Új privát üzeneted érkezett!

Köszi a hozzászólásokat.
Arról természetesen meggyõzõdtünk elõtte, hogy jó helyrõl hozzuk-e. Úgy gondolom ezzel nincs semmi gond. (lassan még össze is barátkozik a két család....)
Erika

Sziasztok!

Eddig nem gondoltam ra,de azeddig olvasottak szerint,ha Rebi cuppog szopas közben,az rossz technikara vall.Mit lehet csinalni,hogy ne cuppogjon?Mit csinalok rosszul,rosszul tartom?A hasa az en hasamhoz simul,tehat nem csak a feje fordul felem szopas közben.

Egyebkent semmi problemank,csak kicsit hasfajos Rebi.
A cici pedig OK,meg kicsit erzekeny.De az Aaronnal is volt meg egyhonapos koraban,pedig ö nem cuppogott!

Agci,Bubu!

Igazatok van,a testtartast illetöleg,vegül is csak tulzasokba nem szabad esni.KépDe ez mindenben igy van.
Tehat ujra fogok probalkozni a kendövel.

Egy kellemes,napsüteses penteket mindenkinek!

Szep napot, jo kedvet!
Kryss
Aaron (1999.X.13.)
Rebecca (2002.VII.23.)
Lea (2008.VI.19.)
Miriam (2010.X. 8.)
kryss

Iboly!

Kisse megkesve Koszonom szepen segitsegedet cuppogos-kattogos szopi ugyeben, szerencsere elmultKép Aktualis problemank most epp az, amit valakinel mar olvastam, hogy majd' 3 honapos lanyom ecceruen nem hajlando nagyra tátani a szajat, csak mikor mar sirasba megy at a dolog. De ez a megoldas egyikunknek sem igazan jo hosszu tavon. Ha van ra valakinek otlete, mit lehetne tenni, szivesen fogadom.

Es ezuton szeretnem megkoszonni itteni munkatokat, Nektek, tobbieknek is, kik millioszor kepesek vagytok elismetelni a helyes szoptatas modjat. Jo dolog, hogy nem csak utaltok, hol keresse meg az ember lanya, hisz nem mindenkinek sikerul itt eligazodni valszin. Jo, hogy ezerszer elolvastam en is, olyan, mintha szuggeralna az embert, hogy szoptatni jo, babanak az kellKép Szerintem remesesen alulinformaltak a Kismamak szoptatas ugyben, a babaneten kivul mashol nem is talalkoztam kiadvannyal, talan a terhesgondozon kapott konyvben van par sor, aztan kifujt. Az itt olvasottak miatt nem lett tapszeres a babam, tuti.
Hisz O is besargult, mar a 2dik naptol kekfeny alatt volt, szerencsere a gyori korhazban az anya ágya mellett van ejjel-nappalaz inkubator, ha a fenyen kivul mast nem kap a baba. Rendkivul aluszekony volt /Csics ne add fel, az en babam 3 hetig volt sarga, ha rajta mult volna, vegigaludta volna/, a korhazban 2 orankent keltegettem /bar volt, hogy nem sikerult felebresztenem, volt, hogy 1 perc mulva elaludt ujra/, a szokasos aggodas a belovellesig, hogy ehenhal, nem eleg az a par csepp... aztan itthon is, vajon eleget eszik-e, van-e eleg tejem? A gyerekorvos altal mondott "max 20 percig szoptasson Anyuka"-val szemben Reka akar egy oraig is elnyammogott a cicin, ha nincs a babanet, biztos nem hagyom. Bar fejni sose sikerult 10-20 mg-nal tobbet, raadasul masfel honapig 2 mellbol szoptattam, mert a babanak keves volt az egy mennyisege. Szoval aggodas-hegyek, hogy biztos ehezik.. Aztan persze en se kerultem el a mell kisebesedeset, veresre repedt az egyikKép Bimbovedot persze en is kiprobaltam, hisz mar szinte feltem a szoptatastol, foleg, hogy mindket mell sorra kerult 2-3 orankent, elkepzelni se birtam, hogy ez a seb meg tud gyogyulni igy valaha is. Bimbovedo 2-dik napon a szemetbe kerult, mert babam nem tudott rendesen szopni tole, inkabb vallaltam a fogösszeszoritva torteno mellretetelt. Hat, nem volt egyszeru, de tuleltukKép
Aztan jott a kereslet-kinalat beallasa /igaz, akkor meg csak 2 mellre/, megszuntek a feszulo cicik, amitol biztos megint megremulok, ha nem olvasok rola itt elotte.
Nem tudom, lehet, hogy hulyeseg, de nekem ugy istenigazabol a 6-dik heten indult be a tejem, gondolom, a baba is megerosodott kellokeppen, most mar egy mellbol, 10 perc alatt vegzunk, barhova el tudunk menni, kenyelmesen megszoptatom, ahol epp er minket az "ebedido", imadom hallani a nyeldekleset, a szopi vegen a jolet hangjait, halk "nyoszorgeset", amikor mar csak az erzesert cumizik...

S ezt mind az itt olvasottaknak koszonhetem. Ezert en is szeretnek csatlakozni azokhoz, akik szivesen nepszerusitenek az LLL-es kiadvanyokat. Egy par oldalas, lenyeget osszefoglalo nyomtatvanybol tudnek en is ugy havonta par szazat kinyomatni, terhesgondozoba leadni, ok tovabbadhatnak vedonoknek esetleg, nem igazan tudom, hogy mukodik ez..
Remelem, nem voltam unalmasan hosszu, csak erot szerettem volna adni Sorstarsaknak, es koszonetet mondani a TanitoknakKép

Ildiko + lassan 3 honapos Reka

ui: es persze infot a "hogyan_tatassuk-Ki_gyermekunk_szajat_nagyra" kerdesre Kép
afonya

Iboly!

Köszönöm szépen! Legközelebbi dokilátogatásnál rákérdezek a vércsop-sárgaság összefüggésre. A kórházban ezek után tuti nem hagyom magam, a babának szopnia kell és készKép Köszönöm az ébresztgetési tippeket! Nem szivesen csipkedném, tényleg jobb, ha átöltöztetemKép Remélem azért nem kerül rá sor, de jobb tudni az ilyenekrõl!

Minden jót
sasha
34

Kép
sasha

Kedves Ildiko!
Összefoglaltad azt hiszem, amit mindannyian átéltünk (átélünk) szoptatás ügyileg. Így elolvasva még mulatságos is, hogy mit nem aggódik az ember lánya össze-vissza, nem?KépTalán az maradt ki: miért nem nõ a súlya, miért nõ ilyen gyorsan a súlya...Kép

Épp pont tegnap olvastam:
azon kívül, hogy megcirógatod az alsó ajkát az ujjaddal vagy mellbimbóval, ismételgesd, hogy "Nyisd ki", illetve tátsd te is nagyra a szádat. Még az újszülöttek is képesek utánozni az embert. Hátha sikerül.Kép

Az lll.hu oldalain biztos találsz érdekes olvasni-nyomtatnivalót, legalább a bemutatkozást, elérhetõségeket.

