Új privát üzeneted érkezett!

SheilaKépKépKép
Tanusithatom! Nem maradtak bent a lányzókKép De bizony most már kezdem nagyon "unni" hogy nem akar kijönni a kicsi fiamKép Már el is felejtettem, hogy Neked voltak e jósló fájásaid és egyéb nyügijeid a végén?! De régen volt már... 5 hónapos?! Melissa. Ezen mindig úgy elcsodálkozom hogy mégKép

Puszi
sasha
39
(bocsi az off.rt)

Kép
sasha
 
 


Nem tud valaki egy jó, megbizható bébiszittert? XIII. kerületiek vagyunk.

zsani
zsani
 


Lányos anyák!
Miért akartok már most fülbevalót rakatni a kicsire?
Miért nem döntheti el õ hogy akar-e. És nagyobb korában belövetheti majd ha akar??
rbogi
 
 

 
 

Lányok!

Köszönöm a fülbevalós hozzászólásokat. Kata! Neked is, hogy részletesen elmesélted...töprengtünk még este rajta...egyáltalán kell-e a babának?...aztán maradtunk ennél, ami már meg volt beszélve.
Szerencsére nagyon hamar megcsinálta a védõnõ, igaz sírt Lili rendesen, de Õ már akkor el szokta kezdeni, ha lefogják. Utána hamar megnyugodott, evett és most alszik. Remélem mire felébred, már elfelejti az egészet és újra jókedvû lesz.

Sheila!
Mi is úgy jártunk sajnos, mint Ti, hogy nagyon rövid ideig tudtam csak szoptatni, már akkor sem volt elég tej. Mi is vesszük azóta az anyatejet. Szerencsére egy helyrõl és még lesz is jó darabig, de nálunk nem olyan egyszerû a dolog, mert Lili hasfájós. Igaz inkább már csak volt, de két hete megint volt néhány nap, ami nagyon nyûgi volt. Akkor már mindenki azt javasolta (doki, védõnõ), hogy álljak át a csak tápszerre (eddig naponta egyszer kapott csak), mert nem tudhatjuk, hogy mit eszik az anyuka, akitõl hozzuk, így nem lehet megszüntetni ezeket a hasfájásokat. Én még most nem adtam fel, újra kapja az anyatejet, hátha végleg elmúlt az a nagy hasfájósság, de nem könnyû így.....
Nálatok nem volt ebbõl gond? Te mikor kezdtél egy kis gyümölcsöt adni?

puszi

bera
berka
 
 


Rbogi!

Igen, akár igazad is lehet, én is töprengtem ezen, de nálunk pl. olyan családi hagyomány féle, hogy a kislány a keresztelõre a keresztszülõktõl fülbevalót kap és utána berakatjuk. Most is ez gyõzött....de olyan aranyosak vele!

bera
berka
 
 


Sziasztok!

A hasfájást már itt többször emlegettétek, és eszembejutott, hogy hol olvastam cikket ezzek kapcsolatban:

http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=7079

Áfonya!

Persze, tényleg könnyünek látszik, ha a teli mellen sir, mert akkor van benne. Már még tovább sikerült fokoznia a helyzetet. Éjszaka 12-kor felkel és utána még kétszer, majd 1/2 8-kor is. És mindig csak az egyik cicit hajlandó megenni (igaz váltakozva kapta) és utána bealszik (ha a másikat is oda akarnám adni, akkor azon sir). De látszik, hogy az nem elég neki, mert akkor miért ébred fel kb. 2 óra múlva? Ugyhogy most megkavart. Most igy akar majd enni?

Petra!

Persze egyedül!Kép Csak épp az egyetlen hely a babakocsi, ahol hajlandó elaludni este... (Azért éjszaka kénytelen a kiságyban elaludni szopi után...)

Beszti (Nátán 12 hetes lesz)

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


A link nem lett jóKép :

[url=http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=7079" TARGET="_top]http://www.kismama.hu/cikk.php?id=61&cid=7079[/url]

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Beszti!

Azért ezek a babák képesek éjjel akkor is felébredni, ha nem az éhség ébreszti õket. Kicsit késõbb, úgy féléves kor táján elég sok, addig éjjelente 1-2-szer kelõ baba beveszi a szokást, hogy óránként-félóránként felébred. naná, hogy nem az éhségtõl. Szvsz lehet, hogy kisebb korban is szerepet játszhat más is, mint az éhség, lehet szomjas, lehet melege, és lehet egyszerûen anyahiánya is.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Felebredesrol: nalunk Reka mar az elso heten kulon aludt. Minap ejfelig neteztem, es mivel a szamitogep a baba szobajaban van, hat hallottam, miket "muvel" ejjelKép Azt a cuppogast, csamcsogastKépKép Fel is sirt egyszer, de szerintem csak alamban, mert halkan odalopoztam, meglestem. Ha velunk egy szobaban lenne, erre biztos mind felriadnek, de igy csak azt hallom meg, amikor tenyleg szuksege van ram valamiert. Legalabbis remelem.
afonya
 
 


Ildi!

Igazad ven, én is tudom, ez az "igy akar majd enni" kicsit költöi kérdés is volt.Kép Most délután a hozzászólásod miatt már emlékszem, hogy mi is lehetett a baj (eddig azért, mert keveset aludtam, nem jutott eszembe Kép): meleg volt! A férjem elfelejtette lekapcsolni (vagy ö kapcsolta be, mielött aludni jött?) a fütést, és ami lent 20 fok (ahol a termo mér), az a mi szobánkban (ami elég kicsi) sokkal több. Le is mentem lekapcsolni és csak reggelre lett jobb a helyzet (ablakot nyitni nem mertem Nátán miatt).
Igy már oké, hogy miért csak az egyik kellett neki és miért aludt rögtön egy kis szopi után vissza: szomjas volt!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Petra!

Rebeccanak reggelre csupa csipa volt szempillaja is es alig tudta kinyitni.Ez eddig egyszer volt ilyen vad,különben kevesbe volt csipas.Es mindig csak a bal.
Aztan amikor enyhebb volt akkor a siras utan vettem estre,hogy egy kicsit valadekosabb a bal szeme.

Egyebkent ugy tünik,hogy rendbejött a "therapiamra"Képfekete teaas lemosas + anyatej cseppentes)!

