem és terelgetem, hogy nem bántunk sosem másokat, de ha Téged igen akkor védd meg Magad). Mikor elkezdtük a bölcsit nem beszélt (18 hónapos volt). Ma elmúlt 27 hónapos és minden elfogultság nélkül mondom, hogy választékosabban beszél mint a kortársai, szinonimákat használ és szépen, kerek mondatokat mond, rengeteg mondókát, verset tud. Ez lehet a bölcsi hatása is, de én is sokat foglalkozom vele, mindenhol beszélek hozzá és folyamatosan mindig beszéltetetem még játék közben is.

Mikor elkezdtük a bölcsit -bevallom bár nem vagyok rá büszke- , lopakodva lestem a bokrok mögül. Jól bírja-e nélkülem, (sajnos igen) nem ücsörög-e valahol egyedül, (néha magában játszott) figyelnek-e rá (az én mércém szerint ami azt jelentette, hogy csak az enyémet lessék: NEM) és felöltöztetik-e abba amibe kérem.(8 hónap alatt egyszer már haza jött másnak a sapijában, tehát NEM). Azaz úgy törődnek és foglalkoznak-e vele mint ahogy én, és bár baromira fájt, DE NEM. Kiborultam és miután egyszer le is buktam, hogy lesem a gyerekem, számot vetettem magamban és arra jutottam, hogy el kell kezdenem elengedni Őt (nem nagyon csak kicsit), nem láncolhatom(persze képletesen) magamhoz és sosem érezheti azt, hogy bizonytalan vagyok abban, hogy neki bölcsibe, oviba, iskolába kell járnia, mert ha ezt megérzi rajtam akkor nem fogja magát jól érezni, ha kételkedem abban, hogy kell-e ez neki (és ez mindegyik intézményre igaz) akkor ezt meg fogja érezni. Igaz az is, hogy soha senki nem fogja úgy körülvenni, óvni, félteni, szeretni mint mi (azaz az én mércém szerint) és ezekben az intézményekben bölcsi, ovi, stb. nem is ez a feladat, hiszen erre mi itt vagyunk szülők, hanem az, hogy – bár undok egy szó, de a szocializáció első lépcsőjeként a gyerek megtanulja, hogy egy közösségben vannak normák, alkalmazkodási helyzetek másokhoz és csomó egyéb „szabály” amiket be kell tartani. Az is igaz, hogy meg kellett tanulnom egy sor dolgot, pl.: azt, hogy bíznom kell abban a két gondozónőben akihez a gyerekem tartozik, (ez nagyon nehéz volt) bizonyos szitukban – bár legszívesebben beszóltam volna, nyelnem kell (és ez tapasztaltabb anyukák szerint az iskolákban sem lesz másképp). Miért????? Mert vannak dolgok amikből (férjem szerint „bolhából elefánt”) ha ügyet csinálok akkor csak a gyereknek ártok és már most bizonyos helyzetekben vissza kell fognom magam, hogy szokjam a helyzetet, mert ezzel később tényleg csak a gyerkőcnek árthatok. Ez is egyfajta szocializáció csak most a gyermekét közösségbe vivő szülőé.
Aztán ott voltak a betegségek: egy hét bölcsi két hét itthon, rettegtem és rettegek még most is a „közösségi” vírusoktól. Volt amelyiktől az egész család kifeküdt. Kaptam én is azt a bizonyos Broncho Vaxomo-t, biztos van akinek használ, nem kétlem – doki nénik olvassa és Ő is ismeri a tapasztalataimat- nekünk nem jött be pedig tuti a 3 hónapos kúrát végigcsináltuk. Kell az immunrendszernek edződés ehhez is az biztos.

Szóval nekem ilyen tapasztalataim vannak. Nem állítom, hogy a világ legjobb helye a bölcsőde, de a lányomnak bejött, az is igaz, hogy ha egy szemernyi ellenállást is éreznék reggelenként( leszámítva a beszoktatási sírásokat még anno) az is biztos, hogy én lennék az aki nem vinném többet.

Üdv.:Kika
kika
 
 


Aranyhold,
Azt én se mondtam, hogy Ti verekedésre nevelitek a gyereket, csak azt, hogy Te ezt el tudod fogadni. Nekem sajnos nem megy. Nálam ez a szabály: Lilla ne csináljon ilyeneket! Nem akarom, hogy megszokja, még ha most játéknak is tekinti, késöbb már nem annak fogja. És véletlenül is okozhat másnak súlyos sérülést. De azzal semmi bajom más mit gondol erről. Ez az én "hülyeségem". A maszatolással egyetértek. :P :P
A szabályokkal sincs bajom, hiszen azok itthon is vannak, csak az nem tettszik, hogy mindenképpen el akarják várni a hiperaktív lányomtól, hogy 3 órán át feküdjön egy helyben. Más megoldás nem létezik számukra.
Nekem jó hacsak itt termetek, :P sőt lehet, hogy akkor már Lillának is ott kell aludnia a bölcsiben.
Oviba tényleg csak teljesen szobatisztán mehet. Illetve az szabály még, hogy teljesen egyedül egyen-igyon. Nálunk a 3 éves kor is gond, mert Lilla szeptemberhez képest sokára tölti be. De van ismerős itt az egyik oviban ami vegyes csoportos, talán ő majd tud segíteni jövőre.

