Új privát üzeneted érkezett!

ahozz=ahhoz
bocsi
M.
menta
 
 


Iboly!

Ezt most olvasom a rendelõben. Mit mond ezzel kapcsolatban az LLL?

"Érdekes jelenség az anyatejes babák sárgasága. Ez akár 3-10 hétig is fennállhat. Oka: az anyatej tartalmazhat olyan hormont, zsírsavat, vagy egyéb anyagot, amely gátolja a baba még amúgy is gyengén mûködõ epesav anyagcseréjét bonyolító enzimjét májában. Amennyiben a sárgaság diszkrét, tehát ha csak a szemfehérje sárga vagy esetleg enyhén a bõre is a babának, azonban õ élénk, jól táplálható, ezért nem vonjuk meg az anyatejet tõle. Ha a sárgaság feltûnõ, érdemes
laboratóriumi vizsgálatot végezni, és indokolt esetben szóba jöhet az anyatejes táplálás 2-4 napos felfüggesztése, tápszerrel helyettesítése." (Dr. Gömöri a szerzõ)

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Ildi! Tudom, hogy Ibolynak címezted a kérdésed, de nem bírom ki, hogy ne ktyogjak megint közbe. Szóval még 3 évvel ezelõtt is ezt így tanították az egyetemen, de pont a mostani kismamában olvastam Dr Veress Gábor vélemyényét errõl és az õ vélemyénye megegyezik az egyetemen tanítottakkal és azt mondta (nagy örömömre), hogy ilyenkor nem kell megvonni az anyatejet, sõt tovább kell szoptatni és csak szoptatni. Az LLL-nek is ez a véleménye. Egyszer már írtam, de most akkor újra leírom, hogy egy bizonyos fokig még elõnyös is lehet a sárgaságot okozó bilirubin magasabb szintje, mert természetes antioxidánsként viselkedik. Tehát nem feltétlenül kell sûrgõsen lenyomni a normál határig a szintjét. Persze ésszerû korlátokon belül.

Menta

Ui.: Dr Gömöri az eddigi megnyílvánulásai alapján eléggé elavult nézeteket vall.
menta
 
 

 
 

Menta!

Köszi! Természetesen bárkitõl örülök a válasznak!

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Sziasztok!

Csajok,
baj van.Kép A sógornõmnek négy hónapos a kisfia, és egyszer csak úgy döntött, hogy nem kell neki a cici. Délután 3 óta nem evett egyáltalán. Sír, ha kínálja neki a cicitKép. Most próbálnak felengedni fagyitejcsit, hátha. Szegény anyuka teljesen kétségbe van esve.
Van valami ötletetek?

Szila
Szila
 


Sziasztok!

Szila!

Ez szopisztrájknak tûnik, de nyugi, megoldható!
Kérdés, hogy használnak-e cumit, cumisüveget, bimbóvédõt? Ezek megzavarhatják a babát, és okozhatják, hogy nem fogadja el a cicit. Szóval ezeket el kéne hagyni, ha használnak. Aztán meg kéne nézni, hogy nincs-e a babánál olyasmi gond, ami miatt fájdalmas lehet a táplálkozás, nyelés. Pl. torokgyulladás, középfülgyulladás (nem mindig jár lázzal!), afta, szájpenész. Nem fogzik-e, amitõl érintésre fájdalams lehet az ínye (bár még picike, de van, akinek ilyenkor már jön a foga)?
Aztán nem lehet-e, hogy a szopi vmi kellemetlen élménnyel kötõdött össze? Pl. a baba ráharapott a cicire, és a mama felkiáltott. Vagy vmi hirtelen, éles zaj hallatszott szopi közben.
Lényeg, hogy türelmesen kínálgatni kell a babát a cicivel. A sztrájkoló babákhoz nagy türelem kell. Általában segít, ha alvás közben (álmodó fázisban, amikor mozog a szeme a szemhéj alatt) vagy félálomban próbálják megszoptatni. Segíthet az is, ha az ujját kínálja föl a babának szopásra, és amikor azt szopizni kezdte, kicseréli a cicire. Szóval nyugalom és türelem a két kulcsszó.

Sok szerencsét, és írd meg, hogy mi lett.

Pele
Pele
 


Ja, és érdemes megnézni az LLL honlapját. ott fönt vannak az LLL-vezetõk telcsiszámai is, akiktõl közvetlenül is kérhet segítséget a sógornõd telefonon.
Pele
 


Szila,

az en lanyom is ezt csinalta majusban, amikor olyan nagy melegek voltak. Delelott 11-tol este 7-ig semmit sem tudtam bele diktalni. Orditott, ha meglatta a cicit. Utana meg sikrult ravennem a szopira, de nagyon kinlodtunk. Ejszaka altalaban sikerult azert. Nu a lenyeg az, hogy hogy joval kesobb kiderult, hogy ujra babot varok es kb akkorul estem teherbe, amikor Jazmin nagyon nem akart szopizni. Meg ezt is be kell kalkulalni.

