Jokaliza!
Nyugi, ne kapkodj!
Dióhéjban:
Először is: a PCO nem betegség, hanem tünet, az elváltozás oka nem nőgyógyászati, hanem endokrinológiai. Leggyakrabban inzulinrezisztencia okozza, ilyenkor a metformin a megoldás. Sokszor az inzulinrezisztencia nem mutatható ki v. csak drága vizsgálatok árán, amit a TB nem szeret finanszírozni, ezért a dokikat többnyire az intézetvezetés letiltja a vizsgálatok elvégzéséről, így célszerűbb azt a metodust választani, h. az egyéb endokrin okok kizárása UTÁN marad a metformin!
Tehát egyéb endokrin okok:
- pajzsmirigy alul- v. túlműködés
- prolaktintermelő hipofízisadenóma (hiperprolaktinémia)
- mellékvesekéreg alul- v. túlműködés
Na ezeket célszerű előbb kizárni és ha más ok nincs, akkor metformin. Ha azonban hajlamos vagy arra, h. éhezés hatására v. éppen kaja után 1-1,5 órával leessen a cukrod, akkor valószínűleg az inzulinrezisztencia áll a háttérben, még akkor is, ha egyéb endokrin okot is találnak még mellette (de azt is mindenképpen kezelni kell!!!!)!!!!!
A PCO-t kiváltó ok gyógyszeres kezelésének adj fél évet! Ha ezalatt nem jön össze a baba, akkor célszerű elkocogni átjárhatósági vizsgálatra, h. megnézzék, h. nem a petevezetők elzáródása okozza-e a teherbeesés elmaradását. Ill. fontos, h. a párod spermavizsgálata is megtörténjen, mert náluk is lehet probléma!
A Closty nálunk PCO-soknál vagy nem csinál semmit, vagy hiperstimulációt okoz, annak minden durva mellékhatásával (erről Alice tudna mesélni sajnos!) Abban az esetben célszerű bevetni, ha mondjuk félév metforminszedést követően rendeződött ciklus mellett sem sikerül teherbeesni! Ilyenkor ugyanis, már jóval kevesebb Closty is képes PÉ-t eredményezni!!
El kellene menned egy hozzáértő endokrinológushoz kivizsgálásra!
Célszerű lenne mérned a hődet szájban v. hüvelyben reggel ébredést követően, még mielőtt felkelnél pisilni, majd a kapott hőértékeket egy grafikonon feljegyezni, ez segítene eldönteni, h. adott hónapban van-e PÉ-d.
Ha már régóta nem volt mensid, meg kellene hozni Norcoluttal (ezt nőgyógyász v. endokrinológus írhatja fel), mert a hosszas ösztogénhatás nem használ a szervezetednek! Új ciklus, új esélyek!
Ja! Annyi nőgyógyász van a világon!!! Ha ennyire nem volt képes, h. elmagyarázza, h. minek aszal januárig és miért nem áll neki egy alapos hormonális kivizsgálásnak addig is, akkor szerintem itt az idő váltani! De legalábbis rákérdezni, h. mire gondolt, mi fog történni addig?
Csakegy!
Hajrá!
Na nehogymá' én legyek az egyetlen dinnyés!
Mondtam én, h. 153 centin nem fér el a baba!!!!!
Nekem otthon olyan a sarokasztalom, h. az ívben elfértem, klaviatúra meg az asztalon van! Kérj egy ilyet a munkahelyeden!