Új privát üzeneted érkezett!

Szopi Szakik!

Én is szeretnék egy kis segítséget kérni. Már ismertek, de aki még nem, Vilikém lassan három és fél hónapos. Tejem van bõven, jól is szopik, ezidáig, csak egy mellet tudott kiûríteni, pár napja kettõbõl eszik, azóta megint nem ébred éjjel! Szépen is hízik és képes négy perc alatt 100 grammot enni, szóval gondolom szopival túl nagy gondunk nem lehet. Viszont valamit szerintem még sem csinál jól, ugyan nem szoktam kisebesedni, nem szokott fájni a mellbimbóm (bezzeg az elsõ hónapban), szájpenészünk sincs és nem is volt, bár minden szopi közben szellõztetem, amelyikbõl épp nem eszik. Viszont nem tuom mit hívtok ki, vagy berepedésnek, de kicsit olyan mintha körbe lenne "rágva" a bimbó, szóval egy körbe csíkba halványabb rózsaszín, mint egyébként. Igazából nem érdekelne, csak egy picit félek a fogacskák miatt, mert ha még se jól csinál valamit, akkor még most tanulja meg jól nehogy majd a fogzás miatt kelljen a szopiról leállnunk, mikor az olyan jó!
Kicsit cuppog evés közbe, bár én azokat a hangokat inkább a nyelésnek tulajdonítottam eddig, meg a felsõ ajkait valamennyire mindig beszívja szopi közben, talán ez a gond?
Várom a tippeket, hogy ez ellen mit lehet tenni! Elõre is köszi.

Norci
norci
 
 


Szia Norci!

Csak egy kozbekotyogas: Ha ragicsalna a mellbimbodat, akar a kis fogatlan inyevel is, azt bizony erezned! Tehat ha csak a fogaktol felsz, akkor szerintem nincs aggodnivalod!

Annamari
muter
 
 


Sziasztok!
Enci hét és fél hónapos, a déli fõzeléken, és az öt órai kb. három decire higított gyümin kívül négyszer-ötször szopik. Inni viszont nem iszik, és bizony elég kötött a széklete. Szerintetek vajon fedezi-e a folyadékigényét elégségesen a szopás? Persze egyszer megkínáltam HIPP teával, csak próba képpen, na, azt rögtön becuppantotta, viszont azt meg én nem adok többet neki, mert van két foga, így mindenféle cukros-savas ital feketelistás lett. A víz viszont hidegen hagyja. De én azt gyanítom, hogy tejcsit nem vesz sokat magához, úgyhogy most tanácstalan vagyok! A pelusai sem olyan nedvesek, mint amikor csak anyatejen élt.
Ilyenkor mi a teendõ?
Csi.
Névtelen
 

 
 

Sziasztok!

Kisse komolytalannak tuno, de megis fontos kerdesem lenne. 3 honapos most a lanykam, csak szopik. Az estenk altalaban /jo esetbenKép/ ugy alakul, hogy 8 korul szopi, utana rogton elalszik, es csak ugy hajnali 3-4 fele ker ujra enni. Rosszabb esetben kozben is, ugy ejfel-1 kozott.
Penteken egy baratnommel szeretnenk kirugni a hambol vegre, talaltunk egy koktelbart, s meginnank kemeny egyet, s kozben jol kibeszelnenk magunkat. A terhesseg alatti es az eddigi absztinenciat mar nem biromKép Az esti szopi utan probalnek meglogni itthonrol.
Szoval a kerdes: mennyi ido alatt kerul a tejbe az alkohol, mennyi az, ami utan inkabb ne kapjon tejet a baba, inkabb a fagyasztottat? Kihagyjam-e az esetleges esti szopit? Es a hajnalit?

Koszi elore is.