Udv,
Gabomamo
gabomamo
 
 


Pele,
köszönöm, hogy ilyen hamar válaszoltál. Ugyanezek a dolgok jutottak nekem is eszembe, kivéve az LLL-t felhívni.

Éjjel, meg reggel már rendesen evett a kissrác, úgyhogy úgy néz ki, tényleg sztrájkolt.Kép Szegény anyukája meg tiszta stresszes volt.

Gabomamo,
ez az eshetõség náluk nem áll fönnKép.

Köszi
Szila
Szila
 


Sziasztok!
Nekem akkor csinálta ezt a kisfiam,amikor én még nem is tudtam hogy meg fog jönni.
Hívtam a védõnõmet,õ mondta hogy mik lehetnek,ugye ilyenkor más az íze a tejcsinek,és azt tanácsolta hogy ne adjak neki csak vizet.
Elég durvának tûnt,de egy fél nap után úgy cuppant vissza a cicimre hogy csak naKép
Igaz akkor már 6hónapos volt,de én is bepánikoltam.
PusszKép
zmariann
 
 


sziasztok
a babámon kijöttek az anyatejes pöttyök. De nem egy-kettõ, hanem rengeteg. Tényleg tele van az egész buksija. Voltunk bõrgyógyásznál is, de persze azt mondták, ez normális. Kaptunk vmi krémet, de nem is ez a lényeg. tegnap elvittem a hathetes ellenõrzésre, s ott azt mondták, hogy tól sokat hízik, tól van etetve! =csak és kizárólag szopizik). Már ezen is csodálkoztam, aztán utána kitalálták, hogy azért ennyire pöttyös, mert túl sokat eszik (sõt a feneke is azért piros néha, mert a túl sok evéstõl sokat kakil). Mit gondoltok? Tényleg nem mindig várja ki a három órát, de van amikor négy is eltelik két etetés között. Szóval teljesen igény szerint. De sajnos belelültették a bogarat a fülembe, lehetséges, hogy túletetem? Nagyon érdekelne a véleményetek.

bringa és hanna (6 hetes)
bringa
 


bringa!

Én nem vagyok szakember, de mivel Dórinak is mindig sokalták a súlygyarapodását, veled érzek. Viszont a véleményem, hogy egy kizárólag szopizó babát nem lehet túletetni! Ez szerintem baromság (már bocs!).
Én mindig is azt mondtam, hogy soha nem fogom kivenni a cicit Dóri szájából és nem is vettem. Õ is tele volt egy idõben kiütéssel, de magától elmúlt, semmiféle kence-ficét nem használtunk rá. Tudom zavaró, én is gondban voltam amikor a lányom ballagására mentünk, hogy mit mondanak majd, hogy néz ki ez a gyerek, de végülis mindenki azonnal mondta, hogy látja szeret enni a baba, tele van tejkiütéssel. Senki nem botránkozott meg, hidd el!

Kata és Dóribaba (18 hetes)

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Iboly!

SZájpenész ügyben kérnék megint segítséget: Egy hétig bóraxoztunk (kentem Ármin száját és a mellemet), de nem múlt el. Most hétfõ óta nystatint (nem azt az arányút írta fela doki, amit te mondtál, hanem mást, de nystatint) használok Ármin szájába (napi 3x ecsetelem) + a mellemre továbbra is a bóraxot. Kedd óta én tünetmentesnek láttam Ármint, de a biztonság kedvéért folytattam a kezelést. Ma reggelre egy merõ penész volt megint a szája KépKépKép Azt kérdezném, hogy:
1. Mi egyáltalán a kiváltóóka? Anyukám szerint ugyanis a totálisan leromlott immunrendszer - de én ezt nehezen tudom elkpzelni, hogy Ármin ennyire immunhiányos és vitaminhiányos lenne. Vagy mégis? De akkor mit csináljak?
2. Másoknál mennyi idõt vesz igénybe az elmulasztás?
3. Mit lehet még tenni? Pld. lemostam az összes játékát, nehogy azokról visszakerüljön - ugyanakkor mivel mindent megnyal és megrág, nem nagyon tudom az egész világot fertõtleníteni. Vagy kellene?
4. Egyek esetleg én is nystatint?

Nagyon el vagyok keseredve Kép

KÖszi!

Márti+Ármin
márti
 
 


Kata
Köszi, megnyugtattál! Kép
bringa
bringa
 


Ja, még annyit, hogy hallottam, hogy van bóraxos homeopátiás szer, de a házipatikánkban sajnos nincs még ilyen és eddig nem sikerült vennem.

Nem tudsz esetleg gyógyteáról, amit én ihatnék és Árminnak használna? (mert azokból tekintélyes választék van idehaza is)

Márti
márti
 
 


Bringa,
nekünk is volt ilyen pötty (plusz hasmenés), azért mert ÉN sok tejet ittam. Prbáld meg pár napra az étkezésedbõl TELJESEN számûzni a tejtermékeket (még a fõzeléket is, amiben habarás van). 3-4 nap múlva az õ szervezetébõl is kitisztul, meglátod, valószínûleg jobb lesz. Ha már nagyon nem bírod, napi 2 dl tejet lehet magadnak engedélyezni. A pöttyök nálunk két nap alatt elmúltak, és a hasmars is.