Ildiko(afonya)!

En az elsönel sem es a masodiknal sem tudom elkepzelni,hogy olyan messze tölem hagyjam aludni a gyerekeimet.
Aaron keteves koratol alszik külön szobaban.Addig (mint most Rebi is) velünk egy agyban ill. közvetlenül az agyunk mellett allo kisagyban alszik/aludt.
Bocs,nem akartam piszkalodni,csak belegondoltam abba amit irtales szamomra elkepzelhetetlen,hogy ne halljam Rebi minden kis szusszanasat es nyekergeset es lelegzetvetelet!

Kryss&Rebi(2 honapos)

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Petra!

Sorry!
Kép=Kép

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss
 
 


Sziasztok!
Tegnap volt az oltás (kettõ), szerencsére nem lázasodott be Betti. Megkérdeztem a dokinénit, hogy nem kevés-e a heti 10 dkg hízás, ugyanis ennyit hízik most már harmadik hete. Még belefér. Egyébként úgy érzem, mintha most lenne egy második tejbelövellésem. Megint kell néha fejnem, mert csurog a tej. Mégsem hízik.

Én nem lyukasztom ki a fülét, a nagyobb lányomnak ki volt fúrva doktornéni által, késõbb be is nõtt, mert kivettük a fülbevalót, mert mindenbe beakadt. Szerintem akkor fogom belövetni, ha õ akarja.

Conti + Betti 10 hetes

Conti :) :) Barbi 22éves Betti 9 éves
conti
 
 


Kryss!

Egyaltalan nem veszem annak,nagyon meg tudom erteni azokat az Anyukakat is, akik ugy ereznek, mint Te. Az elso hetekben percenkent mentem at megnezni, lelegzik-eKép Az elso ket ejjel a mi agyunkban aludt, de en attol feltem, hogy rafekszem, hogy megutom, aztan a helyet is kicsinek ereztem, nem tudtam kenyelmesen aludni.. szoval ugy dontottem, a babanak is jobb, ha egy /a korulmenyekhez kepestKép/ kipihent anya van vele egesz nap, mint egy nyugos, kialvatlan. Es azert a termeszet ilyenkor igen eberre teszi az Anyakat am, bar gondolom, ezt Te is tapasztalodKép Egyszer rajtakaptam a ferjemet, hogy ujsagolta valakinek, hogy Reka mar nem kel fel ejszaka, meg szopni sem. Ki kellett abranditanom, hogy dehogynem, max. Te nem ebredsz fel ra, mert en rogton pattanokKép
Szerintem mindenki talalja meg az arany kozeputat, akar szoptatasrol, akar ejszakai alvasrol van szo. Kettonknek kell harmonikus, kiegyensulyozott kapcsolatban lenni, ami nem megy ugy, hogy mindent a babaert felkialtassal hullakka leszunk nap vegere, mert az elobb-utobb visszaut.
Na filozofiarol ennyi, megyek etetni, mert nyekereg a jatszoszonyegKép
afonya
 
 


Conti!

En is aggodtam a 10 dkg-os hizas miatt, de mindenki /orvos, vedono, rokonok, kik szemreveteleztek Rekat/ lehurrogot, hogy tokeletes ez a fejlodes, ha mellette a baba elenk, kiegyensulyozottKép
Mostanra mar "beletorodtem", odaig jutottam, hogy mar csak 2 hetente viszem meretniKépKép
afonya
 
 


lehurrogoTT, termeszetesen
afonya
 
 


Csics, Beszti
Köszi az aggódást! Beszti! Nagyon, jó, hogy ezt leírtad, így biztosan nem viszem még el, mert azért nem olyan durva. Masszírozgatom kicsit, aztán reménykedem.

Áfonya
Változó, hogy mennyi, fõként azután olyan, mikor sír, vagy alvás után.De néha szinte semmi, máskor meg olyan soknak tûnik.Remélem, elmúlik Kép

Petra
Hanna is folyamatosan velem alszik, még nem nagyon sikerült a saját ágyába tennem. De én is próbálkozom, hátha. Persze önzõ is vagyok, mert úgy szeretem, hogy közvetlenül mellettünk szuszog Kép (bár a kiságy is kb 1 méter távolságban van) Kép

Lányok
Honnét tudom, hogy hasmenése van a babónak? Ma meg tegnap olyat produkált Hanna, hogy csak na. Híg, stb. A színe ugyanolyan, de igazából eddig is híg volt, szóval kiszáradva nincs. Tanácstalan vagyok.
Tegnapelõttre pedig egy csomó anyatejes pütty jött ki rá. Ti kezeltétek vmivel vagy csak elmúlik?

bringa és hanna
bringa
 


Sziasztok Lányok!

Ez most egy kicsit OFF lesz, légyszi nézzétek el nekünk, de az e-mail-ek nagyon kriksz-krakszosak közöttünk.
És hátha okul belõle valaki valamit...


Szia Heni!

Igen, nekem voltak könnycsatorna-gondjaim Romola lányommal.

Szóval, nálunk is borzasztóan váladékozott a bal szeme, így a dokinéni egy jó hírû gyermekszemészhez irányított bennünket (miután sem a krém, sem a szemcsepp nem segített). A szemorvos kristályos penicillin alapú szemcseppet írt fel, és megállapította, hogy Romi majd kinövi a váladékozást.

Na, ezt a szemcseppet a gyógyszertárban kell elkészíteni a patikusnak, és mivel (szerintük) már igen ritkán használnak kristályos penicillint, nehéz beszerezni, sok vele az utánajárás és nem is lehet túl drágán adni.

Hát, ezzel csöpögtettük a szemét, amikor 1 hét múlva visszamentünk, dokinéni szerint gyönyörû volt.

Szerintem pedig nem.

És mivel a váladékozás sehogy sem akart elmúlni, havonta jártunk vissza hozzá – gondolhatod, a gyógyszertárban mennyire utáltak már bennünket. Legutoljára már nem is szerezték be az alapanyagot.

De a doktornéni sosem mosta át a szemét, mindig azt mondta, hogy majd kinövi, higgyem el. Hát, én nem hittem.

6 hónapos volt, amikor azzal az elhatározással indultam el itthonról, hogy addig nem jövünk haza, amíg át nem mossa a könnycsatornát. Na, ekkor mondta azt, hogy már túl idõs ahhoz, hogy átmossuk.