Még mindig itt röhögök magamban. Lilla mostanában olyan szórakoztatóan tudja kommentálni a dolgokat. A mai reggelünk úgy kezdődött, hogy mellettem aludt az éjjel (elég szarul volt, azt hittem beteg lesz), és persze letornázta magát a lábamig. Így amikor felébredt, és felült a félhomályban nem látta a fejemet (csak az lógott ki a paplan alól). Már hallottam, hogy elkezd kétségbeesni és felnéztem. Erre elröhögte magát, és közölte "elbújtál kicsit". Majd fél perc múlva lemászott az ágyról elkezdett integetni és azt mondta "Szia Anya, elmegyek Apához". (Azt hitte itthon van még az Apja csak valahol kint.) Most meg idehozta az üres poharat és közölte "Tessék Anya. Megittam. Lilla pici-pocijában van tápi." (Tápi helyett reggelre már tejet kap, de ő ezt még nem különbözteti meg. A megszokás...) 8)
myra
 
 


Kika,
Ne haragudj, mivel mindig rohanásban vagyok, nagyon ritkán nézem meg, hogy van-e privi üzenetem. De majd oda válaszolok neked! :P
myra
 
 


Sziasztok!
Gyorsan írok, mert van egy kicsi időm.

Bölcsi
Dorinát egyetlen közösségbe sem lehetett vonni. Mi az ovival kezdtük. Az első csoport mini-csoport volt, ide a 2 évesnél idősebb szobatiszta gyerekek mehetnek. Ott volt vele a keresztanyám is (dadus), aki tényleg próbált vele külön is foglalkozni, mert ismerte. A gyerek minden reggel hasmenéssel és hányással indított. Tehát ez nem jött be.
A második eset teljesen ismeretlen környezet. Ez sem jött be.
A harmadik, már nagycsoportban "szerelmes" lett az egyik kisfiúba és onnantól kezdve járt, de csak ebédig. Ha próbáltunk, hogy ott maradjon aludni, akkor megint hányás hasmenés reggel. Nekem az volt a szerencsém, hogy anyukám otthon tudott vele marani. Az orvos mondta, hogy inkább hagyjuk otthon, mert idegi alapon megy a gyerek hasa az ovitól.
Dorina már pici korában is elég furán viselkedett a gyerekekkel, ha lementünk pl. homokozni és odajött hozzánk egy gyerek összepakolta a cuccát és elindult haza. Sokáig próbáltam játszóterezni vele, hátha megszokja, megszereti a gyerekeket de nem. Mi akkor mentünk az udvarra, amikor max. 2-3 gyerek volt a környéken.
A kistesó gondolatától pedig a hideg is kirázta. Lány létére egyetlen egy babakocsihoz sem ment oda, ha mentünk babalátogatóba ő a baba közelébe sem ment.
Azt hiszem mi mindent megpróbáltunk vele, de nem jött be. Ő ilyen, ilyennek fogadtuk el.
Most viszont jó tanuló, hamar beilleszkedik a közösségbe és imádja a két kicsit (akik viszont odavannak érte)

Sára teljesen más! Ha meglát egy másik gyereket kiabál neki, hogy "eló" vagy "szcia". Ha kimegyünk az udvarra alig várja, hogy a szomszéd kislányok is kint legyenek és vagy ő átmegy vagy a gyerekek jönnek át hozzánk. A múltkor 8 gyerek (max. 7 évesig + Dorina) rohangált az udvarunkon Sárával az élen.
Őt muszáj lesz bölcsibe vagy játszóházba beadnom hiába vagyok itthon, mert kellenek neki a barátok.
Flórát is imádja, állandóan be kell őt is fektetni a kiságyba "jajó" mellé, ölelgeti, puszilgatja.

Flóra még nem tudom milyen lesz. Remélem inkább Sárára fog ebben hasonlítani. :)
Tegnap voltunk (MÁR!) a 2 hónapos oltáson. 5150 gr és 59 cm!!

Cas
Gyógyuljatok meg!

Szilvi
Ma beszéltem a karosszériás fickóval, mert megjött az utolsó alkatrész és úgy néz ki, hogy jövő hét elejére kész az autó. Ha minden OK lesz, akkor a csütörtököt mi is bevállaljuk. Nekünk nem kell semmi, mert nem tudom, hogy addig még mi lesz.
Eddig az autó vége kb. 370 :(

Azért még ne felejtsetek el minket!! Mi is vagyunk csak ritkán!!
hmmc
 
 


Ha néha hülyén írtam le valamit találjátok ki, mert már "Jajó" jelentkezett :)
hmmc
 
 


Cas
Szegény Sebi jobbulást neki! Myra írta a nurofenes fecskendőt, nektek van olyan? Vagy adjak nektek egyet?

Szilvi
Melyik csütörtökről van szó?

Boglárka
Gyere talira és segédkezz, főleg nekem, mert én béna és türelmetlen vagyok az ilyenekhez!