Ágci

Kép
Ágci

Lányok,
van egy-két kérdésem. Hogy lehet az, hogy legalább egy hete Ráhel (5 hónapos), amikor a bal mellembõl szopik, fáj, fõleg utána, és bár nem reped körbe, de piros. A jobb nem. A szopási technikája szerintem OK, külön odafigyelek minden kis részletre. Múltkor az, hogy jöhet a foga, igaz lehetett, de azóta nem kínlódik annyit. És miért csak az egyik???
Következõ: Az egyetlen dolog, ami néha nem stimmel szopi közben, hogy a felsõ ajkát beszívja. (Azonnal megigazítom.) 2 hónapos kora körül már leszoktattam errõl. Azóta se cumi, se cumisüveg. Mégis újra meg újra elkezdi. Mitõl lehet?
Utolsó: Hogyan lehet csatlakozni a Ligához? Ha csekken, légyszi Iboly küldj a címemre egyet. (Ha már nem tudod, szólj, megírom a címemet mélben.) A fordítani valókat meg várjuk.Kép Puszi:

Virág
Virág (fiore)

Elég késõn bár, de szeretném mindenkinek megköszönni a választ a kiázott mellbimbóval kapcs. kérdésemre.
Végülis az jött be, hogy perpillanat nem kenem semmivel, rajta hagyom a tejcit és a baba nyálát és szellõztetem. A szellõztetés miatt viszont úgy érzem, hogy nincs elég melegen és ezért kevesebb a tejem is (úgy vettem észre ui.,hogy minél melegebben tartom a mellem, annál több a tejci).
Szóval ez a tipp bejött.
A biztonság kedvéért, azért bekenem néha szájpenész elleni krémmel is, de szerintem nem ez lehet a fõ ok.
A mellretétellel is jobban odafigyelek.

Még egy "technikai" kérdésem lenne:
A gyerekorvos azt javasolta, hogy úgy szoptassak, hogy a gyermek teljesen szívja ki a tejet - ez egyértelmû, viszont csak 15-10 percig hagyjam egy mellen, nehogy kiázzon. A baba a 2*15 perc alatt bõven jól lakik és ennyi idõ alatt viszont egyáltalán nem szívja ki teljesen a cicit, tehát ellentmondás van. Tk. nincs idõ kiszívni teljesen egyrészt a baba igényei miatt, másrészt a mellbimbó épsége miatt. Ti ezt hogyan oldjátok meg?

Üdv: Ágota
Ágota

Erika, mindenképpen hasznos, ha a kisbabád legalább egyéves koráig anyatejet kap. Tápszeren is fel lehet nõni és azt hiszem, senki se hibáztat, ha már nem bírjátok anyagilag az anyatejvásárlást (ingyen, csak úgy emberbaráti szeretetbõl nem ad valaki a környéketeken?) és attól kezdve tápszert adsz a babának.
Ha tovább nem megy, legalább 6 hónapig jó lenne, ha anyatejet kaphatna, hiszen az éretlen emésztõrendszert nem jó leterhelni fajidegen fehérjével és a tápszerben található összetevõk kevésbé ideális arányával.

A hozott nõi tej mindenképpen megfelelõbb a tápszernél, még akkor is, ha nem a te babáddal egykorú kisbaba édesanyjától származik, tehát az összetevõi nem pontosan olyanok, mint mondjuk a te tejedé lenne. Ha a kisbabád szépen gyarapszik, akkor semmi ok az aggodalomra,lényegtelen, hogy látszik-e a zsír a tetején vagy sem. Sokkal fontosabb, hogy a donor, akitõl hozod a tejet, józan életû legyen, ne dohányozzon, ne fogyasszon kábítószert, egészséges legyen. Mielõtt bárkitõl tejet hoznánk, érdemes legalább egy teljes vérkép+vizelet+széklet vizsgálatot kérni tõle, ezért senki sem hibáztathat. Ti talán túl is vagytok már ezen.
Természetesen az anyatejgyûjtõbõl hozott tej a legbiztonságosabb.

A fagyasztás a legjobb módja annak, hogy az anyatej hasznos alkotórészei ne károsodjanak. A benne lévõ legfontosabb ellenanyag, az Immunoglobulin A 100%-a marad meg, a vasmegkötõ tulajdonsággal rendelkezõ, gyulladásgátló laktoferrin 100%-a, az A vitamin 100%-a, Lysoyme 90%-a, Lipase 50%-a. Az élõ sejtek (pl. falósejtek) azonban nagyrészt elpusztulnak, kb. 10%-uk marad meg. Azt is jó tudni, hogy bizonyos baktériumfajták (pl. E.coli) részben vagy egészben elpusztulnak a fagyasztás során.

A fagyasztott tejet csak óvatosan szabad felolvasztani, elõször hûvös, majd meleg folyóvíz alatt, szobahõmérsékletûre melegítve. Ha nincs meleg folyóvíz, akkor a tûzhelyen egy lábosban lehet vizet melegíteni, majd ebbe a meleg, de nem forró vízbe kell beleállítani a fagyasztott tejet tartalmazó üveget. Szükség esetén a vizet újra kell melegíteni és az egészet elõlrõl kezdeni. Mikróban nem ajánlatos a tejet sem felolvasztani, sem melegíteni, ugyanis a mikró nem egyenletesen melegíti föl az ételt, így egy-egy rész túlágosan felforrósodhat, amitõl elpusztulnak a tej fontos összetevõi.

Beszti, fekveszoptatásnál próbáld ki, hogy összecsavart törülközõkre fekteted Nátánt úgy, hogy a feje kissé elõredõljön, lefelé, úgy érje el a melledet.

Ha Nátán nagyra nyitja a száját, akkor következik a versenyfutás, mert neked gyorsabban kell betenned jó mélyen a szájába a cicidet, minthogy õ becsukhatná a száját. Azt is csinálhatod, hogy óvatosan lehúzod az állát, de pont akkor, amikor magától nyitja a száját. Az is be szokott jönni, ha azt mondod neki, nyisd ki nagyra a szád, kicsim, és közben te is nagyra tátod a tiédet. A gyerekek szívesen utánozzák a mamájuk arcmimikáját.

Vagy próbáld ki azt a gyakorlatot szopizások elõtt, hogy beteszed a mutatóujjadat a szájába, a körmöd ér a nyelvéhez, úgy, hogy a második ujjperced fele legyen bent a szájában. Ha öklendezik, akkor túl mélyen van az ujjad, vedd kijjebb kicsit. Hagyd Nátánt szopizni az ujjadon kb. fél percig, majd fordítsd meg az ujjad a szájában és kezd el lassan kihúzni úgy, hogy az ujjbegyeddel finom, de erõteljes nyomást gyakorolsz a nyelvére.

Ez talán a cuppogáson is segít, mert megtanítja a kisbabádat arra, hogy alul tartsa a nyelvét.

