Új privát üzeneted érkezett!

Ez a hozzátáplálás tényleg érdekes kérdés. Eddig ahány korú védőnővel beszéltem mindegyik mást mondott. Az idősebbek a régi elvek hívei, a fiatalabbak az újakké.
Volt aki például azt mondta nekünk, a buborékosodást nem lehet kinőni, az a jobb emésztéssel is megmarad. Változás esetleg akkor várható ha már a rostok tolják kifelé, ezért érdemes már 4 hónaposan gyümölcsöt adnom a gyereknek. Én meg nem tudom mi a helyes, és akkor most hogyan döntsek?
myra

Myra: az allergiaesélyetek miatt viszont érdemes lenne kivárnotok a 6 hót. A korai hozzáplálás ugyanis allergia szempontból is gáz.
cory

cory + Liza 2006.03.11. + Zsoma 2003.08.31. + Balu 2001.09.12.
cory
Budapest

Myra,
mi van Lillababával és veled? Jobban alakulnak a dolgok?

Laga
laga

Szasztok,

én nem tom hogyan is van a allergia, szerintem a sok mű kajától lehet is kialakulhat az allergia. Mi 5 hónaposak voltunk amikor elkezdtük a gyümit. És vessetek meg,de 10 hónaposan már azt ette, amit mi. vagy inkább mi ettük azt, amit Ő?
Szóval 2 éves koráig arra figyeltem, hogy a legkevesebb előre, félig kész vagy mirelit kaját főzzek. Ja, és a gyümölcs leveket is műgonddal válogattam. LEhet, hogy nagyon macerásnak tűnik, de szerintem megéri...

Én 3 hónapos koráig csak szoptattam, majd vegyesen (tápszer/anyatej) és 5 hónapos (akkor beteg lettem és injekcióztak, ami mellett nem adhattam anyatejet) korától kezdtük a gyümit. Az igaz, mi nyáron kezdtük a gyümit, akkor pedig nagy a választék.

Üdv:
Zseppy

Zseppy&Enci&Zsolti
Kép
Kép
zseppymano

Sziasztok!
én is 5 hónapos kora körül kezdtem el (addig csak szopott) először csak almalevet, majd pépesített almát. Aztán meg az bébi üveges gyümiket, mivel ekkor éppen január volt, így elég hiányos volt a választék gyümi ügyileg.
Én délután kezdtem el adni úgy, hogy a szopi előtt kapott egy pár kanállal. Amikor meg már teljesen rágerjedt, akkor ezt a délutáni szopit ki is hagytam és maradt az üveg gyümölcs. A köv. a főzelék féle volt, ezt is üvegeset adtam. A déli szopi előtt kapott pár kanállal, és mint a gyümölcsre erre is rászokott, ekkor meg már ezt a szopit is elhagytam. Utánna a délelőtti előtt elkezdtem a tejpépet bevezetni, majd ráállt teljesen erre is. Ez mind persze 4-5 hónap alatt zajlott le, így 9-10 hónaposan már csak az esti-hajnali szopi maradt meg. Később meg Ő magától nem kellt fel a hajnalira, és egy évesen meg köszönte, de nem kért többet este sem.
Nekem ez így teljesen jó volt, semmit nem csinálnék másképp a következőnél sem. Csak ha Ő másképp igényli:-))

Lilypie - Personal pictureLilypie Pregnancy tickers
mucus
Tm

Mucus: ezekszerint te elválasztottál és nem hozzátápláltál.

Zseppy: biztos, hogy rengeteg dolog belejátszik az allergiába, de egy csomó mindenen nem tudunk változtatni. Én úgy voltam vele, hogy nem veszít azzal semmit a gyerek, ha fél évesen kap csak gyümölcsöt, és 1 éves koráig kihagyja a citrusféléket, tejtermékeket, és hátha ezzel tényleg csökkentem az allergia kockázatát. Ha sikerül elkerülni az élelmiszer allergiát, akkor azt ehet a következő 100 évben, amit akar, ha meg nem, akkor meg diétázhat ezerrel. Nem mindegy.
cory

cory
Budapest

Sziasztok,

Cory
Most olvastam valahol, hogy minden ember a saját élőhelyén termő növények nagy részét tudja hasznosítani, a más éghajlaton megtermő növényekből pedig szintte semmit. Szóval nemcsak allergia, hanem egyéb szempontok is bejátszhatnak. Vagy lehet pont emiatt alakul ki az allergia? Szóval így egyetek narancsot, banánt és társait

Zseppy&Enci&Zsolti
Kép
Kép
zseppymano

Cory
teljesen igazad van az allergiát illetően. Már sokszor nekem volt kellemetlen pl. anyós előtt, hogy nem adok olyanokat a gyereknek, ami nem ajánlott. És a mai napig bepróbálkozik a rohadt csokijával, és nem tudja megérteni, hogy NEM!
Vagy a cukrászsütikkel:-((((
Dühít, hogy ha legalább Ők nem veszik komolyan vagy nem hisznek ezekben a dolgokban, akkor miért nem lehet tiszteletben tartani az én döntésemet?!? 4-5 hónapos volt a fiam, amikor egy családi ebédnél krémest ettünk, és a fiam véletlenül bele nyúlt. Erra apósom beszólt, "ha nem lenne itt anyád, le is nyalhatnád az ujjad kisfiam". Azt hiszik ezek az emberek, hogy velem tolnak ki????
Más nagyszülő is ilyen??

mucus
Tm

Sziasztok!
Tök jó, hogy ennyien hozzá tudtok szólni a kaja-témához!!!
Ki hogyan döntötte el, hogy mikor mit? (Gabonapép, gyümi, zöldség, reggel, délben, este?! Jajj... Kép)

Cory
A 15 hós oltás miért olyan izgi? (Abban van a mupsz? Asszem azt tenyésztik tojásfehérjén... öcsém máig nem kapta meg a mupsz elleni oltást...)
És mi a különbség az elválasztás és hozzátáplálás között? És mi a lényeg ebben?