Túletetés: anyatejes babát nem lehet túletetni!!! A babák teljesen másképp híznak az anyatejtõl, mint a tápszertõl. (tápszerrel, rendes kajával viszont túl lehet etetni). Szóval ez marhaság, szoptasd nyugodtan a babát, amikor csak kéri!! (hogy miért nem lehet túletetni, Pele magyaráztas el nekem: az anyatejes babáknál a zsírsejtek MÉRETE növejkszik, míg tápszeres babáknál a zsírsejtek SZÁMA. Na ez a különbség, nem is kicsi. Kép
Zsóka

Zsóka
zsóka
 
 


Marti,

sajnos , mint minden gombat, igy a szajpenesz gombat is nagyon nehez kiirtani. Az en lanyomat ugy adtak ki a korhazbol szuletese utan, hogy Nystatin kellet neki adnom.
Utana meg 2x megeismeteltuk a kurat. A szajaban ritkan volt jele. Mindig csak probaszeruen vegeztek szekletvizsgalatot es mindig tele volt. Most 11 honapos es megint gomba van a szekleteben, ki tudja miota? Lehet, hogy mar 3 honapja, mert fel kilot hizott csak 3 honap alatt. Mire kitalaltuk a modszert, hogy hogy adjuk, be? Borzaszto keseru, es nagy a mennyiseg, napi 3x, 2 hetig. ha meglatja a kanalat szegeny ordit.
A gomba szereti a cukrot. Latom eleg nagy a lanyod, biztos nem csak szopizik mar. Keruld az edes dolgokat, tudom a gyumolcsok mind tartalmaznak cukrot, de direkt ne cukrozz semmit. Ne adj cukros teat, rostos levet esetleg. Jazmin csak vizet iszik es semmit sem cukrozok. Most ha befejezi a kurat, adni fogok neki Protexin-t, ami visszaallitja a termeszetes belflorat, hatha segit, bar tudom etz antibiotikumos kelzeles miatt kell adni.
En most megfogadtam, hogy havonta megnezetem a szekletet.
Segiteni nem segitettem, csak a tapasztalataimat irtam le.

udv,
gabomamo
gabomamo
 
 


Marti,
ha cumizik, a cumit is kenni kell borax-glicrinnel, arrol is visszafertozodhet.
gabomamo
 
 


Gabomamo!

Köszi! Kép Cumija nincs Árminnak (fiú ám Kép), és nagyrészt még szopik, mert még csak 10 és fél hónapos. Bébikaját alig használunk, a szopi mellett fõleg gyümiket eszik és néhány fõzeléket meg néha egy kis husit, de szinte csak olyat, amit én készítettem. Néha ugyan használok cukrot, de csak akkor, ha egy gyümi ehetetlenül nagyon savanyú naki. Inni sem nagyon iszik a szopin kívül, legfeljebb néha vizet vagy teát (talán hetente 1-2x)

Te a nystatint beadod Jázminnak? Én csak ecsetelek vele - lehet, hogy ennie is kéne??? A mienk valami gyógyszertári keverék, van benne vanilin is, én nem éreztem keserûnek és Ármin is szívesen engedi az ecsetelést (fülpálcikával csinálom) Azt, hogy nézik a székletét, te kéred a körzetitõl? És Jázminnak a popsija is piros? Mert én figyelem Árminét és teljesen rendben van - ebbõl én arra következtettem, hogy még nem terjedt le a bélcsatornáig a gomba. Neked mondtak valamit, hogy honnan szerezhette egyáltalán? És neked nem kellett szedned vmit?

Ui. Jázminnak nagyon szép neve van! Kép

Iboly! Macskagyökér tablettát vagy teát én ehetek/ihatok? Hogyan megy át az a tejbe?

Márti+Ármin
márti
 
 


Marti,

Jazminnak kezdettol kezdve gyogyokent adom be a Nystatint. Igen a haziorvos kuldott es a szekletbol tenyesztik ki, az ANTSZ-nel. Kb 1 het alatt van meg. Ritkan vegigmegy az egesz emesztorendszeren es a szekleteben is jelen van sajna. Nagyon nehez kiirtani. Igazabol 3 negativ eredmeny az igazi, de Jazmint csak 1-re kuldik mindig. Most nem piros a popsi, de szokott az lenni. Jazmin kakija mindig zold. Mar 11 honapja. Szegeny igy is nagyon pici, es meg ez a gomba ra is tesz par lapattal. Most delben dontottem el, hogy nem adom tovabb, mert kijott az uszonna egy resze.

Arminnak is nagyon szep neve van.

udv,
gabomamo
gabomamo
 
 


Nem tudom, hogy láttátok-e már, de ezen a fórumon a hozzászólásokhoz bármilyen képet is könnyedén lehet csatolni. Ha rá kattintasz a képre, akkor kinagyítva is megnézheted. Például itt:
[url=http://www.babaszoba.hu/forums/messages?tid=52" TARGET="_top]http://www.babaszoba.hu/forums/messages?tid=52[/url]

Próbáljátok ki!

