Helló Lányok!
Talán most lesz időm írni, megpróbálom...
Kedves Fanny!
Sokszor én is úgy érzem, valóban csak az van ezen a pályán, akit 1. eltart a férje és hobbiból dolgozik, 2. máshova nem vették fel és nem is lenne jó, 3. ideiglenesen (1-30 évig) itt tartózkodik, de mindig "kívülálló" marad 4. elhivatott a pálya iránt. Talán az a legrosszabb, hogy ez utóbbiakból van a legkevesebb... (és én sem tartozom közéjük...)
A férfi tanerőkről annyit, hogy szerintem csak kevesebben vannak, de arányaiban ugyanannyi a jó és a rossz pedagógus közöttük, mint a nők között. A saját ifjúkori emlékeimben azonban, érdekes módon, több jelentős férfi tanár él, mint nő.
A családi pótlék duplázásáról... Mi speciel kétezer Ft-tal járunk jobban...
Drága Mandula!
Érdeklődtél Apukám eredményei iránt: hát nagyon dühös vagyok! Bent feküdt a gépben kb. 40 percet, kényelmetlenül, rettenetes, számára alig elviselhető hangzavarban, néha kedve lett volna megnyomni a pánikgombot, de végigcsinálta! Megkaptuk az eredményt, semmi különös nincs benne, ami egyrészt jó, másrészt nem ad magyarázatot a problémáira. Aztán másodszorra elolvasva már feltűnt, hogy a gyomráról, amivel a gond volt, egy szó sem esik. Megnézte egy ismerős orvos is, szerinte valamit elszúrtak. És ez egy állítólag nagyon drága vizsgálat...
Ami a gyerekeiddel kapcsolatos "rémképeket" illeti, szerintem is teljesen normális. Néha én is furcsállom, hogy Dorka rámszól, ha valami csúnya kicsúszik a számon, mert ő nem beszél csúnyán. Egy ideig szaglásztam a haját, hátha büdös bagószagú, de nem! Aztán volt, hogy osztálykirándulásról éjszaka sírva hívott fel, hogy mit csináljanak, mert a vadidegen városban, este fél 11-kor, felügyelet nélkül nem tudnak mit kezdeni a részeg osztálytársaikkal... És ők, a józanok voltak kisebbségben! Persze volt olyan is, hogy az of volt olyan részeg, hogy felborult a székkel együtt, amit le is videóztak, de ez más téma... A lényeg, hogy én is folyamatosan gyanakszom, pedig a szívem mélyén tudom, hogy erős jellem, megbízható csaj, dehát a kisördög... És tudjuk, hogy ebben a korban a kortársaknak van meghatározó szerepük, úgyhogy azokat is igyekszem szűrni, már amennyire lehetséges.
Kedves Ancsi!
Dunakeszi... Ott érettségiztem, apukám ott tősgyökeres, öcsémék ott laknak, és mi is laktunk ott néhány évet...
Anna lányod "öltözködési karrierje" vígasz számomra, köszönöm!
Kedves Icus!
Talán nem figyeltem eléggé, de milyen sulit kezdesz? Valamit nekem is kéne már tanulnom, mert mindig azt akartam, hogy ahány gyerekem, annyi diplomám legyen. Most még csak Lilinek tartozom, de ha összejön a tesó, teljesen lemaradok...
Liliről kérdezted, hogy az óvónénik mit szólnak az ovis wc elutasításához: tkp. nem sokat. Megoldottnak látják a problémát, hiszen eddig csak egyszer pisilt be... De akkor megijedtem, amikor azzal fogadott Lili, hogy "ma nem ittam, hogy ne kelljen wc-re mennem". Tehetetlennek érzem magam, mert azt látom, hogy mindent megtesznek a tisztaság érdekében, de olyan elavult a rendszer, hogy elkerülhetetlenek a szagok. Ennek megoldása pedig pénzkérdés, az pedig nincs.
Ráadásul a visszajelzések szerint egyedül állok a problémámmal.
Ami a mottómat illeti... Deák F. érdeme
A munkám során azonban sajna nem tudom mindig érvényesíteni, de ennek okait kifejteni nagyon hosszú lenne. Talán majd egy szociológiai tanulmányban...
Drága Paga!
Semmi újat nem mondok: a képek csodálatosak! Régi álmom Prága nekem is, de Istvánt olyan rettenetesen nehéz innen kirobbantani
. Pedig tényleg nincs messze! A szerelmem Portugália, de repülőre ülni meg pláne nem hajlandó, kocsival meg a bátorságomat meghaladó vállakozás lenne.
Én nem gondolom, hogy Lili vagy Luca az átlagosnál okosabb lenne! Szerintem az az okos, aki a képességei alapján tőle elvárható maximumot produkálja. Luca négy és fél évesen írt és olvasott, de ennek több hátránya volt, mint előnye: a legfőbb, hogy 1. osztályban tudta az elsős anyagot, ezért nem tanult, másodikban pedig már nem volt hajlandó tanulni. Mondhatjátok, hogy miért nem foglalkozott vele differenciáltan a tanító néni, de az osztályának kb. fele tudta, amit ő, és bíztam benne, hogy ennek megfelelően kapja majd a terhelést. Nem így lett... Most, 6. osztályban jött rá - Dorka példáján -, hogy valamit neki is tennie kell a céljai érdekében. Szerintem még éppen időben!
Kedves Bea!
Lili egészen kicsi kora óta használta a számítógépet, tudtuk, hogy a betűket is ismeri, felismeri. Most, hogy hetekig Apuval voltunk elfoglalva, kevesebbet figyeltünk rá, ezért lepődtünk meg, amikor észrevettük, hogy olvas, sőt, meg is érti azt. Nem tanítottuk, csak folyamatosan válaszoltunk a "melyik betű ez?" kérdéseire. De azt hiszem, a nővéreinek is komoly szerepe van a dologban, mert az ő kezükben is sok könyvet lát. Egyébként nem hajlandó magát produkálni, vagyis azért nem olvas, hogy megmutassa, mit tud, de ha kíváncsi valamire, vagy feladatot kap, akkor olvas
Lili egyébként itthon se sokat játszik, a játékai nagy részét be is zsákoltuk. Viszont rengeteget rajzol, "ír", fest, gyurmázik, szerepjátékokat játszik Lucával és velem, meg a babáival. Az oviban, mint már írtam, nem játszik senkivel, viszont ha hozzánk jön valamelyik ovis társa, vagy itt van valamelyik korban hozzáillő unokatesója, kitűnően eljátszanak.
Na, ennek mi az oka szerintetek?
Tegnap egyébként kiment az udvarra homokozni, Luca meg a görényeivel játszott, és Lili rámzárta az ajtót... Úgy telefonáltam Istvánnak, hogy engedjen már ki
Tényleg bekerülhetek a táblázatba? Ha igen, akkor az adataim a következők:
R.Kriszta, Pest megye, 37 év, Dorottya 1991., Luca 1994, Anna Lili 2002., tesó folyamatban
Ha sikerül, új oszlopot kell nyitnotok miattam!
Drága Regina!
Ismeretlenül is sok erőt kívánok Neked!
Még mindig lenne mit írnom, de mára ennyivel megússzátok!
Mindenkinek üdv!
R.Kriszta
Nyanya-Druszám? Rendetlenkedik a gépe?