Zseppy
Amit a tápszerről írsz, az elég durva! Persze szerintem ma sincs ez másképp, csak nem fentről jön az utasítás, hanem az orvoslátogatók és bizonyos cégek reklámembereitől. Nálunk is az előtérben rengeteg tápszerreklám-szórólap van... mondjuk azok legalább azzal kezdik, hogy a baba számára legjobb az anyatej (aztán jön a DE...).

Kép
Kép
Kép
cas

Ja, és még egy:
Főzőcskézés vagy kész bébiétel?
Babaital, saját facsarás-centrifugálás, vagy sima gyümölcslé?
Már nem csak szopis időszakban tea? (Gyümölcstea? Gyógytea? Speckó babatea? Üresen? CSak cukorral? CSak citrommal? Mindkettővel?) Ásványvíz?

Kép
Kép
Kép
cas

Cas
szerintem:
szomjoltásra víz, ha szereti ez meg maradhat később is, nem kell rászoktatni az édes italokra.
Vagy natúr gyümölcs tea (pl csipkebogyó). Én nem pártolom a gyógyteákat (max. kamilla poci bajokra). Mindkettő adható szopis és nem szopis időszakban is. Citrom, cukor: felejtsd el!
Szerintem a főzelék féle ajánlása is orvos ill. védőnő függő. Nálunk az üvegeseket részesítik előnyben, mert hogy ezek szigorúan ellenőrzöttek.
A Te áltatld főzötteknél az a baj, hogy amit veszel zöldséget azok legtöbbje nagyon nitrátos, ami egy éves kor alatt veszélyes. (Itt nem rég volt egy nitrát fertőzést). Vagy akkor ajánlott ha bio zöldségeket veszel.
De mondom! ez biztos mindenhol változó. Én a fentieket tartottam!

A hozzátáplálás, amikor a szopi megmarad, csak kiegészíted ill. el kezded hozzá szoktatni az egyéb ételekhez is.
Az elválasztás amikor ki iktatod a szopit. Ezt lehet teljesen, vagy részletekben.
De a baba is elválszthatja magát.

Cory
pontosíts lsz.
Egyébként én valahol a kettő között csináltam, mert nem én választottam el, hanem Ő maga. Ugyanis az új, bevezetett kaják annyira ízlettek neki, hogy nem volt elég pár kanál, mert hisztizett utánna. Így minél többet evett, annál inkább nem tudott (akart) már utánna szopizni, mert jól lakott. Tehát nem én erőltettem rá, hogy "itt van fiam, ezt kell megenedd, mert utánna nincs más".

mucus
Tm

Cas, Mucus: elválasztás és a hozzátáplálás között az a különbség, hogy elválasztásnál szopi ELŐTT kapja a másik ételt, és így kivált egy-egy szopit az anya, míg a hozzátáplálásnál szopi UTÁN kapja, és nincs kiváltás. Ha előtte kapja, akkor sokkal hamarabb választja el magát a baba, ami pl egy allergiára erősen hajlamos babánál nem az igazi.

Cas: szomjoltásra víz alapvetően. Ismered a főzési tudásomat, úgyhogy nálunk bébiétel volt Kép

cory

cory
Budapest

Cas,
a 15 hós tényleg a mumpsz. Képzeld az unokatesóm kislánya most kapja, és mivel a férje még nem volt mumpszos a védőnő közölte költözzön el 2 hétre otthonról mert ilyenkor lebutított vírust kap a gyerek. Na erre a gyerekorvos meg kiröhögte a védőnőt. Kép

Laga, Boglárka
nálunk a helyzet annyiban változott, hogy ha éppen nem a hasa miatt, akkor most nyűgiből ordít. 2 hete az a menetrend, hogy csak éjfél-éjjel 1 között hajlandó elaludni (persze 15 perc sírás után), húzza a lóbőrt reggel 9-ig és utána kezdődik a hepaj. Éjfélig nincs alvás. Elfelejtette hogyan kell elaludnia. Kép

Cory,
nem fogod elhinni, de fél 6-kor mentünk el az Auchanba, és még mindig alszik az autóshordozóban, bundazsákban, sapkában. Kép
myra

CAs: igen, az a tojásos oltás.

Myra: Kép Nem semmi alvókája van Kép

cory

cory
Budapest

Sziasztok!