Iboly
iboly

Sziasztok! Szép részletesen leírtam, amik eszembe jutottak,
erre elszállt az egész. Most újra nekiállok.
Kryss, a cuppogást az okozza, hogy megszakad a vákum szopás közben. A legfontosabb, hogy jól bekapja a bimbót, és az azt
körülvevõ bimbóudvarból is. Akkor tedd a cicit a szájába, amikor a legnagyobbra nyitja, mintha ásítana. Ilyenkor gyorsan tedd a szájába, és húzd magadhoz. Ekkor, ha jól szopik, a nyelve alulról körülöleli a mellbimbót. Sokszor ki is látszik a nyelve oldalt picit. Ha nem, akkor húzd le egy kicsit alul a szája szélét, hogy lásd, hogy jó helyen van e a nyelve. A cuppogást okozhatja az, hogy a nyelve nem jó helyen van. Ez érzékennyé is teheti a mellbimbót. Van cumija? Mert a cumi szopástechnikája más mint a mellé, ott nem alul van a nyelv. Ha a nyelvével van a gond, akkor elõször próbáld meg úgy mellre tenni, ahogy írtam, nagyra nyitott szájjal. Ha ettõl nem kerül a nyelve alulra, akkor leírom, hogy mit kell csinálni. Vagy Iboly, ha hamarabb jár erre. Cuppogást okozhat még a rövid nyelvfék. Ki tudja nyújtani a nyelvét? Ha szembenézel vele és nújtod rá a nyelved, egy idõ után õ is próbálja utánozni, és kidugja. Ha ki tudja dugni, akkor ezzel semmi gond. Megfontolandó, még amit Csí írt nemrég, hogy a nagyon tejes cicirõl lecsúszott a baba. Õ letörölte szárazra, amikor látta, hogy ez a gond. Kép
Ildikó, próbáld meg az alsó ajkát cirógatni. Ha ez kevés, akkor amikor elkezdi kinyitni, a mutatóujjaddal, finoman, de határozottan nyomd lejjebb, nyisd ki a száját, és közben
mondd neki, hogy nyisd ki. Majd gyorsan be a cicivel. Kép Örülök, hogy jól megy a cicizés, és hogy ilyen lelkes vagy.
Virág, hol fáj szopi után. A bimbó? Melyik része? Próbálj meg pozíciót váltani azon a melleden. Nem aludtál el úgy, hogy a cicin volt? Olyankor elõfordulhat, hogy nem veszed észre és lecsúszik, és kidörzsöli. Az anyatej rászárítást biztosan tudod. Kép
Ágota, a bimbó nem ázik fel, akármennyit is van mellen a
baba, ha jól van mellretéve. Ez a felázás dolog tévhit, de masszívan tartja magát.Kép Szóval a bimbó érzékenységét,
kisebesedését a rossz szopástechnika szokta okozni az esetek
nagyrészében. Vagy szájpenész. Fontos, hogy 15-20 percet,(
vagy ha hamarabb végez, mert már nagyobb, az is jó) legyen a
mellen, hogy hozzájusson a zsírdúsabb hátsó tejhez is. Pl.
lustább babáknak tovább is tarthat, míg aktívan szopó babáknál ez rövidebb idõ alatt is sikerül. Utána, ha jóllakott az egyik mellen, akkor tedd át a másikra.
Csak sikerült mégegyszer leírnom.Kép Mindenkinek jó éjszakát,
sok alvást. Kép
Üdv,
Liesel
Liesel

Látom, közben Iboly is írt. Kép Akkor most duplán kaptatok tanácsot. Kép
Liesel
Liesel

Iboly!

Köszönöm, hogy leírtad ilyen részletesen az összetevõkre vonatkozó adatokat.
Csak még egy kérdésem lenne: azt írod az anyatejgyüjtõböl kapott tej a legmegbízhatóbb. Mi is gondolkodtunk ezen a megoldáson, mert így ingyen kaptuk volna, hiszen kicsi súlyú volt a kislányom. Még azt is mondták, hogy megoldható, hogy mindig ugyanannak a tejét kapjuk. (akiét most is) De nekik mindenképpen pasztõrözniük kell a tejet. Én azt gondoltam, hogy ezzel szinte minden lényeges összetevõ sokkal jobban károsodik, mint a fagyasztással, ezért nem választottuk ezt az utat. Nem így van? Rosszul döntöttünk? Sõt, van aki azt mondta (csecsemõs nõvér), hogy felelõtlen vagyok, hogy nem forralom fel otthon a kapott tejet. Jól megijedtem....de nem szoktam forralni.

Mégegyszer köszi a megerõsítést!

üdv
Erika
Erika

SZAI ÁGCI!
mÉG MINDIG AZ ELEKTROMOS FEJÕSZERKEZETRÕL: AZT HALLOTTAM, HOGY OLYAN A HANGJA (HANGERÕ), MINT EGY TRAKTORNAK.
IGAZ EZ????
zSIKE

BOCA, most latopm, hogy csupa nahgybetuvel iortam.
Zsike

Erika (volt kudarc) olvastam az egyik témát Anytej közvetítés (non-profit) országszerte. Olvasd el hátha sikerül olcsobban hozzájutni az anyatejhez
vica68

Liesel, Neked is köszönöm a tanácsokat!

Ágota

Kedves Iboly!

Azt szeretném megtudni tõled, hogy amenniyben egy nagy csomó van a mellemben (tudod, a szokásos...), akkor mitõl van az, hogy idõnként -szoptatás után, amikor már nem küzdenek rajta tovább a gyerekek - elkezd abból a mellbõl szivárogni a tej és eláztatja a melltartómat. A csomo persze meg sem moccan. Ráadásul a másik mellem, ami így két babát etet, rendesen "zár", onnan, még ha tele is van, nem jön ki tej.

Köszi, Zsófi
szzsofia

Kedves Iboly!
Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e összefüggés az anyai immunrendszer állapota és a tejben lévõ imunanyagok között. Azért kérdem, mert én csontvelõtranszplantált vagyok, és az én immunrendszerem nem mindig mûködik úgy, ahogy másoknál. Okozhat ez gondot a babánál? Kisfiam 4,5 hónapos, eddig semmilyen betegsége nem volt egy közepes sárgaságot leszámítva (kopp-kopp-kopp), így egyelõre csak elméleti szinten érdekelne, hogy ha az én immunrendszerem difis, akkor a tej sem véd annyira, mint egy teljesen egészséges anyánál?

Lola
Lola

Sziasztok!

Zsike!
A Medela Mini Electricnek tenyleg olyan a hangja, de nagyon jol kiszedi a tejet!

Annamari
muter

Zsike,
elég hangos, de én mindig a fürdõszobában használtam, becsuktam az ajtót,aztán kész. Az biztos, hogy egyszerre szoptatni meg fejni nem igazán lehet vele, de tényleg nagyon jó. Esetleg, ha meg tudnád nézni vmi ismerõsnél, az jó lenne. De az az igazság, hogy engem nem túlzottan érdekel, mikor a babucim nem szopizott, és mellgyulladással kílódtam, csak szerettem volna minél hamarabb megszabadulni a tejtõl. És utána is, nagyon jó hasznát vettem mindig.
Ágci

Kép
Ágci

Zsófi!
Tudod mit nem értek?
Mifelénk, itt vidéken csak 24 órából áll a nap, és nekem ez is kevés az egy darab szopós csecsmõmnek, és a majd' három éves fiamnak... Mondd, van úgy, hogy tudsz levegõt is venni az ikrek szoptatása mellett????????
Õszinte gratula!!
Csi
/Persze egy kicsi irigységgel.../
Csii

Szia Csii!

Tudod, amikor ilyet olvasok, mindig kétszeresére dagad a mellem. (Pedig így alapjáraton sem kicsi...)
Teljes meglepetésemre nem olyan nehéz, mint ezt sokan gondolják, valahogy a babák olyan nagy lendületet adnak. Nehezebb dolog a 2 éves kislányommal való foglalkozás, mert õt bizony sokszor meg kell kérnem, hogy játszunk együtt egy kicsit késõbb, szolgálja ki magát stb. Ettõl vagyok néha egy kissé frusztrált, de aztán egy mosoly és minden elmúlik.
Zsófi
szzsofia

Sziasztok!

Iboly, köszönöm a reggeli tanácsadást. Jól megijedtem, de azóta egy kicsit megnyugodtam. Sajnos a lázam elkezdett felfelé kúszni (én mindig nagyon nehezen lázasodom be), meg a folt is nagyobb lett, szóval valószínûleg mégis mellgyulladás. Pedig azt hittem, ha eddig nem volt (20. Hét), akkor már megúsztam. Voltam dokinéninél is. Eléggé féltem, hogy mit fog mondani, de nagyon korrekt volt. Írt fel antibiotikumot (ugyanazt, amit Dani is kapott a torka miatt) :-))), és intenzív szoptatást tanácsolt!!! :-)
Egyébként mennyi idõ, amíg elmúlik egy mellgyulladás?
Anita
Anita

Sziasztok LányokKép
Sokat olvasgatlak Titeket és nagyon jó, hogy ilyen jól ki lehet beszélni a problémákat, megoldani a gondokat.