Ekkor kezdtem kételkedni a szaktudásában és kezdtem keresni egy másik szemorvost. Ugyanis nehéz volt már tovább nézni, hogy állandóan váladékos vagy csipás a kis szeme, a szempillái egymáshoz vannak ragadva és volt úgy, hogy ki sem tudta nyitni a szemét, szóval már nem bírtam tovább nézni és kerestem egy másik szemorvost. Nyuszimanó ajánlott (ismered a nevét, gondolom, a babanetrõl), de végül is nem jutottam el hozzá, mert a párom lebeszélt róla, õ nálam megfontoltabb jóval, és õ még mindig bízott a doktornéninkben. Hát, utólag nagyon örülök, hogy így történt, mert 7,5 hónapos korában egyik napról a másikra elmúlt minden váladék, és tényleg egyszer csak kinõtte.
Így már tényleg áldom a dokinõt, hogy nem esett neki egybõl átmosni a könnycsatornát.


Hát, ennyi a mi történetünk.

Szóval, a doktornéni, akihez mi jártunk:
dr. Kéthelyi Mária
XVI. kerületi rendelõ
Jókai u. 3., a rendelési idejét kérdezd meg telefonon

És a másik doktornéni, akit Nyuszimanó ajánlott:
Littmann Judit
MÁV-kórház (hátha õ közelebb van hozzád)

És még valami: írtad, hogy nálatok „néha jobb, de sajnos sokat csipás”. Hát, nálunk is pont így volt, néha nagyon szép volt a szeme, de aztán újra (és újra és újra… ) becsipásodott.

Nagyon jó egészséget kívánok nektek is és légyszi írd meg majd, mi történt veletek!

Szia: Laura
p_laura
 
 


Beszti: Juli is csinálta két napja ezt a felébredekmertszomjasvagyokot Kép Akkor indult el a távfütés, és biztos szokatlan volt neki a meleg. Én onnan gondoltam hogy szomjas, hogy én is nagyon szomjasan ébredtem. Szopott pár percig, aztán már az ölemben elaludt, de egy óra múlva megint felébredt, megint ugyanez történt, és még kétszer. Tegnapelött éjjel már csak kétszer ébredt.

Áfonya: a Rhese-felvételt a canalis opticus (az a csatorna, amiben a szemideg fut) kivetitésére használják Kép

zsani
zsani
 


bringa: volt itt a dokinéni, és megkérdeztem töle a hasmenést. Azt mondta, hogy canyatejes scecsemönél csak az összkép alapján lehet eldönteni hogy hasmenése van-e v. csak többszöri székletröl van szó. Nem baj, ha sokszor van széklete (anyatejesnél ez is normális meg a másik véglet is, ha több napig nincs széklet), ha egyébként jól van, élénk, a böre rugalmassága nem csökken, a kutacsa nem süpped be (vagyis a tipikus kiszáradásos tüneteket nem "produkálja"). Viszont ha nyügös és kiszáradtnak tünik, akkor hasmenésröl lehet szó, és rögtön orvosnak kell szólni. Remélem elég értelmesen irtam Kép

A tejkiütésekkel én nem csináltam semmit, kb. 4-5 hétig voltak Juli arcán. Mostanra már csak 1-2 látszik halványan (most lesz 8 hetes holnap).

zsani
zsani
 


Bringa
az anyatejes kiütések elmulnak maguktol is de nekünk a doktornéni azt mondta hogy alkoholal törölgesem át és hintöporozam be utána mert gyorsan terjed miután kifakad ne aggodj tényleg elmulnak gyorsan és ártalmatlanok Kép

Puszant Csics és a ma 7 hetes Petike Kép
csics
 
 


Petra,
Nálam nem izgatta magát a doki a vérzés miatt. Azt mondta, hogy ez természetes, hogy megjött a mensim. Persze 5 hétig elég érdekesen néztem ki, mert hát hozzájöttek még az általános kialvatlanság....és egyéb tünetek. Azért ma már sokkal jobb a helyzet minden térenKép.
Lilit már az elejétõl fogva mindíg következetesen a kiságyba tettem le az esti kajcsi után. Én úgy szoktam ügyeskedni, hogy megvárom míg jóllakik, büfi és kicsit elszunyókál a karomban, aztán beteszem a kiságyba, fel sem ébred, alszik tovább. Napközben viszont egyre többször alszik el magától a kiságyban. Viszont 5 körül még nálunk is van etetés minden hajnalban.

Sheila, Bera,
Szívesen adtam volna, de már megbeszéltem egy Mamival, hogy átveszik. Azért ha esetleg késõbb úgy adódna, hogy lesz még felesleg, szívesen adok, természetesen nem pénzért. Ami nekünk kell azt úgy is félreteszem, a többit a 6 hónapos határidõ lejárta után úgy is kiönteném (persze fájó szívvel). Ezt szeretném elkerülni így. A szoptatós mamáknál tényleg nagyon fontos az étrend, hihetetlenül látszik Lilin is minden nap, hogy mennyire kímélõt ettem. Persze nálunk más a helyzet, mert Lilire nagyon kell vigyáznom, nehogy allergiás legyen (a papája az), így tejet egyáltalán nem iszom és sok mindent kerülök.

Hû, ez a füllyukasztásos téma engem is érdekel. Mi is tervezzük majd, ezek szerint érdemesebb kozmetikussal csináltatni? És milyen fülcsi javasolt? Kicsi karika? 3 hónaposan nem túl korai még?

Pusz,
Ilke és a 11 hetes Lili (5950gr!)

KépKép
KépKép
ilke
 
 


Ilke!