Myra
Jó kis témát dobtál fel, úgy érzem legalább úgy megírták a többiek a véleményüket, mint anno nekem a bölcsitől való óvásomkor (szarul esett, de be kell látni néhány dolgot).
Néhány saját véleményem: verekedés, én soha nem neveltem erre Korit, csak hát a talikon Koritól mindenki mindig elvett mindent (méretileg a legkisebb). (Ezen a téren pedig nekem az a nevelési elvem, hogy ha valaki játszik valamivel azt ne vegye el, ellentétben a többiekkel!) Ebből jött ki Koriból az, ha tőle elvesznek valamit akkor azért harcol (foggal, körömmel). Verekedésről a véleményem: szerintem nem jó dolog, de pl.: az esések sem jó dolgok. Ha Kori felmászik a székre és leesik, akkor egyszer csak megtanulja, hogy ne másszon fel. Ha mindentől megóvnám avval a gyerekemmel csesznék ki, szóval ha kell "verekedjen", vagyis védje meg magát. Azt írtad, hogy nem akarod, hogy Lilla szokása legyen a verekedés. Nem hiszem, hogy az lesz, de ha igen, akkor ahogy több esze lesz, és ti szülők elmondjátok, hogy az nem jó, változni fog - szerintem. Amúgy azt hiszem normális ember vagyok, pedig irtó rossz (kétszer is elmentem világgá, és a Hármashatár hegyen találtak meg), akkor még nem ismert szó volt a hiperaktív, de én az lehettem, és mégis egy normális ember lettem (bölcsis is voltam). Az tuti, hogy még most sem vagyok egy ücsörgő típus (nem ülők le egy 1,5 órás filmet megnézni, nem szoktam könyvet kiolvasni együltőmben, stb.). Itt a hegyen nőttem fel, szinte egész nap az utcán voltam a fiúkkal, gondolhatod miket tanultam (nem volt lány itt a hegyen). Na igen az oviba egy kisfiúval állandóan eljátszottam csukd be szemed, nyisd ki szád, adok neked cukorkát, helyett földet tettem a szájába. Félreértés ne essék, ezt nem büszkeségből írom re, csak azért, hogy mégis normális vagyok, legalábbis annak tartom magam (azt hiszem van önkritikám).
A dadusokkal beszélve, és sok más vélemény is elhangzott, együtt 3-4 évesen játszanak a gyerekek, vagyis a Lilla korosztálya még nem. Mesélted, hogy ott volt egy ismerős 6 éves gyereke, és milyen jól elvoltak. Na igen, a szomszédban van egy 7 éves kislány, Kori imádja és tényleg jól eljátszanak, DE máshogy "játszanak"nem úgy mint a kortársaival! Ha jól vettem ki a szavadból ez egy egyszeri dolog volt. Kori szeptemberben minden nap együtt volt Brigivel, és napok múltán már változott az együtt játszás! Arról szólt a dolog, hogy Brigi sokkal okosabb, mintha a tanítója lenne, nincs vita, figyeli amit csinál. Amúgy én is azt tapasztaltam, hogy Kori az idősebb gyerekekkel jobban el van. Kori csoportjában 2 vagy 3 gyerek van, aki már elmúlt 3 éves. Elvileg húzó erő lehetne, de én nem ezt látom, vagyis annyit nem töltöttem ott, hogy ezt láthassam.
Aranyhold említette a szabályokat: na ez engem szíven ütött, és én is csak azt láttam, hogy mindent úgy csinálnak, hogy a dadusoknak jó legyen. Pl.: az tök idegesített, hogy kb. negyed órát egy helyben kell ülniük, amíg megisszák az üdítőt. Azért idegesített, mert mi Korival nem vagyunk egy ücsörgős típusok. De belegondoltam, egyik gyerek megitta és elmegy játszani, megindul a másik gyerek, aki esetleg még nem itta meg, de a kezében van a pohár, stb. Szóval be kell látni, hogy ez az ő kényelmük, de egyben a gyerekeké is. Ha egyfolytában avval lennének elfoglalva, hogy itt-ott összeszedjék a poharakat, felmossák, akkor itt már nem a "gyerekfelügyeletről" van szó!
Ami engem még kiakaszt, hogy kértek egy "fogalmazást" a gyerekről, adtak hozzá sémát. Mire figyeljenek: leírtam, hogy ne hagyják sokat sírni, mert hányni fog. Ehhez képes az első nap, amikor otthagytam és láttam az udvaron sírni, nagyon elkeseredtem. :shock: :o :x Bölcsiben még nem tetszik, hogy a beszoktatás szerintem nagyon gyors ütemben akarják véghez vinni, holott nem hajt a tatár, nem állok maholnap munkába. :(
Óvoda: nem vagyunk tisztába a szabályokkal, vagy ennyire különböznének a bp.-i és vidéki szabályok? Családban van óvodavezető (Nyíregyházán) és azt mondja az nem igaz, hogy szoba tisztának kell lennie a gyereknek.