Hát sajnos nekem is van egy igen nagy gondom. Gondolkoztam, hogy az elöítéletek miatt más néven írok, de mégsem. Elöre leszögezném, nem akarom, hogy lelketlennek tartsatok, vagy egy olyan nönek aki nem tesz meg minden töle telhetöt a gyerekéért. Nem azért kérek tanácsot, hogy lerohanjatok, hogy nem így kéne, másképp kéne megoldani. Sajnos nem lehet, pedig hogy szeretném!!!

A helyzet az én kis családomban az, hogy úgy néz ki CSAK teljes 6 hónapot tudok otthonmaradni az én kis picikémmel, aki november közepén érkezik, utána vissza kell jöjjek dolgozni. Utána kismanó otthon maradna az apjával és más segítséggel, vagyis nem bölcsibe és nem bébiszittyóhoz kerülne.

Elsö gyerek, úgyhogy azt sem tudom valójában milyen is a szoptatás. Elméletben persze sokat tanultam töletek és az LLL honlapjárólKépKépKép

És most az a legföbb gondom, hogy még a csapból is az jön, nagyon helyesen - bocsánat - hogy legalább 6 hónapos koráig szoptatni kell a gyereket mindenféle hozzátáplálás nélkülKép.

Igazából totál tanácstalan vagyok mikor kezdjem el a hozzátáplálást és az ilyesmiket bevezetni, hogy 6 hónapos korában el tudjak menni napi 11 órára?

Fejöstehénként mégsem mehetek dolgozniKép Viszont van 1-2 dolog amit már elterveztem és megerösítésre szorul, hogy jól tenném e vagy sem.

1. Csökkentenem kell a szopások számát nappal, a gyerek mennyi idös korától kezdve???? Maximum az irodában tudok majd tejet fejni amit a gyerek másnap napközben megkaphat.

2. Minden reggel, és este szopizás. Éjszaka? Ha folytatom még éjjel is szoptatást akkor megint a fejöstehén szindrómánál vagyok, hogy nappal is annyi tejem lenne, hogy csak fejek, fejek és fejek, ami egy munkahelyen azért eléggé kényelmetlen tud lenni. Jól gondolom?

Várom az okos válaszokat, és tanácsokat mert szeretnék a nehézségekre elöre felékészülni és tisztában lenni a dolgokkal, hacsak elméletben is. Mert tudom, minden gyerek más és mást igényel.

Köszi,
pusszancs,
Moni
28+0
mj

Szia Móni!
Nem irigyellek, de ha egyszer ez a helyzet, próbáld kihozni a maximumot belõle. 6 hónapot hirdet ma mindenki, jó is az, ha bírja a mama. Nálunk tej volt bõven, no meg a gyerkõcnél hasmenés és allergia, úgyhogy bár minden szopi megmaradt, gyümölccsel indítottuk a hozzátéplálást 3 hónapos korában már. (Ma 7,5 hónapos, szopik még 3x egy nap és nem hinném, hogy hátrányt szenvedett). 3 hónapos kor elõtt nem javasolja az orvos a hozzátáplálást. Kezdd almával 2 hétig min., utána (ha nem fáj tõle a hasa) banán is mehet, de jobb, ha az almához adod. Barack is, de ez télen nem könnyú, vehetsz viszont mélyhûtöttet vagy bébiételben (isteniek vannak, csak cukormentes legyen!). Azért ha tudod, a reggeli és esti szopit tartsd meg mindenképp még utána is, napközben esetleg a lefejt tejet kapja (persze a fõzelék és gyümi mellé - ez lenne az ideális. Szerintem simán megoldható, csak arra figyelj, hogy a hozzátáplálásnál min. 2-3 hét, mire átállhatsz egy szopiról egy fõzelékre vagy gyümölcsre, ennyi kell a gyerkõcnek, hogy megszokja a cici hiányát. Szóval röviden: 2x szopi cicibõl (reggel és este), reggel lefejed a másik cicit, azt kaphatja pl. de., ebédre fõzelék, du. gyümölcs. Nem szentírás, de nálunk az orvos végig segített és õ tanácsolta ezt, csak mi 1-2 hónappal kásõbb álltunk így be.
Remélem segített valamit. Sok sikert: Kati
törpe

Móni,
ha lesz tejed, én a helyedben nem kezdeném el a hozzátáplálást túl korán. Ha belejössz a szoptatásba és a fejésbe, akkor mire a gyerek 6 hónapos lesz, már elég rövid idõ is elég a szoptatásra/fejésre. Nekem most már 10 perc alatt kiürül a mellem fejéssel, a kisfiam 4,5 hónapos.

Javaslataim:
-Én az Avent Isis fejõt használom, szerintem nagyon jó, van belõle olyan kiszerelés, ami kifejezetten a dolgozó anyáknak van kitalálva: hûtõtáskával, stb..
-Fejni lehet sok helyen, ha saját irodád van, akkor ott (közben elolvashatod az e-maileket, netet, vagy jelentéseket, stb...hogy nem ess ki a munkából) vagy ha ez nem kivitelezhetõ, akkor a mosdóban. Aztán beteszed a hûtõbe, másnap meg azt eszi a baba.
-A 6 hónap alatt, amíg otthon vagy, folyamatosan fejjél, eleinte minden szoptatás után, késõbb elég naponta egyszer-kétszer. Ez azért fontos, mert sokan vannak, akinél, ha abbahagyják a fejést, késõbb már nem indítja be a tejleadó reflexet, mivel a baba erõsebben szív.
-Készletezz fel egy nagyobb adag fagyasztott tejet (5-8 liter, 150-200 gronként), biztonság kedvéért.
-6 hónaposan már elég lesz, ha 4 óránként fejsz, hazaérve meg amikor a gyerek szeretné. Ez max 2X10 percet fog jelenteni neked. Ennyi idõ a munka törvénykönyve szerint is jár (sõt összesen 60 perc) egy 9 hónapnál fiatalabb gyereket nevelõ anyának.
-az éjszakai evést bízd a gyerekre, lehet, hogy majd gyekrabban kéri, mivel napközben nem vagy vele, neked is jó lesz, neki is, ha ezt nem vonod megtõle.
-Aztán szép lassan, a gyerek ütemében, áttérhettek a vegyes táplálásra, úgyhogy a fejés csak 2-3, esetleg 4 hónap lenne, ennyit ki lehet bírni.

Szerintem a szoptatás fenntartása azért is jó a te esetedben, mert csökkentheti a rossz érzésedet, a lelkiismeretfurdalást (most még nem tudod elképzelni, de nagyon rossz tud lenni), amiért már nem vagy vele egész nap. Lehet, hogy amikor hazaérsz egyfolytában rajtad fog lógni, és ezért is jó, ha szoptatsz, mert az intenzívebb együttlét.

Sok sikert,
Lola
Lola

Lola!

Lenyûgözõ ahogy mindent kigondoltál Móninak, szerintem is meg lehet valósítani. Csak még egy kérdésben segíthetnél Móninak: hogyan szoktassa a picit arra, hogy mástól kapja a tejet és más módon - gondolom üvegbõl-. Egy ismerõsöm úgy járt, hogy amikor elõször bízta a papára a gyereket a lefejt tejjel, akkor nem fogadta el és csak üvöltött éhesen. Ugyanakkor túl korán és túl sokat sem jó gyakorolni az üvegbõl etetést, ugye?!
Móni!
Boccs, hogy beledumáltam a te kérdésedbe. Az én babám 6 és 1/2 hónapos és még 10 perc sem kell, hogy lefejjem a tejet. Nekem is AVENT Isis mellszívóm van.
meszti

Szia Móni!