Erdekes ez a mensi dolog. Nekem a 3 honap vegen volt verzesem, de olyan friss, elenkpiros szine volt, hogy elmentem nodokihoz, es kiderult, hogy polipom van, nem verzesKép Ekkor mondta doki, hogy mig szoptatok, nem valszin, hogy megjon.. s eddig tenyleg semmi nyoma. SzerencsereKép
Jol emlekszem, hogy anno Te is kerdezted ezt a hasmenes dolgot? Vartam, hatha valaszolnak Neked, de lehet, elkerulte anno a figyelmemet, pedig engem is erdekelt volna. Nekem gyerekorvos azt mondta, mind1, milyen szinu, allagu, csak szagolgassam a pelust, es ha nem a megszokott szagu, hanem budos, akkor rogton lazmeres, es ha lazas, akkor irany az orvos.
Nekem nem a gyakorisaga, hanem az allaga gyanus neha. Ma pl. rotyi utani percben tettem tisztaba, s ha nem lett volna szine, azt hittem volna, csak pisiles volt, mert semmi "rostos" nem maradt fenn. Tapasztalat, otlet?
-Afonya

/ui: eleg naturalista uzenet lett, bocsiKép/
afonya
 
 


Nem elrettenteskent, de a hugomnak pl femallergiaja van, még az aranyat sem tudja "megviselni" fulbevalokent. Tenyleg, Kata007, a lanyod kiuteseivel mizujs?
afonya
 
 


Mindenkinek szép napot!

Zsani
Köszi a szakszerû leírást, meg is nyugodtam tõle Kép

Csics
Köszi, hogy leírtad, lehet, h kipróbálom Kép

bringa és hanna (5 hetes)
bringa
 


Csics: Juli tejkiütései nem fakadtak ki, hanem szépen elmúltak.

Annyit emlegettétek a szemgyulladást... Reggelre Juli bal szeme is becsipásodott :=( Letörölgettem kamillával, de egyelöre még nem csöpögtetek bele semmit. Délután megkérdem a dokinénit, hogy hétvégére ne maradjunk itt bután Kép

zsani
zsani
 


Sziasztok!

Ildikó!
Köszi kérdésed, már jól van a lányom. Használjuk a testápolót, úgyhogy már nem kiütéses és nem vakarózik. Viszont a kezén nem akar elmúlni az ekcéma. Nem tudom mit kellene kipróbálni rá. Kép
Gondoltam én is a fémallergiára, de nem tudom, hogy lehet kiküszöbölni, hogy ne érjen fémhez (kilincs, kanál, villa)? Vagy elég ha csak rajta nincsen arany és ezüst. Évek óta van a fülében 3 fülbevaló és a nyakában két ezüstlánc. Szerinted elég ha ezeket kiveszem?

Zsani!
Mit mondott a dokinéni? Csak mert reggelre Dórinak is rendesen becsipásodott a bal szeme. Kicsit vérben is van, meg kicsit könnyezik is. Én is kamilláztam neki, de nem sokat javult. Kép

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Kata: kamillás lemosást, anyatejes cseppentést ha rosszabb lesz. De neki szerencsére javult (koppkopp).

zsani
zsani
 


Sziasztok!

Remélem, nem a babneten keresztül fertõz ez a csipa-dolog...
Fülbevaló. Mi Noéminek egyéves korában lövettük ki a fülét. Picit sírt, de hamar megvigasztalódott. Az ékszerész javaslatára babafülbevalót vettünk állandónak (olyan beakasztósat). De a nagylány nem hagyta betenni, így kicseréltük bedugósra. Azóta is az van benne, semmi gond vele. Viszont azt a sterilt, amit belõnek, minél hamarabb ki kell venni (nekünk 6 hétig kellett bennehagyni), mert nagyon hosszú a szára, és sebes lesz a baba füle mögött, ha hason alszik. Ami most van, az gyerekfülbevaló, és nem zavarja Noémit, ha alszik, nem lett sebes, csak a másiktól, mert az standard méret, a felnõtteknek is gyanakkorát jõnek be.

Bringa!
Ne aggódj a hasmenés miatt!
Teljesen normális, ha sokszor kakil. Ádám már 15 hetes, de még mindig naponta 3-5x van tele a pelus. Én gondoltam, hogy esetleg attól lehet, hogy õ ált. cicin alszik el, és akkor csak 2-3 percet szopik, tehát csak az elsõ tejet issza meg. Abban meg sok a tejcukor, aminek hashajtó hatása van. De ezt csak úgy gondolom, valami szopiszakértõ biztos többet tud errõl.

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Zsani!

Köszi! Én is cseppentettem neki anyatejet bele, remélem reggelre jobb lesz. Kép

Kata

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Ez hihetetlen. Ma reggelre nekünk is begyulladt a szemünk.
Ha ez így megy, benne lesz a Fókuszban, hogy új internetes vírus ütötte fel a fejét, mely szemgyulladást okoz a csecsemõk körében.

Pötyi

Egyébként nem lehet, hogy ez a szeles idõ teszi? Nekünk tegnap Ortopédiára kellett menni. Valószínû, megfújta a szél, nem tudom.
pötyi
 
 


Bera!!Kép

Szerintem kérdezd meg az anyukát, akitõl hozzátok a tejcsit,
hogyan étkezik, eszik-e puffasztó ételeket, stb.
de mivel szoptatja a babáját, valószínüleg ügyel az ilyen dolgokra, mert az õ picije is hasfájós lenne tõle...

nekem szerencsém volt kopp-kopp, Melissa csak kicsit volt hasfájós, 6 hetes kora körül volt néhány "húzós" napunk,
de már régóta minden ok.
A Te Lilikéd is kinövi lassan, úgy tudom 3 hónapos kör körül
szokott rendezõdni a dolog.

én nem hiszem, hogy jobb lenne, ha Lili több tápszert kapna.
Volt olyan eset nálunk, hogy épp kifogyott az anyatej,
és több tápszert kellett adnom a kislányomnak, hát nagyon szorulásos lett tõle!!
Rossz volt látni, ahogy kinlódik szegény...
gondolj csak bele, a tejet sokkal könnyebb megemészteni nekik, hiszen az a természetes táplálékuk...

én a védõnõre nem hallgatok, mert már a terhességem alatt kiderült, hogy nincsa szakmája magaslatán, állandóan ijesztegetett, okosabb akart lenni az orvosomnál.
persze ez az anyatejes dolog sem tetszik neki...de egyik fülemen be,
másikon ki amit mond.
A doktornénink nagyon aranyos, Õ nem szól bele, azt mondja,
ha megbízható helyrõl hozzuk, steril zacsiban stb. akkor nyugodtan adjuk neki.