A másikon említett szélcső:
nagyon hasznos találmány, és sokat könnyít a picin, de nagyon vigyázni kell vele. Mert ha sokat használja valaki, akkor a baba megtanulja azt, hogy attól fog csak kakilni, és a sját önkéntes ingereit elnyomja. Vagyis amikor kakilni kell neki, nem nyomja ki, hanem őrült ordításba kezd, kövteli a szélcsövet, mert úgy sokkal kényelmesebb és könyebb.
A levegőre viszont tényleg hasznos, csak nem ajánlott nap mint nap használni.
Legalább is engem így tájékoztatott a doki:-)))

mucus
Tm

Cory
Szopi után fog még kérni bármit is? Nem eszi degeszre magát a tejcsivel, és utána legyint, hogy mi a fenét akarok a kanállal? Vagy addigra már kíváncsibbak az új ízekre, és kóstolás szintjén azért szívesen belenyalakodnak?
És hogyan tér át arra, hogy akkor ő most enni akar szilárdat, nem szopizni? (Mert hát azért előbb-utóbb ez lesz a vége...)

Mucus
Cukros lötyik kilőve, a víz oké. De én azért szívesen megszerettetném vele az üres gyümölcsteát (csak sajnos nagyon kevés van, ami nem tartalmaz aromát), és a facsart/centrifugált leveket meg pláne. Ezeket persze eredeti gyümölcs formájában is...
Miért pont kamilla tea? És más teák (pl. a hárs, bodzavirág, ezek finomak is!)?
Bébiétel: nitrátos a zöldség? Még akkor is ha piacon, őstermelőtől veszi az ember, és nem a nagybanisoktól vagy hipermarketben? És a bébiételek TÉNYLEG garantált minőségűek (az van benne, ami rá van írva? - jó ezt persze ki tudná megállapítani...)?

Kép
Kép
Kép
cas

Cas: kóstolgatást általában elfogadja. Szóval tényleg csak akkor eszi így, ha szüksége van rá, és nem azért, mert farkas éhes, és mindegy mit, csak adjanak. Szép lassan így is több étkezés lesz belőle. Nálunk mondjuk nem ez a klasszikus módszer ment, hanem az, hogy a szilárd ételnek volt némileg fix helye a napban. Így leginkább két szopi közé esett a kóstolgatás. Azt meg már jelezték, hogy már nem elég az egy evés, kérnek még egyszer. 1 éves korukra mindketten 4-5-ször ettek szilárdat, de még szopiztak is jócskán.

Cas: én a feliratnak hittem, hogy az van benne. Viszont mindent nagyon jól el kell olvasni, mert félelmetes dolgokat tudnak összerakni. Pl a HIPP 6 hósoknak ajánlott spenótja tejjel és tejszínnel készült, de tényleg rengeteg ilyen van. Olvasni kell az apró betűt is Kép

cory

cory
Budapest

Sziasztok,

Cas, ha hozzátáplására van szükség az mindenképpen azért van, mert már nem elég neki az anyatej. Itt arra gondolok, hogy (ami nálam is volt) nem eléggé tápláló, vagy esetleg kevés. Azért 5-6 hónapos koráig hozzátáplálásnak én csak tápszert próbáltam.

A bébiételek gyártása állítólag nagyon ellenőrzött, tehát remélhetőleg ott nem lehetne nitrátos stb. Azt viszont hasznos tudni, hogy a Kecskeméti bébiételeket és a Hipp-et ugyanaz a cég gyártja, és hát árban lényeges a különbség.

Üdv:
Zseppy

Zseppy&Enci&Zsolti
Kép
Kép
zseppymano

Cas! Bár mi még nem kezdtük a hozzátápit, de én is úgy tudom, ahogy Cory írta, hogy tejci után kell kínálni, és pont azért, mert akármennyi tejcikét is eszik már kevés neki. A gyümikről azt hallottam, hogy azt két szopi között szokták adni, mert a gyümölcs magában nem étel, csak desszert.

Én akármennyire is akartam, hogy Matyi vizet igyon, nem kellett neki. Még az üres tea sem. De hát az anyatej is édes, egyszerűen a édeshez szokott hozzá! A vége az lett, hogy Hipp instant teát kap, dupla hígításban az előírtnál. Ja, és a bébiitalok, bébikaják nagy részében is van cukor!

Én úgy tervezem, hogy amit csak tudok itthon megfőzök, bár én anyuéktól szerzem be az alapanyagokat. De lesz néhány olyan, amiből meg csak az üvegeset fogja kapni, mert ha megyünk valahova, akkor kényelmesebb azt vinni.
aranyhold

Sziasztok!

Még itt sem volt időm elolvasni semmit, de lenne kérdésem: meddig fejtétek a tejet? Mikor alakul ki a kereslet-kínálat? Én nagyon unom a fejést, fürdés után, akár valaki tejbe is fürödhetne, annyira rosszak a szelepeim. Kép Ráadásul egyik cicimből nemhogy csak csepeg még spriccel is, szegény Kori csak úgy fintorog ilyenkor, úgy sajnálom.

Aranyhold
Tudom az etikett szerint névnap +8 nap lenne, de én most így jóval utólag kívánok boldog névnapot! Kép

Nikcsi
nikcsi

Sziasztok!

Cas,
Mehet a babának majd sok minden 4 hós kortól, amit kapni az üzletekben (rá van írva az ajánlás az üvegekre, nyugi:-). Először almával meg sütőtökkel érdemes kezdeni, aztán a többivel. Ivólevek is ált. 4 hóstól kaphatóak, de almalevet(saját almából) már 3 hónaptól is adhatsz elvileg, ha úgy alakul.