Üdv!

KA
Névtelen
 


KA, mar itt is??? Nem eleg az Indexen???
muter
 
 


Sziasztok!

A heten voltunk 5 honapos oltason, Emese negyon jol viselte, de igazabol nem is errol akarok irni. Kicsit ki voltam akadva, mert a doki meg sem kerdezi, hogy mit eszik, hanyszor, stb. Mondjuk gondolhatja egy-ket megjegyzesembol, hogy meg szopik, de akkor is furcsa, hogy szinte soha nem erdeklodnek, mivel etetem...A noverke szokta neha megkerdezni, hogy mit eszik, hanyszor? A vedonovel eddig egyszer talalkoztam (mondjuk egy ket tortenetet itt olvasva, lehet, hogy ennek inkabb oruljek?). Mindenestre nem kituntetest varnek az orvostol (mert nem erte teszem), meg a vedonotol, de azert jol esne egy kis batoritas, meg a dicseret. Amennyiben ez ratok tartozik, az vegul is annyi, hogy mikor Ot vartuk, mar akkor megprobaltam sokmindent elolvasni a szoptatassal kapcsolatban, igy akadtam ra erre az oldalra, nagyon sokat segitett, az amiket itt irtok...A csaladom notagjaitol nem vartam segitseget, mert mas elvek szerint taplaltak az en generaciomat (tea, gyumolcs,...), a nagymamam mondasa pedig: kivancsi vagyok, neked sikerul-e szoptatni, mert en csak 3 hetig tudtam...). Van aki az gondolja, hogy a szoptatas nagyon egyszeru dolog, pedig szerintem egyaltalan nem, sok nehezseggel meg kell kuzdeni. Emese eddig csak anyatejet kapott (kiveve nyaron a 40 fokban adtam neki forralt vizet, ma mar valoszinuleg azt sem adnek, mert nem aggodnek annyira). Szoval aki csak szoptatni akar legalabb 6 honapig, az kosse fel a gatyajat, de biztosan sikerulni fog, ha nem rostell elolvasni dolgokat, es segitseget kerni. Ugyhogy nagyon koszonom nektek azokat a tanacsokat es hozzaszolasokat amiket itt olvastam, remelem masoknak is annyit segit majd, mint nekem (es nem csak "technikailag", hanem lelkileg is).

Kati es Emese
katkamano
 
 


Sziasztok!

Náthás vagyok, és hársfateát iszom. Ugye ez nem árt a babának? Õ 16 hetes, csak szopik.
A másik, hogy lehet-e anyatejbõl kakaót csinálni? Persze, nem a kicsinek kell. Van a fagyasztóban tej, de úgy néz ki, nem fogjuk felhasználni, mielõtt lejár a 6 hónap. Gondoltam, megcsinálom a nagynak (2,5 éves), hátha megissza.

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Sziasztok!

Márti, nagyon sajnálom, hogy még mindig a szájpenésszel küszködtök!
Gabómamó nagyon jókat mondott neked, és igen, sajnos a gomba elég ragaszkodó. Ezért is mondtam, hogy legalább 10 napig kell szedni a gyógyszert, de gyakran elõfordul, hogy több kúrára van szükség. A Nystatin elsõsorban az emésztõrendszeren keresztül hat, ezért lenne jó, ha Ármin is szedné a port (nem az ecsetelõt!). Tényleg eszméletlenül keserû, legjobb, ha feloldod egy kis anyatejben vagy forralt, lehûtött vízben, teában és mondjuk fecskendõvel beadod neki. Akkor legalább nem kell kóstolgatnia.

Mi a macskagyökér latin neve, nem tudod véletlenül? Akkor utána tudnék nézni.

A Candida Albicans nevû homeopátiás golyócskát is lehetne szedni szerintem, pl. D30-as potenciálban. De csak a tünetek enyhüléséig, mert különben kiújulhat a probléma!

Kati, nagyon örülök, hogy ilyen klasszul megy a szoptatás és bizony megérdemelnél pár jó szót a védõnõtõl és az orvostól. De gondolj arra, talán még jobban is jársz, hogy nem kérdeznek semmit, különben lehet, hogy már rég összetûzésbe keveredtél volna velük. Egy kis korai hozzátáplálás, miegyéb.
Ha szükséged van valamire, technikailag és lelkileg, minket itt mindig megtalálsz.

Iboly
iboly
 
 


Panda, jobbulást! Nyugodtan idd a hársfateát, nem árt a picinek. Az anyatejet a 2,5 éves lurkónak szerintem megcsinálhatod kakónak.
Szia
Iboly
iboly
 
 


Iboly,
Ráhel kapott tegnap egy icipici juharszirupot. (Nem tõlemKép) Allergizál? Kell róla tudni valamit?