Fülbevaló téma: én kilövettem Melissának 3 hónapos korában.
nagyon aranyos vele, de majd' megszakadt a szívem, úgy remegett szegény az ölemben, mikor már ötödször ugrott neki a nõ a pisztollyal...
úgy dobogott a kis szíve, sosem felejtem el...
legszívesebben elfutottam volna Vele.

most már nem bánom, hogy megtörtént, de én is úgy éreztem,
hogy olyat teszek vele, amit Õ nem akarna magától...legalábbis most még nem.
persze ha késõbb akarná, más a helyzet.

én hülye voltam / így utólag / anyám és a leendõ keresztmama
/ öcsém menyasszonya / nyomására történt a dolog...
,már megvették a fülbevalót stb.
engem meg sem kérdeztek, hogy mi a véleményem, olyan egyértelmû volt részükrõl, hogy lányom lett és fülbevaló kell neki.

mégegyszer nem tennék ilyet.
inkább vállalnám a sértõdést.

Ilke!Kép

Semmi baj, örülök, hogy lett "gazdája" a tejcsinek!
nagyon irigyellek ám, persze a szó nemes értelmében.
Így tovább!Kép

Puszi Nektek és jó hétvégét!!

Sheila és Melissa

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Bera!

Én akkor kezdtem Melissának adni gyümölcsöt, mikor betöltötte a 4. hónapot.
Elõször furcsa arcot vágott hozzá, de most már szívesen fogadja, és a fõzeléket is.
Csak fokozatosan emelem az adagot, még mindig a tej a fõ táplálék.
Én úgy csinálom, hogy amikor délben fõzeléket kap, akkor a többi étkezés és az ebéd egy része / tej,v. tápszer,
másnap uzsonnára kap gyümölcsöt, a többi szintén tej.

Puszi: Sheila

Kép
Kép
Kép




Sheila
sheila
 
 


Sziasztok!

Fulbevalohoz egy szemelyes emleket meselek elKép Nekem 11-12 eves korom korul lottek ki a fulemet /a 6 eves Hugomeval egyutt/, sajat keresre, es a Nagypapam vitt el, egy nagyon szep, kedves ajandekkent kaptam. Es ugy is eltem meg. Tudtam, mert mondtak, kicsit csipni fog, de en akartam, s ez a lenyeg! S azota is, emlekkent maradt meg bennem, hogy ezt a Nagypapamtol /aki szegeny mar nem el/ kaptam, orok emlek.
Csak ennyiKép

Kata!
En csak a Hugomat ismerek ilyen femallergiast, valoszinuleg O nagyon-nagyon erzekeny viszont. O csak muanyagorat -ill. mult honapban egy titanium-orat kapott ajandekba- tud viselni, semmi aranyat, ezustot, mert rogton kivorosodik a helyeKép De O nagyon szelsoseges eset, szerintem ha a lanyod is ilyen lenne, mar eszrevetted volna.

A szemgyulladasos, kiuteses uziket pedig nem olvastam el, hallod, te rusnya virus?! Kép
afonya
 
 


Es akkor kovetkezzenek a nyûgjeimKép
Kerdes1: a vedonom mar hetek ota azzal nyaggat a kontrollokon, hogy gugyog mar a baba, gugyog mar, Anyuka? Hat nem. Ill. nemtom, mi szamit annak. Mert mindenfele hangokat ad, most legujabban orrhangokatKép Gyanakszom, a kuc-kucos hascsiklandos, meg a kukk-bujocska jatekokbol remekul atvette a "kkkhhh" hangot. Ezenkivul hiszti kozben remekul tud sikongatni, amitol meglepodik es elhallgatKép Valamint hangosan nevet, az olyan edesKépKép Rajtakaptam neha, hogy magyaraz az elefantjainal, ha egyedul van, de igen ritkan. Nalatok mizujs beszed teren?
Kerdes2: 3 napig forgott hasra, de mindig beszorult a keze, amugyis utal ugy, s most abbahagytaKép Teendo? Varjak, ujrakezdi?
Kerdes3: ez a hasamon vegigfuto sotet csik /linea nigra/ mikor fog eltunni?!
Hat ennyi, de nem biztos, hogy vegeztem, meg koran vanKép

-Ildiko
afonya
 
 


Áfonya,
Nem sajnos nem válaszoltak nekem a hasmenéses kérdésreKép.
Én válaszolgatok Neked szívesen, hogy nálunk mi a helyzetKép:
1: Pontosan így gügyög Lilim is. Szerintem ebben a korban pont elég ha pár betût ki tudnak mondani. E, Á, Ö. Lili két szavacskát szokott ismételgetni: AKA, ERRE. Az nagyon jó amikor egymás után mint valami kis papagály, mondja, hogy erre, erre...Kép. A sikongatás nálunk is megy. Szóval szerintem nyugodj meg.
2: Nálunk még híre sincs a forgolódásnak. Tökéletesen jól elvan úgy ahogy leteszem, meg sem próbál ficeregni egyik irányba sem.
3: Nekem eltünt a csík, nem is figyeltem mikor, de most már nincs.

Zsani,
Nálunk a kamilla nem jott be, csak az amit a doki felírt, cseppet. Persze elõtte kipróbáltam mindent, de végul mégiscsak a csepp segített.

Lányok, mivelhogy bejött a hideg idõ, át kell értékelni az eddigi babaöltözéketKép. Szerintetek egy 3 hónapos babának mit érdemes venni: babazsákot, vagy kezeslábast? Mert hát mostmár kevés a body, vastag rugi, két pléd összeállítás. Ja és hol? Mert eddig még sehol sem láttam.

Pusz,
Ilke és a 11 hetes Lili

KépKép
KépKép
ilke
 
 


Sziasztok!

Tetszik ez a babaneten terjedõ baci...Kép Kép Kép
De a babáknak jobbulást kívánok!

