Új privát üzeneted érkezett!

Csics,
teljesen aterzem a problemadat, en is ezzel kuzdokKép Ill. az EnAnyum csak most mondta, hogy Reka sovany, kene egy kis potlas, egesz eddig "szep, formas baba" volt. Csak meglatta unokatesom 1 honappal fiatalabb fiat, O meg igenvcsak jo sulyban levo kis hustoronyKépKép
En is aggodom mindig, mert Reka most 4 honaposan epp hogy eleri talan a 6 kilot, nem fejek, tehat tejem se tudom, mikor mennyi. Azzal nyugtatom magam, ha ehes lenne, "mondana", nem igaz?Kép Ugye? Bolintsatok mar, naaaKépKép

Etvagy: en is odaig jutottam, hogy rendszeresen reggeli, ebed, vacsora.. es folyadek rengeteg. Filoztam rajta, hatha potcselekves ez a kajalas, addig se babazom? Bar en nem nassolok, mar csak az hianyozna a kiloimnakKép

-Ildiko
afonya
 
 


lányok
köszönöm a biztatástKép én is napközben inkább inék de nincs mit a szopitea nem olt szomjat a viz sem a gyümülcslé meg elfogyot a kolát meg nem szeretem anyira .

Puszant Csics és Petike Kép
csics
 
 


lányok
Mindenkinek köszi a súlyhozzászólást! Kép

Panda
Külön köszi a rendszerezést, én tk. nem aggódtam eddig se, csak be akarták nekem beszélni... Kép

Áfonya
Pedig amikor felraktam és megnéztem, lejött a kép. Nem tudom,it csináltam rosszul. Kép

Ma éjszaka kétóránként keltünk Kép
Képzeljétek, rátaláltam egy csodaszerre a vígasztalhatatlan sírásunkra. Amikor Hanna úgy bömbizik, hogy se nem éhes, tisztába van téve, nem fáj a pocója, csak bömbizik (hangosan, könnyekkel), berakom a U2 War címû albumát, melynek elsõ száma a Bloody Sunday, és azonnal elaszik. Mindegy milyen pózban tartom! Olyan hihetetlen! Arra gondoltam, hogy talán olyan a hangszerelés, mint az anyaméhben? Szerintetek hülyeség? Hálás lennék, ha vki még kipróbálná, hátha másnál is bejön Kép

bringa és hanna (6 hetes)
bringa
 
 

 
 

Az volt a baj, hogy nem írtam jelszót, most már látható hanna
bringa
bringa
 
 


Bringa,
uhh, en meg az elso uzid utan gyorsan megneztem a profilodat, s remulten lattam, hogy van kep. Megijedtem, hogy hulyeseget beszeltem. Nagyon edes, foleg a turcsi orraKép
afonya
 
 


Sziasztok!
Ma azzal kezdtem, hogy megnéztem a profilokat, mindenki nagyon aranyos! Csics! Remélem rólatok is lesz kép!

Nálunk csütörtökön egy angyalka volt Betti, ment a szoptatás+jó kislány volt egész nap. Erre pénteken egész nap ordított, már azon gondolkoztam füldugót rakok be, mert ahogy a fülem mellett ordított berezonált a dobhártyám. Ma viszont megint jó, hál istennek. Csak sajna ebben a szélben nem tudunk sétálni.

Panda, megvígasztallak, én is állandóan eszem-iszom. Már tulajdonképpen el is lehetne kezdeni tornázni, de úgy döntöttem, fél éves koráig nem kockáztatom hogy a tej csökkenjen a mozgás miatt, inkább addig tehén maradok.

Conti + Betti 11 hetes

Conti :) :) Barbi 22éves Betti 9 éves
conti
 
 


Sziasztok!

Végülis egész jól aludtunk (persze, nem most keltünk fel...).Igaz, Ádám ma is 5x ébredt, de kétszer is 4 órát aludt egyhuzamban, ami azért nem rossz.És csak 3x szoptattam, mert 2 alkalommal, mire rávettem magam, hogy kimásszak az ágyból, már visszaaludt. Gyanítom, hogy fel sem ébredt teljesen, mert nem sírt, csak dumált és mocorgott. 4-kor keltem fel utoljára, aztán csak 8 után. Õ meg 1/2 10-kor... Legalább volt idõm hajat mosni, mert erre a dologra már napok óta vágyom, de nem volt lelkierõm (és fizikai sem) este fél órával többet tölteni a fürdõszodában.

Szóval nemcsak én vagyok evõgép. Szerencsére legalább nem hízok, mert Ádám gondoskodik arról, hogy kellõképpen sok kalóriát használjak fel.

Titeket is visszarendelt a doki a hathetes kontroll után szülés utáni rákszûrésre? Nekem majd mostanában kell menni.
Csak azért kérdezem, mert az ismerõseim közül senkinek nem kellett ilyen vizsgálatra mennie. Én Noémi után is voltam, sõt akkor még féléves kontrollon is, mert szüléskor picit berepedt a méhnyakam, és nehogy valami baj legyen. Szóval csak az én orvosom ilyen lelkiismeretes, vagy ez mindenkinél így van?

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Sziasztok!

Panda,
az en dokim a szules utan fel evre rendelt vissza rakszures ugyben, addig a 6 hetesen kivul elvileg nem talalkozunk /persze miert is ne nott volna egy polip oda, ahol semmi keresnivaloja, es emiatt megis talalkoztunk elobbKép/
MA kettesben vagyunk Rekaval, Apa szuretelni van, pedig ezek a hetvegek "tartanak eletben". Ekkor van idom s energiam pl nekem is hajat mosni, meg kicsit magammal foglalkozni, mint Pandanal isKép
Elhataroztam, hogy kiprobalom ezt a 20 perces etetest, de anya tervez, gyerek vegez.. nem tudom, miert, lehet front van, de Reka ma minden szopinal 10 perc utan bealudt, ez igy megy reggeltol. Es persze egy ora mulva nyafog, fogalmam sincs, most melyikbol etessem, kiette -e mindet, nem faj-e ettol a hasa, stb.. nah, panaszaradat vegeKép
Nektek nincs neha olyan erzesetek, hogy kene valami "ertelmes" dolgot is csinalni? Nem jo szo ra az ertelmes, de olyasmire gondolok, mint a melozas, vagy barmi, amihez gondolkodni is kell?

-Ildiko es Reka 17 hetes
/irhatnank mi is, hogy tudjuk, melyik baba mennyi idos/
afonya
 
 


Csics,

Szerintem se torodj vele mennyi a sulya, amig hizik, addig minden rendben van. Az en Manom meg nincs 5kg (4890g), pedig mar majdnem 12 hetes!!!! Igaz ket hettel korabban szuletett. De a vedono azt mondta, teljesen jol fejlodik, aranyos a kis teste.

Ilke,

Kuldom a fotot nemsoka.Kép

Lanyok,

Ti mikor adtok, fogtok adni a babatoknak mast is anyatejen kivul? Nekunk meg korai, csak gondoltam megkerdezem. De azt hiszem 4 honapos kora utan megkostoltatom vele az almat, meg a krumplit.Meg esetleg a repat. Mi a velemenyetek?
Anyukam persze azt mondja akar mar most is adhatnek neki, merthat mi mar koran ettunk mindenfelet. De persze akkor meg nem igen voltak bebietelek. Ugyhogy kethonaposan almat ettem keksszel, persze reszelve. Mert anyunak nem volt teje.Kép A konyvek azt irjak ajanlatos mar 4 honaposan ismertetni uj izekkel, meg van ket vitamin, amit anyatejbol nem nagyon kap meg, ha jol emlekszem az A es a D vitamin.