Ildiko, aki remeli, nem tunik alkoholistanak azertKép
afonya
 
 


Sziasztok!
Norci, ha cuppog, az azt jelenti, hogy megszakad a vákum valami miatt. Amit írsz, hogy kör alakban rózsaszínesebb a bimbó, az alapján én arra gondolnék, hogy a nyelvét tarthatja rosszul. Úgy, hogy nem öleli körül alulról a bimbót, hanem a végét dörzsöli. Persze így látatlanban csak tippelni tudok. Szopi közben sokszor látszik is a nyelve, ahogy alulról k9rülöleli a bimbódat, de ha nem, akkor ha kicsit lejjebb húzod a szája szélét, akkor látszania kell. Az alsó, és felsõ ajkaknak kifelé kell fordulnia, ha beszívja, az nem jó. Próbáld meg akkor mellre tenni, amikor a legnagyobbra nyitja a száját, hogy minél nagyobb részt bekapjon a bimbó körüli területbõl is. Ha nem kifelé fordul az ajka, akkor az ínyével is dörzsölheti a bimbódat. Van cumija, vagy cumisüvege? Mert attól lehet, hogy befelé fordul az ajka, vagy a nyelve nincs jó helyen.
Csi, szerintem is maradj a víz mellett. Ha szomjas, ne félj, inni fog. A székletet az szilárd ételek sokszor megfogják. Próbálj ki olyanokat, amik lazítják. A folyadékbevitel 4-5 szopi mellett, és a 3 deci gyümölcslével, szerintem elég. Kínálgasd, ha kell neki, akkor el fogja fogadni.
Ildikó, az alkoholnak utánanézek.
Üdv,
Liesel
Liesel
 


Ha szabad én is fûzök még pár dolgot Liesel tanácsaihoz.

Norci! Amikor nyel, azt nem lehet összetéveszteni a cuppogással. A nyelés halk kattogással jár és írtó édes hang. Kép Amikor beszívja a felsõ ajkát is, akkor én megpróbálom az ujjammal kifordítani, ha nem megy, akkor újra mellre teszem. És lehetõség szerint tényleg próbáld kerülni a cumikat.

Ildikó! Ez attól is függ, hogy mit és mennyit akarsz inni. Ha csak pl. 1 pohár bort vagy sört vagy pezsgõt, akkor egye-fene, nyugodtan szopizhat a baba utána. De szerintem ha többet akarsz inni, vagy töményet, akkor jobb ha a következõ szopit kihagyod és kifejed a tejcsit. Ha nagyon sokat innál, akkor jobb kettõt is kihagyni és kifejni. Közvetlenül szopizáskor és utána már 10 perc alatt átmegy az alkohol és ott is marad, amiga tejcsi ki nem ürül.

Csí! pl. az õszibarack lazítja a székletet. Itathatsz vele kifacsart õszibarack levét is. És még igazi (pl. Gárdonyi teaházas) gyümölcsteával is próbálhatod. Azt sem kell cukrozni, jó íze van anélkül is. És az a lényeg, hogy ne cumisüvegbõl kapja önadagolós módszerrel, hogy ne tartson sokáig, amíg a fogaival érintkezik a cukros lötty.
Menta
menta
 
 


Iboly! nekem már sosem lesz csekkem? Kép
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Ezer éve nem jártam itt, most igyekszem elolvasni a termést.
Menta, a telepátia ismét mûködött, az elõbb küldtem neked emailt. (hamarosan csekket is...)

Iboly
iboly
 
 


Kép Köszi!
Menta
menta
 
 


Liesel! Menta!

Köszi a választ.
Cumija, cumisüvege nincs, csak az ujját szopizza. Menta inkább kattog, mint cuppog, cuppogni az ujján szokott, meg amikor nem ugy kattog mint elõtte és megbüfiztetem, tuti jön a büfi, innen is gondolom, hogy nyelés.
Liesel mit jelent az, hogy látatlanban? Van mód arra is hogy ne látatlanban legyen? Mintha Besztinek is írtatok volna v.mi ilyesmit, mot nincs erõm visszakeresni.
ÉS szerintetek van még arra mód, hogy most három és fél hónaposan megtanítsam az ajkát kifele fordítani? Nagyon szeretném ha még ügyesebben szopizna.