Milyen jó, hogy "kitalálták" ezt a probiutikus tápszerfélét, ami által állítólag könnyebben emészthető, mint korábban, "hasonlóbb" az anyatejhez, mint a régi tápszerek. És tényleg igaz, hogy legjobb az anyatej, de akkor sincs ám semmivel sem hátrányban a baba, ha tápin "nő fel". Max. nem rángatja 1 éves kor után az utcán meg a játszón anya pólóját a cicikért, mert nem tudja, mire való:-))))

Mucus,
Persze, igazad van, nem kell hozzászoktatni a gyereket az édes dolgokhoz, de semmi baja nem lesz a napi kis adag teájába rakott kevés cukortól, ha esetleg a csupasz leveket nem komálja az édes anyatej után, ami érthető.

Itatni meg szerintem nagyon is fontos a babákat, főleg az első napokban, mikor nincs még tejci, csak pár csepp tömör gyönyör kolosztrum. És a kórházban adott enyhén cukis tea ,eg sok folyadék nagyban hozzájárul, hogy ne sárguljon be a gyerkőc és gyorsan kiürüljön a mekonium a belekből. Aztán a hasfájós babáknak meg ajánlott a szopik között a szélhajtó édesköménytea.
A szorulásosoknak kimondottan kell bele cukor hashajtónak. (Bár Olivért az sem hatotta meg legutóbb, csak a glicerines kúp... 6 óra múlva :-)
Meg főleg nyáron kell többször megkínálni a babát innivalóval. A tejci az csak pocakpufferelő, nem oltja a szomjat egész napra. Sokszor nem tudják miért ordít szerencsétlen gyerek 2 szopi között és nem jönnek rá, hogy inna valamit...(ha amúgy más baja nincs, csak ki kéne találni a kívánságait:-)

Zseppy,
Szintén zenész anyuilag (védőnéni:-)))Szerencsére ő mindig szelektív hallású volt és máig a józan paraszti ész meg arany középút híve. Otthon jókat szoktunk röhögni a "trendi" babatáplálással kapcsolatban. Pár évvel ezelőtt azzal a "gyöngyszemmel" jött haza egy továbbképzésről a baba első ételeivel kapcs-ban, hogy kiwi meg papaya, meg ilyesmik, mert éppen az orsz. vez. védőnő valamilyen amerikai módszert tanulmányozott:-)) Ja, adják ezt elő leginkább falusi anyukáknak:-)

Na, mára ennyi a szómenésből:-)

Viki
ccviki

Viki
nem, attól nem lesz baja, ha a teájában van cukor, csak az én fiamat ismerve inkább nem édesítem még azt is amit nem muszály, mert sajnos eléggé édes szájú így is. És a bébi ételek is mind cukrozottak.

Cas
a nitrát a termőföldben is megtalálható, vagy is nem csak attól lehet nitrátos egy zöldség, mert azt vegyszerezték. Így hiába veszed őstermelőtől, ha azon a részen nitrátos a föld, a zöldség is az lesz. Különösen a föld alatt termettek (krupli, répa, cékla stb).
A bébi ételek ebből a szempontból már ellenőrzöttek, mert az azokhoz való zöldségek ökológiai gazdaságból származnak.

mucus
Tm

Viki
Egy szoptatási könyv szerint az újszülöttkori sárgaság leküzdésében a tea vagy víz nem segít. Ahhoz, hogy a baba hamar és elegendő mennyiségben adjon le bilirubint a beleken keresztül (vagyis ne sárguljon be), azt a táplálkozás segíti. Ugyanis a bilirubin kiválasztáshoz fehérjére és kalóriára van szükség, és ez kiválóan megvan a kolosztrumban, a teában/vízben viszont nincs.
A késői, tehát első hét után fellépő sárgaság szoptatott kisbabáknál tényleg visszavezethető az anya tejében található vmilyen anyagra, de ilyenkor is csak nagyon indokolt esetben kell felfüggeszteni rövid időre a szoptatást.
(Guóth-Gumberger - Hormann: Szoptatás)

Zöldségek
Hát ez már tényleg nagyon szomorú, hogy a piacon vásárolt zöldségekben sem lehet bízni... Kép

Kép
Kép
Kép
cas

Cukor-frász
Asszem ez a téma is kicsit túllihegett manapság, és átesünk a másik végletbe (a nagy fitnesszguruk kikiáltották, hogy üres kalória, tehát felesleges, és ebben valszeg igazuk is lehet, meg rontja a fogakat, stb... ja és mindez a mézre is igaz amúgy úgy tudom).
Én mégsem zárkózom el teljesen a cukor használata elől. Igenis vannak dolgok, amik anélkül nem finomak, azzal viszont nagyon!
De tényleg ebben is a józan ész diktáljon (máig emlékszem egy barátnőmre, aki 2 dl tejbe 2 evőkanál cukrot rakott - otthon így bírták csak rávenni a tejivásra... na ezt biztosan nem fogom csinálni!).

Kép
Kép
Kép
cas

Nikcsi! Köszi a névnapi köszöntést! :-) Végre újra itt! Már nagyon vártunk!

Fejni akkor kell, ha úgy érzed, hogy feszít. Én még mai napig fejek időnként ha valami megbolygatja az étkezést.
aranyhold

Sziasztok,

Cas,
szerintem már lassan mindenre igaz a "túl lihegés". miért nem lehet az arany középúton maradni? Egy biztos, ha itatjátok manótokat, amennyiben tudjátok próbáljátok meg pohárból, vagy legalábbis amint tudjátok rá szoktatni a cumis üveg helyett.
ja, és a citromlé a cukornális rosszabb hatással van a fogakra.