Ildiko

Persze engem is a hetvegek tartanak eletben...KépKépKépMegertem, en is alig varom a hetveget. De dolgozni egyaltalan nem vagyom vissza. Az elmult 8 ev kiszivott minden energiat es lelkesedest belolem a munka irant. De persze ilyenek a multi cegek. En orulok, hogy kicsit kikerultem a mokuskerekbol.

puszi
Nyuszi es a majdnem 12 hetes Emilia
Nyuszi
 


Bringa,

Nem lehet, hogy mialatt várandós voltál Hannával, sokat hallgattad ezt a számot? Azt olvastam, hogy ezt érdemes is csinálni, mert akkor a baba ezen zenét az anyaméh biztonságával kapcsolja össze.


Panda,

Nekem mindennap olyan érzésem van, hogy kéne már valamit tenni, mert a végén annyira leépülök, hogy már nem is merek emberek közé menni. Ráadásul becsúszott a 2. baba (most vele vagyok GYED-en), így még egy darabig nem fogok dolgozni.
Éppenséggel elõvehetném a német tankönyvet vagy belekezdhetnék egy fõiskolába, de mindig akad jobb teendõm is (gyerkõcök). Így csak az olvasás marad, a keresztrejtvény, meg a kvízshow.
Esetleg kéne nyitni egy idegennyelvû topicot, ahol gyakorolhatnánk a régebben összeszedett nyelvtudásunkat. Vagy valami hasonlót. Bár ez elvetélt ötlet.

Egyébként én is csak fél év múlva megyek rákszûrésre.

Pötyi (Kristóf 20 hónapos, Gyuszi 7 hetes)
pötyi
 
 


Nyuszi,

Már sokat olvashattuk, hallhattuk, hogy 6 hónapos korig anyatejen kívül nincs szüksége a babának másra (persze ha van elég tej). De az elsõ fiam már öt hónaposan érdeklõdve figyelte, mit eszünk mi, így megkínáltam "nekivalóval" és utána már igényelte is.
De szerintem a szoptatás a legjobb és legkényelmesebb dolog. Használd ki, míg lehet.

Pötyi
pötyi
 
 


Panda,
Nekem is említette a dokim a rákszûrést. de nekem csak decemberben kell majd mennem. Szintén kb. fél év után.

Áfonya,
Már bennem is érlelõdik a gondolat, hogy nekikezdjek valaminek. De olyan jo lenne tudni, hogy minek. Egy sulit szeretnék az itthontöltött idõ alatt elvégezni, de nem igazán tudom még, hogy hol. Valami olyat kellene, amit pár év múlva tudok majd hasznosítani, de ki tudja mi lesz 5-6 év múlva.Kép

Nyuszi,
Várom a képeketKép.
Én fél éves kora elõtt nem tervezek neki adni semmit a tejcsin kívûl. Egyébként úgy gondolom az egészet, hogy akkor kezdem el, amikor már látok valami hajlandóságot majd rajta, hogy mást is egyen. Azt mondják, hogy néha majd az asztalhoz kell ültetni, és ha látszik rajta, hogy megfogná némelyik kajcsit és megkóstolná, akkor már lehet próbálkozni.
Hihihi, hát a munka engem sem érdekel egyáltalánKép, inkább csak a tanulás.

Pusz,
Ilke és a 12 hetes Lili

KépKép
KépKép
ilke
 
 


Beszti
Milyen az a karikás kendõ? Azt árulják a kismama újságba?

Edina
Gratulálok a Félix babához!

Panda
Nekem is azt mondták, hogy szülés után kb. fél év múlva kell vissza mennem rákszürésre.

Nyuszi
Neked mennyivel is született a kislányos? A Petra 2300g-al született és 11 hetesen volt 4300g.
Én csak 6 hónapos kora után fogom megpróbálni a gyümölcsöt, addig marad a tejcsi.

Hát én egyenlõre a babázáson kívül nem tervezek semmit mert az egész napomat kitölti. Én elvileg suliba járok de már október van és még egyszer sem voltam mert nem tudom megoldani az etetést. Nem tudom, hogy mi lesz a vizsgáimmal.

Ha valakinek van kenguruja, vagy kendõje akkor érdekelne mert szeretnék venni valamilyet csak még nem döntöttem el, hogy mi legyen.

Petra
Petra
 


Nyuszi!

Szerintem ne hamarkodd el azt, hogy adsz neki mást. Ma már a gyermekorvosok hivatalos (!) álláspontja is az, hogy 6 hónapos koráig az ideális táplálék az anyatej. A baba pocija még éretlen 4 hónapos korban.
Ugyan van olyan vitamin, a D és a K, ami nincs meg ugy az anyatejben, de mindkettöt pótolod elvileg (ez a kettö a Vigantol olaj és a Konakion nevek alatt fut Kép).
A 6 hónapos kor nincs köbe vésve, van akinél picivel (!!! egy-két hét) elöbb vagy késöbb is lehet, kb. ilyenkor szokott az elöfordulni, hogy lelassul a baba súlynövekedése (esetleg meg is áll), ilyenkor szokták ajánlani a próbálkozás elkezdését.
Egyébként a kezdö ételek: alma, banán, öszibarack, krumpli, paradicsom, sütötök és ezek kombinációi. A sárgarépa adása csak nagyon vigyázva, mert gyökérnövény és magas lehet a nitrát (? azt hiszem az) tartalma, ami komoly gondot is okozhat.
De mint irtam várj még vele!Kép Nem kell elsietni. A szopi egy fantasztikus dolog, és nagyon örülhetünk, hogy tényleg ideális táplálék a babáinknak.
Ha többet és szakszerübbet akarsz megtudni, kérlek látogass el az Anyaságról/Szoptatás topicba és tedd fel a kérdésedet!

Beszti (Nátán 13 hetes (azt hiszem... mindenesetre hétfön 3 hónaposKép))
Beszti
 


Petra!

Nem... A Babanet föoldalán jobb oldalt találhasz egy olyan részt, hogy Termékbemutató: Nandu hordozókendök, stb..., ot megnézheted, hogy melyik a karikás (és a megkötöset is, meg a babazsákot is).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Conti
lesz kép petikéröl csak még nncs digitális fényképezögépünk vagy webkameránk az utobi volt csak tönkre ment Kép

lányok
dolgozni nem menék visszi de tanulni szivesen tanulnék de amig petike ilyen pici nem mehetek el tanulni de talán majd jövöre .képzejétek most már érdeklödik Petike a hangok iránt mosolyog ha álathangokat hall és ha felhuzom neki a zenélö játékát akor azt kezdi el kitartoan nézni nagyon tetszik neki Kép

Puszant Csics és Petike Kép
csics
 
 


Beszti

Amiket irtam a www.mothercare.com website-on olvastam. SSSSzerintuk lehet 4-6 honapos kor kozt fokozatosan elkezdeni mas etelek bevezeteset,mint a krumpli, banan, alma, repa, brokkoli. Aztan 6-9 honap kozt lehet adni sajtot, hust es halat is. Egy dologban ok is ugyanazt javasoljak, tehentejet ne kapjon egy eves kora elott.
Erdekes, hogy mashogy latjat a kulonbozo orszagokban ezt a dolgot.
Ne erts felre, nem akarom Kisnyuszitol elvenni a tejcsikejet.Amig szopizni akar, addig fog is. De ahogy Ilke is irta, amikor mar latom, hogy erdekli mas is, vagy nem kell neki a tej, akkor elkezdem a tobbi kajat. Tejem van boven.
Az is erdekes mennyit valtozott a vilag, miota mi babak voltunk. Nekem persze tehentejjel adtak a tapszert. Meg koran ettem mindenfelet. Megsem volt soha semmi bajom. De lehet, hogy csak szerencses vagyok.Kép

Petra

Emilia 2650g-mal szuletett a 38. heten.Most kedden lesz 12 hetes es 4890g.