Kika honnan tudtad meg, hogy melyik a legjobb bölcsi a kerületben? Ahány emberrel beszélek (anyukák, védőnők), annyi félét mondanak. Bölcsis témában teljesen egyet értek! 100% ez játszódik/dott le bennem! A legfontosabb: nekem is sok problémám van néhány dologgal, de a lényeg, mégis az, hogy ha Kori jól érzi ott magát, akkor félre kell tenni a kitöréseimet, és a jól beolvasok c. dolgaimat. Tényleg az van bennem is, ami Kikában, mindent az itthoni dolgokhoz hasonlítottam.
Kukkolás: nekem is ezt mondták, ha lebukok rosszat teszek, mert ez azt jelentheti, hogy nincs bizalmam a dadusok felé. Holott nem is csak ezt figyelem! És megint csak Kikának van igaza, nekem sokkal nehezebb ez az elszakadás, mint Korinak. Néhány percig sírás, aztán tök jól elvan! Nehéz ezt feldolgozni! Én is túlzottan magamhoz bilincseltem a gyerekem, már csak azért is talán, mert soha nincs, nem volt segítségem (21 hónapja összesen max. 5-8 órát voltam nélküle).
Na én is befejezem a kis regényem a bölcsiről, bocsi, de ezek így kijöttek belőlem is. :? :oops:
nikcsi
 
 


Hmmc
Nem írom, de annyiszor eszembe jutsz! Pl.: mi volt a 6 hetes kontrollon? Akkor miért nem szóltál, hogy jössz ide a közelbe, csináljunk egy gyors összeröfit?
Még szerencse, hogy ilyen lett Dorina - mármint a kistesókkal! :lol:
nikcsi
 
 


Köszi a jókívánságokat, hatnak!!! :)
Mozgalmas éjszakánk volt, de úgy látszik, túl vagyunk a nehezén. Már nem is lázas. Szegénykém ezerszer ébredt, és kétségbeesetten kérdezgette minden nyelés után, hogy "Miez? MIez???", mármint hogy miért fáj (érdekes, ő is a száját mutatta, mint Lilla... :))
Úgyhogy együtt aludtunk, aztán egyszercsak 3/4 5-kor közölte, hogy "inni". Apja csinált neki gyorsan tápit, és úgy bevágta, mint a huzat. :) Úgyhogy megnyugodtunk, hogy nagy baja már nincs. :)
Viszont nem akart visszaaludni - na mindegy, minden nem lehet tökéletes! :wink:
KÉRDÉS: ti hogy adtok be nekik kanalast? Nálunk a vizet simán megissza az adagoló kanálból, de ha beletöltöm a lötyit, rettentő hisztibe kezd, pedig "finom". (A korábbi gyógyszerét, amit a hörghurutra kapott, belekevertem az italába, de annak tényleg jó gránátalmaíze volt, szívesen itta.)

Szilvi
Koszorú: én is egy kisebb/közepes méretre lennék jelentkező. Köszi!!!

Myra
Szerencsére a tápit mostmár megissza, és az itatójából is almalét, enni pedig ha folyósra turmixolom a főzelékét, és én adom pici kanálnyinként (mert magának óriási adagokat lapátol be, aztán meg szenved), akkor nincs baj. Szóval remélem hamar túlleszünk rajta.
Lilla beszólásai aranyosak! :)

Hmmc
De jó!!! Gyertek talizni!!! Addigra remélem kilábalunk, és nem fertőzünk, és akkor megyünk mi is!!!

Nikcsi
Köszi a nurofenest, nincs, de egyelőre nincs is rá szükség szerencsére! :)
Ja, és írd meg légyszi, mennyivel jövök a dmezésért!!!
cas
 
 


Szilvamag,
mielőtt elfelejtem: jövő hét csütörtök annyira nem jó, hogy Vilmost még angolra se tudom vinni. Adventi délután lesz az oviban, ez amolyan karácsonyi kézműves készülődés szülőstül, karácsonyi zenére, jaj-de-szeretjük-egymást hangulatban.

Pedig a múlt héten megvettem az új tananyagot Vilmosnak 14 hónapra 17 ezer forintért!!!! Aszittem lehidalok! És akkor még a havi 9000 az oktatás + az Anna-angol amit imádnak a kölkök!
A 2 gyerek havi 30 ezerben van különórailag. :(

Bölcsi: mindenkinek más a gyereke, mindenkinek más az elvárása és minden gyereket - szülőt másként fogadnak az ott dolgozók. Így nem lesz konszenzus köztetek. Ettől még persze elsírhatjátok itt a bánatotokat. Ha együttérzés kell, csak nekem szóljatok. Ugye, Nikcsi?

Myra,
köv. ősszel próbáld egy olyan oviba beiratni Lillát, ahol van minicsoport. (3 éves kor előtt felveszik a gyereket.) Vigyázz! Félév múlva beiratás! Le ne maradj.
laga
 
 


Nikcsi,
Szerintem természetes, hogy mindenkinek más a véleménye. Nem vagyunk egyformák, de ez így van jól. A gyerekek se egyformán fejlődnek, mások az igényeik, és szerintem mi mind próbáljuk azokat szem elött tartani.
Egyébként az idősebb gyerek nem egyedi eset. Ezt a kislányt jól ismeri. Itt laknak szemben, és együtt is nyaraltunk. De másokkal is jól elvan. Ez nála szimpátia kérdése. Most például mindenből amiből kettő egyforma, vagy két hasonló van neki, azt kihangsúlyozva elteszi, hogy az "Encsié" lesz. :P