Viki,
Anyu is ilyen. Én meg azt hittem majd Ő lesz, aki mindenfajta okossággal ellát. Hát nem, ha megkérdeztem valamit arra válaszolt, de ha ennek ellenére nem úgy csináltam valamit ahogy Ő mondta az se volt baj. Sőt, húgom abban a kerületben lakik, ahol Ő dolgozik, de egy kolléganője jár ki. Még anyu is fel van sokszor háborodva miket mondanak hugomnak...:-)))

Üdv:
Zseppy

Zseppy&Enci&Zsolti
Kép
Kép
zseppymano

"Túl lihegés"
én a ma divatos, igény szerinti szoptatást is tudnám ezzel jellemzeni. Bocs attól aki nem így gondolja, de szerintem ezt is sokan túlzásba viszik.
Mint ahogy azt is, hogy sokan csak azért mennek roomiba, mert ott ellenőrizni tudják, hogy kap e baba teát vagy tápszert. És ha kap, akkor mi történik???
A fiam amikor kint volt nálam szopizni, az egyik alkalommal elkezdett remegni, meg furcsán, mintha rángatózott volna. SZóltam a csecsemősnek aki jött érte, és mondta, hogy le esett a vércukorszintje, és mindjárt ad neki egy kis teát. Utánna helyesbített, hogy inkápp tápszert, mert egyébként is picike. Mondtam volna, hogy NE! hagy rángatózzon tovább!?

mucus
Tm

Sziasztok!

Nikcsi: én csak akkor és addig fejtem, míg feszült a mellem. Sosem fejtem "üresre".

Viki: a sárgaságot okozó bilirubin a széklettel ürül és nem a vizelettel, mint sokáig hitték, így semmiben sem segíti az ürülést a tea.

cory

cory
Budapest

Nem akarok vitatkozni, mert nem értek hozzá, de a besárgult babáknak infúziót adnak. Akkor valami köze a sok folyadákbevitelnek is lehet a sárgaság javulásánál.

Amúgy már én is olvastam, hogy a széklettel ürül a bilirubin, de fogalmam nincs, hogy akkor most mi az igazság.

Kíváncsi leszek mire nagymama leszek mi lesz a "divat". Néha engem is teljesen összezavarnak, hogy valaki ezt mondja, más meg amazt. Szerencsére nálunk legalább a védőnő meg a gyerekdoki egy véleményen van mindenben szinte.
aranyhold

Aranyhold: infúzióban nemcsak folyadékot kap a baba, hanem egyebeket is. Zsomát pl az első 5 napban infúzióval táplálták. Hízott is tőle, tuti nem csak folyadék volt.
cory

cory
Budapest

Cory,
Elhiszem én ezt a sok új okosságot is, de ha az a kevés kis kolosztrum jó hashajtó, akkor az a mini cukor is, amit az édeskömény teába tesznek. Azt sosem fogjuk megtudni, hogy mi hajtotta meg előbb a babát, ha csak feltűnően nem csepeg az az előtej. Nálam nem csepegett sajna:-)Viszont a babáimat itattam - cicizések között,mert azokat majd leszaggatták egész nap - nagyon cuppogtatták a levet és hálásak, nyugodtak voltak a kórházban végig. És egyikük sem sárgult be (annyira:-)Nekem ez számít, a jó közérzetük, nem az újítások meg az apróbetű:-))
(Az első kisfiam a. 2 nap kiszáradt a PIC-en!! a hősugárzó árnyékában 40 fokon tegyük hozzá, mert nem tudott magától teázni a nagylyukú cucliból és nem volt ideje a nővérkéknek, hogy türelmesen megvárják, míg megtanul.)
Akárhogyis van, az egészséges veseműködéshez is megfelelő mennyiségű lé kell, és az első napokban ált. nem dől a tej.

Bocs, nem emlékszem, ki említette, de nem minden bébiétel tartalmaz hozzáadott cukrot, sőt, talán elég sok nem, de ezt rá is írják a gyártók. Mondjuk ezt én sosem olvasgatom, azt veszem, amit jobban megesznek. R.Réka meg csak cukor nélkülit adott ám a kicsi lányának, meg mostanában fedezi fel a Candereles vattacukrot:-)))))))

Viki
ccviki

Sziasztok!

Látom a sárgaság a téma. Akkor én is belekotyogok. Nekem szerencsém volt, mert Bence szopott rendesen, bár az ő kiságya fölött is ott állt a tea (mi nem voltunk rooming-in-ban). Szerintem sem baj, hogy kaptak pótlást, ha kell, sőt az sem zavart, hogy üvegből ivott. Engem pl. mindig azzal ijesztget a védőnő, hogy jaj-jaj, ne itassam üvegből, mert nem fog szopni. Hááát nem tudom, néha szoktam, de utána mindig kap cicit is, és olyan hálásan cuppan rá. Egyáltalán nem elégíti ki, a cumis üveg szopása. Azzal túl hamar végez. A másik, hogy a kórházban nekem is mondta az egyik nő, hogy fú, de keveset eszik a gyerek, és vészesen fogy (persze ez sem volt igaz), ezért ad neki egy kis tápszert. Mondtam neki, hogy adjon, ha ő ettől boldog. Persze ettől sem lett semmi baja. Szerintem 3 nap alatt nem igen tudnak olyat tenni bent, ami a késöbbiekben is kihat a babára, és, ha őket megnyugtatja, hogy teáztatnak, és tápoznak...hát legyen. Itthon ui. csak tejet kap. És nekem is az volt a lényeg, hogy ne legyen sárga.
Viszont tudjátok mire vagyok kíváncsi (bár még nincs itt az ideje), hogy amikor már ehet főzeléket, stb. honnan tudom,hogy mennyit kell, hogy egyen. Vagy azt is ő fogja tudni, mint a cicizésnél. Esetleg mérlegen kell mérni a főzelék súlyát? Kép Erről tudtok mondani valamit?

