Szia Mindenkinek!
A babaúszással kapcsolatos óvónői hozzászólás megdöbbentett.Amolyan légbőlkapott rémületkeltésnek tűnik,bár lehetséges,hogy zokon vettem kissé a leírtakat,mert mi már Marci 3 hónapos kora óta járunk.Sosem szerettem,ha közvetlenül,vagy közvetetten megbírálják a döntéseimet.Ezzel nem arra utalok,hogy nem fogadnám el a "más" vélemények igazságtartalmát,de a "pánikkeltésre" tett kísérletek mindig felbőszítenek.
Szerintem senkinek nincs oka aggódni.Babintim éppen nyolc hónapos.A babaúszások alkalmával észrevehető,hogy kezd kioltódni a búvárreflexe.A merülés során,amit vezényszóra végzünk (pl.:"merülés"),egy tanult folyamat reakcióját figyelhetjük meg.Kioltódik a búvárreflex,de megtanulja a pici,hogy ha a vezényszót hallja,ne vegyen levegőt.Ez már nem reflex,ez tanult viselkedés.(!)
Mindenki érzi magán,hogy milyen jótékonyan befolyásolja a szervezetünket az úszás,a víz balzsamos simogatása.Nem hiába alkalmaznak hidroterápiát túlsúlyosoknál,mozgássérülteknél,értelmi sérülteknél.A legnagyobb hülyeség (elnézést a vulgarizmusért),hogy olvasási zavaros lesz ettől valaki... A mozgás legkülönfélébb formáival fejleszthetjük gyermekünk értelmi fejlődését...És ebbe a babaúszás,úszás is beletartozik.
Amúgy sem kötelező merülni.A konkrét testi kapcsolat,az egymásrautaltság,a bizalom megszilárdulása a lényeg,és az,hogy a babák ízületeinek,csontjainak különösebb megerőltetése nélkül fejlesszük.A saját babámon látom,hogy milyen jól döntöttem,amikor elvittem babaúszásra.Erős,egészséges,vidám,érdeklődő,kellőütemben fejlődik,és megfelelő mértékben gyarapodik a súlya.Ahogy az olvasást,a könyvek szeretetét is már néhány hónapos korban érdemes elkezdeni,úgy a mozgás szeretetének fenntartása is feladatunk.
Babaúszásra 4 éves korig javasolt járni.Az utolsó évben már nem is a megszokott babaúszás zajlik,hanem úszásoktatás.Tehát az sem helytálló,hogy ettől nehezebben tanulnak meg úszni.De még ha így lenne is,egy biztos,ezek a babák nem fognak félni a víztől,nem fognak pánikba esni,és biztosan megtanulnak úszni.
Csak ismételni tudom magam:megdöbbent,hogy épp egy óvónő ír felháborodásra okot adó hozzászólást.(!)
Szerintem senkinek nincs oka elbizonytalanodni a babaúszást illetően...
Én írom ezt,egy tanító-szociálpedagógus.
No,most kerülök egyet,mert le kell nyugodnom...
Istenem,ezek a hormonok...!
Eleve szenvedélyes típus vagyok,hát mióta magszületett a kisfiam...
Nemsokára visszatérek....,terveim szerint.
Szia Nektek!
Kriszi