Hát tényleg nem lehet könnyû, de ha menned kell, akkor nincs mit tenni... Szerintem nincs miért elítélni Téged, biztos nme jókedvedbõl csinálod!
Nem teljesen tapasztalatból fogok írni (csak 4 és fél hónapos a fiam, de eddig csak szopizik), inkább csak megpróbálom összeszedni, amit eddig hallottam és tanultam.
A "fejõstehénséggel" kapcsolatban szerintem nincs igazad. Én Németországban csináltam végig a terhességemet, és ott mondta nekem a bábám, hogy a szervezet szinte bármilyen szélsõséghez tud alkalmazkodni szoptatásügyileg. Vagy gondolj csak arra, hogy a jó alvó babák végigalusszák az éjszakát, az anyáknak mégsem kell felkelniük éjjel fejni. Akkor ez fordítva is igaz. A tejtermelés beáll egy idõ után a kereslet szintjére, annyi termelõdik, amennyit naponta "kiveszel". Sõt képes azt is megtanulni a szervezet, hogy éjjel ennyi, nappal annyi.
Szerintem a hozzátáplálást ne kezdd el túl korán, nem véletlen a 6 hónap, amit mindig ajánlanak. A babáknak korábban egyszerûen nem elég fejlett a bélrendszere, hogy megeméssze az egyéb táplálékot.
Én azt javaslom, hogy csak 5 hónap után kezdj el neki gyümölcsöt adni, mondjuk délelõtt. Elõbb a gyümölcs, aztán a szoptatás - így választod el a babát.
A munkahelyeden pedig ha minden nap fejsz kétszer, akkor az a reggeli és esti szopival már napi négy étkezés. És szerintem - ha bírod - szoptasd éjszaka is, ha kéri. Az én fiam néha 3-szor is eszik éjjel pedig már 20 hetes, de éhes... Igaz mi együtt alszunk a babával, így szinte álomban szoptatok, sokszor nem is emlékszem ra, hogy evett-e...
Szerintem ha fokozatosan elválasztod, akkor 1-2 hónap alatt elérheted, hogy nappal csak egyzser kelljen fejned, újabb pár hónap után pedig egyszer se, marad a két szopi reggel és este. Lehet, hogy még hamarabb is menni fog, de ebben nincs tapasztalatom, de biztos vannak itt, akik okosabbak és többet láttak, mint én... :-)
Száz szónak is egy a vége: szoptass, ameddig tudsz, és ameddig lehet, CSAK szoptass! Szerintem...

Egyébként nagyon tetszik, hogy a nehézségek és kénylemetlenségek ellenére is igyekszel azt nyújtani a babádnak, amit a legjobbnak ítélsz!

Anita
Anita

M. Eszti, Móni,
igaz, ez kimaradt. Nos, elég gyakram megesik, hogy a kizárólag szoptatott gyerekek nem fogadják el az üveget. Erre több megoldás létezik:
-pohárból adni neki napközben, cicibõl reggel, este, éjjel (talán Iboly ezzel értene leginkább egyet)
-szoktatni a gyereket a cumisüveghez: ezt problémát okozhat néhány gyereknél, ún cumisüvegzavart, hogy késõbb nem fogadja el a cicit, mert az üvegbõl másként kell enni, meg könnyebb. Mi szerencsések voltunk, Ákosom az elején cicibõl semmit, meg sárga volt így tömni kellett, így lefejt tejet kapott üvegbõl, és csak fokozatosan tudtunk átállni cicire. Avent üvegbõl kapta, abból nehéz kiszívni, talán ezért, de nem volt nehéz az átállás. Viszont azóta is szívesen elfogadja az üveget, bármi is van benne (mondjuk csak vizet kapott nagy melegben)

Móni esetében az elsõ megoldás jobb talán, mert 6 hónap után már nem olyan erõs a szopóreflex, és este be lehet pótolni cicin, de lehet, hogy ebben tévedek. A babák nem ismerik a szakirodalmat, gyakram homlokegyenest másként mûködnek, ki kell tapasztalni. Ákos a cumival meg cumisüveggel "értette" meg a szopás lényegét, a szülõszobán sejtelme sem volt arról, miért is dugok egy bõrdarabot a szájába. Kép)) Más gyerek ezek után soha nem tért volna át a cicire, nálunk meg 1 hónapon belül teljesen rendezõdött a dolog, minden kényszer nélkül.

Lola
Lola

Sziasztok!

Erika, valóban igaz, hogy a pasztõrizálás során több lényeges összetevõ károsodik, mint a fagyasztásnál. Azért tartom mégis megbízhatóbbnak az anyatejgyûjtõbõl hozott tejet, mert azt különbözõ betegségekre szûrik. Sokszor elõfordul, hogy a tejadó anyuka még nem is érzi, hogy megbetegedett volna, a gyûjtõben máris megtalálják a tejben a bacit. De az is igaz, hogy a beteg anyuka tejében mindjárt az ellenanyagok is megjelennek. Fontosabb szempont tehát, hogy a tejet olyan betegségre is szûrik, mint pl. az AIDS.
Ettõl függetlenül nem mondanám azt, hogy rosszul döntöttetek, de nyilván nagyobb a rizikó egy ismeretlen anyától származó, kezeletlen tej esetében. Viszont ha megbízható helyrõl hozod a tejcsit, akkor a kisbabád az anyatejes táplálás majd' minden elõnyét élvezheti. A forralással pedig valóban mindent tönkretennél benne. (Zárójelben megjegyzem, hogy sok kórokozó hõérzékeny és elpusztul a pasztõrizálás során, tehát nem logikátlan a csecsemõsnõvér érvelése. Ellenpéldaként szokák említeni a TBC kórokozóját, ami viszont nem pusztul el forralással. /Igaz, nem is megy át a tejbe./)

Ha már szóba került a pasztõrizálás és az AIDS, akkor azt is elmondom, hogy a megfelelõ hõmérsékleten, megfelelõ ideig tartó hõkezelés során elpusztul a HIV vírus, éppen ezért HIV fertõzött anyák tejét hõkezelésnek szokták alávetni és az így módosított tejet megkapjhatja a kisbaba azokban az országokban is, ahol egyébként tilos a HIV fertõzött mamáknak szoptatni. (pl. USA)

Ebben a kérdésben nincs ám egyetértés a világ egészségügyi és szoptatós szervezetei között, hogy szoptassanak-e a fertõzött mamák vagy se. A HIV vírus ugyanis átmegy a tejbe, megfertõzheti a kisbabát. Azonban nagyobb a babának az esélye a fertõzésre még az anyaméhben illetve a szülés során. Az anyatej pedig sok betegségtõl, kórokozótól véd. Ez különösen azokban az országokban fontos szempont, ahol nincs elég élelem, fertõzött a víz, stb. Tehát mindig azt kell mérlegelni, hogy a szoptatás vagy a szoptatás hiánya okozhat nagyobb bajt.

Lola, szerintem a te immunrendszer problémád nem feltétlenül jelent gondot a kisbabád számára, valószínûleg minden benne van a tejcsidben, amire a kicsinek szüksége van. Az lehetséges viszont, hogy ha elkapsz egy vírust vagy bacit és a szervezeted nem termel ellenanyagot, akkor nincs ami átmenjen a tejbe és így a kisfiad jobban ki van téve az adott kórokozó támadásának; de aztán õ szervezete elkezdi termelni az antitesteket és védekezik. Ez több idõt vesz igénybe, mint ha már a tejben készen kapná a harcosokat, de ha nem avatkozunk be fölöslegesen antibiotikummal, akkor az immunrendszere le tudja gyõzni a betegséget.

Zsófi, csak arra tudok gondolni, hogy ahol a csomó van, ott van egy elzáródás, amit úgy tûnik, nagyon nehéz megszüntetni. Az ott felgyûlt tejcsi próbál magának utat törni, míg a másik melledbõl rendesen szokott ürülni, tehát a melled "tudja", hogy hamarosan újra megkönnyebbül. Kereslet-kínálat.
Mondd csak, nincs a mellbimbódon egy apró kis fehér folt, olyasmi, mint egy pattanás vagy olyan, mint a rászáradt tejcsi?