Ilke

Ha felebred apa es a Mano , megcsinaljuk a kepet a kengururol. Te mit tanulnal egyebkent? En regen tanultam spanyolul es azt szivesen elovennem. De akar erdekelne a viragkoteszet, vagy a botanika.Hehe, jo messze van mindketto az eredeti szakmamtol.Kép(kozgazt vegeztem) De mivel evekig itthon leszek, valamit kene csinalni. Ha jovore sikerul kerteshazba koltozni, kerteszkedni fogok.Kép

pusz
Nyuszi es Emilia
Nyuszi
 


Nyuszi
Ez igaz, régen tényleg másként itélték meg hogy mikor mit ehet a baba. Anyunak az öcsémmel (aki most 20 éves) sajna nem volt teje csak 3-4 hétig, és õ pl. mivel tápszert nem akart adni neki ezért már kb. 5 hetes korától (orvosi javaslatra) krumplit adott feles tejjel ha jól emléxem. Jól fel volt higitva és cumiból nyomatta. Még én is etettem! Kép Kép Aztán egy akkor lóbébi lett belõle mára hogy létra nélkül tudja festeni a plafont, és nem allergiás semmire.

Forti és a 10 hetes Levi

Kép
Kép
forti
 
 


Sziasztok AnyukakKép!

Egesz csalad alszik, csak en dolgozom, vasalok, varrok, ehh... gondotam, netezek kicsit kozbenKép

Nyuszi,
terveim szerint en csak 6 honapos kora korul kostoltatok meg vele mas kajakat is. Persze ez tejfuggo, de mindent megteszek erte, hogy addig kizarolagosan is eleg legyen.
Itt vagyok ellenpeldanak, 2 honapos kortol tapszeres exbabakent, mara mindenfele allergiaval. Persze nem allitom, hogy a nemszoptatastol, de minden lehetseges kockazati tenyezot ki akarok zarni Rekanal, legalabb O ne szenvedjen, ha csak ezen mulik.

Pötyi,
en is igy pont vagyok ezzel a "leepulessel". Igenyem lenne ra, de idom s energiam nem nagyon van a tanulasraKép S raadasul nalunk meg csak az elso baba, tehat van meg par ilyen "butulos" evem hatra, s most nem szanom ra magam, 2 vagy 3 gyerekkel meginkabb ne m fogom.

En eddig a hordozokendot probalgattam, de 2 ora utan megfajdul bennem a hatam /igaz, gerintferdulesem van/, most hetvegen kapok kolcson 2fele kengurut, hatha azok jobban bevalnak. Max ugy, hogy az Apa fogja viselni, mert a kendot nem hajlando magara kotniKép

Ma kaptam az itt megadott mailcimemre egy virusos levelet. Vagy valaki szorakozik, es innen vesz cimeket, vagy /ez a valoszinubb/ valakinek otthon is virusa van, nezzetek korul.
Felteszek a profilomba egy frissebb kepet, ahogy Reka guminot jatszva eszi a labat, de nem sokaig lesz fenn, mert sok p*dofil megfordul erre.
Tovabbi jo hetvegetKép
-Ildiko es a pont ma 4 honapos Reka
afonya
 
 


Áfonya vagy Ildikó??? Melyiket használjuk? Én eddig az áfonyát írtam, de írhatom ezen túl az Ildikót is. Melyiket szeretnéd?
Amúgy láttam a lányodról a képeket, gyönyörû kislány, és hogy mennyi haja van...!!!!! Eszméletlen sok.
Az én Leventémnek megint hullik a haja, pedig már azt hittem túl vagyunk rajta. Most ott hullik, ahol eddig még volt, úgyhogy lassan teljesen áttetszõ ritka szép haja lesz mindenhol. Kép Kép

Forti

Kép
Kép
forti
 
 


Sziasztok!

Nyuszi, én is kb. 4 hónapos korában szeretném elkezdeni a gyümit és a fõzelékeket, bár a védõnénim már 2 hónaposan almát és õszibarackot ajánlott.
Most izgatottan várom, hogy alakul a hízásunk, mert az utolsó két hétben már csak 5-5 dkg volt a hízás! Igény szerint szopizik éjszaka is, sosem hagyom sírni, úgy tûnik nem éhes. Szopi után is hiába kínálom a másik mellet, ha már egyszer befejezte, nem kezdi újra. Szóval lehet hogy mégis hamarabb szorulunk pótlásra.

Áfonya, sajnos nekem itthon is van munkám. (könyvelés) Nagyon el vagyok maradva, úgyhogy alig várom hogy Betti elfoglalja magát, hogy hozzá tudjak kezdeni.

Kicsit off téma. Ti kaptatok már terh.gyermekágyi segélyt? Én még csak most egy hete, hogy az utolsó táppénzemet megkaptam, ami a szülésig járt. Tulajdonképp arra vagyok kiváncsi mennyi az átfutási idõ, a munkahelyem kb.aug közepén adta le az igénylést.(nem kifizetõhely) Jó lenne még az idén valami lóvét látni.

Conti + Betti 11 hetes

Conti :) :) Barbi 22éves Betti 9 éves
conti
 
 


Sziasztok!

Nyuszi,
kérlek olvass bele a Szoptatás, Kitõl ne fogadjunk el tanácsot és a Szoptatás topicba is. A többieknek is ajánlom!!! Ha van tejed, akkor várj még. Több kisfiammal egyidõs anyuka írásából tudom, hogy van olyan baba, aki még 7-8 hónapos korában is szinte anyatejet kapott. Attól a hozzátáplált szilárd tápláléktól egyébként, higgyétek el, nem fognak gyorsabban növekedni a babák, hiszen az elsõ 1 hónapban szinte csak 3-4 kiskanálnyi mennyiséget fognak megenni. Nohát ettõl meg ugye nem fognak hízni. Az anyatejtõl gyarapodnak egyébként a legjobban és legegészségesebben. Ha van kedved olvasgasd a lll.hu oldalit, és uennek angol nyelvû honlapjait is.
Az elsõ életévben különben a mai legmodernebb nézet szeirn az anyatej a legfõbb táplálék, a többi csak kiegészítés.
Ha akartok izgalmasat olvasni, olvassatok bele a szegedi topicba, kb. szeptember 30. -tól. Nagyon-nagyon érdemes!!! Fõleg Menta és Iboly sorait olvassátok!
Ha vkit érdekel szívesen idemásolom vagy elküldöm e-mailbe azt a szilárd étel bevezési sorrendet, amit Iboly állított össze, a legújabb elvek szerint.

Üdv:
Ágci

Edina,
isten õrizz, hogy felkeltsd éjszaka a picit, ha alszik. Én azt nem is mondtam.

Kép
Ágci
 
 


Nyuszi,
Virágkötészet, botanika, kertészkedés? ahhhh, hát ez nem hangzik rosszulKép. De sajnos azt hiszem valami másban kell gondolkoznom ha a jövõre is gondolok. Egyébként nagyon érdekelne mindegyik, akár valamilyen tanfolyam keretében, csak hát míg ilyen picike Lili, addig még ez is nehéz. Egyébként mi is jövõre tervezzük a kertesházba való költözést, aztán mi lesz még belõle?Kép Várom a képeket.