Egyébként kicsi dicsekszem is, jó?! Muszáj! Kép Most két és fél hónapos a törpi és már két hete az van, ha leteszem este 8-9 között reggel 1/2 7 -7-ig alszik! Olyan büszke vagyok rá!!! Kép Kép Kép Azért lekopogom kop-kop-kop.

Zsófi
mzsx

Nem olvastam még el, így nem is illene hozzászólnom, de ezt nem bírom megállni. Korit 3 napig fényezték a sárgasága miatt. Nem kapott infuziót! Tudom, mert többször meglátogattam. Teáztatás van bőven. Kép (még ha van tejci lefejve akkor is!Kép) Egyszer nagyon pipa is lettem. Este 8-kor szopiztattam utoljára, a következőt ők adják cumisüvegből, amit lefejtem. Legalábbis ezt mondták. Szóval 8-kor szopott, de nagyon keveset csak 30-at, pedig átlagba 50-60 szokott. Szobámba fejtem a tejet aztán vittem, Kori nagyon sírt, mondtam éhes lehet, mert keveset evett, erre a cukros lötyit nyomták a szájába két kortyra és kész. Kori továbbra is sírt, pedig ott volt a kezembe a frissen lefejt tej, amit még melegíteni, meg stb. semmi macera nem lett volna odaadni... A szívem szakadt meg! Amúgy tudtam, hogy a sárgaságra a legjobb, ha sokat szopizik, ezért tömtem, mint a libát. Szopi előtt 60-80 tejet lefejtem, megszopizott és aztán cumiból még bekajázta a lefejt adagot is. Tényleg eredményes is volt, sőt túlzottan is. Szerdán 260 volt a bilirubinja (bent sebi, vagy szebinek hívják), másnap pedig 216 volt. Evvel meg az volt a baj, hogy túl hirtelen sokat esett. Kérdeztem nem lehet a jó kajálás miatt? De igen. Végül a gyors eséssel sem értem el azt, hogy hazamehessünk... Kép

Zsófi
Nem tudtál aludni, hogy ilyen korán írsz???? Ne is dicsekedj ilyenekkel! A mai éjszaka nagy üvöltés volt, még a birka türelmű Lacinak is kezdett elszállni az agya... Én nem tudom mi lett velem, de én meg olyan nyugis lettem?! Kép

Nikcsi
nikcsi

Zsófi
Végül is a főzeléknél is naggyjából van egy mennyiség, hogy a korának megfelelően mennyit kell(ene) ennie. De ugye ez is csak egy átlag érték, ettől minden baba jócskán eltér.
Azt meg látni fogod, hogy jól lakott e vagy nem. Ha már nem kér többet, akkor elfordítja a fejét, vagy összszorítja a száját vagy rosszabbik esetben kiköpi.
Bár bevallom néha én is tanácstalan voltam, amikor elkezdtem neki adni az üveges gyümölcsöket. Először csak egy negyed, majd egy fél üveggel evett meg. Aztán egyre több kellett neki, és evés közben nyűglődve sírt. Nem tudtam, hogy azért mert már nem kér többet vagya zért mert még enne:-( Aztán adtam neki tovább és nyugodtan megkajálta az egész üveggel.
Szóval így fokozatosan kell majd adni, a mennyiséget meg úgy is Te fogod tudni, az étvágyától függően.

Nikcsi
elég szomorú amit leírtál a kórházi etetésel kapcsolatban, hogy ott a tej és nem adják neki oda. A fiamnak mindíg hagytam én is északára tejet, és azt általában megkapta. Persze ezek után joggal gyanakodhatnék:-(
Mindenesetre Zsófinak igaza van abban, hogy az alatt a pár nap alatt szerencsére nem tudják úgy elrontani őket, hogy itthon ne fogadja el a cicit. Ha meg bent a tápszerezés miatt nem akar enni, akkor is fennt lehet a tejtermelést a fejéssel tartani.
Kérdezted a fejést: én itthon kb. 3 hétig fejtem.
Nem akartam azt elérni,hogy több termelődjön mint amennyit megeszik. A fagyasztottat meg nem nagyon eszik meg a cicizős babák.

mucus
Tm

Sziasztok!

Nikcsi,
Ilyen laza hozzáállással az éjszakás műsorhoz, csak azt bizonyítja, hogy gondolatban jól edzetted magad, már most profi vagy (talán nem is az első babád:-))))))
Az a baba persze, hogy nem kap infúziót, aki tud sokat szopizni, mert 2. nap után belövell a tejci, de én azt tapasztaltam, hogy sok baba 3-4 napig hiába is cuccog a ciciken, mire ez bekövetkezik. Az enyémek sajna mind éhen/szomjan haltak (kis túlzással:-) volna a kórházban, ha nem kapnak pótlást (4. nap előtt sosem volt tejem). Olyankor "fenyegetőznek" is, hogy sokat fogy a baba, nem mehet haza, csak ha már szopik rendesen és elindul felfelé a súlya. Ki az a szerencsétlen, aki megvárja ezt az állapotot és nem ad inkább tápit vagy teát a babának...