Virág
Virág (fiore)
 


Bocsi lanyok a kicsit offert, eredetileg a masik topicba valo, csak nem akartam oda beleronditani, mert nagyon jo otlet a szopi-pózos, ez meg ugysem volt a friss temak kozt, legalabb felhozom. Nekunk is van egy tokeletes szopitechnikaval kivitelezett pózunk Rekaval:

Kép
afonya
 
 


Sziasztok!

A véleményetekre lennék kiváncsi. Nemsokára 8 hónapos lesz a kisfiam, még mindig szoptatom, ami mellett persze már kap kiegészítésképpen fõzeléket és gyümölcsöt is. Az éjszakákat sajnos még mindig nem alussza át, a "környezetem" szerint azért nem, mert még mindig szopik éjjel. A védõnönk és a pszichológus ismerõsünk is azt javasolta, hogy éjszaka ne szoptatással altassam vissza, hanem adjak neki inkább vizet, vagy egyszerûen csak simogassam meg. Nos, a simogatással semmit nem érek, tovább ordít, cumisüveget pedig sosem használtunk (kezdettõl fogva szépen iszik pohárból), úgyhogy vizet cumisüvegbõl nem tudok neki adni, mivel csak forgatja a szájában, mint valami játékot, pohárból meg mégsem szeretnék manõverezni az éjszaka közepén. Egyáltlán, akkora nagy baj, hogy éjszaka még szopizik? Tényleg jobb lenne megvonnom tõle? Persze, jó lenne, ha átaludná az éjszakát, de rosszat sem szeretnék neki. Mit gondoltok?

Igika
igika
 
 


Szia Igika,

szerintem nem baj, ha szopizik ejszaka a kisfiad. Az en kislanyom lassan 1 eves es meg mindig eszik, bar o mar 3 honapja nem szopizik, de tapot kap, de mostmar csak 1x. de nemreg meg 2x evett. En ugy vagyok vele, egyszer ugyis le fog szokni rola. Szerintem eroszakkal kar leszoktatni rola. Az en kornyezetemben is mindenki csodalkozik ezen es tenyleg szinte minden baba mar 2-3 honaposan atalussza az ejszakat. Szerintem ha mar vizet adnal, akkor sokkal egyszerubb a szopi, arrol nem is beszelve, hogy tudok olyat babot, aki az ejszakai vizivasra szokik ra. En partolom az ejszakai szopit. En mar teljesen hozzaszoktam. ugy is mar csak 4 honapom van es kezdem az egeszet elolrol. Kép

udv,
gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok
Most értünk haza a méretszkedésrõl. Peti két hét alatt fogyott egy tizest. Ami igy nem sok, de amúgy sem egy dagi. A tej mennyiséggel nem hiszem, hogy baj lenne, mert ha olyanja van, kap két cicit is, de leginkább egy is elég. Jókedvû, nyugodt, kiegyensúlyozott baba. Szóval nem értem. Napi egy kis gyümölcsöt kap kb négy hete, de nem minden nap. Csak ha úgy jön ki a lépés. Kb heti 4-5x.

Mit csináljak a gyakoribb mellretételen kivül? Lehet tényleg, hogy nem elég tápláló már neki a tej? Ez illogikusnak tûnik nekem, dehát.

Szomorúzsunya

zsunya
 
 


Igika! Én is nagyon pártolom az éjszakai szopit, mert tényleg azzal lehet a legkönnyebben visszaaltatni a babát és a tejtermelés is kiegyensúlyozottabb. Az, hogy ha leszoktatod róla még nem garantálja, hogy át is alussza az éjszakát. Van akinél tényleg ez bejött, de tudok olyanról is, akinek ugyanúgy felébredt továbbra is a gyerkõce. Szóval én azt mondom, hogy feltéve, hogy neked nem terhes nagyon az éjszakai szopi (fontos, hogy az anyuka kipihent legyen, amennyire csak lehet és ne kényszerbõl szoptasson éjszaka), akkor szoptasd továbbra is éjszaka, ha lehet legalább 1 éves koráig. De igazából addig lehet, ameddig csak neked és a babádnak jó.
Viszont, ha eldöntöd, hogy abbahagyod az éjszakai szopit, akkor légy következetes, mert ha néha kaphat éjjel is tejcsit a babád, néha meg nem, akkor azzal sokkal jobban megzavarod õt, mintha pár nap alatt leszoktatnád az éjszakai szopiról. Én is inkább a hátsimogatást javaslom, elég valószínû, hogy elõször tényleg sírni fog. Vizet csak akkor adj, ha tényleg nagy a valószínûsége, hogy szomjas (nagyon száraz szobában alszotok). Az igazság az, hogy nekem ez elég kemény dolognak tûnik, ezért is tartom azt jónak, ha legalább addig szopizhat éjjel a baba, míg akkora nem lesz, hogy megérti, miért nem kaphatja már tovább a cicit.