Conti,
Még én sem kaptam semmitKép((.

Ágci,
Engem érdekelne Iboly listája. Megköszönném ha elküldenéd.

Pusz,
Ilke

KépKép
KépKép
ilke
 
 


Ágci! Engem is érdekelne!

Nyuszi! A kislányom elmûlt 8 hónapos és még mindig csak anyatejet kap, mert nem fogad el még semmi mást. Szépen fejlõdik, kis hurkás! Kép
Liesel egyik kisfia pl. 9 hónapig nem fogadott el mást, de pont a héten hallottam egy anyukától az LLL-es baba-mama csoportban, hogy az õ kicsikéje 1 éves koráig nem fogadott el semmit, majd másfél éves koráig is csak keveset és aztán egyik napról a másikra kezdett el rendesen enni. Gyönyörû, egézséges gyerkõc.
Majd arra figyelj, hogy ha 4 hónaposan "kinézi a szádból az ételt", az még nem jelenti azt, hogy már eheti is! Én is azt hittem, de aztán megnyugtattak a többiek, hogy nem úgy van az!
6 hónapos korig nem érett a babák bélrendszere az egyéb ételekre!!! A tápszereseké meg fõleg nem mert nem kapják meg az anyatejjel azt a plussz enzimmennyiséget, ami a nehezebb ételek emésztését segítené! (Az anyatejnél minden nehezebben emészthetõ.)
Tényleg érdekes, hogy országonként más és más a szokás! Ezért érdemes elfogadni a WHO ajánlását, mert õk az egész világról figyelembe vették az adatokat és ezek alapján hozták azt a döntést, miszerint a babákat 6 hónapos korukig kizárólag csak anyatejjel kell táplálni, 1 éves korukig meghatározó az anyatej és ha lehet, legalább 2 éves korukig érdemes folytatni a szoptatást!
Na eldugulok, tényleg olvassatok bele a szoptatás topikba!
Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Mar megint regen nem irtam,de ez mar csak igy van nalam.Kép
Megneztem a profilokat,csupa gyünyörüszep babokat lattam!
(Majd talan nekemis sikerül felrakni egyet rolunk!)

Agci!

Engem is erdekelne az a lista,ami a szilard kajak sorrendjet tartalmazza!Kép
Elöre is köszi!

Kepzeljetek,ma egy jo nagyot setaltunk!
Az allatkertben.A nyaron nyilt meg az esöerdö haz (Becsben),es ott vagyket orat töltöttünk.A 28°C-ban ugy voltunk "levetközve" mint otthon es Rebecca is ott hamizott es aztan hagyott engem nezelödni!Meg persze Aaron utan rohangalni!Kép
Magamra tettem ahordozokendöbe es annyit aludt igy mint napközben szinte soha!Legalabb 2,5 orat egyben!
Aztan valahol kapott hamit es persze elötte pelust is.
Legalabb negy orat voltunk az allatkertben.Itthon megint csak pelus (az autoban 5-10 perces bömbiKép ),hami es miközben a vacsira valo palacsintat csinaltam elaludt(18.30 körül),es meg alszik es ugy tünik ez mar nala az ejszaka!

Azt hiszem gyakrabban fogunk allatkertbe jarni,ha ez ilyen almosito!Kép

Nyuszi!

Szerintem ne kezdj mar 4 honaposan hozzataplalni!
Raer!Fog Emike meg annyi mast enni,hogy meg is fogja unni!
Most a legfontosabb az anyatej!

Kellemes estet meg!
Kryss&Rebecca(majd` 11 hetes)

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Lanyok,bocs a sok hibaert,ugy latszik tenyleg faraszto az allatkert!


Ja!
Bringa!

Jo,hogy megtalaltad a gyogyot az oknelküli nagy bömbire!Kép

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Conti: bocs, hogy beleszólok, de mint kevéstejes anyuka, szeretnélek a pótlásról lebeszélni Kép Amig van tejed, addig inkább a tejcsit add Bettinek, még ha lefejve is, mint tápot. Na, nem kotyogok többet Kép

Én is elég butítónak érzem az itthonlétet. Már alig várom a délután 2 órát, mert akkor kezdödik a Kapcsoltam KépKép

Ja, én még táppénzt sem kaptam, nemhogy tgyást (aug. 2-án szültem).

Holnap megyünk 2 hónapos oltásra :I

Jó éjt mindenkinek!

zsani
zsani
 


jo reggelt mindenkinek

az ithon lét nem csak butito de egy olyan személynek mint én néha depis is leszek töle ha nem mehetek sehova én inkább az 17 orá várom mert 5 után szokot jöni a párom és akor már van kivel beszélgetni meg sétálunk egy félorát petikével.

Zsani
mi is holnap megyünk a 2 honapos oltásra ma meg megint gyogytornászhoz egész szépen haladunk Kép

Puszant Csics és Petike Kép
csics
 
 


Biztos elég bénán hangzik, de örülök, hogy nemcsak én érzem úgy, hogy kicsit nehéz itthon lenni. Jó a babámmal itthon, de mindig baromira örülök, ha jön valaki hozzánk v. ha én mehetek el 1/2-1 órára. A múltkor csak úgy lementem futni (mikor a kis család még aludt), és olyan istenien éreztem magam, olyan szabadnak, mint régóta nem.

Csics: Petikének megint a rendelkezésére bocsájtok egy pár fájdalomcsillapitó puszit Kép Az én férjem meg csak este 7 felé ér haza :I

Na, azt hiszem, szólit a szent rabszolgatartó, mert enni kiván KépKép

zsani
zsani
 


Szepnapot!

Agci, engem is erdekelne Iboly-fele hozzataplalasi lista, abszolut nulla meg az infom e teren.

penz: szerencsere en munkahelyem kifizetohely, igy folyamatosan kapom, ami epp jar. Ill az egyszeri segelyt kulon kell ugye igenyelni, de az is rogton jott az utana kov. fizeteskor.

butulas: a teveben levo vetelkedoket en is nezem, de csak kiakadok, hogy hol tart ma az altalanos muveltseg, ez valami remesKép 10-20 ezer forintok olyan primitiv kerdesekert neha, es nem tudjak!! majd a guta ut meg olyankorKépKép
Az emberek koze menessel meg az a bajom /azon felul, hogy kicsit idegesit, hogy nincs idom annyiszor hajat mosni, amennyiszer akarom,m hogy a regi szep kormeim csutkora vagva, festetlenul, hogy a ruhaim sema regiekKép/, szoval az a bajom, hogy ha ismerossel talalkozom, akkor O a gyerekrol kerdez, ha ismeretlen, akkor szintenKép Ha itt a lakotelepen setalok, akkor tuti hozzamcsapodik par kismama, amitol a frasz toor ki, mert szinten tema a gyerek, megaztan a sok suletlenseg, "2 honaposan mar gyumilet iszik es nincs semmi baja", stb. ilyen jellegu beszolas, amikor csak nyelek es bajosan mosolygok.. szoval sehogyse joKép

Forti, koszi a dicseretet Reka neveben is. Hatul mar neki is hullik rendesen a haja, csak mivel ilyen hosszu es sokrol indult, aki eloszor latja, annak nem feltunoKép Na, ezt jol megaszondtamKépKép

Kryss,
es 4 oran keresztul rajtad volt a hordozokendoben? Nem fajdult meg a hatad? Ulo pozban hordod mar?
Ugy szeretnem en is "magamon cipelni" Rekat, de meg nem talaltuk meg azt a pozt, ami mindkettonken kenyelmes hosszutavonKép

zsani,
az a 7 orai ferjahazaerkezes remesen hangzikKép En mar 5 orakor is mint hazisarkany kerdezem, hogy miert kesett 5 percet?Kép

Csics: dejo, hogy szepen fejlodik PetikeKép igy talan konnyebben viseled Te is, ahogy "kinozzak", nem?

