Katica,
én, mint frissen szült, beszámolhatok, hogy már nem cukros vizet adnak a gyereknek, hanem infúzió folyadékot, hogy ne száradjon ki. ha egynél több éjszakára ott hagyod, és nagyon sír, akkor bizony adnak, mert mást nem tehetnek vele. tapasztalatom szerint, ha valaki a második éjszakára is be akarja adni a gyereket, azt meg kell indokolni, s még így se örülnek neki (nekem császárral gáz volt, hogy alig tudtam mozogni, meg akkor már napok óta nem aludtam, úgyhogy este szültem, így éjjelre bekerült, majd egész nap velem volt, s megint éjjelre beadtam) ,úgyhogy most pont nem ez a hozzáállás. szobatársam ohne zsenír beadta, mikor látogatói voltak, s nagyon csúnyán néztek rá, vissza is hozták neki, majd szóltak, hogy jöjjön csak be a szobájába, mert sír a gyereke. úgyhogy a csecsemőosztály nem funkcionál gyermekmegőrzőként, ha fürdesz, vagy látogatód van, be ne vidd, mert semmi értelme. előző gyerekemet 2,5 éve szültem,s már azóta nagyon sok minden megváltozott jó irányba. (főleg császárosokkal való bánásmód terén, mert pl. már nem éheztettek 4 napig, hanem volt külön császáros pempő, amit addig adtak, amíg nem volt széklet, meg stbstb. kérdezz bátran!)
hogy hogy bánnak a babákkal? nem akarlak elkeseríteni, de mikor második éjjel bevittem, azt mondta a nő, hogy hagyjam csak ott a kettes boxban a többi síró gyerek mellett (enyém is bömbölt), majd jön az a nővér, akire tartozik és foglalkozik vele. hát mit mondjak. nagyon fájó szívvel hagytam ott, szerencse, hogy épp abbahagyta a sírást. valójában a csecsemősöknél is kenőpénzzel lehet elérni sok dolgot; de aki nem problémás mama, meg folyton kinn van vele a gyerek, azt ez nem érinti.
a tápszert csak 48 órával a születés után adhatják, addig nem is adnak, még ha folyton üvölt is a gyerek, utána meg már az ember lassan haza is mehet a kórházból. 2 nappal szülés után már én kértem a tápit este, mert másnap haza akartam menni, s csak esett-esett a súlya és ismertem magam, hogy nem lesz tejem az 5. napig, csak nagyon kevés. (így is lett)
itt nem divat a császár, sőt, főorvosi engedélyhez volt régebben kötve, most ugyan ilyesmi szóba se került, de a második babám szívhangja rossz lett, úgyhogy cselekedniük kellett. a túlhordás is megengedett, orvosodtól függ, hogy túlhordás esetén mikor fektet be. (engem mindkétszer a kiiírás napjára akartak befektetni, mert nem volt jó a baba fekvése, ilyenkor ez az eljárás)
szinte csak jó fej szülésznőkkel és jó fej dokikkal találkoztam, persze a legjobb doki az enyém volt.
még a te dokidról az jutott eszembe, hogy egy ismerősömnek a szülés előtt kb. 1-2 hónappal mondta meg a tarifáját, ami meghökkentően magas volt, de akkor már késő volt váltani. úgyhogy ...mielőbb kérdezz rá.
Zsanci,
a kisfiad nagyon menő, főleg abban a zöld sapiban, amit a Decatlonban vettetek neki. a haja színét meg gondolom tőled örökölte, nálunk L. is egy ideig vöröses szőke volt.
Rylie,
én meg meg vagyok győződve róla, hogy Lencse azért beszél már 1,5 éves kora óta teljes mondatokban, és igen választékosan (noha néha sejpesen), mert genetikailag így van kódolva. 8 hónaposan mondta az első két szavát, 1 évesen már egész sok szót tudott, szerintem ennek nincs köze a no tévéhez. talán inkább annak tudható be a genetikán kívül, hogy az anyja ilyen lepcsespofájú, hogy folyton dumált neki.
felsorolhatatlanul sok mondókát, verset, éneket tud, de ezeket csak úgy napközben, ugrálás, játszás alatt tanuljuk, s szerencsére élvezi is. ezen kívül a tévézés mellett olyan hatalmas a fantáziája, hogy néha már megijedek. képzeletbeli állatokkal játszik, többször "nyuszit vesz ki a fiókból", vagy "cicával ugrál", amik ott sincsenek.
úgyhogy semmi sem biztos és semminek sem az ellenkezője. (persze tök jó, hogy tudod tartani az elveidet, én ennél balfékebb vagyok, nagyon sokat feladtam az évek során; viszont ne legyen lelkifurid, ha néha bekapcsolod neki a tévét, vagy nem játszol vele, hanem hagyod magában játszani)
ha nem szülnél péntekig, akkor várunk a bulin
), viszem neked a hintőport is. addig meg drukkolok, hogy éjjel induljanak a fájások
Szrek,
de, egyrészt teljesen alkatfüggő a beszéd és fantázia dolog, másrészt az anyán múlik. ismerek olyan gyereket, aki hiába nem tévézik, meg semmi ilyesmi, nem beszélt 3 éves koráig egy szót se, mert ingerszegény környezetben élt, az anyja meg csak bagózott és netezett, játszóra se vitte.
a kőcök beszédben 4-5 éves korukra behozzák egymást, így aztán nem sok jelentősége van, hogy mennyi mesét, mondókát, szót tud; hacsak nem azért, hogy ki tudja fejezni bánatát, örömét, tud kommunikálni jobban az anyjával. nálunk 1 évesen megmondta, hogy milye fáj, így nem kellett találgatnom.
TVRŐL UTOLJÁRA:
még eszembe jutott egy család (és szerintem a szaGemberek az ilyesmikre gondolnak, mikor aszondják, h káros), ahol reggel az első, hogy bekapcs a 4 éves gyereknek a tévét és estig megy! (halál komolyan!) mikor kérdeztem, hogy szerintük nem káros-e, aszonták, hogy nem, mert a gyerek nem nézi, csak kell neki az alapzaj és játszik közben. elég durva, mi? (különben szerintem nézi, de az is durva, ha csak ilyen környezetben tud játszani)