Cas,
Én Lillának mindent (antibiotikum, köhögési stb.) a Nurofenes fecskendővel adtam be. (Régebbről elraktam őket.) Jól bele lehet dugni a szájába, csak egy nyomás, és már reflexből le is nyelte. Ő kanálból is elfogadott mindent, csak kis kelebóka, és néha addig ficánkolt míg meglökte a kezem, és én kilöttyintettem. :oops:

Hmmc,
Jó lenne látni Titeket!!! :P
myra
 
 


Bocs ez megint bölcsis hsz. lesz:

Nikcsi,
Azt írtam, hogy állítólag a legjobb bölcsi. Én akiket megkérdeztem védőnő, anyukák stb. mindenki erre végszavazott, de nem biztos, hogy az. ( a kerületi bölcsis top list-en ez volt az első :?
Nekem a szempont az volt, hogy korcsoprtos legyen, azaz a hat hónapos és a két éves ne kerüljön egy csoportba(ez lehet durva hasonlat volt, de ezzel csak azt akartam mondani, hogy a hasonló korú kerüljön egy csoportba) foglalkozzanak vele(ez megvan sőőőőt).
Az iváshoz és evéshez itthon is iszonyúan próbáltunk következetesek lenni, azaz ha eszik vagy iszik üljön le, tök mindegy hova azaz lehet az a padló is, de üljön. Én ezt a félrenyelés elkerülése miatt követeltem meg tőle, de ami számomra nagyon furcsa volt, hogy üveg poharat adnak az iváshoz én itthon csak ezeket a jópofa műanyag poharakat mertem.

Laga-nak igaza van, a szülőkhöz tényleg másképp állnak és ezt sokszor éreztetik is,- láttam egyszer azt, hogy az Irigyhónaljmirigyes pasi feleségének "kedveskedett"az egyik dadus, vajh' miért? - de úgy ahogy az életben a bölcsiben sem kedvelem a "műmájerséget". Bár az is igaz, hogy attól az anyukától nekem is a hajam hullana aki tök taknyosan és láz után begyógyszerezve beviszi a gyerekét a bölcsibe, csak azért, hogy után szaladjon fufogni a fitness terembe vagy frissen, ropogósan műkörmöket felrakatni..
Különbözőek vagyunk mint ahogy a gyermekeink sem egyformák.

Kika
kika
 
 


Bocs ez megint bölcsis hsz. lesz:

Nikcsi,
Azt írtam, hogy állítólag a legjobb bölcsi. Én akiket megkérdeztem védőnő, anyukák stb. mindenki erre végszavazott, de nem biztos, hogy az. ( a kerületi bölcsis top list-en ez volt az első :?
Nekem a szempont az volt, hogy korcsoprtos legyen, azaz a hat hónapos és a két éves ne kerüljön egy csoportba(ez lehet durva hasonlat volt, de ezzel csak azt akartam mondani, hogy a hasonló korú kerüljön egy csoportba) foglalkozzanak vele(ez megvan sőőőőt).
Az iváshoz és evéshez itthon is iszonyúan próbáltunk következetesek lenni, azaz ha eszik vagy iszik üljön le, tök mindegy hova azaz lehet az a padló is, de üljön. Én ezt a félrenyelés elkerülése miatt követeltem meg tőle, de ami számomra nagyon furcsa volt, hogy üveg poharat adnak az iváshoz én itthon csak ezeket a jópofa műanyag poharakat mertem.

Laga-nak igaza van, a szülőkhöz tényleg másképp állnak és ezt sokszor éreztetik is,- láttam egyszer azt, hogy az Irigyhónaljmirigyes pasi feleségének "kedveskedett"az egyik dadus, vajh' miért? - de úgy ahogy az életben a bölcsiben sem kedvelem a "műmájerséget". Bár az is igaz, hogy attól az anyukától nekem is a hajam hullana aki tök taknyosan és láz után begyógyszerezve beviszi a gyerekét a bölcsibe, csak azért, hogy után szaladjon fufogni a fitness terembe vagy frissen, ropogósan műkörmöket felrakatni..
Különbözőek vagyunk mint ahogy a gyermekeink sem egyformák.

Kika
kika
 
 


Cas
E-mailbe tegnap megírtam! Szilvi Te megkaptad? :shock:

Laga
IGEN! Hozzá lehet fordulni ilyen kesergős bölcsi témával! (De ezt olvashatta is mindenki.) :lol:

Myra
Persze, hogy természetes a véleménykülönbözet. Evvel csak azt akartam mondani, hogy talán nálatok is néhány hét után jobb lesz, amikor már kicsit Te is megbékéltél a dolgokkal, mint én. Talán akkor Szilvi koppintott a fejemre, hogy majd néhány hét múlva olvassam vissza azokat, amiket írtam. És tény, hogy máshogy látok néhány dolgot, sőt alig várom, hogy vihessem bölcsibe Korit, pont azért amit korábban Te is írtál (itthon unatkozunk). Remélhetőleg idővel nálad is lesz ilyen változás. (De azt akkor is utálom, hogy nem mossák, vagy törlik meg a lábak közti dolgokat! Ja és be se kenik.) :cry:

Kika
Hol van ez a kerületi bölcsis top list? (Írtam pü-t) Ebben a bölcsiben is korszerint vannak/lennének, csak ha kiesik egy, vagy több gyerek, akkor már borul a bili. Evés-ivás: félre értés ne essék, nálunk sincs mászkálás, vagy épp játék közbeni evés. Szigorúan asztalnál evés-ivás, csak hát etetőszékben történik, vagyis lehetőség sincs a mászkálásra. A bölcsibe viszont egy kis szék van, amiről bármikor felállnak. Az üvegpoharakon én is kiakadtam, beszoktatás mindhárom napjában kiborította valaki az italát. :? És még füle sincs. :o

Szilvi
Nem válaszoltál: melyik csütörtökről van szó :?:
nikcsi
 
 


Na, látom jól kitárgyaltátok a bölcsi témát. :wink:

Myra, akkor megyünk értetek ... rajtaütésszerűen! :roll:

Nikcsi! Ha jól tudom jövő csütörtökön lesz a koszorús buli.
aranyhold
 
 


Sziasztok!
egy kicsit én is belekotyognék a bölcsitémába :wink:
én örültem neki, hogy vegyes csoportok vannak, mert szerintem a gyerekek egymástól többet tanulnak, mint a dadusoktól és "húzzák" magukkal
a helybenülést én is támogatom
verekedés: annál rosszabb nincs mikor szegény gyerek védtelen elszenvedője az "erőszaknak". Kinga is csak ült, amikor elszedtek tőle valamit vagy megharapták, csúszdázáskor félretolták (persze vér nem folyt :wink: ) és igenis megbeszéltem vele, hogy 1. adjon hangot nemtetszésének 2. védje meg magát
nem kell verekedősnek lennie, de meg kell tudnia védenie magát és az érdekeit és sajnos ehhez edzés kell :twisted: - ha tetszik nekünk anyáknak, ha nem
ez persze az általánosság és a rám és az én gyerekemre vonatkozó érzés, minden gyerek és anya más :wink:
az a legrosszabb az egészben, hogy nem lehet ugrálni a bölcsik-ovik-iskolák között, de meg kell keresni azt a helyet, ahol a gyerek is és az anya-apja is jól érzi magát
Apukák, Neketek mi a véleményetek????
szilvamag
 
 


Nikcsi!
jövő hét csütörtök
szilvamag
 
 


Aranyhold és Többiek!
hozzatok mindent, amit szívesen rápakolnátok a koszorúra, gyertyát, mécsest, szalagot, ágat . . .
szilvamag
 
 


Nikcsi
Írd meg inkább ide privibe.

Szilvi
Öööö... én viszek szívesen rávalókat, de akkor mi van a dobozban (hogy ne duplázzunk)?
cas
 
 


Szilvi
Laci nekem már kifejtette, mert végigolvastattam ezt a bölcsis témát, mint egy tanulmányt. :lol:
nikcsi
 
 


Tücsökzenén nektek is mondta Eszter a szombati tatai tavi lúdelhúzást? Én már mondtam is a férjemnek és asszem megyünk. Nézzétek meg: www.mme.hu Ha elolvassátok a cikket, akkor ott van a végén, hogy lesz egy kis piknikhangulat, forralt bor meg rétes... :D
Remélem az időjárás kegyes lesz hozzánk!
laga
 
 


Nikcsi
Finom a tea, amit vettünk, de végül elfelejtettem adni belőle... :(
Sebi viszont végre (kisebb nyafogás után, de) ügyesen bevette délben a gyógyszert. Azért elteszem azt a nurofenes bigyót, jól jön az még, köszi!!!
cas
 
 


Gyorsan két kép :)
Kép

Kép
hmmc
 
 


Kép
hmmc
 
 


Hmmc
Sára nagyon profi a 2. képen!!! :)
(Az elsőn kicsit viccesek, hogy olyan nagy fekete szemük van. Ráküldted a képekre a piros-szem-mentesítőt? :) Viszont döbbenetesen hasonlítanak már ők is!!!)
cas
 
 


Cas
Ráküldtem :)
De Flórának iszonyatosan nagy szemei vannak, főleg ha kimereszti, mikor figyel valamit.
hmmc
 
 


Cas
A tea kicsit később nekem is eszembe jutott! :)
Ma is voltam fogászaton! :)

Hmmc
Nagyon édik a képek! Tényleg nagyon profi Sára, hát van kitől és mit látnia! Annyira édesek, hogy tisztára irigykedem :!: :lol:
nikcsi
 
 


vettem 5 koszorú alapot, meg van néhány itthon is, gyertek!
aki előbb ér ide, az nagyobb választékból csaphat le a legjobbra :wink:
szilvamag
 
 


Mostanában nem reagáltok a hozzászólásaimra. Akkor én most ki vagyok közösítve? :shock:
laga
 
 


Laga
Milyen hsz-ra nincs reagálva? Mi nem vagyunk tücsökzenések.... :?
Dehogy vagy kiközösítve!!!!

