Sziasztok !
Örülök, hogy van, akit érdekel a környezetkimélö takaritas, éljen
!
Az egyszerüség kedvéért ideirom az infokat. Elnézést kérek azoktok, akit nem érdekel a téma
. Kicsit hosszu, de ez van...
A végére odairtam mit hol lehet kapni.
Na akkor a konkrétumokrol:
- Mosas: Szines ill kényes ruhakra Frosch mosobalzsam (Fein & Woll Waschbalzsam a hivatalos neve), 2 literes zacsiszerüségben lehet kapni 1600 Ft körül van.
- Fehér ruhak (szinesekre is jo, de én nagyon kényés vagyok mosas ügyben
): Frosch Aloe vera gél, masfél literes kiszerelésben kaphato, nem emlékszem az arra.
A mosashoz lehet 2-4 evökanalnyi mososzodat tenni (a mosobalzsamhoz is), a ruhak szennyezödésétöl függöen, lugos hatasu, vizlagyito, zsiroldo, igy tisztabbak lesznek a ruhak. Nagyon olcso, most tesztelem. 2 kg 400 Ft. Sok bioboltban lehet kapni. HA hasznaltok mososzodat kevesebb mososzert kell beletenni a gépbe.
A calgon igy teljesen felesleges, de amugy is, mert a legtöbb mososzerbe mar eleve raknak vizlagyitot.
Ami fontos és ez ugyanugy a hagyomanyos szrekre is vonatkozik: semmiböl nem kell sokat hasznalni.
- öblitéshez: ecet (igen!), 10 v 15%-os, NEM lesz ecetszagu a ruha, fertötlenit, vizlagyito hatasu.
- Ha illatosan szeretitek a ruhakat lehet néhany csepp illöolajat cseppenteni az öblitötartajba (de ezt nem összekeverni az ecettel). Adagot nem tudok mondani, mert csak ecetet hasznalok.
- Foltokra: Almawin mososzappan (300-400 Ft körül azt hiszem) vagy elvileg lehet kapni a DM-ben marhaepés (fuj) mososzappant, ami nagyon hatasos, de nem teszteltem
. Nem ujdonsag, de érdemes rögtön lemosni a foltokat. Mosas elött nem kell leöbliteni, ott maradhat a ruhakon. Tény, h kicsit bonyolultabb, mint siman bevagni a gépbe clorox-al v Arielel, de valamit valamiért
!
Ami fontos
: Ezt nem szabad szines (sötét) ruhaknal hasznalni, mert a szineket is kiszedheti a ruhakbol
!
- Az Almawin-nek van egy narancsalapu folttisztitoszere, erröl nem tudok nyilatkozni, még nem probaltam. Allitolag jo.
- Suroloszer: Frosch narancsalapu suruloszer (narancssarga cif alaku flakonban aruljak) vagy szodabikarbona (ezt még nem probaltam). Allitolag szagtalanitasra is jo (cipökben, egy kis vizzel hütötisztitasra/szagtalanitasra.
- Felmosas: A Froschnak van egy felmososzere, abbol tényleg nagyon kevés kell, mert nagyon habzik. En speciel egy Ecover nevüt hasznalok.
- Mosogatoszer: a Tulasinak van egy Ahimsa nevö mosogatoszere, én azt hasznalom. 370 Ft körül van/500 ml. Nem egy ajj, de habzik tipus
. A Froschnak is van, de azt még nem probaltam, vagy az Almawin-nek, az nagyon habzik, de dragabb
.
- Vizköoldo: Frosch vagy siman csak ecet (kadat azzal kipucolni nem célszerü, el lehet ajulni a szagtol
!). De pl vizforralo tisztitasara kivalo csak jol ki kell öbliteni utana.
- Portörlés, ablakmosas, etetöszék suvickolas, stb, Pronto, Ajax és tarsai helyet mikroszallas kendö és viz! Ezt kb 300-400 Ft-ért lehet megvasarolni a DM-ben (érdemes nem a legolcsobbat venni az egy kicsit gagyi). Altalaban kettes csomagolasban van, az ugy jo, mert pl ablakomasnal a vizessel mossuk az ablakot és a szarazzal töröljük szarazra. En ezt imadom, nagyon jol müködik, az etetöszékröl jobban leszedik az odaszaradt kaja darabokat, mint a szivacs suvickolo része.
- WC tisztitas, Frosch, de ezt most valamiért nincs a mi DM-ünkben. En most ezért Sonett-et vettem, de ez dragabb (900 Ft körül). Amugy arra is lehet siman csak ecetet hasznalni.
- Fürdés: Tulasi szappan (se müanyag csomagolas se kérdéses anyag).
Illatosito sprét vagy konektorba dughato "illat adagolot" nem hasznalok, ezekröl csupa rémhireket olvasni. Rendszeresen kell szellöztetni (amikor alszik a gyerek) vagy lehet kapni kis keramia bigyokat (alul mécsest kell belerakni, felül viz+illöolaj, bocs, nem tudom mi ennek a rendes neve
).
Mit hol:
Froscht DM-ben és Praktikerben lehet kapni.
Almawin, Ecover, Sonett környezetbarat szereket Budan a Hold boltban lehet kapni, de ezek tényleg kicsit dragabbak.
1114 Bp, Szabolcska Mihaly u. 5. Hétköznap 8-18-ig, hétvégén 8-13-ig vannak nyitva. 209-4668.
Pesten az Ökoszolgalatnal: 1051 Bp, Nador u. 34. fsz. 2.
http://www.okoszolgalat.hu/ Azt hiszem 17-ig vannak nyitva.
Természetes kozmetikumokat is arulnak mindkét helyen.
Ha érdekel a téma a Hold boltban lehet venni 600 Ft-ért egy könyvecskét a kozmetikumok cimkéjének "leforditasara". Nem tudom néztétek-e mar miböl all az altlag tusfürdö, desodor vagy sampon, de kicsit UFO nevü dolgokbol ! (Rozsa Sandor : Testapolo kislexikon). Sok desodorban pl aluminium van, ami köztudottan igen egészséges
.
Ugy tudom, a Népstadion környékén is van egy hasonlo (olcsobb) üzlet, megprobalom kideriteni a pontos cimét.
Azt hiszem Szentendrén is van egy jo biobolt, ahol lehet ilyeneket kapni, de nem 100%
Amugy nagyobb bioboltokban és biopiacokon is lehet ilyeneket kapni.
A babaneten belül is az életmod alatt van egy környezettudatos mama cimü topik, ott nagyon jol tajékozott mamak irnak, mindenféléket lehet tölük kérdezni, én viszonylag kezdö vagyok.
Kb egy éve kezdtem ezt az egészet, az egyik baratnöm a kezembe nyomott egy kiadvanyt erröl a temarol és ez lett az eredmény, vigye, aki akarja alapon (tajékoztatas utan!!)
:
A baratnöm csinalta a fotot és beküldte a kiadvany szerkesztöségének
mostmar megyek, egy kézzel nem megy
!