Sziasztok!
Gyöngyöske
Próbálok segíteni, remélem megy.
1. Nekem, ami bejött az Avent Isis kézi mellszívó, sajna 13.000 forint volt, de nagyon jó. A Cora-ban is lehetett kapni. Gyorsan szív és hatékonyan, teljesen fájdalommentes, mert a baba szopását utánozza, ugyanúgy beindítja a tejcsit.
2. Elõször kifõztem, késõbb nem vittem túlzásba, csak mindig alaposan elmosogattam, de ennek minden alkatrésze kifõzhetõ, úgy lehet sterilizálni. Védõnéni megnyugtatott, hogy azért nem kell állandóan fõzögetni, mert a fagyasztás is sterilizál. Én így nem mertem volna eladni, amikor ugye nem kellett Martinnak, mondtam is a vevõknek, hogy nem fõztem ki mindennep a mellszívót, csak 2-3 naponta, de forró vízzel mosogattam. Õk meg mondták, hogy õk meg úgyis felforralják, úgyhogy nekik jó így.
(Utólag rákérdeztem, tényleg nem volt baja
)
3. Fagyasztani csak mûanyag akármiben lehet, üvegbõl készült dologban nem, mert abban kicsapódik. Én Avent steril zacskót vettem (legalább ez tuti steril volt
), de nem olcsó, mert 20 db volt kb.1500.-ft. De barátnõm pl. kefíres, joghurtos poharakban fagyasztotta a tejcsit. A mûanyag cumisüveg szerintem oké.
4. Melegítés: én csak szobahõmérsékleten kiolvasztottam, majd picit be a mikróba. De jó a melegvizes edény is. Csak ne forrald fel, mert akkor a hasznos dolgok kimennek belõle!!! Szerintem nem kell gyöngyöznie, mert az már forr, nem? Csak testmelegre melegíteni. Ne lepõdj meg, ha fura szaga lesz! Ez normális, nem azért van, mert romlott. Az is normális, hogy ahogy kiolvad, két réteget képez a tej, különválik egy zsírosabb és egy vizesebb részre. Nem túl szimpatikus látvány, össze kell rázni. Az is oké, hogy megváltozik az íze, meglehetõsen a szappanos vízre emlékeztet.
Ezeket azért írom, mert engem is felkészítettek ezekre, és be is jött, annyi, hogy szaga nem volt. De az íze... De Hangát még nem fogja zavarni, Martin már 6 hónapos volt, amikor a fõzelékben adni akartam neki, õ már utálta.
4. Mindig csak azt a mellet kell lefejni, amibõl szoptattál, ha mindkettõbõl, akkor azt, amelyikkel kezdted a szoptatást, tehát amelyiket jobban kiszívta a baba. A másikat nem kell. (Legalábbis nekem így mondták.) Én sosem fejtem ki mindkettõt, legfeljebb hajnalban egy kicsit, mert akkor majd szétrobbant, a gyerekem meg aludt.
Lehet, hogy hülye tanács, de nekem bevált, én a szopi után vártam kb. 20 percet, csak utána fejtem, mert különben a mellszívó nem tudta beindítani a tejleadó reflexet, és hiába kínlódtam, csak csöpögött. De 20-25 perc után meg igen, és így kb. 40 ml tejcsit lefejtem 5 perc alatt.
Remélem, elég kimerítõ voltam, ha van még kérdés, mondd, próbálok válaszolni. Amit írtam, nem szentírás, csak az én személyes véleményem, tapasztalatom, de azért hátha tudtam segíteni.
Jó éjt mindenkinek!!! Lina