Bogi és mindenki!
Sajnálom, ha provokatívnak tűnt fel a korábbi kérdésem. Én nem a férfi v. női nőgyógyászok vonatkozásában tettem fel. Nekem néhány éven át belülről volt "szerencsém" látni a szülőszobát, benne az általatok emlegetett orvosokat is. Kiváncsi lettem volna arra, hogy egy "külsős" mi alapján dönt egy-egy orvosról. Mert egészen mások akkor, amikor paciensről van szó, vagy amikor "csak "dolgoznak.
Nóra írta , hogy reméli kialakul egy normális orvos-"beteg" kapcsolat. De hiszen ő nem beteg! Vagy az orvosok nem úgy tudják, hogy ez egy élettani állapot? Miért gondolják úgy, hogy mi nők várandóssan egy időzített bomba vagyunk? Talán azért, mert csak annyira ismerik a női testet, amennyit az egyetemen tanultak?
Amit ők elméletben tanultak, azt mi az életünk során tapasztaljuk!
Átéljük minden örömét és szenvedéseit! Az első menstruációt, amit aztán még nagyon sok követ, rengeteg testi és leki tünettel együtt , az első éjszakát, a saját örömünket, azt hogy a párunknak örömet adjunk , a reményt, hogy megfoganjunk, hogy a szülés rendben menjen, hogy egészséges legyen, a szoptatás minden kínját és gyönyörét, az első mosolyt, az első lépéseket, az első szót............... és az első unokát. :
És jó lett volna, ha a kérdésből kiérződik az, hogy azt gondolom nem szabad, hogy az orvostól függjön a várandósság milyensége.
Miért van szükségünk arra, hogy kívülről halljuk valakitől, hogy minden rendben van, hogy jól érezzük magunkat? Miért kell egy csomó vérvétel, Uh, belső vizsgálat és sok egyéb, hogy elhiggyük minden OK? Miért nem bízunk jobban magunkban, a babánkban és abban hogy mi nők ezért - is - vagyunk kitalálva? Miért kell folyamatosan paráztatni a mamákat azzal, hogy "bármi" lehet? A "bármi" pedig nagyon veszélyes. Mert nincs nevén nevezve és megmagyarázva.
Igaz, nekem is két várandósság-szülés kellett ahhoz, hogy erre rájöjjek és a másik négyet már nem engedtem át másnak. Imádok várandósnak lenni és bármikor szívesen szülnék, különösen amióta tudom, szinte csak rajtam múlik, hogy hogyan alakul.
Azóta próbálom ezt másoknak is átadni és a visszajelzések szerint egész jól.
UH: szívből ajánlom mindenkinek aki babát vár, nézzen utána milyen hatással van a gyakori UH a babájára.
Andi írta, hogy a kislánya majd' kirúgta az orvos kezéből a UH fejet. Nem véletlenül. Az UH nagyon érzékenyen érinti a babákat. Konkrétan a fejlődő idegrendszerüket. Van amelyik úgy tiltakozik ellene, h. rúg-kapál, a másik pedig összehúzza magát és csöndben vár arra, hogy vége legyen.
Szülés:
vajúdáskor, nem ritka az ha valaki hány, különösen 4 és 7 cm-es tágulásnál.
A császárnak sok szövődménye lehet és nem utolsó sorban hatással van a későbbi várandósságra is. Hiszen ott ahol a heg van a méhfalon, esetleg nem tud a pete megtapadni, /vetélés/ vagy gyakoribb a rendellenessen tapadó lepény. És, hát általában a császárt, császár követi. Még akkor is, ha beígérik a mamának a hüvelyit. Ebben persze szerepe van annak is, hogy az anyák egy része úgy gondolja nem is tudná másként megszülni a babáját, vagy megmagyarázza, hogy baja lett volna a babának. Valamint a babának sem mindegy melyik úton születik meg Kihatással van a későbbi életére, hogy melyik úton ment végig.
A baba szempontjából az sem mindegy a császármetszés mikor történt. A legrosszabb az amikor un. elektív császár, vagyis előre eldöntött műtét van és nincs előtte vajúdás.
Babancsnak igaza van abban, hogy kórházi szülésnél fontos lehet a pszichés rákészülés, a légzés és sok minden egyéb ami a fájdalmat csökkenti. Pl. az, hogy megértsük a fájdalom miből fakad, és hogy lehet elviselni, "uralni". Vagy azt, mennyi minden befolyásolhatja szülésünket. A múltunk, a párkapcsolatunk, a viszonyunk az anyasághoz és a saját anyánkhoz, a környezetünk, az információk forrása....
Külföldi bábáktól megtanult légző - és relaxációs gyakorlataim, valamint egyéb praktikák vannak a kórházi szülésekre ráépítve nagyon szívesen átadom önzetlenül bárkinek.
Csináljunk mi is egy "baba-mama" talit, mint amit a már babázók csinálnak.
Mit szólnátok a jövő csütörtök délutánhoz 17 órakor a Mandala Teaházban?
Olyan is jőjjön, aki most nem várandós, de szeretne majd az lenni vagy kérdése van , esetleg kiváncsi arra ki ez a hülye nőszemély.
Szeretettel, Bea