Na lánykák!
Én még nem szóltam hozzá a témához, de okulásként most leírom a mi példánkat, jelezve, hogy nincs lehetetlen. Előre is bocs, ha kicsit hosszú leszek!
A Márk a 3. napján kezdett "rendesen" szopizni, bár az első perctől próbálkozott, dehát idő, míg lesz tej. Azám, csak a 4. napon meg úgy besárgult, hogy csak aludt, cici nyema. Doktornéni Uzsokiban: alkalmanként 40 ml-t egyen a gyerek, vagy baj van. Ha nem, legalább igyon vizet. Gyerek aznap semmit nem szopizott, a vizet öntöttem bele ezerrel...
Másnap doktornéni: Hát a gyerek biza még sárgább lett, szopik-e eleget. Mondtam, nem. Akkor kap-e pótlást? Mondtam, nem. Pedig ő mondta. Mondtam, nem mondta... Majd sírtam negyed órát, hogy meghal a gyerekem, mert hülye vagyok hozzá, majd felhívtam a páromat, usgyi, menjen mellszívóért, cumisüvegért. Hozta, csecsemősök sterilizálták, és onnan kezdve 2 napig a Márk üvegből kapta a lefejt tejet, mert azt legalább megette. Egy nap alatt javult a sárgasága, halleluja!
Aztán jöttek az okosok: ne etesd üvegből, leszokik a ciciről. Márk a 3. napon reggel 6-kor még üvegből kapott tejet, 9-kor (akkor már csak kicsit sárgán) vígan szopizott... A még bent töltött 3 napunk alatt egyszer-egyszer adtam neki üvegből tejet, csak hogy lássam, mennyit eszik. 6 naposan 110 ml tejet szippantott be. Főcsecsemősnéni: nem lesz ez így jó, ne hagyjam ennyit enni, gyomortágulása lesz! Belegondoltam: oké, üveggel lehet mérni, de ha ciciből eszik, mit csináljak? Időnként vegyem le, mérjem meg, és ha túllépte az X ml-t, ne adjak neki többet? Úgyhogy szopi maradt, annyi, amennyi. Üvegből is.
Márk vígan szopizott majdnem 2 hónapos koráig, amikor is egy hirtelen jött családi tragédia miatt nekem 24 óra alatt majdnem teljesen elment a tejem. Szerencsére csak majdnem. Gyerek lógott a cicin egész nap, én néha, ha már nagyon sírt, leolvasztottam egy adagot a sajnos csak csekély lefagyasztott tejmennyiségből (akkor tanultam meg, hogy inkább dobd ki a tejet, ha a gyereknek majd már nem kell, de amíg egy cseppet is eszik, mindig legyen a mélyhűtőben jó pár napi adag).
Egy nap után gyerekdoktornénihez le, mit csináljak, én szoptatni akarok, de a gyerek éhes?! Doktornéni: jó, akkor ANYUKA most kap egy tápszerreceptet, nem azért, hogy kiváltsa, csak hogy megnyugodjon, ha kellene, kiválthatná, egyébként meg szoptassak, amikor csak birok, 2 óránként fejjek, ha csak 2 cseppet is, üljek forró vizes fürdőbe és próbáljak meg a babával együtt (már úgy, hogy testközelben legyen a baba, mert az is tejserkentő) minél többet pihenni, lehetőleg ágyban.
Két napig csak fürödni keltem fel, a családom szerencsére teljesen mellettem állt, kivontak mindenből, ami nem a gyerekhez kapcsolódott... Summa summarum, egy hónapba telt, mire a Márk rendesen tudott szopni megint, de egy csepp tápszert nem kapott, 6 hónapos koráig csak szopott, majd 10 hónapos korában úgy fordult le a cicimről, hogy csak, azóta is tápszert kap tej helyett, mert én allergiás vagyok, és 2 éves koráig nem ajánlják a tejet, imádja...
Tanulság:
1. mindenki össze-vissza beszél, figyeld a gyereked és az ösztöneidet!
2. A doktornénink azt mondta: ha a gyerek 2 hét alatt akár csak 1 dekát is hízik, nincs baj. Baj akkor LEHET (nem biztos, hogy van is) ha egyáltalán nem hízik!
3. Ha tudsz, fejj és fagyaszd le, sose tudhatod, mikor jön jól!
4. Ha a gyerek pisil, kakil eleget, akkor valószínüleg eleget eszik. Én még ma is úgy figyelem a Márknál, hogy eleget eszik-e, hogy van-e legalább 1 kaki egy nap. Ha nincs, akkor másnap kicsit jobban odafigyelek a szilárd kajálására, ne csak vizet igyon a szentem!
5. Ha semmi nem jön össze, és a gyerek mégis tápszert kap, akkor fogadd el, hogy ez van, és vedd tudomásul, vésd fel nagyon az agyadba: ETTŐL TE MÉG JÓ ANYA VAGY!!! A barátnőm szüléstől kezdve nem tudott rendesen szoptatni, csak az egyik mellében volt tej, ott sem sok, először cici, amennyi van, aztán tápszer, a kisfia a Márkkal egyidős, tüneményes, egészséges, vasgyúró!
Na befejezem, mert velem lesz tele a topik!
Remélem, legalább egyvalakinek tudtam segíteni!