Zsunya! Ha jól számolom, akkor még csak most lesz Peti 5 hónapos. Miért adsz neki már 4 hónapos korától kegészítést? Hidd el, teljesen felesleges, sõt, megterheli Peti kis gyomrát és bélrendszerét!
Nem lehet, hogy a mérleg rossz, pl. kezd benne kifogyni az elem? Esetleg nem lehet, hogy egy nagy kakilás elõtt állt Peti az elõzõ mérés elõtt, most meg egy nagy utám?
Milyen a széklete? Nincs szájpenésze vagy más betegsége? Igény szerint szoptatod?
Egyébként azonkívül, hogy elhagyod még legalább egy hónapig a gyümit, tényleg csak az a teendõ, hogy irány az ágy "hávájozni": Petinek cici, amikor csak hajlandóságot mutat rá, neked pedig pihi, semmi meló. Próbálj meg nem izgulni, mert tényleg nincs olyan, hogy a tejed nem elég tápláló. Sok sikert! Szorítok!
Menta
menta
 
 


Zsunya,

a sulygyarapodasrol csak annyit, hogy az en lanyom 11 honapos mult es 6,3 kg. Igaz nagyon kicsi sullyal szuletett 1980g. Bar ez is relativ, mert voltak a koraszulott osztalyon 900 g-os babok is. Nu csak azt akarom irni, hogy a te fiad biztos sokkal nagyobb, es aki aggodhat a suly miatt az csak en lehetek Kép, de en mar belenyugodtam.
A merlegrol annyit, hogy nagyon sokaig en is mertem minden 1-es szopit (en hulye ) es az a tapasztalatom a digitalis merlegrol, ahanyszor mersz annyi meres. Az a 10 dkg meresi hiba is lehet. A hoozataplalasrol meg annyit, hogy en is 6 honapig csak szopiztattam babo, ami igen ritka szerintem a koraszulotteknel, es amiota hozzataplalok azota meg rosszabb a sulygyarapodas.

udv,
gabomamo
gabomamo
 
 


Sziasztok!
Menta! Nem jókedvemben adok gyümit. Bár nem érzem olyan nagy drámának. Estire járok, és enélkül nem birja ki a következõ etetésig.

Gabo!
Nem mértem sosem az egyes kajákat. Kéthetente járok lemérni a rendelõbe. Én a mérlegre gyanakszom. A gyerek szerintem nehezedik. Szerintem van 6kg. A mérleg szerint 5,74kg.

Na jó. Akkor irány az ágy. Kép

zsunya
 
 


Sziasztok!

Nekem csak egy rovidke kerdesem lenne.
Balazs mar 6 es fel honapos, mindenfele gyumit eszik es krumplit, sargarepat, ceklat is kap, sot a tejpepekkel is ismerkedunk, nem keves sikerrel. Napi 3 kizarolagos szopi van es napi 2 kizarolagos gyumi/fozelek. Ugy jott ki a lepes (nem veletlenul Kép), hogy pont 8 orankent kerul sor szopira. Ilyen korulmenyek kozott letezik, hogy ebedre 380 grammot szopizzon??? Egyszer, csak kivancsisagbol megneztem mennyit eszik es hat ledobbentem. 4 dl tej bizony nekem is sok lenne! A ket meres ugyanugy tortent, meg Balazs feje is ugyanugy allt. Nagyon nehez ezt elhinnem, bar teny, hogy 250 ml tejpepet is siman benyom.

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!
Bocsi a zavarásért, Iboly nézd mit találtam, idemásolom:


Délmagyarország napilap 2002 október.1 Kedd
10.oldal:

Az asztmától, az allergiától NEM VÉD AZ ANYATEJ

A szoptatással rendszeresn a kisbaba szervezetébe jutó anyatej nem csak táplál, de számos fertõzés,betegség ellen immunitást is ad a babának.Az asztma és az allergia kialakulására aznonban hatástalan.

MTI PRESS

Meglepõ felfedezésrõl adott hírt a THE LANCET címû tekintélyes brit orvosi szaklap: a szoptatás nem hogy nem védi meg a gyerekeket az asztma, vagy a különbözõ allergiák ellen, de éppen ellenkezõleg, még növeli is ezen betegségek esélyét.
Egy kanadai és egy új-zélandi egyetem kutatói 1037 új-zélandi gyerek sorsát kísérték figyelemmel: õk 1972 és 1973 között születtek, azaz mostanra már a húszas éveik végén járnak. A gyerekek 49 százalékát szoptatta annak idején édesanyjuk, s a kutatók azt tapasztalták: azon gyerekeknél, akik legalább 4 héten át szoptak,kétszer nagyobb a veszély késõbb az sztma az allergia kialakulására.
A kisérletsorozat kidolgozói természetesen figyelembe vették, hogy e betegségek jelentkezésénél más tényezõk is szerepet játszhatnak (családi,genetikai örökség, társadalmi helyzet, a szülõk dohányzása stb.), de még így is jelentõs a különbség a szoptatott, illetve az anyatejet nem kapó gyerekek között!!
Mindez persze nem dönti meg azt az alapelvet, hogy a szoptatás, az anyatej hasznos a gyerek számára: a tápanyagokon kívül olyan allenanyagokat is kap az anya immunrendszerétõl, amelyek megóvják õt számos fertõzéstõl.Azonban- mint a cikk bevezetõjében két ausztrál gyermekorvos rámutat- az asztmától és allergiától biztosan nem véd az anyatej.