Fülbevaló: szerencsére megúsztuk, tényleg semmi gondot nem okozott azóta sem, nem volt nyûgös és nem piszkálja, úgyhogy mostmár tudunk neki örülni, gyönyörködni benne. Ennek nagyon örülök, mert már kezdtem úgy megélni, hogy én vagyok a gyerekkínzó anyuka. Kép

Sheila!
Igen, egyetértünk, szerintem is nagyon jó, hogy kaphat Lili anyatejet,(vesszük is amíg lesz) Õ is sokkal keményebbet kakil a tápszertõl, hogy a színérõl már ne is beszéljek! (bocs....) Nektek is sötétzöld tõle?
Végülis érdeklõdtünk már, hogy miket eszik, dehát azt mégsem lehet elvárni (no meg kivitelezni sem nagyon), hogy próbálgassa mit kellene ennie, hogy nekünk is jó legyen.
Örülünk, hogy van és talán-talán a hasfájásoknak is vége.
Azért én is nagyon irígy vagyok az összes szoptató anyukára!!! Kép Kép Kép
1 hét mulva 4 hónapos lesz kismanó, és akkor mi is próbálkozunk egy kis gyümölccsel. Nagyon kíváncsi vagyok mit fog szólni...

puszi

bera
berka
 
 


Ildikó!

Én is megírom neked a tapasztalatainkat, bár sokkal okosabb nem leszel tõle, mert néha olyan nekem mintha a lányaink összebeszéltek volna, hogy mindent egyformán csinálnak. Kép

1. pontosan ugyanezt kérdezgetem én is, mert aggódok, hogy már jobban kellene gügyögnie. Kb. azt csinálja, mint Réka, kivéve, hogy Õ még nem nevet hangosan, bár ma már volt valami olyasmi. Régebben (kb 3 hete) elkezdte, hogy kommunkikált velünk, mindig válaszolgatott, ha beszélgettünk vele, de abbahagyta. Kép Kérdeztem a védõnõt (dehát sajna nem vagyok meggyõzõdve a szakértelmérõl), aki azt mondta, hogy szoktak olyat csinálni a babák, hogy valamit csinálnak, utána "elfelejtik", majd utána valamikot ujrakezdik. Már elkezdtem a gyereknél hallásvizsgálatot tartani Kép, de megnyugodtam, hogy semmi gond. Remélem alakul ez majd.
2.Szerintem hagyd, hátha újrakezdi. Bár én néha szoktam vele (fõleg fürdés elõtt pucéron) olyat csinálni, hogy amikor már majdnem átlendült, akkor segítek neki. Van, hogy élvezi, van amikor nincs kedve. Ilyenkor nem erõltetem, mert valószínüleg fáradt. Persze utána még mindig nem marad hason. Kép
3. Azt nem tudom, olyan nekem nem volt. Helyette itt van még némi háj, amitõl ollllyan jó lenne megszabadulni. Kép

puszi

bera
berka
 
 


Ildikó!

Mi picit máshogy állunk, igaz Ádám 15 hetes, és az sem mellékes, hogy fiú.

1. Õ már régóta "beszél" mindenféléket, be sem áll a szája. Sikongat is, és nagyokat nevet, ha valami kedvére való történik körülötte. Noémi ennyi idõsen nem volt ilyen dumagép.
2. Ádám egyáltalán nem forog még. Véletlenül sem, nem is izgatja a dolog. (Engem sem) Ellenben Noémi már 2(!) hónaposan hasrafordult, ilyen idõsen pedig forgott, mint a ringlispír. A nagykönyv szerint 4-5 hónapos korban kezdenek el fordulni a babák, úgyhogy nem vagyunk elkésve. Ja, igen, van olyan, hogy csinálja, aztán egyszer csak nem és utána megint. Ez teljesen természetes.
Szóval itt van a két gyerekem, és teljesen különbözõek. De aggodalomra semmi ok, valószínûleg 10 év múlva nem lesz ilyen jelentõs különbség közöttük...
3. Nekem is megvan még, nem tudom mikor fog eltûnni. Arra nem emkékszem, hogy az elsõ után mikor múlt el.

Panda

panda
Halásztelek
 
 


Ildiko
ha az a gügyögés hogy E,Á,Ö, betüket mond a baba akor azt már Petike is csinája .
a linea nigrám még nekem se tünt el bár szeretném Kép de nekem + szép kis piros csikjaim is vanak atol is szivesen megszabadulnék Kép

Ilke
szereintem mindegy hogy melyiket veszed meg csak az a fö hogy elég vastag legyen elég pufi legyen babazsákot én ma látam a TESCOBAN és 5000ft volt mi csak azért nem vetünk mert csak rozsaszinben volt . de a babazsák és a kezeslábas alá is kell valamit adni .

Puszant Csics és Petike Kép
csics
 
 


Bera!!

Igen, nekünk is sötétzöld a kaki, fõleg ha kicsit nagyobb a tápszer aránya / Beba Ha /.és a szaga...húúúú
Ha a tejcsi a több, mindjárt sárgásabb és lágyabb.


Áfonya!Kép

Ez tényleg nagyon kedves emlék a Nagypapádról...
nagyon jó nagyszülõ lehetett, akárcsak az én apai Nagypapám, akirõl én is õrzök sok kedves emléket.
Az apámról ugyanez nem mondható el, de ez már egy másik topic témája lehet/ne/.

Puszi: Sheila és Melissa / hétfõn már 5 hónapos Kép /
Sheila
 


Sziasztok!
Köszönöm a múltkori bíztató szavakat. Sajnos a helyzet nem sokat változott, talán annyit, hogy kibírjuk két óráig szpoi nélkül.
Abban szeretném a tanácsotokat kérni, mit lehet csinálni egy nyûgös babával. Ha szopott, nagyon nehezen alszik el, ha alszik, akkor is folyton nyögdécsel, összerándul. Egyedül nem is alszik, csak mellettünk. Nagyon ritka, hogy a kiságyban is alva marad. Szinte egész éjjel fent vagyunk felváltva a párommal és ringatjuk. Így húzzuk ki a következõ szopiig. Már teljesen kivagyunk. Volt másnak is ilyen tapasztalata?
Remélem egyszer majd én is örömhírekkel jövök közétek.Kép

Puszi
Pemeske és Gréta holnap 2 hetes
pemeske
 
 


Sziasztok!

Ilke,
az en lanyom egyetlen ertheto szot mond, azt, hogy: NEM! De komnolyan, mar elore aggodomKép
bera,
a Te lanyod is kibirhatatlanul hisztis volt ma?!Kép Mert Reka igenKép Es meg nincs vege a napnak..
Mi az a babazsak? Olyan, mint a halozsak? Mi pledet egyaltalan nem tudtunk hasznalni, kb 2 hetes kortol egyszeruen lerugta magarol.. most meg, reggelre fejjel lefele fordulva fekszik az agyaban, szoval takaro remenytelen.