Norci
norci
 
 


Sziasztok!
Norci, itt vannak a lll-s baba-mama klubbok, így már nem csak látatlanban mehet!!!Kép
Ha én Pesten laknék, tutkó elmennék legalább1x!Kép

LLL Baba-mama találkozók:

I. ker. Családsegítõ Központ
Budapest, I. ker. Attila u. 89.
minden hónap elsõ csütörtökén 10-12-ig
vezeti: Martinovichné Debulay Bianca
Tel.: (1) 202-2157

XIII. ker. Anyatejgyûjtõ Állomás
Budapest, XIII. ker. Gyermek tér 3.
minden hónap második péntekén 10-12-ig
vezeti: Balogh Anna
Tel.: (1) 390-2128

Pándi Mûvelõdési Ház
Pánd, Mûvelõdési Ház
minden hónap második szerdáján
vezeti: Ágostonné Szõts Anna
Tel.: (29) 430-166

Esztergom, Máltai Játszótér
Esztergom, Máltai Játszótér, Bánomi Lakótelep
minden hónap második szerdáján 9:30-11 óráig
vezeti: Rózsa Ibolya
Tel.: (30) 482-9342

Érd, Bajcsy-Zsilinszky úti Rendelõ
Érd, Bajcsy-Zsilinszky út 47.
minden hónap utolsó csütörtökén 14-16-ig
vezeti: Juhász Judit
Tel.: (23) 523-397


Ágci

Kép
Ágci
 
 


Sziasztok!
Ildikó, utánanéztem. Azt írják, hogy az alkohol fogyasztása után fél órával megjelenik a tejben. A lebomlást nem írják, az biztosan mennyiség függõ. De szerintem az egy koktél ki kell, hogy ürüljön a következõ szopira, hacsak nem tequilát iszol. A leírás szerint, a kis mennyiségû alkohol fogyasztásnál nem mutattak ki károsodást a babáknál, de inkább nem javasolják. Itt a kis mennyiséget, de azt viszonylag rendszeresen ivókról van szó. Ja, és én utoljára egy naaagyon finom alkohol mentes koktélt ittam. Ez csak tipp, ha nem ragaszkodsz ahhoz, hogy azért legalább kicsit alkohol ízû legyen. Kép Jó, mulatást!
Norci, igen a csoportokon tudsz személyesen is tanácsot kérni. Illetve, az változó, de van akivel külön idõpontban is lehet találkozni, ez fõleg az idõbeosztástól függ. Én pl. elég sokfelé mászkálok, és ha valaki pont útvonalon van, azzal szívesen találkozok. Írd meg merre vagytok, ha gondolod. liesel@posta.net Azért érdemes elmenni csoportra is, nem csak tanácsért, hanem egy jó beszélgetésre is. Kép
Üdv,
Liesel
Liesel
 


Liesel!

Köszönöm szépen a felajánlást, amil ment.


Ildikó!
Én is pont az alkoholmentes koktél akartam javasolni.

Norci
norci
 
 


Liesel! Én úgy tudom az alkohol nem ürül ki a tejcsibõl, a következõ szopiig benne marad. De ha te biztosabb vagy benne, hogy kiürül, akkor írd meg légyszi!
Köszi! Menta
menta
 
 


Norci! Biztos vagyok benne, hogy meg lehet tanítani Vilit, hogy helyesen szopizzon, csak türelem és következetesség kell hozzá! HAJRÁ!!!
Menta
menta
 
 


Iboly! (és Menta!)

Ugyan nem válaszoltál, de gondolom azért olvasod.
Talán emlékszel, azt irtam, hogy a dokinéni azt mondta, hogy nem veszi jól a szájába Nátán a mellemet és ezért nem gyógyul a seb. Mivel annyit szórakoztam már vele, ugy döntöttem, hogy hagyom szopizni, mert jónak érzem, viszont nem szeretném, ha állandóan sirás lenne a szopi miatt. De az erösen szöget ütött a fejembe, amit mondtál, hogyha gennyes akkor le kellene fertötleniteni. Mert efölött valahogy elsiklott a dokinéni, csak azt állapitottuk meg, hogy a tej nem az, de aztán én is elfelejtettem rákérdezni, hogy a sebbel mi legyen. Sajnos akárhogy is igyekeztem semmi változás nem történt a seb állapotában. Szerdán aztán a gyógyszertárban fertötlenitöszert vettem (elmondva, hogy mire kell), és el is kezdtem használni. Péntekre már nem volt egyáltalán gennyes KépKépKép és mára meg már csak feleakkora a seb, mint volt!KépKépKép A szopi nem fáj. Ennyi idö után a gyógyulás utjára lépett, el se tudom hinni!KépKép Szóval valószinü a genny akadályozta a sebgyógyulást (nekem azért nem volt fura, hogy gennyes, mert valahol azt olvastam, hogy azzal együtt lehet szopiztatni (csak ha véres, akkor nem jó, mert visszabukná), de azt ott sem irták, hogy ilyenkor fertötleniteni kellene...).
A jövö héten (ha igy haladunk) teljesen be fog gyógyulniKép, aminek nagyon örülök.Kép
Köszönöm a segítségedet mégegyszer!