Kata007,
olvastam mashol, hogy Doribaba abbahagyta a forgast. Reka is ezt csinalja, mar 3 honaposan oda-vissza meg-megfordult, aztan 1 het szunet, majd ujra 1-2 napig. Tegnap is pl mindket iranyba forgott, mert a fenykepezeshez forgattam, s nem tetszett nekiKép Aztan estere megunta, ma sem moccan.. ill. fejjel lefele volt az agyaban, majd a fraszt hozta ram ejjel, ahogy az a vege szolalt megKépKép

Lehet, nalunk vege a joletnek, Reka ujabban a 8 orai elalvas utan megebred ejfelkor is, aztan probalkozik 2-3 korul, de akkor csak hasrafektetem, kicsit megsimogatom, akkor visszaalszik, aztan 4 korul megint kaja. Pedig mar volt olyan hetunk, hogy csak reggel 1/2 6kor ebredt!! Igaz, akkor mar nem aludz vissza, igy meg alszunk 8ig is akar.
Tobbgyerkocosok, ez most mit jelent? Keves mar a kaja neki esetleg ejjelre, esetleg a foga? Legyek resen, hogy ne szokjon ra, ilyenkor el lehet rontani?

Na, megyek, most meg elvan a jatekokkal, reggelizem gyorsanKép Legyen szep napotok:
-Afonya es Reka /17 hetes/
afonya
 
 


Sziasztok!

Afonya!

Igen, tényleg abbahagyta. Háton fekve tetszik neki a legjobban. Körbeforog a kisányban is és az ágyon is, de megfordulni azt nem. Azóta sem. Sem hasról hátra, sem fordítva. Oldalra azt igen, de hiába rakok neki játékot messzebb, nem fordul hasra. Igaz elég kis ducika, de õ még a lábát sem kapja úgy be mint Réka. Odaér a szájához, de nem érdekli. Kép
Mint 3. babás anyuka állítom neked, hogy igenis ez az a kor amikor el lehet rontani. A középsõ lányom ezidõben kezdte el a teázást. El is rontottam rendesen. 2 éves koráig éjszakáztunk, mert hozzászokott a teához. Dórival nem esek ebbe a hibába, az tuti. Mellesleg én este két cicibõl szoptatok, mert több kell neki reggelig, mint napközben. Így bírja is rendesen. Este 9 körül elaludt, reggel fél 7-kor költenem kellett a szopihoz, mert vittük a tesót suliba.
Ja, és a foga is jöhet. Dóri is ezzel szenved. Bár nekem mindkét lánynak nagyon hamar kibújt a foga. A nagyobbik pl. még nem volt 4 hónapos és már kint volt az elsõ foga. A középsõ pedig nem volt 5. Jó, az elsõ kettõ az elsõ férjemtõl van, de hát egy az anyjuk, talán Dórinak is hamar kint lesz.

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Sziasztok!

Tök jó, ma éjjel elõször volt 6 óra a két etetés között, negyed 11 és negyed 5, csak az volt a baj, hogy eláztattam a lepedõt, pizsit, de legalább aludtam egyben 5 órát.

Ágci! Engem is nagyon érdekel a hozzátáplálás lista.

Zsani! Tápszert semmiképp nem akarok adni, csak majd gyümit meg fõzelékeket, de majd késõbb. Csak már elõre hallom a védõnõ meg dokinõ felhördülését, hogy nem elég a heti 5 dkg hízás. Holnap jön a védõnõ azt hiszem, kiváncsi vagyok mit mond.

Lányok nekem annyira hullik a hajam, hogy valamit tenni kellene. Szerintetek érdemes B vitamint szedni, vagy nyugodtan kopaszodjak a szoptatás végéig? De mi van ha még egy évig is szoptatok?

De jó nektek, hogy ilyen korán hazaér a párotok! Nálunk 7-8 óra, + ha meccs van akkor hétvégén eltûnik akár egész napra is. De ez nem a férjek szapulása topic, úgyhogy abba is hagyom.

Conti + Betti 11 és fél hetes

Conti :) :) Barbi 22éves Betti 9 éves
conti
 
 


Conti (meg mindenki, aki tejjel áztatja a lepedöjét): lehet kapni a gyógyszertárban betegalátét néven olyan izét, aminek az alsó (ágy felé esö) oldala nájlonos, a másik oldala pedig puha, nedvszivó anyag. A mérete olyan 30X50 cm-es lehet (van dupla ekkora is), az ára kb. 30 Ft. Én minden este ilyet teszek a lepedöre, és még egyszer sem ázott át. Eredetileg Juli alá vettem, de neki nincs rá szüksége Kép Annál inkább nekem.

Áfonya: igazad van Kép Tölem, mióta Juli megvan, még senki sem kérdezte meg, hogy vagyok Kép Persze nem zavar, de furák azért az emberek. És azt hiszik, hogy egy kismama csak a babájáról tud beszélni.
Az én férjem amig nem volt gyerekünk, mindig a Barátok közt végére ért haza (opsz, most elárultam, hogy néztem), de amikor Juli megszületett, akkor megegyeztünk, hogy fürdetésre mindig hazaér. De utána még itthonról is dolgozik... Kép De mit csináljak, ha imádja a munkáját (meg szerencsére minket is)?

zsani
zsani
 


Zsani,Afonya!

Ez mar csak igy van:amig a pocakban volt a babo,addig mindenkit erdekelt hogy hogyan vagyunk,de utana mar senkit sem! Kép(akar fel is fordulhatnank! - ha nem szoptatnank!)

Afonya!
Azert nem volt az negy ora,inkabb csak 2,5.De akkor mar nagyon örültem,hogy levehettem!Kép
En az X-be ültetve szoktam Rebit a kendöbe tenni es ha jo szorosra kötöm,mindkettönknek biztonsagot ad es tamasztja a gericoszlopat is.De azert egy ortopedus megint mondta,ne csinaltassunk olyt a babakkal,amit meg maguktol nem tudnak!Ez esetben: felegyenesedve tartani magat.
De hat nem kell a kendövel sem a lo tuloldalara esni - csak mertekkel mindent!
Azt meg nagyon elvezem,hogy ott rajtam,nalam ilyen jot tud aludni!KépKépKép

Conti!
A gyümit es fözeleket iscsak hatodik honap utan add!
Az az igazsag,hogy tök mindegy mennyit hizik a babo,ha jokedvü es nyugodt semmi baja.Ha nem testsulyban gyarapszik,akkor szellemiekben!Azt nem lehet kiloban merni!
En mar lassan hat hete nem tudom,hogy hogy is all a merleg mutatoja Rebinel.Majd ket het mulva megyünk megint dokihoz!majd ö lemeri.

Elbutulas:
Hat nem erzem magam a helyzet magaslatan,de nincs is idöm erröl gondolkozni!
En egy percig sem unatkozom,es az sem idegesit,ha itthon vagyunk.Ket gyerekkel el vagyok foglalva.
Bar az nagyon igaz,hogy egy kis kultura hianyzik!
KÖnyvet olvasni,kiallitasra menni vagy szinhazba,operaba esetleg moziba.
De olyan gyorsan eltelik ez az idö,akkor majd ezt fogjuk visszasirni!2-3 ev az elethosszahoz kepest: semmi!