Szilvi
Mi az a korábban? Különben is ez diszkrimináció :!: :roll: :D
nikcsi
 
 


Laga
Most mi sem voltunk tücsökzenén, és a szombatunk amúgy is zsúfolt. Meg nem is volt olyan igazán kérdés-jellege...Viszont várjuk a beszámolót, lehetőleg képekkel (és hogy mi is ez egyáltalán?). És mikor megyünk mamabulizni? Szerda?
cas
 
 


Laga,
Nagyon jól hangzik, de sajnos Lilla 1 órán belül megkapja az oltását, és a tájékoztató szerint ebben a korosztályban 80 %, hogy láz, mozgás fájdalom, nem alvás, nyűgösség várható. :( :( Huhhh szegény fejünknek és Lillának... Szóval nem merek holnapra tervezni semmit.

Szilvi,
Engem nem tudsz megijeszteni! :wink: :P :P

Hmmc,
Tényleg nagyon egyformák a lányok. Kíváncsi leszek késöbb mennyire hasonlítanak majd egymásra. :P :P
Egy szobában alszanak???
myra
 
 


Laga!
dehogy is!
csak kezemben Enikővel, aki szintén püfölni szeretné a billentyűket és ennek igen hangosan ad hangot, nem válaszolok minden kérdésre :(
Nekünk is mondta Eszter, én fűztem is a párom, de szerintem sajnos mi sem megyünk

Lilla :roll:

Móni!
már alig várom, hogy láthassam a lányokat!

Tünde!
segíts kérlek, mi is van a dobozban?
nem néztem át, csak eldugtam, nehogy kirámolják a gyerekek

Nikcsi!
nem diszkrimi., hanem ösztönzés :wink: :D
szilvamag
 
 


[quote="nikcsi"]S írta:nikcsizilvi
Laci nekem már kifejtette, mert végigolvastattam ezt a bölcsis témát, mint egy tanulmányt. :lol:

boccs nem kapcsolok, mit fejtett ki?
szilvamag
 
 


:D
laga
 
 


[quote="szilvamag"] írta:szilvamag
[quote="nikcsi"]S írta:nikcsizilvi
Laci nekem már kifejtette, mert végigolvastattam ezt a bölcsis témát, mint egy tanulmányt. :lol:

boccs nem kapcsolok, mit fejtett ki?
BÖLCSI Ezek szerint nem is érdekel az apák véleménye? :shock:

Myra
Ez milyen oltás????

Cas
Bocsi, hogy nem mentem ma. Timi a játszócsoportba volt és én vele trécseltem. 8) Ugye nem baj?
nikcsi
 
 


Szilvi
Holnap úszás?

Mamabuli: én már nagyon vágyok a kikapcsolódásra!
Holnap tesómék mennek bowlingozni, a szívem vérzik! Erre Lacim mondja, miért nem megyek veletek - mamabuli. Mert nem vagytok vevők rá :( vagy egy jó tenisz? Ez jó tombolós dolog számomra, lenne mit levezetni :!: :evil:
nikcsi
 
 


Nikcsi!
holnap úszás - OK, lesz fotósunk is!!!!
Laci véleménye: dehogynem, de itt is fejtse ki!!!!!!!!!!!
tenisz nem, de buli, bowling, stb igen, azt hiszem Te nem mondasz le a fürdetésről :twisted: a mi kedvünkért sem :cry:
... de nem akarok gonoszkodni, bocs :wink:

Saci!
jobban van már Sebi?

Ilonával megbeszéltem, hogy esetleg hozza a bébicsőszt is magával a bulira, lehet, hogy "szakértő" kezekben lesznek a rosszcsontok míg mi kreatívkodunk :lol:
szilvamag
 
 


Sziasztok!
Én jövő hétre már nem tudok mama-bulit bevállalni, de ha ti mentek, akkor jó szórakozást!

Szilvi, a bébicsősz jó ötlet, remélem tényleg jön! ;)
aranyhold
 
 


Myra
na, hogy tűrte Lilla az oltást?

Nikcsi
nem haragszom! Délelőtt nagyot játszóztunk, meg piacoztunk, így "nem hiányoztál". :)
Fájdítsam én is a szívedet? Tegnap akkorát mulattunk, hogy csak na! Hajnali 4-kor feküdtünk le, addig táncoltunk. naggggyon jó volt! :) Plusz egy érv, hogy mielőbb összehozzuk a mamabulit!!!!
"tenisz nem, de buli, bowling, stb igen, azt hiszem Te nem mondasz le a fürdetésről a mi kedvünkért sem ... de nem akarok gonoszkodni, bocs " Ott a pont! :D De komolyra fordítva tényleg megmaradhat a káposzta is, meg a kecske jóllakik, ha fürdetés után csatlakozol hozzánk!


MAMABULI
Oké, akkor senkinek nem jó ez a hét már? Fentebb felvetettem, hogy szerdán mehetnénk a VörösOroszlán-CrazyCafé irányba... Na???
vagy legyen a jövő hét??? (nekem az zsufis, de majd bepréselem!)
ja, és továbbra is javaslom a 7 órai kezdést...