Anita, hát nem örülök, hogy mégis mellgyulladás, de a dokinéni nagyon szimpi!
Pár nap alatt jobban leszel, de a gyulladás maga tovább tart, így nagyon fontos, hogy rendesen beszedd a gyógyszert, nem szabad hamarabb abbahagyni, mint ahogy az orvos elõírta (általában min. 7 nap)! Bújj ágyba, pihenj, fogyassz sok folyadékot és szoptasd tovább Danit mindkét mellbõl.
Gyógyulj meg hamar!

Ágota, csatlakozom Lieselhez a bimbó felázásának tévhitét illetõen! A mell teljes kiürítésérõl annyit mondanék, hogy egyrészt nem lehet teljesen kiüríteni, hiszen a tej folyamatosan termelõdik, sõt, a tejmennyiség kétharmad része éppen a szoptatás alatt, a baba szopásának hatására termelõdik. És a babák annak a tejnek, amit "megtermelnek maguknak" csak kb. a 80%-át fogyasztják el. Ez tehát teljesen normális, ha a kisbaba jól és elegendõ ideig szopik, rendesen gyarapszik, akkor biztos, hogy hozzájut ahhoz a mennyiséghez, amire szüksége van függetlenül attól, hogy még marad a mellben tej.

Kryss, az is fontos, hogy nagyra nyissa a száját és a bimbóudvar is a szájában legyen. Ne szívja be a ajkait, legyenek kifelé fordulva. Az orra és az álla kissé nyomódjon bele a melledbe. Ha így véletlenül nem kapna levegõt, ne a melledet nyomd be, hanem a babád popsiját húzd még közelebb magadhoz, akkor jobban felszabadul az orra. És a teste legyen a mellbimbóddal egy magasságban, ne kelljen elõrehajolnod, miközben szoptatod.

Ildikó, próbáld ki, amit többen is javasoltunk: te is nyisd nagyra a szád, így mutatva a kislányodnak, hogyan kell csinálni.
Azt is csinálhatod, hogy óvatosan lehúzod az állát, éppen akkor, amikor magától nyitja a száját.

Vagy próbáld ki azt a gyakorlatot szopizások elõtt,amit Besztinek írtam, "hogy beteszed a mutatóujjadat a szájába, a körmöd ér a nyelvéhez, úgy, hogy a második ujjperced fele legyen bent a szájában. Ha öklendezik, akkor túl mélyen van az ujjad, vedd kijjebb kicsit. Hagyd Nátánt szopizni az ujjadon kb. fél percig, majd fordítsd meg az ujjad a szájában és kezd el lassan kihúzni úgy, hogy az ujjbegyeddel finom, de erõteljes nyomást gyakorolsz a nyelvére."
A történetedbõl úgy látom, nagyon kitartó páros vagytok Réka babával! Örülök, ha tudtam valamit segíteni! Köszönöm a felajánlott segítséget, ha összeállítjuk a nyomtatható, fénymásolható tacepaót, akkor emalben elküldöm!

Üdv
Iboly
iboly

Húúúúú LányokKép
Olyan aranyosak vagytok! Nem is gondoltam volna, hogy ennyi hozzászólás lesz ma reggelre!
Köszönök MINDENT, mégegyszer átrágom magam az irományokon. MÉG JÖVÖK!

Pusszantás,
Moni
mj

Móni!
Itt mindenki olyan jól leírt mindent, hogy csak egy részletkérdéshez szólnék hozzá. A nagylányomat 9 hónapos korára el kellett választanom, mert folytatódott az egyetem szerves laborral. Mi csõrös pohárból itattuk, nekünk bevált.
De akármit is választotok, el kellene kezdeni "gyakorolni" vele, amig még otthon leszel.
Borcsa

Borcsa
KépKépKép
borsts

Iboly,
annyit hadd kérdezzek meg még, hogy ha igény szerint etetek (jelenleg a gyerek igénye szerint néha akár 1,5-2 óránként), lehet-e ebbõl probléma a vegyes étkezésre való átálláskor? Most 4,5 hónapos, nem hasfájós, kiegyensúlyozott, vidám baba, egyszerûen csak gyakran eszik keveset, és hamar megéhezik. Anyukám szerint rá kellene már szoktatnom a napi 5x étkezésre, mert nem fogom tudni majd a gyümölcsöt, stb bevezetni. Tényleg olyan nagy baj ez? Nem fog ez esetleg magától megoldódni? Eddig minden olyan természetesen történt, 3 hónapos kora óta úgy alszik éjjel 8 órát, hogy ebben nekem nem volt érdemem, szépen fokozatosan tolódott ki az ébredés, és ez olyan jó volt. Ha ritkábban akarom megetetni, akkor üvölt addig, amíg meg nem etetem.

Lola
Lola

Sziasztok!

Kiprobaltam a szajkitartast, hatalmas vigyor volt a valaszKép Kiderult, miota egyszer felolvastam, hogy a kisgyerekek gugyogeskor az "á", "õ" betuvel kezdenek probalkozni, az ifju Apa esti jatszaskor ezt tanitja kicsi lanyanak: mondd szepen, "ááááááááá" betu Kép Persze, hogy a gyerek vigyorog ram ezerrel, ha en is ezzel jovok nekiKép
Ujj a szajba: hat, meggondolom, nem tovire vagott kormeim vannak ugyanis.. de ha nincs mas, felaldozom oketKép

-Ildiko
afonya

MJ!

Én szerencsére nem vagyok abban a helyzetben, hogy vissza kell mennem dolgozni, ígyhát csak megpróbáltam elképzeni, hogy mit is csinálnék a helyedben. Azt hiszem, hogy Lolához hasonlóan én is pár hónapig fejnék még a 6 hónapos kor után is. Ennyit szerintem mindenképpen kell áldozni arra, hogy a babád majd a lehetõ legjobbat kaphassa.
Ha tudsz angolul, akkor talán hasznát veheted a következõ linknek is:
[url=http://www.geocities.com/Wellesley/4092/" TARGET="_top]http://www.geocities.com/Wellesley/4092/[/url]

Menta
menta

Sziasztok!

Lola!
Semmiféle fennakadást nem okoz az igény szerinti szopi a hozzátáplálásban!!! Semmi értelme "rendszerre" szoktatni a babádat, csak nagy sírás lenne a vége. Anyukád idejében a gyümik-fõzik bevezetése egy-egy szopi lecserélését jelentette, ezért volt fontos, hogy hányszor és mikor eszik. De most már igazából csak hozzátáplálásról van szó, mert a szopik számát amúgy sem kell csökkenteni a szilárdak bevezetése miatt. Tehát amikor elkezded a gyümit, akkor egyszerûen kitalálsz egy idõpontot, ami nektek kényelmes, pl. délelõtt vagy dél körül, és akkor szopi UTÁN megkínálod max. egy-két kanál pürével. A lényeg, hogy mindig szopi után kell adni, és a szopit nem kell lecserélni. Egyébként meg ugyanúgy szoptass igény szerint, ahogy annak elõtte.

Üdv: Pele
Pele

Sziasztok!