Kellemes napot Nektek!
Kryss&Rebecca(majd`11 hetes)

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Sziasztok,

Conti, Zsani

Részvétem, az én párom is 7-8 körül jár haza és ha a kedvenc csapata focizik órákra eltûnik hétvégén.Kép Az itthoni élet néha tényleg unalmas, de próbálok hívni vendégeket, anyukám , a legjobb barátnõm gyakran meglátogat.Kép Meg elmászkálok mindenfelé. Meg azért minden nap produkál valami újat a Manó.
A vetélkedõket én is nézem.De még egyet sem hívtam fel, pedig néha én is elég primitívnek érzem a kérdéseket.
Egyébként van a férjek szapulása topic?Kép

Kata007

Írtad, hogy jön Dóribaba foga. Mikor kezdett el nyáladzani? Emília jó pár napja határozottan nyáladzik, buborékozik...KépKépKép Lehet hogy elkezdett a kis ínye készülõdni? Még csak 12 hetes lesz holnap!

Ilke,

Mail ment!!!!
A botanikát a jövõre is gondolva tanulnám, például nyitnék egy virágüzletet...imádom a virágokat.Kép Vagy milyen végzettség kell ahhoz? Kertészeti? Egyáltalán nem biztos hogy vissza akarok menni a mókuskerék multiba igát húzni...

Kedves lelkes anyatejet propagálók tábora!

Ismétlem, amíg Kisnyuszi tejet szeretne, addig fog is kapni, nem fogom elvenni tõle, hisz ennél nincs kényelmesebb táplálási mód. Meg egészségesebb, meg tisztább sem.Kép Csak felvetettem, mint témát. Valamirõl kell diskurálni nem?Kép Egyáltalán nem sietek pénzt költeni bébiételekre, illetve zöldséget-gyümölcsöt reszelgetni. Tudom, hogy a tudomány mai állása szerint minél tovább az anyatej az ajánlott.Sok mindenben változik az orvosi szemlélet 3o év alatt. De mégegy kérdés. Ágci, miben nyilvánul az meg, hogy a Manóknak nem érett a gyomruk és az emésztõrendszerük még sokáig a más kajára? Fáj tõle a hasuk? Vagy allergiásak lesznek ételekre?

pusszancs

Nyuszi és a holnap 12 hetes Emilia
Nyuszi
 


Nyuszi: szerintem ahol ennyi nö van egy fórumon, ott biztos van férjet szapuló topic is KépKép De én minden téren meg vagyok elégedve a férjemmel, és nem érzem szapulásnak, ha azt mondom, hogy késön ér haza. Ö biztositja számunkra a megélhetést, mellette elég sokat segit, és imádja a jányát. Nekem ennél több nem is kell (vagyis de, de az nem publikus).

zsani
zsani
 


Zsani,

Ez a beszéd!!!KépKépKép
Mintaférj, hol találtad??? Na jó, ez csak költõi kérdés volt.Kép

Nyuszi
Nyuszi
 


Nyuszi: találtam egy alamuszi nyuszit (bocs;), aki aztán nagyot ugrott KépKép
zsani
 


Sziasztok
Képzeljétek, szombaton megtanult mosolyogni Hanna! Kép
Viszont az éjszakáink péntek óta szörnyûek! Kép Pénteken kétóránként kelt, tegnap pedig fél kettõig nem aludtunk semmit.

Sajnos az én párom külföldön dolgozik, 1 hónapban csak egy hetet van itthon, úgyhogy nem könnyû, én is mindig szervezek progit magunknak. Másként belepusztulnék az itthonlétbe. Bár munkám nekem is van, neten keresztül, de arra idõm nem nagyon van.

Ágci
Mi lenne, ha feldobnád a topicba a listát, s akkor ki tudnánk másolni? Engem is érdekel!

üdv,
bringa és hanna (6 és fél hetes)
bringa
 
 


Sziasztok
Csatlakozom Zsanihoz, az én apucimra sem lehet mondan egy rossz szót sem, sõt õ nem jár el itthonról, õ itthon dolgozik, tehát mi mindig hárman vagyunk itthon. Egyik nagy elõnye, hogyha nekem dolgom van, valamit el kell intéznem vagy vásárolni megyek, Levit itthon tudom hagyni, apa vigyáz rá.

Az elbutulás engem sem fenyeget, alig várom hogy Levi kicsit nagyobb legyen máris folytatom a tanulást a fõsulin, ahol most évet halasztottam és mellé még majd az angolt is gyûrnöm kell a diplomához.

Forti és Levi (10 hetes)

Kép
Kép
forti
 
 


Sziasztok!

De jó sokat írtatok, mióta nem jártam erre! Jó volt olvasni, most Lili is hagyott (már 2 órája alszik, ami ritkaság). Megnéztem a profilokat, minden baba nagyon helyes. Elõbb-utóbb legyõzöm lustaságomat, és én is megcsinálom. Csak a legújabb képek még a fényképezõben vannak.

Hozzátáplálás: ...pedig már én is azon gondolkodtam, hogy lassan-lassan jöhetne egy kis gyümölcs, de most elbizonytalanodtam. Mivel Lili nem szopik (a vásárolt anyatejet pedig már 3 napja bojkottálja,..de azért még nem adom fel), a tápszertõl meg elég nehezen kakil, így arra gondoltam jöhetne egy kis õszibarack....vagy mégsem? Szerintetek? Ja igen: épp ma 4 hónapos.

Áfonya!
Nem tudom Lili súlyát, két hete volt 5,55kg, és csak két hét mulva kell mennünk a 4 hónapos szurira, akkor fogjuk mérni is. Engem most elõször kicsit aggaszt, mert nem eszik rendesen. Fõként, amint írtam az anyatejet nem akarja. Remélem csak néhány napig tartó hóbort ez most nála...

És persze mi is kelünk éjszaka enni. 1x-2x.

puszi

bera
berka
 
 


Nyuszi!

Rátapintottál arra a kérdésre is, ami miatt én még egy darabig biztos nem adok semmit: a cici mindig kéznél van, nem kell semmit csinálni vele, hogy jöjjön a teljesen jó tejcsi, ideális hömérséklettel és tisztasággal. Viszont a fözöcske az elsö hónapokban egy idörabló pepecselés:
1. minden tisza legyen, külön edénykék, kanálkák, pohárkák stb. KépKép, külön mosva, külön tárolva
2. az ennivaló tiszitása, fözöcskézése (idönként olyan kevéske, hogy kétszer kell kezdeni, mert odaégett, mialatt a manókát megnyugtatni próbáltuk), aztán lehet, hogy össz-vissz egy kanálka fogy (na, akkor még várjunk pár napot...Kép)
3. hadakozás a manóval, hogy lesz szives és fogadja el, nyelje le, és ne köpje vissza KépKép
4. a fözelékhez fejés vagy anyatejolvasztás, merthogy az lenne a legjobb.
És még sorolhatnám. Nem vágyom rá!Kép
Azt meg egyébként nem gondolnám, hogy akkor kéne neki adni, ha már nyúlkál érte. Neki késöbb tetszene a nagykés, a pillanatragasztó, a hypó stb., amik szintén nem egészségesek!KépKépKép

Tgyás kérdés:
Nátán július elején született, én most október elején kaptam elöször pénzt. Igaz, augusztus elején még "véletlenül" kaptam pénz (fizetett szabadságon voltam szülés elött, és augusztus elejéig kitartott volna a szbai, ezért). Szeptemberben nem jött semmi, kiderült, hogy még vártak néhány papirra, és emiatt nemhogy a tgyást, de még a családi pótlékot sem (pontosabban csak egy gyerek után), és az agyaságit sem fizették ki.Kép Most viszont megkaptam az egyik felétKép, de a másik felét az ö hibájuk miatt még mindig nem.Kép Még jó, hogy nem az én ki "zsebpénzemböl" élünk...KépKép

Itthonlét:
Nekem immár 3,5 éve van része bennem, voltak rosszabb idöszakok, most éppen jó. Egyáltalán nem érzem, hogy elbutulnék. A vetélkedökbe ritka tudatlan emberek telefonálnak, nem is értem, hogyan...