Iboly, nem kötöszködni akartam, csak rábukkantam és gondoltam "megmutatom"! Azért lehet benne némi igazság, ha leközölte a világ egyik legnagyobb orvosi szaklapja! Nem?

Üdv
Enikõ
Névtelen
 


Hû most látom, hogy már kitárgyaltátok Kép
Bocsika! Csak nem szoktam olvasgatni ezt a topicot, csak Téged itt lehet megtalálni azért másoltam be ide a cikket! Bocsi
Enikõ
Névtelen
 


Annamari:
Az én lányom is simán megeszik 210-240 tápszert. Õ március 25-én született, most 6,5 hónapos! Nagyon jó az evõkéje Kép Kép
Ezek szerint mi sem vagyunk egyedül Kép
Ne aggódj, amíg nem tünik a gyerek daginak, vagy nem fáj a pocak, nem kell aggódni. Szerintem inkább örülj, hogy eszik mások azért szenvednek, mert a gyerek nem akar enni. Kép
De ez csak az én laikusi véleményem volt Kép Mekkora súllyal született és most milyen nehéz?
Enikõ
Névtelen
 


Sziasztok!
Tudom, nem pont ebbe a topicba tartozik, de meg tudnátok mondani, hogy hol találok arról valamit, hogy mennyi idõs kortól mit lehet adni a babának?
Bencusom most 9 hónapos, eddig csak szopizott, ami láthatóan elég is neki, de talán már nem ártana elkezdeni valami szilárdabb kaját adni. Nem? Csak az a baj, hogy fogalmam sincs, hogyan álljak neki.
Üdv:
Sylvike
sylvike
 
 


Egyszerûsödik az anyatej pótlása
Hétfõtõl könnyebben juthatnak természetes pótláshoz, vagyis anyatejhez az erre rászoruló csecsemõk. A kormány megszüntette azt a szabályozást, amely eddig jelentõsen nehezítette a szoptatni nem tudó nõk gyermekeinek anyatejhez jutását. Emellett az egészségbiztosító az eddigi 900 forint dupláját fizeti az anyatej literjéért.

A mostani kormánydöntéssel szeptember közepétõl a házi gyermekorvos javaslatára a baba nyolc hónapos koráig társadalombiztosítási támogatással adható anyatej a szoptatni nem tudó nõk gyermekeinek. A természetes táplálékra szóló vényt az érintettek az ország területén mûködõ 23 gyûjtõállomáson válthatják be, de a tejadók és a rászorulók közötti kapcsolatot a védõnõk és a gyermekorvosok is megteremthetik. Azok a nõk, akik vállalkoznak a számukra már felesleges anyatej összegyûjtésére és leadására, literenként 1800 forintot kapnak a társadalombiztosítótól. Mint az emlékezetes: az Orbán-kormány 1998-ban az egészségbiztosító gyógyszerkiadásainak mérséklése érdekében szigorította meg az anyatejhez jutás feltételeit. Az akkori módosítással az állami pénzen begyûjtött fölös tejbõl kizárólag orvosi javaslatra a három hónaposnál fiatalabb és öt kilogrammnál kisebb súlyú csecsemõk kaphattak. Az ilyen gyerek jogosultságát pedig személyesen az Országos Egészségbiztosítási Pénztár fõigazgatójának kellett jóváhagynia. Ezzel a módszerrel három év alatt 28 millió forint közpénzt takarítottak meg.

(Népszabadság, 2002. szeptember 14.)

Ezt ma találtam.
Zsomimama
zsomimama (zsomimama)
 


Zsomimama!
Ez tök jó!
Mármint a lényeg, és nem a megtakarított 28 millió. Az több, mint szégyen.
Csi
Névtelen
 


Sziasztok!

Lehet, hogy már elég unalmas a szoptatás/allergia téma, de bennem még felmerült egy kérdés.
A most 7 hónapos kisfiamat 6 hónapos koráig kizárólag szoptattam (és szoptatom most is napi 6x), mégis 4-5 hónapos korában allergiás pöttyök keletkeztek a térd és könyökajlataiban.
Sajnos képtelen vagyok kideríteni az okát és se a gyerekorvosunk, se a védõnõ nem talál magyarázatot erre.
Örökletes nem nagyon lehet, mert egyikünk sem allergiás. Az általam elfogyaszott tejtermékeket is a minimálisra csökkentettem, de az sem segített.
Mi lehet még az anyatejben (azaz mi mehet át bele) ami allergiát okozhat? Itt a babaneten is olvastam már csecsemõkori allergiáról, de sok hasonló anyuka problémáját a szoptatás abbahagyása oldotta meg. Kép
Ezt egyelõre nem szeretném!

Üdv: Panka
pannus
 
 


Panka,
csokoládé, mogyoró, de minden ami allergén: paradicsom, tojás. Ezt próbáld meg kitapasztalni, ha ezt vagy azt eszel bedurran-e vmelyiktõl.

