Sziasztok!
Áfonya, sûrû-e ebben a korban a 3 óránkénti kajaigény? Én már elmúltam 4 hónapos, de nem bírok ki kaja nélkül 3 órát...
Ráadásul egy kizárólag szopizó babáról van szó, akinek azért szüksége van némi folyadékra a közbeesõ idõben, ami nem más, mint az anyatej.
Mondtam már, hogy milyen klassz, hogy feltalálták az idõmérés eszközét? Különben egyesek nem tudnának mihez viszonyítani (mondjuk nemes egyszerûséggel a kisbaba igényeihez)!
Sûrû kakilás? Hát ami bement, annak ki is kell jönni... Áfonya, akár be is írhatnád a dokinõ nevét a másik topikba, mit gondolsz?
Általában mindenki úgy érzi, hogy estére kevesebb a teje és ez így is van. De ez normális.
Szerintem nyugodtan szoptasd tovább Rékát 2 mellbõl, ahogy eddig is, az jót tesz a tejtermelésnek, csk arra figyelj, hogy elég ideig legyen rajta az elsõ cicin. Bár így 4 hónapos kor körül már egyre rövidebb ideig szopiznak a babák, nagyobbak, erõsebbek, hamarabb végeznek+ egyéb dolgok jobban lekötik a figyelmüket.
Igen, a felolvasztott anyatej lehet más illatú, sõt ízû, nem is minden baba szereti.
A kólika tulajdonképpen az, amit most te tapasztalsz Gabinál. Ez a hasfájásszerû fájdalom, amikor vígasztalhatalanul sír, általában (de nem feltétlenül) a nap ugyanazon szakában, leggakrabban a délutáni, esti órákban. Pontos magyarázatot még nem tudnak rá, hogy vajon mitõl is van.
A hordozókendõ általában biztos siker. Egyszer készült egy felmérés, amelyben megállapították, hogy ha naponta 3 órával többet hordozod a babádat, akkor mintegy 45%-kal csökken a sírás mennyisége!
Még 1 érdekesség: DÁniában kiropraktorok (csontkovácsok) gyógyítják a kólikás babákat. Egy felmérés szerint 14 napon belül, 3 kezelés után, a z anyák 94%-a jelezte, hogy jobb lett, vagy teljesen megszûnt a kólika!
Beszti, Nátán pontosan azt csinálja, ami ilyenkor logikus. Nappal már többet van ébren, sokat nézelõdik, talán el is vonja a figyelmét minden zaj, minden érdekesség a szopiról és ezért éjjel hozza be a lemaradást. Szüksége van az éjszakai szopizásra! Nked ez nagyon fárasztó, persze, és nem is várható el, hogy este korán feküdj le te is, amikor végre a pároddal van idõtök egymással is foglalkozni. Ezen egyrészt úgy szoktak a családok segíteni, hogy kipróbálják a babával való együttalvást. Így a kis lurkóhoz nem kell felkelni, csak épphogy megébredni, aztán félálomban megy a szopizás, egy idõ után a legtöbb mama nem is emlékszik reggel, hogy hányszor szopiztak. De ha ez nem megoldható, vagy nem szeretnétek együtt aludni Nátánnal, akkor esetleg le lehetne tenni neki egy matracot a földre, az ágyad mellé és odabújsz hozzá, amikor megébred. Ha ott elalszol, akkor többet pihensz, ha nem, akkor szopi után visszamész a saját ágyadba.
Nappal is jó lenne megoldani a pihenést, nekem sokszor bevált, hogy amíg Gergõ baba aludt, én is szundikáltam, pl. úgy, hogy közben Andris finoman autózott a hátamon, fenekemen, lábamon. Ez a negyedóra-húsz perc sokszor pihentetõbb volt, mint máskor két óra alvás.
Szerintem, ne aggódj amiatt, hogy 120g-ot eszik Nátán vagy többet, netán kevesebbet. Szépen gyarapodik, fejlõdik, eleget pisil, kakil, mi kell még? Számok, mérleg és stresszelés semmiképpen...
Anita, mennyi a pisis pelus most? Sötét színû, koncentrált a vizelet? Szúrós szagú? Milyen a kicsid közérzete, leszámítva a náthából adódó kellemetlenséget? Nem túl aluszékony, levert, apatikus? Kutacs nincs beesve? Bõrtónus?
Nem azóta zöld a kaki, mióta náthás a csöppség? Mert akkor egyszerûen csak hátrafolyik a váladék (írhatom, hogy takony?).
Lányok, a gyakori vagy nagy mennyiségû bukás nem baj addig, míg a baba jól gyarapszik. Vannak ilyen idõszakok. Sõt, vannak olyan bukós babák is, akik hónapokon keresztül, akár egyéves korig is mindent visszaadnak, olyan, mintha csepp tejcsi sem maradna bennük, ennek ellenére híznak, fejlõdnek.
Dzsilli, határozottan rá kell szólni, elvenni a cicit minden harapásnál, következetesen. Nem ígérem, hogy beválik, vannak kis csibészek, akik ennek ellenére jókat harapnak a cicibe. A következõk segíthetnek: csak addig szoptatod, míg effektív jön a tej, amikor lassul és már nem szopik a kicsid intenyíven, csak cumizgat, akkor gyorsan leveszed a melledrõl, mert olyankor jöhet a harapás. Ha már kezd harapni, akkor próbáld legyõzni azt a reflex mozdulatot, hogy elveszed a cicit, inkább told be jó mélyen a szájába, akkor nem tudja megharapni a bimbót. És vigyázz, ne kiálts fel, ha fáj, mert megijedhet annyira, hogy többé nem akar szopizni. Kitartás és együttérzésem!
Bringa, a koffein átmegy a tejbe,nagy mennyiségben elég sok galibát okoz. De ha csak módjával fogyasztasz kávét, teát, üdítõt, nem biztos, hogy megérzi a babád, bár ez egyéni érzékenységtõl is függ. Csokival is ez a helyzet, de (szerencsére) a csokiban jóval kevesebb theobromin van, mint amennyi koffein a kávéban.
Szolárium nem akadály.
Sziasztok
Iboly