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Beszti, nagyon örülök, hogy gyógyul a sebed, ahogy olvastam a korábbi írásodat, azt hittem, hogy a fertõtlenítésen már túl vagy és annak ellenére sebes még a bimbód. Arra gondoltam, hogy ha nem laksz elérhetetlen helyen, akkor megnézném, hogyan szopizik Nátán, de ezek szerint nem valószínû, hogy a technikájával van gond.

Az alkoholról: az alkohol szabadon átmegy a tejbe és mintegy 30-60 perc alatt éri el a legmagasabb szintet, vagy 60-90 perc múlva, ha étellel együtt fogyasztják. Egy 54 kg-os nõt véve alapul, 2-3 órára van szükség ahhoz, hogy egy pohár sör vagy bor kiürüljön a szervezetébõl, így a tejbõl is. Ellenben ha magasabb alkoholtartalmú italt fogyaszt, akkor akár 13 órára is szükség lehet a teljes kiürüléshez. És persze, minél többet fogyaszt, annál több idõre van szükség.

Iboly
iboly
 
 


Szia Menta! Hát biztosra én sem tudom, csak logikai úton jutottam erre, mert mint írtam a szakkönyv ezt nem említette. Szóval én úgy gondolkodtam, hogy a tej nagyobb része szopi alatt termelõdik. Ha az anya vérében már nincs alkohol, akkor a tejbe sem megy be. Abban a kis mennyiségben, ami a tejcsatornákban van, abban persze lesz, de azt hiszem az igazán nem mennyiség, fõleg ebben az esetben, amikor nem csacsira issza magát Ildikó, csak egy keveset. Szerinted jól gondolkodok? Vagy van valami amire nem gondoltam? Lehet, hogy megjön Iboly is, talán õ többet tud errõl a speciális kérdésrõl.
Üdv,
Liesel
Liesel
 


No, látom, közben meg is jött a válasz. Kép
Liesel
Liesel
 


Iboly, Liesel! Köszi a választ! Kép

Beszti! már gondoltam, hogy megkereslek valamelyik topicban, hogy mi van veled. Úgy örülök, hogy kezd gyógyulni sebed és nagyon ügyes vagy, hogy annak ellenére, hogy mi elsiklottunk a dolog nyitja felett, te rájöttél! Csak így tovább, jó szopiztatást!
Menta
menta
 
 


Sziasztok!

Még mindig várom, hogy segítsen valaki..
9 hónapos a kislányom, és még mindig rengeteget szopizik (szopiznaKép), de terhes lettem, és úgy érzem, már nem elég a tej mennyisége. Sokszor nem elég neki, miután mindkét mellett kiürítette, még egy egész adag fõzeléket benyom utána.. Szeretném addig szoptatni, ameddig csak õ igényli, de nem tudom mit csináljak.. Természetes velejárója egy új terhességnek a drasztikus tejtermelés-csökkenés, vagy tehetnék valamit?

Elõre is köszönöm.

Viki
VIKI
 


Menta, neked köszönöm a választ. Én még nem tartok a negyedik hónapnál, ha jól saccolom, kb.7-8 hetes terhes lehetek. Úgyhogy nem tudom, ilyenkor mi van..
Viki
 


