1 | 2 | 3 | 4 | 5 [a következõ 40 ...]
Vegetable válasz erre | adatok | e-mail 2002-09-24 18:26:07 (176)
Gondolatok a reality show-król
)
Sokszor gondolkodtam, mióta megláttam ezt a topikot, elmeséljem-e a gondolataimat, amik az elsõ reklámoktól a fejemben járnak...
Egy többszörösen összetett pszichológiai kisérletnek lehetünk tanui (ha akarunk), amely olyan, mint a többi. Fogj egy halom kisérleti patkányt, figyeld meg õket, mikor már kissé ismered õket, dugd be egy szuperül/rosszul berendezett, de a lakók létszámához aránylag szük területre mind. Adj nekik feladatokat, melyek függvényében kapnak élelmet, és természetesen filmezd õket, hgoy majd elemezhesd a viselkedésüket (párosodási hajlam változása, agresszió, csoportviselkedés, stb). Eddig egyszerü. Hogy mi bonyolitja? Hogy a kisérleti állatok humán létformák, emberek. Ha ezt egy pszichiátriai intézet akarná megcsinálni önkéntesekkel, feljelentenék... De ez egy fizetett tévésó, amiben aki részt akar venni, részt vehet...
Miután ezt végig gondoltam, elkezdtem érdeklõdni a háttérrõl... Berendezés, mit mesélnek magukról a beköltözõk, szabályzat (= patkányterrárium, patkányok multbeli viselkedése, élelemhez jutás). Kiváncsi voltam, miért vállalták el. Oké, pénzért, de csak és kizárólag a pénz maga nem szokott elég motivum lenni... Kiváncsiak képességeik határára? Szeretnék megváltoztatni a nyert pénzzel a mostani szegénységüket? Beteg rokont ápolnának belõle? Médiasztárok akarnak lenni, ha vége? Egyszerü magamutogatás? Ezért is érdekeltek a jelentkezõk. Annyira nem, hogy végignézzem a tüncimüncizést is, megjegyezzem a neveket, inkább célirányosan az infokra figyeltem...
Fölösleges néznem (a reklámok + szabályzat is elég hozzá
, igy is tudom már: a patkányok végrehajtják a feladatokat... Megkapják a jutalmukat. De miért vannak botrányok??? A patkányok agressziója normális. De õk emberek! Tudják: a tévék csak a nézettséget akarják növelni. Akkora a magamutogatás vágya bennük, hogy keresni akarnak nekik? Frászt! Értelmes lények vagyunk? Hisz ugyanaz játszódik le, mint a patkányoknál: az agresszió nõ, minden apróság azonnal kirobbanthat valamilyen belháborut... Idõnként próbálnak egyetértésre jutni, amibõl megint patkányreakció lesz: tulfokozott szexuális vágy...
A kisérletek müködnek, a megfigyelõk a helyükön, a disszertációk készülhetnek, a patkányok megfelelõen viselkednek (vagyis a tõlük elvárt módon, hisz csak a szõrös testük meg a far... de hisz ezek emberek! voltak. talán lesznek.). Szóval idáig minden rendben.
De ki kiváncsi a kisérletre? Hát a pszichológusok, pszichiáterek, ideggyógyászok, akik bõszen körmölhetik a dokturátust! De mit csinálnak a többiek??? No nem a stáb, azoknak munka, és mivel nem csak holmi összefoglalókat látnak, gondolom, jórészt unatkoznak... A nézõk mit csinálnak? Ilyen izgalmas egy patkánykisérlet? Ülnek a doboz elött, és nézik a parancsba adott konfliktusokat, hiszen ha jól csinálják a dolgukat (gondolom, jól csinálják, a korrekt infohoz tévén kéne lógni
a készítõk, furtonfurt valami konfliktust produkálnak, ha éppen kezdenének a bent levõk emberré válni. Olyanná, mint a többi. Hisz nem az a dolguk! Nekik teljesiteni kell az ukászokat, amiket a kisérlet követel... Hmmm... Mennyire magányos lehet, akit ez érdekel? Belenéztem hát a topikokba is, még az elején, meg mostanában is...
Hááát... Érdekes volt!
Találtam olyanokat, akikrõl máshonnan tudom: magányosak, kicsit elkeseredettek olykor - igen, róluk sejtettem a dolgot -, találtam viszont olyanokat is, akik máshol kiegyensulyozott családos embernek tünnek - vajon milyen rejtett családi probléma elöl menekül el a látszólagos problemák nézésébe? - és láttam még érdekesebbeket: akik erre a célra uj nicket csináltak, és csak ilyen helyeken szólnak vele hozzá. Õk a legérdekesebbek! Szégyenlik, hgoy nézik - valószinüleg pontosan érzik a patkánykisérlet hátulütõit - mégse tudnak neki ellenállni. Gondolom, õk a kukkolók. És ha bele gondolok, jobb, mintha a szomszédot kukkolná... Bár szerintem csak kezdõk
Igazi kukkoló nem élvezi, ha tudják: kukkol ;-)
Még sok minden jár a fejemben, ha kedvetek van, errõl is beszélgethetnénk
)
(mindezek miatt tartom egyébként még a legnormálisabbnak a farmot, legkevésbé patkánykisérlet-szerü - bár az is az, de van benne valami emberi: hogy nem elkerülhetetlenül kiprovokált az agresszió és szex, hanem a szereplõkön mulik, míg a patkányoknál logikusan következik...)