Sylvike,
épp tegnap este raktam be egy leírást az elsõ napok, hetek topicba. De elküldöm levélbe, jó?
Ágci

u.i.:
és most készül egy táblázat, ami nagyon szigorú lesz, de nagyon jó!KépKépKép

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!
Kaptam olyan tanácsot, hogy tejszaporitási céllal a napi többszöri cicizés mellett, éjjel is szoptassam meg a babát. Na ez nem jött be. Aludtunk mint a bunda. Kép Ez akkor megint azt jelenti, hogy elég a tej? Igazából nem érzem rajta, hogy kevés lenne, csak nem hizott. De jó kedvû. hm.

Ha van még valami ötletetek nagyon örülnék.

Köszi
Zsunya

zsunya
 
 


Zsunya!
Ha jókedvû, lehet csak azért nem hízik, mert éppen nyúlik, vagy valami újat tanult. Most kezdett Peti is forogni, nem?
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts
 
 


En is jelentkezem jo hirrelKép PAr napja mintha kevesebb lett volna a tej, ezert kenyeztetes kovetkezett, Reka akkor kapott enni, amikor csak akart /ertsd: megnyikkantKép/, Agci tanacsat is megfogadva probaltam minel tovabb egy cicin tartani, ejjel is beesett egy plusz szopi, s 3. nap estere eszrevehetoen tobb tejem lett. Ugyanis a gondom az volt, hogy nap vegere ereztem kevesebbnek.. csak megkoszonni jottem a tanacsokat es erot adni a kuzdoknek, mukodik a dologKép

De lenne kerdesem is: miert van szukseg K es D vitamin potlasara? A termeszet altalaban jol kitalalja a dolgokat, ezt miert nem? Vagy mi valtoztunk evszazadok alatt es ezt nem birta kovetni?
Kerdes2: nem egeszen ertem a tejtermeles folyamatat. A higabb elotej mikor termelodik, szopas kozben vagy 2 szopi kozott? Ha 2 mellbol szoptatok, es szopikor az elozonel "felbehagyott" mellel kezdem, akkor abbol kap elotejet vagy nem? Remelem, ertheto a kerdesKép
Koszi a valaszokat:
-Afonya
afonya
 
 


Zsunya,
Reka sem hizott a mult heten egy dekat sem, azert aggodtam be en is.. aztan a heten hozta a szokasos 10 dkg-jatKép. Igaz, a heten forog elore-hatra megint, tenyleg lehet benne valami.
-Afonya
afonya
 
 


Szia Zsunya!

Én is azt tapasztaltam, hogy idõnként megtorpant PiciLaci súlygyarapodása, néha egy-egy kicsit még vissza is esett, de olyankor mindig hirtelen nyúlt egy csomót. Igaz, õ nem mérvadó, nem egy súlygyarapodási bajnok. Kép De szerintem ha Petike jókedvû, élénk, és szemmel láthatóan elégedett, akkor nincs okod az aggodalomra.

BMárti

BMárti
bmárti
 
 


Na azért mert a Fidesz ügyesen megspórotl 28 millát, még nem fogok a Mszp-re szavazni! Hüjék...... Az én gyerekeim alig szoptak, nem volt tejem. Se a védõnõnek se a gyerekorvosnak nem jutott eszébe, hogy megszervezze az anyatejpótlást.Rögtön írták fel a tápszert. A legnagyobb gyerekem(Zsófi) 8 éves, õ 3 hétig szopott és semmi baja. A középsõ 6(Gergõ) lesz egyáltalán nem szopott semmi baja. A kicsi(Sára Barbara) meg 20 hónapos, 1 hónapig szopott és neki sincs semmi baja! Kop-kop!! Alig kaptak anyatejet, és túlélték.... Tápszeren nõttek fel.
Én ezért nem hibáztatom az Orbán kormányt, mert nem kaptunk anyatejet. Más dolgok miatt meg sokkal jobbak, mint a mostani 6alom!
És ezen már én is sokat gondolkodtam.Hogyha annyira tökéletes az anyatej, akkor miért kell külön adni D vitamint meg Káliumot??????

Éva
Névtelen
 


Éva, hörögni a politikán és a dühöngõben, légyszives. Köszi.

Köszönöm a tanácsokat. Voltunk ma oltáson, és lám majd 300grammal többet mutatott a mérleg és 3cm-vel is hosszabbat. Valószinû a hétfõi mérések voltak rosszak. Peti ügyesen demonstrál a dokibácsinak egy hasrafordulást nyujtott támasszal. Kép Szóval doki megnyugtatott, hogy minden rendben. Aludtonk este 8tól reggel 10-ig. 6-kor és 8-kor volt egy kis evészet félálomban. Szerintem egy éhezõ manó nem csinál igy.

Szóval köszönöm mindenkinek a megnyugtató sorokat. Kép

off
BMárti, olyan sokat eszembe juttok, lehetne hogy egyszercsak találkozzunk?

Zsunya

zsunya
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?