Szia Viki! Igen, a várandósság alatt csökkenhet a tejtermelés, bár ez inkább az utolsó négy hónapban szokott elõfordulni. De egy kilenc hónapos babától szerintem az is teljesen normális dolog, ha szopi után megeszik egy adag fõzeléket. Hagyd szopizni igény szerint, és fõzelékkel, vagy egyéb étellel egy viszonylag fix idõpontban kínáld. Akkor, amikor nektek a legkényelmesebb. Nekem volt fiam aki egy éves koráig nem evett semmit, a másik pedig hat hónaposan egész adag fõzeléket behabzsolt. Mellette igény szerint szopizott két éves koráig. A terhesség mellett különben lehet szoptatni, semmilyen káros hatással nincs a babára. Csak akkor ellenjavallt, ha valamilyen probléma van a terhesség során. Szóval szerintem szoptass tovább nyugodtan, ahányszor csak kéri. Ha éhes még, akkor eszik fõzeléket.
Liesel
Liesel
 


Sziasztok!
Létezik, hogy a napi 1 gyümölcs bevezetésésvel (ami nem cici helyett van) drasztikusan essen a tejmennyiség? 1 hete eszik gyümölcsöt a Peti, és tegnap már 3 cicibõl evett, ma éjjel pedig háromszor kelt fel azzal, hogy éhen akar halni. Utálnám, ha megint éjjel kellene etetni. Már két hónapja átalussza simán az éjszakát. Ráadásul ahogy nézem teljesen felboritotta a ritmusát ez a dolog.

Mit csináljak? Ja és négy és fél hónapos. Lehet megint hirtelen igénynövekedés?

Köszi
Zsunya

zsunya
 
 


Zsunya,
Ráhelnek nem az "elõírt" idõpontokban Kép ugrott meg az étvágya, szóval lehet, hogy errõl van szó. Szerintem bõven ráérsz még azzal a gyümölccsel, még úgysem tudja megemészteni, semmi szükség rá. Kép Jó szoptatást! Puszi:

Virág
Virág (fiore)
 


Szia Virág!
Köszi a gyors reagálást. Valószinûleg nincs semmi baj, csak megijetem, hogy most mi van. Nyolckor evett egy nagyot egy cicibõl és most durmol. Én meg megnyugodtam kicsit. Végülis éjjel kettõ óta kétóránként evett két cicibõl. Ha ez nem szaporit, akkor mi? Kép Csak az volt furcsa reggel, hogy úgy csinált mintha az egyikbe nem lenne semmi. Érezni nem sok külömbséget érzek. Pontosabban semmit. Kép
Nade mindegy. Majd kiderül, hogy csak front van.... Alszik, tele a pocak, az a lényeg most. Kép

Köszi
Zsunya

zsunya
 
 


Jaj, az lemaradt, Beszti, hogy éppen fordítva igaz: a véres tejcsit ugyan visszabukja a baba, de a vérzés nem akadálya a szoptatásnak, ellenben gennyes mellbõl nem szabad szoptatni. Ezért is beszéltük, hogy szoptatás elõtt feltétlenül mosd ki a sebet. Ha pedig egy tályog miatt ürül gennyes tej a tejcsatornából, akkor le kell fejni és azt a tejet kiönteni, a másik mellbõl viszont szabad szoptatni.

Iboly
iboly
 
 


Iboly!

Persze, emlékszem rá, hogy ugy beszéltük meg, ugy is csináltam, hogy kimostam a gennyet. De sajnos csak azután miután erröl beszéltünk. Hála Istennek, Nátánnak nem lett semmi baja igy se.
És a seb már nem gennyes.KépKép
Látod, hiába olvasgatok én mindent el, amihez szopival kapcsolatban hozzájutok, még igy is kapok téves infót (ez egyébként (mármint, hogy gennyesen szabad, véresen nem jó) egy várandós kismamáknak szóló könyvben szerepelt.)

Ja, lehet, hogy egyébként félreérthetö voltam: természetesen még véletlenül sem neheztelek azért, mert nem tudtál válaszolni korábban, mert tudom, hogy családod van, sok a dolgod, és a net is probléma. Nagyon hálás vagyok azért, hogy annyit foglalkoztál a problémánkkal.KépKépKép

A szopival szerintem már nem lesz gondKép, ha mégis ugy érzem, hogy esetleg valami nincs rendben, akkor majd jelentkezem (terveztem, hogy elmegyek a baba-mama klubbodba (hogy ne kelljen külön terhelni), de a férjemhez vagyok kötve kocsiügyben, és ugyan megbeszéltük, hogy megkapom a kocsit, de elfelejtette, és hamarabb elment aznap, minthogy szólhattam volna.)