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!
igen úgy gondoltam, hogy felrakom ide, még jövök ma.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Conti, Zsani
Az én férjem 18-kor jön haza de már én is nagyon várom mindig. Szerencsére így együtt tudunk fürdetni.

Az én férjem is nagyon szereti a focit egyet sem hagyna ki, mindegyiket megnézi.

Szerdán kell a kórházba vissza mennünk, már most félek a vérvételtõl de remélem már nem vérszegény és akkor nem kell többet menni. A csipõszürésre is a héten megyünk.

Forti
Lehet, hogy nekem is halasztanom kellett volna? Csak én naívan azt gondoltam, hogy megtudom csinálni.
Jövõ héten lesz az elsõ vizsgám. Nem tudom, hogy hogyan fogom megoldani mert még soha nem voltam a Petra nélkül sehol.

Bringa
Kitartás, elõbb-utóbb biztos fog aludni a kis Hanna. Próbálj meg délután lefeküdni vele, hogy ne legyél fáradt.

Petra
Petra
 


Sziasztok!
Úgy látom mindenki babázik...Kép
No, íme:
Szilárd étel bevezetése

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) és a WABA (A Szoptatásért Világszövetség) ajánlása alapján a babák körülbelül féléves koráig a kizárólagos szoptatás javasolt.

Almával, õszibarackkal lehet kezdeni a szilárd táplálék bevezetését. (a legújabb információk szerint, a banán allergizál.)

Az elsõ próbálkozásokhoz egy nyugis idõszakot válassz, pl. a délutánt, amikor kipihent a kicsi és vevõ valami újra. Elõször szoptasd meg, majd kínáld meg a babádat egy negyed teáskanál reszelt almával. Ha ízlik neki és megeszi, akkor másnap adhatsz neki egy kicsivel többet. Lassan, fokozatosan emeld az adagot, és közben figyeld a kicsit, hogy nincsenek-e kiütései, vagy egyéb, allergiára utáló jelek. (A reszelt alma megfogja a székletet, úgyhogy egyszerre ne sokat belõle!)
Egy étel bevezetése kb. 1 hétig tartson. Utána hasonlóképpen ismertesd meg a következõvel. A kicsik általában imádják az õszibarackot, ha van rá idõd, le is fagyaszthatsz belõle, akkor télre is lesz. Egyéves kor elõtt még meggyet ehetnek a babák (cseresznyét nem) és a ribizli levét. Ezekbõl is jó felkészülni a télre. Megpróbálhatod a körtét, szilvát, szõlõt, de óvatosan, mert ezek hasfájást okozhatnak.

A gyümölcsök szoktatása kb. 2 hónapig tartson, majd újabb két hónapig a zöldségeké, utána következzék a hús. Kivéve talán nyáron, amikor minden zöldség friss, zsenge, jóízû. Ezt az idõszakot érdemes kihasználni.
Zöldségek közül a krumpli jöhet elsõként szóba, a csicsóka, répa, sütõtök, spenót, sóska, saláta, cékla, zöldborsó, zöldbab. Ha egy-egy ételrõl megbizonyosodtál, hogy nem allergiás rá a kicsi, akkor már kombinálható más, már kipróbált étellel. Fõtt krumplival szoktunk sûríteni, lisztet egyéves korig nem ajánlott adni, az egyre gyakrabban elõforduló cölikália, vagyis lisztérzékenység miatt. Rizs viszont adható, illetve rizsliszt.

Egyáltalán nem muszáj külön pepecselni a gyerkõcnek a fõzéssel, nyugodtan eheti a családnak szánt levesben fõtt zöldséget, husit, de még a berántás, habarás elõtt vedd ki belõle, amit neki szántál.
Ha a családi ebéd nem neki való, akkor persze külön kell fõzni, de nyugodtan ízesítheted sóval, cukorral, persze csak módjával. Fûszerezhetõk is a bébipapik, nem is annyira az általunk megszokott szárított fûszerekkel, hanem egyszerûen tégy a fõzõvízbe zellert, hagymát, fokhagymát, bármit, ami jó ízt ad az ennivalónak. Az anyatejes babák úgyis hozzászoktak már az ízekhez, hiszen a mama teje egy kicsit mindig más ízû, aszerint, hogy mit fogyasztott elõzõleg.

Egyéves kor elõtt nem javasoltak a tejtermékek, a tojás (elõször a sárgáját kell majd adni, arra kevésbé valószínû, hogy érzékeny), liszt, hal, paradicsom, méz, citrusfélék, kivi, eper és hasonló aprómagvas gyümölcsök, sárgabarack, dinnye, sárgadinnye.

Kétéves korig nem ajánlott csonthéjasok, magvak és nyers répa adása, fulladásveszély miatt. A mogyoró és a belõle készült ételek erõsen allergizálnak.

Ha a kicsi nem fogadja el 6 hónaposan a kínált ennivalót, próbálkozz meg vele újra, 2-3 naponta, vagy hetente. Ha szépen fejlõdik, és elég neki az anyatej, akár egyéves koráig is élhet kizárólag azon. Ne feledd, hogy az elsõ életévben az anyatej a gyermekek fõ tápláléka.

Vannak olyan vélemények, amelyek szerint a húsokat érdemes aránylag hamar, tehát az elsõ néhány fõzelékféle után bevezetni, a magas vastartalom miatt. Vannak babák, akik nem fogadják el a husit, ha anyatejesek, nem kell aggódni miatta.

A lisztnemûek és a tejtermékek bevezetésérõl megoszlanak a vélemények, Magyarországon a Gyermekorvosok Szakmai Kollégiuma 6 hónapos kortól javasolják a lisztnemûeket és 9-10 hónapos kortól a tejtermékeket. Ha a családban bármilyen allergiára való hajlam mutatkozik, akkor csak egy éves kor után ajánlják õket. Azt gondolom, hogy mivel ma már szinte valamennyi családban elõfordul allergiás megbetegedés, érdemes várni ezeknek az ételféleségeknek a bevezetésével. Nagyon sokszor csak évek múltán derül ki, hogy valaki allergiás egy bizonyos élelmiszerre, szerintem, nem érdemes reszkírozni, inkább várjunk vele, amíg a baba biztosan megérik rá.

Készül egy táblázat, más ebben nem szereplõ élelmiszerekkel, ha Iboly megnézte, és jó, akkor azt is felrakom.