Panda,
a 10 evben total igazad vanKép Csakhat elsobabas anyuka mi mast csinal, mint aggodik?Kép Es az elso hetes gondokat, mint amivel Pemeske most kuzd, mar el is felejtettem, pedig most volt nemreg.. Igaza volt annak, aki irta a Kismamas topicban, hogy terhesseg alatt is aggodik az ember, nade utana! Elete vegeigKép

Sheila!
Igen, nagyon szerettem OtKép

Pemeske,
most epp elkezdett bombolni Reka, ugyhogy gyorsan leirom, nem vagy egyedul, s majd folytatomKép

-Afonya
afonya
 
 


Pemeske!
A mai napunk nekunk is katasztrofalis voltKép Most pl feloras kuzdelem utan utan, babakocsiban, hason sikerult elaltatni Rekat. Napersze, most egyaltalan nem kene aludnia, mert lassan furdes es esti szopi, majd alvas. De olyan hisztis volt egesz nap, alig aludt, mostanra faradt elKép Ha "szerencsem" van, egy ora mulva felebred, es egesz ejszaka musor lesz..
Na ez volt a panaszuzi.
afonya
 
 


Pemeske,
sok oka lehet a nyugossegenek, vegig kene probalgatni, mitol lehet.. van egy egesz jo konyvem, abbol szemezgetek, ami szerintem is ugy vanKép A leglenyegesebb: "A baba mindig okkal sir: szuksege van valamire" Na ezert a mondataert szeretem ezt a konyvet, vegre nem azt mondja, hagyjuk a tudejet edzeni..
"Vannak babak, akiknek szuksegleteit nehez kielegiteni, a szulok minden lehetseges dolgot felkinaltak neki, de csak sir, es sir. A siras erzelmimleg nagyon megterheli a szuloket, az ember egyre tehetetlenebbnek erzi magat, sot esetleg duhbe is gurul."
Lehetseges okok:
- ehseg: leggyakoribb ok, ezt a legkonnyebb megoldani. De az edes viz, gyumolcsle, cumi csak ideiglenes megoldas.
- fajdalom: a baba abbahagyhatja a sirast, miutan felvettek, majd alul v. felul kiereszthette az ot banto gazokat. Lehet, hogy a felemelestol, lehet a bufi-pukitol hallgat el. Azt irtad, Greta neha gyakran eszik, nem lehet, hogy faj tole a hasa? Tud bufizni? Esetleg probald meg a 2 oranal hamarabbi szopinal az ures/ebb/ melledre tenni, ha nem valoszinu, hogy ehes.
-tul sok inger: varatlan, eros hangok es fenyek, egy tul hideg kez erintese, tul sok ringatas es heves olelgetes mind-mind kizokkenthetik az egyensulyabol
- rossz idozites: ha kesik az etetes, a tul gyorsan jon a tej, ha tul lassan, ha nem jon, mert levettek mellrol, hogy bufizzen.... Lehet, ha kezben van, azt hiszi, eves kovetkezik /nalunk is volt hasonlo: arra a heverore, ahol fekve szopizunk, maskor nem lehet letenni, mert tisztara meggajdul: azt hiszi, kaja lesz, s ha nem kap, vilagvegeKép/
- meztelenseg: van olyan baba, amelyik imadja, es van olyan, amelyik azert sir, mert utalja. Reka pl imad meeztelenkedni, pelenkazon neha bejon ez is, sirascsillapitonak, de csak csupasz fenekkel!Kép
Nem szereto babanal megelozheto a siras, ha pl egy pelenkaval letakarjuk a mellkasat es a hasat.
- hideg
- hirtelen osszerandulasok /ezt mintha irtad volna, hogy ilyenkor felebred/: nem tudnak atjutni a randulasok miatt a mely alvas fazisaba. Erre a fajta sirasra a jo technikaval vegzett bebugyolalas vagy a bepolyazas a legjobb orvossag. /vannak kepek errol a bugyolalasrol, ha babadnak esetleg hasznalna, szivesen beszkennelem Neked/
- a testi kapcsolat hianya: vannak babak, akik addig sirnak, mig fel nem veszik oket, majd amig karon vannak, vidamak, es ha ujra leteszik oket, megint sirva fakadnak. Itt hiszik sokan, hogy a baba "zsarol, hisztis", pedig a baba nem azert sir, hogy vegyek fel, hanem azert sir, mert letettek. A vilag szamos tajan *es nemcsak a primitiv tarsadalmakban/ a babakat naphosszat olben tartja vagy magaval hordozza valaki. /esetleg megprobalhatod a hordozokendot ezen celra, sokaknak bevalt, nalunk vegkimeruleskor a kocsibavalo babahordozo jott be, de azt is ringatni kellett, de azt legalabb labbal lehetettKép sokak a babakocsi tologatasara eskusznek/

kisregeny elso felenek vege...
afonya
 
 


Ha mar semmi se segit...
Ha mar mindent vegigvettunk es a gyerek tovabbra is orkitoen sir, meg mindig lehet probalkozni. LEhet, hogy minden probalkozas hasztalan marad, akkor ezt a par hetet valahogy tul kell elni. /ez is meg a konyvbol van, nem en vagyok ilyen okos tanacsokkal teliKép/
Ha a kicsi valamiert nem tud ellazitani, akkor a ritmikus ingerek valoszinuleg segitenek /de ha pl ehes, akkor azt azert nem tudja elnyomni/
- ritmikus hangok: egy ventilatoros hosugarzo vagy egy auto motorjanak zummogese /ez tenyleg bevalik, szinte minden gyerek elalszik a kocsiban, nalunk megfigyelesem szerint a varrogep is ilyen hatasu volt. A porszivo meg figyelemfelkelto, arra fulelt, es elhallgatott./
- ritmikus mozgas: kiserletek szerint kb percenkenti 60, amit kezzel nehez, ezert konnyebb a babaval setalni, az anyamehben is ezt szokta meg /ebben tenyleg lehet valami, nekunk van egy motoros hintank, eddig akarki latta mozgas kozben, mind azt mondta, nagyon gyors, felelmeben alszik el benne RekaKép/ Erre is jo a hordozokendo.
- szopas: ehes gyereket csak akkor nyugtatja meg, ha tejhez is jut, de az eppen nem ehes gyerek szamara is a szopas is remek nyugtato. /itt jon be ugye a cumi vagy ujjszopas dilemmaja is./
- melegebb kornyezet:21-23 fok a kellemes a baba szamara normalis oltozek mellett, ha nagyon sir, ki lehet probalni a 25-26 homersekletet, amig meg nem nyugszik.
- es hat a kolika: szornyen tudomanytalanul hangzo kifejezes, de nem betegseget takar, hanem ujszulottkori viselkedesformat. Nem kell kezelni, nincsenek karos kovetkezmenyei, leszamitva a szulok ideg-osszeroppanasat... igazabol csak az ido vethet veget egy -egy epizodnak.Ez altalaban rendszeresen egy bizonyos etetes utan jelentkezik... kb 12 heten belul egeszen biztosan elmulik /ehh, kosziKép/ A panaszos sirdogalas es nyugoskodes sok mindent jelent, de nem kolikat.
A babak mindig felhuzzak a labukat, ha nagyon sirnak.