Sok hasznos dolgot olvastam már ebben a topikban,de most kérdezni is szeretnék.Kisfiam 8 és fél hónapos,csak szopik még.(egy kis kenyérhéjat,2 falat almát meg újságpapírt azért persze magához vesz).egy jó ideje elég sápadtka,és most a vérvizsgálat ki is mutatta hogy vashiányos.azt mondja a doktornö hogy nem kell aggódni nem nagyfokú a vérszegénysége,de maltofer cseppet kell szednie 2 hónapig.
na most azt szeretném én kérdezni hogy tényleg nem megy e át a vitamin,vas amit én beszedek,a tejembe?nemkem hosszúnak tûnik ez a 2 hónap,mert ha esetleg közben mégis kedve támad enni(márpedig remélem így lesz) akkor abból nem lehet hogy elég vashoz jutna?meg azt is mondta hogy lehet hogy székrekedése lesz akkor adjak neki mandarin levet.én ezt még nem hallottam.(persze ez nem jelent semmit),van e más mód a hashajtásra,székletlazításra egy nem evõ babánál??
(vizet modjuk iszik)
várom tippjeiteket és tapasztalataitokat,elõre is köszi
daniella
Névtelen

Szerintetek, illetve tapasztalataitok szerint mit lehet tenni akkor, ha néha megtörténik, hogy a tejleadó reflex nem indul meg idõben? A baba próbálkozik, de mivel eredmény nincs, abbahagyja, és sírni kezd - ettõl én feszült leszek, és még kevésbé akar megindulni. Mit lehet tenni ilyenkor?
Másik kérdés: néha elõfordul, hogy nem kezd sírni, hanem próbálkozik tovább. Ha olyankor mégsem indul meg, akkor nincs elég tej? De ma például a türelmének köszönhetõen azért csak megindult. Szóval nem tudom, hogy mûködik ez, és hogyan lehet segíteni az elsõ (leggyakoribb) eseten, hogy nem indul, és neki nincs türelme megvárni. Fejéssel próbáltam, de nem sikerült.
Elõre is kösz, ha tudtok tanácsot adni
Adrienn

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut

Sziasztok!
Iboly, köszönöm a kimerítõ választ!

Sokszor elgondolkodom, mikor megjegyzik kisbabás ismerõseim, hogy milyen jó nekem, hogy már nem kell fejni... Lehet, hogy kellene ?
Azért merült fel bennem, hogy talán igen, mert a tejtermelésem igen rapszódikus.
Eleinte annyira belövelt, hogy minden etetés után kellett fejnem (néha elõtte is), aztán hetekig tökéletesen mûködött (a babának szükséges mennyiség megvolt), mostanában viszont elõfordult, hogy kevés volt a tej. Ilyenkor fejtem (30-40 grammot) és másnapra újra volt rendesen. Ez viszont egyre gyakrabban szükséges. Lehet, hogy kezd elapadni? Bár nem hinném, hiszen egyre többet eszik a babám, sokszor többet, mint amennyit a súlya alapján kellene. Ilyenkor utána belövell, aztán a következõ evéssel kevesebbet eszik, mert túl sok tejci van a cicben, ezért az azt követõ evéshez már kevesebbet termel, vagy egész nap kevesebb. Ilyenkor fejek, és másnapra semmi gond. Aztán újra kezdõdik elõrõl.
Egy kicsit nehézkes volt, tudom, ahogy leírtam, de tudni szeretném, hogy ez természetes-e. Másnál is így mûködik?

Kata007, én is sokat mászkáltam pár napig fedetlen cicikkel, de mivel így nem volt jó melegen bebugyolálva a mellem, kevesebb lett a tejci. Nem erõltettem tovább, maradt az esti fürdés utáni 5-10 perces fürdõszobai szellõztetés. De azért köszi a tippet !!

Mindnekinek üdv: Ágota

Ágota

Ez a kérdés engem is érdekel, mert nálam elöfordul, hogy szopi elött indul meg a tej, viszont ha utána hamar szoptatatok, akkor már nem.
És amikor átteszem a másik mellre, akkor is kellene a reflex?

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Ja, igy utóbb olvasva kicsit furán jött ki, szóval Adrienn kérdései érdekelnek...Kép

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Sziasztok!
MJ, abban, hogy a babáddal milyen módszert választasz a szoptatásban, neked kell dönteni. Az viszont fontos, hogy a megfelelõ információk alapján dönthess. A te eseted elég gyakori, csak nem nálunk, hanem külföldön, ahol nem maradhatnak otthon a mamák gyeden. Sokan úgy oldják meg, ahogyan azt Lola is i'rta. Több szempontból is fontos, hogy a babád minél tovább csak anyatejet kapjon. Az emésztõrendszere éretlen még más táplálék megemésztésére, ezért ha elkerülhetõ, akkor ne kezdd a hozzátáplálást korábban. A babák nagzon jól tudnak kis pohárból, vagy kiskanálból is inni. A hat hónap alatt, am0g otthon leszel vele, gyakorolhattok, de fõleg az utolsó hónapban. Idõnként bi'zd rá arra, aki majd vigyázni fog rá. Elõször rövidebb idõre, majd egyre hosszabbra. I'gy összeszoknak, és a babád is megtanulja, hogy te cicibõl eteted, más meg nem. Más dolgzyó anyukák is úgy oldják meg, hogy a munkahelyen fejnek. Van ilyen fejõgép, ami táskával, hûtõrekesszel van felszerelve. Úgy tudom, hogy jár is munkidõkedvezmény erre. Ha hazaérsz, akkor pedig sokat foglalkozz vele. Kép A szopit is be fogja pótolni. Kép
Lola, ahogy Pele is i'rta, nyugodtan szoptasd, ahogyan neki jó. A hozzátáplálás elkezdése nem azt jelenti, hogy a nem az anyatej lenne továbbra is a legtökéletesebb táplálék a számára. Mindössze, hogy már lehet, hogy kell mellé más is. De vannak babák, akik csak késõbb kezdik el elfogadni az ételt. A lényeg, hogy egyéves korig optimális esetben az anyatej legyen a fõ táplálék. És legalább kétéves koráig ajánlott. Azért i'rom i'gy, mert tovább is lehet szoptatni nyugodtan. Kép Ha sûrûn szopizik, akkor neki arra van szüksége, és ez nem fogja befolyásolni a késõbbi rendszeres étkezéseket. Kedvenc példám a természeti népek, akik szintén sûrûn szopatnak, és ezután a babákból kisgyerek lesz, majd felnõtt, aki beilleszkedik a közösségbe.
Daniella, az anyatejben van vas, bár kevesebb mint a tehéntejben. Csak azt felejtik el megeml0teni, hogy az anyatejben lévõ vas jóval nagyobb arányban szi'vódik fel, mint mint bármi másból. Az anyatejben ott vannak a vas felszi'vódásához szükséges egyéb alkotórészek is. A babák jelentõs vaskészlettel születnek, és ez ki szokott tartani. Csak szoptatott babáknál ritka a vérszegénység. Ha a táplálkozásod kiegyensúlyozott, akkor nem biztos, hogy a vasbevitellel van a gond.Mennyire alacsony nálatok? Esetleg konzultálj más orvossal is, mert tudom, hogy vannak orvosok, akik hamarabb 0rnak vaskész0tményt, mások kevésbé. Az anyatej mellett talán nem lesz székrekedése. Ha mégis, akkor én nem mandarint adnék, mert a citrusfélék allergének, egy éves kor alatt nem ajánlottak. Többektõl hallottam már, hogy homeopátiás kész0tményt kaptak ilyen esetben, ami hatékonynak bizonyult.
Adrienn, egzrészt szopi elõtt próbálj meleg borogatást, vagy meleg zuhanyt. Lazi'ts és igyál sokat. Az is beválik, ha szopi elõtt kézzel megpróbálod massz0rozni a melledet, kicsit kifejni, hogy meginduljon a tej. Azért érdemes meggyõzõdni arról is, hogy jól van e mellretéve a babád, mert ha nem, az is okozhatja, hogy nem tudja eléggé hatékonyan szopizni a melled. Mennyi idõs?
Ágota, az teljesen természetes lehet, ha nem érzel belövellést. Sokaknál ez az érzés elmúlik a baba pár hónapos korára, ill. nem olyan intenzi'v, mint az elején. Az igény szerinti szoptatásnál az is gyakori, hogy a mellek szinte a régi méretükre állnak vissza, illetve puha , laza tapintásúak lesznek. §rod, hogy volt amikor kevés volt a tej. Ez mit jelent? Mit éreztél, vagy mi utalt erre?
Beszti, ezt a reflexet nem kötelezõ érezni. Van akinél erõsebb, van akinél nem. Ahogy a baba nõ, és a melleid is alkalmazkodnak, ez az érzés is változik. A nagyfiammal emlékszem az elején majd kiugrottam a székbõl, olyan csavaró érzés volt, de késõbb ez enyhült, majd elmúlt. A harmadik babábál szinte már az elején sem éreztem.
Jó szoptatást és sok tejet nektek! Kép
Üdv,
Liesel
liesel

Adrienn, Beszti!