Menta!

Köszi a drukkot!KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Sziasztok!

Tudom, hogy OFF, de ha nem okoz problemat es van 2 percetek, szavazzatok kerlek a Kisfiamra itt es itt!

100000 koszonet! Kép
Annamari
muter
 
 


Szisztok!

Menta, Liesel, Norci, IbolyKép Koszonom a segitsegeteket, vegul en is az alkoholmenteset valasztottamKép Tiszta lelkiismereti problemat csinaltam a vegere belole, majd' meghasonlottamKép
-Ildiko
afonya
 
 


Sziasztok,

Surgos segitsegre lenne szuksegem!!! Kisfiam 2 es fel honapos, gyonyoruen fejlodik, szopizik. Ket-harom hete megis mellgyulladassal diagnosztizaltak. Antibiotikum kezeles, masszirozas, borogatas, gyakori szoptatas, pumpalas mellett is meg nem gyogyult a jobb mellem. Tegnap egy LLL tag emlitette, hogy lehet hogy talyogom van, amit esetleg muteni kell. Van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata? Mit tanacsoltok, hogyan lehet elkerulni a mutetet?
Elore is koszonom a segitseget.

Judit
Judit
 


Sziasztok!

Segítsetek abban, hogy hogyan szoptassak akkor, ha nagyon gyorsan jön a tejem és ettõl a lányomnak állandóan fáj a hasa. Gondolom, hogy ilyenkor valami spéci fogással lehet csökkenteni a kiömlõ tejet, de hogyan?

Köszi,
Zsófi
szzsofia
 
 


Szia Judit! Szerintem inkább gyorsan meg kellene nézetni szakemberrel. Az István kórház szoptatási ambulanciáját javaslom, Sarlai doktornõt. Fontos, hogy minél hamarabb lássa. Ha tényleg tályog van, azt le szokták szívni, lehet mellette szoptatni, csak az a fontos, hogy a baba ne érjen a sebhez szopi közben.
Üdv,
Liesel
Liesel
 


Szia Zsofi!

Amig nem jon valaki hozzaerto, addig irom, amit talaltam.

Mentatol az LLL ajánlását :

"Sokkal hasznosabb, ha megpróbálja úgy szoptatni a babát, hogy a feje magasabban legyen, mint a mama mellbimbója. Ez néhány párna segítségével könnyedén kivitelezhetõ, de fekveszoptatásnál is megoldható, ha egy összecsavart törülközõre fektetik a kisbabát úgy, hogy a feje kissé elõredõljön, lefelé, és úgy érje el a mama mellét.
Lehet hónaljtartásban is, a kisbaba fejét a mama a kezében tartja, a teste a hóna alatt van, így meg tudja emelni a fejét. Ebben az esetben dõljön hátra, s párnákkal támassza meg magát is és a kisbabát is.
Ha ilyenkor a baba sok levegõt nyel, érdemes gyakrabban büfiztetni a szoptatások alatt. Vagy próbálja meg közvetlenül ébredés után megszoptatni, még félálomban, olyankor ugyanis gyengébben szívnak a babák.
Jó lenne, ha gyakrabban tudná, mindkét mellbõl szoptatni a babát, akkor nem telítõdne annyira a melle, hogy a szopizás kezdetén ilyen erõsen folyjon belõle a tejcsi. "
afonya
 
 


bocsi az ekezetekert, nem tudom, miert lett ilyen, mielott elkuldtem, normalis voltKép
Afi
afonya
 
 


Áfonya!
Kösz!

Zsófi
szzsofia
 
 


Ildikó! Köszi, hogy kikerested. Pontosan ez "passzol ide". Egyébként én pedig Ibolytól "loptam" a szöveget, ezt õ írta.

Menta
menta
 
 


Zsófi,

Nálam ugyanez volt a probléma, vagyis a "kiömlõ" tejet olyan gyorsan kellett habzsolnia a fiamnak, hogy utána megfájdult a pocakja. Így szopizás elõtt lefejtem annyi tejet, hogy ne feszüljön a mellem, illetve az elején mindig belövel a tej, még azt is megvártam, tehát azt a részt is lefejtem. Ez annyiból rossz, hogy a szomjoltó elõtejhez nem jut hozzá, de nem lett ebbõl probléma, viszont nem fájt a pocija.