A korai hozzátáplálás veszélyeirõl nagyon sok helyen olvashattok itt a társalgóban.
És még itt:
[url=http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=5739" TARGET="_top]http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=5739[/url]

A szoptatás a legjobb allergiamegelõzés

Az anyatejen kívül minden más táplálék fajidegen fehérjéket tartalmaz. A fajidegen fehérjékkel való elsõ találkozáskor az éretlen immunrendszer védekezhet, emiatt a fehérjével való következõ találkozás során veszélyes allergiás reakció alakulhat ki. Például: az újszülött életének elsõ napjaiban tehéntejalapú tápszert kap, mert attól félnek, hogy az anya teje nem elég. Ezután a gyermek kizárólag szopik, féléves koráig. Lassan különbözõ táplálékokat vezetnek be az étrendjébe. Amikor elõször kap tehéntej tartalmú ételt, széklete híg lesz, bõrén kiütések jelennek meg. Ettõl kezdve gyakran ágynak dõl, fõleg felsõ légúti fertõzések gyötrik. A hörghurutot gyakran nehézlégzés kíséri. A részletes kivizsgálás tehéntejfehérje-allergiát jelez: az étrendbõl minden tehéntejtartalmú élelmiszert ki kell iktatni. Ugyanez a lehetõség fönnáll a szójával kapcsolatban is, tehát a szójaalapú tápszerek is allergizálhatnak. A fiatal csecsemõ ezenkívül bármilyen ételre válaszolhat hasmenéssel, székrekedéssel vagy ekcémával. Az anyatej jelenti tehát a legbiztosabb védelmet.
Teljes cikk origo.hu-n

Ezek pedig Iboly szavai:

"A babák 6 hónapos kora elõtti mindenfajta hozzátáplálás felesleges és káros! Ezt úgy mondom, mint amikor megakad a lemezen a tû, nem gyõzöm eleget hangoztatni. A gyermekek szervezete még nem érett a vegyes táplálkozásra. A tápszeres babáké sem!!! A tápszeres babák szüleinek különösen várniuk kéne, míg egy-egy ételt bevezetnek, ugyanis a tápszer nem tartalmazza azokat az emésztéshez szükséges enzimeket, amelyek az anyatejben benne vannak, s amelyek segítik az anyatejes babák átállását a vegyes táplálkozásra.
Ezen kívül, a korai hozzátáplálás nagyon gyakori oka a sikertelen szoptatásnak, mint ezt a szegedi anyukák is említették már neked.

Az, hogy nem fáj a hasa tõle, nincs kiütése és a széklete is rendben van, nem jelenti azt, hogy minden rendben és lehet próbálkozni.
Elõször is, amikor megpróbálod az elsõ étellel megkínálni a kicsit, még nem tudhatod, hogy lesz-e tõle baja.
Másodszor, az, hogy most nincs baja tõle, nem jelenti azt, hogy késõbb sem lesz. Akár felnõtt korában.
Harmadszor, attól, hogy neki nincs baja tõle, nem biztos, hogy más gyerekének sem lesz.

Laikusok számára nem feltétlenül egyértelmû, hogy kiütések, hasmenés, szorulás, kólika, nyûgösködés, náthához hasonló tünetek, tüsszögés, asztma, középfülgyulladás, szemviszketés, szemgyulladás egyaránt allergiára utaló jelek (nem alvás). Tehát ha azt hiszed, hogy a kisbabád nem allergiás semmire, de közben folyton megbetegszik, fáj a füle, náthás, nyûgös, akkor bizony lehet, hogy mégiscsak allergia áll a háttérben. Errõl érdemes meggyõzõdni, mert a nem kezelt allergia súlyosbodik. Abban igazat adok neked, hogy egy gyereket nem szabad steril környezetben nevelni, mert nem lesz ellenálló, de ezt nem szabad összekeverni az allergia ignorálásával. Egy allergiás rohamba ugyanis bele lehet halni. Ha valamire allergiás vagy, nem az a megoldás, hogy még inkább kapcsolatba kerülsz az allergénnel, hadd szokja a szervezeted, hanem éppen, hogy el kell kerülni a vele való találkozást."

Elnézést, hogy ilyen hosszú voltam.
Ágci

Kép
Ágci
 
 


Zsani
Köszönjük a gyogypuszikat használtak nem sirt csak egy picit Kép különben már egész jol haladunk már tegnap a gyogytornásznál is sokat emelgete a fejét Petike Kép és most elöször irta rá a gyogytornász a kezelölapjára hogy kicsit emelgeti a fejét Kép.

Áfonya
igen most hogy már nem sir anyit és szépen fejlödik most már könyebb elviselni ha nyuzák .én viszont szivesen beszégetnék kismamákal de nálunk én nem látam még csak nagyerekeseket a játszo téren pedig jo lenne néha össze jöni más anyukákal is de adig is itt van a BABANETKép

zsani
az én férjecském is relative késön jon haza 5-fél6közt én sem szoktam szapulni emiatt mert tudom hogy sokáig tart haza érni-e pontosan másfél ora de amint haza ér rögtön foglalkozik a fiával no meg velem is én is megvagyok vele elégedve mindentekintetbenKép

PUszant Csics és a ma 2honapos Petike Kép
csics
 
 


Jó reggelt!

Meggyógyultam az orrfolyásból, de Ádám "szerencsésen" megfertõzõdött. Tegnap még semmi baja sem volt, éjszaka viszont arra ébredtem, hogy Ádám nagyon szörcsög, köhög, mert nem kap rendesen levegõt. Gondolkodtam, hogy felébresszem-e, végül felkeltettem és leszívtam az orrát. És az éjszaka folyamán még 3x. Érdekes, hogy egyáltalán nem ébredt fel a szenvedésre, pedig majd' megfulladt.
Úgy döntöttem, kipróbálom az anyatejes cseppentést, de nem tudom, hogy a tej elejébõl vagy inkább a végébõl kell csöpögtetni? Vagy mindegy?
Tudom, hogy nem kell lemosni a melleket szoptatás elõtt és után, de én most mégis mosom, mert ugye a gyerek nyálában is ott vannak a bacik, amiket rátelepít a cicire, és utána újból benyalja õket. De lehet, hogy nem jól gondolom? Légyszi, segítsetek!
Ádám különben jól van, vidám, mosolygós, nem lázas, csak ömlik az orra.

További szép napot!
Panda

panda
Halásztelek
 
 


Sziasztok

Ma megyünk 15 órára a 2 hónapos oltásra. Remélem nem lesz gáz utána, már elõre sajnálom a gyereket a szúrás miatt. Kép Kép
Ugye ti borogattátok a helyét és adtatok nekik kúpot?

Forti és a 10 hetes Levi

Kép
Kép
forti
 
 


Forti!

Én kúpot is adtam azonnal amikor hazaértem, borogattam is, szóval nem volt Dórival semmi gáz.

Kata és Dóribaba (19 hetes)

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Ruha:
Nem tudtok véletlenül olyan boltot, ahol 3,5 éves gyermekemet (98-104-es méretben) viszonylag olcsón, de azért minöségben felruházhaznám? (Nem piaci ruhát akarok, de nem is a másik végletet...) Kellene naci (nem farmer, hanem pl. vászon, hosszúujjú vastagabb és vékonyabb pólók és kabát.) Nem akarok több tizezret elkölteni rá (láttam nagyon aranyos nacit 3500-ért, de be kell valljam, sokaltam.)

Forti!

Én viszont egyiket sem tettem, és igy se volt!Kép
Persze nyugodtan adhatsz neki, bár ugy tudom, a 2 hónapos oltás alapvetöen nem lázkeltö. A 3-4-5 hónapos az.
Nekünk is a héten lesz a 3 hónapos, annál én is fogok adni kúpot elöre és borogatom is.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?