Nálunk ez úgy van, hogy amikor nagyon nem akar jönni a reflex és Helena már kezd türelmetlen lenni, akkor gyorsan rásegítek egy kis fejéssel. Mikoözben szopizna és egy-két mozdulatra már jön is a tejcsi. Beszti! nekem is nehezebben indul, ha hamar szoptatok és ezért még kevesebb van benne. Nekem már csak akkor folyik még szopizás elõtt ha nagyon feszül már, de szerencsére ez már szinte elõ sem fordul.
És ha átteszem a másik mellre, akkor van, hogy még "tart" abban is letdown reflex és így ott folytathatja Helena, ahol abbahagyta, de van, hogy ott is rásegítek. A második mellnél már nem mindig érzem, ahogy indul, csak látom, hogy elkezd nyelni a kistündér.

Adrienn! Az tuti, hogy a psziché is nagyon számít. De ha feszült vagy, akkor gondolj arra, hogy nem sokára jön a tejecske és azzal együtt te is megnyugszol, mert olyan anyagok is felszabadulnak ilyenkor az anyában, amik nyugtatnak, sõt álmosítanak. És próbálj tudatosan ellazulni, minden izmodat engedd el, képzeld el, hogy egy lusta, kényelmes cica vagy. Kép

Ágota, ha úgy érzed, hogy kevesebb a tejcsi, akkor szerintem inkább tedd a fejés helyett is mellre a babádat és esetleg utána fejjél, de az talán nem is olan fontos, mint a mellretétel. A babád sokkal hatékonyabb fejõ, mint te vagy egy gép, így jobban termelõdhet a tej. Mennyi idõs a babád? Ha elmúlt féléves, akkor lehet, hogy már enne esetleg mást is. Ha pedig még fiatalabb, akkor talán egy növekedési kiugrásról van szó, amihez több tejci kell neki. Ilyenkor pár nap alatt rendezõdni szokott a mennyiség, csak pihenned kell és gyakran szoptatnod.

Daniella! Én úgy tudom, hogy nem nagyon megy át a vas. De ha nincs a családban allergiás, akkor talán lassan megpróbálhatod kínálni, joghurttal, kefírrel, sajttal, borjú és disznóhússal. De tudtommal a liga szerint csak 10 hónapos kortól szabad ezeket adni, úgyhogy várd meg míg Iboly is az áldását adja erre.
Székrekedésre semmiképpen ne adj, mandarint, mert a citrusfélék (narancs, citrom, grapefruit) néha allergázilhatnak (pl. ekcéma). Inkább adj helyette õszibarackot, körtét, szilvát!

Pele! Ezért szeretem a babanetet (többek között Kép) mert megerõsítettél a hozzátáplálással kapcsolatban, azzal, amit Lolának írtál. Köszi!

Menta
menta

Iboly!
Mi a a pattanás-szerû pici fehér pötty, amit fent említesz?
Nekem volt ilyen, de nem tulajdonítottam neki negy jelentõséget! Mit kell azzal csinálni? És a gyerek?
Csilla
Névtelen

Csilla

Nekem voltak ilyen feher foltok. Nekem ezek tejcsatorna kijaratan voltak pont. Igy a tej nem urulhetet ki. En felszakitottam krommel a tetejet es elkezdet omleni a tej.
Ipoly engem is erdekelne mi ez. Eddig senki nem tudot nekem erre valaszolni.

Napocska
Napocska

Köszi a válaszokat, ki fogom próbálni azokat, amiket még nem próbáltam.
Adrienn

Szabó istvánné
adrienn
9100 Tèt Hunyadi ut

Szerintem olyan tejmirigykijáratok lehenek ezek, amik nem a közös csatornán vezetõdnek ki, hanem teljesen önálló kijáratuk van. És ha ezek el vannak záródva, akkor nem tudnak kiürülni és állandó csomót és esetleg mellgyulladást is okozhatnak. Képzeljétek van olyan is, hogy valakinek teljesen máshol is helyezkednek el a testén tejmirigyek és amikor belövell a tejük, akkor ott is termelõdik tej. Fura, mi?

Menta
menta

Szia Menta!
Képzeld, ROBULÁLÓDOK! Legalábbis a Humet-R szerint...
Eddig még nem akartam írni, gondoltam várok vele egy pár napot, de meglepõ módon semmi gyomorgörcs, meg ilyenek! És azt hiszem, jobb a közérzetem is!
Mégegyszer nagyon köszi!
Csi
Névtelen

Helló!

Unokatesóm felesége most szülte meg 2 hete a kislányukat. Ahogy mesélte elég rossz a helyzet. A hónaljánál nagy csomók vannak, alig akar jönni a tejci, kipréselni szinte semmit sem tud. Nagyon nagyon megszenvednek, hiszen a pici állandóan éhes, nem tud szopni. A lánynak befele forduló mellbimbói vannak. Néhány általatok hangoztatott tanácsot adtam (tegnap), remélem sikerül neki. Mindenesetre megadtam neki Iboly telefonszámát amit az LLL honlapon találtam. Remélem jó az a szám és nem haragszik meg érte IbolyKép
Reménykedni tudok, hogy nem önfejü a lány és tényleg felhivta és nem adja fel.
Kérdeznék is valami butaságot! Mennyire függ össze, hogy valakinek a terhessége végén/közben préselõdik ki elõtej és a majdani tejtermelés között? Szerintem semmi, de hátha...

puszi
sasha

Kép
sasha

Csi! Nagyon örülök, hogy jobban vagy!!! Kép Azt még megkérdezném kiváncsiságból, meg, hogy okosodjak, hogy ettõl nem lesz sötét a székleted, vagy nem lesz székrekedésed?

sasha! Jól tetted, hogy megadtad Iboly számát, tutira nem fog megharagudni érte! Tudtommal semmi összefüggés nincs az elõtej mennyisége, egyátalán megléte és a majdani tejtermelés között. Nekem jó sok elõtejem volt és még most is gyakorlatilag csak szoptatom a 7 hónapos lányomat. A barátnõmnek egyátalán nem volt kipréselhetõ elõteje és õ is csak szoptatja az 5 és fél hónapos kislányát.

Menta
menta

Menta!

Köszönöm a választ! Sejtettem én hogy nincs összefüggés, de jobb megbizonyosodni rólaKép Ugyanis uncsitesóm feleségének semmi sem jött a baba születése elõtt. De ezek szerint ez nem jelent semmit.Kép

puszancs
sasha

Kép
sasha

Sahsa!

Söt két terhességnél is lehet teljesen más. Nekem a nagyobnál volt elötejem (néha tocsogott reggelre a hálóruhám már 1,5 hónappal a szülés elött), most meg egyáltalán semennyi nem volt (söt nem is volt kipréselhetö).
A nagyobb is 5,5 hónapig kizárólagosan szopott és reményeim szerint Nátán is legalább eddig csak anyatejet fog kapniKép.
Viszont érdekes, hogy most elöbb belövelt a mellem.

Beszti

KépKép
KépKépKép
beszti

Vissza: Anyaságról

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?