Pötyi
pötyi
 
 


Sziasztok
Tanácstalan vagyok. Több helyen is olvasom, hogy a legjobb a két mellbõl szoptatás. De nekem mindig van még az egyikben, bõven elég neki. Mégis tegyem át a másikra (gyakran átteszem)? Lehet, hogy tényleg az elõtejtõl fáj a pocakja?
Egyébként ua. a problémám nekem is megvan, mint Zsófinak.
köszi a segítséget,

bringa
bringa
 


Bringa!

En azert szoptattam ket mellbol /sot gyakran most is/, mert "csak" annyi tejem volt, hogy szukseg volt mind a 2re. Mostanra -gondolom, pont a ket mellbol valo szoptatas hatasara- gyakran eleg egybol, de meg most se mindig. Szerintem /de ez csak maganvelemeny, logikan alapulo, nem tapasztalatonKép/ ha eleg tejed van egybol, akkor eleg egybol szoptatni. Az en orvosom szerint a sok elotej okozhatja a higabb, zoldesebb szekletet, a gyakoribb megehezest, mivel nem olyan taplalo, inkabb szomjolto, mast nem nagyon.
A hasfajas valoszinuleg attol lehet, hogy sok levegot nyel, annak elkerulesere az LLL es Iboly tanacsai , ill. Potyi gyakorlatban bevalt otleteit probald ki. Nalunk pl. a felidoben torteno bufiztetes valt be, attol elmult mind a cicirangatas, mind a hasfajas.
Probalgasd, hisz minden baba kulon egyenisegKép
-Ildiko
afonya
 
 


Ja es gratula az "egyhonapossaghoz" Kép
afonya
 
 


Bringa!

Jó a két mellböl szoptatás, de az is jó, ha váltott mellböl szoptatod. A nagyobb fiamnál jó darabig elég volt az egy mell egyszerre, és most is igy kezdtem (végül egy mellbimbóseb miatt tértem át a két melles szopira). Csak akkor tedd át a másikra, ha már az egyiket elengedte, ilyenkor lehet, hogy elfogadja, lehet, hogy nem. Nálunk is elöfordul, hogy annak ellenére, hogy elvileg két mellböl szoptatok, elég neki az egy, és ilyenkor nem is fogadja el a másikat (de már az ellenkezöje is elöfordult, hogy kettö sem volt elég, és ilyenkor visszakapta az elsöt, és ugy lett neki elég).

Hasfájásnál nagyon fontos a büfiztetés.
Nem szakvélemény, de ha tényleg erösen jön a tejed, akkor büfiztesd meg akkor, amikor már csillapodott. Nekem is nagyon jön a tejleadó reflexnél (ált. egyszerre 4 sugárban is spriccel, és még az sem segit rajta, ha gyakran szopizik, és nem telik meg annyira), nem csodálnám, ha ilyenkor sok levegöt is nyelne, annyira kell iparkodnia, hogy tudja nyelni és ne menjen félre. Nálunk nem okoz hasfájást.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Bringa! A melleid úgy állnak be a kereslet-kínálat elvei szerint, ahogy te akarod. Tehát ha két mellbõl akarsz szoptatni, akkor egy idõ után a két mellbõl jövõ tejcsi lesz elég.
Szerintem az egy mellbõl való szoptatásnak és a két mellbõl való szoptatásnak is megvannak az elõnyei.
Egy mellbõl: nálunk elõfordult, hogy miután jóllakott Helena kihányta az összeset. 10 perc után sírt az újabb adagért és jó volt, hogy ott van még a másik. Éjszaka kényelmesebb volt.
Két mellbõl: kisebb az esély, hogy hirtelen lesz kevés a tejcsi a babának és ha valami miatt késik a szopi, akkor nem feszül olyan kellemetlenül egyik melled sem.