Szilvi
Jól van, még a jövő hét közepéig kell szednie az antibiot, de tünetei már nincsenek vagy 2 napja. Étvágya is oké, kedve is, alszik is, szóval gyógyultnak nyilvánítottam. Csüt. viszem vissza a dokinéninkhez, remélem szabad utat ad majd a talinak!
Bébicsősz: kellemesen hangzik! Bár nem panaszkodom, Sebi legutóbb milyen jól elvolt Kingával - no meg a csocsóasztallal... :D

Aranyhold
Szerdán se?!
cas
 
 


Jaj már, itt piszkáltok, hogy nem megyek 7-re. Kérdezem én MIKOR :?: Úgy volt, hogy ez a hét péntek lesz, Cas felvetette a szerdát, vagy jövő hét? Na így hova menjek én veletek??????? JA ÉS MIKOR???? :shock:

Laga, Cas, és akik az aventes cseppmentes itatót használják, íme egy kép a könnyű tisztítás eléréséhez!
Kép Már ott voltam, hogy kidobom, aztán gondoltam bátraké a szerencse. Villával kipattintottam.

Aztán akkor már két kép (rajzolás, tv nézős póz):
Kép Kép
nikcsi
 
 


Mamabuli
Oké, akkor ki ér rá szerdán 7-kor?

Nikcsi
Én mindig így szétszedve pucoltam az itatót, ezzel nincs is baj, de a csőrös (neked zöld, nekem fehér) részen ennek ellenére levakarhatatlan penész keletkezett (ki is dobtam, volt belőle pót). Neked a zöld rész kemény műanyag vagy puha (szilikon?)?
Kori nagyon nagylányos a képeken ezzel a hosszú hajjal!!! :)
cas
 
 


Cas
Nekem okés!
Nem szilikon, de állandó sikálással nincs penész, de ez tényleg sikálás. Az ikeás békást itatót is szívószállal szoktam kapargatni (az befér).
Nagylányos a képeken? Addig amíg nem látszik élőben, hogy milyen pöttöm. :lol:

Szilvi
Azt hittem már tettél is fel képet :shock: :arrow: :o Pedig kíváncsi vagyok, hogy sikerültek a fotós által készített képek. :P
A bölcsis dologgal kapcsolatban nem tudott Laci válaszolni, mert itt felvonásonkét reagált. :D De pontosan mi is érdekelne?
nikcsi
 
 


Sziasztok Lányok!

Barátnőm babát vár és orvost keres a Margit kórházban.
Sajnos a kereső nem működik, így nem tudtam visszakeresni az orvosokkal kapcsolatos vélemenyeiteket.

Tudnátok nekem tapasztalatokat írni? Akár priviben is!

A szempontok, ami lényeges lenne:
Milyen a doki stílusa? Szülésnél milyen? Óvatosan vizsgál-e?
Mennyire alapos a vizsgálatoknál?
Alternatív szüléshez, gátmetszéshez milyen a viszonya?
Mennyit kér a szülésért?

Nagyon köszönöm előre is a segítséget!

További szép estét nektek!:)
ILdi
ildi76
 
 


Mamabuli: nekem elvileg a jövő hét jó.

Saci,
Magát az oltást nagyon jól tűrte, egy hangja se volt pedig izomba kapta. Igaz elötte elmondtam mi vár rá, így tudta mit-hová-kitől fog kapni, és hogy picit fájni fog. Az az igazság imád orvoshoz járni, mert a váróban van Little Tikes mászóka csúszdával, + bent a doki néninél rengeteg játék, könyv, így ő mindig azokkal van elfoglalva. Na meg a sarokban álló ágyra is imád ráfeküdni. :? :shock: :P
Láza végül nem volt, de az éjszakánk ennek ellenére pocsék lett. Szinte semmit nem aludtunk. Bár ez nem biztos, hogy az oltás számlájára írható, mert az egész hetünk a pörgésről és a nem alvásról szólt. Délutánonként például nem hajlandó 30 percnél többet aludni, és olyan szinten Duracell nyuszi, hogy az már félelmetes. :?
A karja ma estére meg ilyen lett :( :
Kép

Nikcsi,
Pneumococcus (remélem jól írtam) elleni oltást kapott.
Avent: Te nem tudtad, hogy szét lehet szedni? Én mindig így tisztítottam.

Laga,
Voltatok madarakat nézni??

És egy kép Lilla legújabb kedvenc elfoglaltságáról:
Kép
myra
 
 


nekem a szerda nem annyira nyerő, de ha csak ez jó mindenkinek, ám legyen, de csak később tudok csatlakozni és nem tudok szállítást vállalni
és a másnapi bulira tekintettel a Crazyt is kihagynám :cry:

nos? fel kell készítenem a férjem?


csütörtökre hozzatok (ha szeretnétek a koszorútokra):
szalagot, gyertyát, egyebet
van valamennyi nekem is, de nem tudok színt és mennyiséget garantálni :wink:
szilvamag
 
 


Myra
Nem semmi a kép Lilla karjáról! De pontosan mi ez az oltás? Mert ez még így se mond semmit! :(

Szilvi
Köszi, hogy feltöltötted a képeket, de miért csak rólunk? Eniről olyan édi képek készültek, azok nem publikusak?
nikcsi
 
 

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?