Főzit meg majd tényleg annyit eszik, amennyi jólesik neki, visszajelzi rendesen, ha elég, ami elég:-)
Vannak jó evő meg rosszevő babák, itt sem kell csodálkozni meg túlaggódni a dolgokat. Ha folyamatosan fejlődik a baba, nem beteges különösebben és nincs vele más fejlődési probléma sem, nem érdekes, mennyit eszik.
Take it easy:-))

Viki
ccviki

Sziasztok,

Szóval a plusz itatás (tea, vagy a legjobb a víz) egyáltalán nem baj. Miért ne lehetne Ő is szomjas?

Fagyasztott anyatej: 6 hónapig használható fel, és én előszeretettel kevertem a főzelékbe higításként (mégsem tehén tejet kap). Szóval, én nem vagyok annyira oda ezekért az előre elkészített babakajákért sem. NEm ellenzem egyáltalán, mert van olyan szitu, amikor mi is ilyet adtunk (pl: kirándulás, vendégség, vásárlás). Én inkább magam készítettem többfélést egyszerre, aztán lefagyaszottam (külön főzelék, husi-rizssel stb.). Általában hét félét főztem. Ez csak egy délután vagy délelőtt és gyakorlatilag 2 hétre elég volt...
De agyébként meg mindenki maga döntse el, hogy mit ad a gyerkőcnek. Az én elvem mindig az, hogy egy anya érzi mi a jó a babának!

Üdv:
Zseppy

Zseppy&Enci&Zsolti
Kép
Kép
zseppymano

Nekem a tápszerrel kapcsolatban merültek fel kérdéseim:
- Ha szükség van rá, csak a doki írhatja fel vagy simán vehetek a gyógyszertárban?
- Kiegészítésként hogyan kell adni? Egy szopi helyett vagy szopi után megkínálni vele hátha még éhes?
- Milyen az állaga? Lehet pohárból adni vagy csak cumisüveg a jó?

Ha a késöbbiekben főzeléket vagy frissen facsart gyümölcslevet lefagyasztok, a fagyasztás nem nyírja ki a vitaminokat?
myra

Sziasztok,

Myra
-Attól függ mennyi idős a baba. De mindeképpen konzultálj a dokival előtte.
-Kiegészítésként, a szopi után adjad
-ennek is folyékony az állaga. Pohárból csak akkor add, ha már megtanult abból inni

Főzeléket nyugodtan fagyaszthatsz, frissen facsartat én nem fagyasztottam, így arról nem tudok nyilatkozni

Üdv:
Zseppy

Zseppy&Enci&Zsolti
Kép
Kép
zseppymano

Myra: allergiára hajlamos babának HA-st szoktak adni, az receptköteles.
Szopi után kell adni, és szerintem mindenképpen meg kell próbálni egyéb módszereket is a cumisüvegen kivül (pohár, kiskanál, fecskendő, szoptanít...).
cory

cory
Budapest

Zseppy, Cory
10 hetes lesz, és úgy látom kezd kevés lenni neki a tejem. Hiába próbálom tuningolni délután-este már alig van. Persze a tépázott idegeim mellett nem is csodálkozom.
Nálunk a cumisüveg eleve kilőve. A kórház után még kb. 1 hétig elfogadta, azóta nem hajlandó inni belőle. A tejpótlást is kiskanállal vagy pohárból adtam neki. Úgy simán megissza.
Viszont nagy bánatom, hogy a cumi se kell neki, pedig lehet, hogy legalább az megnyugtatná kicsit. Hiába próbálkozom különböző alakú, méretű cumikkal azonnal öklendezve köpi ki őket.
myra

Pont most olvastam ezt a cikket és ide való:
http://www.origo.hu/itthon/20050303rakkelto.html
myra

Sziasztok,

Myra, akkor mindenképpen beszélj a Dokival. Ő fel fog írni, de ne csodálkozz, hogy nem biztos ízlik neki. Ez ugyan olyan, mint a kaja. Szóval lehet többet is ki kell majd próbálnod.

A cumi ne keserítsen el. Nem minden gyerkőc van oda érte. A szoptatás meg teljesen más (ott az anya közelsége sokat nyom a latba)

Üdv:
Zseppy

Zseppy&Enci&Zsolti
Kép
Kép
zseppymano

Myra: mielőtt pótolnál, mindenképpen beszélj egy szoptatási tanácsadóval!
cory

cory
Budapest

Myra! Ha 10 hétig szoptattad ne add fel könnyen! Egyetértek Coryval, hogy beszélj egy szoptatási tanácsadóval.

És miért gondolod, hogy kevés a tej? Nem hízik Lilla eleget?

Matyi sem fogadja el a játszócumikat, néha egy-egy alkalommal, mi sem értjük akkor miért, máskor meg miért nem.

Ha mégis tápszernél kötsz ki, én a cumisüveget ájánlanám inkább, mert 200ml tápot pohárból vagy kanállal.... hajaj, keméyn meló lenne.