kisregeny2 vegeKép
afonya
 
 


Babahoz alkalmazkodas:
- vannak bujos es nem bujos babak. A nem bujos babak visszautasitjak, sot haragszanak is erte, ha az oket atolelo karok es takarok korlatozzak a mozgasukat. Nem akarodzik a nehez fejuket egy felnott vallara hajtaniuk.. /Reka is ilyen volt, valosagos duhrohamot kapott, allandoan tolta el magat TolemKép Most meg neha ilyen, neha olyan, gyozzem kitalalni, mit akarKép/Oket legjobb letenni az agyra vagy egy szonyegre es folehajolni, hogy tanulmanyozhassa az arcunkat.
- vannak rosszkedvu babak: az ilyen babaknak sok idejukba telik, mmire kialakitjak a mely es kenyelmes alvas-ebredes-farkasetvagy-tele gyomor-elegedettseg-ujboli alvas esemenysor ismetlodesebol allo eletformat.
Tipikus viselkedes: a baba faradt es nyugos, de nem tud ellazulni, hogy elaludjon. Egesz du. nyoszorog es el-elszenderedik, aztan mar zavaroan ehes, de a szopast se elvezi. Ha leteszik kisagyaba, annak sem orul. Ejszakankent gyakran ebred fel.
A gyerek boldogtalansaga nem a szulonek cimzett kritika. Nem az apjavval-anyjaval van baja-a mehen kivuli elet az, amit a baba nem szeret. Probaljuk meg ravenni, hogy nezzen az arcunkba, hogy hallgassa, ha beszelunk hozza. /nalunk is igy van, ha sikerul a hisztizo lanyomat ravenni, hogy nyissa ki a szemet, mar nyert ugyem vanKép/
- ideges babak: mindig kimert mozdulatokkal lassuk el a gyereket, lassu es egyenletes leptekkel haladjunk. Leheto legkevesebbet mozgassuk. pl ha utalja a furdetest, ne kinozzuk vele, eleg a lent-fent mosdatas. Idegenektol ovjuk.
afonya
 
 


Ejszakai alvas: a szulo semmi olyat nem tehet, amitol a baba tobbet aludna es a baba sem tud semmit csinalni annak erdekeben, hogy tobbet legyen ebren. Azok a babak, akik hamar megtanulnak teljesen ebren lenni es jo melyen aludni, valoszinuleg ejszakankent is tovabb alszanak egyhuzamban. Ezert.. rakjuk le az agyba, ha aludnia kell, es vagyuk fel, ha ebren van. Ha mindig leteszzuk a kocsijaba vagy agyaba, amikor igazan almos, akkor ezeket a helyeket megtanulja osszekotni az igazi alvassal. /Nelunk ez az ejszakai alvasnal van igy, furdes, aztan szopi felalomba, majd be az agyaba, ahol csak ejjel van. Es ott elnezeget, dunnyog egy kicsit felalomban, vagy egybol beajulKép/
Alvaszavarok: nem kell az egesz haznak suttognia csak azert, mert a baba alszik /nehogy megszokja/. Lehet, hogy a teve mellett boldogan elalszik, de felebred, amikor kikapcsoljak. /Reka pl rendszeresen felebred, ha kakalnia kellKép/

nah befejezem, mert idemasolom az egesz konyvet lassanKép
Remelem, talalsz benne megoldast, ha mas nem, vigasztalast, hogy egyszer csak kinoviKép
Nekunk az elso 3 het volt pokoli, szinten mellproblemakkal terhelve.. Aztan elmultak hasfajasok, ejszaka 2 napja mar este 8tol reggel 6ig alszik, teljesen maga alakitotta igy!! /kopp-koopp az ejszakai alvasKép/
Szoval kitartas, es varjuk a johireketKép
afonya
 
 


Sziasztok!

Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki hatott a kamillás lemosás és az anyatejes csepp a szembe. Dórinak már egész szép a szeme. Reggel volt utóljára csipás.

Áfonya!
Mailt megkaptam, köszi! Kép

Kata és Dóribaba, aki ma 4 hónapos!!! KépKépKép

KépKép


KépKép
kata007
 
 


Sziasztok

Mi is élünk még, olvasok is amikor lehet de nem sok idõm van. Kép

Lányok nálunk nem jön be az itthonról való kimozdulás, már a napi séta után is egész délutános sírás következik. Nem tudom hogy ennek mi az oka, ezért nem is tudok véget vetni neki. Azokon a napokon amikor esik az esõ és nem megyünk sétálni semmi baja Levinek. Ma is kimentünk egy fél órára, visszaérkezés után ahogy letettem aludni az ágyába már rá is zendített és este 8-ig ébren volt, ennek sajnos nagy részét sírással töltötte. Sehol nem volt neki jó, a szemei meg majd leragadtak. Kép Kép

Ilke
Én láttam a Corában is overált és zsákot is, csak nem vettem mert mi kaptun ezt is azt is. De nagyon sok méretben van.

A profilomba tettem fel új képet Leventérõl, akit érdekel nézze meg.

Jó éjszakát mindenkinek
Forti és a 9 hetes Levi

Kép
Kép
forti
 
 

Vissza: Gyermekek / magzatok kor szerint

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?