Szerintem még lehetne sorolni az érveket egyik és másik mellett is. A fontos, hogy legyél rugalmas. Ha kell, akkor legyen két mellbõl, ha elég akár egy mellbõl is jó. A lényeg a szoptatás! Kép

Menta
menta
 
 


Menta segiiitsKép

Miert kenyelmesebb ejjel az egy melles? MErt en is probalom beallitani a nekem legkenyelmesebbet, de az ejszakakkal bajban vagyok. Mert ha egy mellesre "lovom be", akkor: etetek 8 korul este pl balbol /visszatoroltem a jobbat, mert nemtom hogy kell leirni, hogy jobb-bolKép/ , akkor hajnali 4 korul jon a jobb, es reggel 7 re, mire a bal kovetkezik, mar szinte szetdurran, hisz kb 11 orara "telitodik". De ugye hajnalban a kutyanak van kedve fejni.. ezt hogyan oldod meg?
Koszi:
-Ildiko
afonya
 
 


Sziasztok Lányok!

Nem tudjátok véletlenül, hogy Avent steril zacskóban hány hónapig lehet tárolni az anyatejet (fagyasztóládában). Kisfiam 6 és 1/2 hónapos és szerencsére még elegendõ neki a tejem, így remélem még pár hónapig nem kell felasználnom a lefagyasztottat.
Esetleg ismertek olyan helyet, ahol szükség lenne tejre fagyasztott állapotban is.
Köszi: Panka
pannus
 
 


Panka!

Rá is van irva az Avent zacsira, hogy -18-on (*** jelü fagyasztóban, a fagyasztóláda biztos ilyen) 3 hónapig lehet tárolni.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Bocsi, most olvastam a másikban, hogy Iboly ezt isrta korábban (Menta idézete):

"Az anyatej tárolási ideje a hõmérséklettõl függ. Szobahõmérsékleten (19-22 C fok) 10 órán keresztül tárolható. (Nyilván ne hagyd elöl sokáig ha 30 fok van.)
Hûtõben (0-4 C fok)8 napig.
A hûtõben lévõ fagyasztórekeszben 2 hétig.
Fagyasztóval kombinált hûtõben (külön ajtós fagyasztó) 3-4 hónapig.
Fagyasztószekrényben vagy ládában (-19 C fok) 6 hónapnál is tovább."

Az elöbbit én az Aventes zacsin olvastam. De nem hiába vannak nálam okosabbak is!KépKép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Lányok!

Tényleg (most jutott eszembe):
Lehet olyat vajon csinálni, hogy az ember gyüjtögeti a tejet egész a hütöben és ugy teszi el egyszerre a fagyasztóba?
Mert nagyon sok elfolyik szopi alatt, és volt olyan, hogy felfogtam (20-30 ml lett). Ez ugye egy adagnak nagyon kevés, meg az anyatejes zacsi is gyorsan fogyna, de egy nap az ilyen felfogott tejek már egész szép mennyiséget adnának, amit érdemes lenne lefagyasztani.
És ha igen, akkor hogyan? A tej felfogására van steril jellegü módszerem (olyan tejfelfogó, amit a melltartóba lehet tenni szopi alatt és kifözhetö, sterilizálható).

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti
 
 


Beszti!

Én anno csináltam, hogy mindig a napi összegyûlt adagot fagyasztottam le. Napközben meg mindig gyorsan a hûtõbe tettem. Itt gondolom úgy lenne a jó, hogy mindig a már lehûlteket önteni össze, addig valamiben (kifõzött üveg) tárolni. Én mondjuk sokszor simán ráöntöttem a pár órával elõbb hûtõbe kerültre, és aztán este egybe a fagyasztóba (fagyasztásnál tuti nem szabad a már jegesre ráönteni a még folyósat), és nem lett semmi bajuk.

Ildi

Ildi
pildi
 
 


Beszti!

Milyen ez a tejfelfogo ize? Ez a neve? Es hol kaphato? Erdekelne, mert en sem fejek, de szoptataskor eleg jelentos mennyiseget elfolyatok feleslegesen, megprobalnam osszegyujteni.
Az elso hetekben, amikor meg fejtem, azt a keveset en bennehagytam a "fejouvegben", fejes utan be a hutobe, abba fejtem kov. alkalommal is, es este atontottem zacsiba es be a fagyasztoba. Nem lett semmi bajuk, a Felhasznalonak seKép
afonya
 
 

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

 

X
EZT MÁR OLVASTAD?