Mondtad, hogy iszod a laktoherb teát. Saját tapasztalat, hogy állandó ivása mellett annyit ér, mint halottnak a csók. Nekem 2-3 nap után kb ugyanennyi szünet kell, hogy megint hasson.

Ne add fel, kb majd mostantól kezd egyre jobban beállni az egész szoptatás, és annál egyszerűbb nincs, mint bárhol és bármikor előkapni a cicit ha éhes, vagy nyűgös a manó.
aranyhold

Myra,
Ide figyuzz! Tekintettel arra, hogy eddig inkább csak a nehezebb része jutott ki neked a babázásból, csakis a következőképpen KELL elolvasnod és átgondolnod a kapott tanácsokat:
1. Ahányan vagyunk, annyi féle a tapasztalat, ötlet és ajánlás. De alapvetően csak 2 csoport létezik: a 3 mellű és a fél mellű vizitündéreké. Aki nagyon nyomja a szoptatás témát, annak 3 cicije van, aki könnyen feladja, annak fél.
Most nézz bele a cicifixbe és ha neked még mindig megvan a 2, akkor nincs semmi baj, hallgass csak magadra és a babára.
:-))))))))))))))))))
Most komolyan, próbálj ki többféle okosságot, de ne hagyd, hogy Te vagy a babád megszenvedje ezt az egész szoptatást is. Szoptasd gyakrabban, hadd játszon a ciciken, hátha az meghozza a nagyobb tejhozamot (nekem a második 2 babámnál bejött, mert ők akartak is szopizni)De ha éhes marad, "kiabál" még kajáért, adj neki tápit, semmit nem rontasz el vele. (A kislányomat 3 hónaposan egyből teljesen át kellett állítanom cumisüvegre, mert gyogyót szedtem, aztán 4 hónaposan újra vissza szopira és semmi gondja nem volt vele.)Tápit azt tényleg dokival irass, biztos HA-st kap Lilla a pocija miatt.

Egyébként cumisüvegből Olivér sem iszik és a cumit se fogadja el nyugtatásnak, amit máig nem hiszek el, hogy van ilyen:-))

Csá,
Viki
ccviki

Sziasztok!
Nekem egy kérdésem lenne!
A 6 hetes kontrollra be kell jelentkezni? Vagy csak úgy odamegyek egy hétköznap? És a dokimat kell keresni, vagy gyerekorvost, vagy hogy van ez?
( Na jó, ez nem egy lett... Kép)Most jöttem rá, hogy fogalmam sincs ezekről.

Előre is köszi, minden babának és mamának minden jót!
Orbis (és Boróka)
orbis

Orbis! Én még varratszedésnél megkérdeztem, hogy hova menjek a 6 hetes kontrollra. Nekem a terhesgondozós kismama rendelésre kellett mennem, minden előzmény nélkül. Fogtam magam, bekopogtam, mondtam miért jöttem, elvették a tb kártyámat, és átvitték a rendelőbe, majd szólítottak.

Viki! Végülis igazad van, Myrának magának kell eldöntenie mi nekik a legjobb. Mi meg arra vagyunk jók, hogy elmondjuk mi hogy gondoljuk, hátha olyat is leírunk, ami neki eszébe sem jut a pro és kontra oldalról.
aranyhold

Orbis,
A 6. hetes kontroll az a szülés utáni nőgyógyászati kontrollt jelenti, szerintem ahhoz a szülész-nőgyógyászhoz érdemes visszamenned akinél szültél.
üdv.
Kika
kika

Myra
a cumisüveget valahogy próbáld Lillával meg szerettetni, mert ha tej hiányában át kell állnod a tápszerre(is), akkor kanállal, pohárból nem lesz gyerekjáték megitatni vele.
Sajnos van ezzel kapcsolatban tapasztalatom, mert nekem 3 hónapos korában tűnt kevésnek az anyatej, ami pár nap alatt végül is rendeződött. De addig tápszert kellett volna, hogy adjak neki. Ennek két kizáró oka is volt.
1, nem fogadta el a cumisüveget
2, nem volt hajlandó meginni a sokadik fajta tápszert sem. Cicifüggő volt!!!
Az volt a szerencsém, hogy egészen addig tudtam szoptatni, amig nem tanult meg pohárból, csőrös pohárból, vagy szívószállal inni, és ma már ez utóbbival issza a tápszert.

És tényleg, itt ahányan vagyunk annyi féle tanácsot adunk Neked, amiben előbb utóbb bele zavarodik az ember. Mindenképpen próbálj úgy dönteni, ahogy szerinted a legjobb Neked és Lillának is.

mucus
Tm

Orbis
Varratszedéskor elmondta a dokinőm, hogy mi a menete a 6 hetes kontrollnak: ő kedden du. rendel a nőgyógyászati osztályon és oda kell időpontot kérnem és bemenni.

Viki
Öszintén 3 újszölött gyerek mellett bébisintérkedtem anno 8-10 éve. De az azért tényleg más volt. Tegnap a doki is kérdezte, hogy volt már dolgom gyerekekkel, mert látja ahogy fogom, hogy nem először teszem ezt... Kép
Ma végre aludtam kicsit Korival, csak ne hivogatnának folyamatosan. Persze ti nem zavarnátok, de jön anyós, meg anyu, hogy és mit kell csinálni, na ehhez nagyon nincs türelmem! Kép
nikcsi

Vissza: Szülészetek, kórházak

Jegyzetfüzet:

X
EZT MÁR OLVASTAD?